Ljudi sta da kuham?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

baby_angel

Post by baby_angel »

mama29 wrote:
baby_angel wrote:Imam jedan fin i interesantan recept za klince. Moja baka je to zvala patispanja :D , a evo u amerikama to zovu muffins, i upakuju u papirne kapice.
Ovako, ja cu to jednostavno:
1 i po solja brasna
1 solja secera
Pola solje ulja
1 solja mlijeka
2 jaja
1 prasak za pecivo
Sve umutiti mikserom, i u to po zelji dodati borovnice, maline, ili sjeckane orahe i sjeckanu cokoladu, sta vam padne na pamet, ali kad je voce u pitanju ne vise od 150gr., da se ne razvodni smjesa. Kapice ubaciti u tepsiju za muffine. Smjesu sipati u kapice skoro do vrha. Peci na 200 C nekih 20-25 min. Zacas se naprave, ukusni su, a djeca ih vole. Kapice i tepsiju mozete kupiti u Mercatoru.
I sorry ako je vec bio recept. :D
cekaj, zar su patispanja i muffins jedno te isto. Meni ukusom uopste ne lici na patispanju
Zavisi koji je recept, ako je onaj recept sa puterom onda nije ni blizu, ali probaj ovaj, pa ces uvidjeti slicnost. Naravno ako ne stavis nista od vockica nego ispeces samo solo smjesu. Mada mene vise narod zeza za patispanju, kad im donesem da probaju.
Mekano, vruce. mirise... I casu mlijeka uz to. Ma pravim ih veceras definitivno.
:)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

ima li ko kakav prijedlog za godisnjicu braka 8-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

mama29 wrote:ima li ko kakav prijedlog za godisnjicu braka 8-)
...izvedi se u grad :D
mamica papucarka

ma ludnica je to sa malom djecom :)
zijancer

Post by zijancer »

:P :razz: ako je za djecu aY napravi pepu slag kremu i umixaj u nju usitnjene jagode :-) 'oladi :P i serviraj u vEEEEEjikim čašama :-) :shock: ..onako da se vidi izdajeka ca tu ima :-) :razz:
..ccc..sad necu moci pavati :sad: :roll:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Danashnji rucak...

potrebna jedna tepsija :D srednje velicine...
1/2 kg griza kukuruznog
mlijeko
so
domaci kajmak...tecni...
1 l mlijeka

1/2 kg brashna za juhku
voda
so

1. zakuhati juhku za pitu, dakle u 1/2 kg brashna staviti malo soli i zakuhati vodom, vodu sipati polahko, da imash osjecaj kad juhka bude ukuhana i pod rukom mehka tamam tako da se lijepo oblikuje (kao glina) dakle ni previshe mehko, a ni pretvrdo... ostaviti je da malo, jel...dodje do sebe...

2. griz umutiti s mlijekom i jednim prashkom za pecivo, opet malo soli. smjesa ne smije biti previshe tecna, vec onako cvrshca (kao kad umutite shlag, on kao tecan, ali opet stoji :D )

3.
razvuci juhku oklagijom tanko ... e sad... to nije tako tesko, ako popuca juhka, nema veze...

4. isjeci je na male komade, otpilike promjer 10X10 cm (ili malo manje, od vas zavisi) i u svaki komadic juhke zamotati malo griza (jednu kashiku otpilike)

5. zamotane komadiche sloziti u malko pouljenu tepsiju, zagrijana rerna i stavite na pecenje...

6. kad bude peceno, sve to prelijete sa otprilike 1/2 l mlijeka toplog (ne vrelog) i vratite u rernu, komadici ce "popiti" mlijeko (ako sve bude u redu :D ) za dva -tri minuta... izvadite iz rerne i sluzite uz domaci kajmak...kolicina kajmaka ovisi o tome koliko ga volite ;)
baby_angel

Post by baby_angel »

zena wrote:Danashnji rucak...

potrebna jedna tepsija :D srednje velicine...
1/2 kg griza kukuruznog
mlijeko
so
domaci kajmak...tecni...
1 l mlijeka

1/2 kg brashna za juhku
voda
so

1. zakuhati juhku za pitu, dakle u 1/2 kg brashna staviti malo soli i zakuhati vodom, vodu sipati polahko, da imash osjecaj kad juhka bude ukuhana i pod rukom mehka tamam tako da se lijepo oblikuje (kao glina) dakle ni previshe mehko, a ni pretvrdo... ostaviti je da malo, jel...dodje do sebe...

2. griz umutiti s mlijekom i jednim prashkom za pecivo, opet malo soli. smjesa ne smije biti previshe tecna, vec onako cvrshca (kao kad umutite shlag, on kao tecan, ali opet stoji :D )

3.
razvuci juhku oklagijom tanko ... e sad... to nije tako tesko, ako popuca juhka, nema veze...

4. isjeci je na male komade, otpilike promjer 10X10 cm (ili malo manje, od vas zavisi) i u svaki komadic juhke zamotati malo griza (jednu kashiku otpilike)

5. zamotane komadiche sloziti u malko pouljenu tepsiju, zagrijana rerna i stavite na pecenje...

6. kad bude peceno, sve to prelijete sa otprilike 1/2 l mlijeka toplog (ne vrelog) i vratite u rernu, komadici ce "popiti" mlijeko (ako sve bude u redu :D ) za dva -tri minuta... izvadite iz rerne i sluzite uz domaci kajmak...kolicina kajmaka ovisi o tome koliko ga volite ;)
Ja gladna :(
Kwaheri

Post by Kwaheri »

baby_angel wrote:
...a sve izgleda onako njami...lijepa smedjkasta boja pecene juhke...kajmak sa strane :D a sve se jednostavno topi u ustima :D
baby_angel

Post by baby_angel »

zena wrote:
baby_angel wrote:
...a sve izgleda onako njami...lijepa smedjkasta boja pecene juhke...kajmak sa strane :D a sve se jednostavno topi u ustima :D
Joooooooooooooooooj :( Jos vishe gladna :(
Sadisto :D
mamica papucarka

samo da kazem Bumbaru da sam jela kvrgusu :D
Licno, meni nije nista posebno, ali suti, kako ne bi uvrijedila Krajisnike :D
mamica papucarka

ispravka
bi- bih :oops:
mamica papucarka

sta kuhate vikendom?
nemam ideju definitivno :sad:
Bumbar

Post by Bumbar »

mamica 31 wrote:samo da kazem Bumbaru da sam jela kvrgusu :D
hahahah...ja volim samo kad je moja mama napravi i to samo sa pilecim prsima...razmazena sta cete...hahaha....
mamica papucarka

Bumbar wrote:
mamica 31 wrote:samo da kazem Bumbaru da sam jela kvrgusu :D
hahahah...ja volim samo kad je moja mama napravi i to samo sa pilecim prsima...razmazena sta cete...hahaha....
volim i ja kad mi drugi kuhaju :) a posebno mama :D
Bumbar

Post by Bumbar »

mamica 31 wrote: volim i ja kad mi drugi kuhaju :) a posebno mama :D
eh...to je najbolje...jel da...haha...

evo ni ja nemam ideju sta kuhati...s tim da i ne znam koliko ce nas biti na rucku..samo ja ili i cimerka...uhhuh...
muha_sa

Post by muha_sa »

mamica 31 wrote:sta kuhate vikendom?
nemam ideju definitivno :sad:
podgrijavamo gulaš--Podravkin-jel vikend il nije :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Dobar prijedlog deduka :D , a nije lose ni umociti kore hljeba u jaja pa ispeci. :D :D Da mi nije toga ne znam sta bi sa mnom bilo. :D :lol:
muha_sa

Post by muha_sa »

Evo recept----u suhu tavu stavit jal maslac jal ulje--istu TURIT na vreo šporet i čekat da se ucvrći :lol: onda jaja trehnut u tu vrelu masnoću--bRez ljuske-naravno.---kad se malkice ispeće onda servirat i prstima umakat dok se ne zasiti. :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Za rucak mozete skuhati Podravkinu juhu - jal` :D kokosju jal` govedju. :D
Harrys

Post by Harrys »

cHupjahalic@ wrote:Dobar prijedlog deduka :D , a nije lose ni umociti kore hljeba u jaja pa ispeci. :D :D Da mi nije toga ne znam sta bi sa mnom bilo. :D :lol:
:D Da,da,kad su u pitanju pite samo volis pricati. :D
Treba zasukati. :lol:
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

Breskve punjene malinama

Sastojci:
Za 4 osobe:
4 zrele breskve
10 dkg svježeg sira
4 badema
2,5 dkg šećera
nekoliko listića metvice
15 dkg malina
0,5 dl narančinog likera
4 dkg šećera u prahu
maslac

Priprema:

Pažljivo oprati maline, ocijediti ih i osušiti. Oprati breskve, neoguljene narezati napola, izvaditi koštice i lagano ih izdubiti.

Zagrijati pećnicu na 200 C. Staviti svježi sir u zdjelu, dodati oguljene izmrvljene bademe, šećer i narezane listiće metvice, dobro izmiješati i napuniti udubine breskvi. Na svježi sir staviti maline, pokriti drugom polovicom i povezati bezbojnom rafijom (ili kuhinjskim loncem).

Maslacem namazati vatrostalnu okruglu zdjelu, poslagati breskve, preliti likerom i posuti šećerom u prahu. Peći 20 minuta.

Ako je umak od malina previše rijedak, držati ga nekoliko minuta na vatri pa njime preliti dno svakog tanjura i u sredinu staviti breskvu.

pravo dobro.....
mamica papucarka

Salko, jel ti ovo stvarno pravis, ili si samo odnekud prepiso recept pa se hvalis.

Ostali, lahko vam se sprdat. Ja svaki dan kuham za cetvero. A probiraju kao da su u restoranu :shock:

mamica 31 wrote:Salko, jel ti ovo stvarno pravis, ili si samo odnekud prepiso recept pa se hvalis.

Ostali, lahko vam se sprdat. Ja svaki dan kuham za cetvero. A probiraju kao da su u restoranu :shock:
stvarno pravim...pravo je dobro...nije tesko za napraviti...probaj reko bi ti ...
ovo ti i jeste za cetverosjed...djeca to narocito vole...
danas

Post by danas »

mamica 31 wrote:
ovo si vala sama kriva :-)
skuhaj sta ti pase taj dan, a gospodinu ako se ne svidja -- moze materi nazad, pa njoj zanovijetat... :D a tek djeca ako te jebaju u mozak -- ako nece da jedu sta si napravila, ondaK idu gladni u krevet. tri dana tako, pa da vidimo kome se ne svidja mamina piletina :D :D :D

danas wrote:
mamica 31 wrote:
ovo si vala sama kriva :-)
skuhaj sta ti pase taj dan, a gospodinu ako se ne svidja -- moze materi nazad, pa njoj zanovijetat... :D a tek djeca ako te jebaju u mozak -- ako nece da jedu sta si napravila, ondaK idu gladni u krevet. tri dana tako, pa da vidimo kome se ne svidja mamina piletina :D :D :D
ima zena koje vole svog covjeka i svoju djecu...nisu svi kao neki...nebi sad da imenujem..
Post Reply