Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
skupljac_zeljeza

#8026 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

dustaban wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
dustaban wrote:I mene fakat zabrinjava ova islamska rampa nauci, umjetnosti, kulturi i svemu naprednom. To uzrokuje sve drasticnije zaostajanje za drugima, to je veoma mjerljivo, tu nema tu elemenata za vadjenje na razlicite arsine i neciju islamofobiju... to je postalo veoma opipljivo.

Ne trebamo ici daleko, dovoljno je provozati se Bosnom...
Pa ne uzima te niko ozbiljno dok ne napraviš atomsku bombu. To je postao aršin za sposobnost, napredak, progres i znanje.
Blago tebi kako ti jednostavno sebi olaksavas suocenje sa neugodnim cinjenicama!

Kakva bolan atomska bomba? Znas li ti uopce sta je najjace oruzje danasnjice? U kom vijeku ti zivis?

Otidji malo u okolicu Zepca ili Travnika, ne moras izlaziti iz auta prepoznat ces koje je selo muslimansko, koje katolicko. Da ti pomognem, katolicko selo je ono gdje su kuce i avlije sredjene, a pred kucom parkirana atomska bomba!

Koji nacionalistički streotip? Ovo valjda i jeste mjesto da to otkrijemo. Izađeš li ti iz kuće i stvarno prošetaš po dunjaluku?
dustaban

#8027 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

skupljac_zeljeza wrote:
dustaban wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Pa ne uzima te niko ozbiljno dok ne napraviš atomsku bombu. To je postao aršin za sposobnost, napredak, progres i znanje.
Blago tebi kako ti jednostavno sebi olaksavas suocenje sa neugodnim cinjenicama!
Kakva bolan atomska bomba? Znas li ti uopce sta je najjace oruzje danasnjice? U kom vijeku ti zivis?
Otidji malo u okolicu Zepca ili Travnika, ne moras izlaziti iz auta prepoznat ces koje je selo muslimansko, koje katolicko. Da ti pomognem, katolicko selo je ono gdje su kuce i avlije sredjene, a pred kucom parkirana atomska bomba!
Koji nacionalistički streotip? Ovo valjda i jeste mjesto da to otkrijemo.

Izađeš li ti iz kuće i stvarno prošetaš po dunjaluku?
Da, sto i tebi toplo preporucujem.
skupljac_zeljeza

#8028 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

dustaban wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
dustaban wrote: Blago tebi kako ti jednostavno sebi olaksavas suocenje sa neugodnim cinjenicama!
Koji nacionalistički streotip? Ovo valjda i jeste mjesto da to otkrijemo.

Izađeš li ti iz kuće i stvarno prošetaš po dunjaluku?
Da, sto i tebi toplo preporucujem.
Ti od flaše ne vidiš historijski fakat da je Bagdad bio grad sa najviše javnih kupatila/hamama u povijesti, da je imao popločane ulice i uličnu rasvjetu kada su u Parizu mušketiri nosili čizme do pupka da se ne ublate. I danas se muslimani kupaju, vjeruj mi. Nego...
dustaban

#8029 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

I sta ti sad hoces reci - to sto je Bagdad nekad bio ispred Pariza, dovoljno je da muslimani ne rade nista!

Bilo je u islamu nekada naprednih struja. Averoes je meni licno jedan od najinteresantnijih i najdrazih povijesnih likova...
Ali sta mi imamo danas od toga sto su nam preci bili napredniji od nas?!

Sve religije su kocnica razvoju, ali islam je, pa to je valda svima jasno, najrigidnija religija i najveca kocnica. To sto je nekad bilo, od toga slaba fajda... pogledaj samo sta smo mi bili prije tries godina, a sta smo danas... zahvaljujuci pobjedi religijskog nacionalizma i separatizma!

Ali pogledaj i ovo na sta ja ukazujem: u nasem opcem sunovratu ipak se desilo i ovo veoma evidentno raslojavanje na strani "pobjednika"!
Bosnjaci su ga najebali tek sad kad su ih poveli njihovi imami...
Idemedosumom

#8030 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

dustaban wrote:I sta ti sad hoces reci - to sto je Bagdad nekad bio ispred Pariza, dovoljno je da muslimani ne rade nista!

Bilo je u islamu nekada naprednih struja. Averoes je meni licno jedan od najinteresantnijih i najdrazih povijesnih likova...

Sve religije su kocnica razvoju, ali islam je, pa to je valda svima jasno, najrigidnija religija i najveca kocnica. To sto je nekad bilo, od toga slaba fajda... pogledaj samo sta smo mi bili prije tries godina, a sta smo danas... zahvaljujuci pobjedi religijskog nacionalizma i separatizma!

Ali pogledaj i ovo na sta ja ukazujem: u nasem opcem sunovratu ipak se desilo i ovo veoma evidentno raslojavanje na strani "pobjednika"!
Kako mogu oba iskaza biti tačna?
aurora313

#8031 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Edouard wrote:...Još malo o 'mračnom' srednjem vijeku :
Ustanova univerziteta kakvu je danas poznajemo, a koju je Crkva doslovno izmislila i utemeljila zajedno s pripadajućim fakultetima, predmetima, ispitima i diplomama, nastala je upravo u srednjovjekovnome svijetu.
Nastanak velikoga broja univerziteta između godine 1200. i 1500. omogućilo je stotinama hiljada studenata studiranje nauke.
Prema brojkama koje je američki historičar M. Shank iznio u svojim istraživanjima, nakon 1360. godine je samo u njemačkim univerzitetima više od četvrt milijuna studenata steklo visoku izobrazbu, pa bi se teško moglo reći da je srednji vijek bio neko „mračno doba“ kako bi neki htjeli prikazati poput @Rajvosa84.
Ispade bome da je u Srednjem vijeku vladala renesansa i procvat. Univerziteti su cvali, tehnologija i nauka cvali... ama, divota.

Daj da najprije malo prikocimo sa sasvim jednostavnim primjerom koji ce svi razumjeti. Licno obozavam klasicnu muziku a tu svakako spada i srednjevjekovna. Jedan od najdrazih kompozitora za mene je Monteverdi (poslusajte 'Laudate Dominum' kada ga nadjete). Ali, kada slusas tu muziku, onda vidis da se ista vjekovima pomalo nadgradjivala i evoulirala. Tu su se uglavno ponavljali hvalospjevi kao...gloria patri et filio et spiritui sancto... i ta je slusljivost bila namjenjena uglavnom za crkvene potrebe. I sve skoro po istom kalupu kao kada slusam HRT i Dalmatinske klape koje me ubise sa ofucanim tercama. :-D

Haj'mo sada na studente. Tacno je da je postojalo vise Evropskih univerziteta, ali je njihov kvalitet zavisio ne od toga kakvi su im ucitelji, nego kakvo je bilo drustvo u tom gradu-drzavi ili drzavi, tj. ko je bio glavni gazda. Ogroman broj studenata se posvecivao samo onome sto je prolazilo. Na univerzitetima se uglavnom ucilo ispravnije citati i pisati na Latinskom, zatim studirala Biblija ad nauseam, a nakon toga se slusao trivijalni materijal odobren od crkve oko astronomije, kiparstva i muzike, te otvorenije oko aritmetike, geometrije, arhitekture. A ko je bio vecinski vlasnik srednjih i visokih skola? Naravno, crkva.

Samo rani 'doktori' znaju kakav im je bio kurs anatomije. Naravno da si studirao u detalj, falili bi ti mikroskopi, a toga nije bilo i ako se znalo za uvelicavajuca stakla i naocare jos u 13 vijeku. Zasto je prvi mikroskop nastao u 16 vijeku—dakle, tri vijeka nakon sociva i naocala—to samo crkva zna. Da je crkva bila znatizeljna, mi bismo imali razvijenu mikrobilologiju vec u 17 vijeku a ne u dvadesetom! Dakle, prave nauke nije bilo jer crkva nije dozvoljavala da se sa njenim dogmama zahebava. Znanje je opasno.

Gdje si mogao da dospijes ako si tvrdio da je nebo beskrajno i da zvijezde nisu na fiksiranom svodu (prvi je u X! vijeku perzijanac Al Sufi vidio da tu nesto ne stima kada je promatrao galaksiju Andromedu, pa zakljucio da je to 'svijetli oblak'), i slicno. A ako si ucio napamet gloria patri et filio et spiritui sancto, onda si studirao za svestenika ili ucitelja, a takvih je bilo valjda 90%.

Srecom po nas, kao i uvijek mnogi pojedinci su bili veoma znatizeljni pa su i pored organicenja i zabrana uspijevali da ucine nesto vise nego sto je bilo ponudjeno. Ali rtu se radilo o genijalnim pojedincima a nikako o rezultatu organizovanog skolstva.

Jer svaki pokret kulture, muzike, slikarstva, anatomije, astronomije, hemije... sve je to kontrolisala crkva. I njena vjerna Inkvizicija.
S4mpion

#8032 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

dustaban wrote: Sve religije su kocnica razvoju, ali islam je, pa to je valda svima jasno, najrigidnija religija i najveca kocnica.
Je li govoriš u ime svih ili nagađaš?
dustaban

#8033 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

S4mpion wrote:
dustaban wrote: Sve religije su kocnica razvoju, ali islam je, pa to je valjda svima jasno, najrigidnija religija i najveca kocnica.
Jesam li to rekao nesta sto tebi nije jasno ?!
S4mpion

#8034 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

dustaban wrote:...
Dustabane, postavio sam ti jasno pitanje:
S4mpion wrote:
dustaban wrote: Sve religije su kocnica razvoju, ali islam je, pa to je valjda svima jasno, najrigidnija religija i najveca kocnica.
dustaban

#8035 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Rekao sam u ime onih koji vide stvari onakvima kakve jesu. Ti ocito nisi taj.
S4mpion

#8036 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Onda ubuduće izostavi ovu manipulaciju "svima", jer se ne radi o svima.
dustaban

#8037 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

S4mpion wrote:
Onda ubuduće izostavi ovu manipulaciju "svima", jer se ne radi o svima.
Tu si u pravu, ispravljam se, ono svima se odnosi na one koji "vide stvari onakvima kakve jesu". Neki jos vjeruju da je Zemlja ravna...
Rajvosa84

#8038 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Rajvosa84 »

Islamska društva su uštopana rigidnim školama tumačenja Kurana i ostalih izvora. Judaizam i kršćanstvo su doživjeli reformaciju, njihova društva su se sekularizirala i otvorila put novim idejama, slobodnom mišljenju i prakticiranju nauke. Danas ćeš vrlo rijetko naći zajednice koje počivaju na bukvalnom čitanju Tore i Bibilije, te poštivanju prastarih zakona i uputa koje su u njima sadržane. S druge strane, za muslimane je Kuran doslovna božija riječ i ako nešto tamo piše, jebiga, mora se izvršavati bez pogovora. Slično i za hadise. Zato sam ja skeptičan po pitanju reformacije u islamu. Ima tu raznih inicijativa za modernizacijom... ali nemere zbog dogme.
Lopov-eliminator

#8039 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

skupljac_zeljeza wrote:
Lopov-eliminator wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Odakle ću to znati posebno što sam viđao Srba koji drže tri prsta u zraku i istovremeno ili neposredno poslije toga psuju Boga.
Nisi odgovorio na druga pitanja.

A sto se tice ta tri prsta, zna se da isti simboliziraju sveto trojstvo. Ili ces nam reci da je to neki ateisticki pozdrav?
Kažem ti da nemam pojma o transformaciji iz ateste u 'pravoslavca' jer kao pravoslavac nije mogao studirati što je studirao niti raditi što je radio do rata, a rođen je davne '42.
Otkud znaš da je on u ratu ideološki djelovao po tome što je eto studirao? Uostalom, pričamo o događajima u ratu. I nisi odgovorio na pitanje zašto je dotični učestvovao u uništavanju tog istog sistema čiji je on navodno bio kadar?

I da, to što oni psuju Boga a dižu tri prsta svetog trojstva ne znači automatski da sebe smatraju ateistima. Isto kao kod muslimana određenih na Bajrame: Sex - može, alkohol - može, droga - može, kurve - može, svinjetina - ne, ja sam musliman.

Poenta je, oni sebe smatraju velikim vjernicima, bez obzira na svoja djela.

Ajmo dalje, za Srebrenicu ono. Šta li ovo onda vladika Kačavenda priča?

https://www.youtube.com/watch?v=NQZp7ov4DRw

Prvo izvještaj generalov od 0:20 pa Kačavendin govor 0:40 - 1:24 "Ja želim da čestitam gospodinu Generalu i preko vas hrabroj srpskoj vojsci, vojnicima i vojskovođama i mnogim našim ??? koji su u svakoj prilici spremni steći i put poteći i na strašno mjesto opstajati u odbrani vječnih ideala vjere naše pravoslavne, imena srbinovog i Otadžbine, koji hrabro nose krst časni da bi dobili slobodu zlatnu, da im izrazite moju zahvalnost što su staru srpsku Uroševu prestonicu oslobodili od nekrsta i od križa i budite sigurni da nije bez razloga što i Hrvati kukaju što Srebrenica postaje ponovo srpska."

Ima tu još, izdvojiću i ovo
2:30 - 2:45 "Bože daj da mi braći Grcima uzvratimo da oslobode Kipar od Turaka, da oslobode Konstantinopolis, da Konstantinopolis bude ponovo onaj centar, ona žiža pravoslavne duhovnosti."

2:56 - 3:43 "Našem narodu Bog se približio, a nebo je postalo kao nikada bliže nego sada, mi osjećamo da je Bog sa nama, mi osjećamo da Božija ruka vodi nas, jer zar nije čudo Božije, braćo i sestre, da poslije tolikih žrtava samo oko Srebrenice, stare srpske prestonice Uroša nejakoga, zar nije čudo i milost Božija, da evo za 3 dana oslobode hrabri srpski borci srpsku zemlju okupirani od Osmanlija, da tamo gde je časni krst sijao, ostavili su ruglo polumjeseca."

Toliko o tome da je Srebrenica djelo mrskih komunista, ili ćete reći sad da je i Kačavenda ateista ili ćete se pak vaditi na emisiju i logotip?
Nigdje komunista, nigdje priče o ateistima, a zazivanja Boga u izobilju.

Dalje, evo Mladića na kraju rata:

Nigdje komunista ni ovdje, 0:20 "Narode, vojsko, za našu sudbinu srpsku možemo biti samo odgovorni mi."

http://www.telegraf.rs/vesti/915282-rav ... cki-poklic

Evo Ratka Mladića kako se fino prekrsti. 0:04

Image

Toliko o fakurisanju Srebrenice ateistima. @dustaban je bio u pravu kad je rekao da je rasprava oko ovoga prilično imbecilna jer je vjerovatno i njemu čudno do koje mjere ste spremni podmetati.

Na ovo se vraćam jer ste svojim podmetanjima za Srebrenicu fino otkrili koliko ste ti, Edouard, i još neki puni iskonske mržnje prema ateistima da ste svako zlodjelo spremni njima fakturisati. Ovaj podmukli pokušaj Edouarda i tebe je stvarno bio veoma neuspješan ali je otkrio prirodu vas dvojice.
raoul duke

#8040 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by raoul duke »

Lopov-eliminator wrote:
Isto kao kod muslimana određenih na Bajrame: Sex - može, alkohol - može, droga - može, kurve - može, svinjetina - ne, ja sam musliman.
:lol: :lol: :lol:
Lopov-eliminator wrote: Toliko o fakurisanju Srebrenice ateistima. @dustaban je bio u pravu kad je rekao da je rasprava oko ovoga prilično imbecilna jer je vjerovatno i njemu čudno do koje mjere ste spremni podmetati.

Na ovo se vraćam jer ste svojim podmetanjima za Srebrenicu fino otkrili koliko ste ti, Edouard, i još neki puni iskonske mržnje prema ateistima da ste svako zlodjelo spremni njima fakturisati. Ovaj podmukli pokušaj Edouarda i tebe je stvarno bio veoma neuspješan ali je otkrio prirodu vas dvojice.
Pa dovoljno je pogledati kakvi idioti obitavaju na ovom forumu da bi shvatio kako u nekim raspravama jednostavno ne vrijedi sudjelovati.
Idemedosumom

#8041 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

dustaban wrote:I sta ti sad hoces reci - to sto je Bagdad nekad bio ispred Pariza, dovoljno je da muslimani ne rade nista!

Ponavljam pitanje: Kako mogu oba iskaza biti tačna?
Lopov-eliminator

#8042 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

raoul duke wrote: Pa dovoljno je pogledati kakvi idioti obitavaju na ovom forumu da bi shvatio kako u nekim raspravama jednostavno ne vrijedi sudjelovati.
A vidi, u pravu si ti ali stvar je u tome da takvi čine apsolutnu većinu na Balkanu. Najlakše je okrenuti se i otići od imbecilne rasprave ali kako Edo Maajka reče u pjesmi Facebook "virtualno ko te jebe, realno završi ratom." Bitna su prava lica, koja su pojedinci nenamjerno otkrili jer je njihova mržnja toliko prerasla njih same da je više ne mogu skroz sakriti iza leđa pa mora negdje proviriti.
raoul duke

#8043 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by raoul duke »

Lopov-eliminator wrote:
raoul duke wrote: Pa dovoljno je pogledati kakvi idioti obitavaju na ovom forumu da bi shvatio kako u nekim raspravama jednostavno ne vrijedi sudjelovati.
A vidi, u pravu si ti ali stvar je u tome da takvi čine apsolutnu većinu na Balkanu. Najlakše je okrenuti se i otići od imbecilne rasprave ali kako Edo Maajka reče u pjesmi Facebook "virtualno ko te jebe, realno završi ratom." Bitna su prava lica, koja su pojedinci nenamjerno otkrili jer je njihova mržnja toliko prerasla njih same da je više ne mogu skroz sakriti iza leđa pa mora negdje proviriti.
Slazem se, ali ovo sto si ti napisao ..
Lopov-eliminator wrote:Isto kao kod muslimana određenih na Bajrame: Sex - može, alkohol - može, droga - može, kurve - može, svinjetina - ne, ja sam musliman.
.. vec dovoljno govori kako su sugovornici totalno zbunjeni vlastitim uvjerenjima. Kako onda voditi dijalog sa osobom koja sama sebe pobija u startu, i koja ne moze dozvoliti sebi da postavi "komplikovana" pitanja o svojim idealima?

Ali ne, sad cemo dobiti odgovor kako to nisu pravi, istinski vjernici..
AleksoMKD

#8044 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by AleksoMKD »

Idemedosumom wrote:

Ponavljam pitanje: Kako mogu oba iskaza biti tačna?
Mislim da je kolega Dustaban pogresno formulirao post.

Sve religije (narocito ove tri abrahamske, Judaizam, Krscanstvo i Islam) su rigidne ali drustva gde je Islam dominantna religija je uzimaju za ozbiljno dok su generalno drustva gde je Krscanstvo dominantna religija sekularizovana T.j. religija i ljudi koji je tumace/propovedaju nemaju uticaj na svakodnevni zivot, napredak i.t.d. kao sto imaju u recimo Saudiskoj Arabiji ili Iranu.

Jebiga nema fatwi, nema zabrana, nema vjerske policije, nema uticaja na svakodnevni zivot i slicno.
Adrian_M41

#8045 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Adrian_M41 »

Nije pogrešno formulirao post nego vako nekako ugrubo: neke 800 godine Bagdad, kao centar svijeta jel, je bio najnapredniji grad a Arapi naučno najnapredniji narod (znači pričamo o najbitnijoj grani, matematici), izmislili su algebru, algoritme, navigaciju ( vidiš da veliki broj zvijezda nosi arapska imena) i šta već nisu, uglavnom imali su najveće "zlatno doba otkrića" od svih naroda ikad ako gledamo po periodima tada. Elem, oko 1000-te godine pojavljuje se jedan gigant Hamida al Ghazali koji je izuzetno obrazovan, akademik te je prvi počeo sa "ispravnim" tumačenjima Kurana i novim prevodima. Ljudima se počelo braniti da Kuran interpretiraju kako oni žele nego je on određivao smjernice i između ostalog, ugrubo prevedeno, je rekao da je manipulacija brojevima djelo šejtana. S obzirom da je bio veoma uticajan tu je stao naučni napredak muslimana i nikad se nije pokrenuo

Dovoljno dobro objašnjenje?
Rajvosa84

#8046 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Rajvosa84 »

Dovoljno je priložiti ovu mapu, da dobijemo jasnu sliku o stanju slobode mišljenja i ljudskih prava u društvima gdje dominira rigidni islam:
Image
Može se ista infografika napraviti po pitanju prava žena, manjina, otvorenosti društva, sklonosti ka nauci... malo je reći da bi rezultati bili porazni.
I onda im za sve kriva Amerika, Jevreji i mrski zapad. Dogma u islamu dominira odavno. Nazadnu doktrinu je lako iskoristiti u bilo koje svrhe.
AleksoMKD

#8047 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by AleksoMKD »

Adrian_M41 wrote:Nije pogrešno formulirao post nego vako nekako ugrubo: neke 800 godine Bagdad, kao centar svijeta jel, je bio najnapredniji grad a Arapi naučno najnapredniji narod (znači pričamo o najbitnijoj grani, matematici), izmislili su algebru, algoritme, navigaciju ( vidiš da veliki broj zvijezda nosi arapska imena) i šta već nisu, uglavnom imali su najveće "zlatno doba otkrića" od svih naroda ikad ako gledamo po periodima tada. Elem, oko 1000-te godine pojavljuje se jedan gigant Hamida al Ghazali koji je izuzetno obrazovan, akademik te je prvi počeo sa "ispravnim" tumačenjima Kurana i novim prevodima. Ljudima se počelo braniti da Kuran interpretiraju kako oni žele nego je on određivao smjernice i između ostalog, ugrubo prevedeno, je rekao da je manipulacija brojevima djelo šejtana. S obzirom da je bio veoma uticajan tu je stao naučni napredak muslimana i nikad se nije pokrenuo

Ma jasno kolega, ali i u Evropi je bilo slicno samo se stiglo do momenta za se religija ne pita vise za sve. A bilo je vreme kada niko nije smio tumaciti van crkvene dogme.
Eventualno ce morati biti nekakva renesansa i u tim drustvima. Bar se nadam.
Rajvosa84

#8048 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Rajvosa84 »

Adrian_M41 wrote:Nije pogrešno formulirao post nego vako nekako ugrubo: neke 800 godine Bagdad, kao centar svijeta jel, je bio najnapredniji grad a Arapi naučno najnapredniji narod (znači pričamo o najbitnijoj grani, matematici), izmislili su algebru, algoritme, navigaciju ( vidiš da veliki broj zvijezda nosi arapska imena) i šta već nisu, uglavnom imali su najveće "zlatno doba otkrića" od svih naroda ikad ako gledamo po periodima tada. Elem, oko 1000-te godine pojavljuje se jedan gigant Hamida al Ghazali koji je izuzetno obrazovan, akademik te je prvi počeo sa "ispravnim" tumačenjima Kurana i novim prevodima. Ljudima se počelo braniti da Kuran interpretiraju kako oni žele nego je on određivao smjernice i između ostalog, ugrubo prevedeno, je rekao da je manipulacija brojevima djelo šejtana. S obzirom da je bio veoma uticajan tu je stao naučni napredak muslimana i nikad se nije pokrenuo

To je stanovište Neil deGrasse Tysona. Po meni legitimno. Može se tu dodati još par stvari, ali i prigovoriti na ono "najveće zlatno doba ikada". Sve u svemu, dok su Kuran i hadisi bili samo okvirne smjernice islamsko društvo je bilo fleksibino i išlo je naprijed. Kad se počelo rigidno tumačiti i ići hodži po svoje mišljenje, te izvoditi razne obavezujuće koncenzuse učenjaka, qrce-palce... i to društvo je krenulo nizbrdo. Nije da otkriće Novog svijeta, renesansa na zapadu i konačno kolonijalizam nisu doprinijeli nazatku, ali definitivno nisu jedini uzroci.

U današnji vakat zagovarati uticaj i miješanje religije u državne poslove je apsurdno. Zna se gdje je mjesto religiji. U državnim institucijama i oblikovanju javnog mnijenja - sigurno nije!
Adrian_M41

#8049 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Adrian_M41 »

Prije svega je to stanovište Historije koje je interpretirao između ostalih i Tyson, onako, najblaže za normalnog čovjeka. Ali otprilike to su činjenice i baš je zlatno doba pravi izraz jer niko u 300 godina nije skupio otkrića koliko su oni. Al nebitno

2. slažem se ali mislim da ja i ti nećemo dočekati da se religija makne iz sfera društva u koje ne pripada. :D
Towelie

#8050 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

E, ovo me zanima sta je zapravio mislio. Da li se radi o numerlogiji, ili uopsteno o matematici i bilo kakvom radu s brojevima? Ako imas neki izvor za ovo, jos bolje.
Locked