Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Lalena

#8176 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

dustaban wrote:
Towelie wrote: Sve gore navedeno mozes da radis i kao vernik, podjednako kao i ateista. Mozes cak i razmisljati o liku Boga, samo sto si unapred osudjen na neuspeh. Ali mozes da razmisljas ako hoces.
Pa de nam reci peskiricu ko je to USPJESNO ZAMISLIO BOGA ?!
Vidim ovdje sve po starom :D

I vjernici naravno razmisljaju o Bogu, nije zabranjeno razmisljati, naprotiv, preporucuje se (veoma cesta fraza u Kur'anu je - "da su samo razmisli")... Samo sto oni u startu prihvataju da ne mogu u potpunosti spoznati/zamisliti Boga, jednostavno, On je stvoritelj, mi smo stvorenja, totalno smo na razlicitim nivoima i spoznajnim mogucnostima, nasa cula, nasa mogucnost da vidimo, cujemo, pa i shvatimo, je ogranicena samim time sto smo na ovome svijetu, u ovoj dimenziji... Npr.u prirodi je normalno da su odredjene vrste svjetlosti nevidljive covjeku, ili da imas crne rupe gdje vrijeme i prostor gube smisao...
Osim toga, to sto pojedini nisu u stanju shvatiti i nije neki argument, ljudi ne shvataju ni vecinu stvari koje vide vlastitim ocima...
Vjernici su dobili obecanje da ce i vidjeti, jednoga Dana, a do tada Mu vjeruju ... zato se to i zove vjera ;)

Posmatrajuci ono sto je Bog stvorio, uopsteno cijeli svijet oko sebe, pa i samoga sebe, dobijamo predstavu o Bogu... Ja npr. kada procitam pojedine postove ovdje, zaista vidim koliko je Bog Dragi Milostiv :)
dustaban

#8177 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Lalena wrote: Vidim ovdje sve po starom :D
I vjernici naravno razmisljaju o Bogu, nije zabranjeno razmisljati, naprotiv, preporucuje se (veoma cesta fraza u Kur'anu je - "da su samo razmisli")... Samo sto oni u startu prihvataju da ne mogu u potpunosti spoznati/zamisliti Boga, jednostavno, On je stvoritelj, mi smo stvorenja, totalno smo na razlicitim nivoima i spoznajnim mogucnostima, nasa cula, nasa mogucnost da vidimo, cujemo, pa i shvatimo, je ogranicena samim time sto smo na ovome svijetu, u ovoj dimenziji... Npr.u prirodi je normalno da su odredjene vrste svjetlosti nevidljive covjeku, ili da imas crne rupe gdje vrijeme i prostor gube smisao...
Osim toga, to sto pojedini nisu u stanju shvatiti i nije neki argument, ljudi ne shvataju ni vecinu stvari koje vide vlastitim ocima...
Vjernici su dobili obecanje da ce i vidjeti, jednoga Dana, a do tada Mu vjeruju ... zato se to i zove vjera ;)
Posmatrajuci ono sto je Bog stvorio, uopsteno cijeli svijet oko sebe, pa i samoga sebe, dobijamo predstavu o Bogu... Ja npr. kada procitam pojedine postove ovdje, zaista vidim koliko je Bog Dragi Milostiv :)
Lalena, vi ne vjerujete, vama su vase religije TACNO OPISALE doticnog Gospodina. Vi ZNATE sve o njemu, znate da je namcor i zlopamtilo, da od nas trazi da mu se molimo (ko mu se ne moli najebace) i da ga se bojimo, da ne flertujemo sa drugim bozanstvima, da smo spremni da na njegovu komandu zakoljemo dijete... i tako dalje.

Ja eto, sve i da vjerujem da doticni postoji, ne mogu nikako zamisliti da je On takva nakaza kakvom su ga religije opisale!
Lalena

#8178 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

Ufffff, ponekad mi je stvarno zao takvih kao ti..., ali to nije razlog da koristis vulgarne rijeci.
Pomislio bi covijek da si nekakav teolog kada tacno znas sta mene moja religija uci, mislim da si ubjedjen da znas vise i od mene same, a nisi uopste vjernik?! Ali nekako mislis da znas sta ja znam???
Vidis, ja nemam pojma sta ti znas, ali znam da jako malo toga znas o vjeri... to zakljucujem iz tvojih postova.
Fakat ne znam gdje nadje tacan opis? Sigurno nije u Kur'anu, jer ne vjerujem da si ga ikada procitao...

Raci cu ti sta ja znam... a znam jako malo...
Bog je Milostiv, vidis, On daje zivot, zdravlje, blagodati, priliku - svakome, i onome ko vjeruje, i onome ko ne vjeruje... Svemilosni, Samilosni, Stvoritelj, Pazitelj, Nedokucivi, Blagi, Prvi, Posljednji, Najstrpljiviji, Sveti, Mudri, Onaj koji oprasta, Hranitelj, Gospodar svih svjetova...
Da, tacno, On je i onaj koji usmrcuje i ozivljava, koji sve zna, sve cuje i sve vidi, i koji kaznjava, prvi i posljednji...

Ako si zelio druge poducavati religiji, nisi trebao biti ateista, znas :mrgreen:

Interesantno, ima jedan hadis o tome da je, parafraziram, "Allah je uz misljenje svoga roba o Njemu", i da "postupa prema svojim robovima onako kako oni misle o Njemu"...
dustaban

#8179 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Lalena wrote: Raci cu ti sta ja znam... a znam jako malo...
Bog je Milostiv, vidis, On daje zivot, zdravlje, blagodati, priliku - svakome, i onome ko vjeruje, i onome ko ne vjeruje... Svemilosni, Samilosni, Stvoritelj, Pazitelj, Nedokucivi, Blagi, Prvi, Posljednji, Najstrpljiviji, Sveti, Mudri, Onaj koji oprasta, Hranitelj, Gospodar svih svjetova...
Da, tacno, On je i onaj koji usmrcuje i ozivljava, koji sve zna, sve cuje i sve vidi, i koji kaznjava, prvi i posljednji...
Gdje bogati saznade sve ovo (ma koliko "malo" bilo) ?!
Govoris kao da je rijec o materijalnim cinjenicama. Da je tako zar bi iko na ovom dunjaluku bio nevjernik ili vjernik neke druge vjere.
Sta ti je, recimo, dokaz njegovog (pravednog) kaznjavanja/nagradjivanja ?!

:?: :!:
Towelie

#8180 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

dustaban wrote:
Towelie wrote: Sve gore navedeno mozes da radis i kao vernik, podjednako kao i ateista. Mozes cak i razmisljati o liku Boga, samo sto si unapred osudjen na neuspeh. Ali mozes da razmisljas ako hoces.
Citas li ti sta pise? Niko ne moze da zamisli Boga, to jest Njegovo Bice.
dustaban

#8181 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Towelie wrote:
dustaban wrote:
Citas li ti sta pise? Niko ne moze da zamisli Boga, to jest Njegovo Bice.
Ma nemoj shuplje, upravo je suprotno, sva prica ovdje je oko toga sto je neko precizno zamislio Boga, toliko precizno da je napisao knjigu o njemu, pardon - u njegovo ime, gdje se, uprkos bilo kakvim materijalnim dokazima, trazi bezrezervno vjerovanje u ono sta tu pise.

Ja takodje zamisljam "sta stoji iza svega ovoga", ali pobogu kako mozete povezati kreatora univerzuma sa onim zayebantom ("prikolji sina Abrahame!") kako su vam ga religije opisale?!

Nema dakle covjeka da ne zamislja "sta stoji iza svega ovoga" ali vi religionari ste skroz prolupali, vi morate RESETOVATI vase umove od religijskog spama da bi ste nam se prikljucili u najvecoj ljudskoj avanturi - otkrivanju velike misterije o nama samima i svemu oko nas...

Image
Towelie

#8182 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

To je to. Ides na foe. Prvi si na toj listi.
aurora313

#8183 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

dustaban wrote:...Nema dakle covjeka da ne zamislja "sta stoji iza svega ovoga" ali vi religionari ste skroz prolupali, vi morate RESETOVATI vase umove od religijskog spama ...
Ama, to nikako nece ici dustabane.

Imam rodicu kojoj je danas 88 godina. Jos je zivahna, znatizeljna, svaki dan Oslobodjenje i TV, i daleko od demencije. Bila jedna od najmlađih partizanskih kurira 1941/45, završila Filozofski fakultet, predavala, bila direktorica biblioteka, nacitana… da ne duljim.

Dodje ovaj rat. U jednom hladnom danu ode u nekakvu crkvu po hranu, u crkvi toplo i mirno… i od tada sve se okrenulo naopacke. Tvrdila mi je da je licno vidjela đavola pod njenim prozorom, a kada je jednom pala pred samim ulazom i dobro udarila koljeno, ispricala mi je da joj je dragi Isus pomogao da se pridigne da došepa uz stepenice! Nije joj pomogao da ne padne… ali nejse...

Zakljucio sam da neki od nas pored velikog i malog mozga imaju u jedan rezervisan za ispiranje. Tu se ubacuju religiozne, navijacke i/ili politicke sadnice. Ko to ne posjeduje, nikada nece saznati i shvatiti sta se u tom dijelu dogadja.
NeenaSa

#8184 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NeenaSa »

aurora313, tako nekako.
P.S.
piupiu, dobro doshla k'o moderatorka. :)
Nije uval. Poslije predhodnika :) bit ce teshko.
P.P.S.
Nadam se da nisi balans.
skupljac_zeljeza

#8185 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

aurora313 wrote: Zakljucio sam da neki od nas pored velikog i malog mozga imaju u jedan rezervisan za ispiranje. Tu se ubacuju religiozne, navijacke i/ili politicke sadnice. Ko to ne posjeduje, nikada nece saznati i shvatiti sta se u tom dijelu dogadja.
:mrgreen: Pa zar je dotle došlo?

Lalena

#8186 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

dustaban wrote:
Lalena wrote: Raci cu ti sta ja znam... a znam jako malo...
Gdje bogati saznade sve ovo (ma koliko "malo" bilo) ?!
Govoris kao da je rijec o materijalnim cinjenicama. Da je tako zar bi iko na ovom dunjaluku bio nevjernik ili vjernik neke druge vjere.
Sta ti je, recimo, dokaz njegovog (pravednog) kaznjavanja/nagradjivanja ?!

:?: :!:
Dokaz pravednosti - Sudnji Dan :)
Upsssss, ti naravno ne vjerujes u to, jer ne vjerujes u Boga? Meni je nelogicno sto te uopste interesuje kakav je Bog, ako u Njega ne vjerujes?!
Ti to ne mozes shvatiti, vjernik vidi dokaze svuda oko sebe, u svemu, cak i u tebi...

“Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samima, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina.” (Fussilet, 53)
Pogodio si i ovo...
"A da je Gospodar tvoj htio, sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere ucinio. Medutim, oni ce se uvijek u vjerovanju razilaziti.» (Hud, 118.) "

Ja nisam od onih koji pokusavaju druge ubjediti u bilo sta, jednostavno, ako nekoga ostavi ravnodusnim Bozija objava (za mene je to Kur'an), mislim da ne postoji nista sto ja mogu reci, a da bi imalo smisla, toj osobi...

Uostalom, na kraju cemo svi saznati sta je istina, zar ne? Ne moramo cak ni cekati do Dana Sudnjeg, svako od nas ce znati vec u trenutku svoje smrti istinu...
šatirana_ljubičica

#8187 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by šatirana_ljubičica »

Lalena, džaba je njima govoriti i lijepo i ružno, ''nisu slijepe oči, već srca u grudima''.
:(

The end of story.
Lalena

#8188 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

šatirana_ljubičica wrote:Lalena, džaba je njima govoriti i lijepo i ružno, ''nisu slijepe oči, već srca u grudima''.
Ma znam..., ja nikada i ne pisem s namjerom da nekoga u nesto ubjedim,niti imam potrebu da bilo sta bilo kome dokazujem, niti me pogadja to sta neko drugi misli o meni ili mojoj vjeri...
Ali, to da neko u moje ime/ili u ime svih vjernika, govori - objasnjava sta mislimo/zamisljamo i kako vjerujemo, da mi govori sta ja znam ili ne znam... to je... bezobrazno, u najmanju ruku,... najjeftiniji trik.

Ima ljudi koji nemaju pametnijeg posla nego hraniti ego po forumima... takvi, obicno, nisu u stanju uticati na ljude oko sebe, u stvarnom zivotu, nemaju autoriteta, ali misle promijeniti misljenje sirokih masa putem foruma :mrgreen:
dustaban

#8189 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

šatirana_ljubičica wrote:Lalena, džaba je njima govoriti i lijepo i ružno, ''nisu slijepe oči, već srca u grudima''.
The end of story.
A sto lupate boze mili...

Prvo je bilo nevjernici su amoralni, pa su onda ateisti najveci zlikovci, pa smo slijepi kraj ociju i na kraju kad su vam svi ti epiteti i vama samima postali neuvjerljivi dosjetili ste se zadnje slamke - "srca su nam slijepa"!

Sta pobogu vi imate pricati o srcima onih koji bi radije digli ruku na sebe nego na svoje dijete, taman da im glas sa neba to naredi! Vi mishevi bijedni ne smijete cak reci ni da je Abraham/Ibrahim/Avram pogrijesio, ili da je makar krivo shvatio Boga!
Jok, vama je bitno dokazati da mi koji preziremo taj detalj ne kontamo Abrahama jer... srca su nam prazna!

:?
Ma bjezte ba...
Lalena

#8190 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

dustaban wrote:
The end of story.

...
Sorry, nisam mogla ne primjetiti ;)68⅝
skupljac_zeljeza

#8191 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

Lalena wrote:
dustaban wrote:
The end of story.

...
Sorry, nisam mogla ne primjetiti ;)68⅝
Priznao još u Ezelu. :mrgreen:
SmokingMan

#8192 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by SmokingMan »

The end of story.
Za mene je ovo očekivani klasičan odgovor,ali i ujedno slab argument.Pa iako čak upitam "Gdje je tvoj gospodar",jedan od odgovora bit će "Na nebesima".Ok,ali na kojoj tačnoj adresi...Aršovska b.b možda?Gdje bi to moglo biti?

Šteta što nas ovi "vjernici" odvedoše stranputicom od naše teme. :D
AleksoMKD

#8193 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by AleksoMKD »

Lalena wrote: Uostalom, na kraju cemo svi saznati sta je istina, zar ne? Ne moramo cak ni cekati do Dana Sudnjeg, svako od nas ce znati vec u trenutku svoje smrti istinu...
Necemo.

Necemo ni znati da smo mrtvi jer cemo biti hebeno mrtvi. (da citiram Jima Jefferiesa :D )
AstorH

#8194 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by AstorH »

Čiko objasnio

Image
JThomas

#8195 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by JThomas »

idu egoizam i abrahamske religije sasvim dobro zajedno. i onda egoista vjernik utripuje da svemogući bog ima poseban zadatak i poseban tretman za njega. e to ti je onda maligni tumor, još maligniji od egoiste koji misli da nema ničega, on će bar stati na svojoj koristi.
L u c i f e r

#8196 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

Lalena wrote:
Ma znam..., ja nikada i ne pisem s namjerom da nekoga u nesto ubjedim,niti imam potrebu da bilo sta bilo kome dokazujem, niti me pogadja to sta neko drugi misli o meni ili mojoj vjeri...
Ali, to da neko u moje ime/ili u ime svih vjernika, govori - objasnjava sta mislimo/zamisljamo i kako vjerujemo, da mi govori sta ja znam ili ne znam... to je... bezobrazno, u najmanju ruku,... najjeftiniji trik.

Ima ljudi koji nemaju pametnijeg posla nego hraniti ego po forumima... takvi, obicno, nisu u stanju uticati na ljude oko sebe, u stvarnom zivotu, nemaju autoriteta, ali misle promijeniti misljenje sirokih masa putem foruma :mrgreen:
a narocito teisti na ateistickoj temi
Leo_alfa

#8197 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

AstorH wrote:Čiko objasnio

Image
Sto bi rekao Combe "logicno" ;-)
Davno "prezvakano" na temi koje vise nema, ponovo u krug kao i skoro sve ostalo na ovoj temi.
Nego interesantnije je ovo pitanje desno, samo zbog toga vrijedi ponavljati ovakve postove.
L u c i f e r

#8198 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

kad smo kod teme koje nema

volio bi da imamo temu Ateizam

1/1 brate, a ne vako nesta nahero
Lopov-eliminator

#8199 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

AstorH wrote:Čiko objasnio

Image
Bravo, Fatmir Alispahic je ponosan na tebe.
raoul duke

#8200 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by raoul duke »

AstorH wrote: Image
Hahahahahahahahahahahahahahahahhaahahahahhaahaha

Pa mene bi bilo stid ovakvo nesto iskoristiti u argumentaciji. Jos jedan sramotan ispad religijskog svjetonazora.
Locked