elSaik wrote:jeza u ledja wrote:Joj stvarno ljudi ne zele da shvate.
Ako nema nikakvih regija, onda imamo samo drzavni nivo na kom vecinu drze Bosnjaci. Znaci Bosnjaci odlucuju i o Sarajevu i o Banja Luci i o Mostaru. Ako imamo regije onda Srbi, Bosnjaci i Hrvati odlucuju tamo gdje su u vecini. Ako si Srbin ili Hrvat i zivis u mjestu gdje su uglavnom Srbi ili Hrvati onda bi najradije da tvoje vodje budu Srbi ili Hrvati (tako je to). Bosnjaci nemaju taj problem jer ako nema bosnjackih regija, onda ima drzava, a u drzavi Bosnjaci u vecini, prema tome na isto im dodje.
To je malo pojednostavljeno, ali to je to.
Ljudima je to ili tesko shvatiti ili shvataju, ali nece da priznaju.

Ali, zar nije isti kurac gdje živiš ako su sva prava zagarantovana?
Jer, koja je razlika između Hrvata u Sarajevu i Hrvata u Mostaru? Hoćeš da kažeš da će ovaj u Mostaru imati veća prava, jer živi u federalnoj jedinici (ako dođe do takvog uređenja) sa hrvatskom većinom, nego onaj u Sarajevu?
Hocu da kazem oni imaju takvu percepciju.
Tesko je za ocekivati da im Bosnjaci mogu promjeniti takvo razmisljanje, zar ne?
Uostalom, to je tako ne samo na etnickom, vec i na regionalnom nivou. Jedan Tuzlak ili Zenicanin ce radije da postoji kanton ili nesto tako koji ce biti najvazniji sto se tice nekih odluka za svakodnevni zivot (kao sto su i danas kantoni i entiteti), umjesto da se o svemu odlucuje u Sarajevu.
Ta regionalna podjeljenost je jako vidljiva na mnogo razlicitih nivoa.
Sarajevo vs Tuzla/Zenica/Bihac
ali i Sarajevo vs Banja Luka/Mostar (ovdje ne mislim na etnicke podjele)
Ta podjela postoji i na relaciji istocna vs zapadna RS ili Bosna/Posavina vs zapadna Hercegovina kada su u pitanju Hrvati.
Cak postoje podjele Banja Luka vs Laktasi ili Mostar vs Siroki Brijeg.
Takve podjele su normalna pojava u Evropi i zato se prave regije, samo sto kod nas jos postoji ta nacionalna dimenzija.
Vec sam ranije objasnjavao, ako imas jako Sarajevo, a slabe regije, na bilo kakav problem lokalni lideri ce upucivati prstom na Sarajevo (citaj: Bosnjake). Ako ljudi zive lose, nemaju para, nemaju ovo i ono, savovi ce prvo pucati na etnickim linijama, garantovano. Sta god da se desi, to ce biti - a jel to zato sto smo mi Srbi? Tako ce to biti uvijek.
I tako se odrzavaju medjuetnicke tenzije.
Ako pak, svako odlucuje o sebi u nekoj decentralizovanoj drzavi onda se svi brinu o sebi, a lokalni i etnicki lideri moraju biti odgovorniji svom narodu, sto potpomaze demokratski proces (citaj: nece se uvijek birati iste - nacionalne stranke, jer ako ne valjas djaba ti sto si 'nas').
Za mene je takva regionalizacija BiH ono sto kazu kod nas "win-win situation".