jbga ne mogu se tačno sjetiti, ali mi se čini da je bilo i brufena i voltašamoimoi wrote: ↑05/07/2024 22:24Imas analgetike tipa aspirin, paracetamol…JoseMujica wrote: ↑05/07/2024 22:18pa nije baš. sjećam se da mi je šok u poljskoj bio da razne analgetike imaš u svakoj samoposluzi...i to ona rafa kod kase krcata, đe kod nas budu čokoladice, žvake, bobe i upaljačimoimoi wrote: ↑05/07/2024 22:12
Ovo ne kontam?!
Eu ima svoje zakone.
Npr. ti nigdje u EU ne mozes dobiti voltaren tablete bez recepta, pa ni u Hr, u BiH ih bez problema dobijes.
Dok npr. u Eu bez problema mozes kupiti helijum u svakoj prodavnici koja prodaje gluposti, dok u BiH moras imati firmu.
Nije to da li se vjeruje nekoj drzavi ili ne.. vec zakona.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#82176 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
moimoi
#82177 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa to nema logike. Njima je u interesu da svoj proizvod prodaju… ne uvoze, nego izvoze. Da je obrnuto.. pa hajde.
-
moimoi
#82178 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kremu i flastere mozes bez recepta dobiti. Tablete ne.JoseMujica wrote: ↑05/07/2024 22:51jbga ne mogu se tačno sjetiti, ali mi se čini da je bilo i brufena i voltašamoimoi wrote: ↑05/07/2024 22:24Imas analgetike tipa aspirin, paracetamol…JoseMujica wrote: ↑05/07/2024 22:18
pa nije baš. sjećam se da mi je šok u poljskoj bio da razne analgetike imaš u svakoj samoposluzi...i to ona rafa kod kase krcata, đe kod nas budu čokoladice, žvake, bobe i upaljači
-
Hakiz
#82179 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Moja pretpostavka je da nismo potpisnica nekih protokola koji bi to omogućili. Nismo kao država dokazali da ispunjavamo uslove za izvoz takve robe nama. Barem u maloprodaji. Za poslovni uvoz, kada kupuje firma, drugi su uslovi.
Takođe je transport za BiH skuplji nego za Hrvatsku, puno skuplji nego što je rszlika u kilometraži. Već sam pisao isti proizvod za Hrvatsku transport je 22,5 Eura, za BiH je 175 Eura. Tolika razlika nije zbog kilometraže, nego statusa BiH.
-
moimoi
#82180 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa kazem ti da je to do nas a ne do njih. Nasi propisi su takvi kakvi jesu. Sve su to zakoni iz 1900 i neke kada pojedincu takve stvari nisu ni trebale,vec su se kupovali preko firmi.Hakiz wrote: ↑05/07/2024 22:58Moja pretpostavka je da nismo potpisnica nekih protokola koji bi to omogućili. Nismo kao država dokazali da ispunjavamo uslove za izvoz takve robe nama. Barem u maloprodaji. Za poslovni uvoz, kada kupuje firma, drugi su uslovi.
Takođe je transport za BiH skuplji nego za Hrvatsku, puno skuplji nego što je rszlika u kilometraži. Već sam pisao isti proizvod za Hrvatsku transport je 22,5 Eura, za BiH je 175 Eura. Tolika razlika nije zbog kilometraže, nego statusa BiH.
-
Hakiz
#82181 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kako sam, onda, uvozio hemikalije za razvijanje i izradu filmova i fotografija?moimoi wrote: ↑05/07/2024 23:05Pa kazem ti da je to do nas a ne do njih. Nasi propisi su takvi kakvi jesu. Sve su to zakoni iz 1900 i neke kada pojedincu takve stvari nisu ni trebale,vec su se kupovali preko firmi.Hakiz wrote: ↑05/07/2024 22:58Moja pretpostavka je da nismo potpisnica nekih protokola koji bi to omogućili. Nismo kao država dokazali da ispunjavamo uslove za izvoz takve robe nama. Barem u maloprodaji. Za poslovni uvoz, kada kupuje firma, drugi su uslovi.
Naravno da je do nas. Nismo potpisali neki papir i kapak.
A to da su nam zakoni iz 18. vijeka, to je tačno.
Baš ovo sve ima veze ca crnom hronikom
Možda i ima, pravi je crnjak
-
kB27
#82182 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa kod nas je otopina za kontaktna sociva "medicinsko sredstvo" koje mozes kupiti iskljucivo u apoteci. Inace vrlo opasna materija, treba je strogo kontrolisati i izdavati iskljucivo na recept.moimoi wrote: ↑05/07/2024 23:05Pa kazem ti da je to do nas a ne do njih. Nasi propisi su takvi kakvi jesu. Sve su to zakoni iz 1900 i neke kada pojedincu takve stvari nisu ni trebale,vec su se kupovali preko firmi.Hakiz wrote: ↑05/07/2024 22:58Moja pretpostavka je da nismo potpisnica nekih protokola koji bi to omogućili. Nismo kao država dokazali da ispunjavamo uslove za izvoz takve robe nama. Barem u maloprodaji. Za poslovni uvoz, kada kupuje firma, drugi su uslovi.
Valjda ne trebam reci da vani to kupis u supermarketu, na pumpi, na aerodromu, u dm-u, itd.
Malo zbog prahistorijskih zakona, kao sto kazes, malo zbog monopola.
-
Hakiz
#82183 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ima tu drugi problem. Ja taj proizvod smijem uvesti. Mogu sjedti u auto, otići u prodavnicu u Njemačkoj, kupiti ga i donijeti kući, legalno.
Ali ga ne mogu kupiti tako da ga naručim na web stranici i sačekam da mi ga isporuče.
Nije do legalnosti proizvoda u BiH. Problem je u transportu.
Ali ga ne mogu kupiti tako da ga naručim na web stranici i sačekam da mi ga isporuče.
Nije do legalnosti proizvoda u BiH. Problem je u transportu.
-
John Cleese
#82184 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mozes u EU dobiti sve lijekove iz te grupe bez recepta, pa tako i ibuprofen i diklofenak (u limitiranoj miligramazi, doduse).
Kod Amera ima ibuprofena i po zelenarama, gutaju ih kao bombone
A Kafetin (koji kod nas gutaju kao bombone) bi vec u US bio lijek koji se moze dobiti samo na recept, jer sadrzi kodein.
-
Drugclanbiblioteke
#82185 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Svako ko živi u BiH zna da postoje jednaki i jednakiji.
Sve dok ljudi započinju dan znajući da:
Ako ukradu, ubiju, slažu, pretuku i da će ih vjerovatno “starosjedilac” Mjesečar ili neki novi “Karkin” skloniti od zatvora, bit će ovako.
Kod nas su veće šanse da ćeš izbjeći kaznu nego da ćeš istu odslužiti.
Mislim ideš za vikend da se odmoriš od zatvora.
Ako te pregazi Babin sin nit će on u zatvor bitnice tebi ko pomoć.
A murija posebna priča. Ne mogu prosjake sa ulica skloniti a kamo li šta ozbiljnije.
Kmetski, seljačko, Pink-grandovski, neootomanski primitivni mentalitet sada kusamo svi.
Popravke nema.
Sve dok ljudi započinju dan znajući da:
Ako ukradu, ubiju, slažu, pretuku i da će ih vjerovatno “starosjedilac” Mjesečar ili neki novi “Karkin” skloniti od zatvora, bit će ovako.
Kod nas su veće šanse da ćeš izbjeći kaznu nego da ćeš istu odslužiti.
Mislim ideš za vikend da se odmoriš od zatvora.
Ako te pregazi Babin sin nit će on u zatvor bitnice tebi ko pomoć.
A murija posebna priča. Ne mogu prosjake sa ulica skloniti a kamo li šta ozbiljnije.
Kmetski, seljačko, Pink-grandovski, neootomanski primitivni mentalitet sada kusamo svi.
Popravke nema.
-
Drugclanbiblioteke
#82186 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Btw je li iko ikad čuo da je drot suspendovan jer je zažmirio nekom gazdi za nepropisno parkiran auto, jer u nekoj cevapari zalomio neku džabanu, proveo smjenu na pumpi ili odrijemao noćnu u Blazuju?
A kada našamara narkodilera suspenduju cijelu jedinicu.
Kad automafija ubije dvojicu nikom ništa.
I ja bi samo opušteno. Neka nas od kriminala brani premijer Uk i Gradonačelnica , Rumenko ili stara SDA garda. Nek Asim pošalje nekog.
I ja bi samo opušteno. Neka nas od kriminala brani premijer Uk i Gradonačelnica , Rumenko ili stara SDA garda. Nek Asim pošalje nekog.
-
Cernes
#82187 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije mi bitno. Takav se rodis kao sto se rodis npr. sa plavim ocima. Samo sam dao sud momka po onome sto sam vidio.
-
moimoi
#82188 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma ne mozes brate. Prvo cika dr da ti napise recept pa onda.John Cleese wrote: ↑05/07/2024 23:37Mozes u EU dobiti sve lijekove iz te grupe bez recepta, pa tako i ibuprofen i diklofenak (u limitiranoj miligramazi, doduse).moimoi wrote: ↑05/07/2024 22:55Kremu i flastere mozes bez recepta dobiti. Tablete ne.JoseMujica wrote: ↑05/07/2024 22:51
jbga ne mogu se tačno sjetiti, ali mi se čini da je bilo i brufena i voltaša
(Mislim na forte i rapid doduse)
- vjeshalica
#82189 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Neces cuti da je suspendovan sa posla za te discicplinske prekrsaje, jer sankcija ne podrazumijeva suspenziju. Previse gledas Stivena Sigala.Drugclanbiblioteke wrote: ↑06/07/2024 02:05 Btw je li iko ikad čuo da je drot suspendovan jer je zažmirio nekom gazdi za nepropisno parkiran auto, jer u nekoj cevapari zalomio neku džabanu, proveo smjenu na pumpi ili odrijemao noćnu u Blazuju?
Razlika izmedju spavanja na poslu i mlavljenja ljudi je ogromna.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#82190 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Znaci zbog toga nema nikad u DM-u za kupit. Ja uvijek mislio narod razgrabi uvijek i ja onda u apoteci neke nepoznate otopine uzimati moramkB27 wrote: ↑05/07/2024 23:13 Pa kod nas je otopina za kontaktna sociva "medicinsko sredstvo" koje mozes kupiti iskljucivo u apoteci. Inace vrlo opasna materija, treba je strogo kontrolisati i izdavati iskljucivo na recept.
Valjda ne trebam reci da vani to kupis u supermarketu, na pumpi, na aerodromu, u dm-u, itd.
- Ateista
#82191 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Treba biti realan da je to sve bilo pitanje politike i nista drugo.Hakiz wrote: ↑05/07/2024 20:21Tu je logika bila da se više vjerovalo nekim državama oko mjera itd nego drugim. Pa ako ti država kojoj vjeruješ kaže da joj je građanin zdrav, pustiš ga, dok drugoj ne vjeruješ kada to isto kaže.Ateista wrote: ↑05/07/2024 15:47Kad je bila corona, puno toga sto se desavalo nije imalo veze sa naukom, na primjer da sa odredjenim pasosom mozes putovati i ne predstavljas rizik dok sa drugim predstavljas (virus kao napada zavisno od pasosa) da ne govorim o raznim zabranama koje su bile kontraproduktivne i samo povecavale sanse za sirenje virusa, to je sve bio jedan veliki cirkus.iClass wrote: ↑05/07/2024 14:01 Koliko ih znam što su bili protiv teorija zavjera pa kada dođe Corona virus postadoše najveći pobornici teorija zavjera.
Do jučer ismijavali ravnozemljaše, ljude koji vjeruju u HAARP i bili za nauku, a kada dođe vakcina u BiH, neće je primiti. Pitaš ih što, kažu "ma joj vjerujem ja u nauku, ali znaš kako to...".
Fazon je sto je bilo i teoreticara zavjere koji su tvrdili da virus ne postoji, pricali o cipovanju vakcinama iako su nosali smartphone i slicno, samo ne treba to mijesati sa onima koji se nisu slagali sa nebuloznim mjerama i odlukama koje su bile politicke i ko zna kakve, ali sa naukom veze nisu imale.
Kao što iz Njemačke neke proizvode koje prodavnica klasifikuje kao opasne možeš kupiti ako ih naručuješ iz Hrvatske, dok kada ih naručuješ iz BiH, ne možeš ih kupiti. Iako je transport isti, ne vjeruje se BiH dok se Hrvatskoj vjeruje.
Razlog zbog kojeg trebamo biti u EU.
-
BadBoy
#82192 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da ali to nije ništa novo niti nešto što nije postojalo prije korone. Oduvijek su nas smatrali građanima trećeg red a, samo se to u koroni lijepo vidjeloAteista wrote: ↑06/07/2024 10:34Treba biti realan da je to sve bilo pitanje politike i nista drugo.Hakiz wrote: ↑05/07/2024 20:21Tu je logika bila da se više vjerovalo nekim državama oko mjera itd nego drugim. Pa ako ti država kojoj vjeruješ kaže da joj je građanin zdrav, pustiš ga, dok drugoj ne vjeruješ kada to isto kaže.Ateista wrote: ↑05/07/2024 15:47
Kad je bila corona, puno toga sto se desavalo nije imalo veze sa naukom, na primjer da sa odredjenim pasosom mozes putovati i ne predstavljas rizik dok sa drugim predstavljas (virus kao napada zavisno od pasosa) da ne govorim o raznim zabranama koje su bile kontraproduktivne i samo povecavale sanse za sirenje virusa, to je sve bio jedan veliki cirkus.
Fazon je sto je bilo i teoreticara zavjere koji su tvrdili da virus ne postoji, pricali o cipovanju vakcinama iako su nosali smartphone i slicno, samo ne treba to mijesati sa onima koji se nisu slagali sa nebuloznim mjerama i odlukama koje su bile politicke i ko zna kakve, ali sa naukom veze nisu imale.
Kao što iz Njemačke neke proizvode koje prodavnica klasifikuje kao opasne možeš kupiti ako ih naručuješ iz Hrvatske, dok kada ih naručuješ iz BiH, ne možeš ih kupiti. Iako je transport isti, ne vjeruje se BiH dok se Hrvatskoj vjeruje.
Razlog zbog kojeg trebamo biti u EU.
-
John Cleese
#82193 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
moimoi wrote: ↑06/07/2024 08:31Ma ne mozes brate. Prvo cika dr da ti napise recept pa onda.John Cleese wrote: ↑05/07/2024 23:37Mozes u EU dobiti sve lijekove iz te grupe bez recepta, pa tako i ibuprofen i diklofenak (u limitiranoj miligramazi, doduse).
linkovi
Show
komentar
Show
Zapazit ces da su navedeni lijekovi "apothekenpflichtiges arzneimittel" - to bi znacilo da ih mozes kupiti iskljucivo u apoteci.
Zapazit ces i da je miligramaza mnogo manja od maksimalne, u skladu sa vec spominjanim ogranicenjima - 25 mg diklofenaka (od mogucih 100 mg) i 400 mg ibuprofena (u usporedbi sa 600 ili i 800 mg).
Mozes ih kupiti i bez ljekarskog recepta, ali tek nakon konsultacije sa apotekarom - nece ti ih, dakle, prodati tek tako, ali ti hoce prodati i bez recepta.
I to je posve opravdano i prihvatljivo za lijekove iz ove grupe, za razliku od antibiotika opcenito (i mnostva drugih lijekova, naravno) - tretman antibioticima ni ljekar ne bi trebao odredjivati napamet (a to redovito rade, barem u nasim krajevima), osim ako je, na primjer, rijec o rutinskoj prevenciji infekcije nakon manjih intervencija iz domena ambulantne hirurgije.
Zapazit ces i da je miligramaza mnogo manja od maksimalne, u skladu sa vec spominjanim ogranicenjima - 25 mg diklofenaka (od mogucih 100 mg) i 400 mg ibuprofena (u usporedbi sa 600 ili i 800 mg).
Mozes ih kupiti i bez ljekarskog recepta, ali tek nakon konsultacije sa apotekarom - nece ti ih, dakle, prodati tek tako, ali ti hoce prodati i bez recepta.
I to je posve opravdano i prihvatljivo za lijekove iz ove grupe, za razliku od antibiotika opcenito (i mnostva drugih lijekova, naravno) - tretman antibioticima ni ljekar ne bi trebao odredjivati napamet (a to redovito rade, barem u nasim krajevima), osim ako je, na primjer, rijec o rutinskoj prevenciji infekcije nakon manjih intervencija iz domena ambulantne hirurgije.
-
last mohicans
#82194 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U Britaniji je isto, ja kod Pakistanca nakupovo tableta. Sve jeftinije od farmacije. Da sam tražio antibiotik, mislim da bi ga izvadio ispod stola
- Haris.ba
#82195 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja sad pred put se nakupovao antibiotika, pa i za djecu u jednom gradu u TK.
- Edin H.
#82196 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kakve si bobe uzeo?last mohicans wrote: ↑06/07/2024 13:23U Britaniji je isto, ja kod Pakistanca nakupovo tableta. Sve jeftinije od farmacije. Da sam tražio antibiotik, mislim da bi ga izvadio ispod stolamoimoi wrote: ↑05/07/2024 22:55Kremu i flastere mozes bez recepta dobiti. Tablete ne.JoseMujica wrote: ↑05/07/2024 22:51
jbga ne mogu se tačno sjetiti, ali mi se čini da je bilo i brufena i voltaša![]()
-
kB27
#82197 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U UK ih kupis u supermarketu. U DE koliko se sjecam isto, ali davno je bilo kada mi je zadnji put trebalo. Rezultat cinjenice da za te osnovne stvari apoteke nemaju monopol je to da paracetamol ili ibuprofen ili bilo sta drugo slicne namjene kosta manje nego kod nas. Sto je mindblowing.moimoi wrote: ↑06/07/2024 08:31Ma ne mozes brate. Prvo cika dr da ti napise recept pa onda.John Cleese wrote: ↑05/07/2024 23:37Mozes u EU dobiti sve lijekove iz te grupe bez recepta, pa tako i ibuprofen i diklofenak (u limitiranoj miligramazi, doduse).
-
Hakiz
#82198 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Posljedica kupovanja i korištenja antibiotika bez kontrole je rezistentnost bakterija na antibiotike.
A kod analgetika ovisnost.
A kod analgetika ovisnost.
-
kB27
#82199 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Posljedica prekomjernog unosa vjestackih secera je ...
Posljedica konzumacije cigareta je ...
Posljedica konzumacije alkohola je ...
Nisam siguran ali cini mi se da ne idu na recept.
Posljedica konzumacije cigareta je ...
Posljedica konzumacije alkohola je ...
Nisam siguran ali cini mi se da ne idu na recept.
-
Hakiz
#82200 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Rezistentnost bakerija na antibiotike znači da ko god dobije tu bakteriju neće mu antibiotik pomoći. Ne samo onome koji je neodgovorno koristio antibiotik, nego nikome. Već ima bakterija za koje ne postoje antibiotici, koga napadnu, samo mu bog (ako u njega vjeruje) može pomoći. A do prije koju godinu su bile uspješno liječene antibioticima. Do toga smo se doveli "samoliječenjem".
To se malo razlikuje od situacije u kojoj osoba koja prekomjerno koristi šećer ona i samo ona, ne drugi oko nje, zbog toga razvije dijabetes.