Pocetak rata u Sarajevu

Locked
dječak sa šibicama

#801 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

Na onim prvim izborima nakon rata, kad je Haris dobio motkom po glavi u Cazinu, 99% glasova je dobio od zenske populacije :D

Kasnije je prop`o, sa onim podocnjacima, reklo bi se alkohol ali nisam siguran :D
kosava

#802 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by kosava »

A kad se on formiral Stranka Zena i neko kaze Jovi, Jovo je si vidjeo ovu novu Stranku Zena a Jovo ce na to :"Zar Haris vec nema stranku" :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#803 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Chmoljo »

dječak sa šibicama wrote:Na onim prvim izborima nakon rata, kad je Haris dobio motkom po glavi u Cazinu, 99% glasova je dobio od zenske populacije :D

Kasnije je prop`o, sa onim podocnjacima, reklo bi se alkohol ali nisam siguran :D
štagod bilo, isto je koristila Selma Muhedinović...

:D
Innovation

#804 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Innovation »

uglavnomja wrote:dosao konj da vidi situaciju, izasao narod na ulice da ga vidi, ono sad ze fransoa mahnuti carobnim stapicem i zaustaviti rat ... aha :cry: jos mi se povraca. ne sjecam se tacno sta je rekao, nesto u stilu sve je ovdje ok, nema potrebe za intervencijom ...

ako ima neko da nadje tu izjavu, ja ne merem :oops:
Francuski predsjednik Franšois Mitterrand u (daljem tekstu Miteran) je posjetio opkoljeno Sarajevo 27. i 28.juna 1992.godine. Građani Sarajeva još uvijek se dobro sjećaju tog, za njih i zemlju Bosnu,vrlo “važnog događaja”.Tih dana sve naše oči i nade bile su uprte u tadašnjeg francuskog predsjednika.

Datum nije slučajno odabran. Miteran je bio načitan čovjek i dobro je znao šta taj datum, 28.juni, znači za Srbiju i srpski narod. Vrijeme je pokazalo da je isključiva svrha Miteranove posjete Sarajevu bila spriječavanje vojnu intervenciju UN na pozicije srpske vojske. Naime, svojom posjetom Sarajevu, Miteran je blokirao tu planiranu akciju.

Sve nam kaže i potvrđuje poznata Miteranova izjava:"Dok sam ja živ, čujte dobro, Francuska nikad neće ratovati protiv Srbije". Nakon ove Miteranove izjave svima je postalo definitivno jasno da su Francuska i njena vlada znale da Srbija ratuje u BiH.

Nisam odavno ovoliko plakala. :(
sinuhe

#805 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by sinuhe »

Mozda se od Mitterranda previse ocekivalo i vjerovatno to nikad nije rekao vec se ta propaganda iz rata vuce do danas iz bogapitaj kog razloga. Koji to predsjednik zapadne zemlje hoda po svjetskim ratistima? Ovo je bio jedinstven slucaj.
The French President responded at a news conference, with a powerful condemnation of the Serbian nationalist forces whose bombardments have killed and wounded thousands of civilians during a three-month siege
"The people of Sarajevo are truly prisoners, condemned to murderous blows, and I feel an overpowering sense of solidarity with them," he said.
"This city is shut off, closed and isolated from the rest of the world, and all the while, it is being subjected to practically constant gunfire that is destroying its vital centers and killing many of its people. This is not acceptable." He added: "Therefore, it is necessary to open the airport by one means or another."
http://www.nytimes.com/1992/06/29/world ... -hope.html
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#806 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

sinuhe wrote:Mozda se od Mitterranda previse ocekivalo i vjerovatno to nikad nije rekao vec se ta propaganda iz rata vuce do danas iz bogapitaj kog razloga. Koji to predsjednik zapadne zemlje hoda po svjetskim ratistima? Ovo je bio jedinstven slucaj.
The French President responded at a news conference, with a powerful condemnation of the Serbian nationalist forces whose bombardments have killed and wounded thousands of civilians during a three-month siege
"The people of Sarajevo are truly prisoners, condemned to murderous blows, and I feel an overpowering sense of solidarity with them," he said.
"This city is shut off, closed and isolated from the rest of the world, and all the while, it is being subjected to practically constant gunfire that is destroying its vital centers and killing many of its people. This is not acceptable." He added: "Therefore, it is necessary to open the airport by one means or another."
http://www.nytimes.com/1992/06/29/world ... -hope.html
I meni je uvijek bilo misterija sto se toliko pljuje Miteran.
Innovation

#807 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Innovation »

_BataZiv_0809 wrote: I meni je uvijek bilo misterija sto se toliko pljuje Miteran.
Ako imate vremena i zivaca, pogledajte onaj dokumentarac, pa ce vam biti jasnije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#808 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

Innovation wrote:
_BataZiv_0809 wrote: I meni je uvijek bilo misterija sto se toliko pljuje Miteran.
Ako imate vremena i zivaca, pogledajte onaj dokumentarac, pa ce vam biti jasnije.
Zivaca imam, vremena bas i ne, da ga pogledam u komadu, ali kad zavrsim napisat cu svoj osvrt :)
uglavnomja

#809 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

sto se tice miterana i tadasnje francuske vlade i politike prema bosni - najvise su ih pljuvali francuzi humanitarci, ljudi koji su dosli prvim konvojem (zima 92-93) u sarajevo iz stassbourga i svi ostali polsije njega.

drugo, ako cemo relano, s obzirom na posljedice njegove posjete, sta je istina? da je rekao ono da francuzi nikad sa srbijom nece ratovati ili kao da je u sarajevu losa situacija?

ta prica o srbima i o prijateljstvu (a i sa englezima je slicna prica) se pojavil isti dan kad i miteran u sarajevu. nije neka urbana legenda prepricavana 10 godina poslije rata.

ps. ne mogu da gledam :run:
uglavnomja

#810 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

wikipedija - miterrand

"Nakon pada komunizma oštro se protivio priznavanju Hrvatske i Slovenije, a poslije i Bosne i Hercegovine. U lipnju 1992. godine iznenada posjećuje Sarajevo te uspostavlja zračni most s humanitarnom pomoći za opkoljeni grad. Mnogi mu zamjeraju ovaj potez jer smatraju da je time stvoren dojam da opsade Sarajeva zapravo ni nema, te tako spriječio zapadnu vojnu intervenciju protiv bosanskih Srba i prepustio Sarajevo i ostatak BiH uništavanju od strane srpskih snaga."
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#811 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

uglavnomja wrote:wikipedija - miterrand

"Nakon pada komunizma oštro se protivio priznavanju Hrvatske i Slovenije, a poslije i Bosne i Hercegovine. U lipnju 1992. godine iznenada posjećuje Sarajevo te uspostavlja zračni most s humanitarnom pomoći za opkoljeni grad. Mnogi mu zamjeraju ovaj potez jer smatraju da je time stvoren dojam da opsade Sarajeva zapravo ni nema, te tako spriječio zapadnu vojnu intervenciju protiv bosanskih Srba i prepustio Sarajevo i ostatak BiH uništavanju od strane srpskih snaga."
Bas mi je zato misterija, jer Sarajevo je bilo opkoljeno da golub nije mogao izaci, a onda on uspostavlja dotok humanitarne pomoci. Kako je to povezano sa dojmom da opsade nema? Sto ce ti humanitarna ako nisi pod opsadom?
Innovation

#812 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Innovation »

uglavnomja wrote:ps. ne mogu da gledam :run:
Trazeci vama njegovu izjavu, naidjoh na ovaj film. Pocela da gledam, pa nisam mogla prestati. :(
uglavnomja

#813 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

sta francuzi kazu o junu 92. (gugl translejt :D , ko razumije, shvatice )

Bilo je nužno poruka da je francuski predsjednik upravo isporučena. On je služio kao srpske agresije na narod i grad poput Sarajeva u srcu Europe više nije bilo moguće. Pa nema! François Mitterrand je jednostavno izvagati na Ujedinjenih naroda koji će se organizirati hitnu humanitarnu pomoć ... To nije dogodio vojni preteču.

Ipak, bilo je strašno neravnoteža između Srbije i Bosne i Hercegovine

Da, srpski je naslijedio većinu arsenal JNA. No, Mitterrand je ostao žestoko protivi čak i ukidanje embarga na oružje u bivšoj Jugoslaviji da bi vam pomoć Bosnian neizravno. On je rekao da mi ne treba "dodavati rat na rat" ... ovaj argument čudnog razloga danas o Siriji. Za balkanskog sukoba, François Mitterrand izjavio je kasnije "mi živi, da Francuska neće učiniti rat na Srbiju." Tijekom tih 27 i 28 lipnja 1992 François Mitterrand je upoznao predsjednika Izetbegovića ... ali i generala Mladića u zračnoj luci prije odlaska ... Ta dvojica su shvatili pravu prirodu putovanja.Sjedište mogao nastaviti najboljih. Shvatili su da će François Mitterrand ostati vjeran pro srpske tradicije Francuske.

Ova tradicija se nije zaustavio kritizirati Beograda politiku agresije i etničkog čišćenja, ali to ga je spriječila zagovara vojnu akciju. Stanovnici Sarajeva, sami, ne može se nadati da barem ovom prestižnom svjedoka, ističući okrutnost uredu ili dirnuti ono što je na kocki, te bi se predomisli međunarodnu zajednicu. To nije bila namjera François Mitterrand.Dvosmislenost ovog puta, ovaj drugi 28. lipnja ostavio ovdje jak osjećaj nepravde i nerazumijevanja. To je vjerojatno jedan od razloga zašto je Francois Hollande (koji je oklijevao doći) je u konačnici nisu danas u Sarajevu na svečanosti stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

izvor http://www.franceinter.fr/emission-ledi ... a-sarajevo
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#814 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

Innovation wrote:
Trazeci vama njegovu izjavu, naidjoh na ovaj film. Pocela da gledam, pa nisam mogla prestati. :(
Hocete li mi razrijesiti jednu visegodisnju dilemu? :(

Gdje se odigrala ona scena koju vidimo na otprilike 17tom minutu ovog dokumentarca, kada je plavi kaminon pod zestokom vatrom, a onaj momak iako tesko ranjen, uspije da dopuze i sakrije se iza trafike?

Nikako da skontam koji je dio grada. Pretpostavljam da je negdje na Pofalicima.
uglavnomja

#815 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

_BataZiv_0809 wrote:
uglavnomja wrote:wikipedija - miterrand

Bas mi je zato misterija, jer Sarajevo je bilo opkoljeno da golub nije mogao izaci, a onda on uspostavlja dotok humanitarne pomoci. Kako je to povezano sa dojmom da opsade nema? Sto ce ti humanitarna ako nisi pod opsadom?

stvorio je iluziju da je aerodrom otvoren, da grad nije pod opsadom koja trazi vojnu intervenciju, nego samo humanitarnu :-)

i procitaj onaj tekst, sa gugl prevodom, ponavlja se izjava da francuska nikada nece ratovati sa srbijom.
uglavnomja

#816 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

_BataZiv_0809 wrote:
Innovation wrote:
Hocete li mi razrijesiti jednu visegodisnju dilemu? :(

Gdje se odigrala ona scena koju vidimo na otprilike 17tom minutu ovog dokumentarca, kada je plavi kaminon pod zestokom vatrom, a onaj momak iako tesko ranjen, uspije da dopuze i sakrije se iza trafike?

ako mislis na momka kojem su obje noge gotovo otkinute :( mislim da su pofalici. poslije se pricalo da je momak bio konobar i da je prezivio.

ovo po sjecanju, nema sansi da gledam :run:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#817 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

uglavnomja wrote: stvorio je iluziju da je aerodrom otvoren, da grad nije pod opsadom koja trazi vojnu intervenciju, nego samo humanitarnu :-)

i procitaj onaj tekst, sa gugl prevodom, ponavlja se izjava da francuska nikada nece ratovati sa srbijom.
Okej, to mi je sasma dovoljno.

Aerodrom je ostao pod upravom UN-a cijeli rat?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#818 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

uglavnomja wrote:
ako mislis na momka kojem su obje noge gotovo otkinute :( mislim da su pofalici. poslije se pricalo da je momak bio konobar i da je prezivio.

ovo po sjecanju, nema sansi da gledam :run:

I ja mislim da su Pofalici, samo nisam siguran je li raskrnica poslije mosta Bratstvo i jedinstvo prema Energovinvestu ili je stanicu prije/poslije, na Socijalnom. Innovation ce bolje znati, jer je frisko gledala, a evo i ja gledam :shock:
uglavnomja

#819 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

_BataZiv_0809 wrote:
uglavnomja wrote: stvorio je iluziju da je aerodrom otvoren, da grad nije pod opsadom koja trazi vojnu intervenciju, nego samo humanitarnu :-)

jeste, i to bas francuskom
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#820 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

uglavnomja wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

jeste, i to bas francuskom
Prava misterija :shock: Valjda je to neka velikopoliticka igra, a mi obicni ljudi to ne mozemo dokuciti :shock:
Banksy

#821 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Banksy »

_BataZiv_0809 wrote: Hocete li mi razrijesiti jednu visegodisnju dilemu? :(

Na raskrsnici kod Socijalnog, nekad na samom početku rata. Na njih se pucalo negdje s brda iznad Željinog stadiona, čini mi se ...

Oko Mitterranda, ako te zanima, sve možeš naći na netu, ima dosta materijala,
bio je protiv dizanja embarga na oružje BiH, bio je izričito protiv imenovanja agresora u Jugoslaviji, bio je protiv vojne intervencije, dolaskom u Sarajevo poslao je poruku svijetu da je ovo grad koji ipak funkcionira, da to nije ništa strašno i da je slanje humanitarne pomoći sasvim dovoljno, bio je stara škola francuske politike, na tragu tradicionalnog francusko - srpskog prijateljstva i sve je radio u tom smjeru i nije bio jedini, bila je to cijela zvanična francuska politika, itd, Važno je napraviti distinkciju između djelovanja zvanične politike i francuskog naroda koji je, u humanitarnom smislu, pomogao Bosnu kao nijedan drugi evropski narod, jer solidarnost i saosjećanje koje je i u materijalnom smislu stizalo od tih ljudi i francuske intelektualne elite, ne treba zaboraviti ...
uglavnomja

#822 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by uglavnomja »

Banksy wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Hocete li mi razrijesiti jednu visegodisnju dilemu? :(

Na raskrsnici kod Socijalnog, nekad na samom početku rata. Na njih se pucalo negdje s brda iznad Željinog stadiona, čini mi se ...

bio je protiv dizanja embarga na oružje BiH, bio je izričito protiv imenovanja agresora u Jugoslaviji, bio je protiv vojne intervencije, dolaskom u Sarajevo poslao je poruku svijetu da je ovo grad koji ipak funkcionira, da to nije ništa strašno i da je slanje humanitarne pomoći sasvim dovoljno, bio je stara škola francuske politike, na tragu tradicionalnog francusko - srpskog prijateljstva i sve je radio u tom smjeru i nije bio jedini, bila je to cijela zvanična francuska politika, itd, Važno je napraviti distinkciju između djelovanja zvanične politike i francuskog naroda koji je, u humanitarnom smislu, pomogao Bosnu kao nijedan drugi evropski narod, jer solidarnost i saosjećanje koje je i u materijalnom smislu stizalo od tih ljudi i francuske intelektualne elite, ne treba zaboraviti ...

:thumbup:

plus sto je bilo najvise francuskih vojnika un-a
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#823 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

Banksy wrote:

Hvala Banksy :kiss:

Evo gledam ovaj dokumentarac koji je napravio B.H. Levi i naravno stvari su postavljene iz Alijinog ugla, tj. njemu se bespogovorno vjeruje, a Miteran je na detektoru lazi i Alija svojim pitijskim diskursom po kojem je poznat (Caco je heroj i zlocinac; Ja sam za Bosnu do mora i Hrvatsku do Drine) govori da se ne sjeca sta je Miteranu rekao i da li je trazio vojnu intervenciju :shock: Ali kao dobro se sjeca da je govorio za logore. Ne ulijeva bas povjerenje, iako mu zelim vjerovati. :roll:

Miteran je naravno opovrgnuo sve.
PM72

#824 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by PM72 »

Čuvena scena sa plavim tamićem i izrešetanim čovjekom desila se na Socijalnom,preko puta Elektroprivrede.Oni naoružani momci su čuvali Elektroprivredu i to su bili pripadnici MUP-a,oni su kasnije uspjeli izvući ranjenog čovjeka i mislim da je preživio.

Na njega je dejstvovao PAM iznad Željinog stadiona i taman mu se namjestio na nišan kad je skrenuo prema sadašnjem Merkatoru tj.Konzumu.Onda ga je mogao rešetati kako hoće.

A aerodrom jeste bio pod upravom UN-a a ako se pitate zašto baš francuzima,treba da znate da je Francuska dala najviše vojnika za kontingent UNPROFOR-a,najviše vozila i najviše novca.Onda je i logično što su njihovi generali komandovali.Snage UN-a su preuzele aerodrom od snaga JA (ne JNA nego Jugoslovenske armije jer su prije toga skinuli petokraku i zvanično prestali biti JNA ) i taj aerodrom i dostava pomoći preko njega nas je i održala u životu a mnoge obogatila.

P.S.Vidim da me Banksy prestigao. :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#825 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

PM72 wrote:Čuvena scena sa plavim tamićem i izrešetanim čovjekom desila se na Socijalnom,preko puta Elektroprivrede.Oni naoružani momci su čuvali Elektroprivredu i to su bili pripadnici MUP-a,oni su kasnije uspjeli izvući ranjenog čovjeka i mislim da je preživio.

Na njega je dejstvovao PAM iznad Željinog stadiona i taman mu se namjestio na nišan kad je skrenuo prema sadašnjem Merkatoru tj.Konzumu.Onda ga je mogao rešetati kako hoće.

A aerodrom jeste bio pod upravom UN-a a ako se pitate zašto baš francuzima,treba da znate da je Francuska dala najviše vojnika za kontingent UNPROFOR-a,najviše vozila i najviše novca.Onda je i logično što su njihovi generali komandovali.Snage UN-a su preuzele aerodrom od snaga JA (ne JNA nego Jugoslovenske armije jer su prije toga skinuli petokraku i zvanično prestali biti JNA ) i taj aerodrom i dostava pomoći preko njega nas je i održala u životu a mnoge obogatila.

P.S.Vidim da me Banksy prestigao. :thumbup:
Znam da sam dosadan, ali kad se ovo otprilike desilo. Muha je na ovoj temi spominjao da je radio u JNA i da nista nije posumnjao cak ni kad su petokraku skidali :run:

PS Prezivio je. Bio je gost jedne prilike u Hayatovom dnevniku, prije par godina.

I Banksy je zensko :thumbup:
Locked