Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Nekako s proljeća

#826 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Creasy wrote:
Nekako s proljeća wrote:A šta bi s tobom tokom deblokade crni @Creasy.
Ispalio se. :D
:lol: :thumbup:
Mudro u jednu ruku, a u drugu ... :mrgreen: bezobrazno.
VjecitiStudent

#827 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

Repetitor wrote:...
Tako da,na prostorima BiH sumnjam da ce ikad vise biti mira...
Organizatori sljedećeg rata moraju požuriti, natalitet na sve tri strane je u strmoglavom padu. Ako se rat desi za koju deceniju vojnike će morati uvoziti.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#828 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Woody »

VjecitiStudent wrote: ...vojnike će morati uvoziti.
I to je opcija... (vidi pod Ukrajina i Sirija ;-) )

Image
trocadero

#829 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by trocadero »

Repetitor wrote: Onda dodje Troki i pocne da iznosi svoje teorije zavjere,o stotinama maloljetnih boraca iz opstine Novi Grad.Jos uz to link prilozi.Kad tamo na slici,samo jedan decko sto je bio u Armiji. Ustali se vodili u onim dzamijskim jedinicama,cuvali agregat u pekari i sl.

Ovo udruženje okuplja stotinjak aktivnih članova, a prema neslužbenim podacima na području Novog Grada u ratu je učestvovalo oko 400 maloljetnika. Bili su pripadnici Druge viteške, 101. viteške i Pete motorizovane brigade. Uvijek prvi, uvijek najhrabriji i uvijek oni koji će izvršiti zadatke koje niko drugi neće.

- Posebno nam teško pada kada nas svrstavaju među kurire, veziste i slično, a svi znamo da nas je najviše bilo među jurišnicima, diverzantima i onima bez kojih nijedna akcija nije mogla proći. Samo u našem udruženju je šest nosilaca najvećeg ratnog priznanja. Na prvim linijama smo izgubili 46 maloljetnih boraca iz Novog Grada. Te se brojke ne mogu i ne trebaju sakriti, ističe Jasmin Smječanin, član UO Udruženja, i objašnjava kako u ovoj populaciji ne može biti manipulacije brojevima, sve se dokazuje rodnim listom i potvrdom o učešću u oružanim snagama.
exliberal-ex

#830 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

Sarajmen wrote:Žalosno je da ti @repetitor omalovažavaš doprinos maloljetnih pripadnika A RBIH u odbrani Sarajeva, utoliko više što ti @trokadero uspješno razbija predrasude koje su te vodile da izneseš takvu tvrdnju o njima. Iako se odavno tema trola i razvodnjava, meni koja riječ o njima ne smeta, štaviše :bih: .

Neko bi morao da odgovara.... u vezi njihovog statusa 1992-1995.
Znas sta mene buni u ovoj prici sto je citirana iz oslobodjenja
Kod mene je mali komsija bio u vojsci na pocetku rata I negdje krajem 92 ga nogiraju,kazu maloljetan noga ti iz jedinice...tek je pocetkom 94 pokupljen ponovo kad je napunio 18.
Sad dali su ovi sto su osnovali udruzenje bili maloljetni na pocetku nezna,(moguce da su vrlo brzo napunili 18 I tako I ostali) vjerovatno su neki ranjeni, u svakom slucaju su odbaceni
Repetitor

#831 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Repetitor »

Izvukli ste moje rijeci iz konteksta a ne da mi se objasnjavati detaljno.

Ili evo ako hocete ovako,vezano za te maloljetne borce.Ogranicit cu se na nekadasnju 5 motorizovanu brigadu.
Evo ja cu nabrojati dvojicu koji su bili maloljetni,a da su smijem sa punim pravom reci bili borci.Jedan je na onoj slici sto je postavio Troka iz Oslobodjenja,drugi je rahmetli od 92-ge. Bio zeljan pucanja,visio na jednoj subi i snajper ga nasao u Aerodromskom.
Neka mi neko ako ima iz Dobrinje nabroji trojicu ja cu ga u guzicu poljubiti pred svima vama.Jel posteno?

Pricam znaci o borcima,koji su bili u direktnoj borbi sa drugom stranom. Ne pricam o Muji Alihodzi i njemu slicnim.Sto im je tata dao maskirnu uniformu i magnuma za pojas,a borci u rovu u tenama i trenerkama. Ili oni sto su maltretirali srpske civile,pa i ono casne borbe sto smo imali,danas se srbi hvataju za to kako su bili izlozeni torturama. A znam ih koji su i kao maloljetni dobijali zlatne ljiljane.Ali eto o mrtvima sve najbolje.

Bolje da se odjavim sa ove teme,otici cemo u pogresnom pravcu.
The Patriot

#832 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by The Patriot »

Ja sam na pocetku rata imao 17 godina i 5 mjeseci. Bio sam maloljetan i da bih stupio u ABiH mama je morala da potpise neki papir. A i da nije, opet bih se prijavio. E, @trocadoero, to ti je velika vecina maloljetnih od tih 400. Na Pitinim stijenama je poginuo A.O. On je bio 1976. god. Znao sam ga licno.
Koshpa

#834 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Koshpa »

solo2

#835 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by solo2 »

Woody - jel moze malo informacija vezano za Poljine - cini mi se da se nismo te teme doticali puno

Hvala
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#836 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Woody »

Pa, bila je tema - Poljine. A bilo je protrijebljeno kroz razno-razne teme o ratu u Sarajevu.

Ma, nemoj mi na muku stajat' svega ti :sad: Poljine će uvijek za mene biti masovna grobnica brigada "Zmaj od Bosne", "1. Podrinske" i OpŠTO "Centar"... Uz, naravno, velike pridružene gubitke MUP-a i CSB Sarajevo (Da mi se @paša ne naljuti)

Mogu samo reći: Hvala generalima Ajnadžiću, Karaveliću i kompletnoj komandi ARBiH i MUP-a što danas imamo takav "veličanstven" spomenik izgubljenoj mladosti.

Ne mogu više... Shvati me

Pozdrav domovini :thumbup:
solo2

#837 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by solo2 »

Woody wrote:Pa, bila je tema - Poljine. A bilo je protrijebljeno kroz razno-razne teme o ratu u Sarajevu.

Ma, nemoj mi na muku stajat' svega ti :sad: Poljine će uvijek za mene biti masovna grobnica brigada "Zmaj od Bosne", "1. Podrinske" i OpŠTO "Centar"... Uz, naravno, velike pridružene gubitke MUP-a i CSB Sarajevo (Da mi se @paša ne naljuti)

Mogu samo reći: Hvala generalima Ajnadžiću, Karaveliću i kompletnoj komandi ARBiH i MUP-a što danas imamo takav "veličanstven" spomenik izgubljenoj mladosti.

Razumijem - potrazit cu temu - hvala
bingov buraz

#838 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bingov buraz »

.
Last edited by bingov buraz on 29/05/2015 16:29, edited 1 time in total.
solo2

#839 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by solo2 »

solo2 wrote:
Woody wrote:Pa, bila je tema - Poljine. A bilo je protrijebljeno kroz razno-razne teme o ratu u Sarajevu.

Mada mislio sam konkretno na ovaj postavljeni snimak - sjecam se da se radi o nekoj zavali ali me interesuje sta je bio cilj i koji su bili izvodjaci radova
Nekako s proljeća

#840 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

solo2 wrote:

Mada mislio sam konkretno na ovaj postavljeni snimak - sjecam se da se radi o nekoj zavali ali me interesuje sta je bio cilj i koji su bili izvodjaci radova
Od strane broj 61 pa na dalje, a ako ti nije mrsko i par predhodnih.
http://www.academia.edu/913918/Za_Saraj ... ke_brigade
solo2

#841 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by solo2 »

Nekako s proljeća wrote:
solo2 wrote:

Hvala - sjetio sam se.
solo2

#842 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by solo2 »

Kada citam o borbama na Zuci jako tesko je shvatiti o kolikoj teritoriji se radi...
Zanimljivo je da autor knjige Za Sarajevo za Bosnu svoju kaze da bi uzimanjem Mujkica brda od strane 1. Mehanizovane i oslobadjanjem kote Visegrad i sela Gornja Bioca od strane 7. Muslimanske iz pravca Visokog-Ilijasa bili stvoreni preduslovi za spajenje snaga..
Ponovo, dali neko ima predstavu koliko je to zaista bilo daleko (razdaljina - meni se cini da to bas i nije tako blizu 10+ km) moguce i odrzivo - mozda je to bila jedina i posljednja sansa za deblokadom (cini se da jeste) - a u pitanju je rani period rata 1992? Woody?
ins

#843 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by ins »

solo2 wrote:Kada citam o borbama na Zuci jako tesko je shvatiti o kolikoj teritoriji se radi...
Zanimljivo je da autor knjige Za Sarajevo za Bosnu svoju kaze da bi uzimanjem Mujkica brda od strane 1. Mehanizovane i oslobadjanjem kote Visegrad i sela Gornja Bioca od strane 7. Muslimanske iz pravca Visokog-Ilijasa bili stvoreni preduslovi za spajenje snaga..
Ponovo, dali neko ima predstavu koliko je to zaista bilo daleko (razdaljina - meni se cini da to bas i nije tako blizu 10+ km) moguce i odrzivo - mozda je to bila jedina i posljednja sansa za deblokadom (cini se da jeste) - a u pitanju je rani period rata 1992? Woody?
Nigdje veze.

Zamisli da ono što je nama poznato kao brda Hum i Žuč ima tri linije u dubinu:

Prva linija su Hum, Gornji Pofalići, vrh Buća potoka, Smiljevići i Jezera.
Druga linija su Orlić (koji smo zauzeli ou junu 1992), kota 850 i Golo brdo
Treća linija je Mujkića brdo

Image

Dakle, mi smo sa vrlo loše strartne pozicije u aprilu 1992 prvo uspjeli ovladati ovom prvom odbrambenom linijom, a onda smo u decembru 92 uspjeli zauzeti i ovu drugu liniju.
Nažalost, zauzimanje treće linije nikada nam nije uspjelo, prije svega jer su u obje akcije u kojima smo došli na Mujkića brdo četnici izveli živi štit iz Vogošče, i naši su morali nazad. I to ne par ljudi u živom štitu, vec grupe od nekoliko desetina ljudi!

Mujkića brdo je doslovno zadnja kota nad Vogoščom, stoji kao recimo Osmice nad Sarajevom, i da smo ih osvojili Vogošča bi četnicima bila nemoguća za opstanak. Naša prva linija bi se potpuno skratila, i išla bi Golo brdo - Mujkića brdo - Hotonj (kod fakulteta) - Pretis, i bila bi 100% ofanzivna. Samu Vogošču bi teško uzeli sve dok se ne bi riješio problem Blagovca, a njega opet bez jake artiljerije teško da bi osvojili. Vjerovatno bi kraj rata dočekali na Mujkića brdu, vjerovatno bi osvojili i Pretis i lokalitet Rosulja, ali bi takvom linijom dobili slobodne snage veličine maltene cijele jedne brigade, spremne za premještaj i udare na drugim mjestima

E sad, da bi Mujkića brdo povezali sa pričom o deblokadi Sarajeva, tj da bi se Žuč povezala sa Visokim, bili bi potrebno osvojiti "samo" slijedeće:

Pravac Sjeverozapad: Vogošču, Vogoščansku petlju, Svrake, Semizovac sa kasarnom, Donju Vogošču, Malešiće, Ilijaš, Podlugove!
Pravac Zapad: Zabrđe, Reljevo, Dobroševiće dio, Ahatoviće, lokalitet Rječice, Gornju Bioču i Čerkčiče.

Dakle, Mujkića brdo je bilo strašno bitno, ali kao front prema samoj Vogošči a ne u smislu deblokade Sarajeva
dječak sa šibicama

#844 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by dječak sa šibicama »

Nekako s proljeća wrote:
solo2 wrote:

sjajni planeri, u ljeto `92 TO je imala jedva snage drzati svoje polozaje, a oni isplanirali napad preko Poljina pa do Blagovca i Semizovca :-)

Nije ni cudo sto se desio pokolj vojnika.

Nego, vise puta se spominjao famozni Sultan.

Ovo je "obicna" Nora, ako se ne varam. Ni blizu americke 203 mm.
Paul F.

#845 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Paul F. »

Ovo je neka nova metoda artiljerijske organizacije. Prvo opucaš pa onda tražiš od nekoga da se raspita gdje je granata pala. :lol:
VjecitiStudent

#846 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

dječak sa šibicama wrote:
Štinji do na Bjelašnici, jesen 1992.
dječak sa šibicama

#847 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by dječak sa šibicama »

Paul F. wrote:Ovo je neka nova metoda artiljerijske organizacije. Prvo opucaš pa onda tražiš od nekoga da se raspita gdje je granata pala. :lol:
Nista cudno, s obzirom da se radi o haubici, to ti se inace zove "korekcija paljbe".

Kad ne vidis metu, pitas svoje naprijed "jel dobro?" :D
Paul F.

#848 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Paul F. »

dječak sa šibicama wrote:
Paul F. wrote:Ovo je neka nova metoda artiljerijske organizacije. Prvo opucaš pa onda tražiš od nekoga da se raspita gdje je granata pala. :lol:
Nista cudno, s obzirom da se radi o haubici, to ti se inace zove "korekcija paljbe".

Kad ne vidis metu, pitas svoje naprijed "jel dobro?" :D
Ne radi se to tako. U momentu pada izviđač uoči gdje je pala pa izmjeri ugao i tako to. A ne kad se slegla prašina slati nekoga da se "raspituje"...
ins

#849 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by ins »

Nekako s proljeća wrote:
solo2 wrote:

Ja ovo nisam ranije čitao. Odlično štivo, naravno u trenucima ima subjektivnih procjena, ali eto ima neko ko ne bi bio subjektivan.

Na stranu 1992., sa svim svojim lutanjima, i katastrofalnim greškama i sjajnim uspjesima, ali je meni najfacinantnija razlika između mučne 1993., npr recimo tog jula '93 kada se Žuč branila u trenutku dok je ARBiH bila potpuno iscprljena i četničkim ofanziva i ratom sa HVO i sa konstantnim međunarodnim pritiskom da se potpiše kapitulacija, sama na svijetu bez opreme, hrane i oružja, i slijedeće 1994., gdje se krajem ljeta i u jesen ista za 1. slavna brigada pojavljuje kao organizovana vojna sila koja gazi naprijed i zna šta radi!

To ne izgleda kao da je riječ o jednoj te istoj 1. slavnoj, već kao da je druga brigada, druga armija, druga država, druga decenija :shock:

Kako se ono kaže? Godine ponosa i slave! :thumbup:

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Edin H.

#850 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Edin H. »

General zna najbolje :oops:
Post Reply