Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Drekavac22

#826 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Optimus Prime wrote: 01/04/2022 11:17
Drekavac22 wrote: 01/04/2022 10:42

eto svi oni se dogovorili od NASE i ostalih koji su mjerili da bas bude 5778 K, ma daj pusti mi te supljake.
Ne bih vise da se ponavljam. Posto je sada i glupanima jasno da se ovakva "cuda" mogu u vecem broju pronaci u svakom tekstu i da je to samo pitanje truda.

Samo da ispravim par netacnih navoda:

Nobelova nagrada za otkrice je dodjeljena 1962:
https://www.nobelprize.org/prizes/medic ... 2/summary/

To si to kodirao u u svom postu kao ukupan broj slova.

A ovo, za temperaturu tu mozes biti siguran da se radi o aproksimaciji i da ce taj broj biti korigovan u buducnosti, nakon sto budemo imali preciznije sprave.

Ovdje mozes vidjeti kao su se kroz godine koristile raznorazne aproksimacije:
https://hypertextbook.com/facts/1997/Gl ... nney.shtml
Imas dakle 5 studija koje sez razlikuju i do 400°C

Tako na primjer Wikipedija danas citira studiju koja tvrdi da je temperatura 5772: Photosphere (effective): 5,772 K[5]

https://en.wikipedia.org/wiki/Sun

NASA takodjer:
https://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/f ... nfact.html

ne pametuj, nikad se to nije kodiralo u Kuranu, ne izmisljas, pogledaj bolje sta se prezentiralo

A ovo, za temperaturu tu mozes biti siguran da se radi o aproksimaciji i da ce taj broj biti korigovan u buducnosti, nakon sto budemo imali preciznije sprave.
znas li kako znam da se ne radi o aproksimaciji

zato sto je broj 5778 K velik i specifican, pa ta zadnja 8 ukazuje na tacno mjerenje, da je aproksimacija bilo bi napisano aproximatelly 5800K

uglavnom ti si se izjasnio vjerujes da velike frekventnosti slucajnosti na malom prostoru i to te klasificira kao nelogicno i nerazumnu osobu, operisanu od svake zdrave logike....a tu onda nema konstruktivne diksusije sa osobama koje ne drze do logike.
Optimus Prime

#827 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Optimus Prime »

Drekavac22 wrote: 01/04/2022 12:22
Optimus Prime wrote: 01/04/2022 11:17

Ne bih vise da se ponavljam. Posto je sada i glupanima jasno da se ovakva "cuda" mogu u vecem broju pronaci u svakom tekstu i da je to samo pitanje truda.

Samo da ispravim par netacnih navoda:

Ovdje mozes vidjeti kao su se kroz godine koristile raznorazne aproksimacije:
https://hypertextbook.com/facts/1997/Gl ... nney.shtml
Imas dakle 5 studija koje sez razlikuju i do 400°C

Tako na primjer Wikipedija danas citira studiju koja tvrdi da je temperatura 5772: Photosphere (effective): 5,772 K[5]

https://en.wikipedia.org/wiki/Sun

NASA takodjer:
https://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/f ... nfact.html

ne pametuj, nikad se to nije kodiralo u Kuranu, ne izmisljas, pogledaj bolje sta se prezentiralo

zato sto je broj 5778 K velik i specifican, pa ta zadnja 8 ukazuje na tacno mjerenje, da je aproksimacija bilo bi napisano aproximatelly 5800K

uglavnom ti si se izjasnio vjerujes da velike frekventnosti slucajnosti na malom prostoru i to te klasificira kao nelogicno i nerazumnu osobu, operisanu od svake zdrave logike....a tu onda nema konstruktivne diksusije sa osobama koje ne drze do logike.
Pa kud ces vece frekventnosti od cak 3 cuda u tvom malenom forumskom postu, koje je nako amaterski pronasao kolega Transfair uz kafu.
Ovih 400 naklepanih podudarnosti za koje vam je trebalo skoro 20 godina da ih skupite i to na uzorku teksta od preko 600 strana, su pickin dim prema tome. Ako ih uopce imate toliko .Koliko ja vidim ti jos uvijek vrtis nekih 30 do 40 istih zadnjih par godina.

Posto izgleda imas Alzheimer da ponovim:
Transfair wrote: 20/02/2022 21:02
Avonmusk wrote: 20/02/2022 20:46 Samo jedan kontradokaz vam covjek trazi. Prezentujte ga.
Konkretno jedan. Evo uzmite nesto konkretno i pokazite da srusite to sto on trazi.

Usput jos mi niko nije odgovorio na pitanje: Koliko pravih mozemo povuci kroz dvije tacke?

Treba mi vas odgovor! Zbog vasih prigovora!
Kakav dokaz?
Pa valjda bi on trebao dokazati da se slicne poveznice ne mogu naci ni u bilo kom drugom tekstu. A za nekog tko je inteligentan je sasvim jasno da to nije slucaj.

Ja sam mu demonstrirao koliko je uz pomoc njegove metodologije lako pronaci slicne ili bolje poveznice, pa cak i u njegovim forumskim postovima.
Kao na primjer ovdje
https://www.forum.hr/showpost.php?p=907 ... count=5563

Na drugom forumu se zove Firdevs.

A ovo za temperaturu povrsine sunca je toliko ociito da se ne treba uopce vise raspravljati o tome.
Optimus Prime

#828 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Optimus Prime »

I mozes li nam molim te izlistati svih tih 400 cuda, cisto da se smijemo tim logickim akrobacijama koje koristite pri konstrukciji.

Jer ako je ovih tridesetak primjera koje non-stop vrtis od kako si na forumu ono najbolje sto mozes ponuditi, mogu samo zamisliti o kakvim se glupostima radi u tih preostalih 370 cudesa koje ste navodno pronasli.
Drekavac22

#829 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Optimus Prime wrote: 01/04/2022 12:32
Drekavac22 wrote: 01/04/2022 12:22

Pa kud ces vece frekventnosti od cak 3 cuda u tvom malenom forumskom postu, koje je nako amaterski pronasao kolega Transfair uz kafu.
Ovih 400 naklepanih podudarnosti za koje vam je trebalo skoro 20 godina da ih skupite i to na uzorku teksta od preko 600 strana, su pickin dim prema tome. Ako ih uopce imate toliko .Koliko ja vidim ti jos uvijek vrtis nekih 30 do 40 istih zadnjih par godina.

Transfair wrote: 20/02/2022 21:02

Kakav dokaz?
Pa valjda bi on trebao dokazati da se slicne poveznice ne mogu naci ni u bilo kom drugom tekstu. A za nekog tko je inteligentan je sasvim jasno da to nije slucaj.

Ja sam mu demonstrirao koliko je uz pomoc njegove metodologije lako pronaci slicne ili bolje poveznice, pa cak i u njegovim forumskim postovima.
Kao na primjer ovdje
https://www.forum.hr/showpost.php?p=907 ... count=5563

Na drugom forumu se zove Firdevs.

A ovo za temperaturu povrsine sunca je toliko ociito da se ne treba uopce vise raspravljati o tome.

ti si se izjasnio da su to samo za tebe slucajnosti, i nemamo sta vise diskutovati po tom pitanju.
vrtimo se u krug cini mi se.

sve te stranice sto govore 5778 K, njih tuzi a ne mene...njima reci da povrsno mjere.
Drekavac22

#830 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Optimus Prime wrote: 01/04/2022 13:21 I mozes li nam molim te izlistati svih tih 400 cuda, cisto da se smijemo tim logickim akrobacijama koje koristite pri konstrukciji.

Jer ako je ovih tridesetak primjera koje non-stop vrtis od kako si na forumu ono najbolje sto mozes ponuditi, mogu samo zamisliti o kakvim se glupostima radi u tih preostalih 370 cudesa koje ste navodno pronasli.
I mozes li nam molim te izlistati svih tih 400 cuda,
mogu evo sve trcim pa zapinjem :)

osoba koja koja mene ubijedi da je nelogicna, postaje irelevantna za mislljenje o ovima stvarima. :)
Optimus Prime

#831 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Optimus Prime »

Drekavac22 wrote: 01/04/2022 19:02
Optimus Prime wrote: 01/04/2022 12:32

ti si se izjasnio da su to samo za tebe slucajnosti, i nemamo sta vise diskutovati po tom pitanju.
vrtimo se u krug cini mi se.

sve te stranice sto govore 5778 K, njih tuzi a ne mene...njima reci da povrsno mjere.
Naravno :run:

I tebi je jasno da ona cuda koje je @Tranfair pronasao nisu jedina nego samo ona koja je uspio naci za par sati.
Trebali ste ga mozda angazirati da vam jos skuca par stotina podudarnosti iz kurana
Optimus Prime

#832 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Optimus Prime »

Drekavac22 wrote: 01/04/2022 19:09
Optimus Prime wrote: 01/04/2022 13:21 I mozes li nam molim te izlistati svih tih 400 cuda, cisto da se smijemo tim logickim akrobacijama koje koristite pri konstrukciji.

I mozes li nam molim te izlistati svih tih 400 cuda,

osoba koja koja mene ubijedi da je nelogicna, postaje irelevantna za mislljenje o ovima stvarima. :)
Znaci, ne samo da si ostao bez argumenata posto je sad svima jasno da su sve ove poududarnosti koje si naveo samo slucajno tu, sad jos i valjas da ste ih nasli preko 400.

Dobro, mozda i jeste, ali pretpostavljam da je tebe stid da ih postiras sa obzirom da se radi o nekim vrhunskim debilizmima.
Bice da ih mozda imas samo nekih pedesetak koja su donekle u rangu sa onim sto ih je @Transfair pronasao u tvojim forumskim postovima.
A mozda ni toliko.
Drekavac22

#833 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Optimus Prime wrote: 02/04/2022 17:54

Znaci, ne samo da si ostao bez argumenata posto je sad svima jasno da su sve ove poududarnosti koje si naveo samo slucajno tu, sad jos i valjas da ste ih nasli preko 400.

Dobro, mozda i jeste, ali pretpostavljam da je tebe stid da ih postiras sa obzirom da se radi o nekim vrhunskim debilizmima.
Bice da ih mozda imas samo nekih pedesetak koja su donekle u rangu sa onim sto ih je @Transfair pronasao u tvojim forumskim postovima.
ja ih postiram u hodu malo po malo, a ne sve od jednom....uostalom nevazno je sta ti kazes, jer ti si onako rekao svoje, za tebe su to sve slucajnosti...i tad si u mojim ocima postao nelogicna osoba koja irelevantna da kaze ista o ovoj temi.

ti mozes pricati koliko hoces slucajnost ovo slucajnost ono, 400 slucajnosti, 1000 slucajnosti, 100 000 slucajnosti....ma sve slucajnosti...nek ti bude onda....ali znaj kada nekog pocnem smatrati nelogicnom osobom, tad njegovo misljenje postaje irelevantno...dok osoba koja pokaze stabilnu dozu logike, i ne srlja u glupe komentare, koji argumentuje sa dokazima, validnim dokazima...od takvih se uzima misljenje pa makar i protiv mene bilo to...imaju moj respekt

a ova vasa palamudjenja sa slucajnostima, ja se samo mogu podsmijehivati :lol:
pa ti covjece zivis u nekom svom svijetu , u alisinoj zemlji cuda....cuj mene stid, a konstantno od samog otvaranje teme doziramo pomalo od tih 400 odprilike koliko sam i verificirao.

i o kakvom ti stidu pricas covjece boziji :-) pa da me stid ne bi temu otvarao..uostalom ne da me nije stid nego se ponosim sa ovim materijalom iz Kurana...jer su ociti primjeri nadnaravnosti knjige.
Optimus Prime

#834 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Optimus Prime »

A mozda ni toliko.
Drekavac22 wrote: 02/04/2022 18:12

ja ih postiram u hodu malo po malo, a ne sve od jednom....uostalom nevazno je sta ti kazes, jer ti si onako rekao svoje, za tebe su to sve slucajnosti...i tad si u mojim ocima postao nelogicna osoba koja irelevantna da kaze ista o ovoj temi.

ti mozes pricati koliko hoces slucajnost ovo slucajnost ono, 400 slucajnosti, 1000 slucajnosti, 100 000 slucajnosti....ma sve slucajnosti...nek ti bude onda....ali znaj kada nekog pocnem smatrati nelogicnom osobom, tad njegovo misljenje postaje irelevantno...dok osoba koja pokaze stabilnu dozu logike, i ne srlja u glupe komentare, koji argumentuje sa dokazima, validnim dokazima...od takvih se uzima misljenje pa makar i protiv mene bilo to...imaju moj respekt

a ova vasa palamudjenja sa slucajnostima, ja se samo mogu podsmijehivati :lol:
pa ti covjece zivis u nekom svom svijetu , u alisinoj zemlji cuda....cuj mene stid, a konstantno od samog otvaranje teme doziramo pomalo od tih 400 odprilike koliko sam i verificirao.

i o kakvom ti stidu pricas covjece boziji :-) pa da me stid ne bi temu otvarao..uostalom ne da me nije stid nego se ponosim sa ovim materijalom iz Kurana...jer su ociti primjeri nadnaravnosti knjige.
Sretno tebi u daljnjem radu. :D

Ali vjerovatno ces morati promijeniti forum. Ovdje ti propaganda vise ne pije vode, posto su svi ovdje vidjeli da bolje kodiras od Allaha i sada znaju da su svi tvoji primjeri iz kurana samo numeroloske nebuloze.
Drekavac22

#835 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Optimus Prime wrote: 02/04/2022 18:31 Sretno tebi u daljnjem radu. :D

Ali vjerovatno ces morati promijeniti forum. Ovdje ti propaganda vise ne pije vode, posto su svi ovdje vidjeli da bolje kodiras od Allaha i sada znaju da su svi tvoji primjeri iz kurana samo numeroloske nebuloze.
Ovdje ti propaganda vise ne pije vode
propaganda je kad propagiras nesto sto nema utemeljenja, ti uzmes Kuran u ruke i vidis da ne pise tamo kako napisem...onda je to propaganda naravno.

hajde ti sad pokazi da nepise onako kako kaze i tvrdim ovdje na forumu :)

dokazi da sirim propagandu, ne dokazes li to onda znaci da nam malo lagis po forumu :kiss:
Optimus Prime

#836 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Optimus Prime »

Drekavac22 wrote: 02/04/2022 18:38
Optimus Prime wrote: 02/04/2022 18:31 Sretno tebi u daljnjem radu. :D

Ovdje ti propaganda vise ne pije vode
propaganda je kad propagiras nesto sto nema utemeljenja, ti uzmes Kuran u ruke i vidis da ne pise tamo kako napisem...onda je to propaganda naravno.

dokazi da sirim propagandu, ne dokazes li to onda znaci da nam malo lagis po forumu :kiss:
Pa bas zato sto nema nikakvog utemljenja, radi se o propagandi.

U biti ti si samo do bola brojao i uporedjivao i svaki put kada bi nasao neku podudarnost ti bi to na svoju ruku interpretirao kao nesto sto je Allah navodno kodirao i to onda predstavljao kao neko matematicko cudo.

Svi sa kvocijentom inteligencije vecim od 90 su odmah vidjeli da je to samo do metodologije a ne do kurana, ali posto ti je cilj da siris propagandu za maloumnike, islo ti je na ruku to sto dosad niko nije pokusao da na isti nacin kao ti broji i uporedjuje i u nekim drugim tekstovima, pa si svu kritiku odbijao sa onim trollerskim "pa pokazite mi slicna cuda".

E vidis, sada imamo crno na bijelo prakticni dokaz da kad neko takodjer pocne da broji i uporedjuje u nekim drugim tekstovima, da se slicne podudarnosti mogu naci u bilo kojim tekstovima pa cak i u tvojim forumskim postovima.

Sav trud ti je time pao u vodu.

Sad naravno ostaje kao zadnji bedem odbrane ovo tvoje glupo insistiranje da ih imas 400 i da to lafo igra neku ulogu, iako je svima jasno da je dovoljno naci samo jedan slican primjer u nekom drugom tekstu da bi se odbacile tvoje tvrdnje. Jer zasto bi kreator svemira kodirao nesto sto se ne moze razlikovati od slucajnih podudarnosti.
Drekavac22

#837 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Optimus Prime wrote: 02/04/2022 19:08
Drekavac22 wrote: 02/04/2022 18:38

U biti ti si samo do bola brojao i uporedjivao i svaki put kada bi nasao neku podudarnost ti bi to na svoju ruku interpretirao kao nesto sto je Allah navodno kodirao i to onda predstavljao kao neko matematicko cudo.

Svi sa kvocijentom inteligencije vecim od 90 su odmah vidjeli da je to samo do metodologije a ne do kurana, ali posto ti je cilj da siris propagandu za maloumnike, islo ti je na ruku to sto dosad niko nije pokusao da na isti nacin kao ti broji i uporedjuje i u nekim drugim tekstovima, pa si svu kritiku odbijao sa onim trollerskim "pa pokazite mi slicna cuda".

E vidis, sada imamo crno na bijelo prakticni dokaz da kad neko takodjer pocne da broji i uporedjuje u nekim drugim tekstovima, da se slicne podudarnosti mogu naci u bilo kojim tekstovima pa cak i u tvojim forumskim postovima.

Sad naravno ostaje kao zadnji bedem odbrane ovo tvoje glupo insistiranje da ih imas 400 i da to lafo igra neku ulogu, iako je svima jasno da je dovoljno naci samo jedan slican primjer u nekom drugom tekstu da bi se odbacile tvoje tvrdnje. Jer zasto bi kreator svemira kodirao nesto sto se ne moze razlikovati od slucajnih podudarnosti.

kako je propaganda to sto se Dan u jednoj formi spominje 365 puta a koji ima poveznicu za danima u 1 solarnoj godini?

kako to propaganda to sto se Mjesec spominje u jednoj formi 12 puta a koji ima poveznicu za mjesec u 1 godini?

gdje tu propaganda, opisi ovaj slucaj detaljno da vidimo gdje je tu propaganda, da ga do kosti izanaliziramo.
Optimus Prime

#838 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Optimus Prime »

Drekavac22 wrote: 02/04/2022 19:23
Optimus Prime wrote: 02/04/2022 19:08

kako je propaganda to sto se Dan u jednoj formi spominje 365 puta a koji ima poveznicu za danima u 1 solarnoj godini?

kako to propaganda to sto se Mjesec spominje u jednoj formi 12 puta a koji ima poveznicu za mjesec u 1 godini?

gdje tu propaganda, opisi ovaj slucaj detaljno da vidimo gdje je tu propaganda, da ga do kosti izanaliziramo.
Propaganda je da se radi o cudu jer se u stvarnosti radi samo o cistoj slucajnosti.

Kao sto i sam kazes, ne spominje se rijec dan 365 puta nego upravo jedna specificna forma rijeci dan koja sama po sebi nema neku posebnu tezinu u odnosu na druge forme. I u tom grmu lezi zec. Jer ako imas vise formi i jos vise kombinacija medju tim formama (koje koristis po potrebi da konstruises podudarnost) imas hejbet mogucnosti da nesto izbrojis i onda uporedjujes sa raznoraznim numerickim vrijednostima pa je tako onda vjervatnoca da se dva broja podudare prilicno velika.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Ro%C4%91endanski_paradoks
Rođendanski paradoks često nazvan i rođendanski problem je primjer pogrešne procjene u vjerovatnoći, u kojem se intuitivno dolazi do pogrešnog zaključka. Razlozi pogrešne procjene, objašnavaju se sklonošću ljudskog načina razmišljanja i prihvaćanja linearne funkcije, te nesposobnosti poimanja eksponencijalne funkcije.

Ukoliko se u jednoj prostoriji nalaze najmanje 23 osobe, vjerovatnoća da dvije ili više osoba (bez obzira na godinu rođenja) imaju na isti dan rođendan, je veća od 50%
– Richard von Mises, [1]

Do pogrešne procjene u rođendanskom paradoksu dolazi, jer je postavljeno pitanje, kolika je vjerovatnoća, da dvije neovisno odabrane osobe iz jedne grupe imaju isti proizvoljno odabrani rođendan. Često se ovo pitanje tumači, kao - sa kolikom vjerovatnoćom se može tvrditi da jedna određena osoba iz jedne grupe ima na jedan određeni dan rođendan (npr. u odnosu na rođendan neke druge osobe), te je ta vjerovatnoća u stvarnosti mnogo niža.

Dodje ti ga na isto da proglasis cudo kad neko iz prvog pokusaja baci dvije sestice. Hoces li se sloziti da tako nesto nebi bas mogli okarakterizirati kao cudo?

Dakle samo prevara kroz jeftine numeroloske trikove i propaganda za maloumnike.

A u ostalom, koga boli qrac to sto je neka "specificna forma" spomenuta 365 puta :D
Drekavac22

#839 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Optimus Prime wrote: 02/04/2022 19:47
Drekavac22 wrote: 02/04/2022 19:23

Propaganda je da se radi o cudu jer se u stvarnosti radi samo o cistoj slucajnosti.

Kao sto i sam kazes, ne spominje se rijec dan 365 puta nego upravo jedna specificna forma rijeci dan koja sama po sebi nema neku posebnu tezinu u odnosu na druge forme. I u tom grmu lezi zec. Jer ako imas vise formi i jos vise kombinacija medju tim formama (koje koristis po potrebi da konstruises podudarnost) imas hejbet mogucnosti da nesto izbrojis i onda uporedjujes sa raznoraznim numerickim vrijednostima pa je tako onda vjervatnoca da se dva broja podudare prilicno velika.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Ro%C4%91endanski_paradoks
Rođendanski paradoks često nazvan i rođendanski problem je primjer pogrešne procjene u vjerovatnoći, u kojem se intuitivno dolazi do pogrešnog zaključka. Razlozi pogrešne procjene, objašnavaju se sklonošću ljudskog načina razmišljanja i prihvaćanja linearne funkcije, te nesposobnosti poimanja eksponencijalne funkcije.

Ukoliko se u jednoj prostoriji nalaze najmanje 23 osobe, vjerovatnoća da dvije ili više osoba (bez obzira na godinu rođenja) imaju na isti dan rođendan, je veća od 50%
– Richard von Mises, [1]

Do pogrešne procjene u rođendanskom paradoksu dolazi, jer je postavljeno pitanje, kolika je vjerovatnoća, da dvije neovisno odabrane osobe iz jedne grupe imaju isti proizvoljno odabrani rođendan. Često se ovo pitanje tumači, kao - sa kolikom vjerovatnoćom se može tvrditi da jedna određena osoba iz jedne grupe ima na jedan određeni dan rođendan (npr. u odnosu na rođendan neke druge osobe), te je ta vjerovatnoća u stvarnosti mnogo niža.

Dodje ti ga na isto da proglasis cudo kad neko iz prvog pokusaja baci dvije sestice. Hoces li se sloziti da tako nesto nebi bas mogli okarakterizirati kao cudo?

Dakle samo prevara kroz jeftine numeroloske trikove i propaganda za maloumnike.

A u ostalom, koga boli qrac to sto je neka "specificna forma" spomenuta 365 puta :D

eto slucajnost ce dati da se Dan spomene 365 puta u Kuranu koji je eto pun nekih slucajnosti

Kao sto i sam kazes, ne spominje se rijec dan 365 puta nego upravo jedna specificna forma rijeci dan koja sama po sebi nema neku posebnu tezinu u odnosu na druge forme.
imas 4 forme

Specificna forma singular
Nespecificna forma singular<----------Ova forma spominje Dan 365 puta
Dualni plural
Regularni plural

objasni nam sad svima ovdje zasto nema posebno tezinu, ili je vise ili manje vrijedna nego druge forme?

I u tom grmu lezi zec. Jer ako imas vise formi i jos vise kombinacija medju tim formama (koje koristis po potrebi da konstruises podudarnost) imas hejbet mogucnosti da nesto izbrojis i onda uporedjujes sa raznoraznim numerickim vrijednostima pa je tako onda vjervatnoca da se dva broja podudare prilicno velika.
i druge forme su kodirane na svoj svojstven nacin, tako da ti prica ne pije vode.

normalno je da te nece boli , kao sto te ne boli ista sto pise u Kuranu....prijetlo ti se iz Kurana neprijetilo, svjedeno ti....absolutno te nije briga.

Jer problem je sto ne kontas poentu ovoga sto se spominje odredjen broj puta.

posto ne znas sustinu, stvari povrsno gledas zato ne znas ni cijeniti zasto je ovo cudo

Kao kad bi ti pokazao papir sa formulama i prorcunima nuklearne fizike, kako se pravi atomska bomba....i kazem ti ovaj papir je pravo cudo....ti posto ne znas sustinu, kazes pa sta je to cudo, neki naucnik napisao ,sta je cudo u tome covjeceeee :-) :-)

ali ja ti kazem, taj papir je napisalo dijete od 2 godine staro.

eh kad znas sustinu onda znas zasto je i cudo...eh ti sustinu ne poznajes u slucaju broj 365 puta u Kuranu, i zato to tebi nije cudo, a kako ce i biti kad sve zivo okarakterises kao slucajnost.
Bloo
Globalna šefica

#840 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Bloo »

Drekavac22 wrote: 02/04/2022 23:26 Specificna forma singular
Dualni plural
Regularni plural
Sta je specificna i nespecificna forma singular? Pitam kao lingvista.
Dozer

#841 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Dozer »

Smrle, shvati konacno da su sve 3 monoteisticke vjerske knjige nastale kao zbirka prica i pripovijedaka datog vremena, i svaka je kopirala dobar dio svog sadrzaja iz prethodnih.
Onda se ubaci malo enigmatike, malo mistike, malo "cuda", i voila - tadasnjim nepismenim ljudima, a takvih je bilo cca. 99,9%, neko pismen je mogao prodati kakvu god pricu je htio. Direktno, ala Abrqhqm, ili preko "poslanika", ala Muhammed, svejedno. Ili sve napisati 100+ godina kasnije, ala u slucaju Isusa, jer on nikad nije napisao ni jedno slovo koje se nalazi u Bibliji. Nije cak ni znao za rijec "katolicanstvo".
Religije su oduvijek bile opijum za mase i sredstvo manipulacije i kontrole manjine nad vecinom. To je danas jasno k'o dan.

Zaista mi je fascinantno danas vidjeti koliko ljudi i dalje vjeruje u te bajke, ocite pogresne interpretacije i prezentacije dogadjaja iz proslosti....
Drekavac22

#842 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Bloo wrote: 02/04/2022 23:34
Drekavac22 wrote: 02/04/2022 23:26 Specificna forma singular
Dualni plural
Regularni plural
Sta je specificna i nespecificna forma singular? Pitam kao lingvista.
specificna forma je je hibridna rijec, ima suffix u sebi, 1 rijec ali je u sustini dvije rijeci.

Yewmukum-VasDan jedna rijec a kod nas se pise Dvije rijeci, Vas Dan
Yewmeizin-TogaDana jedna rijec, kod nas se pise Toga dana, dvije rijeci

ima specifickaciju kakav je Dan

nespecificna forma je obicna rijec Dan
Yewm, Dan

nema specifikaciju o kakvom je Danu rijec, znaci nije hibridna rijec.
Bloo
Globalna šefica

#843 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Bloo »

Drekavac22 wrote: 02/04/2022 23:41 Yewmukum-VasDan jedna rijec a kod nas se pise Dvije rijeci, Vas Dan
da nije yawmuk mozda?
Bloo
Globalna šefica

#844 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Bloo »

Btw, da li imas mozda neku definiciju, moze i na engleskom, sa neke stranice o takvoj kategorizaciji rijeci, odnosno imenica?
Bloo
Globalna šefica

#845 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Bloo »

Nadoh na malo drugacije objasnjenje, dolje ispod, ne spominju ljudi nigdje specificne, nespecificne, hibridne rijeci (mada u pitanju nije lingvisticka stranica), mozda je do razlike izmedu standarda arapskog jezika?
Kaifa Kana Yawmuka

Kaia is How

Kana is Was .

Yawmuka is Your day , Like Yom in Hebrew

Well, becuase Yawm is a male (in Arabic everything can be divided into male and female and according to that we apply the grammar ) we say Kana , if it was another female word you will refer to it using Kanat . Like a Car in Arabic is Araba عربة ،on This case you say for you neighbor who got a new Araba , Kaifa Kanat Al-Araba.

Yawm is Day , and Ka is “your” it's connected to the word Day . If you were taking to a male you will say Yawmuka , if Female Yawmuki .

Ka …Male

Ki …Female
Drekavac22

#846 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Dozer wrote: 02/04/2022 23:38 Smrle, shvati konacno da su sve 3 monoteisticke vjerske knjige nastale kao zbirka prica i pripovijedaka datog vremena, i svaka je kopirala dobar dio svog sadrzaja iz prethodnih.
Onda se ubaci malo enigmatike, malo mistike, malo "cuda", i voila - tadasnjim nepismenim ljudima, a takvih je bilo cca. 99,9%, neko pismen je mogao prodati kakvu god pricu je htio. Direktno, ala Abrqhqm, ili preko "poslanika", ala Muhammed, svejedno. Ili sve napisati 100+ godina kasnije, ala u slucaju Isusa, jer on nikad nije napisao ni jedno slovo koje se nalazi u Bibliji. Nije cak ni znao za rijec "katolicanstvo".
Religije su oduvijek bile opijum za mase i sredstvo manipulacije i kontrole manjine nad vecinom. To je danas jasno k'o dan.

Zaista mi je fascinantno danas vidjeti koliko ljudi i dalje vjeruje u te bajke, ocite pogresne interpretacije i prezentacije dogadjaja iz proslosti....
Smrle, shvati konacno da su sve 3 monoteisticke vjerske knjige nastale kao zbirka prica i pripovijedaka datog vremena, i svaka je kopirala dobar dio svog sadrzaja iz prethodnih.
nesto je tacno od toga nesto nije...znaci poluistina je to sto si napisao.
Onda se ubaci malo enigmatike, malo mistike, malo "cuda"
cuda se ne mogu ubacivati od ljudi.
slucaju Isusa, jer on nikad nije napisao ni jedno slovo koje se nalazi u Bibliji.
niti je Isus pisao Bibliju niti je Muhamemd pisao Kuran.
poluistina i ovo sto pises.
ja vjerujem na osnovu dokaza, a ne na osnovu sliepog vjerovanja.

sama priroda ukazuje na Stvoritelja, dok Kuran kroz svoja razna cuda ukazuje na svoj Bozanski izvor

uostalom nema ni logike da se pojavimo iz nista od nista i da idemo u nista.

zasto uopste postojanje umjesto nepostojanje...i to se pojavimo u kalibriran suncev sistem za zivot na zemaljskoj kugli.
Drekavac22

#847 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Bloo wrote: 02/04/2022 23:50
Drekavac22 wrote: 02/04/2022 23:41 Yewmukum-VasDan jedna rijec a kod nas se pise Dvije rijeci, Vas Dan
da nije yawmuk mozda?
nije nego Yawmukum

(21:103:8) yawmukum (is) your Day وَتَتَلَقَّاهُمُ الْمَلَائِكَةُ هَٰذَا يَوْمُكُمُ الَّذِي كُنْتُمْ تُوعَدُو
Drekavac22

#848 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Bloo wrote: 02/04/2022 23:52 Btw, da li imas mozda neku definiciju, moze i na engleskom, sa neke stranice o takvoj kategorizaciji rijeci, odnosno imenica?
ja i kolege arapi sa kojima sa suradjivo nekoliko godina, ekipa iz Dubaija , smo prvi definisali ovo u sklopu opisivanja kako bi prezentirali narodu ovo sa spominjanjen broj dan 365 puta u Kuranu

morali smo izdefinisati forme, da se zna koliko se sta spominje i njihove korelacije izmedju sebe u tom cjelokupnom kodiranju.

umro nam je ovaj glavni Orfan prije nekoliko mjeseci :( sa kim sa imao kontakt

evo to je nasa produkcija
Bloo
Globalna šefica

#849 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Bloo »

Aha, znaci izmislili ste kategorije koje ne postoje u lingvistici arapskog jezika tj. dali neke svoje nazive?
Drekavac22

#850 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Bloo wrote: 03/04/2022 00:45 Aha, znaci izmislili ste kategorije koje ne postoje u lingvistici arapskog jezika tj. dali neke svoje nazive?
nije to izmisljeno iz cistog zraka, nego na osnovu kako je rijec napisana

regularni i dualni plural nismo mi nazvali nego je to od prije postojala klasifikacija.

dok specificni i nespecificni singular smo mi nazvali na osnovu konstrukcije rijec

Specificna forma - 80 puta
Yewmukum-VasDan
Yewmuhum-NjihovDan
Yewmeizin-TogaDana
hibridne rijeci sa sufixima

Nespecificna forma -365 puta
Yewm-Dan
Post Reply