Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
trambusek88 wrote: ↑09/07/2025 11:36
Nije samo nelegalna gradnja. Zeleni pojas kroz Dobrinju je preuređen i predviđeno je da bude šetnica. Na centralnom dijelu ispred sportske dvorane praviće se centralni trg. Na mjestu okretnice napravljen je parking.
Ma to opet i nije toliki problem sve dok nema objekata na planiranoj trasi. Jednostavno, uklonis parking, uklonis setnicu i uklonis trg. Zna se za sta je namjenjen taj prostor.
Najveci su problem privatni objekti na trasi jer ce veliki broj vlasnika blokirati sve i traziti nerealne cijene(a srecom, zakon je takav pa im je to dozvoljeno). Jedino gore od toga objekti izgradjeni na trasi nakon sto je ista isplanirana za gradnju infrastrukture(citaj Penny) jer korupcija
Thorgerson wrote: ↑08/07/2025 12:12
Gledajuci ovu mapu ispred Stete, cini mi se da tramvaj ide zelenim pojasom duz X.
Hm. Ne znam, meni to izgleda kao.bas veci poduhvat. Pojas nije toliko sirok. Morat ce izmjestiti onda obje strane ceste, instalacije, sasjeci drvored...
Iskreno, ako ce se ici, meni je optimalna opcija da se ide duz jedne trake, uzeti s obje strane, ne mislim da bi to bilo lose. Nije na onoj cesti tolika guzva. Jeste ujutro, poslijepodne. Vecinu dana nije.
Plus dosta raje izbjegava Ive Andrica jer je cesta uzas. Prvi ja rijetko kada idem tom ulicom, iako mi je blize, uvijek idem na X. Kad se obnovi Ive A., sigurno ce se smanjiti guzve i na X.
Ako sam dobro skontao proširiće se X transverzala, trake će se pomjeriti da bi se dobio širi pojas... I onda će vjerovatno ići do Okijevih zgrada trasom kuda ide komercijala, pa preko one livade između Dobrinje 1 i C5 i vjerovatno će tu motati prema Aerodromu.
Eh sad što se tiče problema: Tramvaj neće prolaziti kroz najnaseljenije jezgro Dobrinje. Većini raje s Dobrinje i dalje će više odgovarati trola.
Ne znam stvarno koliko je to sad isplativa investicija.
Što se tiče kružnih tokova... Ako i prođe tramvaj neće prolaziti toliko često kao na Ilidži. Možda svako 10 minuta i vjerovatno će se semafor paliti samo kad tramvaj treba da prođe.
Raja s petice, trice blizi ce im biti tramvaj. Pa i sa jedinice. Aerodromsko isto tako.
E sad, linije su drugacije. Kome bude odgovarala tramvajska linija malo ce prosetati do stanice. Imat ce s obje strane tramvaj. Da krenses znaci sa centra dobrinje, prema okiju ili prema aerodromu to je malo setnje. Nije to tako strasno. Pa nemaju ni na ovoj liniji sad svi tramvaj pod nosem. Isto tako neko sa C5 s jedne strane c eimati trolu s druge tramvaj. Nije to toliko daleko.
I ako je tako, meni se samo ne svidja to sto ce se morati posjeci drvored duz X.
Truba wrote: ↑09/07/2025 12:00
Ja sam cuo dasu ljudma na trasi prije rata isplatili
To je u dijelu gdje su Srbi živjeli ali oni su to prodali poslije rata novim vlasnicima koji vjerovatno nisu imali pojma da tuda treba proći tramvaj. Kroz dio gdje su i prije rata bili Bošnjaci, možda bi se 2-3 objekta morala srušiti. Tj od mosta do Bulevara.
Thorgerson wrote: ↑09/07/2025 13:15
Kome bude odgovarala tramvajska linija malo ce prosetati do stanice. Imat ce s obje strane tramvaj. Da krenses znaci sa centra dobrinje, prema okiju ili prema aerodromu to je malo setnje. Nije to tako strasno. Pa nemaju ni na ovoj liniji sad svi tramvaj pod nosem. Isto tako neko sa C5 s jedne strane c eimati trolu s druge tramvaj. Nije to toliko daleko.
I ako je tako, meni se samo ne svidja to sto ce se morati posjeci drvored duz X.
To ce tramvaj kruziti oko Dobrinje? Mislis da ce to biti jedna traka Zelimira Vidovica Kelija pa uz entitesku liniju pa na Kurta Schorka i A transferzslom se vraca prema Nedzaricima?
Thorgerson wrote: ↑09/07/2025 13:15
Kome bude odgovarala tramvajska linija malo ce prosetati do stanice. Imat ce s obje strane tramvaj. Da krenses znaci sa centra dobrinje, prema okiju ili prema aerodromu to je malo setnje. Nije to tako strasno. Pa nemaju ni na ovoj liniji sad svi tramvaj pod nosem. Isto tako neko sa C5 s jedne strane c eimati trolu s druge tramvaj. Nije to toliko daleko.
To ce tramvaj kruziti oko Dobrinje? Mislis da ce to biti jedna traka Zelimira Vidovica Kelija pa uz entitesku liniju pa na Kurta Schorka i A transferzslom se vraca prema Nedzaricima?
Na ono malo što se vidi, neće kružiti sigurno.
Vidi se da nastavlja ulicom Želimira Vidovića Kelija trasom kojom vozi komercijala. E sad ne vidi se gdje mota, pa ide pretpostavka da prati trasu komercijale, tj mota kod Okijevih zgrada, zatim do Bulevara Mimar Sinana.
Dalje ima prazan prostor između Dobrinje 1 i Dobrinje C5 i tom livadom bi mogao do ulice Kurta Schorka, pa onda desno i da ima okretnicu negdje kod Aerodroma.
trambusek88 wrote: ↑09/07/2025 16:42
Najvjerovatnije da je planirano ovako nešto. Gotovo sigurno je da će ići ovom trasom, samo je pitanje gdje će biti okretnica.
trambusek88 wrote: ↑09/07/2025 16:42
Najvjerovatnije da je planirano ovako nešto. Gotovo sigurno je da će ići ovom trasom, samo je pitanje gdje će biti okretnica.
Spoiler
Show
Moguce je ovako rjesenje.
Ima razlog zasto kriju trasu.
Gledam katastar i čini mi se da je ovuda trebala nekada trasa ići (ovo kao put što liči na sredini slike). Jasno spaja raskrsnicu u Neđarićima sa sadašnjom A transferzalom. Ili sam ja nešto pobrkao, a vidite sami:
bonersa wrote: ↑10/07/2025 08:40
Gledam katastar i čini mi se da je ovuda trebala nekada trasa ići (ovo kao put što liči na sredini slike). Jasno spaja raskrsnicu u Neđarićima sa sadašnjom A transferzalom. Ili sam ja nešto pobrkao, a vidite sami:
Da, trasa katastarski iscijepana sredinom 80tih, većina parcela otkupljena, a na ostalim uvedena zabrana izgradnje.
U odnosu na ta vremena, većina objekata nakon rata nije ni obnovljena a nekih dvadesetak koji su u međuvremenu obnovljeni/prošireni/novoizgrađeni nisu nikad legalizovani zbog navedene zabrane.
Naravno, većina naroda kod nas vidi nagurane kućerine na potezu od doma zdravlja na VP do kružnog na Mojmilu i kažu neće se to nikad izgraditi. Nažalost, izgleda da ni nadležni ne vide dalje od toga.
bonersa wrote: ↑10/07/2025 08:40
Da, trasa katastarski iscijepana sredinom 80tih, većina parcela otkupljena, a na ostalim uvedena zabrana izgradnje.
U odnosu na ta vremena, većina objekata nakon rata nije ni obnovljena a nekih dvadesetak koji su u međuvremenu obnovljeni/prošireni/novoizgrađeni nisu nikad legalizovani zbog navedene zabrane.
Naravno, većina naroda kod nas vidi nagurane kućerine na potezu od doma zdravlja na VP do kružnog na Mojmilu i kažu neće se to nikad izgraditi. Nažalost, izgleda da ni nadležni ne vide dalje od toga.
A poslije ove dionice je vjernovatno trebala biti samo tramvajska trasa bez ceste jer je uže, pretpostavljam ovako, isto se vidi na katastru. Vjerovatno je ovo sve samo bivša priča.
Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑10/07/2025 08:23
sta mislite jesu li se ista vremena tj svijest promijenila kod nasih ex sugradjana u stocnom?
tipa da im steta mangupski samo ponudi do lukavice tramvaj, bi li pristali?
S obzirom da su se pobunili što se aerodrom širi na "njihovu teritoriju" (iako svi oni lete s tog istog aerodroma), vjerovatno ni za ovu "zajedničku" infrastrukturu ne bi imali sluha.