Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post Reply
Nokija

#826 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Nokija »

JoseMujica wrote:što u čemu je problem? Pa i Titinu bistu danas samo paščad zapišavaju...ako ne računate onaj jedan dan godišnje kad lažni komunisti dođu da se slikaju za naslovnice sa par vijenaca cvijeća :-)

ja vidim Aliju kao izdajnika Republike Bosne i Hercegovine...predsjednika države koji umjesto da bude predsjednik države izabrao da bude vođa jednog plemena i koji je potpisao njenu podjelu legitimizirajući time genocid kao političko sredstvo i legalizirajući njegove rezultate.

Rušeći međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu Karađić i Boban su tvrdili da ratuju protiv muslimana i Alija im je upravo dao to što su tražili uvodeći bradonje i ideološki impregnirajući ARBiH. Ko je ikada imao susret s njim zna o čemu pričam....nisam jednom tokom rata predsjednika Predsjedništva RBiH pozdravljao tekbirom...i bio u zabludi do Daytona.
Evo napišite pozitivne rezultate njegove vladavine na Republiku Bosnu i Hercegovinu i njene građane....javno se ispričavam....ali molim argumentujte.....nemojte mi samo srati s onim patetičnim ideološkim konstrukcijama tipa mi Bošnjaci-muslimani jedini za BiH..itd...ima reis za to
Pa de nam sad ispricaj sta ste to vas dvojica muhabetili?! Kako ti sa takvom moralnom snagom i politickom inteligencijom nisi uspio jednog takvog diletanta usmjeriti na pravi put? Zaista me cudi. I zasto se u toku tog tekbira nisi junacki usprotivio toj manipulaciji?

Trazis argumente a sam se ne drzis cinjenica. Nije on nista birao ni odabrao. Tada nije bilo izbora.

Imas pravo na svoje misljenje, ali malo si pretjerao. Ovim sto si rekao vrijedjas sve zrtve rata, a zrtve nisu samo oni kojih vise nama. Razmisli malo.

I da, sebi dozvoljavas da budes u zabludi, ali drugima ne.
Last edited by Nokija on 06/11/2012 16:47, edited 1 time in total.
sheiitan 666

#827 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by sheiitan 666 »

Kupio sam prekjucer neke turske cokoladice na pumpi Energopetrola u Maglaju. Bile su pravo dobre. Prvo pomislio da su bosanske, reko vidi, vidi, ipak se nesto dobro tu pravi, kad pogledah i ono made in Turkiye. 8)
Tkd

#828 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Tkd »

Joj u nas na faksu zastave Turske :D

Imamo sada odsjek za Turski jezik i književnost. Salutirao sam i gleda me onaj Turčin kao da sam Miloš Obilić :lol:
fantom slobode

#829 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by fantom slobode »

Bosnolog wrote:Image
:-) :-) :D
:-) :-) :-) Kratka, ali domaca :-) :-) :-)
hrastov žižak

#830 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by hrastov žižak »

sheiitan 666 wrote:Kupio sam prekjucer neke turske cokoladice na pumpi Energopetrola u Maglaju. Bile su pravo dobre. Prvo pomislio da su bosanske, reko vidi, vidi, ipak se nesto dobro tu pravi, kad pogledah i ono made in Turkiye. 8)
Image
zna je turčin skuckat što jes jed jebo majku brkatu
Tkd

#831 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Tkd »

Realno ljudi ljuti turski sudžuj je najbolji sudžuk što sam ikada jeo. Da ne spominjem kebab. Također nezaobilazno u svemu tome su i turske hrenovke koji su čudo jedno :D
sheiitan 666

#832 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by sheiitan 666 »

Izlazim iz Sarajeva, preko Ilidze, tamo gdje murija ceka da usicari koji euro, kad ono tabla na kojoj pise izmedju ostalog i na turskom jeziku "dovidjenja". :D Dobro to, ne znam provjeriti jer ne spreham turski, i nek pise na arapskom ako im treba, samo znam da je na njemackom pisalo "Aufwiedersen". 8-) A trebalo bi "Aufwiedersehen". 8-) I to tabla oficijelna, tabla velika, tabla Opstine Ilidza. 8-)

Zapitah se, zaista, da li je moguce nadmasiti taj novokomponovani bosanski seljakluk i provincijalizam. 8-) Hajd to sto su ovi iz uprave seljaci, ali kako da niko od milion putnika koji tu prodju svaki dan ne javi da su napravili pravopisnu gresku? :-)

Ah da, zaustavio me drot, odmah nakon izlaska iz Ilidze, i hoce 30 maraka zbog toga sto u po bijela dana, sunce grijalo, nisam upalio svjetla. Ali nisam ni ja vise onaj zutokljuni balavac koji je po Bosni znao placati ihaj kazni, bez potvrde, off course, pa sam mu na njegovu sugestiju "da odemo zajedno do stanice" rekao slijedece: "Dobro jarane, radi sta hoces, evo vodi me kud hoces, ja para vise nemam. A garantujem ti da nisam znao da se moraju upaliti svijetla i upalicu ih, i sve do granice ih ne gasim, boga mi". Pogleda mi mrko, vrati mi dokumenta i rece samo kratko "cao". 8)
sheiitan 666

#833 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by sheiitan 666 »

hrastov žižak wrote:
sheiitan 666 wrote:Kupio sam prekjucer neke turske cokoladice na pumpi Energopetrola u Maglaju. Bile su pravo dobre. Prvo pomislio da su bosanske, reko vidi, vidi, ipak se nesto dobro tu pravi, kad pogledah i ono made in Turkiye. 8)
Image
zna je turčin skuckat što jes jed jebo majku brkatu

Nije to, neki drugi fazon, onako deblje, ko neki rolat, skroz meko, u razlicitim okusima.
Shahab

#834 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Shahab »

Turska posmatra BiH kao direktnu interesnu zonu svoje politike i to nastoji da sprovodi putem određenih bošnjačkih stranaka i uz pomoć određenih bošnjačkih političara, koji se nalaze u orbiti turskih interesa, a koji nemaju simpatija iz Republike Srpske.Rekao je to “Glasu Srpske” predsjednik Narodne skupštine RS i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić, komentarišući navode predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je izjavio da “Turci u BiH djeluju kao smirujući faktor”.Izetbegović je, gostujući u emisiji “Pošteno” FTV-a, rekao da turskog premijera Tajipa Erdogana mnogi muslimani doživljavaju kao svog lidera.Izetbegović je kazao da njegov otac Alija “Erdoganu nije mogao ostaviti Bosnu u amanet, ali mu je ostavio brigu o njoj”.- Moj otac je i Amerikancima ostavio u amanet brigu o Bosni, odnosno da se u BiH ne ponove ratovi - rekao je Izetbegović.Radojičić kaže da je relacija između pojedinih bošnjačkih stranaka i turske politike vrlo intenzivna.- Ona ovdje ne izaziva nikakva pozitivna, već čak negativna osjećanja. Povremeno se to mijenja, nekada je to Silajyić, nekada Izetbegović, nekada neko treći, ali, u svakom slučaju, mnogi bošnjački političari se nalaze u orbiti aktuelnih turskih interesa koji nemaju simpatija iz Republike Srpske - kazao je Radojičić.Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Staša Košarac kazao je juče “Glasu Srpske” da Izetbegović ne treba da baca “prašinu u oči” i da je na sceni nastavak politike koja je dominirala kod bošnjačkog naroda od devedesetih godina naovamo.- Ništa nije novo reći da BiH simpatiše Tursku i obratno, ali ne BiH u cjelini, već prije svega dio Federacije gdje su Bošnjaci dominantni - rekao je Košarac, dodavši da BiH nije samo Sarajevo, već i Mostar i Banjaluka.- Izetbegović je odrastao u krilu svog oca Alije i ništa se drugo nije ni moglo očekivati, ali nije dobro za BiH da stalno prema susjedima šalje takve negativne poruke koje su, izgleda, kontinuitet prema Srbiji - dodao je Košarac.Predsjednik Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica rekao je da je SDS, zajedno sa SNSD-om, PDP-om i DNS-om kreirala politiku Srpske na nivou BiH po modulu po kojem niko nikome neće gurati prst u oko i da su očekivali da to učine i političke partije iz FBiH.- Očigledno je da izjava Izetbegovića nosi sa sobom prirodu guranja prsta u oko svima onima koji žive u BiH, a koji nisu bošnjačke nacionalnosti - kazao je Govedarica.Izetbegović se osvrnuo i na inicijativu za demilitarizaciju BiH, ocijenivši da BiH ne može da dozvoli demilitarizaciju u situaciji “kada su naoružane dvije susjedne zemlje”.
Shahab

#835 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Shahab »

Putin otkačio Erdogana...Putin Erdoganu poručio....NJET! Na Erdoganovu prijetnju da će sa vojskom ući u Siriju i pregaziti assada, Putin je odgovorio da je turski upad u Siriju, jednak upadu na rusku teritoriju...Na Erdoganove riječi da je takav stav neprihvatlji, PUTIN odgovorio..."SHVATI TO KAKO GOD HOĆEŠ" ...

http://www.tert.am/en/news/2012/10/23/putin-erdogan/
Akadi

#836 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Akadi »

Shahab wrote:Putin otkačio Erdogana...Putin Erdoganu poručio....NJET! Na Erdoganovu prijetnju da će sa vojskom ući u Siriju i pregaziti assada, Putin je odgovorio da je turski upad u Siriju, jednak upadu na rusku teritoriju...Na Erdoganove riječi da je takav stav neprihvatlji, PUTIN odgovorio..."SHVATI TO KAKO GOD HOĆEŠ" ...

http://www.tert.am/en/news/2012/10/23/putin-erdogan/
Zajeban patuljak iz Rusije... :zzzz:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#837 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by JoseMujica »

ali Turska je jaka i perspektivna, prava ekonomska i vojna sila...za već 3 godine Rusija im neće moći ništa...İnşallah Vatana Millete Hayırlı Olur
Akadi

#838 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Akadi »

JoseMujica wrote:ali Turska je jaka i perspektivna, prava ekonomska i vojna sila...za već 3 godine Rusija im neće moći ništa...İnşallah Vatana Millete Hayırlı Olur
Nije jaka Turska već Amerika zbog koje Rusija ne smije da prismrdi Bliksom Istoku.

Spasiće Rusi Asada ko što su spasili Gadafija, Mubaraka i kompaniju...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#839 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by JoseMujica »

slažem se...baš jutros upalim neke strane vijesti i vidim ona bijedna arapska liga okuplja "borce za slobodu" za jedan stol, da svi govore jednim glasom...jelde zvuči poznato :D

mislim tamo niti simpatišem Asada, niti ove što su protiv njega...sve mi je to isti kenjaluk....ali ovo je stvarno toliko ofirno i jadno :(
betiss

#840 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by betiss »

na osnovu cega ti tvrdis da rusija kako ti kazes ne smije ni prismrditi americi,,,jel rusija zavisi od americki para i americke pomoci,,,,,ne ne zavisi,,,,,,,jel mozda ce vojno amerika napast rusiju,,ne nece...ne da nece vec ne smije,,,,da te potsjetim rat izmedju amerike i rusije bi znacio i moj i tvoj kraj na zemlji to bi bio kraj covjencastvu obadvije zemlje imaju toliku kolicinu naoruzanja da cijelu zamaljsku kuglu pretvore u pepeo,,moze se amerika udruziti sa cijelim svijetom ali rusiju vojno ne moze porazati,,a isto tako i rusija se moze udruziti sa cijelim svijetom a ameriku vojno ne mogu poraziti,,jel samo te dvije drzave na svijetu se nesavladljive u vojnom svijetu,,na zalost,,
tetka69

#841 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by tetka69 »

betiss wrote:na osnovu cega ti tvrdis da rusija kako ti kazes ne smije ni prismrditi americi,,,jel rusija zavisi od americki para i americke pomoci,,,,,ne ne zavisi,,,,,,,jel mozda ce vojno amerika napast rusiju,,ne nece...ne da nece vec ne smije,,,,da te potsjetim rat izmedju amerike i rusije bi znacio i moj i tvoj kraj na zemlji to bi bio kraj covjencastvu obadvije zemlje imaju toliku kolicinu naoruzanja da cijelu zamaljsku kuglu pretvore u pepeo,,moze se amerika udruziti sa cijelim svijetom ali rusiju vojno ne moze porazati,,a isto tako i rusija se moze udruziti sa cijelim svijetom a ameriku vojno ne mogu poraziti,,jel samo te dvije drzave na svijetu se nesavladljive u vojnom svijetu,,na zalost,,
Pa tebi je danas ko rodendan , toliko tema na kojima mozes da lupas ko Maxim po diviziji , pazi da ti se ne zamanta letajuci tamo vamo i de polako , mojne se ljutiti ,niko te ne dira , poolako ,svima si nam pravo drag....
Shahab

#842 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Shahab »

betiss wrote:na osnovu cega ti tvrdis da rusija kako ti kazes ne smije ni prismrditi americi,,,jel rusija zavisi od americki para i americke pomoci,,,,,ne ne zavisi,,,,,,,jel mozda ce vojno amerika napast rusiju,,ne nece...ne da nece vec ne smije,,,,da te potsjetim rat izmedju amerike i rusije bi znacio i moj i tvoj kraj na zemlji to bi bio kraj covjencastvu obadvije zemlje imaju toliku kolicinu naoruzanja da cijelu zamaljsku kuglu pretvore u pepeo,,moze se amerika udruziti sa cijelim svijetom ali rusiju vojno ne moze porazati,,a isto tako i rusija se moze udruziti sa cijelim svijetom a ameriku vojno ne mogu poraziti,,jel samo te dvije drzave na svijetu se nesavladljive u vojnom svijetu,,na zalost,,
Rusija je nedvojbeno ključna svjetska sila i niko to ne može da spori. Rusija nije neprijatelj muslimana kao što je to svetosavski fašizam sa kojim se kod nas rusija pogrešno identificira. Rusija gradi dobre odnose sa islamskim svijetom, tako i sa Turskom, kojoj gradi nuklearnu centralu...Rusija je punopravni član Islamske konferencije a Rusija je prva evropska država koja je priznala islam kao državnu religiju, još u 18 stolječu..

SARAJEVO

U prostorijama Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je održana konferencija za novinare povodom sutrašnje svečane dodjele Menšure novom reisu-l-ulemi IZBiH Huseinu ef. Kavazoviću, koja će biti održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Konferenciji su prisustvovali predsjednik Sabora IZBiH i Odbora za dodjelu Menšure Safet Softić, predsjednik Organizacionog odbora za pripremu svečane ceremonije za predaju Menšure Muharem Hasanbegović i glasnogovornik Organizacionog odbora za pripremu svečanosti Zehra Alispahić.

Softić je podsjetio da je nakon 20 godina jednog reisu-l-uleme IZBiH, nedavno izabran novi.

„Veoma smo pononi na način na koji je tekao izborni proces. Izbor novog reisu-l-uleme je jedno od najvažnijih pitanja u IZBiH, pored Ustava koji tek treba biti donesen. Preko 200 glasova, koje je ef. Kavazović osvojio, potvrđuje svijest u kojoj se nalazi IZBiH“, kazao je Softić, te dodao da je novi reisu-l-ulema izabran na jedinstven način u svijetu.

Softić je iskoristio priliku da se zahvali svim kandidatima koji su učestvovali u izboru za novog reisu-l-ulemu.

Muharem Hasanbegović istakao je da će sutrašnjoj svečanoj dodjeli prisustvovati blizu 800 zvanica.

„Zvanice su članovi izbornog tijela Islamske zajednice, sabornici iz BiH, mešihata Slovenije, Hrvatske i Sandžaka, kao i Islamske zajednice dijaspore. Očekujemo ugledne ličnosti iz bh. javnog, kulturnog i privrednog života, predstavnike diplomatskog kora i međunarodnih organizaicja u BiH. Dodjeli će prisustvovati i crkveni velikodostojnici iz BiH i okruženja. Pozvali smo i očekujemo i velikodostojnike islamskih zemalja, kao što su Malezija, Katar, Kuvajt, Turska, Saudijska Arabija, Iran, te predstavnika iz Moskve“, rekao je Hasanbegović.

On je dodao da su u povodu sutrašnje svečanosti povećane sigurnosne mjere u saradnji sa Ministarstvima unutrašnjih poslova KS te sigurnosnim agencijama.

Svečana dodjela Menšure novom reisu-l-ulemi IZBiH biće održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji 15. novembra, nakon podne-namaza. Nakon ceremonije, biće upriličen prijem u hotelu Bristol.
amoninan

#843 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by amoninan »

Izraelci ih u stopu prate, odnosno pokušavaju. Posjete Liebermana Dodiku je nastavak tursko-izraelskog "hladnog rata", strateške šah partije.

Turska: BiH, Albanija, Srbija, Kosovo
Izrael: Rumunija, Bugarska, Grčka, Cipar

I to je samo Balkan.

@Shabab
Pitaj muslimane na Kavkazu, pa'š vidjeti šta će ti reći.
Osim toga, dovoljan je jedan sastanak u Ankari i da Dagestan i Čečenija ponovo postanu ratne zone koje će vezati par stotina hiljada ruskih vojnika. Turci su odigrali jednu od ključnih uloga u ruskoj tzv pobjedi nad pobuenjicima u tom djelu svijeta. Gaseći rute prema Kavkazu... isto tako mogu da ih i otvore za 48h.
Challenger__

#844 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Challenger__ »

This is not wishful thinking, this is hallucination.

Potpuno si izgubio vezu sa stvarnošću, amoninan.
amoninan

#845 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by amoninan »

Challenger__ wrote:This is not wishful thinking, this is hallucination.

Potpuno si izgubio vezu sa stvarnošću, amoninan.
Sumnjam.
Ako ja jesam, onda sigurno nisu respektabilni i jako dobro upućeni gosti (neki i aktivni učesnici u događajima trenutno) jedne odlične analitičke emisije "Fall out on the Mediterrian" u režiji Mariam Shahin and George Azara.

No, znam, taj scenarij se ne uklapa u tvoju verziju događaja. No jbg... Samo ti sredinom.
betiss

#846 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by betiss »

hahhah stvarno si smijesan cuj sastanak jedan u turskoj,,pa sta ti mislis ko je rusija,,pa ti pobunjenici bi bili potamamljeni vidjeli smo kako je prosla gruzija prije dvije god,suverena nezavisna zemlja,,ruje upale i rijesile stvar,,a kamol nesto na njezionoj teritoriji,,,rusija je rusija najveca zemlja na svijetu vojno nepobjedljiva,,bato to moze sa manjin slabijim drzavicama,ali sa rusijom to proci ne moze,
amoninan

#847 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by amoninan »

betiss wrote:hahhah stvarno si smijesan cuj sastanak jedan u turskoj,,pa sta ti mislis ko je rusija,,pa ti pobunjenici bi bili potamamljeni vidjeli smo kako je prosla gruzija prije dvije god,suverena nezavisna zemlja,,ruje upale i rijesile stvar,,a kamol nesto na njezionoj teritoriji,,,rusija je rusija najveca zemlja na svijetu vojno nepobjedljiva,,bato to moze sa manjin slabijim drzavicama,ali sa rusijom to proci ne moze,
Ma karikirao sam bolan. Jel treba crtat. Gerila se ne može pregazit, valjda je to jasno.
Njako dobro opremjena gerila uz pomoć oubiljne obavještajne službe može napraviti mnogo problema. Afganistan ti je odličan primjer. Pa i Čečenija, sve do zatvaranja Kakvkaše rute... Znaš drugačije je kad ti imaš Stingere i razne spravice, satelitske snimke i logistiku. Nego kad si osuđen na pljačkanje skladišta i samoubiačke napade...

Ustvari, ti uopće nisi shvatio o čemu je riječ. Nije riječ o konvencionalnom ratu, direktnom, nego vrsti proxy rata. Odnosno, da Turci svakako imaju džokera u rukava kad je riječ o Rusiji...
Ma kakogod...
amoninan

#848 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by amoninan »

I da, toliko ih se boje da su im prizemljili avion samo zato što im je bio ćeif. I upravo im skidaju jednog od saveznika u čijoj zemlji imaju ne baš tako nevažnu vojnu bazu.

No, dane idemo dalje u off.
betiss

#849 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by betiss »

hahah bas zanimljivo razmisljanje,,rusija je svjetska sila u svakom smislu ,,dok turska pa upitno je dal je u regionalna,,jel oni zbog istorije namaju prolaz nigdje na balkanu,,srbi ih ne vole,crnogorci,,bugari,,rumuni,,grci da ne govorim,,i uopste gledajuci kakvu moc turska ima u ovom regionu,,moze se oslonuti samo na bosnu ali posto je bosna drzava 3 naroda ,,ne mogu dobiti ni podrsku bih,,,
amoninan

#850 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by amoninan »

betiss wrote:hahah bas zanimljivo razmisljanje,,rusija je svjetska sila u svakom smislu ,,dok turska pa upitno je dal je u regionalna,,jel oni zbog istorije namaju prolaz nigdje na balkanu,,srbi ih ne vole,crnogorci,,bugari,,rumuni,,grci da ne govorim,,i uopste gledajuci kakvu moc turska ima u ovom regionu,,moze se oslonuti samo na bosnu ali posto je bosna 3 naroda ,,ne mogu dobiti ni podrsku bih,,,
Ništa ja od toga nisam osporio. Da su svjetska sila. No ipak daleko iza SAD-a npr na toj ljestvici. A isto tako ranjivi na više mjesta.

Opet ne razumiješ. Ne bi da crtam.

Ok, u pravu si. Vidim da ovo ide u klasično ubjeđivanje, to me ne interesuje. Razmjenili smo par postova. Meni dovoljno.
Post Reply