Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- annoy
#8076 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Iskreno mene plaši osoba kojoj moral ne izvire iz nje same, koja ne osjeća što je moralno a što ne iz svog bića, kojoj moral mora odrediti netko drugi, čovjek ili božanstvo.
- skupljac_zeljeza
#8077 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Historija je puna loših primjera kada se čovjek oslanjao samo na svoj sud o ispravnom i moralnom.annoy wrote:Iskreno mene plaši osoba kojoj moral ne izvire iz nje same, koja ne osjeća što je moralno a što ne iz svog bića, kojoj moral mora odrediti netko drugi, čovjek ili božanstvo.
- dustaban
#8078 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Slab san, ustadoh u neko gluho doba noci, pa reko da odgovorim kratko na ovih nekoliko zadnjih postova.
Edourde, glede Stepinca... vidim potrudio si se da nadjes afirmativnu pricu o njemu. A mogao si lako naci i onu drugu.
Sto se tice Stepinca bitno je primjetiti jedno - za njega se ne bi znalo da ga komunisti nisu ucinili pacenikom. I tu beatifikaciju ima zahvaliti njima.
U svemu drugome radi se o jednom prosjecnom sveceniku koji je bogme morao svoju zadacu odraditi malo svetije. kako rece jedan drugi jevrej - sta i da je glavu izgubio! U NDH okolnostima je za jednog moralnog covjeka, buduceg sveca, NA TAKVOJ poziciji to bilo za ocekivati!
Ali nebitno je sve to. Cinjenica jeste da je o Stepincu danas nemoguce naci objektivan sud. A po meni je jedino objektivno ignorisati ga.
Sto se tice ovih citata Max Horkheimera, to samo pokazuje tvoju nacitanost ali istovremenu i TVOJU OVISNOST O TUDJOJ PAMETI ! Kad to nisu citati iz Biblije, jesu citati drugih pametnjakovica.
Probaj Edo nesto SAM SMISLITI, kao ja recimo
koji sam autor one genijalne izreke po kojoj ce me generacije pamtiti - "da religija valja bila bi jedna, da vjernici valjaju ne bi im trebala nijedna!"
Sam se sebi divim kako sam ovo smislio, a znam jako dobro da mi se i drugi dive!
Hajde probaj ti nesto slicno smisliti, sta bilo, ja predlazem neku kontra izreku (da mi tako repliciras), ali da bude PRODUKT TVOJE PAMETI. Pokusaj to shvatiti i kao obavezu prema Bogu, jer on nam je, je li tako Edo, podario pamet ne samo radi konzumiranje tudje vec i zbog stvaranja vlastite intelektualne produkcije ! Ja bih, da sam vjernik kao ti, upitao se ponekad - kako to majkumu da su oni bezboznici na forumu toliko intelektualno nadmocni nad nama nacitanim vjernicima!
odgovor je veoma prost - zato sto nismo sputani religijom i sto citamo i druge stvari. A bogme nismo ni nesto amoralni (posto je vama neshvatljivo da nevjernik moze biti moralan, "to se samo vjerom stice").
I to je to. Vidim nesta je nakon tebe rekao i onaj skupljac sekundarnih sirovina, ali ono stvarno nije dostojno replike.
Odoh sad opet leci, mozda zaspem. Ako se ne probudim, priznacu vam da ste u pravu!

Edourde, glede Stepinca... vidim potrudio si se da nadjes afirmativnu pricu o njemu. A mogao si lako naci i onu drugu.
Sto se tice Stepinca bitno je primjetiti jedno - za njega se ne bi znalo da ga komunisti nisu ucinili pacenikom. I tu beatifikaciju ima zahvaliti njima.
U svemu drugome radi se o jednom prosjecnom sveceniku koji je bogme morao svoju zadacu odraditi malo svetije. kako rece jedan drugi jevrej - sta i da je glavu izgubio! U NDH okolnostima je za jednog moralnog covjeka, buduceg sveca, NA TAKVOJ poziciji to bilo za ocekivati!
Ali nebitno je sve to. Cinjenica jeste da je o Stepincu danas nemoguce naci objektivan sud. A po meni je jedino objektivno ignorisati ga.
Sto se tice ovih citata Max Horkheimera, to samo pokazuje tvoju nacitanost ali istovremenu i TVOJU OVISNOST O TUDJOJ PAMETI ! Kad to nisu citati iz Biblije, jesu citati drugih pametnjakovica.
Probaj Edo nesto SAM SMISLITI, kao ja recimo
Sam se sebi divim kako sam ovo smislio, a znam jako dobro da mi se i drugi dive!
Hajde probaj ti nesto slicno smisliti, sta bilo, ja predlazem neku kontra izreku (da mi tako repliciras), ali da bude PRODUKT TVOJE PAMETI. Pokusaj to shvatiti i kao obavezu prema Bogu, jer on nam je, je li tako Edo, podario pamet ne samo radi konzumiranje tudje vec i zbog stvaranja vlastite intelektualne produkcije ! Ja bih, da sam vjernik kao ti, upitao se ponekad - kako to majkumu da su oni bezboznici na forumu toliko intelektualno nadmocni nad nama nacitanim vjernicima!
odgovor je veoma prost - zato sto nismo sputani religijom i sto citamo i druge stvari. A bogme nismo ni nesto amoralni (posto je vama neshvatljivo da nevjernik moze biti moralan, "to se samo vjerom stice").
I to je to. Vidim nesta je nakon tebe rekao i onaj skupljac sekundarnih sirovina, ali ono stvarno nije dostojno replike.
Odoh sad opet leci, mozda zaspem. Ako se ne probudim, priznacu vam da ste u pravu!
- dustaban
#8079 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Evo probudih se bozjom voljom, naspavan, vedar i cio sto je najbolji znak da imam Njegovu podrsku za ovo sto radim!
(Nekaznjeno sam preskocio i jutarnju misu i sabah namaz i osjecam se poprilicno amoralno zbog grubog narusavanja vaseg religijskog spokoja)

(Nekaznjeno sam preskocio i jutarnju misu i sabah namaz i osjecam se poprilicno amoralno zbog grubog narusavanja vaseg religijskog spokoja)
-
prenosnik
#8080 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
moze l' 'vako:dustaban wrote:
Hajde probaj ti nesto slicno smisliti, sta bilo, ja predlazem neku kontra izreku (da mi tako repliciras), ali da bude PRODUKT TVOJE PAMETI.
mnostvo religija dokaz je da je bog pluralista, a jednost ateizma dokaz je da je-bog
- dustaban
#8081 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Tanko ti je ovo gore. Sad gledaj kako se to radi:
Religije su lazni svjedoci. Medjusobno se pobijaju a svi skupa usmjeravaju istragu u krivom pravcu !
(Dustaban, Klix, 26.02.2015)
Religije su lazni svjedoci. Medjusobno se pobijaju a svi skupa usmjeravaju istragu u krivom pravcu !
-
prenosnik
#8082 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nisi skont'o, iako si ateista 
kad jedan lazljivi svjedok da izjavu, sud misli da je istina i pogresno presudi. kad saslusa stotinu lazljivih cije se izjave medjusobno pobijaju, sud presudi po istini.
kad jedan lazljivi svjedok da izjavu, sud misli da je istina i pogresno presudi. kad saslusa stotinu lazljivih cije se izjave medjusobno pobijaju, sud presudi po istini.
-
prenosnik
#8083 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
religija je odsustvo istrage. religije su istraga. istina je prije i poslije, a apsolutna samo sad.dustaban wrote:Tanko ti je ovo gore. Sad gledaj kako se to radi:
- skupljac_zeljeza
#8084 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Neka se pokaje.prenosnik wrote:nisi skont'o, iako si ateista![]()
-
prenosnik
#8085 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
svjedok pokajnikskupljac_zeljeza wrote:Neka se pokaje.prenosnik wrote:nisi skont'o, iako si ateista![]()
Greška je greška.
evo jedna prikladna.
svi su svjedoci jehovini.
i druga:
a svjedok jedini jehova je
- šatirana_ljubičica
#8086 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A ti si Jehovin svjedok, što ne kažeš odmah
-
prenosnik
#8087 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
šatirana_ljubičica wrote:A ti si Jehovin svjedok, što ne kažeš odmah
ne da mi jehova
a rekao sam "odmah". to je ono "sad"
- SmokingMan
#8088 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sabrane mudrosti,prva knjiga.dustaban wrote:Tanko ti je ovo gore. Sad gledaj kako se to radi:
- dustaban
#8089 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hvala na podrsciSmokingMan wrote:Sabrane mudrosti,prva knjiga.dustaban wrote:Tanko ti je ovo gore. Sad gledaj kako se to radi:
Kazati da nema morala bez vjere, je isto sto i reci da nema Boga bez religije!
-
prenosnik
#8090 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
dustaban wrote:
Hvala na podrsci. U to ime evo jos jedna prigodna:
-
NeenaSa
#8091 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Znam ...
Je suis NIN !!!
Je suis NIN !!!
-
prenosnik
#8092 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ime ruze. koja glupost.
- Towelie
#8093 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Daj prestanite da thump-upujete dustabanu ove gluposti od citata koje ova narcisoidna spodoba kaci ovde svako malo. Dajete mu slagort da pise jos gluposti.prenosnik wrote:dustaban wrote:
Hvala na podrsci. U to ime evo jos jedna prigodna:
-
prenosnik
#8094 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
to se on malo zeza. zna da ne bi slova ubo bez allahovog kuvvetaTowelie wrote: Daj prestanite da thump-upujete dustabanu ove gluposti od citata koje ova narcisoidna spodoba kaci ovde svako malo. Dajete mu slagort da pise jos gluposti.
- Towelie
#8095 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Problem je sto on sebe shvata vrlo ozbiljno. Pogle ovo sa teme sa ateistickim mudrostimaprenosnik wrote:to se on malo zeza. zna da ne bi slova ubo bez allahovog kuvvetaTowelie wrote: Daj prestanite da thump-upujete dustabanu ove gluposti od citata koje ova narcisoidna spodoba kaci ovde svako malo. Dajete mu slagort da pise jos gluposti.

-
prenosnik
#8096 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
pa bas je kul. inace, svako od nas upravo sebe shvata najozbiljnije 
- Idemedosumom
- dustaban
- SmokingMan
#8099 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vidi ti ovih "misionara" i "uputitelja".Da ih sada pitaš znaju li pravilno proučiti išta iz svete knjige na koju se oni pozivaju,ne bi znali,to vam garantujem,provjereno. 
- Towelie
#8100 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A kako bi ti to mogao znati provereno? Ako si upoznao neke koji ne znaju uciti Kur'an po tedzvidu, onda ne znaju ni ostali?SmokingMan wrote:Vidi ti ovih "misionara" i "uputitelja".Da ih sada pitaš znaju li pravilno proučiti išta iz svete knjige na koju se oni pozivaju,ne bi znali,to vam garantujem,provjereno.