Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post Reply
PeppermintSA

#826 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by PeppermintSA »

Dr. Kuca wrote:Bosnjaci u Jugoslaviji su bili ko crnci u americi.
Moraš stvarno biti bezobrazan da ovo izjaviš.

U Americi su crnci do kraja 60-ih morali sjediti na kraju autobusa, nisu smjeli piti vodu iz iste česme kao bijelci, ako bi se kojim slučajem neki našao u bazenu gdje su bijelci ubacivali bi im kiselinu u vodu, svakodnevno su po jugu linčovani, crna djeca su pod policijskom pratnjom išla u školu nakon prvog pokušaja integracije javnih škola.

Mislim, stvarno. :roll:
Bloo
Globalna šefica

#827 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bloo »

kmirsad wrote:
Bodkin wrote:
Novak20 wrote:Kakva imena djeci daje naša dijaspora u Skandinaviji, Njemačkoj, Danskoj, Francuskoj, Americi, Austriji ????
Neka koja nisu muslimanska jer se stide toga ali nisu ni domaca pa nadju nesto izmedju :-) :-)
Ne vjerujem da se radi o stidu... mislim da se to radi iz praktičnih razloga, da se bude manje uočljiv, da im djeca radi imena ne doživljavaju neprilike, islamofobične napade, ne izazivaju sumnju... svi znaju kakav je odnos naroda sa zapada prema muslimanima...
Svakako želiš da Skandinavce oduševiš time da ne mogu tvom djetetu da izgovore ime jer se zove Dževad :mrgreen: Nedžad :D ili nešto sa LJ :mrgreen:
insomnia78

#828 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by insomnia78 »

Pa da. Prva i osnovna stvar kako ce ga izgovarati
Bloo
Globalna šefica

#829 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:Pa da. Prva i osnovna stvar kako ce ga izgovarati
Francuz sa kojim sa radila je Ismetu Dervoz zvao pogodi kako ? :|
PeppermintSA

#830 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by PeppermintSA »

Nakon 30 ispisanih stranica zaključak je da je Jugoslavija bila loša po Bošnjake zato što nekih 5% bošnjačkih roditelja davalo djeci nemuslimanska imena. :lol: :lol: :lol:
Bodkin

#831 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

kmirsad wrote:
Bodkin wrote:
Novak20 wrote:Kakva imena djeci daje naša dijaspora u Skandinaviji, Njemačkoj, Danskoj, Francuskoj, Americi, Austriji ????
Neka koja nisu muslimanska jer se stide toga ali nisu ni domaca pa nadju nesto izmedju :-) :-)
Ne vjerujem da se radi o stidu... mislim da se to radi iz praktičnih razloga, da se bude manje uočljiv, da im djeca radi imena ne doživljavaju neprilike, islamofobične napade, ne izazivaju sumnju... svi znaju kakav je odnos naroda sa zapada prema muslimanima...
Ama nisi skontao da sam bio ironican i ovo je vezano za jedan od postova sa teme o davanju imena u jugo.

A i ako je tako, onda manje slobode imaju u skandinaviji nego u bivsoj drzavi pa moraju davati imena da budu manje uocljivi :D
kmirsad

#832 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kmirsad »

Bloo wrote:
kmirsad wrote:
Bodkin wrote: Neka koja nisu muslimanska jer se stide toga ali nisu ni domaca pa nadju nesto izmedju :-) :-)
Svakako želiš da Skandinavce oduševiš time da ne mogu tvom djetetu da izgovore ime jer se zove Dževad :mrgreen: Nedžad :D ili nešto sa LJ :mrgreen:
Ma ne želim ja Bloo oduševljavat Skandinavce... i nisam ni u kakvoj Skandinaviji, evo me u Bosni kako sam se rodio... Samo iznosim svoje mišljenje o razlozima zašto naša dijaspora svojoj djeci rođenoj u dijaspori daju imena koja nisutzradicionalno muslimanska imaena... a slično mi govore i mnogi kad ih pitam zašto su dali čerki ime recimo Bloo Hađiefenibegović... kažu... kad se uda za nekog Kerltenberga, ili Borga ime neče mijenjati...samo prezime...a u Bosnu se sigurno neče vračati... pa je neče zbog imena zadirkivati... :-D
hAZNADAR

#833 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

kiligonzales wrote:
hAZNADAR wrote:
Jednostavno ne postoji bosnjacko ili bosansko nacionalno ime.
Takva imena postoje, ko ce mu ga znati jesu li Kulin i Tvrtko iskljucivo nasa imena, Godin, Ljubin, Sibislav ili neka cudna imena kojim se kitila nasa vlastela u proslosti.

Da sam historicar, mogli bi o genezi imena, takva imena postoje, ali bi se morali kvalitetnije zabaviti nasom prosloscu da bi o tome pricali bolje i kvalitetnije.

E sad zamisli nekoga ko bi svome sinu danas dao ime Prijezda ili Hranic haha

Imena u srednjovjekovnoj Bosni su slavenskog i biblijskog korijena. Postoji svega par primjera nekih imena koja se ne javljaju u starim spisima kod drugih - ali to nije dovoljno da se definise kao samo bosansko ili bosnjansko ime. Fonetika je bila drugacija, mnoge poznate rijeci su se drugacije izgovarale i samim tim su se i poznata imena drugacije izgovarala. Bosna je vec onda bila miks raznih etnosa, kultura,.. to se stvaralo i homogenizovalo vjekovima. Nebi me iznenadilo ni da je Kulin madjarsko ime - sto bana opet ne pravi strancem ili manje Bosnjaninom.

Ono sto se desava zadnjih godina je trend da se potencira bosansko srednjovjekovlje i to cesto ima nacionalisticku boju. Umjesto da se postuje cjelokupno historijsko i kulturno naslijedje bez kojeg u paketu nebi bili kakvi jesmo - pravi se selekcija historijskih epoha. I pojedini bosnjacki mitomani prizivaju povrat starih obicaja pa i imena u smislu dokazivanja identieta!? Gdje mu dodje dati maksuz ime po Kulinu isto kao hodati u oklopu opasan macem. A niko nema pojma o historiji, niko ne zna nabrojati tri bosanska vladara u nizu - pa dodju ovdje i kazu e Tvrtko je moj a Fatih tvoj. :D Drustvene mreze preplavljene slavom srednjovjekovlja, Kotromanica, prave se slike vitezova sa ljiljanima,... i sve to polako poprima kao sto rekoh i mitomansku i nacionalisticku boju. Plus ogradjivanje od islama kao okupatorske zaostavstine pa se u novom bosnjackom/bosanskom trendu i time dokazuje neki fol patriotizam, identitet. U stilu ja Bosanac, sin ove zemlje Bosne ponosne tisucljetne,... zato sto volim Tvrtka a mrzim sultane, nisam musliman(iako mi ime na to vuce) - ljiljani su moji samo . :D
U principu samo jos jedan vid islamofobije ili blaze receno predrasuda o islamu. Gdje neki stvarno ne mogu svariti da neko postuje i islam i bosansko srednjovjekovlje.

Minula vremena i minuli obicaji su proslost. Isto kao Vikinzi u skandinavskoj historiji, postuju se i slave ali i sve poslije njih - danas potomci drugaciji i nikakav problem. Nema logike u selektivnom pristupu historiji i traziti samo u jednoj epohi neke originalnosti poput samo bosnjackog ili bosanskog imena. Nema toga. Samo cijeli paket.
kmirsad

#834 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kmirsad »

Bodkin wrote:
kmirsad wrote:
Bodkin wrote: Neka koja nisu muslimanska jer se stide toga ali nisu ni domaca pa nadju nesto izmedju :-) :-)
Ama nisi skontao da sam bio ironican i ovo je vezano za jedan od postova sa teme o davanju imena u jugo.

A i ako je tako, onda manje slobode imaju u skandinaviji nego u bivsoj drzavi pa moraju davati imena da budu manje uocljivi :D
U pravu si... naši su ljudi u asimiliranju svoje djece u druge države, što smatraju svojom rodiljeskom dužnošču i vrhovnom činu, veoma pragmatični...ako hočeš, možemo to i pravdati manjkom slobode...
Last edited by kmirsad on 25/05/2018 16:21, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#835 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

PeppermintSA wrote:Nakon 30 ispisanih stranica zaključak je da je Jugoslavija bila loša po Bošnjake zato što nekih 5% bošnjačkih roditelja davalo djeci nemuslimanska imena. :lol: :lol: :lol:
A ti pratio sve stranice i znas sta se sve kacilo na tematici?

Zakljucak? YU je bila dobra iako smo tu bili stranci i u procesu integracije. Bolje?
PeppermintSA

#836 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by PeppermintSA »

hAZNADAR wrote:
PeppermintSA wrote:Nakon 30 ispisanih stranica zaključak je da je Jugoslavija bila loša po Bošnjake zato što nekih 5% bošnjačkih roditelja davalo djeci nemuslimanska imena. :lol: :lol: :lol:

Zakljucak? YU je bila dobra iako smo tu bili stranci i u procesu integracije. Bolje?
Ja imam dovoljno godina da znam da nismo bili stranci.

Jugoslovenstvo je bila najbolja ideja koja je ikad proizašla sa ovih prostora.

Mitomanija o tome kako smo bili građani drugog reda apsolutno nema nikakvog činjeničnog pokrića.
kiligonzales

#837 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kiligonzales »

hAZNADAR wrote:
kiligonzales wrote:
hAZNADAR wrote:
Jednostavno ne postoji bosnjacko ili bosansko nacionalno ime.
Takva imena postoje, ko ce mu ga znati jesu li Kulin i Tvrtko iskljucivo nasa imena, Godin, Ljubin, Sibislav ili neka cudna imena kojim se kitila nasa vlastela u proslosti.

Da sam historicar, mogli bi o genezi imena, takva imena postoje, ali bi se morali kvalitetnije zabaviti nasom prosloscu da bi o tome pricali bolje i kvalitetnije.

E sad zamisli nekoga ko bi svome sinu danas dao ime Prijezda ili Hranic haha

Imena u srednjovjekovnoj Bosni su slavenskog i biblijskog korijena. Postoji svega par primjera nekih imena koja se ne javljaju u starim spisima kod drugih - ali to nije dovoljno da se definise kao samo bosansko ili bosnjansko ime. Fonetika je bila drugacija, mnoge poznate rijeci su se drugacije izgovarale i samim tim su se i poznata imena drugacije izgovarala. Bosna je vec onda bila miks raznih etnosa, kultura,.. to se stvaralo i homogenizovalo vjekovima. Nebi me iznenadilo ni da je Kulin madjarsko ime - sto bana opet ne pravi strancem ili manje Bosnjaninom.

Ono sto se desava zadnjih godina je trend da se potencira bosansko srednjovjekovlje i to cesto ima nacionalisticku boju. Umjesto da se postuje cjelokupno historijsko i kulturno naslijedje bez kojeg u paketu nebi bili kakvi jesmo - pravi se selekcija historijskih epoha. I pojedini bosnjacki mitomani prizivaju povrat starih obicaja pa i imena u smislu dokazivanja identieta!? Gdje mu dodje dati maksuz ime po Kulinu isto kao hodati u oklopu opasan macem. A niko nema pojma o historiji, niko ne zna nabrojati tri bosanska vladara u nizu - pa dodju ovdje i kazu e Tvrtko je moj a Fatih tvoj. :D Drustvene mreze preplavljene slavom srednjovjekovlja, Kotromanica, prave se slike vitezova sa ljiljanima,... i sve to polako poprima kao sto rekoh i mitomansku i nacionalisticku boju. Plus ogradjivanje od islama kao okupatorske zaostavstine pa se u novom bosnjackom/bosanskom trendu i time dokazuje neki fol patriotizam, identitet. U stilu ja Bosanac, sin ove zemlje Bosne ponosne tisucljetne,... zato sto volim Tvrtka a mrzim sultane, nisam musliman(iako mi ime na to vuce) - ljiljani su moji samo . :D
U principu samo jos jedan vid islamofobije ili blaze receno predrasuda o islamu. Gdje neki stvarno ne mogu svariti da neko postuje i islam i bosansko srednjovjekovlje.

Minula vremena i minuli obicaji su proslost. Isto kao Vikinzi u skandinavskoj historiji, postuju se i slave ali i sve poslije njih - danas potomci drugaciji i nikakav problem. Nema logike u selektivnom pristupu historiji i traziti samo u jednoj epohi neke originalnosti poput samo bosnjackog ili bosanskog imena. Nema toga. Samo cijeli paket.
Ima masu imena koji su jednaka svim slavenima, pa i imena koja su jednaka krscanima, medjutim ona imena koja su specificna za jedan prostor mogu se nazvati autohtonima. Mehmed je Mehmed, ali Mesa i Meho nije isto sto i Mehmed, koji je tek je izvedenica iz imena Muhammed.Tako kako su nastala neka stara imena u Bosni je nauka za sebe, kao i neka druga kasnije, cije se ime izvuklo iz druge rijeci imena jednakog porijekla ili znacenja. Eto Mehe ces sresti iskljucivo po Balkanu i to medju balkanskim muslimanima, pretezno Bosnjacima, ko sretne Mehu medju Turcima nek se cupka nogama u guzicu.

Opet ne bih o kompleksima Bosnjaka govorio i tome ko kako zeli za zivi, do cega drzi, a cega se stidi, od cega bjezi, cemu se slihta, predrasudama i td. Zivim vjeru i ne stidim je se, ne stidim se ni svoga slozenog porijekla, niti naroda svoga, niti drzave, samo mi je malo glupo polemisati o tome ko sebe kako vidi, niti bi tu sirinu da ubijam, ali ne zelim ni da mi se namece necije vidjenje unatoc razlikama na tudja misljenja, neka razlika, neka i dobre i zdrave kritike, pa i negativne, u svemu tome ja vidim neciji rahmet. Nije mi sporan ni Ramo, ni Kulin, ni Mak, ni Suljo, ni Camo, ni Kemo, niti tih more nasih imena skracenica izvedenica iz drugih imena sa znacenjem.

Islam moze biti predrasuda samo onome ko ga ne zeli upoznati, ovdje je prisutan 5 stoljeca.
kiligonzales

#838 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kiligonzales »

Ned071 wrote:joj rasprave sto se otegla... nema muslimanskih imena... zna se kakva se imena daju i to je do roditelja...

Muhammed, a.s., sugerira muslimanima da svojoj djeci daju imena lijepog značenja. To je jedno od temeljnih prava koje dijete ima kod svojeg roditelja. Time se čuva naš etos, identitet i tradicija. Muhammed, a.s., je kazao: ''Vi ćete na Sudnjem danu biti prozivani po vašim imenima i imenima vaših roditelja pa nadjenite svojoj djeci imena lijepog značenja.''
To je to.

:thumbup:
Bodkin

#839 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Bodkin »

Jer ime Lana djetetu moze dati samo neko sa kompleksima
kiligonzales

#841 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kiligonzales »

Bodkin wrote:Jer ime Lana djetetu moze dati samo neko sa kompleksima
Lana je lijepo ime.
General War

#842 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

Bodkin wrote:Jer ime Lana djetetu moze dati samo neko sa kompleksima
A sto s kompleksima?
Ja svom djetetu prvi sam dao ime koje se lako izgovara vani a internacionalno je prisutno ime, pa i kod nas.
Max Bunker

#843 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Max Bunker »

Usko se posmatra ova tema i ne može se posmatrati u kontekstu "crno-bijelo".

Ona država, odnosno republika, koju smo dobili 1945.godine jeste nastala voljom Tita i na lobiranje Hume i Čolakovića.
Opet, sa druge strane, već tu smo mogli da vidimo jednu "antibosansku" politiku u ponašanju Đilasa, koji o Bosni kao državi i muslimanima kao Bošnjacima/Bosancima nije želio ni da čuje.
Pravo na nezavisnost iz 1992.godine je pravo iz ustava od 1974.godine a to je opet odraz politike tadašnjih naših lidera i to u prvom redu Džeme Bijedića, koji su lobiranjem i to nekada javnim a nekada tajnim i lukavom politikom (iskoristili tenzije na relaciji Beograd-Zagreb), doveli do amandmana na Ustav.
General War

#844 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by General War »

Max Bunker wrote:Usko se posmatra ova tema i ne može se posmatrati u kontekstu "crno-bijelo".

Ona država, odnosno republika, koju smo dobili 1945.godine jeste nastala voljom Tita i na lobiranje Hume i Čolakovića.
Opet, sa druge strane, već tu smo mogli da vidimo jednu "antibosansku" politiku u ponašanju Đilasa, koji o Bosni kao državi i muslimanima kao Bošnjacima/Bosancima nije želio ni da čuje.
Pravo na nezavisnost iz 1992.godine je pravo iz ustava od 1974.godine a to je opet odraz politike tadašnjih naših lidera i to u prvom redu Džeme Bijedića, koji su lobiranjem i to nekada javnim a nekada tajnim i lukavom politikom (iskoristili tenzije na relaciji Beograd-Zagreb), doveli do amandmana na Ustav.
Kako tek nije volio srbiju...roknu joj dvije AP i nikom vise. :mrgreen:
Edin H.

#845 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Edin H. »

Da ne zaboravim onima koji slave da cestitam Dan mladosti. :wink:
hAZNADAR

#846 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

Edin H. wrote:Da ne zaboravim onima koji slave da cestitam Dan mladosti. :wink:
Nazalost jedan drugi dogadjaj je zasjenio ovaj dan pa je vise Dan zalosti.
kiligonzales

#847 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by kiligonzales »

Edin H. wrote:Da ne zaboravim onima koji slave da cestitam Dan mladosti. :wink:
Mi se sjecamo pokosene mladosti na dan mladosti...
https://www.facebook.com/dialogos.ba/vi ... 179954743/
hAZNADAR

#848 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by hAZNADAR »

PeppermintSA wrote:
hAZNADAR wrote:

Ja imam dovoljno godina da znam da nismo bili stranci.

Jugoslovenstvo je bila najbolja ideja koja je ikad proizašla sa ovih prostora.

Mitomanija o tome kako smo bili građani drugog reda apsolutno nema nikakvog činjeničnog pokrića.
Naravno da ima. Znaju se ustavi i ko je ko.

Jugoslovenstvo jeste super ideja u onom svom izvornom obliku prije nego sto su predstavnici Jugoslovenskog odbora ipak napravili deal sa Srbijom. U praksi je to bila diktatura od pocetka do kraja - a ne referendumi i izbor. Nacin kako se raspala dovoljno pokazuje koliko je u praksi valjala.

Zal za Jugom je zal za vladarem koji nam je pruzio solidne uslove za zivot. Nije to bila zajednica ravnopravnih naroda koji su imali svi ista prava, svojom voljom u to usli isvojom voljom tu sve vrijeme bili.

To je bila samo vlast Beograda koji ti je davao posao, penziju, solidnu platu,... ali da prihvatis mjesto i ulogu koju ti Beograd odredi.

Postujem misljenja da je to bolje od nezavisnosti i to je slobodan izbor. Ali red je da se zna da jugonostaglicarima moze bilo koji stranac da zavlada, silom okupira zemlju, ukine drzavu i demokratiju,... i sa malo ulaganja i organizacije pruzi ponovo tu idilu.
Edin H.

#849 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by Edin H. »

hAZNADAR wrote:
Naravno da ima. Znaju se ustavi i ko je ko.

Jugoslovenstvo jeste super ideja u onom svom izvornom obliku prije nego sto su predstavnici Jugoslovenskog odbora ipak napravili deal sa Srbijom. U praksi je to bila diktatura od pocetka do kraja - a ne referendumi i izbor. Nacin kako se raspala dovoljno pokazuje koliko je u praksi valjala.

Zal za Jugom je zal za vladarem koji nam je pruzio solidne uslove za zivot. Nije to bila zajednica ravnopravnih naroda koji su imali svi ista prava, svojom voljom u to usli isvojom voljom tu sve vrijeme bili.

To je bila samo vlast Beograda koji ti je davao posao, penziju, solidnu platu,... ali da prihvatis mjesto i ulogu koju ti Beograd odredi.

Postujem misljenja da je to bolje od nezavisnosti i to je slobodan izbor. Ali red je da se zna da jugonostaglicarima moze bilo koji stranac da zavlada, silom okupira zemlju, ukine drzavu i demokratiju,... i sa malo ulaganja i organizacije pruzi ponovo tu idilu.
To ti baziras na Bakovoi izjavi da mu je bilo dobro u Otomanskoj imeriji? :skoljka:
HAVANA

#850 Re: Jesu li Jugoslavija i komunisti bili toliko loši Bošnjacima?

Post by HAVANA »

E jebo mater jes meni lijepo bilo. :D
Post Reply