Ne-religijski dokazi postojanja Boga
-
sour cherry
#826 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Oni govore o brutalnosti kamenovanja,a ostali načini smaknuća su onako baš superiška.Šta fali.
- odr0n
#827 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Niko nije rekao da ne postoji i negdje drugo, ali ne možete barbarizam svojih načela opravdati tako što ćete priču prebaciti na tuđi.sour cherry wrote:Licemjeri.Kukate na islamsku smrtnu kaznu a nekukate sto druge zemlje imaju, kao amerika naprimjer.
-
sour cherry
#828 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ti se poklopi.Za ovo bi ban dobio,ali nisam moderator.Prije ću ga ja dobiti.odr0n wrote:I onda se uvrijede kada kažemo da religija uzrokuje psihički poremećaj, a cackalica živi dokaz.
Kamenovanje je primjenjivano jako rijetko.Udana žena i oženjen muškarac počine blud na javnom mjestu i potrebna su čak 4 svjedoka.Ako imaju samo 3,mogu čak oni biti kažnjeni za potvoru i ne prima se od njih.4 pravedna svjedoka,dakle.Bi li ti volio da ti dijete na ulici vidi takav razvrat?Ako su ljudi poznavali zakon,a poznavali su ga,zašto su ga kršili?Njihov problem.Ne znam koliko je tih kazni izvršeno.Ko je to bio kamenovan?Onaj ko se prijavio da izbjegne kaznu na Sudnjem danu.
- MyTao
#829 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Toliki svemir, i toliko stvari se desava... a Boga samo zanima ko ce koga j****...
-
sour cherry
#830 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Nema smisla s vama pričati i o čemu.Govorim o javnim mjestima i o dokazu jasnom.Šta ko radi u 4 zida se nikog ne tiče,ali mora postojati neki red.Ta kazna je postojala samo za ekstremne slučajeve razvrata i to na javnom mjestu čim su potrebna bila 4 svjedoka čak.
- MyTao
#831 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Znaci dozvoljeno je imati vanbracni sex na privatnom mjestu?sour cherry wrote:Nema smisla s vama pričati i o čemu.Govorim o javnim mjestima i o dokazu jasnom.Šta ko radi u 4 zida se nikog ne tiče,ali mora postojati neki red.Ta kazna je postojala samo za ekstremne slučajeve razvrata i to na javnom mjestu čim su potrebna bila 4 svjedoka čak.
-
sour cherry
#832 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Nije dozvoljeno.Grijeh je,ali nema dokaza,nema svjedoka,nema kazne na ovom svijetu.
- odr0n
#833 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Cakalica dobi ban i potkrijepi moju tvrdnju, pazi da i ti za njim ne kreneš. Čuj javnom mjestu, zabranjeno je bilo gdje i može se suditi ako postoje svjedoci, nije poenta da mi besmisleno ulazimo u mehanizam tih pravila, nego uopšte besmisla takvih kazni koje je odraz primitivizma i dekadencije, zbog toga ni u jednom od današnjih najrazvijenijih društava nećeš naći takav pravni sistem, ako se uopšte tako može nazvati.sour cherry wrote:Ti se poklopi.Za ovo bi ban dobio,ali nisam moderator.Prije ću ga ja dobiti.odr0n wrote:I onda se uvrijede kada kažemo da religija uzrokuje psihički poremećaj, a cackalica živi dokaz.
Kamenovanje je primjenjivano jako rijetko.Udana žena i oženjen muškarac počine blud na javnom mjestu i potrebna su čak 4 svjedoka.Ako imaju samo 3,mogu čak oni biti kažnjeni za potvoru i ne prima se od njih.4 pravedna svjedoka,dakle.Bi li ti volio da ti dijete na ulici vidi takav razvrat?Ako su ljudi poznavali zakon,a poznavali su ga,zašto su ga kršili?Njihov problem.Ne znam koliko je tih kazni izvršeno.Ko je to bio kamenovan?Onaj ko se prijavio da izbjegne kaznu na Sudnjem danu.
- MyTao
#834 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Znaci opet Bog gura nos u to ko s kim spavasour cherry wrote:Nije dozvoljeno.Grijeh je,ali nema dokaza,nema svjedoka,nema kazne na ovom svijetu.
A svaki zakon zabranjuje sexualne odnose na javnom mjestu... samo sto nisu svi bolesni toliko da kamenuju ljude zbog toga...
- MyTao
#835 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Znaci Islam is down with dont ask dont tell policysour cherry wrote:Nije dozvoljeno.Grijeh je,ali nema dokaza,nema svjedoka,nema kazne na ovom svijetu.
- motol
#836 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ma pusti, samo se djaba raspravljate. Onaj ko vjeruje u sve to ce vjerovati i u Kuran ma sta da pise u njemu. Meni je to malo glupo, sto ce ti onda pamet ako ces zivjeti po jednoj knjizi onda i ne moras bas previse razmisljati ni slicno tome. Evo jedan primjer da Kuran podrzava masovno ubistvo milion ljudi ovi vjernici bi to prihvatili kao test od boga, a ne bi ni razmislili da je to mozda neka glupost, da je to obicna knjiga kao i sve druge samo "malo" preuvelicana.
I zasto ja da se nadam da ce mi biti bolje u tom nekom drugom zivotu, ja hocu da mi bude dobro sad, zar se zivot ne zivi u sadasnjosti ?
I zasto ja da se nadam da ce mi biti bolje u tom nekom drugom zivotu, ja hocu da mi bude dobro sad, zar se zivot ne zivi u sadasnjosti ?
-
sour cherry
#837 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
@odron
On lično nije vrijeđao,a ti jesi.Uopšte nije besmisleno sankcionisati nešto što može da ugrozi odgoj djece.Ko sve može to da vidi?Zašto se o tome ne razmišlja.
Stvar modova.Ne zanima me.Halal im bilo.
On lično nije vrijeđao,a ti jesi.Uopšte nije besmisleno sankcionisati nešto što može da ugrozi odgoj djece.Ko sve može to da vidi?Zašto se o tome ne razmišlja.
OK.To stoji.Potrebna su bila 4 svjedoka opet.Čuj javnom mjestu, zabranjeno je bilo gdje i može se suditi ako postoje svjedoci,
Uopšte nije besmisleno,ali ne vrijedi pričati tebi o tome.nije poenta da mi besmisleno ulazimo u mehanizam tih pravila, nego uopšte besmisla takvih kazni koje je odraz primitivizma i dekadencije,
pazi da i ti za njim ne kreneš.
- odr0n
#838 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Pa ono što je on radio na temama može samo neko ko psihički nije dobar, kakva uvreda opet.sour cherry wrote:@odron
On lično nije vrijeđao,a ti jesi.Uopšte nije besmisleno sankcionisati nešto što može da ugrozi odgoj djece.Ko sve može to da vidi?Zašto se o tome ne razmišlja.OK.To stoji.Potrebna su bila 4 svjedoka opet.Čuj javnom mjestu, zabranjeno je bilo gdje i može se suditi ako postoje svjedoci,Uopšte nije besmisleno,ali ne vrijedi pričati tebi o tome.nije poenta da mi besmisleno ulazimo u mehanizam tih pravila, nego uopšte besmisla takvih kazni koje je odraz primitivizma i dekadencije,pazi da i ti za njim ne kreneš.Stvar modova.Ne zanima me.Halal im bilo.
-
sour cherry
#839 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Uopšte nije za teška djela koja nagrizaju društvo.Nećemo se složiti.Pozdrav.ali ovdje pričamo o načinu sankcionisanja koji je barbarski i besmislen.
- odr0n
#840 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Prvo smo govorili za blud, sada preskačeš na teška djela, naravno da se sa takvom ignorancijom ne slažem.sour cherry wrote:Uopšte nije za teška djela koja nagrizaju društvo.Nećemo se složiti.Pozdrav.ali ovdje pričamo o načinu sankcionisanja koji je barbarski i besmislen.
-
sour cherry
#841 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Blud uz 4 svjedoka jeste teško djelo za teške kazne.Nema tu više rasprave.Naravno da se ne moramo složiti. 
-
nemezis
#842 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ja opet kažem, tema nije barbarizam nekih zakona nego dokazi o postojanju boga. Da li je neki propis po nama barbarski ili ne ne utiče na dilemu da li je kuran božija riječ.
Ostaje moje pitanje zašto bi svemogući mijenjao propise u hodu i kako hadis može propisati za neko djelo kaznu ako je ona već propisana u kuranu. Obzirom na atribute koji se pripisuju bogu, zar je stvarno teško razumieti svrhu ovog pitanja?
Ostaje moje pitanje zašto bi svemogući mijenjao propise u hodu i kako hadis može propisati za neko djelo kaznu ako je ona već propisana u kuranu. Obzirom na atribute koji se pripisuju bogu, zar je stvarno teško razumieti svrhu ovog pitanja?
- Teea
#843 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
MyTao wrote:Toliki svemir, i toliko stvari se desava... a Boga samo zanima ko ce koga j****...

- Peace of mind
#844 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Kuran je vrhovni autoritet, posljednja Božija objava zaštićena i nepromjenjena sa bilo koje strane. Hadis čiji je smisao u suprotnosti sa Kuranom ne uzima se kao valjan i vjerodostojan.
-
hladan.preminger
#845 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ali Kuran je mijenjan u odnosu na ono sto je Muhammedu "objavljeno".Peace of mind wrote:Ostaje moje pitanje zašto bi svemogući mijenjao propise u hodu i kako hadis može propisati za neko djelo kaznu ako je ona već propisana u kuranu. Obzirom na atribute koji se pripisuju bogu, zar je stvarno teško razumieti svrhu ovog pitanja?
Kuran je vrhovni autoritet, posljednja Božija objava zaštićena i nepromjenjena sa bilo koje strane. Hadis čiji je smisao u suprotnosti sa Kuranom ne uzima se kao valjan i vjerodostojan.
- Peace of mind
#846 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Poslanik je imao oko 40 ljudi koji su zapisivali objavu po njegovom diktiranju, onako kako je njemu diktirao Džibril. Zabranjivao je da se bilo šta drugo bilježi od njega osim Kur'ana. Ako bi neko nešto zabilježio osim Kur’ana, Poslanik je insistirao da se to pobriše.
"Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo ga Mi čuvati"
Kur’an je zadnja Božija objava, kao što je i Muhamed posljednji poslanik i stoga je potpuno sačuvan u izvornom obliku.
Kur’an je zadnja Božija objava, kao što je i Muhamed posljednji poslanik i stoga je potpuno sačuvan u izvornom obliku.
-
hladan.preminger
#847 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Postoje li ti spisi koje je Muhammed direktno diktirao i gdje se čuvaju ti spisi?Peace of mind wrote:Poslanik je imao oko 40 ljudi koji su zapisivali objavu po njegovom diktiranju, onako kako je njemu diktirao Džibril. Zabranjivao je da se bilo šta drugo bilježi od njega osim Kur'ana. Ako bi neko nešto zabilježio osim Kur’ana, Poslanik je insistirao da se to pobriše.
- Peace of mind
#848 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Ebu-Bekr prvi halifa i najbliskiji Muhamedov prijatelj je naredio da se svi zapisi provjereni znanjem hafiza, kojih je bilo mnogo, zapišu u jednu knjigu. Istinitost Knjige je provjeravana i znanjem Hafiza kojih danas ima preko 10 miliona
-
hladan.preminger
#849 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
Što će reći da ne postoji originalni Kuran koji je Muhammed diktirao, a obzirom na varljivost ljudskog pamćenja skoro 100% možemo zaključiti da najstarija verzija nije identična onome što je Muhammed diktirao.Peace of mind wrote:Ebu-Bekr prvi halifa i najbliskiji Muhamedov prijatelj je naredio da se svi zapisi provjereni znanjem hafiza, kojih je bilo mnogo, zapišu u jednu knjigu. Istinitost Knjige je provjeravana i znanjem Hafiza kojih danas ima preko 10 miliona
Skoro ista situacija kao i Biblijom.
- kritichar
#850 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga
nije to natpis na premingeru pa da varirahladan.preminger wrote:Što će reći da ne postoji originalni Kuran koji je Muhammed diktirao, a obzirom na varljivost ljudskog pamćenja skoro 100% možemo zaključiti da najstarija verzija nije identična onome što je Muhammed diktirao.Peace of mind wrote:Ebu-Bekr prvi halifa i najbliskiji Muhamedov prijatelj je naredio da se svi zapisi provjereni znanjem hafiza, kojih je bilo mnogo, zapišu u jednu knjigu. Istinitost Knjige je provjeravana i znanjem Hafiza kojih danas ima preko 10 miliona
Skoro ista situacija kao i Biblijom.