@Edouarde, niže nisi mogao pasti
Evo summa summarum suštine naše rasprave :
(da načaš ostavimo zloću Terezu, inkviziciju i ljubitelje dječaka po strani)
1. Moja izvorna tvrdnja i pitanje je bilo:
Valjda je cijela poenta vjere je u vjerovanju. Inače bi se dotična zvala - nauka?
2. Na šta si ti mudro preskočio moju tezu i citirao samo objašnjenje:
http://s8.postimg.org/4d59syio5/image.jpg uz pitanje:
Na čemu se nauka bazira?
3. Ja ti odgovorim, objektivno, bez nepotrebnog filozofiranja: na dokazima i naučnom metodu! Još te upozorim da znam šta ćeš me slijedeće pitati i da je to ćorav posao!
http://s3.postimg.org/ofiqmd6wj/image.jpg
4. Ti nastaviš upravo kao što sam predvidio i tvrdiš da nauka počiva na teološkoj pretpostavci stvoritelja, prvog pokretača i pratećih zakona koje je on stvorio. Da nauka u suštini ne propituje te pretpostavke - zakone prirode, već ih samo oktriva. Ukratko, da nauka također počiva na vjeri!
5. Kao što sam i predvidio, papagajska apologetička priča. Da ti još jednom ponovim, da se poklopiš:
Nauka nema odgovore na neka pitanja, ali ih traži! Ako za neku pojavu još uvijek nema objašnjenje, nauka priznaje da trenutno ne zna! Ne skače na kretenski religijski zaljučak koji nam mantijaši ponavljaju već hiljadama godina: "I dont know, therefore God did it!" Za svaku nepoznanicu nauka ima elegantniju hipotezu od kretenskog: "God did it!" Poznato i kao "God of the gaps. Ne znam, zbog toga - Bog!"
A broj nepoznanica se sve više i više i više smanjuje!
Onda te pozovem da
ne budeš miš, nego da slijediš katoličku apologetiku do kraja! Zašto baš tvoj bog i tvoja interpretacija boga? Zašto baš kršćanska dogma? Jer sa ovom pričom od ranije si došao samo do deističkog stanovišta, Ajnštajnovog i Spinozinog bezličnog boga, prvog uzroka, anonimnog pokretača. Nepersonalnog stvoritelja koji je nezainteresovan spram nas.
Pitam te gdje ti je tu katolička vjera?
Gdje je tu Isus?
Gdje je sveto trojstvo?
Gdje je objava?
Gdje je bezrešno začeće?
Gdje je uskrsnuće?
Gdje su čuda!?
Stvaranje čovjeka na svoju sliku?
10 zapovjedi?
Abrahame zakolji sina da mi dokažeš pokoru!?
Gdje su raj i pakao? Anđeli?
Izvorni grijeh i posredno iskupljenje, karta za Kraljevstvo nebesko?
Gdje su sakramenti?
Ako me već handriš žešćom filozofijom, tj. klasičnim okolonaokolo naprđivanjem i tobože logikom, odogovori mi: Kako ćeš znati da su ove gore tvrdnje tačne!? I koje pravo crkva ima da nam ih prodaje kao istinu, da koči čovječanstvo svojom dogmom, da ubija i muči zbog njih, da maloj djeci ispire mozak sa njima, ako ni sama
ne može znati da su te tvrdnje istina!?
Pitam te, a ujedno se vraćam na izvornu tezu!
Valjda je cijela poenta vjere je u vjerovanju. Inače bi se dotična zvala - nauka?
Suprotno tvojoj zamjeni teza, nauka uskraćuje vjerovanje sve dok ne dobije čvrste dokaze za postavljenu hipotezu! Ako nešta ne zna, nauka uskraćuje vjeru dok, ponovo, ne dobije čvrste dokaze! Ako novi dokazi ne odgovaraju teoriji, ona pada. Idemo sa novim, boljim objašnjenjem! To je superioran način razmišljanja, skeptično - sokratovsko propitivanje univerzuma, naspram kretenskog dogmatskog faith based: God did it!
I za kraj,
pošto ti očito ne smiješ, ja idem umjesto tebe do kraja sa kršćanskom apologetikom! Naime: Bog nam se otkriva kroz svog bezgrešno začetog sina - Isusa, koji propovjeda i čini čuda, te se konačno žrtvuje za grijehe čovječanstva i kroz uskrsnuće svjedoči o istinitosti vjere u iskupljenje i kraljevstvo nebesko i obećava nam vječni život! Kršenjem zakona univerzuma koje je utemeljio, Bog nam nudi "dokaze" i poručuje da imamo vjere u njega!
Eto ti, vjeruj, ali ne kenjaj sa tom pričom da se nauka temelji na vjeri u boga, jer nauka se ne bavi imaginarnim bićima. Da citiram JoseMujicu sa druge stranice ovog topica:
JoseMujica wrote:
filozofiranje nije isto što i šupljiranje

skoro svako može šupljirati, a da ništa smisleno ne kaže.... a baš su bogomoljci etablirali i usavršili tu profesiju
haj ti na pdf religija i ne izlazi od tamo jer tvoj stvarni i tvoj imaginarni svijet ne trebaju biti otkriveni...u njima su svi ishodi i istine već poznate i ograničene dogmom bajke o Almighty crvenkapici....a za sve što ne kontaš tu je Almighty crvenkapica da popuni neobjašnjive praznine

Edo, znaš šta ti je činiti >>>
Evo i quote, da dobiješ notifikaciju: [quote="Edouard"][/quote]