Kikibombona wrote: ↑13/07/2020 18:00
zlajaBHF wrote: ↑13/07/2020 16:15
Kiki, ti si politicki nastrojen kao antivjerski. Tako bi se mogla definisati tvoja politicka orijentacija.
Ispravi me ako grijesim. Da su Kurdi recimo politicki pro-islamski orijentisani, umjesto ljevicarki, ti ih nebi podrzavao.
Zato i ne gotivis Erdogana i uvijek si kontra njega, jer on jeste konzervativniji i proislamski orijentian, zar ne?
Zato i jesi protiv njega u Siriji, u Libiji tid. Ako ti je taj antivjerski ili anti-islamski dio najvazniji u politici, onda razumijem tvoje stajaliste.
Ono sto ne mogu razumjeti kod drugih je podrska Sisiju, ili recimo Haftaru. Mislim, ko bi sebi zelio nekog takvog lidera? Ko bi zelio takve lidere i drugima, osim ako ih ne volis? Stvarno ne razumijem. Vi ili stvarno ne volite narod u Libiji i Egiptu.
Sarraj je relativno liberaln tip. Po onome sta price, zeli izgraditi gradjansku i sekularnu drzavu, koja ce biti na temeljima islamske kulture. nesto kao evropske drzave, koje su na temeljima krscanske kulture. Hocu reci, Sarraj je totalno umjeren i moderan tip za taj dio svijeta. Kako bi neko radije zelio ljudima u Libiji Haftara prije ovog.....? Osim kao Kiki, ako ne zeli jacanje ovog pro turskog bloka, jer je antiislamski nastrojen.
Nastrojen sam sekulsristicki, sto je kompromis izmedju vjere i ateizma. Svaka krajnost, teokratska ili komunistička, je losa.
AKP vlast nema veze sa vjerom. Vjera je samo instrument. Da ima Boga, a nema sigurno, Erdogan bi bio na dnu dzehenema koliko je nevine krvi prolio i ljudi unesrecio. AKP je itekako nacionalistička, u koaliciji su sa ultra nacionalističkom strankom MHP. I jedni i drugi bastine rigidni nacionalizam.
Protiv Turske sam isto kao sto sam protiv Rusije, Izraela, Kine ili Mijanmara. Ista govna. Nema to veze sa vjerom.
...
Muslimansko bratstvo je sve samo ne liberalno. Ja ne bih zivio pod vlascu Sisija, kao sto ne bi pod vlascu Erdogana ili Putina. Nema tu neke velike razlike. Jedina razlika je u tome sto Egipat ne zatire manjine i susjedne drzave.
Mislim da nisi iskren, i stvarno nevidim razlog zasto to nebi bio na forumu.
Moj dojam je da si uvijek kontra onih koji se na bilo koji nacin vezu za vjeru (konflikti se vode u muslimanskom svijetu), vecinom za Islam.
U tome mogu vidjeti logiku tvog razmisljanja. Ne ogu da ti vjerujem da ne volis AKp zbog njihovog nacionalizma, jer u sustini oni nisu nacionalisti. uglavnom, ni blizu kao CHP. Sve drugo je po meni suplja. AKP je konzervativna stranka.
Ne kazem da ih trebas voliti, niti da su dobri, samo zelim razumjeti tvoje vidjenje stvari.
GNA nije muslimansko bratstvo, to pokusavam reci. Vi ili ne poznajete Sarraja ili muslimansko bratstvo. Odakle vam to da je on vezan za muslimansko bratstvo?
E vidis, ovdje dolazi do totalnog gubjenja sa tvoje strane, kad kazes da je sito biti pod Sisijem i Erdoganom ili Putinom. Po meni ovo moze reci neko ko svjesno laze, ili ko ne zna mnogo o materiji.
Ja ne volim Trumpa, ali nije isto zivjti pod njim i pod Bin Selmanom........ Hajmo malo realnosti.
Da li znas sta se desava ljudima u Egiptu, koji samo nesto kazu protiv Sistema? Znas li koliko je ljudi ubijeno do sad? Onog italijanskog momka su iskasapili, jer je u nekom kaficu rekao da nevalja vlast u Egiptu..... Nisi realan. Liderima kao sto je Sisi ekonomija nije bitna, razvoj drzave nije bitan, interesi drzave nisu bitni. Prodao bi sve, samo da ima vlast.....To pozeliti nekome kome zelis dobro je nemoguce.....!