Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
simonese

#826 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by simonese »

ljubav_aha wrote:razlog X borj postova je :

nakon postiranja :

The page you are looking for is temporarily unavailable.
Please try again later.

vratim se na forum,nema post-a :-)

hekeri su bas zauzeti sarajevom-x
a mozda su i krekeri :D
salu na stranu
samo SILA
zonbirile

#827 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by zonbirile »

ljubav_aha wrote:
kolega wrote:
uvjek dobar gost wrote:...
danas smo mi razbijeni na male grupe koje su fol vođene nacionom il nekim imaginarnim pravima istog tog naciona.... danas smo mi poraženi i životarimo bez ideala, bez ljudskosti, nemamo lice humanosti i ne poštujemo nikakve kanone, već samo lažemo i pravimo se mutavi kao da nas se sve oko nas ne tiče... jer to je kao tako....
a znaš šta je razlog za to, zapostavio se džemat, ljudi su zaboravili da je snaga jedne zajednice u džematu, sve dok ne promjenimo svoj odnos prema džematu i ne uzmemo aktivno ućešće u njemu neće nam krenuti na bolje.
-------------------------------------
ja čitao da svi Kinezi skoče-zemljotres,a da se sve đematlije ufate za ruke i skoče,mogu stresti kakvu šljivu.Haj ba kolega,odmori se ,pa opet navrati.
uvjek dobar gost

#828 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by uvjek dobar gost »

Kažu ljudi, oni učeni i oni manje učeni da porodica osnovna ćelija je društva ! Kažu onda ljudi da se razvijenost i svijest jednog društva može komotno mijeriti po tome kako ono u cjelini vodi računa o starima, o djeci i o osobama sa posebnim potrebama koji imaju neki invaliditet ili jednostavno su rođeni sa nekom deformacijom..... ! Tu nastaje praznina, nastaje muk, nastaje ambis jer mi te sve gore navedene preskačemo, mi njih ne vidimo i moglo bi se reći da se ne nadamo da ćemo ikad ostariti, da imamo u porodici-familiji osobu koja ne može baš sve sama.... šta bi se onda matematičkom logikom moglo reći za ovo društvo, ali i za njegovu osnovnu ćeliju i samog pojedinca ?
Moglo bi se reći da smo mi kao ljudi nule, da smo bezsvjesni i da smo sebični do boli... matematska jednačina bi izgledala mislim nekako ovako... nula se množi sa nulom i ostaje nula...>..

Sad o čemu se u stvari radi....? Porodilište u Sarajevu ... nemamo... adekvatan smještaji odnos društva za djecu koja pohađaju predškolsko obrazovanje... nemamo... adekvatno obrazovanje i odnos naspram osnovaca.. nemamo... sigurno okruženje i perspektivu za srednjoškolce.... nemamo.... dobre uslove i adekvatno znanje uz perspektivu za studente.... nemamo.... vrijednovanje znanja, truda i rada nakon studija il srednje škole zasnovano na sposobnostima, znanjima i vještinama.... nemamo.... adekvatan odnos naspram ljudi koji su odradili svoje i koji sada trebaju da provode starost u kakvoj takvoj bezbrižnosti .... naravno da nemamo.... kad se sve to sabere i na to se dodaju još premise kao neodgovornost opšta, korupcija opšta, opšte neznanje i nepotizam..., smeće i recimo zatucanost... dolazimo do tačke u kojoj nam je potrebno otriježnjenje !

Na sve ovo moram da uvedem još jednu premisu..... Bosna i Hercegovina u Europi ima najviše planina do 2000 metara, koji ljudi žive na ovoj nadmorskoj visini...? Narodnim jezikom da se izrazim, na toj nadmorskoj visini žive brđani, ljudi gorštaci koji su kroz istoriju bili predmet zaobilaženja i ljudi koji su se u suštini i Rimljani bojali ! Mi trebamo sebi sami priznati tu nepobitnu demografsko-geografsku činjenicu i ne možemo očekivati da smo svi kao Hana il Fudo, Emina Ganić il Hari Varešanović, oni su izuzetci koji potvrđuju pravilo !

Danas kao i mostarski vatrogasci mi smo umjesto na posao trebali izaći na barikade, trebali smo blokirati one koji nas vraćaju u rikverc 1000 godina, danas morali smo pokazati zube svi zajedno jer svi smo mi taoci onih koji su još i gori od nas samih, to morali smo ako ne zbog sebe, onda zbog trudnica, zbog male djece, zbog invalida, zbog svih onih koji ne mogu sami o sebi da se brinu. Moj prag tolerancije je davno probijen, već davno ja u sebi osjetio sam bijes, neslaganje, potrebu da reagujem, da opsujem im majku lopovsku, da ih blokiram, da im ne dam pardona jer ja nisam zadovoljan, nisam podoban, nisam po njihovoj mijeri jer ponos onaj moj gorštački to mi ne dozvoljava !
uvjek dobar gost

#829 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Pošto šutnja u pravilu znači odobravanje.... malo da promijenim ton i da se suočim sam sa sobom jer to mi je jutros potrebno !

Na utakmici mlade repke, svega oko 500 gledalaca, prenos jedino na kantonalnoj TV kojoj hvala toliko o našem patriotizmu i lažnom fokusu ! Mladi su pobijedili Wels 2-1 i svaka im dala jer gubili su i uspjeli su se vratiti.. u savezu fudbalskom sjede ljudi koji zrače negativnu energiju i zbog kojih nismo mogli više, Ćiro svaka ti čast i veliko ti hvala, kao i svim momcima koji su sinoć igrali i koji su dali sve od sebe. Suočavanje sa samim sobom ja bih najradije počeo u savezu jer njihov interes je bio usmjeren kako da pokradu pare koje bi mi eventualno dobili od prolaska a ne na sam prolaz i sve što bi isti značio svima nama....

Mene je spustilo pravo poslije tekme, glava mi i jutros zuji i sve bih dao da nisam na poslu i da sam negdje na vrhu Trebevića il Bjelašnice, može i Jahorina, na ovom suncu i da mi se sive ćelije reanimiraju jer sinoć su vozile spust !

Sve u svemu moglo je bolje jer vidim da su Slovenci ponosni uspjeli pobijediti Rusiju i svaka im čast....

Hvala svima koji su navijali za nas sinoć i hvala onima koji nisu !

Sad da se ne bi pitali kakve veze ima poraz sa našim društvom i sa pojedincem odnosno kakve ja veze imam sa svim tim... e pa imam, sjetim se rukometa, sjetim se košarke, sjetim se svih spustova koje sam doživio u zadnjih dvadeset godina i samo par pobijeda i onda ne mogu da se ne upitam koji je nama qurac šta kontamo mi.... ebote pa uvijek nam toliko malo fali i uvijek spust ! Svakom od nas treba po psiholog jedan privatni za preko dana i još jedan za noćnu smijenu !
Banalnost nas neće dovesti do pobijeda, neće nam pomoći da uspijemo, jer iznutra smo kao sistem truli i zaostali i ukoliko se to ne promijeni nema nama prvenstava, olimpijada, koncerata.... nema nama naprijed jer ovo društvo u svom korijenu djecu uči pogrešnim stvarima !

živili
ultima_palabra

#830 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ultima_palabra »

uvjek dobar gost wrote:Pošto šutnja u pravilu znači odobravanje.... malo da promijenim ton i da se suočim sam sa sobom jer to mi je jutros potrebno !

Na utakmici mlade repke, svega oko 500 gledalaca, prenos jedino na kantonalnoj TV kojoj hvala toliko o našem patriotizmu i lažnom fokusu ! Mladi su pobijedili Wels 2-1 i svaka im dala jer gubili su i uspjeli su se vratiti.. u savezu fudbalskom sjede ljudi koji zrače negativnu energiju i zbog kojih nismo mogli više, Ćiro svaka ti čast i veliko ti hvala, kao i svim momcima koji su sinoć igrali i koji su dali sve od sebe. Suočavanje sa samim sobom ja bih najradije počeo u savezu jer njihov interes je bio usmjeren kako da pokradu pare koje bi mi eventualno dobili od prolaska a ne na sam prolaz i sve što bi isti značio svima nama....

Mene je spustilo pravo poslije tekme, glava mi i jutros zuji i sve bih dao da nisam na poslu i da sam negdje na vrhu Trebevića il Bjelašnice, može i Jahorina, na ovom suncu i da mi se sive ćelije reanimiraju jer sinoć su vozile spust !

Sve u svemu moglo je bolje jer vidim da su Slovenci ponosni uspjeli pobijediti Rusiju i svaka im čast....

Hvala svima koji su navijali za nas sinoć i hvala onima koji nisu !

Sad da se ne bi pitali kakve veze ima poraz sa našim društvo i sa pojedincem odnosno kakve ja veze imam sa svim tim... e pa imam, sjetim se rukometa, sjetim se košarke, sjetim se svih spustova koje sam doživio u zadnjih dvadeset godina i samo par pobijeda i onda ne mogu da se ne upitam koji je nama qurac šta kontamo mi.... ebote pa uvijek nam toliko malo fali i uvijek spust ! Svakom od nas treba po psiholog jedan privatni za preko dana i još jedan za noćnu smijenu !

živili
Što kažu, malo nas je, al smo govna ;-) Odnosno, zapitajmo se koliko ulažemo u sport, i koliko se svaki od nas spreman žrtvovati za nešto bolje. Da pojasnim, kada treba trubiti ispred hotela Portugalaca tu se skupi bruka ljudi u pola noći, a kada treba protestvovati ispred Saveza (da ne govorim o nekim drugim protestima), onda nas nema nigdje.
Većina naših reprezentativaca svoj fudbalski razvoj je počela i završila u inostranstvu, znači BiH nema nikakve zasluge za ono što su oni postali. Naša je strategija da vrbujemo igrače od 24-25 godina da promijene sportsko državljanstvo (što će ubrzo prestati funkcionisati, jer ovi novi talenti iz dijaspore nisu ni zapamtili Bosnu, tako da će igrati za države u kojima su rođeni). Da ne govorimo da u reprezentaciji nemamo nijednog igrača iz domaćeg prvenstva po čemu smo unikatni u Evropi.
Dakle, koliko para, toliko muzike. Ako se stvari malo realnije pogledaju, onda će se vidjeti da je ovo sve manje-više očekivano.
zonbirile

#831 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by zonbirile »

uvjek dobar gost wrote:Kažu ljudi, oni učeni i oni manje učeni da porodica osnovna ćelija je društva ! Kažu onda ljudi da se razvijenost i svijest jednog društva može komotno mijeriti po tome kako ono u cjelini vodi računa o starima, o djeci i o osobama sa posebnim potrebama koji imaju neki invaliditet ili jednostavno su rođeni sa nekom deformacijom..... ! Tu nastaje praznina, nastaje muk, nastaje ambis jer mi te sve gore navedene preskačemo, mi njih ne vidimo i moglo bi se reći da se ne nadamo da ćemo ikad ostariti, da imamo u porodici-familiji osobu koja ne može baš sve sama.... šta bi se onda matematičkom logikom moglo reći za ovo društvo, ali i za njegovu osnovnu ćeliju i samog pojedinca ?
Moglo bi se reći da smo mi kao ljudi nule, da smo bezsvjesni i da smo sebični do boli... matematska jednačina bi izgledala mislim nekako ovako... nula se množi sa nulom i ostaje nula...>..

Sad o čemu se u stvari radi....? Porodilište u Sarajevu ... nemamo... adekvatan smještaji odnos društva za djecu koja pohađaju predškolsko obrazovanje... nemamo... adekvatno obrazovanje i odnos naspram osnovaca.. nemamo... sigurno okruženje i perspektivu za srednjoškolce.... nemamo.... dobre uslove i adekvatno znanje uz perspektivu za studente.... nemamo.... vrijednovanje znanja, truda i rada nakon studija il srednje škole zasnovano na sposobnostima, znanjima i vještinama.... nemamo.... adekvatan odnos naspram ljudi koji su odradili svoje i koji sada trebaju da provode starost u kakvoj takvoj bezbrižnosti .... naravno da nemamo.... kad se sve to sabere i na to se dodaju još premise kao neodgovornost opšta, korupcija opšta, opšte neznanje i nepotizam..., smeće i recimo zatucanost... dolazimo do tačke u kojoj nam je potrebno otriježnjenje !

Na sve ovo moram da uvedem još jednu premisu..... Bosna i Hercegovina u Europi ima najviše planina do 2000 metara, koji ljudi žive na ovoj nadmorskoj visini...? Narodnim jezikom da se izrazim, na toj nadmorskoj visini žive brđani, ljudi gorštaci koji su kroz istoriju bili predmet zaobilaženja i ljudi koji su se u suštini i Rimljani bojali ! Mi trebamo sebi sami priznati tu nepobitnu demografsko-geografsku činjenicu i ne možemo očekivati da smo svi kao Hana il Fudo, Emina Ganić il Hari Varešanović, oni su izuzetci koji potvrđuju pravilo !

Danas kao i mostarski vatrogasci mi smo umjesto na posao trebali izaći na barikade, trebali smo blokirati one koji nas vraćaju u rikverc 1000 godina, danas morali smo pokazati zube svi zajedno jer svi smo mi taoci onih koji su još i gori od nas samih, to morali smo ako ne zbog sebe, onda zbog trudnica, zbog male djece, zbog invalida, zbog svih onih koji ne mogu sami o sebi da se brinu. Moj prag tolerancije je davno probijen, već davno ja u sebi osjetio sam bijes, neslaganje, potrebu da reagujem, da opsujem im majku lopovsku, da ih blokiram, da im ne dam pardona jer ja nisam zadovoljan, nisam podoban, nisam po njihovoj mijeri jer ponos onaj moj gorštački to mi ne dozvoljava !
-------------------------------------------------------------------------------------
ima jedna istinita priča o nekom drugom društvu i odnosu ka svome brendu.Bila jednom zagrebačka škola crtanog filma,te njen D.Vukotić dobije i Oskara,i bila na glasu,kažu odmah iza Diznijeve u Holivudu.Dođe tih sedamdesaetih engleska kraljica kod Šabana i izrazi želju da posjeti čuvenu zagrebačku školu crtanog filma.Nasta frka,jer je škola ustvari bio preuređen tavan,i izvuku se domaćini nekako,ali Šaban skonta o čemu se radi i za par mjeseci dobiše najbolje uslove ,tada moguće.Dugo još bijahu brend Yu i najbolja škola.Na znanje nekima,nije poenta u Šabanu,nego u čuvanju i razvijanju onoga što je dobro i imaš.Slično je sačuvana i jedinstvena ergla Lipicanera.
detroit-mercy

#832 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by detroit-mercy »

uvjek dobar gost wrote:Kažu ljudi, oni učeni i oni manje učeni da porodica osnovna ćelija je društva ! Kažu onda ljudi da se razvijenost i svijest jednog društva može komotno mijeriti po tome kako ono u cjelini vodi računa o starima, o djeci i o osobama sa posebnim potrebama koji imaju neki invaliditet ili jednostavno su rođeni sa nekom deformacijom..... ! Tu nastaje praznina, nastaje muk, nastaje ambis jer mi te sve gore navedene preskačemo, mi njih ne vidimo i moglo bi se reći da se ne nadamo da ćemo ikad ostariti, da imamo u porodici-familiji osobu koja ne može baš sve sama.... šta bi se onda matematičkom logikom moglo reći za ovo društvo, ali i za njegovu osnovnu ćeliju i samog pojedinca ?

Ih sad pa demonstrirati, pa lakse je suknuti koju kahvu u Strosi i do besvijesti raspravljati o nogometu.
Prijatelju, sve stoji sto kazes ali moras shvatiti jedno. Mi smo prilicno nepismena nacija. Nama treba sveobuhvatna reforma skolstva, nama trebaju univerziteti koji ce proizvoditi inzinjere, hemicare, biologe a ne sta ti ja znam vec. Sve i jedna nacija koja je napravila iskorak u zadnjih par godina je napravila zahvaljujuci edukovanoj radnoj snazi. Neki dan gledam sta radi Izrael i njegovi inzinjeri, jedna trecina Izraelskog izvoza su IT proizvodi, gro tih inzinjera koji prave bum u toj industriji su inzinjeri u kasnim dvadesetim ili ranim tridestim. Neke stvari izgledaju tako jednostavno, danas u svijetu vlada glad za dobrim strucnjacima, inzinjerima. Uzmi samo jednu cinjenicu, polozaj (u Evropi smo), cijena (relativno jeftina radna snaga). Odskoluj dobar kadar i eto ti i Intela i Microsofta i HP, i ne znam koga jos vec.
Medjutim, za to ti treba neko sa vizijom a ne neko ko samo gleda da zadovolji svoje uske interese, ili kako ce koju studenticu na belgiju.
Kao sto rece, jos smo ti mi brdjani.
kolega

#833 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by kolega »

kad ste zadnji put ovde krečili, ... ko je ovde redar; ako redara nema može i predsjednik odjeljinske zajednice!? :roll:

:)
uvjek dobar gost

#834 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Da u obrazovanju je ključ, ali ne ovom našem u koje smo se nekad kleli i busali se u prsa kako samo najpametniji... jer imali smo opšte obrazovanje bolje od većine drugih, ovdje mislim na osnovno i srednje obrazovanje iz prošlog sistema , a ne ovo novo po mjerilu Alić Melihe uzorite koja je privatizirala jednu sarajevski gimnaziju... jer Meliha i ekipa su nam danas stvorili jaransko-vjersko-familijarno obrazovanje koje nam predstavlja prijetnju a ne potencijalnu šansu za čupaonu !

No druga me stvar natjerala da se javim, jer možda nije cum peh, već ja sam !"

Gledah Arsenal kako izgubi, a za njega navijah pa se zapitah da nije do mene ?

Na prste jedne ruke mogu da prebrojim utakmice koje sam gledao u zadnjih 14. godina a koje smo dobili glat, dvije od njih pamtiti ću život cijeli, košu u Skenderiji i u Splitu protiv reprezentacije Hrvatske.... sve ostalo mogu da zaboravim dok sam još mlad i tako da oslobodim prijeko potrebnu memoriju za starost i ono što ona nosi. Sve sam te tekme gledao, da ja sam ih gledao i možda sam baš ja taj peh kojem treba zabraniti da gleda tekme, ma šta da gleda treba mi zabraniti da idem eventualno na njih. Moja slika treba da bude na svim stadionima il u svim salama gdje se mogu igrati tekme, kako bi redari odmah me odstranili i rekli mi da sam pehar zbog kojem gubimo u stvari... jer ovako više ne ide....

Jebe nas zen, nemamo mi više jin i jang, a i začepljene su nam čakre i energija sva pozitivna ne može da se kanališe jer svi su nam kanali zapušeni do jaja, nema šanse da ostvarimo neki pobijedu, makar onu minimalnu i onu ljudsku jer na svim položajima su njihovi ljudi kojima su svi naši porazi u stvari pobijede, ne možemo mi sa dna kad nam ne daju oni koji se jedinu u mulju dna osjećaju kao kod kuće, nema šanse da se maknemo iz ambisa kad vampirima ne odgovara svijetlo, kad onima koji piju krv ne bi valjalo da nas sunce obasija jer tada oni , o ti elementi nazadnosti lete u zaborav i na giljotinu istorije koja prema njima neće biti blaga jer oni su ti koji su nam donijeli tih najgorih 14 godina.... ma šta 14 biće skoro pa dvadeset dok ja ovo napišem !

No kao pojedinac ne mogu toliko lagati sam sebe pa im reći da nije ni do mene.... poslije opsade i agresije par godina sam stizao stvari koje su mi falile, furao sam se na mirno stanje i pokušavao uživati, bilo je bljeskova poput U2 i osjećao sam se čovijekom... no nakon tih par godina u behutu.. ma morao sam im staviti do znanja da griješe, da kolosijek kojim se krećemo vodi direktno u "zonu sumraka" da će svijet u budućnosti ličiti na Top listu nadrealista a ne na ono nešto čemu smo se nadali dok smo bili na braniku civilizacijskih normi i svega onoga što su neandertalci sa brda htjeli ugušiti.... već na ono čemu smo se smijali skoro cijele osamdesete i devedesete....

Sa ove distance... možda je vrijeme da sam sebi priznam da smo izgubili i da se ovako ne brani grad koji voliš i država...

Gadi mi se sve oko mene i hoću o hoću da me neko nauči kako biti sebičan barem heftu, kako i ja da pasem pogledom dobre zovegu i fonke neke, kako da odagnam agoniju iz glave gledajući odsjaj svog novog mobitela ....

Treba krenuti od saveza pa nastaviti dalje jer pacovi nam ne daju da živimo i još pride ubiše nas u pojam, nekad smo se smijali, družili, pjevali, hodali po dernecima, uživali u šetnjama, planinama, jezerima....., a vidi nas sad !?
zonbirile

#835 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by zonbirile »

evo M:Ušanović dobio 5g,e sda imali mjesta u zatvoru,čisto sumnjam,tamo robijaju piličari i čuvaju mjesta zauzetim.Nema nam spasa,na dnu smo,nema dalje,bauljamo po dnu i mutimo vodu,gušimo se u kaljuži.
uvjek dobar gost

#836 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

U prevodu kao da sam prizvao današnju presudu čika Munibu.... i pored toga imam rješenje, neka Muniba smjeste kod mene, ja ču ga čuvati i paziti ukoliko nema mjesta u zatvoru. Nudim njemu i sličnima radne akcije i pravljenje smještajnih kapaciteta za kolege im sa svih nivoa vlasti i ne samo iz vlasti već i iz medija, sporta, kulture... mjesta bi ja našao za sve njihove jatake jer oni su u biti sjebali ovo društvo koje bi se moglo pronaći u Mostaru, paralisano, zbunjeno, podijeljeno i apatično sa jedne strane a sa druge zavaljeno u fotelje, nezainteresovano i podmuklo !

Dole Vlada(e) !
uvjek dobar gost

#837 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Vjetar nosio je smeće dok sam ja pokušavao izboriti se sa nadolazećim danom, nosio je vjetar kese, novine, reklamne one dvolisnice sa cijenama svuda unaokolo. No nije mi to uspjelo pokvariti šetnju koja trebala je popraviti mi dan već u početku. Vilsonovo bilo je skoro pa pusto, svega pokoji šetač razbijao je osjećaj osame i pustahije koja možda mi je i trabala.

kad došao sam do III Gimnazije sjetio sam se svog prvog ulaska u tu školu poslije reintegracije Grbavice, sjetio sam se onog poleta kad smo organizovali maskembal u tada uništenoj školi, sjetio sam se kako smo krili da smo u objektu i van njega nalazili tromblone i mine kako direktorica ne bi otkazala maskembal koji nama tada, kao maturantima mnogo je značio. Sjetio sam se raje tadašnje iz gimnazije i svih tih scena koje smo imali u par dana koliko smo čistili objekat, sjetio sam se kako smo u tačkama prevozili knjige koje smo zatekli po podu u tada matičnu nam školu na Trgu Heroja jer knjiga nije bilo. Smijeh je odzvanjao mi u ušima i kao da sam opet mogao da osjetim pozitivnu atmosferu koja vladala je među nama uprkos svemu što se desilo... no ne mogu da se ne sjetim da nas niko nije pozvao na otvaranje III Gimnazije, znam da se sa nekim ljudima iz gimnazije nikad poslije svršetka škole nisam vidio, znam da nekako nagurao sam u sebe sva ta sjećanja negdje duboko kako ne bi često izlazila na površinu. Znam da ta zaboravnost nije dobra, znam da volio bih da vidim svu tu raju koja je još uvijek u gradu, znam da na kraju krajeva ta generacija (te generacije) imale su ideje, vizije, želje, ideale.... znali smo šta je odricanje i patriotizam... ali opet znam ko nas je zajebao i znam zbog kojih je društvenih elemenata danas oko nas sranje.

Ali znam i kako bi im vratio nazad sva upropaštena djetinstva, sve izgubljene snove i sve ono što sjebali su !
uvjek dobar gost

#838 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Kako ljudima objasniti neke stvari, a ne služiti se statistikama suhoparnim, ne služiti se izvještajima nekih nevladinih organizacija, a ne služiti se prostim riječima ? Kako to učiniti da bude jednostavno i shvatljivo prosječnom Hercegovcu i Bosancu ?
Meni odmah padne na pamet riječ smetlje ili smeće, no to je možda uvrijedljivo jednom dijelu populacije koja za sebe smatra da je iznad problema, da nije njegov dio , ali i da nije dio njegovog rješenja. To je onaj sloj koji se brine o modi, koji radi po stranim kompanijama i predstavništvima i koji putuje i fura se da je oko nas sve normalno !

Znači smeće il smetlje otpada, zagađenje je pak širok pojam koji je višeslojan i kao takav nije podesan za objašnjavanje! Obrazovanje je isto tako širok pojam, nepismenost da nije to ključna riječ ... nije jer kako nepismen čovjek da pročita... mogao bi se onda on uvrijediti i pomisliti da je on sirot kriv... mislim da ne može ni ta riječ da se iskoriti.
Da nije rješenje onda u bespravnoj gradnji... nije ni to jer kad magle se spuste i smog nas obuhvati, divlja gradnja se i ne vidi tako da što se kaže daleko od očiju daleko od srceta... il da nije adekvatna riječ nasilje.. no i to je složen pojam o kojem bi se moglo naširoko i onda bi mogli zalutati u izvođenju dokaza...

Ma ja bih pokušao sa riječi stative, svi znamo šta su stative, no u ovom slučaju ta rječ je personifikacija ljudi koji nemaju više od par zuba u vilici gornjoj i onda se za njihovo stanje zuba kaže vidi mu stativa !

Generacije ljudi hodaju krezave po ovoj zemlji, ne zato što to vole, zagledajte se malo po komšiluku, u granapu u koji ulazite, zagledajte se malo i razmislite o tom feneomenu ! Spojite dva i dva, sjetite se dijasporaca kad dođi friško izbijeljenih zuba il pak onih koji svoje zubalo popravljaju u našem i vašem komšiluku, sjetite se njihovog zasljepljujuće bijelog osmijeha i prokontajte koliko smo nisko pali kad nam generacije hodaju sa stativama ? Ko ne voli da se smije, bez pomoći ruku, ko ne želi da nema kompleks nedostatka zuba, ko ne bi odvojio novac za popravak zuba, dva, tri il deset.. da je u situaciji.... ?!?!
Nemaju naši ljudi toliki strah valjda od zubara da im je draže hodati bez zuba, bez proteze, bez vinersa il navlaka i mostova... nije to već smo mi toliko nisko pali kao ljudi da nemamo ni za zuba.... e sikira nas više ni skupa ski karta, ni smeće po rijekama, ni podjele u obrazovnom sistemu... kad nas ne sekira to što hodimo kroz život sa stativama.....

Berluckoni je glagol, a mi smo subjekat (il objekat)... fali nam još priloška odredba za vrijeme i mjesto !
iz dna duše

#839 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by iz dna duše »

Ja ovu "krezubost" ljudi često spomenem u svojim postovima, uočila sam i ja to....Nemaju ljudi para...
Poniženi su nam građani, poniženi do bola...
:sad:
Banksy

#840 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by Banksy »

iz dna duše wrote: Ja ovu "krezubost" ljudi često spomenem u svojim postovima, uočila sam i ja to....Nemaju ljudi para...
Kako su tek krezubi bili u Titino vrijeme :mrgreen: ... smanjite doživljaj :mrgreen:
Ne peru se ljudi, ne popravljaju zube, ne čiste oko kuća, ne malterišu ih, i nikakve to veze nema s novcem.
Ako ima za mobitel i golfaća, ima i za zube.
ljubav_aha

#841 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ljubav_aha »

Banksy wrote:
iz dna duše wrote: Ja ovu "krezubost" ljudi često spomenem u svojim postovima, uočila sam i ja to....Nemaju ljudi para...
Kako su tek krezubi bili u Titino vrijeme :mrgreen: ... smanjite doživljaj :mrgreen:
Ne peru se ljudi, ne popravljaju zube, ne čiste oko kuća, ne malterišu ih, i nikakve to veze nema s novcem.
Ako ima za mobitel i golfaća, ima i za zube.
banksy,pa kakvi su tek tad bili zubari nacin procedure u TO vrijeme,doslovno,klaonica :mrgreen:

ali se slazem sa tobom,u pitanju je jednostavno potreba i nbavika odlaska kod zubara,u ovo ili ono vrijeme ;-)
kolega

#842 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by kolega »

mislim da je problem u nedostatku ljubavi svih vrsta; ljubav je srčana stvar a srca su prlično otvrdla :roll: :)
uvjek dobar gost

#843 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Volio bih da ste u pravu, no moje skromno mišljenje je da niste.

Odlazak kod zubara iziskuje novac, kao što ga isče i slanje djeteta u školu. Golfać dvica iz kojeg smrdi lož ulje i koji u bilo kojoj uređenoj državi NE Bi prošao tehnički pregled nije pokazatelj imovnog stanja koje obećava da taj isti čovjek ima novaca il osiguranje da ode zubaru....

Titino vrijeme niko nije spomenuo, ali kad ste Vi učinili to... ne mogu da ne reagujem, to vrijeme je prošlo sredinom osamdesetih jer od tada se već krenulo u pohode kako bi se nekadašnji sistem srozao i kako bi se ta zemlja razjebala.
E porediti vrijeme od prije trideset godine i danas vrijeme novih tehnologija u protetici zuba i svega ostalog mislim da je bezze. Tada je recimo zdravstveno bilo dostupno i svi su barem imali proteze one kaskanjete, nije bilo ovoliko "stativa" sem u zabitima raznim i po vrhovima planina što je tamo možda smatrano pokazateljem duhovnosti ... (banaliziram naravno)... pitanje je sad jeli sve postalo zabit ili smo se mi vratili korijenima stočarstva i gorštarštva..?

Konstatacije da se ljudi ne peru, da ne stavljaju fasade na kuće uprkos činjenici da imaju za golfaća i mobitel... šta nam govori o sistemu vrijednosti društva u kojem živimo i nama samima, mirisi ove konstatacije se osjete najbolje ljeti u vozilima GRAS-a, nije da se ja ne slažem da bi se mogli određeni prati i sapunom... No mene zabrinjava to što mi samo konstatujemo i okrećemo glavu od problema od uzroka dok kakimo o posljedicama... "stative" u mojoj gornjoj priči su light motiv, personifikacija stanja tijela pojedinca koje svakako povezano je sa stanjem duha istog tog pojedinca..

Nema osobe koja me može ubijediti da recimo roditelji žele da im djeca ne idu u školu, da stagniraju cijeli život, da su ovisna od pomoći svake vrste, da ostano bez zuba već u ranim dvadesetim... ,mislim da dio populacije koji vidi unaprijed, koji ima ljubavi o kojoj Kolega zbori ne smije biti tako sebičan... jer progresija nazadnosti i diktatura provincijalzma dovesti će nas sve skupa pred zid. Tada kad bude kasno jedini izlaz biti će rapidno povlačenje pred dekadentnim silama koje kad budu opet odvodile iz kuća.... neće birati !

Uprkos mojoj konfuziji izazvanoj društvom u kojem životarim i u najboljem slučaju stagniram mislim da me razumijete...
ljubav_aha

#844 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ljubav_aha »

kolega wrote:mislim da je problem u nedostatku ljubavi svih vrsta; ljubav je srčana stvar a srca su prlično otvrdla :roll: :)

na zalost,kao i nedostatak novca ,ipak se ljubva i novac nadopunjuju perfektno :-D
ljubav_aha

#845 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ljubav_aha »

uvjek dobar gost wrote:Volio bih da ste u pravu, no moje skromno mišljenje je da niste.

Odlazak kod zubara iziskuje novac, kao što ga isče i slanje djeteta u školu. Golfać dvica iz kojeg smrdi lož ulje i koji u bilo kojoj uređenoj državi NE Bi prošao tehnički pregled nije pokazatelj imovnog stanja koje obećava da taj isti čovjek ima novaca il osiguranje da ode zubaru....

Titino vrijeme niko nije spomenuo, ali kad ste Vi učinili to... ne mogu da ne reagujem, to vrijeme je prošlo sredinom osamdesetih jer od tada se već krenulo u pohode kako bi se nekadašnji sistem srozao i kako bi se ta zemlja razjebala.
E porediti vrijeme od prije trideset godine i danas vrijeme novih tehnologija u protetici zuba i svega ostalog mislim da je bezze. Tada je recimo zdravstveno bilo dostupno i svi su barem imali proteze one kaskanjete, nije bilo ovoliko "stativa" sem u zabitima raznim i po vrhovima planina što je tamo možda smatrano pokazateljem duhovnosti ... (banaliziram naravno)... pitanje je sad jeli sve postalo zabit ili smo se mi vratili korijenima stočarstva i gorštarštva..?

Konstatacije da se ljudi ne peru, da ne stavljaju fasade na kuće uprkos činjenici da imaju za golfaća i mobitel... šta nam govori o sistemu vrijednosti društva u kojem živimo i nama samima, mirisi ove konstatacije se osjete najbolje ljeti u vozilima GRAS-a, nije da se ja ne slažem da bi se mogli određeni prati i sapunom... No mene zabrinjava to što mi samo konstatujemo i okrećemo glavu od problema od uzroka dok kakimo o posljedicama... "stative" u mojoj gornjoj priči su light motiv, personifikacija stanja tijela pojedinca koje svakako povezano je sa stanjem duha istog tog pojedinca..

Nema osobe koja me može ubijediti da recimo roditelji žele da im djeca ne idu u školu, da stagniraju cijeli život, da su ovisna od pomoći svake vrste, da ostano bez zuba već u ranim dvadesetim... ,mislim da dio populacije koji vidi unaprijed, koji ima ljubavi o kojoj Kolega zbori ne smije biti tako sebičan... jer progresija nazadnosti i diktatura provincijalzma dovesti će nas sve skupa pred zid. Tada kad bude kasno jedini izlaz biti će rapidno povlačenje pred dekadentnim silama koje kad budu opet odvodile iz kuća.... neće birati !

Uprkos mojoj konfuziji izazvanoj društvom u kojem životarim i u najboljem slučaju stagniram mislim da me razumijete...
absolutno si u pravu :thumbup:
kolega

#846 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by kolega »

ljubav_aha wrote:
kolega wrote:mislim da je problem u nedostatku ljubavi svih vrsta; ljubav je srčana stvar a srca su prlično otvrdla :roll: :)

na zalost,kao i nedostatak novca ,ipak se ljubva i novac nadopunjuju perfektno :-D
to dvoje kad spojiš, javi mi se ... da mi kažeš kako si to uspjela :D
ljubav_aha

#847 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by ljubav_aha »

kolega wrote:
ljubav_aha wrote:

to dvoje kad spojiš, javi mi se ... da mi kažeš kako si to uspjela :D
kolega,trebala bih posteno sa tobom litrenjak kafe popiti da ti objasnim masu primjera kojima je poslo za rukom,ko je nama kriv sto smo baksuzi :)
uvjek dobar gost

#848 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Diskutovati il uopšte razmišljati o našem društvu nemoguće je bez pojmova manjina i većina.
Većina je nekad 91 rezonovala da rata nikad biti neće, da se to kod nas nikad desiti ne može i neće, manjina je znala šta nam se sprema i bila je odlučna da iskoristi "priliku" koja im se pruža.... Tokom agresije i rata, većina je najebala, bila je bez hrane i struje, dok manjina rat nije ni osjetila, bili su i tada skopčani na prioritet, otvarali su firme i kompanije, švercali su gorivo, cigare, humanitarnu dok je većina nekako preživljavala i nadala se miru... Koji je istina došao u nepravednom obliku za većinu dok opet manjina je iskoristila lažni mir kako bi većini nametnula ono što nije mogla ni ratom.
Većina je poprimila stavove manjine i postala je ubijeđena u nemoć u agoniju u bezizlaznost jer manjina je posjedovala novac kojim je onda preuzela medijski prostor, manjina je ne prezajući da se koristi silom, zastrašivanjem i ucjenama ubijedila većinu da drugačije i ne može, niti da smije , a sve u interesu imaginarne grupe ljudi koju oni od milja zovu narodi.

Narodi su postali manjina zahvaljujući manjini koja ih je ubijedila u nesvijst i navodne interese. U drugu ruku kretajući se linijom manjeg otpora većina je postala talac manjine koja je profitirala i od agresije i od humanitarne i od svega drugog. Manjina je imala osobine kojih se trebala stiditi bila je (i sada je) pohlepna, nezajažljiva, lažljiva, licemjerna, dvolična, krvoločna, sebična , neosjetljliva, bezdušna i recimo sklona duplim standardima. Logičan slijed događaja bio je da je većina i sama poprimila odlike manjine, da je i sama postala nalik manjini koja je u suštini proizvela problem. Prolaskom vremena pojavila se neka nova manjina koja u biti nije zadovoljna situacijom, koja ne pristaje na koncept naroda i na sve ono što je proizvela svojim djelovanjem manjina sa početka priče...

Sada je manjina u opasnosti od nametanja stavova, principa, modela ponašanja, "moralnih" vrijednosti, dio većine će im morati pomoći u interesu društva samog. Manjina današnja nije bahata, nije pohlepna, nije lažljiva, nije sebična ni samoživa kao što je nekad bila manjina koja se može porediti sa skakavcima koji jedu sve i ne ostavljaju ništa....

U interesu društva treba pomoći manjini koja danas pokušava da prodrma ovo društvo da ukaže na nepravdu, da učini nešto kad svi ostali čekaju neko rješenje koje treba da donese neko drugi i to preko noći....

Odnos manjine i većine je opasan posebno u društvima kao što je naše....gdje ne postoje pojedinci već imaginarne kategorije iza kojih se neki neodgovorni pojedinci i grupe zaklanjaju dok kradu, otimaju, pljačkaju i lažu.....
patrius

#849 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Post by patrius »

Prije svega,najljepslji drugarski (i sikljucivo drugarski!) pozdrav mom dobrom i neumornom,virtualnom,i prilicno sam uvjeren,ideoloskom (dakako,u pozitivnom smislu) istomisljeniku,@uvjek dobrom gostu.Kad stignem,objasnit cu u cemu je greska po pitanju "vecine i manjine". zasad samo ovoliko:Ne vlada vecina nad manjinom,nego obratno. :thumbup:
uvjek dobar gost

#850 Re: Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Miris baruta u nozdrvama dočekao me je u novoj godini uz pogled na relativno puste ulice Sarajeva. Izmješana su u meni bila očekivanja, strahovi i razočarenja iz prethodne godine dok sjedao sam u auto i krenuo doma.
Rezolucija ova novogodišnja najnovija je bila prijeko potrebna i poželjna čak jer te mikrorezolucije potrebnije su nego one globalne i krovne. Pojedinac je taj koji u stvari može i mora da pokrene stvari, pojedinac je taj od kojeg treba sve da krene na bolje il na gore.

Patriuse, da manjina vlada većinom to je istina, no većina poprima osobine manjine sve do jedne sem luksuznog načina života... no da ne kvarimo ovo post novogodišnje raspoloženje kojim vlada bezbrižnost i odsustvo snijega koji je bar meni potreban kako bi zimi održavao svoje mentalno zdravlje.

No jedne istine ne mogu da se ne dotaknem, indoktrinacija djece traje već dugo, predugo. Posljedice tog društvenog procesa biti će ogromne i negativne do te mjere da će nas sve zaprepastiti. Sa ovog mjesta mogu samo da se sažalim na djecu i da izrazim mržnju prema onima koji stoje iza tog društvenog procesa koji nam prijeti dok mi banaliziramo i pravimo se mutavi.

Sretna nam nova godina u kojoj trebamo da pokažemo hrabrost i odgovornost !
Post Reply