Vjerovati naspram znati

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bujrum majstore

#826 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Bujrum majstore »

IcedMFEarth wrote:Pa može se protumačiti kao što je šampion reko, da je ostavljena ljudima slobodna volja. I to je dobar odgovor, ali opet ima nepravde. Neko je urođen u strogu islamsku porodicu gdje ga roditelji odgoje ko muslimana, a negdje u totalnoj suprotnosti.

Šta označava plavo svijetlo ? :D
Misljenja sam da slobodna volja ne postoji
a plavo svjetlo cu ti protumaciti dok ga i ja prvo protumacim. :D
kerima1

#827 Re: Vjerovati naspram znati

Post by kerima1 »

Na osnovu cega si ovo zakljuci,na osnovu sebe ili?
Bujrum majstore

#828 Vjerovati naspram znati

kerima1 wrote:
Najvise na osnovu analiziranja sebe i svojih postupaka, definitivno.
Naravno, prije toga sam naletio (ne svojom voljom ;) ) na dosta stiva on toj temi i onda se sve to poslozilo na taj nacin a u skladu sa svime ostalim sto sam znao do tada i na sta sam naletio u zivotu (opet ne svojom voljom).
Tabula rasa pa sta pokupis. :)

P.S.
Meni je isljucivanje slobodne volje kao opcije JAKO puno pomoglo da bolje razumijem ljudi, i kad cine dobro i kad cine lose i sve izmedju. Zakon akcije-reakcije i zakon relativiteta.
Last edited by Bujrum majstore on 14/08/2014 01:52, edited 1 time in total.
IcedMFEarth

#829 Re: Vjerovati naspram znati

Post by IcedMFEarth »

Nesto ko matrix onda :D
Bujrum majstore

#830 Re: Vjerovati naspram znati

IcedMFEarth wrote:Nesto ko matrix onda :D
Nema IA koja je sve to slozila tako da nije bas kao Matrix al ima neke slicnosti, bar im je zajednicko da nema slobodne volje. :)
kerima1

#831 Re: Vjerovati naspram znati

Post by kerima1 »

Bujrum majstore wrote:
kerima1 wrote:
Najvise na osnovu analiziranja sebe i svojih postupaka, definitivno.
Naravno, prije toga sam naletio (ne svojom voljom ;) ) na dosta stiva on toj temi i onda se sve to poslozilo na taj nacin a u skladu sa svime ostalim sto sam znao do tada i na sta sam naletio u zivotu (opet ne svojom voljom).
Tabula rasa pa sta pokupis. :)
slazem se donekle,a kome pripisujes ti vladavinu nama,ko vlada nasim odlukama ? (ne mislim na Boga ovdje)
Bujrum majstore

#832 Vjerovati naspram znati

Okolnosti u zivotu mada tesko da "okolnosti" zvuci kao prava rijec, nisu to okolnosti tipa gdje si odrastao, u koji si skolu isao, kakvi su ti roditelji itd.
Probat cu ovako, nasim "odlukama" vlada sve sto dodje do naseg mozga a dolazi jako puno toga a i jedan solidan dio toga ide u podsvijest, sto komplikuje da "upratimo" zbog cega nesto radimo.
Ljudski mozak je cudna naprava, receptor i reaktor u jednom a valja paziti na cinjenicu da prima jaaaaako veliki broj informacija u djelicu sekunde.
Vrsta informacija i redosljed istih "vladaju nasim odlukama".
nasa

#833 Re: Vjerovati naspram znati

Post by nasa »

Ne iskljucuje jedno drugo, "okolnosti" i okolnosti tipa gdje si se rodio, porodica itd.sve ima neku vrstu utjecaja.

I ja sam stava da ljudi imaju jako ogranicenu slobodnu volju, mozda je izrazena samo u slobodi nasih misli...
Bas gledam neki dan emisiju koja govori o tome kako donesemo odluku i onda naknodno opravdavamo svoj izbor, mozda si gledao na NG kad muskarcima ponude da biraju izmedju dvije zene itd.
šatirana_ljubičica

#834 Re: Vjerovati naspram znati

Post by šatirana_ljubičica »

Zašto si takvog stava @nasa kad znaš šta Islam kaže o slobodnoj volji?Da je ona tako ograničena onda čovjek ne bi ni za šta odgovarao..osim za misli, što je aspurd jer baš mislima može šejtan da ''kovitla'' tj.ubacuje vesvese....
Chagalj

#835 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

evo jedno pitanje za ateiste

zasto bi muhammed ili neko drugi ko je pisao Kuran od ljudi (po vama) programirao knjigu matematicki bez da ista spominje to? kakva je poenta toga ako niko ne spomene to, sta su htjeli postici sa tim.

evo jednostavan primjer

Image
Image
Image

Ponavljajuce cifre iz tabele
Image

neponavljajuce cifre iz tabele
Image

kad podijelimo sumu ponavljajucih cifri sa neponavaljajucim dobijemo zlatni rez 1.618
Image

iz ove tabele mozemo sad izvuci 3 stvari

1. 57 parnih 57 neparnih brojeva
2. suma svih ajeta jednaka sumi svih parnih brojeva = 6236
suma svih sura jednaka sumi svih neparnih brojeva = 6555
3. zlatni rez izmedju ponavljaucih / neponavljajucih cifri = 1.618

ili ovo jednostavnije naprimjer
Image

samo u dva ajeta je spomenuta rijec Grom, obadva ajeta imaju razlicite rijeci , ali imaju obadva po

1. 19 rijeci
2. 86 slova
3. Rijec Allah se nalazi nakon 69 slova

kakva je poenta sa ovakvim programiranjem ako nikome nekazes nista o ovome a da nepricamo kako je ovo komplicirano raditi a ujdeno si u ratu, nemas sta jesti, siromastvo, nemas papira, nemas racunara sa pretrazivacem itd itd

to je moje pitanje za ateiste pa da vidim kakav je odgovor? samo nemoj te pricati da su vanzemljaci pisali :lol:
S4mpion

#836 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

nasa wrote:Ne iskljucuje jedno drugo, "okolnosti" i okolnosti tipa gdje si se rodio, porodica itd.sve ima neku vrstu utjecaja.

I ja sam stava da ljudi imaju jako ogranicenu slobodnu volju, mozda je izrazena samo u slobodi nasih misli...
Bas gledam neki dan emisiju koja govori o tome kako donesemo odluku i onda naknodno opravdavamo svoj izbor, mozda si gledao na NG kad muskarcima ponude da biraju izmedju dvije zene itd.
Nisam gledao tu emisiju, ali sam poprilično siguran da je fizički izgled sve što su oni znali o te dvije žene, pa, vođeni nagonom, izabrali su jednu od njih, ali ljudi ne biraju samo nagonom, već i razumom, životinje koriste samo biološki skener(nagon), to je priroda.
NIN

#837 Re: Vjerovati naspram znati

Post by NIN »

S4mpion wrote:
nasa wrote:Ne iskljucuje jedno drugo, "okolnosti" i okolnosti tipa gdje si se rodio, porodica itd.sve ima neku vrstu utjecaja.

Nisam gledao tu emisiju, ali sam poprilično siguran da je fizički izgled sve što su oni znali o te dvije žene, pa, vođeni nagonom, izabrali su jednu od njih, ali ljudi ne biraju samo nagonom, već i razumom, životinje koriste samo biološki skener(nagon), to je priroda.
Nema tu plaho razuma kad su ove stvari u pitanju, pogotovo s muskarceva aspekta. Mozda neki privid istog kroz racionalizaciju.

Ako cemo pravo, zene su te koje vise biraju, kako u nasoj vrsti tako i kod vecine ostalih. Muskarcima je bitna plodnost pa ih nagonski privlace fizicki zgodne zene - odnos kukova i pojasa, poprsje, koza kao signal zdravlja, itd. Iz tog razloga zene dosta vise ulazu u sminku, odjecu koja istice plodnost, itd.

Zene, za razliku, privlace psiholoske osobine koje se odnose na privrzenost, brigu za podmladak, kao i kotiranje na hijerarhijskoj ljestvici sto se odnosi na sposobnost i, u danasnje vrijeme, obrazovanost. Iz tog razloga muskarcima je bitno istaci ove osobine kroz statusne simbole, drustvenu dominaciju, itd.
dustaban

#838 Re: Vjerovati naspram znati

Post by dustaban »

S4mpion wrote:
A kako covjek odabere Religiju? Izgledom, nagonom, razmisljanjem...

:?: :!:
apsidejzi

#839 Re: Vjerovati naspram znati

Post by apsidejzi »

dustaban wrote:
S4mpion wrote:
A kako covjek odabere Religiju? Izgledom, nagonom, razmisljanjem...

Isto kako odabere i ateizam.
S4mpion

#840 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

NIN wrote: Nema tu plaho razuma kad su ove stvari u pitanju, pogotovo s muskarceva aspekta. Mozda neki privid istog kroz racionalizaciju.

Ako cemo pravo, zene su te koje vise biraju, kako u nasoj vrsti tako i kod vecine ostalih. Muskarcima je bitna plodnost pa ih nagonski privlace fizicki zgodne zene - odnos kukova i pojasa, poprsje, koza kao signal zdravlja, itd. Iz tog razloga zene dosta vise ulazu u sminku, odjecu koja istice plodnost, itd.

Zene, za razliku, privlace psiholoske osobine koje se odnose na privrzenost, brigu za podmladak, kao i kotiranje na hijerarhijskoj ljestvici sto se odnosi na sposobnost i, u danasnje vrijeme, obrazovanost. Iz tog razloga muskarcima je bitno istaci ove osobine kroz statusne simbole, drustvenu dominaciju, itd.
Definitivno ne možeš birati ko će ti se fizički svidjeti, a ko ne, to je stvar podsvijesti, ali ljudi definitivno mogu birati s kim će biti, a s kim ne, muškarcu se fizički svidi neka djevojka, ali nema pravog prolaza ukoliko je glupa, ljubomorna, dosadna, druge vjere ili previše društvena i sl. Fizički izgled je samo jedan od kriterija pri odabiru partnera.
dustaban

#841 Re: Vjerovati naspram znati

Post by dustaban »

apsidejzi wrote:
dustaban wrote: A kako covjek odabere Religiju? Izgledom, nagonom, razmisljanjem...
Isto kako odabere i ateizam.
Hm... ne bih bas reko da ovaj mali coek u ovom trenu sam sebi odabire vjeru

Image

:!:
S4mpion

#842 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

dustaban wrote:
apsidejzi wrote: Isto kako odabere i ateizam.

Image

Ovaj mali je sad možda ateista, možda agnostik, možda budista, možda musliman, ali ti to definitivno ne možeš znati.
dustaban

#843 Re: Vjerovati naspram znati

Post by dustaban »

S4mpion wrote:
dustaban wrote:
apsidejzi wrote: Isto kako odabere i ateizam.
Image
Ovaj mali je sad možda ateista, možda agnostik, možda budista, možda musliman, ali ti to definitivno ne možeš znati.
je li to isto vrijedi i za ovog?

Image
šatirana_ljubičica

#844 Re: Vjerovati naspram znati

Počeli ste se glupirati sa ovim slikama...
statixx

#845 Re: Vjerovati naspram znati

Post by statixx »

NIN wrote:
S4mpion wrote:

Nema tu plaho razuma kad su ove stvari u pitanju, pogotovo s muskarceva aspekta. Mozda neki privid istog kroz racionalizaciju.

Ma to sa razumom je supljak :D. Mislim sta znaci biti razuman. Recimo ako se medju cimpanzama, a prema nekim istrazivanjima i medju plemenima J. Amerike, pokazalo da je promiskuitet kod zena dobar recept za bezbjedno podizanje potomaka, mozemo li reci da su one razumne. Jednostavno se pokazalo da sto vise muzjaka misli da su ocevi, manja je vjerovatnoca da ce doci do infaticida. Osim toga zenka ce lakse, uz pomoc muzjaka, dolaziti do resursa potrebnih za podizanje potomaka.

Dalje, ako pogledamo nacin odabira partnera kod vrana, koje mozemo vidjeti sa prozora, one biraju muzjake pretezno po osnovu sposobnosti gradjenja gnijezda, znaci li to da su one razumne.
S4mpion

#846 Re: Vjerovati naspram znati

Post by S4mpion »

dustaban wrote:
je li to isto vrijedi i za ovog?

Image
dustaban

#847 Re: Vjerovati naspram znati

Post by dustaban »

šatirana_ljubičica wrote:Počeli ste se glupirati sa ovim slikama...
Nisu glupe, ljubicico moja...

Pitanje je veoma jednostavno: koliko vjernika je svoju religiju sami odabrali ?!

Pazi, ne velim da ih nema, ali pitam - koliki je to dio u ukupnom broju?
Roditelje, nadam se da cemo se makar oko toga sloziti, nismo birali. Nismo uticali ni na njihovo vaspitanje nas samih. Vjera nam je dosla uglavnom preko njih i, sve u svemu, ne vidim ja tu neku slicnost izmedju izbora vjere i izbora ateizma.

Odrastanje u "objektivnim" okolnostima, dakle u okolnostima nenametanja do momenta sticanja samosvjesti... bi bio onaj hipoteticki idealan proces odrastanja i odabir religije iz takvog stanja bi se tek tad mogao smatrati izborom.

S toga se mora smatrati potpunim idiotlukom svako ponasanje sa pozicije "prave vjere", jer se tu radi o argumentiranoj odbrani slucajne stecevine i njeno podvodjenje u kategoriju licnog izbora!
Idiotlukom se jednako moze nazvati odbrana ateizma na isti nacin, ali ipak mora se primjetiti sustinska razlika izmedju stanja ateizma i religijskog stanja. A to cu najbolje zavrsiti briljantnom parafrazom nekog forumasa - neskupljanje markica se ne moze nazvati hobijem!
šatirana_ljubičica

#848 Re: Vjerovati naspram znati

Jesi li ti odgajan u nekoj od religija?
Chagalj

#849 Re: Vjerovati naspram znati

Post by Chagalj »

dustaban wrote:

Pitanje je veoma jednostavno: koliko vjernika je svoju religiju sami odabrali ?!

Roditelje, nadam se da cemo se makar oko toga sloziti, nismo birali. Nismo uticali ni na njihovo vaspitanje nas samih. Vjera nam je dosla uglavnom preko njih i, sve u svemu, ne vidim ja tu neku slicnost izmedju izbora vjere i izbora ateizma.

Odrastanje u "objektivnim" okolnostima, dakle u okolnostima nenametanja do momenta sticanja samosvjesti... bi bio onaj hipoteticki idealan proces odrastanja i odabir religije iz takvog stanja bi se tek tad mogao smatrati izborom.

S toga se mora smatrati potpunim idiotlukom svako ponasanje sa pozicije "prave vjere", jer se tu radi o argumentiranoj odbrani slucajne stecevine i njeno podvodjenje u kategoriju licnog izbora!
Idiotlukom se jednako moze nazvati odbrana ateizma na isti nacin, ali ipak mora se primjetiti sustinska razlika izmedju stanja ateizma i religijskog stanja. A to cu najbolje zavrsiti briljantnom parafrazom nekog forumasa - neskupljanje markica se ne moze nazvati hobijem!
ja sam cini mi se jedini bio vjernik od cijele moje familije, pa sam morao njih uvlacim u vjeru a ne obratno.
šatirana_ljubičica

#850 Re: Vjerovati naspram znati

dustaban wrote:

U međuvremenu dok mi odgovoriš evo ja ću ti reći da su svi odabrali.A evo i kako: znači odgajan si u nekoj od religija, ok, nasljedno, ok, spoznavao tu religiju-upoznavao, ili ne, ok, u jednom momentu si odrastao, spoznao određene životne vrijednosti i počinješ da se opredjeljuješ... kažeš ne?Pa ti si primjer da to tako ide.A oni koji su ostali u religiji u kojoj su odgajani, ostali su samo zato što im se tu sviđa, a oni kojima se nije sviđala, promijenili su je ili promijenili su je u stav-ateizam.
Reći ćeš nije, ma jeste.Jer imaš ti muslimana koji su muslimani ali samo po imenu, a eto vode se da pripadaju religiji Islam, ali oni od toga imaju samo ime.I to je njihovo opredjeljenje:ne žele ni u jednu religiju, da žele odabrali bi je,a ne sviđa im se ni ateizam jer ipak vjeruju, misle da vjeruju,tj.osjećaju da vjeruju.Svako je opredjeljen, ko god je razuman, i punoljetan.
Post Reply