Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
razonoda

#826 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by razonoda »

:shock:

Nego, navedi jedno selo u BiH koje nema asfalt i kupatilo u kuci ?

:shock: :lol: sve pod konac ..shvica nam zavidi
sha_ba

#827 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sha_ba »

uskoro se ocekuje rijeka imigranata iz ZE prema balkanu :thumbup: :mrgreen:
prog321

#828 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ommadawn wrote: Selo veliš? Jeleč kod Foče što znam. Do pola asfaltiran i to se tražilo od dijaspore da sudinanciraju to asfaltiranje. Kuće bez vode, odvod se slijeva u riječice koje teku kroz selo a iste služe i kao deponija..
Znaci nisi mogao naci bez asfalta nego do pola asfaltiran? :lol:
To za kuću bez vode je zesca laž ali eto da ti dam priznanje za trud jer ipak se radi o zabiti u RS , reci cu da 99.0 % svih sela u BiH ima asfalt, vodu, i odvoz smeća .
A to nije slučaj ni u Bugarskoj a pogotovo ne u Rumuniji. Ja sam zadnji put tamo prolazio u 2008. Jedino da se nije nesto drastično promijenilo od tad.
Last edited by prog321 on 29/07/2015 22:21, edited 1 time in total.
prog321

#829 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

A Svedjanke se marisu ko stuke. Jesi bas našao primjer moralnih vertikala :-)

Eto u Njemačkoj nije zakonom kažnjivo ako profa naguzi studenticu, nije u USA, niti Engleskoj, nije u većini zapadnih zemalja..
Ommadawn

#830 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

prog321 wrote:A Svedjanke se marisu ko stuke. Jesi bas našao primjer moralnih vertikala :-)

Eto u Njemačkoj nije zakonom kažnjivo ako profa naguzi studenticu, nije u USA, niti Engleskoj, nije u većini zapadnih zemalja..
Sve se zenske danas marisu ko stuke - Svedjanke tu nista nisu bolje ili gore. Nije kaznjivo zguziti studenticu ali je kaznjivo ucjenjivati studenticu da ce dobiti vecu ocjenu ili proci ispit ukoliko dobije picke.
prog321

#831 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

To je kaznjivo i kod nas.
Jos ce ga babo i rodjaci nalupati pa ce piskiti u pelene.
Ommadawn

#832 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

prog321 wrote:
Ommadawn wrote: Selo veliš? Jeleč kod Foče što znam. Do pola asfaltiran i to se tražilo od dijaspore da sudinanciraju to asfaltiranje. Kuće bez vode, odvod se slijeva u riječice koje teku kroz selo a iste služe i kao deponija..
To za kuću bez vode je zesca laž ali eto da ti dam priznanje za trud jer ipak se radi o zabiti u RS , reci cu da 99.0 % svih sela u BiH ima asfalt, vodu, i odvoz smeća .
A to nije slučaj ni u Bugarskoj a pogotovo ne u Rumuniji. Ja sam zadnji put tamo prolazio u 2008. Jedino da se nije nesto drastično promijenilo od tad.
Nisam, jer ne zivim u BiH a i kada dolazim u BiH ne lutam po zabitima i ne trazim sela koja imaju a koja nemaju asfalt i rijesenu infrastrukturu. No eto mogu ti neki forumasi to potvrditi.
Bio sam ja u Bugarskoj 2012, ne vjerujem da se nesto drasticno promijenilo od 2008 (moji roditelji su bili te godine i kazu da je bilo malo jeftinije), nista posebno, skoro isto kao i BiH. Jedino im je drzavna bolnica u jednom srednjem gradu (kao recimo kod nas Tuzla ili Banja Luka) u losijem stanju nego bosanska. Putevi su im za nijansu bolji od bosanskih ali Bugari su definitvno ludji vozaci.

Dobro, ukoliko ta sela imaju odvoz smeca, sto znaci da imaju i gradovi - otkud toliko smeca po ulicama, rijekama, potocima, parkinzima, zbog cega je bio zacepljen odvod prilikom proslogodisnjih poplava?
I zar RS nije dio BiH?
Ommadawn

#833 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

prog321 wrote:To je kaznjivo i kod nas.
Jeste na papiru. Sta bi sa onim profesorima sa Pravnog fakulteta u Tuzli sto su tucali one studentice? Ujeo vuk magarca? Samo onaj taksista kaznjen. Ne cuh nigdje da je profesore neko nalupao, niti babe niti rodjaci...
sha_ba

#834 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sha_ba »

Ommadawn wrote:
Jeste na papiru. Sta bi sa onim profesorima sa Pravnog fakulteta u Tuzli sto su tucali one studentice? Ujeo vuk magarca? Samo onaj taksista kaznjen. Ne cuh nigdje da je profesore neko nalupao, niti babe niti rodjaci...
nije uj'o, poj'o :mrgreen:
inace se slazem s tobom :-D
das auto

#835 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by das auto »

prog321 wrote:
To za kuću bez vode je zesca laž ali eto da ti dam priznanje za trud jer ipak se radi o zabiti u RS , reci cu da
99.0 % svih sela u BiH ima asfalt, vodu, i odvoz smeća .
ne znam, niti sam sa sela niti tamo idem ali cisto sumnjam u ove postotke.
ako je pak ovo istina sve je to napravljeno u Jugosalviji.Da je SDA dosla na vlast 45te srali bi u poljski wc kao i u 17 stoljecu. Doduse ne bi ni srali jer iz praznog zeluca i praznih crijeva ne mozes ni prdnut a o kenjanju mos samo sanjat.paucina na cajnom koluticu.
aha jos da dodam otkako dodjose ovi SDA HDZ SDS i slicni u mom gradu je asfalt propao, struje nema pa ima, smece smrdi, niko ga ne odvozi. vode jos uvijek ima ali nece dugo.Sa ovom bandom Bosna ce pustinja biti.
Last edited by das auto on 29/07/2015 23:49, edited 1 time in total.
prog321

#836 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ommadawn wrote:

Ako su to isti profesori onda mislim da se radilo o dobrovoljnim uslugama. Picka za ocjenu..
Naravno da bi u BiH prosjecan profo bio prebijen ako bi pokusao normalnu nezainterisanu studenticu ucjenjivati. Pa i za manje stvari se lome prsti. :-D
prog321

#837 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ommadawn wrote: Dobro, ukoliko ta sela imaju odvoz smeca, sto znaci da imaju i gradovi - otkud toliko smeca po ulicama, rijekama, potocima, parkinzima, zbog cega je bio zacepljen odvod prilikom proslogodisnjih poplava?
I zar RS nije dio BiH?
Pa sela su mnogo cistija i uredjenija od gradova. Kuce su ljepse, dvorista sredjenija nego u velikim gradovima.
Provozaj se od Save do mora sljedeci put kad dodjes u posjetu, pa cemo pricati.

RS je za nijansu siromasnija od Pederacije.
fortaleza

#838 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by fortaleza »

prog321 wrote:
Ne bih se složio, dosta sela u BiH nemaju priključak na vodovod ili odvoz smeća, znači sela koja u Jugoslaviji nisu imala to gotovo sva su tako ostala i u ovih zadnjih 20 godina, pa moje selo odakle su moji nema vodovod, i još 10-tak okolnih sela, a odvoz smeća samo na ulazu i kojih par sto metara. Izjaviti da 99% sela ima vodovod je malo pretjerano, ne bih lupao postotak, ali je daleko, daleko manji. Asfaltiranje je malo češće, ali postoji barem nekoliko sela i zaseoka po Hercegovini kojima je prilaz šljunak.

Gotovo sva infrastruktura na zapadnom Balkanu pripada Jugoslaviji, od elektra, cesta, željeznica, vodovoda, telefonskih parica, bolnica, škola i slično. Možda ni 2% nije izgrađeno u zadnjih 20 i više godina, eventualno ponešto renovirano, možda se jedino Hrvatska malo izdvaja po novijoj infrastrukturi u regiji.

Budite malo realni, znam da su Bugari i Rumunji bili daleko ispod nekad po životnom standardu, ali evo sada smo u istom košu s Moldavijom, Kosovom i Albanijom, a ove prve dvije idu pomalo i ispred.
das auto

#839 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by das auto »

prog321 wrote:
Ommadawn wrote: Dobro, ukoliko ta sela imaju odvoz smeca, sto znaci da imaju i gradovi - otkud toliko smeca po ulicama, rijekama, potocima, parkinzima, zbog cega je bio zacepljen odvod prilikom proslogodisnjih poplava?
I zar RS nije dio BiH?
Pa sela su mnogo cistija i uredjenija od gradova.
Kuce su ljepse, dvorista sredjenija nego u velikim gradovima.
Provozaj se od Save do mora sljedeci put kad dodjes u posjetu, pa cemo pricati.

RS je za nijansu siromasnija od Pederacije.
to je nazalost tacno.jer su seljacine i papani i krkani i zujani i sumari i slicna nacionalisticka olos sa sela dosli u grad ni manje ni vise nego kao vlast, olicena u SDA HDZ SDS I SSNDS. Ta nacisticka i fasticka i kriminalna banda unistava gradove, uzima im i novac i dusu a na nas racun ulaze u svoju rodnu grudu.
prog321

#840 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Fortaleza, to je netacno.
Ne znam koliko imas godina (doimas mi se veoma mlad) ali ja se sjecam sela koja nisu imala ni vode ni asfalta, niti odvoza smeca za vrijeme Jugoslavije.
Sva ta sela sada sve to imaju.
Kod nas je spora gradnja autoputeva i zeljeznica. A sto se tice lokalnih puteva i vodovodnih mreza tu se ogroman posao uradio nakon rata.
das auto

#841 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by das auto »

prog321 wrote:Fortaleza, to je netacno.
Ne znam koliko imas godina (doimas mi se veoma mlad) ali ja se sjecam
sela koja nisu imala ni vode ni asfalta, niti odvoza smeca za vrijeme Jugoslavije.
Kod nas je spora gradnja autoputeva i zeljeznica. A sto se tice lokalnih puteva i vodovodnih mreza tu se ogroman posao uradio nakon rata.

nazalost i ovdje ima istine.par ustaskih i cetnickih sela nije imalo asfalt kao kaznu zbog zlocina u drugom svjetskom ratu.
kada su vampiri poslije 50 dosli na vlast sjetili se svojih sela.
pokrali Titove tvornice, lovu strpali u dzep i neku sitnu kintu ulozili u svoje svinjce, stale, kokosinjce i krmetnjake da bi dobili ponovo izbore.
Last edited by das auto on 29/07/2015 23:57, edited 1 time in total.
Rockefeller

#842 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Rockefeller »

Još malo i put pod noge :zoka:
das auto

#843 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by das auto »

Rockefeller wrote:Još malo i put pod noge :zoka:
os na selo u kojem su demokrati doveli asfalt i struju
pogotovo struju
mi smo u Jugoslaviji zivili u mraku sa svijecom i HDZ i SDA i SDS nam upali sijalicu :idea: :idea:
Rockefeller

#844 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Rockefeller »

das auto wrote:
pogotovo struju
mi smo u Jugoslaviji zivili u mraku sa svijecom i HDZ i SDA i SDS nam upali sijalicu :idea: :idea:
:mrgreen:

Bremen aBd.
das auto

#845 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by das auto »

Rockefeller wrote:
das auto wrote:
pogotovo struju
:mrgreen:

Bremen aBd.
dobra piva tamo Becks
fortaleza

#846 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by fortaleza »

prog321 wrote:Fortaleza, to je netacno.
Ne znam koliko imas godina (doimas mi se veoma mlad) ali ja se sjecam sela koja nisu imala ni vode ni asfalta, niti odvoza smeca za vrijeme Jugoslavije.
Da, pojedina sela su to dobila kao Rojsovo selo u Hrvatskoj, ili Laktaši te par sela blizu gradu, te kroz sufinanciranje pojedinaca ili seljana...ali moje selo ni dan danas nema vodovod kao ni odvoz smeća, a udaljeno je 10 km od prvog gradića (još 10-tak sela okolo također) tako da je 99% na mom primjeru promašeno.

Vjerujem da je situacija bolja za 2% kad usporediš 1985. i 2015., 30 godina poslije.
razonoda

#847 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by razonoda »

prog321 wrote

reci cu da 99.0 % svih sela u BiH ima asfalt, vodu, i odvoz smeća . .......

:lol:
i 99.0% naseljena

za razliku od Sarajeva, koji ima redovne redukcije vode........
U-zap

#848 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by U-zap »

Sretno i ne okreci se. Lakse se dise :)
Ommadawn

#849 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

prog321 wrote:
Ommadawn wrote:

Ako su to isti profesori onda mislim da se radilo o dobrovoljnim uslugama. Picka za ocjenu..
Naravno da bi u BiH prosjecan profo bio prebijen ako bi pokusao normalnu nezainterisanu studenticu ucjenjivati. Pa i za manje stvari se lome prsti. :-D
Ukoliko je bilo dobrovoljno, zašto su bili optuženi i ko ih je tužio? Pazi, ne sumnjam da je bilo nekih dobrovoljnih kandidata, toga ima i danas i uvijek će biti.

A što se tiče infrastrukture, to je zaovstavština iz SFRJ, negdje malo popravljena i to je to. Eto baš kad budem dolazio u BiH, provozat ću se malo i selima.
Baš 2011-te, sjedim jedan dan u Tuzli, nekakvo tmurno vrijeme, dosadno do bola a mene uhvatio neki hamprc. Prijatelj s kojim inače idem na pivo je na poslu, te mi valja čekati još nekoliko sati na njega. Velim ženi "hajmo do Kalesije, nikad nisam bio tamo" na šta me ona čudno pogleda, pa se malo nećkala i na kraju pristane. Sjednemo u auto i krenemo, kad poče kiša. Hajde dobro, mislim se, da malo sparina popusti i osvježi. Taman smo izašli iz Tuzle te ćemo malo uzbrdo - koliko se voda slijeva, ne možeš ni voziti. Na putu su kolotrazi, stvaraju se vodeni klinovi i potoci da auta jednostavno ne mogu ići, pa bivamo primorani da stanemo, a pored jednog tunela primjetim kanalizacijski otvor koji je preplavljen iako nije neki jak pljusak. Šta li je tek kad baš počne padati. Stade kiša, nastavimo voziti, stignemo i do Kalesije i tu je asfalt mjestimično izlokan, rupa kao u švajcarskom siru a ono malo stambenih zgrada što ima, izgrađene su tokom SFRJ i očajno vape za renoviranjem, počev od fasade pa nadalje. Elem, zaokružim na jednom mjestu i krenem nazad za Tuzlu ali ne lezi vraže. Voda koja se slijevala na put sa okolne zemlje, povukla je sa sobom i glinu te je cesta klizava da sam primoran voziti kao po jajima. Stiglo se, Bogu hvala, kad na Brčanskoj Malti semafor se pokvario te je zavladala totalna anarhija na raskršću. Ljudi trube, psuju jedni druge, prijete, veli žena dobro je, ne vade pištolje, što očito nije neobična pojava.

Neko spomenu da je Kosovo ispred. Pa poslije sirijskih izbjeglica, najveći broj azilanata su kosovski Albanci. Za samo 4 mjeseca, Kosovo je napustilo 20.000 ljudi a dok ovo pišem taj se broj povećava. Bježe uglavnom preko Subotice za Mađarsku a odatle uglavnom za Njemačku, Švajcarsku itd. Nedavno sam na dnevniku gledao onu Afetije Jahjaga koja apeluje da ljudi ne napuštaju Kosovo, dok to komentariše jedan čovjek na ulici u Prištini "neka me zaposli, ja ću ostati. A i ja se spremam da za koji dan napustim Kosovo." Tako da nismo baš zaostali.
Ommadawn

#850 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

Sretno. Ne slušaj previše naše ljude ako želiš da uspiješ.
Post Reply