Creasy wrote:Ispalio se.Nekako s proljeća wrote:A šta bi s tobom tokom deblokade crni @Creasy.
Mudro u jednu ruku, a u drugu ...
Creasy wrote:Ispalio se.Nekako s proljeća wrote:A šta bi s tobom tokom deblokade crni @Creasy.
Organizatori sljedećeg rata moraju požuriti, natalitet na sve tri strane je u strmoglavom padu. Ako se rat desi za koju deceniju vojnike će morati uvoziti.Repetitor wrote:...
Tako da,na prostorima BiH sumnjam da ce ikad vise biti mira...
I to je opcija... (vidi pod Ukrajina i SirijaVjecitiStudent wrote: ...vojnike će morati uvoziti.

Repetitor wrote: Onda dodje Troki i pocne da iznosi svoje teorije zavjere,o stotinama maloljetnih boraca iz opstine Novi Grad.Jos uz to link prilozi.Kad tamo na slici,samo jedan decko sto je bio u Armiji. Ustali se vodili u onim dzamijskim jedinicama,cuvali agregat u pekari i sl.
Znas sta mene buni u ovoj prici sto je citirana iz oslobodjenjaSarajmen wrote:Žalosno je da ti @repetitor omalovažavaš doprinos maloljetnih pripadnika A RBIH u odbrani Sarajeva, utoliko više što ti @trokadero uspješno razbija predrasude koje su te vodile da izneseš takvu tvrdnju o njima. Iako se odavno tema trola i razvodnjava, meni koja riječ o njima ne smeta, štaviše.
Neko bi morao da odgovara.... u vezi njihovog statusa 1992-1995.
Razumijem - potrazit cu temu - hvalaWoody wrote:Pa, bila je tema - Poljine. A bilo je protrijebljeno kroz razno-razne teme o ratu u Sarajevu.
Ma, nemoj mi na muku stajat' svega tiPoljine će uvijek za mene biti masovna grobnica brigada "Zmaj od Bosne", "1. Podrinske" i OpŠTO "Centar"... Uz, naravno, velike pridružene gubitke MUP-a i CSB Sarajevo (Da mi se @paša ne naljuti)
Mogu samo reći: Hvala generalima Ajnadžiću, Karaveliću i kompletnoj komandi ARBiH i MUP-a što danas imamo takav "veličanstven" spomenik izgubljenoj mladosti.
Ne mogu više... Shvati me
Pozdrav domovini
Razumijem - potrazit cu temu - hvalasolo2 wrote:Woody wrote:Pa, bila je tema - Poljine. A bilo je protrijebljeno kroz razno-razne teme o ratu u Sarajevu.
Ma, nemoj mi na muku stajat' svega tiPoljine će uvijek za mene biti masovna grobnica brigada "Zmaj od Bosne", "1. Podrinske" i OpŠTO "Centar"... Uz, naravno, velike pridružene gubitke MUP-a i CSB Sarajevo (Da mi se @paša ne naljuti)
Mogu samo reći: Hvala generalima Ajnadžiću, Karaveliću i kompletnoj komandi ARBiH i MUP-a što danas imamo takav "veličanstven" spomenik izgubljenoj mladosti.
Ne mogu više... Shvati me
Pozdrav domovini
Od strane broj 61 pa na dalje, a ako ti nije mrsko i par predhodnih.solo2 wrote:
Razumijem - potrazit cu temu - hvala
Mada mislio sam konkretno na ovaj postavljeni snimak - sjecam se da se radi o nekoj zavali ali me interesuje sta je bio cilj i koji su bili izvodjaci radova
Hvala - sjetio sam se.Nekako s proljeća wrote:Od strane broj 61 pa na dalje, a ako ti nije mrsko i par predhodnih.solo2 wrote:
Mada mislio sam konkretno na ovaj postavljeni snimak - sjecam se da se radi o nekoj zavali ali me interesuje sta je bio cilj i koji su bili izvodjaci radova
http://www.academia.edu/913918/Za_Saraj ... ke_brigade
Nigdje veze.solo2 wrote:Kada citam o borbama na Zuci jako tesko je shvatiti o kolikoj teritoriji se radi...
Zanimljivo je da autor knjige Za Sarajevo za Bosnu svoju kaze da bi uzimanjem Mujkica brda od strane 1. Mehanizovane i oslobadjanjem kote Visegrad i sela Gornja Bioca od strane 7. Muslimanske iz pravca Visokog-Ilijasa bili stvoreni preduslovi za spajenje snaga..
Ponovo, dali neko ima predstavu koliko je to zaista bilo daleko (razdaljina - meni se cini da to bas i nije tako blizu 10+ km) moguce i odrzivo - mozda je to bila jedina i posljednja sansa za deblokadom (cini se da jeste) - a u pitanju je rani period rata 1992? Woody?

sjajni planeri, u ljeto `92 TO je imala jedva snage drzati svoje polozaje, a oni isplanirali napad preko Poljina pa do Blagovca i SemizovcaNekako s proljeća wrote:Od strane broj 61 pa na dalje, a ako ti nije mrsko i par predhodnih.solo2 wrote:
Štinji do na Bjelašnici, jesen 1992.dječak sa šibicama wrote:
Nista cudno, s obzirom da se radi o haubici, to ti se inace zove "korekcija paljbe".Paul F. wrote:Ovo je neka nova metoda artiljerijske organizacije. Prvo opucaš pa onda tražiš od nekoga da se raspita gdje je granata pala.
Ne radi se to tako. U momentu pada izviđač uoči gdje je pala pa izmjeri ugao i tako to. A ne kad se slegla prašina slati nekoga da se "raspituje"...dječak sa šibicama wrote:Nista cudno, s obzirom da se radi o haubici, to ti se inace zove "korekcija paljbe".Paul F. wrote:Ovo je neka nova metoda artiljerijske organizacije. Prvo opucaš pa onda tražiš od nekoga da se raspita gdje je granata pala.
Kad ne vidis metu, pitas svoje naprijed "jel dobro?"
Ja ovo nisam ranije čitao. Odlično štivo, naravno u trenucima ima subjektivnih procjena, ali eto ima neko ko ne bi bio subjektivan.Nekako s proljeća wrote:Od strane broj 61 pa na dalje, a ako ti nije mrsko i par predhodnih.solo2 wrote:
General zna najboljePaul F. wrote:Ovo je neka nova metoda artiljerijske organizacije. Prvo opucaš pa onda tražiš od nekoga da se raspita gdje je granata pala.