LIBIJA

Post Reply
zilog

#8026 Re: LIBIJA

Post by zilog »

Kikibombona wrote: 13/07/2020 19:11
zilog wrote: 13/07/2020 19:06A Sirt i Jufra su kao u Egiptu, pa Sisi moze tandarati po njima kako hoce? Isto kao ja tebi da kazem: 'Nemoj slucajno da si dosao na Ilidzu. jer mi je to u komsiluku'...

Zaboli me i za Egipat i Tursku, a Boga mi i Libiju, ali ti pricas o Egiptu kao o nuklearnoj sili.
Do sada, sto sam vidio vojnog umjeca od Egipta, je da uglavnom dobiju po 3,14cki i da znaju praviti odlicne vojne puceve... :lol:

Ako Egipat odluci da intervenise u Libiji, to ce biti presedan, ali nije secer pao u vodu. Tada ce postojati mogucnost da se negdje sretnu sa Turcima. Moja prognoza je da ce ih Turci dobro nagrditi. Eh sad, ako to Egipcanima bude okidac za napade na turske brodove u Mediteranu, to ce vec traziti posebnu temu.
Sta ako Egipćani dodju u Sirt i Jufra, stanu ispred Turaka?

Hoce li Turci krenuti na njih?

Mislis da se al-Sisi zajebavao kada je rekao da su Sirt i Jufra crvena linija?

...

Libija granici sa Egiptom i oni su vise zainteresovani za situaciju u toj zemlji nego Turska.
Ako Egipat tako "zvanicno" udje u Libiju, dolazi pod moguci udar sankcija. Sta ce Turci tada uraditi? Hoce li namlatiti Egipcane? - Nemam pojma
Vjerovatno se iza kulisa vode razgovori da do toga ne dodje. Skupo je svima...

...

Turska se nece tako lako odreci lukrativnih koncesija i transporta libijskog gasa. Opstanak "feldmarsala" je ozbiljan problem za Turke. Egipat bi morao obestetit Tursku, ako bas zeli da Sisi ne ispadne 3,14cka... :mrgreen:
zlajaBHF

#8027 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Kikibombona wrote: 13/07/2020 18:00
zlajaBHF wrote: 13/07/2020 16:15 Kiki, ti si politicki nastrojen kao antivjerski. Tako bi se mogla definisati tvoja politicka orijentacija.
Ispravi me ako grijesim. Da su Kurdi recimo politicki pro-islamski orijentisani, umjesto ljevicarki, ti ih nebi podrzavao.
Zato i ne gotivis Erdogana i uvijek si kontra njega, jer on jeste konzervativniji i proislamski orijentian, zar ne?

Zato i jesi protiv njega u Siriji, u Libiji tid. Ako ti je taj antivjerski ili anti-islamski dio najvazniji u politici, onda razumijem tvoje stajaliste.

Ono sto ne mogu razumjeti kod drugih je podrska Sisiju, ili recimo Haftaru. Mislim, ko bi sebi zelio nekog takvog lidera? Ko bi zelio takve lidere i drugima, osim ako ih ne volis? Stvarno ne razumijem. Vi ili stvarno ne volite narod u Libiji i Egiptu.

Sarraj je relativno liberaln tip. Po onome sta price, zeli izgraditi gradjansku i sekularnu drzavu, koja ce biti na temeljima islamske kulture. nesto kao evropske drzave, koje su na temeljima krscanske kulture. Hocu reci, Sarraj je totalno umjeren i moderan tip za taj dio svijeta. Kako bi neko radije zelio ljudima u Libiji Haftara prije ovog.....? Osim kao Kiki, ako ne zeli jacanje ovog pro turskog bloka, jer je antiislamski nastrojen.
Nastrojen sam sekulsristicki, sto je kompromis izmedju vjere i ateizma. Svaka krajnost, teokratska ili komunistička, je losa.

AKP vlast nema veze sa vjerom. Vjera je samo instrument. Da ima Boga, a nema sigurno, Erdogan bi bio na dnu dzehenema koliko je nevine krvi prolio i ljudi unesrecio. AKP je itekako nacionalistička, u koaliciji su sa ultra nacionalističkom strankom MHP. I jedni i drugi bastine rigidni nacionalizam.

Protiv Turske sam isto kao sto sam protiv Rusije, Izraela, Kine ili Mijanmara. Ista govna. Nema to veze sa vjerom.

...

Muslimansko bratstvo je sve samo ne liberalno. Ja ne bih zivio pod vlascu Sisija, kao sto ne bi pod vlascu Erdogana ili Putina. Nema tu neke velike razlike. Jedina razlika je u tome sto Egipat ne zatire manjine i susjedne drzave.
Mislim da nisi iskren, i stvarno nevidim razlog zasto to nebi bio na forumu.
Moj dojam je da si uvijek kontra onih koji se na bilo koji nacin vezu za vjeru (konflikti se vode u muslimanskom svijetu), vecinom za Islam.
U tome mogu vidjeti logiku tvog razmisljanja. Ne ogu da ti vjerujem da ne volis AKp zbog njihovog nacionalizma, jer u sustini oni nisu nacionalisti. uglavnom, ni blizu kao CHP. Sve drugo je po meni suplja. AKP je konzervativna stranka.
Ne kazem da ih trebas voliti, niti da su dobri, samo zelim razumjeti tvoje vidjenje stvari.

GNA nije muslimansko bratstvo, to pokusavam reci. Vi ili ne poznajete Sarraja ili muslimansko bratstvo. Odakle vam to da je on vezan za muslimansko bratstvo?

E vidis, ovdje dolazi do totalnog gubjenja sa tvoje strane, kad kazes da je sito biti pod Sisijem i Erdoganom ili Putinom. Po meni ovo moze reci neko ko svjesno laze, ili ko ne zna mnogo o materiji.
Ja ne volim Trumpa, ali nije isto zivjti pod njim i pod Bin Selmanom........ Hajmo malo realnosti.
Da li znas sta se desava ljudima u Egiptu, koji samo nesto kazu protiv Sistema? Znas li koliko je ljudi ubijeno do sad? Onog italijanskog momka su iskasapili, jer je u nekom kaficu rekao da nevalja vlast u Egiptu..... Nisi realan. Liderima kao sto je Sisi ekonomija nije bitna, razvoj drzave nije bitan, interesi drzave nisu bitni. Prodao bi sve, samo da ima vlast.....To pozeliti nekome kome zelis dobro je nemoguce.....!
Kikibombona

#8028 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

zilog wrote: 13/07/2020 19:49Ako Egipat tako "zvanicno" udje u Libiju, dolazi pod moguci udar sankcija. Sta ce Turci tada uraditi? Hoce li namlatiti Egipcane? - Nemam pojma

...

Turska se nece tako lako odreci lukrativnih koncesija i transporta libijskog gasa. Opstanak "feldmarsala" je ozbiljan problem za Turke. Egipat bi morao obestetit Tursku, ako bas zeli da Sisi ne ispadne 3,14cka... :mrgreen:
Kakvih sankcija, od koga?
Francuske?

Egipat je pozvan od demokratski izabranog libijskog parlamenta i predsjedavajućeg Agila Saleha. Nema od sankcija nista.

...

A to da Turci mogu vojno, preko mora, na gostujućem terenu, poraziti Egipat, Saudiju i Emirate je fantazija. Turska ne moze pobijediti PKK a kamoli Egipat.
zilog

#8029 Re: LIBIJA

Post by zilog »

Kikibombona wrote: 13/07/2020 20:26
zilog wrote: 13/07/2020 19:49Ako Egipat tako "zvanicno" udje u Libiju, dolazi pod moguci udar sankcija. Sta ce Turci tada uraditi? Hoce li namlatiti Egipcane? - Nemam pojma

...

Kakvih sankcija, od koga?
Francuske?

Egipat je pozvan od demokratski izabranog libijskog parlamenta i predsjedavajućeg Agila Saleha. Nema od sankcija nista.

...

A to da Turci mogu vojno, preko mora, na gostujućem terenu, poraziti Egipat, Saudiju i Emirate je fantazija. Turska ne moze pobijediti PKK a kamoli Egipat.
Samo gledaj sta ce se desiti ako egipatska vojska udje u Libiju i koliko ce im pomoci sto ih je predsjednik parlamenta pozvao. Neces ti o tome odlucivati.

...

Turska ima 19 milijardi US$ godisnje za odbranu, Egipat 5,45. od toga Turska sama pravi vecinu stvari, od dronova do razaraca. Egipat vecinu kupuje.
Nece Turska napadati Egipat, nego Sirt koji je kopnenim putem 930 km od egipatske granice!!! Morem je Sirt jednako udaljen od Aleksandrije, kao od turske Aksaz baze kod Marmarisa.
U Mediteranu Turska ima duplo vise fregata (vrlo opasnih po avione i druge brodove) od Egipta, kao i podmornica. Sta ce Sisi uraditi ako naidje na tursku pomorsku blokadu od Krita do Bengazija? Napasti?
Kikibombona

#8030 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

zilog wrote: 13/07/2020 20:54Samo gledaj sta ce se desiti ako egipatska vojska udje u Libiju i koliko ce im pomoci sto ih je predsjednik parlamenta pozvao. Neces ti o tome odlucivati.

...

Turska ima 19 milijardi US$ godisnje za odbranu, Egipat 5,45. od toga Turska sama pravi vecinu stvari, od dronova do razaraca. Egipat vecinu kupuje.
Nece Turska napadati Egipat, nego Sirt koji je kopnenim putem 930 km od egipatske granice!!! Morem je Sirt jednako udaljen od Aleksandrije, kao od turske Aksaz baze kod Marmarisa.
U Mediteranu Turska ima duplo vise fregata (vrlo opasnih po avione i druge brodove) od Egipta, kao i podmornica. Sta ce Sisi uraditi ako naidje na tursku pomorsku blokadu od Krita do Bengazija? Napasti?
Saudija ima 67 a Emirati 22 milijarde budzet. Iii? U sukobu sa Turskom, Egipat bi imao apsolutnu i bezrezervnu podrsku Saudije i Emirata. Turci ne bi imali noviji podrsku osim mozda od SDA.

Ko je skrsio Turke u bazi al-Watija? Sto su se usitili? Svi zanaju da ih je ponizila avijacija Emirata, ali se Turci prave grbavi i prikrivaju sramotu.

...

Nemam stav gledati. Turci su dosli do Sirta, protivnici porazeni i demoralisani. Mogli su uzeti grad veoma lako ali su stali. Stali jer je Egipat zaprijetio.

...

Libijska vojska bez nafte juzno od Sirta gubi svaku moc. To ce znaciti poraz i i izbijanje terorističke organizacije M. bratstvo na granicu. To je za Egipat pitanje zivota i smrti. Libija je egipatski susjed i nikome nije vazna koliko Egiptu. Niko nije spreman na zrtvu kao Egipat jer je za njih Libija pitanje nacionalne sigurnosti.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8031 Re: LIBIJA

Post by japin_mutapi »

Pa dobro, onda je rat i poraz Egipta. Demonstracije u Egiptu, drzavni udar od strane vojske, Sisi u zatvoru ili vjesalima. Cistka Sisijevih kadrova. Moguce preuzimanje vlasti od strane naroda i MB.

Haos i neredi. Korona hara, ekonomija i zdravstvo propadaju. Nema posla, nema para. Glad.
The 51st State

#8032 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Nema se kad egipat zaejbavati po libiji, ima precih problema.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#8033 Re: LIBIJA

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Kikibombona wrote: 13/07/2020 19:11
zilog wrote: 13/07/2020 19:06A Sirt i Jufra su kao u Egiptu, pa Sisi moze tandarati po njima kako hoce? Isto kao ja tebi da kazem: 'Nemoj slucajno da si dosao na Ilidzu. jer mi je to u komsiluku'...

Zaboli me i za Egipat i Tursku, a Boga mi i Libiju, ali ti pricas o Egiptu kao o nuklearnoj sili.
Do sada, sto sam vidio vojnog umjeca od Egipta, je da uglavnom dobiju po 3,14cki i da znaju praviti odlicne vojne puceve... :lol:

Ako Egipat odluci da intervenise u Libiji, to ce biti presedan, ali nije secer pao u vodu. Tada ce postojati mogucnost da se negdje sretnu sa Turcima. Moja prognoza je da ce ih Turci dobro nagrditi. Eh sad, ako to Egipcanima bude okidac za napade na turske brodove u Mediteranu, to ce vec traziti posebnu temu.
Sta ako Egipćani dodju u Sirt i Jufra, stanu ispred Turaka?

Hoce li Turci krenuti na njih?

Mislis da se al-Sisi zajebavao kada je rekao da su Sirt i Jufra crvena linija?

...

Libija granici sa Egiptom i oni su vise zainteresovani za situaciju u toj zemlji nego Turska.
I crvene linije se daju pomijerati, pogotovo na tudjoj teritoriji. 8-)
Kikibombona

#8034 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 14/07/2020 08:11I crvene linije se daju pomijerati, pogotovo na tudjoj teritoriji. 8-)
Libijski parlament je jucer uputio zvanican poziv Egiptu da vojno intervenise ako Turska pokusa zauzeti Sirt i Jufru, sto je al-Sisi odredio kao crvenu liniju.

Libyan Parliament gives Egypt green light to intervene in civil war

https://www.almasdarnews.com/article/li ... civil-war/
Kikibombona

#8035 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Image
The 51st State

#8036 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

samo hulje i uhljupi mogu haftara podrzavati.
The 51st State

#8037 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

zlajaBHF

#8038 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

The 51st State wrote: 14/07/2020 09:41

samo hulje i uhljupi mogu haftara podrzavati.
Pa svako zna da je Haftar skola Sisija, Sadama Huseina i slicnih..... Oni se tako obracunavaju sa neistomisljenicima.
Kikibombona

#8039 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Velika je razlika u karakteru i nacinu djelovanja izmedju al-Sisija i Erdogana.

Al-Sisi je cijeli zivot vojnik, bogate biografije. Skolovao se, izmedju ostalog, na vojnim akademijama u Americi i Britaniji. Poznat je kao veoma miran i stalozen covjek koji ne voli puno govoriti vec odmah djeluje. I sada, vezano za Libiju, poslao je samo jednu poruku i tu zavrsio. Sljedeći put ce djelovati ako bude potrebe.

Erdogan je politicar. Covjek koji voli puno pricati i prijetiti, koji vazda taktizira. Recimo, prijetio je Izraelcima bezbroj puta i nikad nista nije poduzeo. I sada u Libiji svako malo ispaljuje prijetnje, stalno nesto gundja, poručuje itd. Vjerovatno je to njegov nacin da opipa puls protivnika. Al-Sisi je jednom rekao sto je imao i mislim da vise nece ponavljati.
sumirprimus

#8040 Re: LIBIJA

Post by sumirprimus »

Kikibombona wrote: 14/07/2020 11:50 Velika je razlika u karakteru i nacinu djelovanja izmedju al-Sisija i Erdogana.

Al-Sisi je cijeli zivot vojnik, bogate biografije. Skolovao se, izmedju ostalog, na vojnim akademijama u Americi i Britaniji. Poznat je kao veoma miran i stalozen covjek koji ne voli puno govoriti vec odmah djeluje. I sada, vezano za Libiju, poslao je samo jednu poruku i tu zavrsio. Sljedeći put ce djelovati ako bude potrebe.

Erdogan je politicar. Covjek koji voli puno pricati i prijetiti, koji vazda taktizira. Recimo, prijetio je Izraelcima bezbroj puta i nikad nista nije poduzeo. I sada u Libiji svako malo ispaljuje prijetnje, stalno nesto gundja, poručuje itd. Vjerovatno je to njegov nacin da opipa puls protivnika. Al-Sisi je jednom rekao sto je imao i mislim da vise nece ponavljati.
sisi je rinaka od generala a izgleda i covjeka. nema postenijeg revjua od americkog presjeka stanja egipatskih snaga...
gdje je sisi tacno djelovao osim u vojnom udaru u vlatitoj zemlji?
The 51st State

#8041 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Izgleda da se vagnerovci poceli povlaciti, sve mirise na scenario kao juzno od tripolija, neki deal je pao sa rusima, ovo sto se suprostavlja libijskoj armiji je beznacajno bez direktne podrske ruskih placenika.
The 51st State

#8042 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#8043 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Počelo...
Kikibombona

#8044 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Challenger_ wrote: 14/07/2020 21:28 Počelo...
Ne mora znaciti da je pocelo, mozda je samo turska provokacija. Vidjet cemo uskoro.

Desio se samo jedan napad za sada koji je potvrdila libijska armija.
Brigadni general LNA Mahjoub: turski dronovi bombardirali su cijevi za navodnjavanje u blizini Sirta
...

Lideri vodecih libijskih plemena su upravo stigli u Egipat na razgovore.
Challenger_

#8045 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Vidjećemo da li i ko blefa.

Trenutna linija razgraničenja:

The 51st State

#8046 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Jufra zracna baza sumnjam da ce odrzati duze vremena, usred pustinje instalacija, sirte bi mogla biti duza i krvavija bitka jer imaju lokalne vehabije koji su fanaticno odani saudiji/emiratima. Na zalost, nerazumnost i zasljepljenost zaljevskih monarhija je dovelo do jos jednog proljevanja arapske krvi dok se vladari igraju monopola.
Challenger_

#8047 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Špekulacije o tome da su USA dale zeleno svjetlo Turskoj:

Mislim da je američka politička podrša Turskoj u ovoj stvari neupitna.
The 51st State

#8048 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Challenger_ wrote: 14/07/2020 21:49 Špekulacije o tome da su USA dale zeleno svjetlo Turskoj:

Mislim da je američka politička podrša Turskoj u ovoj stvari neupitna.
Bice ona izrazenija jos vise u nastupajucem periodu sa aspekta real politike, iran je u zavrsnim pregovorima sa kinom o 25godosnjem paktu koji ukljucuje investicije od 400 milijardi dolara i vojnu saradnju, do the math.
The 51st State

#8049 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Pranje ruku...

Kikibombona

#8050 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Za sada se nista ozbiljno ne desava. Turci su zdrmali pumpnu stanicu 260 kilometara jugozapadno od Sirta. Vjerovatno provokacija, testiranje zivaca Egipta.
Post Reply