Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
L u c i f e r
#8151 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
istoriju pisu pobjednici
zasto je ok da muslimani porazbijaju kipove
ali nije ok da neko npr srusi dzamiju
zasto je ok da muslimani porazbijaju kipove
ali nije ok da neko npr srusi dzamiju
- AleksoMKD
#8152 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
E jebiga kolega, sa ovim se moze "opravdati" puno toga sto su ljudi kroz istoriju ucinili jedni drugima.skupljac_zeljeza wrote: Ti sasječeni su mogli samoubistvo izvršiti i na drugi način. Znali su unaprijed da suprostavljanje nema smisla. Oni koji se nisu suprostavili, a bili su idolopoklonici su preživjeli.
Mogli su Saxonci samoubistvo drugacije izvrsiti, znali su da ako stanu na put Vikinzima da ce izgubiti glave, oni koji se nisu suprotstavili, a imali su cerke koje su Vikinzi zeleli oteti su preziveli.
Mogli su ti iz Kazana samoubistvo drugacije izvrsiti, znali su da je Ivan Grozni lud i da ce izgubiti glave ako brane Madrasu i djamiju, oni koji se nisu suprotstavili..................
- skupljac_zeljeza
#8153 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako stane 10 ljudi sa sabljama ispred 10.000 ljudi sa sabljama, kako se to zove?AleksoMKD wrote:E jebiga kolega, sa ovim se moze "opravdati" puno toga sto su ljudi kroz istoriju ucinili jedni drugima.skupljac_zeljeza wrote: Ti sasječeni su mogli samoubistvo izvršiti i na drugi način. Znali su unaprijed da suprostavljanje nema smisla. Oni koji se nisu suprostavili, a bili su idolopoklonici su preživjeli.
Mogli su Saxonci samoubistvo drugacije izvrsiti, znali su da ako stanu na put Vikinzima da ce izgubiti glave, oni koji se nisu suprotstavili, a imali su cerke koje su Vikinzi zeleli oteti su preziveli.
Mogli su ti iz Kazana samoubistvo drugacije izvrsiti, znali su da je Ivan Grozni lud i da ce izgubiti glave ako brane Madrasu i djamiju, oni koji se nisu suprotstavili..................
-
L u c i f e r
#8154 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ako stanu momci u patikama ispred tenkova jna
kako se to zove
kako se to zove
- skupljac_zeljeza
#8155 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
To se zove gerilski način ratovanja i ima logiku i šansu za uspjeh. Muhammed a.s. je napustio Mekku u noći kada je na njega planiran atentat, i taj događaj nama poznat kao hidžra. Nije neracionalno se suprostavio sedmorici naoružanih predstavnika sedam plemena.L u c i f e r wrote:ako stanu momci u patikama ispred tenkova jna
kako se to zove
- AleksoMKD
#8156 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne znam? Odbrana svetinja? Zrtvovanje u ime svojih bogova? Mucenistvo?skupljac_zeljeza wrote:Ako stane 10 ljudi sa sabljama ispred 10.000 ljudi sa sabljama, kako se to zove?AleksoMKD wrote:E jebiga kolega, sa ovim se moze "opravdati" puno toga sto su ljudi kroz istoriju ucinili jedni drugima.skupljac_zeljeza wrote: Ti sasječeni su mogli samoubistvo izvršiti i na drugi način. Znali su unaprijed da suprostavljanje nema smisla. Oni koji se nisu suprostavili, a bili su idolopoklonici su preživjeli.
Pazi ja bi se sakrio u one kuce sto ih ti pomene, ali po ovoj logici ispada da jaci tlaci i kad god neko krene da rusi tudje svetinje i zabranjuje im religiju oni ako ne mogu da se odbrane ima da sute i preobrate se ili odu.
Znaci Rohinge i Ujguri nemaju sta da traze i da se bore, nabolje da predju na budizam i nauce Burmanski i Kineski.
- Leo_alfa
#8157 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Lobotomija, nesposobnost racionalnog razmisljanja ili onako cisto zargonski "provaljivanje"... Da ne povjerujes.Rajvosa84 wrote:Jedan od billboarda udruženja ovih "pravih", "izvornih":
(ovo je čini mi se od prošle god. kod glavne pošte... bilo ih je više sa raznim mudrolijama)
![]()
- skupljac_zeljeza
#8158 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nisu idolopoklonici pobijeni kada su muslimani ušli u Mekku. Oni koji su priznali njegovu vlast, ostali su, a oni koji nisu, otišli su brodovima. Ima taj momenat i u ovoj seriji iz koje je gornji klip.AleksoMKD wrote:
Pazi ja bi se sakrio u one kuce sto ih ti pomene, ali po ovoj logici ispada da jaci tlaci i kad god neko krene da rusi tudje svetinje i zabranjuje im religiju oni ako ne mogu da se odbrane ima da sute i preobrate se ili odu.
Kabu je sagradio Abraham/Ibrahim a.s. sa sinom Ismailom a.s. i bila je hram obožavanja jednog Boga. Kasnije su joj Arapi promijenili namjenu. Muhammed a.s. je samo vratio prvobitnu namjenu.
Zar se muslimanima često ovdje na forumu ne zamjera što su izgubili onu vojnu moć koju je pratila i naučna i kulturna itd.? Skontajte konačno kakve muslimane želite da vam se prilagođavamo.
- AleksoMKD
#8159 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Opet jaci tlaci.skupljac_zeljeza wrote:Nisu idolopoklonici pobijeni kada su muslimani ušli u Mekku. Oni koji su priznali njegovu vlast, ostali su, a oni koji nisu, otišli su brodovima. Ima taj momenat i u ovoj seriji iz koje je gornji klip.AleksoMKD wrote:
Kabu je sagradio Abraham/Ibrahim a.s. sa sinom Ismailom a.s. i bila je hram obožavanja jednog Boga. Kasnije su joj Arapi promijenili namjenu. Muhammed a.s. je samo vratio prvobitnu namjenu.
Zar se muslimanima često ovdje na forumu ne zamjera što su izgubili onu vojnu moć koju je pratila i naučna i kulturna itd.? Skontajte konačno kakve muslimane želite da vam se prilagođavamo.
Ujguri i Islam, na njihovu zalost su "mladji" od Budizma i Kineza.
Znaci ako/kada ih ovi dokace ne smemo da budemo na njihovoj strani?
- skupljac_zeljeza
#8160 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mislim da muslimani nikada neće tražiti da u Vatikanu ima džamija. Mogu je imati u Rimu. Sumnjam da nekome u Mekki treba crkva ili sinagoga. Može je imati u Rijadu. Kada su muslimani osvojili Persiju, Egipat i Vizantiju što je sve bilo u prvoj deceniji islamske države nisu tjerali ljude u islam niti im dirali bogomolje. U Siriji još imaš manastira iz predislamskog perioda i Kopte u Egiptu, nisu se svi Jevreji naselili u Palestinu ili Iran ili Irak.Odakle u Libanu toliko kršćana? Kako to da poslije povlačenja Osmanlija na Balkanu je ostalo toliko kršćana i jevreja?AleksoMKD wrote:Opet jaci tlaci.skupljac_zeljeza wrote:Nisu idolopoklonici pobijeni kada su muslimani ušli u Mekku. Oni koji su priznali njegovu vlast, ostali su, a oni koji nisu, otišli su brodovima. Ima taj momenat i u ovoj seriji iz koje je gornji klip.AleksoMKD wrote:
Ujguri i Islam, na njihovu zalost su "mladji" od Budizma i Kineza.
Znaci ako/kada ih ovi dokace ne smemo da budemo na njihovoj strani?
- AleksoMKD
#8161 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sve to stoji i ne osporavam. Realno bili su puno tolerantniji od nekih savremenika.skupljac_zeljeza wrote: Mislim da muslimani nikada neće tražiti da u Vatikanu ima džamija. Mogu je imati u Rimu. Sumnjam da nekome u Mekki treba crkva ili sinagoga. Može je imati u Rijadu. Kada su muslimani osvojili Persiju, Egipat i Vizantiju što je sve bilo u prvoj deceniji islamske države nisu tjerali ljude u islam niti im dirali bogomolje. U Siriji još imaš manastira iz predislamskog perioda i Kopte u Egiptu, nisu se svi Jevreji naselili u Palestinu ili Iran ili Irak.Odakle u Libanu toliko kršćana? Kako to da poslije povlačenja Osmanlija na Balkanu je ostalo toliko kršćana i jevreja?
Hauever, lomeci svetinje druge religije "jer smo mi tu stariji" je vrlo los izgovor.
Ja razumem da se morala nova religija ucvrstiti i ojacati svoju poziciju gde je jedno od glavnih sredstava "sveti grad/mesto" bez vanjskih religiskih uticaja, ali jebiga ako neko drugi iskoristi isti izgovor na drugom kraju planete kako cemo ih osuditi?
-
L u c i f e r
#8162 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
zalutao si u argumentaciji
pa muslimanima se nalaze da se bore ma koliko slabiji bili
a i nas otpor je bio za mnoge nerazuman - solinarom protiv tenkova
ne znam sta zelis da dokazes
i ne odgovori mi na pitanje o razlici izmedju unistavanja kipova i dzamija
pa muslimanima se nalaze da se bore ma koliko slabiji bili
a i nas otpor je bio za mnoge nerazuman - solinarom protiv tenkova
ne znam sta zelis da dokazes
i ne odgovori mi na pitanje o razlici izmedju unistavanja kipova i dzamija
-
mariner
#8163 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kad je bog stvarao ovaj lijepi svijet prvo stvori sve sto je bilo potrebno za rat ( ne mogu se sjetiti pisca,ovog citata)
Citava Biblija ( Tevrat) prikazuje tu i tamo bozije intervencije u borbama sa neprijateljima i sl. u obliku bozijih cuda( okean se rastavio faraona unistio,zabe sa neba , unistenje gradova itd..) Cudi me sto nije bili slicnih intervencija od Allaha u pocetku nego je pustio da ljudi pate ,da ljudi vjernici djabe ginu s kafirima, da pate od ranjavanja.
Na kraju kazu Allah je to tako htjeo i propiso, a da ga nema ne bi ni uspjela borba na Bedru za islam.
Jadni Mauri arapi u Spaniji i Portugalu, ne samo sto su prosvjetlili europu u nauci, nego sto ih europa svirepo istrjebi inkvizicijom na najgori zamisliv nacin. Nisu ti ljudi zasluzili da budu spaljivani i razvlaceni steznicima, trebo je Allah intervenirati protiv kralja Fernanda i Pape.
I na kraju izgubise Mauri teren onako kako su ga i dobili, a to je krvlju i sabljom.
Hocu da kazem, kako to da svaka nova varijanta religije u pocetku bude proganjana sekta, pa uz pomoc vlastite sile, volje, borbe, krvi, pa pomocu novopecenih clanova kojih je svr vise i vise , vremenom poprimi vece rusilacke dimenzije postojeceg sistema, kasnije postaje sistem no1, pa na kraju religija drzave.
Sve su religije mira i solidarnosti kako kaze kardinal
Citava Biblija ( Tevrat) prikazuje tu i tamo bozije intervencije u borbama sa neprijateljima i sl. u obliku bozijih cuda( okean se rastavio faraona unistio,zabe sa neba , unistenje gradova itd..) Cudi me sto nije bili slicnih intervencija od Allaha u pocetku nego je pustio da ljudi pate ,da ljudi vjernici djabe ginu s kafirima, da pate od ranjavanja.
Na kraju kazu Allah je to tako htjeo i propiso, a da ga nema ne bi ni uspjela borba na Bedru za islam.
Jadni Mauri arapi u Spaniji i Portugalu, ne samo sto su prosvjetlili europu u nauci, nego sto ih europa svirepo istrjebi inkvizicijom na najgori zamisliv nacin. Nisu ti ljudi zasluzili da budu spaljivani i razvlaceni steznicima, trebo je Allah intervenirati protiv kralja Fernanda i Pape.
I na kraju izgubise Mauri teren onako kako su ga i dobili, a to je krvlju i sabljom.
Hocu da kazem, kako to da svaka nova varijanta religije u pocetku bude proganjana sekta, pa uz pomoc vlastite sile, volje, borbe, krvi, pa pomocu novopecenih clanova kojih je svr vise i vise , vremenom poprimi vece rusilacke dimenzije postojeceg sistema, kasnije postaje sistem no1, pa na kraju religija drzave.
Sve su religije mira i solidarnosti kako kaze kardinal
-
mariner
#8164 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Evo ja cu odgovoriti. Diskriminacija na djelu.L u c i f e r wrote:i ne odgovori mi na pitanje o razlici izmedju unistavanja kipova i dzamija
Treba se vratiti kipovima i paganima, u tom grmu je zec . Moze li ti kip ikako pomocui kad ga zamolis za nesto?? ha ha..
nemoze, eto vidis da to nije pravi Bog. Bogova spisak preko 1000 pa ti izaberi koji je pravi.
-
L u c i f e r
#8165 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ja sam i izabro
zoroastrizam
al mi bahnovase temu
zoroastrizam
al mi bahnovase temu
-
mariner
#8166 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja video nisam ni gledo, to kako je reziser zamislio te dogadjaje i kako ih je napravio filmom sa puno emocije je subjektivan proizvod, ali ode on u Hell zbog umjetnickog djela-film. Umjetnicima je zagarantovana najteza kazna Dzdzehennemma.skupljac_zeljeza wrote:Da li je bilo bitke za Mekku? Bile su prethodno na Bedru, Uhudu, Hendeku i sve su bile daleko od grada Mekke i nisu muslimani bili oni koji su napali. Na dan oslobođenja Mekke svako normalan je potražio zaštitu u par kuća za koje je Muhammed a.s. garantovao da u njih neće ući muslimani jer je Muhammed a.s. došao sa 10.000 ljudi i svaka odbrana grada od strane mušrika nije bila realna tako da taj sukob na ulazu koji možeš vidjeti na videu Halid nije shvatio ozbiljno i rukom je zadržao vojsku. Pustio je par svojih ljudi da uklone te što su stali na put.
Nemam ja u principu neke mrznje prema islamu kako mozda izgleda u mojim tekstovima, nego u naivnosti i zatupljenosti u silnim kontradikcijama i zadrtosti da nema protujecnosti niti sile. Ima.
To meni smeta, sto normalnomc ovjeku neda slobodu i spontanost i ljubav recimo prema Bogu ali bez Muhameda i njegovih uputa i pravila.
razlika izmedju mene i tebe je ogromna, ne to ko je pametniji. Mozda si ti od mene inteligentniji za 3 klase , mozda si pametniji obrazovaniji i mudriji, i kulturniji i ljepsi itd, sve je to moguce. Ali razlika je sto si ti blokiran unitrasnjim cenzurama i dogmom , tabuima mislima i temama koja ti je instalirana kao OS, a ja sa spontanoscu duha i ljubavlju prema ljudima imam veci stepen slobode duha i vladanja sobom.
-
L u c i f e r
#8167 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
lijepo si taj zadnji pasus reko pravo
slicno i ja kontam
slicno i ja kontam
- Towelie
#8168 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dakle, vernici po tvome niti imaju slobodu duha, a i manje vole ljude, ako i ikako?. Mozda si ti od mene inteligentniji za 3 klase , mozda si pametniji obrazovaniji i mudriji, i kulturniji i ljepsi itd, sve je to moguce. Ali razlika je sto si ti blokiran unitrasnjim cenzurama i dogmom , tabuima mislima i temama koja ti je instalirana kao OS, a ja sa spontanoscu duha i ljubavlju prema ljudima imam veci stepen slobode duha i vladanja sobom.
-
mariner
#8169 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Posto je sve relativno, tako i odgovor ma ta pitanja ne moze biti opstevasece pravilo.
Ispada da po meni vjernici nemaju ljubav prema ljudima i da su losiji, ali zavisi kako ko. Ima ih svakakvih onih koji su fleksibilni i onih koji su zadrti i bezobrazni. Nametljivci su najgora sorta ma koje vjere da su.
Stoji jedan vehabija kraj svog jarana, ja to posmatram, koji pije pivu u parku i razgovaraju. Vehabija nije ni jednom pokazo nerazumjevanje sto mu jaran pije pivu pred njim i sto zjeva okolo kad neka zenska prodje zagleda je. Obadvojca izgledaju lezerno i opusteno.
Ovaj primjer pokazuje vehabijno strpljene i fleksibilnost kakva se rijetko susrece, potpuno ga boli briga sto ovaj ima ''sejtanske misli i postupke''.. ali ovaj vehabija je mudar, suti i pokusava da ga vjerovatno pridobije na indirektan nacin dan dva, godinu dvije, hoce da zrtva stekne povjerenje, pa da je naknadno obradi i pokusa uvuci u islam. Djeluje da su jarani vise godina.
Takva je mislija svakoj vjernika i zadatak, uvuci ga i asimilirati ga.
U drugom primjeru, vidio sam scenu vehabija nece da pruzi ruku koju mu komsija daje i cestita bajram, gnjevnog izraza lica, grubog govora i dade odgovor ''sa kafirima necu da se rukujem niti da mi cestitaju ista''.
Prvi primjer bi mogo pokazati covjeka sa vecim stupnjem razumjevanja i ljubavlju prema razlikama i vidljivo participira liberalno.
Drugi primjer pokazuje krutost i drskost koja direktnu ukazuje veliku mrznju prema svemu onome sto nije kao on sam i postupa krajnje idiotski konzervativno.
Milijardu varijanti i primjera se moze navoditi sta je ljubav i mrznja i koji su to stepeni, koliko ko cega ima jeli sve to staticno ili promjenjivo ..itd..itd
Sloboda kroz samosvjesnost i bezuvjetna ljubav prema zivotu prirodi je ljudskost, a ljubav iz interesa je korist. Mnogi hoce kod Boga dragog recke da mu utefteri u rokovnik dobrih djela pa da zbog toga zaradi raj , ali mnogi slabici zaboravljaju da Boga ne mozes podmititi.
Na ovom forumu, na ovoj temi posebno je magnetno polje djina i sejtana, izmedj ovih slova lete ko elektroni kroz provodnih , nije preporucljivo vjernicima se ovdje zadrzavati da se ne kontaminiraju.
Ispada da po meni vjernici nemaju ljubav prema ljudima i da su losiji, ali zavisi kako ko. Ima ih svakakvih onih koji su fleksibilni i onih koji su zadrti i bezobrazni. Nametljivci su najgora sorta ma koje vjere da su.
Stoji jedan vehabija kraj svog jarana, ja to posmatram, koji pije pivu u parku i razgovaraju. Vehabija nije ni jednom pokazo nerazumjevanje sto mu jaran pije pivu pred njim i sto zjeva okolo kad neka zenska prodje zagleda je. Obadvojca izgledaju lezerno i opusteno.
Ovaj primjer pokazuje vehabijno strpljene i fleksibilnost kakva se rijetko susrece, potpuno ga boli briga sto ovaj ima ''sejtanske misli i postupke''.. ali ovaj vehabija je mudar, suti i pokusava da ga vjerovatno pridobije na indirektan nacin dan dva, godinu dvije, hoce da zrtva stekne povjerenje, pa da je naknadno obradi i pokusa uvuci u islam. Djeluje da su jarani vise godina.
Takva je mislija svakoj vjernika i zadatak, uvuci ga i asimilirati ga.
U drugom primjeru, vidio sam scenu vehabija nece da pruzi ruku koju mu komsija daje i cestita bajram, gnjevnog izraza lica, grubog govora i dade odgovor ''sa kafirima necu da se rukujem niti da mi cestitaju ista''.
Prvi primjer bi mogo pokazati covjeka sa vecim stupnjem razumjevanja i ljubavlju prema razlikama i vidljivo participira liberalno.
Drugi primjer pokazuje krutost i drskost koja direktnu ukazuje veliku mrznju prema svemu onome sto nije kao on sam i postupa krajnje idiotski konzervativno.
Milijardu varijanti i primjera se moze navoditi sta je ljubav i mrznja i koji su to stepeni, koliko ko cega ima jeli sve to staticno ili promjenjivo ..itd..itd
Sloboda kroz samosvjesnost i bezuvjetna ljubav prema zivotu prirodi je ljudskost, a ljubav iz interesa je korist. Mnogi hoce kod Boga dragog recke da mu utefteri u rokovnik dobrih djela pa da zbog toga zaradi raj , ali mnogi slabici zaboravljaju da Boga ne mozes podmititi.
Na ovom forumu, na ovoj temi posebno je magnetno polje djina i sejtana, izmedj ovih slova lete ko elektroni kroz provodnih , nije preporucljivo vjernicima se ovdje zadrzavati da se ne kontaminiraju.
-
mariner
#8170 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sloboda duha je kreativnost kroz misljenje, razmisljanje o svemu pa cak i o liku boga, slobodno slikarstvo, kiparstvo i uzivanje u ljepoti tih djela, knjizevnost i spontanoj ekspresiji svih strahova i zabrana koje religija propisuje, sposobnost reci da mi niko ne smeta ma koje vjere da je i koje boje koze da je, svi kriticki osvrti na sve historijske dogadjaje bez cenzure,na dogadjaje velikog potopa-Noa, Adam iEva i njihov sin koji je protjeran zbog ubistva i prioran da iz drugog plemena nadje zenu za brak..Towelie wrote:Dakle, vernici po tvome niti imaju slobodu duha, a i manje vole ljude, ako i ikako?. Mozda si ti od mene inteligentniji za 3 klase , mozda si pametniji obrazovaniji i mudriji, i kulturniji i ljepsi itd, sve je to moguce. Ali razlika je sto si ti blokiran unitrasnjim cenzurama i dogmom , tabuima mislima i temama koja ti je instalirana kao OS, a ja sa spontanoscu duha i ljubavlju prema ljudima imam veci stepen slobode duha i vladanja sobom.
LJubav gledam kroz polarizaciju ljubav-mrznja koja se inace kod svih ljudi smjenjuje u manjim ili vecim obimom.
Voljeti znaci nemati mrznje ( agresivnosti) i obratno.
Ljubav mora biti bezuvjetna a ne interesna i zbog nekih svojih poena na koje vjernij cilja. Nisu svi isti, varijacija milion pa i kod ateista ima ih iz bjesa prema religiji ili zivotu pa se moze reci antiteisti.
- skupljac_zeljeza
#8171 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Na osnovu čega izvlačiš ovakav zaključak? Možda je upravo meni vjera sredstvo da izađem iz gabarita, da se osmjelim i zakoračim dalje gdje se ateista ne usuđuje zbog unutarnjih granica pojavnog svijeta i samo onog vidljivog mu oku i ostalim čulima, a znamo da čula znaju da prevare pa nam sunce izgleda mnogo manje nego što jeste.mariner wrote: razlika izmedju mene i tebe je ogromna, ne to ko je pametniji. Mozda si ti od mene inteligentniji za 3 klase , mozda si pametniji obrazovaniji i mudriji, i kulturniji i ljepsi itd, sve je to moguce. Ali razlika je sto si ti blokiran unitrasnjim cenzurama i dogmom , tabuima mislima i temama koja ti je instalirana kao OS, a ja sa spontanoscu duha i ljubavlju prema ljudima imam veci stepen slobode duha i vladanja sobom.
- Towelie
#8172 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
]
Sve gore navedeno mozes da radis i kao vernik, podjednako kao i ateista. Mozes cak i razmisljati o liku Boga, samo sto si unapred osudjen na neuspeh. Ali mozes da razmisljas ako hoces.Sloboda duha je kreativnost kroz misljenje, razmisljanje o svemu pa cak i o liku boga, slobodno slikarstvo, kiparstvo i uzivanje u ljepoti tih djela, knjizevnost i spontanoj ekspresiji svih strahova i zabrana koje religija propisuje, sposobnost reci da mi niko ne smeta ma koje vjere da je i koje boje koze da je, svi kriticki osvrti na sve historijske dogadjaje bez cenzure,na dogadjaje velikog potopa-Noa, Adam iEva i njihov sin koji je protjeran zbog ubistva i prioran da iz drugog plemena nadje zenu za brak..
LJubav gledam kroz polarizaciju ljubav-mrznja koja se inace kod svih ljudi smjenjuje u manjim ili vecim obimom.
Voljeti znaci nemati mrznje ( agresivnosti) i obratno.
Ljubav mora biti bezuvjetna a ne interesna i zbog nekih svojih poena na koje vjernij cilja. Nisu svi isti, varijacija milion pa i kod ateista ima ih iz bjesa prema religiji ili zivotu pa se moze reci antiteisti.
-
mariner
#8173 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Znam
Iskreno o tome i ne mislim odavno, imam drugih intersa zanimanja i tema oko kojih se svakodnevno bavim.
Iskreno o tome i ne mislim odavno, imam drugih intersa zanimanja i tema oko kojih se svakodnevno bavim.
-
Edouard
#8174 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
mariner wrote:Kolektivni ili individualni zaborav je gori nego sama direktna zatupljenost pojedinih intelektualnih umova. Neki ljudi ipak nemaju izbora pa moraju imati ili religioznost, ili poboznost ili neku duhovnost ili nesto sto odrzava obicaj pa religija obicno mu sluzi u tim stvarima.
Kolektivna zaborav intelektualnih vjernika.
1. Papa,Vatikan je na milione neduznih ljudi ubio za herezu i bogohuljenje: vjesticarenje, pravljenje cajeva, babice pri porodu, apotekari, metalurzi, zvjezdari i mislioci itd.. Sve slicne i svi oni koji nisu prihvacali teoriju da je zemlja ravna ploca bila im je nalozena vatra. kako Vatikan kaze jedina istina je zemlja centar i sve ostalo se oko nje okrece. A danas od te price ni traga, pa ni da priznaju da je stoljecima ljude vuko za nos, pa da priznaju kolektivnu krivicu( onako kako ih hristov put i ucenje i nalaze), ne, oni tjeraju svoje pa svoje, samo spartaju naprjed i prave ljude teskim budalama.
Vremenom su se tako hinjavo i ljigavo na racun prosvjete i novih danasnjih shvatanja svjeta, slizali, ulizali, uvukli u gu... da maltene danas tvrde sad oni kako su govorili da je zemlja okrugla a spaljeni jadni naucnici obrnuto. Ljigavi pervertiti ''vatikan satansko gnjezdo'' kako jedan pisac spomenu. Nije ni cudo sto su protestanti nastali a tako su ih sa smjehom spaljivali i protjerivali samo zato sto su bibliju preveli sa latinskog na maternje jezike da ljudi znaju o cemu tu pise, da ljudi mogu slobodno evandjelja citati. Eto danas i vatikan smatra da treba imati biblije na matetnjem jeziku i da je to sasvim notmalno. Rimljani im j.... mater i ubijali ih ko vaske bili im najveci neprijatelji i oni sad umjesto aramnejskog jezika kojeg su unistili i zaboravili koriste sluzbeno latinski jezik i glupim vjernicima obicno izgleda i vjeruju da je isus govorio latinski ili da je zivio u rimu. ( kako mi je jedan katolik spomenuo, a jedan pravoslavac ne zna odgovoriti sta je bizant i sta to znaci)
2. U Meki su stoljecima ondasnji ljudi imali svoje toteme i bogove koji su bili cuvani tradicijim u jednoj kockastoj prostoriji pod kljucem. Svi su prema toj kocki bili okrenuti sa ljubavlju. Kasnije prisilom izbacili drvlje i kamenje sa facama polomili to, neki bili sa suzama i tugom, neki sa euforijom, pobili sabljama one koji su se protivili i, osta prazna kocka, ali osta opet paznja usmjerena prema toj kocki, nista drugacije kao i u prvom totemisticko-animistickom shvatanju. Ista forma samo drugi sadrzaj. Oni ako su mislili istrijebiti totemizam u potpinosti trebali su sve to polupati raspakovati u komade i odnjeti u pustinju i baciti, da ne ostane nista. Malo je sto su zabranili slikarstvo, kiparstvo,muziku, alkohol,seks,idole.. pa vidjese su da neide potpuna redukcija i simplifikacija, mora nesto ostati. I osta dio paganskog rituala do dan danas.
Koliko se samo otimju da to dotaknu kad dodju na to mjesto tako da bude i pregazenih jadnih ljudi kojima nema pomoci.
![]()
Ovako pišu neuki i neupućeni, s puno htijenja i vrlo malo znanja.Sve slicne i svi oni koji nisu prihvacali teoriju da je zemlja ravna ploca bila im je nalozena vatra...
...da maltene danas tvrde sad oni kako su govorili da je zemlja okrugla a spaljeni jadni naucnici obrnuto.
- dustaban
#8175 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa de nam reci peskiricu ko je to USPJESNO ZAMISLIO BOGA ?!Towelie wrote: Sve gore navedeno mozes da radis i kao vernik, podjednako kao i ateista. Mozes cak i razmisljati o liku Boga, samo sto si unapred osudjen na neuspeh. Ali mozes da razmisljas ako hoces.