hAZNADAR wrote:kiligonzales wrote:hAZNADAR wrote:
Jednostavno ne postoji bosnjacko ili bosansko nacionalno ime.
Takva imena postoje, ko ce mu ga znati jesu li Kulin i Tvrtko iskljucivo nasa imena, Godin, Ljubin, Sibislav ili neka cudna imena kojim se kitila nasa vlastela u proslosti.
Da sam historicar, mogli bi o genezi imena, takva imena postoje, ali bi se morali kvalitetnije zabaviti nasom prosloscu da bi o tome pricali bolje i kvalitetnije.
E sad zamisli nekoga ko bi svome sinu danas dao ime Prijezda ili Hranic haha
Imena u srednjovjekovnoj Bosni su slavenskog i biblijskog korijena. Postoji svega par primjera nekih imena koja se ne javljaju u starim spisima kod drugih - ali to nije dovoljno da se definise kao samo bosansko ili bosnjansko ime. Fonetika je bila drugacija, mnoge poznate rijeci su se drugacije izgovarale i samim tim su se i poznata imena drugacije izgovarala. Bosna je vec onda bila miks raznih etnosa, kultura,.. to se stvaralo i homogenizovalo vjekovima. Nebi me iznenadilo ni da je Kulin madjarsko ime - sto bana opet ne pravi strancem ili manje Bosnjaninom.
Ono sto se desava zadnjih godina je trend da se potencira bosansko srednjovjekovlje i to cesto ima nacionalisticku boju. Umjesto da se postuje cjelokupno historijsko i kulturno naslijedje bez kojeg u paketu nebi bili kakvi jesmo - pravi se selekcija historijskih epoha. I pojedini bosnjacki mitomani prizivaju povrat starih obicaja pa i imena u smislu dokazivanja identieta!? Gdje mu dodje dati maksuz ime po Kulinu isto kao hodati u oklopu opasan macem. A niko nema pojma o historiji, niko ne zna nabrojati tri bosanska vladara u nizu - pa dodju ovdje i kazu
e Tvrtko je moj a Fatih tvoj. 
Drustvene mreze preplavljene slavom srednjovjekovlja, Kotromanica, prave se slike vitezova sa ljiljanima,... i sve to polako poprima kao sto rekoh i mitomansku i nacionalisticku boju. Plus ogradjivanje od islama kao okupatorske zaostavstine pa se u novom bosnjackom/bosanskom trendu i time dokazuje neki fol patriotizam, identitet. U stilu
ja Bosanac, sin ove zemlje Bosne ponosne tisucljetne,... zato sto volim Tvrtka a mrzim sultane, nisam musliman(iako mi ime na to vuce) - ljiljani su moji samo .
U principu samo jos jedan vid islamofobije ili blaze receno predrasuda o islamu. Gdje neki stvarno ne mogu svariti da neko postuje i islam i bosansko srednjovjekovlje.
Minula vremena i minuli obicaji su proslost. Isto kao Vikinzi u skandinavskoj historiji, postuju se i slave ali i sve poslije njih - danas potomci drugaciji i nikakav problem. Nema logike u selektivnom pristupu historiji i traziti samo u jednoj epohi neke originalnosti poput samo bosnjackog ili bosanskog imena. Nema toga. Samo cijeli paket.
Ima masu imena koji su jednaka svim slavenima, pa i imena koja su jednaka krscanima, medjutim ona imena koja su specificna za jedan prostor mogu se nazvati autohtonima. Mehmed je Mehmed, ali Mesa i Meho nije isto sto i Mehmed, koji je tek je izvedenica iz imena Muhammed.Tako kako su nastala neka stara imena u Bosni je nauka za sebe, kao i neka druga kasnije, cije se ime izvuklo iz druge rijeci imena jednakog porijekla ili znacenja. Eto Mehe ces sresti iskljucivo po Balkanu i to medju balkanskim muslimanima, pretezno Bosnjacima, ko sretne Mehu medju Turcima nek se cupka nogama u guzicu.
Opet ne bih o kompleksima Bosnjaka govorio i tome ko kako zeli za zivi, do cega drzi, a cega se stidi, od cega bjezi, cemu se slihta, predrasudama i td. Zivim vjeru i ne stidim je se, ne stidim se ni svoga slozenog porijekla, niti naroda svoga, niti drzave, samo mi je malo glupo polemisati o tome ko sebe kako vidi, niti bi tu sirinu da ubijam, ali ne zelim ni da mi se namece necije vidjenje unatoc razlikama na tudja misljenja, neka razlika, neka i dobre i zdrave kritike, pa i negativne, u svemu tome ja vidim neciji rahmet. Nije mi sporan ni Ramo, ni Kulin, ni Mak, ni Suljo, ni Camo, ni Kemo, niti tih more nasih imena skracenica izvedenica iz drugih imena sa znacenjem.
Islam moze biti predrasuda samo onome ko ga ne zeli upoznati, ovdje je prisutan 5 stoljeca.