Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
nemezis
#826 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne poznajem arapski jezik i možda griješim ali je li taj jezik stvarno tako komplikovan da treba visoke škole završiti da bi se razumio tekst kur'ana? Kako su ga razumjeli arapi iz vremena objave? Jesu li i oni pisali studije o jednoj riječi? Ovdje ne mislim samo na riječ "ikre".
-
nemezis
#827 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Opet nauka oko jedne riječi. Je li ti to poznaješ arapski jezik? Kako se onda kaže ono normalno "uči" (uči jer imaš pismeni sutra), "čitaj" (čitaj počev od treće strane)?Grubber wrote:"ikre" zanči čitaj, uči..ali ne bukvalno, nego uči kroz život, čitaj, unaprijedi, razumi.. rođen si kao tabula raza, dobio si sposobnost razmišljanja, učenja, čitanja, govora..uči da spoznaš što šta kako .. nijedan lijek nije nastao tek tako, nijedan izum..uči čitaj spoznaj i shvatit ćeš..sve što je nastalo na svijetu, a što čovjek koristi ili mu koristi nastalo je čitanjem i učenjem.. na to se "Ikre" odnosi..a ne na bukvalno čitaj, piši, recituj već napisano..koristi već napisano, rečeno i uči..proširi, razumi..to je značenje "ikre" kvazi ateisti što se bakću gdje im nije mjesto misleći da su svu pamet svijeta pokupili a pojma nemaju o čemu pišu.. to je samo jedna riječ koju izgleda niste skontali, jer ste bukvalni, a o ostatku onda nema smisla s vama ni raspravljati.. i jedno pitanje za ove kvazi ateiste koji ni ne znaju značenje tog pojma, može li od ničega nastati nešto, i čemu pripisujete postanak svega poznatog..slučajnosti?
- nasa
#828 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa upravo to sam i napisala ranije. Muslimani imaju tumacenje ,a cije porijeklo seze u vrijeme Poslanika Muhameda ,on je objasnjavao znacenje ako nesto nije bilo potpuno jasno ili dvosmisleno, tako da cijela prica oko rijeci ikre je nepotrebna jer znamo na koji nacin su je muslimani shvatali stoljecima.nemezis wrote:Ne poznajem arapski jezik i možda griješim ali je li taj jezik stvarno tako komplikovan da treba visoke škole završiti da bi se razumio tekst kur'ana? Kako su ga razumjeli arapi iz vremena objave? Jesu li i oni pisali studije o jednoj riječi? Ovdje ne mislim samo na riječ "ikre".
Ono sto je vjerniku potrebno za vjeru je oduvijek protumaceno i jasno,oprez je potreban naravno jer s istim bi pristupio i kad bi prevodio bilo koju knjigu sa stranog jezika,zato kada prica dodje konkretno na znacenje jedne rijeci ili ajeta svakako je bolje konsultovati one koji su se bavili i bave s tim.
- MyTao
#829 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Prvo taj prevod nisam ja izmislio, vec su tako Arapi preveli tu rijec na Engleski... ti to jos ne kontas izgleda???nasa wrote:Hajde ne budi ignorant odgovorilo ti se i to vrlo opsirno ,na kraju zasto ti nas pitas sto sam ne ponudis dokaze za to sto tvrdis vec razvlacis bezveze umjesto da sam se malo potrudis...osim toga jel'moj zadatak da tebe ubjedjujem u bilo sta,
prevodi kako hoces i pusti da ostali koriste zvanicne prevode na bosanski,razuman zahtjev?![]()
Ali hajde da zavrsimo ovu pricu,je li to jedini prijevod na engleski?NIJE
__
Evo ja otvorila i to vise od jednog i uvjerila se:
Pickthall: Read: In the name of thy Lord Who createth,
Yusuf Ali: Proclaim! (or read!) in the name of thy Lord and Cherisher, Who created-
Shakir: Read in the name of your Lord Who created.
Muhammad Sarwar: (Muhammad), read in the name of your Lord who created (all things).
Mohsin Khan: Read! In the Name of your Lord, Who has created (all that exists),
Arberry: Recite: In the Name of thy Lord who created,
Dovoljno konkretno?
Ako se razumijes u Engleski onda ces i sama uociti da svi ti primjeri koje si ti dala govore ono o cemu ja pricam cijelo vrijeme... NIGDJE se ne koristi rijec "uci" sto bi na Engleskom bilo "LEARN", "DESCOVER", "UNDERSTAND", sve citaj - Read, recituj - recite...
Kako to da Arapi grijese?? a ti znas bolje od njih znacenje njihove rijeci?
Kur'an prevode uceni ljudi... ljudi koji jako dobro razumiju Islam i njegovo poruku... e ti isti ljudi su "Ikre bisme Rabike" preveli kao RECITE IN THE NAME OF YOUR LORD... a ne DESCOVER/LEARN IN THE NAME OF YOUR LORD... ako imas problem sa tim, onda lijepo fino njima salji e-mailove i njih zovi ignorantima... jer ovako samo ti ispadas to, napadajuci mene koji sam samo prenio ono sto vec svako zna...
Ocekujem opet da bezveze lupas posle ovog posta, kazes kako si upravu, a da pritom ne ponudis nijedan argument za znacenje rijeci IKRE... naravno ocekujem i koji smajli kao i uvijek....
S tobom raspravljati je kao igrati saha sa golubom, on ti porusi sve figure, posere se na njih i onda hoda kao da je pobjedio.
- nasa
#830 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dobro upravu si....ovo gore sto sam ti stavila nisu zvanicni prijevodi Kur'ana na engl.od strane ucenih ljudi,to sam ja lupila iz svoje glave.....
I jeste ja sam tvrdila da uobicajan prevod nije citaj nego recituj + sam htjela nesto s tim da dokazem ali nisam uspjela od tvojih argumenata!
Ohladi malo !Pozdrav!
I da mogu prosetati po tvojim argumentima,kazes ja prevela kao "uci"
Napisano juce:
Postao/la nasa dana 06/05/2013 18:52
Ma ni blizu,a da ne pricamo da nigdje nisam usla u tumacenje rijeci ikre kao sto si prvenstveno tvrdio,uobicajn prevod i na nasim i drugim jezicima je citaj...
- MyTao
#831 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Recite in the name of your Lord who created -
Created man from a clinging substance.
Recite, and your Lord is the most Generous -
Who taught by the pen -
Taught man that which he knew not.
No! [But] indeed, man transgresses
Because he sees himself self-sufficient.
Indeed, to your Lord is the return.
Have you seen the one who forbids
A servant when he prays?
Have you seen if he is upon guidance
Or enjoins righteousness?
Have you seen if he denies and turns away -
Does he not know that Allah sees?
No! If he does not desist, We will surely drag him by the forelock -
A lying, sinning forelock.
Then let him call his associates;
We will call the angels of Hell.
No! Do not obey him. But prostrate and draw near [to Allah ].
Surat Al-`Alaq (The Clot) [96:1-5] Holy Qur'an
source: http://www.lifeofmuslim.com/2012/05/rec ... eated.html
ko je sad upravu, ti ili ovaj ucenjak sto je prevodio Kuran sa Arapskog na Engleski?
Created man from a clinging substance.
Recite, and your Lord is the most Generous -
Who taught by the pen -
Taught man that which he knew not.
No! [But] indeed, man transgresses
Because he sees himself self-sufficient.
Indeed, to your Lord is the return.
Have you seen the one who forbids
A servant when he prays?
Have you seen if he is upon guidance
Or enjoins righteousness?
Have you seen if he denies and turns away -
Does he not know that Allah sees?
No! If he does not desist, We will surely drag him by the forelock -
A lying, sinning forelock.
Then let him call his associates;
We will call the angels of Hell.
No! Do not obey him. But prostrate and draw near [to Allah ].
Surat Al-`Alaq (The Clot) [96:1-5] Holy Qur'an
source: http://www.lifeofmuslim.com/2012/05/rec ... eated.html
ko je sad upravu, ti ili ovaj ucenjak sto je prevodio Kuran sa Arapskog na Engleski?
-
Schlauf2
#832 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Tema je koliko vidim 'Na cemu ATEISTI baziraju svoj svjetonazor?' , a ne 'Ateizam vs Religija' i sl. pa sam zato vise potencirao ateiste i u skladu s naslovom teme sam i pisao. Nemoj molim te Vijetnamac izvrtati neke moje rijeci onako kako tebi odgovara, nije stvar u tome hoces li ti nekog ubijediti u nesto ili ne, nego u tome da sam sa sobom objektivno razgovaras i da si uvijek spreman sam sebe preispitivati. Imao bih reci svasta ali mislim da je dovoljno da ti kazem da procitas zadnji dio mog prethodnog posta, tj. dio koji pocinje sa 'A sada glavno...' , i koji si uredno preskocio u svom postu kad si redom citirao recenice tog posta. Poenta svih ovih rasprava je tu.Vijetnamac13 wrote:NIsi bas najbolje uocio, ja sam poprilicno siguran da ih razumijem. Takodjer si odmah generalizovao bez da si dao prostora konstataciji da mnogi ateisti ne razumiju vjernike. To se najbolje ocituje o tome da mnogi ateisti po defaultu smatraju da nema Boga i onda krenu sa naukom, a nije rodjen covjek niti ce biti rodjen koji ce dokazati nepostojanje bozije.Uočio sam da skoro niko od vjernika ne razumije ateiste
Nauka ne porice Boga.
Ako smatraju da nije tacno ono sto je u vjerskim knjigama, onda je njihova pamet upitna jer u tim istim knjigama ima i ponesto tacno.1. Ateisti ne smatraju teoriju evolucije kao ultimativnu zamjenu za Kur' an, Bibliju itd. Ateisti samo smatraju da nije tačno ono što stoji u vjerskim knjigama. Također, ateisti ne smatraju da nauka u svakom trenutku ima objašnjenje za apsolutno sve, nego da nauka treba da danas zna više nego što je znala jučer, jer znati objasniti apsolutno sve nije moguće. Do svih rješenja neće se nikad doći, uvijek će ostati nešto nepoznato.
Ja ipak vjerujem da ima ateista koji smatraju da ima dobrih i tacnih stvari u vjerskim knjigama. Necu opet povesti debatu o evoluciji, ali cu reci da ona ni izbliza nije sigurna.
Na isti nacin ateisti se sluze necim sto se zove "Argumentum ad ignorantiam" pa traze dokazivanje Boga. Evo ja pozivam da neko dokaze da ne postoji Bog. Onaj koji postavi tezu treba je dokazati izvodjenjem a ne dokazivati da neko drugi ne moze izvesti. U matematici pstoji prazan skup a niko jos nije dokazao da je Bog prazan skup. Slazem se da ima takvih vjernika ali ima i sa druge strane istih.2. Argument koji vjernici često potežu kad ateist kaže da neku stvar ne može objasniti (jer za to nešto trenutno ne postoji naučno objašnjenje) jeste da to dokazuje postojanje Boga (kao ono ''eto vidiš da nemaš objašnjenje''). Vidite, ako nešto trenutno nije objašnjivo, ne mora automatski značiti da je to nešto stvorio Bog.
Slazem se.3. Nije tačno da svi ateisti zastupaju teoriju evolucije. Ako je neko ateist to znači da on jednostavno nije opredijeljen ni za jednu religiju jer ne smatra da su te religije istinite. Ništa manje, ništa više.
Svako ko tvrdi da neko nije dobra osoba jer nije vjernik ni sam nije dobar vjernik. Znam mnogo vjernika koji misle ovako isto. Smisao vjere je da unaprijedi i usadi te univerzalne vrijednosti u sve ljude. Ukoliko je neko do njih dosao drugim putem, to se treba postovati. U ovome se i religije medjusobno trebaju postovati.5. Najveće ljudske vrijednosti se ne mogu ekskluzivno pripojiti nijednoj religiji. To su univerzalne ljudske vrijednosti, bez obzira na religijsko opredjeljenje. Ako je neko ateist ne znači da je loša osoba, da ne poštuje ljudske vrijednosti itd itd. Ako se to u nekoj od vjerskih knjiga spominje, to ne znači da je to ekskluzivna karakteristika te religije.
To je individualno, pokusaj generalizovanja je propao u startu jer ti ne znas duhovno stanje nijedne osobe i kako se sa necim nosi i koliko mu u tome pomaze vjera ili ateizam. Prosjecan vjernik/ ateista nije bas dobar termin mada te razumijem.6. Život bez religije nije život bez smisla. Način života prosječnog vjernika i prosječnog ateiste u BIH se uglavnom ne razlikuje, osim u određenim formalnostima.Vjera zahtijeva ljudskost, nema tu kontradiktornosti. Boldano treba biti boldano.7. Ateisti ne žele istrijebiti religiju ili vjernike, nego samo žele napraviti okruženje u kojem vjerska pripadnost neće biti preča društvena odrednica od ljudskosti. Svi ateisti koji mrze vjernike samo zato što su vjernici nisu ništa drukčiji od vjerskih fanatika koji mrze ateiste samo zato što su ateisti, i po sistemu rada se faktički ne razlikuju. Tu samo jedni ekstremisti zamjenjuju druge i opet isti problem.
Ovako se moze diskutovati. S druge strane ovaj djecak ko sivonja guli da je ikre recituj. A ne zna da se arapski pise malim slovom niti ima ijedan izvor. Ne zna ni koliko je ponizen u svom neznanju ali odmah da se ogradim, nije ponizen kao ateista vec kao individua.
Jap, ima jedan hadis koji veli da se mnogo ne raspravlja, on ne znaci da ne treba sjesti i pricati o fizici vec cilja da ne treba mlatiti praznu slamu sa ljudima od kojih se ne moze cuti ama bas nista i koji ne cuju nista. Zato ja vise ovdje necu pisati.
Zalim sto nemam sagovornika sa kojim bih pisao o tome kako se "ikre" reflektiralo na ocuvanje antickih djela. Ja vam garantujem da bez te ideje o vaznosti znanja Arapi ne bi prepisali nijedno anticko djelo i sva bi bila nepovratno izguljena. U tim djelima je prisutan politeizam ali ona su ocuvana od strane monoteistickih Arapa.
Od mene toliko.
- fatamorgana
#833 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nasa je uvijek u pravu,MyTao wrote:
- nasa
#834 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja shvatam da ti mozda ne poznajes neke stvari oko islama ,pa meni mozda izgleda sasvim jasno dok tebi nije.
Evo spusticu loptu i idemo ispocetka
i zanemaricu da ti na ovom linku nema imena prevoditelja.
Ti si naisao na prijevod s arapskog na engleski koji kaze "recituj" i tvoje pitanje je zasto mi onda prevodimo citaj ili ponekad uci,citaj kada nije tako prevedeno na engleski,ako sam te shvatila?
Pa evo pokusacu jos jednom jednostavno:Nije da ja tebi ne vjerujem da si ti naisao na takav prevod vec ono sto ti govorim,a isto i ostali je da to nije uobicajan prijevod vec da se najcesce prevodi "citaj"
Ovo gore na engleskom sto sam ti stavila ,ispred uocices su imena onih koji su preveli,ne postoji samo jedan prevod na engleski Kur'ana postoji vise,znaci stavila sam ti uceni ljudi,zvanicni prevoditelji Kur'ana na engleski i vecina njih kao sto mozes da vidis prevodi "citaj" bas kao sto su preveli i nasi B.Korkut i M.Milvo....
Zasto je neki preveo recituj ,ne znam ali to nije uobicajan prevod,shvattas!
+ tumacenje je oduvijek isto ,ne mijenja se ovisno kako se ta rijec prevede,tako da to uopce nema toliku vaznost koliku joj dajes....
evo ti i zvanicni tefsir Kur'ana, Ibn Kesir dijela o kojem pricamo sure AL'alaq
Prvo što je od Kur’ana objavljeno su navedeni časni ajeti. Oni su prva milost kojima se Allah smilovao prema Svojim robovima i prva blagodat koju im je dao. U njima se ukazuje kako je čovjek stvoren od ugruška. U blagodat Uzvišenog spada i to što je čovjeka poučio onome što nije znao i na taj način ga odlikovao i počastio znanjem. To je ono čime je Adem, otac ljudskog roda, odlikovan nad melekima. Znanje se pokazuje čas u mislima, čas na jeziku, a čas na papiru u pisanom obliku. Dakle, znanje se odražava u mislima, riječima i slikama. Zato Uzvišeni kaže: "Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, Koji poučava peru, Koji čovjeka poučava onome što ne zna."
Prema hadisima desilo se ovako:
"Čitaj!" Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: "Rekao sam: 'Ja ne znam čitati', pa me je uhvatio i stisnuo. Zatim me je pustio i ponovno rekao: 'Čitaj!' Ja sam, opet, rekao da ne znam čitati, pa me je po drugi put uhvatio, stisnuo je, a zatim pustio i rekao: 'Čitaj!' Ja sam, opet, rekao da ne znam čitati, pa me je po treći put uhvatio, stisnuo, a zatim pustio i rekao: 'Čitaj, u ime Gospodara tvoga Koji sve stvara' - dok nije došao do - 'Koji čovjeka poučava onome što ne zna.'"
Eto nadam se da je bar malo jasnije!
Evo spusticu loptu i idemo ispocetka
Ti si naisao na prijevod s arapskog na engleski koji kaze "recituj" i tvoje pitanje je zasto mi onda prevodimo citaj ili ponekad uci,citaj kada nije tako prevedeno na engleski,ako sam te shvatila?
Pa evo pokusacu jos jednom jednostavno:Nije da ja tebi ne vjerujem da si ti naisao na takav prevod vec ono sto ti govorim,a isto i ostali je da to nije uobicajan prijevod vec da se najcesce prevodi "citaj"
Ovo gore na engleskom sto sam ti stavila ,ispred uocices su imena onih koji su preveli,ne postoji samo jedan prevod na engleski Kur'ana postoji vise,znaci stavila sam ti uceni ljudi,zvanicni prevoditelji Kur'ana na engleski i vecina njih kao sto mozes da vidis prevodi "citaj" bas kao sto su preveli i nasi B.Korkut i M.Milvo....
+ tumacenje je oduvijek isto ,ne mijenja se ovisno kako se ta rijec prevede,tako da to uopce nema toliku vaznost koliku joj dajes....
Prvo što je od Kur’ana objavljeno su navedeni časni ajeti. Oni su prva milost kojima se Allah smilovao prema Svojim robovima i prva blagodat koju im je dao. U njima se ukazuje kako je čovjek stvoren od ugruška. U blagodat Uzvišenog spada i to što je čovjeka poučio onome što nije znao i na taj način ga odlikovao i počastio znanjem. To je ono čime je Adem, otac ljudskog roda, odlikovan nad melekima. Znanje se pokazuje čas u mislima, čas na jeziku, a čas na papiru u pisanom obliku. Dakle, znanje se odražava u mislima, riječima i slikama. Zato Uzvišeni kaže: "Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, Koji poučava peru, Koji čovjeka poučava onome što ne zna."
"Čitaj!" Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: "Rekao sam: 'Ja ne znam čitati', pa me je uhvatio i stisnuo. Zatim me je pustio i ponovno rekao: 'Čitaj!' Ja sam, opet, rekao da ne znam čitati, pa me je po drugi put uhvatio, stisnuo je, a zatim pustio i rekao: 'Čitaj!' Ja sam, opet, rekao da ne znam čitati, pa me je po treći put uhvatio, stisnuo, a zatim pustio i rekao: 'Čitaj, u ime Gospodara tvoga Koji sve stvara' - dok nije došao do - 'Koji čovjeka poučava onome što ne zna.'"
- MyTao
#835 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nasa wrote:Ja shvatam da ti mozda ne poznajes neke stvari oko islama ,pa meni mozda izgleda sasvim jasno dok tebi nije.
Evo spusticu loptu i idemo ispocetkai zanemaricu da ti na ovom linku nema imena prevoditelja.
Nemam ja problem ni sa tim da je prevod te rijeci "CITAJ"
Ono sto mi smeta je kad ti a i mnogi drugi koriste to kao "dokaz" da Kur'an govori ljudima da "UCE" da istrazuju, da razmisljaju i slicno... a kad god pocne prica o tome, dali je Islam pro-istrazivanje/ucenje prvo za sto se hvatate je to "Ikre Bismi Rabike"... Cijela ova diskusija je pocela bas od toga, kada sam ja rekao da te rijeci nisu dokaz da je Kur'an i Islam pro-istrazivanje i ucenje...
Sto se tice Islama, poznajem ga veoma dobro... jer kao sto sam rekao, ja sam odrastao kao musliman, i siguran sam da sam prepostio vise ramazana nego mnogi vjernici ovdje... cak su me jedno vrijeme mnogi smatrali vehabijom
- nasa
#836 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A sto bi ti smetalo zar je to neka losa poruka,to je bas lijepo tumacenje...muslimani to oduvijek tako tumace,oduvijek su smatrali da ne samo ovi ajeti vec i mnogi drugi poticu da se trazi znanje ....zato i jesu u prvim stoljecima islama pristupili citanju,izucavanju,prevodima itd.Daj Boze da se sto vise muslimana vrati takvom pristupu islamu!
Tvoj izbor je tvoj ,svaki od nas ima svoje razloge i za vjeru i nevjeru!
Tvoj izbor je tvoj ,svaki od nas ima svoje razloge i za vjeru i nevjeru!
-
nemezis
#837 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@nasa, na šta se odnosilo onih tri "čitaj" kada Muhamed odgovara da ne zna čitati? Mislim, neko mu dolazi i tri puta kaže samo "čitaj" a on odgovara da ne zna čitati. Šta da čita? Ako bi ta riječ značila nešto kao "spoznaj, uči, istražuj" ili bilo šta slično, kako Muhamed odgovara da ne zna "spoznavati, učiti, istraživati"?
-
drugi_profil
#838 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Svaka cast svakome, ali prostom logikom vjernike neces pokolebati.
Da su se vodili logikom, ne bi bili vjernici, jel?
- nasa
#839 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ali to su rijeci Objave koje nisu upucene Muhamedu samo vec svima medjutim sasvim jasno kako su to prve rijeci on(Muhamed)to u tom trenutku nije znao .....odgovara" ne znam citati" i tako ponovo sve do trenutka kada mu biva prenesen cijeli ajet....Upravo zato se tumaci oduvijek- uci,citaj ,spoznaj-jer to je zaista i bio zadatak muslimana vezano i za Objavu koja ce doci kroz buduce godine i sve ostalo....
Dalje prica prenosi da se Muhamed nakon toga povukao u kucu misleci da je bolestan,sumnjajuci u sve sto mu se desilo sve do trenutka kada dolazi nastavak Objave... O ti pokriveni!Ustani i opominji i Gospodara svoga velicaj!I haljine svoje očisti! I kumira se kloni!"
Dobro vam je ovo ko 'kviz
....to su sve vrlo dobro poznate stvari i vrlo lako mozete naci sva tumacenja vezano za ove prve ajete ,okolnosti u kojim se desavaju,sve dogadjaje koji su uslijedili kao i razumjevanje ajeta od strane muslimana...
Uostalom zar tema nije u smjeru izlaganja stavova ,razmisljanja itd.od strane ateista,a ne njihovo shvatanje i tefsir Kur'ana...My Tao rece slucajno je zapelo na ovom tumacenju i trazio se odgovor ,eto dobili ste i nastavite o temi jer postoji pdf religija i teme na kojim se moze o islamu!
Dalje prica prenosi da se Muhamed nakon toga povukao u kucu misleci da je bolestan,sumnjajuci u sve sto mu se desilo sve do trenutka kada dolazi nastavak Objave... O ti pokriveni!Ustani i opominji i Gospodara svoga velicaj!I haljine svoje očisti! I kumira se kloni!"
Dobro vam je ovo ko 'kviz
Uostalom zar tema nije u smjeru izlaganja stavova ,razmisljanja itd.od strane ateista,a ne njihovo shvatanje i tefsir Kur'ana...My Tao rece slucajno je zapelo na ovom tumacenju i trazio se odgovor ,eto dobili ste i nastavite o temi jer postoji pdf religija i teme na kojim se moze o islamu!
- Grubber
#840 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nemezis wrote:Opet nauka oko jedne riječi. Je li ti to poznaješ arapski jezik? Kako se onda kaže ono normalno "uči" (uči jer imaš pismeni sutra), "čitaj" (čitaj počev od treće strane)?Grubber wrote:"ikre" zanči čitaj, uči..ali ne bukvalno, nego uči kroz život, čitaj, unaprijedi, razumi.. rođen si kao tabula raza, dobio si sposobnost razmišljanja, učenja, čitanja, govora..uči da spoznaš što šta kako .. nijedan lijek nije nastao tek tako, nijedan izum..uči čitaj spoznaj i shvatit ćeš..sve što je nastalo na svijetu, a što čovjek koristi ili mu koristi nastalo je čitanjem i učenjem.. na to se "Ikre" odnosi..a ne na bukvalno čitaj, piši, recituj već napisano..koristi već napisano, rečeno i uči..proširi, razumi..to je značenje "ikre" kvazi ateisti što se bakću gdje im nije mjesto misleći da su svu pamet svijeta pokupili a pojma nemaju o čemu pišu.. to je samo jedna riječ koju izgleda niste skontali, jer ste bukvalni, a o ostatku onda nema smisla s vama ni raspravljati.. i jedno pitanje za ove kvazi ateiste koji ni ne znaju značenje tog pojma, može li od ničega nastati nešto, i čemu pripisujete postanak svega poznatog..slučajnosti?
opet nauka i opet ne kontaš poentu..nije riječ o tome kako se šta kaže, nego šta se sa ovom riječju konkretno mislilo..mnogo učeniji ljudi iz ove oblasti, pametniji od svih nas ovdje prisutnih, su pokušali objasniti značenje ove riječi. nije to moje tumačenje, arapski ne znam, ali vjerujem nekome ko je život posvetio proučavanju časnog Kur'ana, gdje ti ljudi kažu da je "ikre" "uči" poslano čovjeku kao put kako shvatiti sve oko njih..nije to školsko sjedi i uči, sjedi i čitaj kako ti pokušavaš da zalijepiš nekome..to je malo više i malo dubokoumnije nego što se čini..ili barem od onog što većina shvata.. da su ljudi učili i čitali bukvalno, kako ti izgleda misliš da treba i Kur'an učiti i čitati, još i danas bi vjerovali da je zemlja ravna ploča, da je zemlja centar svemira, da se umire od gripe kuge i sl. jer nema lijeka itd..ali na sreću ljudi su "učili" i "čitali" i došli do ovoga što sada imamo, iako još uvijek daleko od idealnog ali vjerovatno zbog bukvalističkog shavtanja pojedinih stvari od pojedinih ljudi.. i još samo za ovog što se bakće oko "ničeg" i "ništa" .. to je vrlo jednostavno pitanje i vrlo jednostavan odgovor koji on izgleda ne može da svari..pogledaj oko sebe, podigni glavu i stani pred ogledalo..nije li malo glupo da sve što vidiš nastane slučajno? ako ti nešto nije shvatljivo, ako nešto ne razumiješ, ne vidiš, ne osjetiš ne znači da ne postoji..možda nismo dostojni da sve vidimo i sve znamo..a na kraju krajeva ako ti nije dovoljan dokaz sve oko tebe o postojanju nečega višeg od same slučajnosti, onda vjerovatno ni sama pojava toga koga ti negiraš nebi ti puno značila..neko ostaje slijep i kod očiju..
-
nemezis
#841 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da, naučnici koji proučavaju kur'an godinama, a uz to su vjerovatno muslimani, pišu naučne studje o tome šta znači jedna riječ i, nećeš vjerovati, donose zaključke koji idu u prilog religiji. Ti isti naučnici su vjerovatno zaslužni za to što ne umiremo od gripe? Znači sve što je dobro na ovome svijetu je zasluga religije (i to baš tvoje) a za sve što je loše su krivi nevjernici?Grubber wrote:nemezis wrote:Opet nauka oko jedne riječi. Je li ti to poznaješ arapski jezik? Kako se onda kaže ono normalno "uči" (uči jer imaš pismeni sutra), "čitaj" (čitaj počev od treće strane)?Grubber wrote:"ikre" zanči čitaj, uči..ali ne bukvalno, nego uči kroz život, čitaj, unaprijedi, razumi.. rođen si kao tabula raza, dobio si sposobnost razmišljanja, učenja, čitanja, govora..uči da spoznaš što šta kako .. nijedan lijek nije nastao tek tako, nijedan izum..uči čitaj spoznaj i shvatit ćeš..sve što je nastalo na svijetu, a što čovjek koristi ili mu koristi nastalo je čitanjem i učenjem.. na to se "Ikre" odnosi..a ne na bukvalno čitaj, piši, recituj već napisano..koristi već napisano, rečeno i uči..proširi, razumi..to je značenje "ikre" kvazi ateisti što se bakću gdje im nije mjesto misleći da su svu pamet svijeta pokupili a pojma nemaju o čemu pišu.. to je samo jedna riječ koju izgleda niste skontali, jer ste bukvalni, a o ostatku onda nema smisla s vama ni raspravljati.. i jedno pitanje za ove kvazi ateiste koji ni ne znaju značenje tog pojma, može li od ničega nastati nešto, i čemu pripisujete postanak svega poznatog..slučajnosti?
opet nauka i opet ne kontaš poentu..nije riječ o tome kako se šta kaže, nego šta se sa ovom riječju konkretno mislilo..mnogo učeniji ljudi iz ove oblasti, pametniji od svih nas ovdje prisutnih, su pokušali objasniti značenje ove riječi. nije to moje tumačenje, arapski ne znam, ali vjerujem nekome ko je život posvetio proučavanju časnog Kur'ana, gdje ti ljudi kažu da je "ikre" "uči" poslano čovjeku kao put kako shvatiti sve oko njih..nije to školsko sjedi i uči, sjedi i čitaj kako ti pokušavaš da zalijepiš nekome..to je malo više i malo dubokoumnije nego što se čini..ili barem od onog što većina shvata.. da su ljudi učili i čitali bukvalno, kako ti izgleda misliš da treba i Kur'an učiti i čitati, još i danas bi vjerovali da je zemlja ravna ploča, da je zemlja centar svemira, da se umire od gripe kuge i sl. jer nema lijeka itd..ali na sreću ljudi su "učili" i "čitali" i došli do ovoga što sada imamo, iako još uvijek daleko od idealnog ali vjerovatno zbog bukvalističkog shavtanja pojedinih stvari od pojedinih ljudi.. i još samo za ovog što se bakće oko "ničeg" i "ništa" .. to je vrlo jednostavno pitanje i vrlo jednostavan odgovor koji on izgleda ne može da svari..pogledaj oko sebe, podigni glavu i stani pred ogledalo..nije li malo glupo da sve što vidiš nastane slučajno? ako ti nešto nije shvatljivo, ako nešto ne razumiješ, ne vidiš, ne osjetiš ne znači da ne postoji..možda nismo dostojni da sve vidimo i sve znamo..a na kraju krajeva ako ti nije dovoljan dokaz sve oko tebe o postojanju nečega višeg od same slučajnosti, onda vjerovatno ni sama pojava toga koga ti negiraš nebi ti puno značila..neko ostaje slijep i kod očiju..
Napisso si mnogo toga što nema veze kao odgovor na jednostavno pitanje. Riječ "ikre" može značiti ili ne značiti "čitaj" i to je činjenica a šta je neko mislio reći time je nečije mišljenje. Ti možeš vjerovati da se tom rječju nešto htjelo poručiti i to nije problem ali nemoj mistifikovati jednu riječ. Diskusija oko te riječi je počela kada je neko tu riječ iskoristio kao argument za uputu na nauku i rekao da ona znači "uči". Možemo li se složiti da ona na arapskom ne znači "uči" nego "čitaj" jer se najčešće tako prevodi i na naš i na engleski jezik? Ti i dalje možeš pisati traktate o tome koju poruku je netko htio poslati ali to je već domen vjerovanja.
-
nemezis
#842 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A može li odgovor na moje pitanje?nasa wrote:Ali to su rijeci Objave koje nisu upucene Muhamedu samo vec svima medjutim sasvim jasno kako su to prve rijeci on(Muhamed)to u tom trenutku nije znao .....odgovara" ne znam citati" i tako ponovo sve do trenutka kada mu biva prenesen cijeli ajet....Upravo zato se tumaci oduvijek- uci,citaj ,spoznaj-jer to je zaista i bio zadatak muslimana vezano i za Objavu koja ce doci kroz buduce godine i sve ostalo....
Dobro vam je ovo ko 'kviz....to su sve vrlo dobro poznate stvari i vrlo lako mozete naci sva tumacenja vezano za ove prve ajete ,okolnosti u kojim se desavaju,sve dogadjaje koji su uslijedili kao i razumjevanje ajeta od strane muslimana...
- nasa
#843 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nemam odgovora ako ti ne mozes da shvatis da postoji prijevod Kur'ana i tefsir Kur'ana i uporno se drzis prijevoda i u potpunosti ignorises praksu i shvatanje muslimana stotinama godina.....
Ako pitas kako shvatamo tu rijec : dobila si odgovor!Zasto:zato sto su je tako shvatali od Poslanika do danas!
Odgovor na tvoje pitanja je dalje: sta ja mogu sto ne kontas!
Ako pitas kako shvatamo tu rijec : dobila si odgovor!Zasto:zato sto su je tako shvatali od Poslanika do danas!
-
Nuke
#844 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pitanje je besmisleno. Pokazi mi "nista", pokazi da je "nista" mogucnost u stvarnosti, pa onda mozemo pricati o tome.Grubber wrote: opet nauka i opet ne kontaš poentu..nije riječ o tome kako se šta kaže, nego šta se sa ovom riječju konkretno mislilo..mnogo učeniji ljudi iz ove oblasti, pametniji od svih nas ovdje prisutnih, su pokušali objasniti značenje ove riječi. nije to moje tumačenje, arapski ne znam, ali vjerujem nekome ko je život posvetio proučavanju časnog Kur'ana, gdje ti ljudi kažu da je "ikre" "uči" poslano čovjeku kao put kako shvatiti sve oko njih..nije to školsko sjedi i uči, sjedi i čitaj kako ti pokušavaš da zalijepiš nekome..to je malo više i malo dubokoumnije nego što se čini..ili barem od onog što većina shvata.. da su ljudi učili i čitali bukvalno, kako ti izgleda misliš da treba i Kur'an učiti i čitati, još i danas bi vjerovali da je zemlja ravna ploča, da je zemlja centar svemira, da se umire od gripe kuge i sl. jer nema lijeka itd..ali na sreću ljudi su "učili" i "čitali" i došli do ovoga što sada imamo, iako još uvijek daleko od idealnog ali vjerovatno zbog bukvalističkog shavtanja pojedinih stvari od pojedinih ljudi.. i još samo za ovog što se bakće oko "ničeg" i "ništa" .. to je vrlo jednostavno pitanje i vrlo jednostavan odgovor koji on izgleda ne može da svari..pogledaj oko sebe, podigni glavu i stani pred ogledalo..nije li malo glupo da sve što vidiš nastane slučajno? ako ti nešto nije shvatljivo, ako nešto ne razumiješ, ne vidiš, ne osjetiš ne znači da ne postoji..možda nismo dostojni da sve vidimo i sve znamo..a na kraju krajeva ako ti nije dovoljan dokaz sve oko tebe o postojanju nečega višeg od same slučajnosti, onda vjerovatno ni sama pojava toga koga ti negiraš nebi ti puno značila..neko ostaje slijep i kod očiju..
Za boldirano:
Ako nesto ne razumijes, ne vidis, ne osjetis, odnosno da nije mjerljivo na bilo koji nama poznati nacin, onda o tome ne mozes tvrditi nista, ni da postoji, ni da ne postoji, niti mu mozes pripisivati atribute. U tom slucaju je posteno reci da ne znas. Meni je vazno da je ono sto vjerujem opravdano dokazima, jedino tada to mogu zvati znanjem. Ako nemam pravi razlog i dokaze da vjerujem da je nesto istinito, onda cu jednostavno prestati da vjerujem.
-
nemezis
#845 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pitanje tebi je bilo u vezi hadisa, a ne riječi.nasa wrote:Nemam odgovora ako ti ne mozes da shvatis da postoji prijevod Kur'ana i tefsir Kur'ana i uporno se drzis prijevoda i u potpunosti ignorises praksu i shvatanje muslimana stotinama godina.....
-
sour cherry
#846 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ali ipak raspravljaš,a nemaš potrebuVecina nas se uopste ne zamara o razmisljanju ima li boga. To nam pitanje nije u centru paznje.
Ja ne osjecam nikakvu potrebu da o tom raspravljam.
-
sour cherry
#847 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da smo se vodili samo logikom,ne bismo bili vjernici.To je tačno.Svaka cast svakome, ali prostom logikom vjernike neces pokolebati.
-
drugi_profil
#848 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
NE raspravljam, odgovaram covjeku na pitanje. Citaj malo.sour cherry wrote:Ali ipak raspravljaš,a nemaš potrebuVecina nas se uopste ne zamara o razmisljanju ima li boga. To nam pitanje nije u centru paznje.
Ja ne osjecam nikakvu potrebu da o tom raspravljam.
-
drugi_profil
#849 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
E, to smo znaci rascistili.sour cherry wrote:Da smo se vodili samo logikom,ne bismo bili vjernici.To je tačno.Svaka cast svakome, ali prostom logikom vjernike neces pokolebati.
- Vijetnamac13
#850 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
drugi_profil wrote:Svaka cast svakome, ali prostom logikom vjernike neces pokolebati.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Blaise_Pascal
Rekoh da necu pisati ali ne mogu da ne odgovorim na ovo.