Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
Novak20

#801 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Novak20 »

hAZNADAR wrote:
Radije nebih ulazio u teolosku raspravu i pun mi je kofer pametnjakovica koji postavljaju granicu do koje je neko musliman ili nije. U BiH je to ima svoj kulturoloski i politicki zncaj a ne samo kroz Sunet. U pogromu koji se desio u danasnjoj RS su ljudi stradavali kao muslimani bez obzira bili vjernici, ateisti,.. noz, metak, granata,... nisu pravili razliku. Takodjer diskriminacija poslije ne pravi razliku Kao i islamofobija u svijetu - ma mozes se daviti zabranjenim stvrima i zivjeti sve konta propisa - jeli imalo imas taj background - na udaru si.

A ovdje u ovoj temi se to zakacilo zbog logike da Bosnjaci ne mogu imati ljiljane jer ne vjeruju u Sveto Trostvo. Posto su po nekima ljiljani samo i iskljucivo simbol Svetog Trojstva i niceg drugog. Tako da nevjerovanje u Sveto Trojstvo pretpostavljam kaci i vjernike i ateiste,... osim ako je arsin drugaciji kod ateista krscanskog backgrounda.

bloo - haznadar barem sve objasni kome je sta nejasno. Za raziku od tvog laziranja historije (Fine), da je ljiljan blizi Hrvatima,... gdje umjesto objasnjenje skrenes u segu i provokacije. A ti Cleese, hvala ti sto si saopstio da je tema stupidarija,.. bas me interesovalo tvoje misljenje i hvala jos jednom
Dobro te Bata opisao kao učesnika u forumskoj raspravi. :D

Ja sam napisao da mi nije jasno da musliman (naravno da je vjernik), a ne Bošnjak (pripadnik nacije) može uzimati srednjovijekovni simbol Svetog Trojstva kao neko svoje obilježje na grbu, zastavi, memorandumu, košulji... Ništa više ili manje.

Što se mene tiče, ne osporavam, neka se kiti kako ko hoće.
General War

#802 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Rampage wrote:
General War wrote:
Rampage wrote:
Ipak napredujemo. Ti lično si dosta evoluirao u zadnje vrijeme. Donedavno si Bošnjake nazivao pošprdnim imenima kao što su "prošnjak", "mošnjak" i sl.

Vremenom će se i najzagriženiji, gori od tebe, morati pomiriti da smo tu. Ovo je (i) naša zemlja, naše mjesto pod suncem bez obzira koliko nam vi osporavali identitet, bilo kroz ime ili jezik, i pokušavali nam dodijeliti status Šabačkih roma.

Iako, ruku na srce, zaboli me južnije od duše (kao i apsolutnu većinu Bošnjaka) šta vi mislite o nama. :thumbup:

Mir sa svima nama :bih:
Nema tu evolucije, kako mi se obrati tako vracam :D
Mozemo se neslagati koliko god dok ne pocne hraljanje.
Nemam ja nista protiv sto ste tu, nego kad dodje iz guzice u glavu da cu i ja najebat zajedno sa vama...vidis, Dejton je stavio tacku na neke procese gdje se tesko sta moze izmjeniti kako je krenulo 1992...tendencije idu jos samo gore zahvaljajujuci vasim predstavnicima, i kad se jos jednom potpise...nema vracanja.
Zašto ćemo najebati (i ti s nama)?

Predstavnici Bošnjaka guraju BiH u nestanak? Šta bi to po tebi trebali uraditi predstavnici Bošnjaka (Bakir nije moj lično predstavnik al nejse) da ostali narodi u BiH prihvate ljiljane (eee čuj da Srbi i Hrvati prihvate ljiljane, kakve gluposti i ja pišem, ovo ne može ni hipotetički:))?

Šta bi to predstavnici Bošnjaka mogli uraditi da predstavnici Srba i Hrvata počnu napokon poštovati ovu zemlju? Ne pričam o ljubavi, posebno ne o ljubavi koju gaje prema maticama, prije će rijeka krenuti naopako nego što će oni početi voljeti BiH 1% od onog koliko vole Srbiju/Hrvatsku. Bolje da pitam kad će je prestati mrziti?
Procitaj Mudaibova dva posta da ja djaba ne prepisujem.
Zaceras nacionalistickim srbima i hrvatima sta oni misle...isto su mislili i 91-92, pa se drugacija prica pricala predstavnika u danasnjem bosanjckom korpusu, prelomnica je bila 93 kada se upravo radi isti projekat koji su oni izmislili i primjenili na svoj narod...pa vidi dokle su dosli.
BHCluster

#803 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

MuaDib wrote:Nakon rata uspostavljeno bošnjaštvo, sa svim svojim zabludama i zluradim odbranama istih, najbolji je recept za dugoročni raspad Bosne i Hercegovine. Najbolje je to pokazala kampanja prema bosanstvu u vrijeme popisa, gdje je jedna benigna pojava, koja nije nastrojena protiv države, proglašena antibošnjačkom i neprijateljskom propagandom, koja je Bosance/Hercegovce označila gorim neprijateljem od četničke i ustaške ideologije. Zastava s ljiljanima je zastava pod kojom su se iskrene patriote borile za građansku republiku, a ne bošnjačku prčiju čiji protagonsiti danas drsko kradu nekadašnju državnu zastavu i daju joj novo značenje. I to ono značenje, zbog koga su srpski i hrvatski nacionalisti tražili novu zastavu BiH nakon rata. Ta pogubna politika neće ni za milimetar da se pomjeri i nastavlja nemilosrdnu borbu protiv građanske vizije Bosne i Hercegovine, protiv onih bez čije podrške BiH ne bi mogla steći kvalifikovanu većinu za nezavisnost. Da napomenem građanske snage su potakle skoro pola miliona građana ove zemlje da izađu na referendum 1992. godine, na kog je Alija ikona današnjih bošnjačkih nacionalista svega pra dana poslije pljunuo, pristajući na tronacionalne pregovore, poznate kao Kutiljerov plan. I od tada se nastavlja pljuvanje po građanski nastrojenim državljanima BiH, od Londonske konferencije 1992. do dana današnjeg. Aferim!
Pa gdje su te građanske snage sada, kad uzmemo u obzir da SDA ima svmu moc sa 20% glasa?
hAZNADAR

#804 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Novak20 wrote:
hAZNADAR wrote:
Radije nebih ulazio u teolosku raspravu i pun mi je kofer pametnjakovica koji postavljaju granicu do koje je neko musliman ili nije. U BiH je to ima svoj kulturoloski i politicki zncaj a ne samo kroz Sunet. U pogromu koji se desio u danasnjoj RS su ljudi stradavali kao muslimani bez obzira bili vjernici, ateisti,.. noz, metak, granata,... nisu pravili razliku. Takodjer diskriminacija poslije ne pravi razliku Kao i islamofobija u svijetu - ma mozes se daviti zabranjenim stvrima i zivjeti sve konta propisa - jeli imalo imas taj background - na udaru si.

A ovdje u ovoj temi se to zakacilo zbog logike da Bosnjaci ne mogu imati ljiljane jer ne vjeruju u Sveto Trostvo. Posto su po nekima ljiljani samo i iskljucivo simbol Svetog Trojstva i niceg drugog. Tako da nevjerovanje u Sveto Trojstvo pretpostavljam kaci i vjernike i ateiste,... osim ako je arsin drugaciji kod ateista krscanskog backgrounda.

bloo - haznadar barem sve objasni kome je sta nejasno. Za raziku od tvog laziranja historije (Fine), da je ljiljan blizi Hrvatima,... gdje umjesto objasnjenje skrenes u segu i provokacije. A ti Cleese, hvala ti sto si saopstio da je tema stupidarija,.. bas me interesovalo tvoje misljenje i hvala jos jednom
Dobro te Bata opisao kao učesnika u forumskoj raspravi. :D

Ja sam napisao da mi nije jasno da musliman (naravno da je vjernik), a ne Bošnjak (pripadnik nacije) može uzimati srednjovijekovni simbol Svetog Trojstva kao neko svoje obilježje na grbu, zastavi, memorandumu, košulji... Ništa više ili manje.

Što se mene tiče, ne osporavam, neka se kiti kako ko hoće.
Ljiljan, kršćanski vjerski i heraldički simbol Svetog Trojstva (Otac, Sin i Duh Sveti) davno je prežvakan simbol feudalnog vremena. Naravno da oni koji poštuju svoju prošlost, poštuju i srednjovjekovni ljiljan pod kojim je pao posljednji bosanski Kralj boreći se protiv osvajača sa simbolom polumjeseca.
Nemam ništa protiv ljiljana ni njihove upotrebe ali je meni njihovo značenje upravo to izvorno.

Dobro izvorni - mislim da je vrlo jasno iz tvog prilozenog - kakav odnos prema Svetom Trojstvu i polumjesecu treba imati za nosanje ljiljana.
Point.

#805 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Point. »

General War wrote: Mozete biti i marsovci, ako grupa to odredi, imas pregrst tema na forumu koje su se bavile time...jednostavno ne zelis da razumijes, ok.
Nemam se ja sta zvati marsovac, ne izmisljam ja neki novi narod, to ti radis. Cuj Bosanci i Bosnjaci dva zasebna naroda. Dobro Haznard kaze, ta dva pojma su jako bliska, barem kod Bosnjaka, gdje granice haman pa i nema.
pemanapemani

#806 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by pemanapemani »

Bošnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Ukrajinac...- etnička/narodna odrednica.

Bosanac/Bosanac i Hercegovac - nacionalna odrednica.

Neko će se izjasniti narodno kao Bošnjak, a nacionalno kao Bosanac.

Neko drugi se neće izjašnjavati narodno, nego svoj identitet veže samo za nacionalno - Bosanac.

Tako bi trebalo biti da smo imali normalan popis stanovništva i da se nije pristalo na velikosrpsku propagandu gdje sve bosansko treba satrati u korjenu.
Nije se smjelo pristati na popis stanovništva gdje su izjednačeni narod i nacija.

Ovako imamo apsurd da u manjem entitetu izbacuju i uništavaju sve bosansko, a u FBiH te pojedinci proglašavju četnikom i jugoslavenom ako kažeš da si Bosanac. :-)

P.S. Kada Bošnjaku u manjem entitetu ne daju da se zaposli u manjeentitetskoj administraciji, onda je to apartheid, a kada se Bosanac ne može zaposliti u administraciji FBiH - on je kraljica drame i plačipička kojoj smeta svaka sitnica.
:bih:
General War

#807 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Point. wrote:
General War wrote: Mozete biti i marsovci, ako grupa to odredi, imas pregrst tema na forumu koje su se bavile time...jednostavno ne zelis da razumijes, ok.
Nemam se ja sta zvati marsovac, ne izmisljam ja neki novi narod, to ti radis. Cuj Bosanci i Bosnjaci dva zasebna naroda. Dobro Haznard kaze, ta dva pojma su jako bliska, barem kod Bosnjaka, gdje granice haman pa i nema.
Toliko bliska, da dijelovi pasu...razmontiras od nacije, namontiras na narod i vozi.
madner

#808 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Krive gradjanske stranke sto oni ne razmisljaju kao gradjani. :D
ušće

#809 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

Ne daj bože da su muslići 1993 godine kazali od sad ćemo se zvati Bosanci...pocrkalo bi 90% bivših Jugovića...mogli su muslići o sebi uzeti ime prdomahovina...a list bosanske bukve ka svoj grb...a hrzanje konja bosanskog za svoj jezik opet bi se našao neki Bogoljub da krnja po istima...
Jebem li ti amebe i ko ih prvi spomenu . :oops: :mrgreen:
madner

#810 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Nije moglo Bosanci 1970ih jer nisu dopustili drugi. Sta je bilo 1993? :D
General War

#811 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

pemanapemani wrote:Bošnjak, Srbin, Hrvat, Rom, Ukrajinac...- etnička/narodna odrednica.

Bosanac/Bosanac i Hercegovac - nacionalna odrednica.

Neko će se izjasniti narodno kao Bošnjak, a nacionalno kao Bosanac.

Neko drugi se neće izjašnjavati narodno, nego svoj identitet veže samo za nacionalno - Bosanac.

Tako bi trebalo biti da smo imali normalan popis stanovništva i da se nije pristalo na velikosrpsku propagandu gdje sve bosansko treba satrati u korjenu.
Nije se smjelo pristati na popis stanovništva gdje su izjednačeni narod i nacija.

Ovako imamo apsurd da u manjem entitetu izbacuju i uništavaju sve bosansko, a u FBiH te pojedinci proglašavju četnikom i jugoslavenom ako kažeš da si Bosanac. :-)

P.S. Kada Bošnjaku u manjem entitetu ne daju da se zaposli u manjeentitetskoj administraciji, onda je to apartheid, a kada se Bosanac ne može zaposliti u administraciji FBiH - on je kraljica drame i plačipička kojoj smeta svaka sitnica.
:bih:
:thumbup:
Ima ih dosta koji ovo ne razumiju, a ima i onih koji iz nekog samo njima poznatog razloga se prave mutavi...iako bilo ili jednog ili drugog razloga ce im se obiti o glavu pristajanje na nacionalnu matricu.
ušće

#812 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

madner wrote:Nije moglo Bosanci 1970ih jer nisu dopustili drugi. Sta je bilo 1993? :D
1970 je bilo šta ...
1993 je još uvijek trajala agresije na samostalnu međunarodno priznatu državu BiH imali još nešto ne bih ti znao rjet...
Inače jajare uglavnom muslićima fakturišu neravnopravan odnos ...dok na drugim temama o serbskom humanitarizmu i croatskoj uljudbenosti u buđaku svršavaju ...uz opšte prihvaćeni pjesmicu ...Ne volim te Alija zato što si Balija...ojha
madner

#813 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

ušće wrote:
madner wrote:Nije moglo Bosanci 1970ih jer nisu dopustili drugi. Sta je bilo 1993? :D
1970 je bilo šta ...
1993 je još uvijek trajala agresije na samostalnu međunarodno priznatu državu BiH imali još nešto ne bih ti znao rjet...
Inače jajare uglavnom muslićima fakturišu neravnopravan odnos ...dok na drugim temama o serbskom humanitarizmu i croatskoj uljudbenosti u buđaku svršavaju ...uz opšte prihvaćeni pjesmicu ...Ne volim te Alija zato što si Balija...ojha
Tri tackice sve kazu :D
Bodkin

#814 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bodkin »

Point. wrote:
Bloo wrote:
Point. wrote: Mozda jesu u tvojoj glavi no Bosanci nisu zaseban narod, imas Bosnjake, Srbe, Hrvate i ostale manjine no svi mi mozemo biti Bosanci, sto i jesmo.
Šta je sa ljudima koji su samo Bosanci?
Zbunjeni.
Kazu u kad odes u ameriku, sva zbunjenost nestane
Bodkin

#815 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:
Kakve veze onda ima procenat bosanaca i zasto je bilo bitno da to spomenes?

Medjutim - taj broj je sigurno veci od 2% jer masa ljudi upotrebljava taj termin uporedo sa bosnjackim,.. ili jednostavno masa Bosnjaka je na granici izmedju ta dva pojma i vrlo lako mogu promijeniti imenicu. U stvarnosti ne postoji tolika razlika u tumacenju Bosnjaka i Bosanca kao ovdje na forumu. U svarnosti su ta dva pojma vrlo bliska, barem ljudi tako dozivljavaju. Bosnjastvo se udomacilo postepeno ali nije toliko jako kao sto se ovdje tumaci. Mnogim ljudima je takoreci svejedno hoce li se upisati kao Bosanac ili Bosnjak jer im je kao sto rekoh to dvoje vrlo bliskog znacenja.
Dalje od ovoga nisam citao jer nije ni blizu tacno naravno :D

Ajd sto iz perspektive bosanaca to nije tacno, ali boldirano? Boldirano je uvreda za intelekt nakon onih promo spotova “on ce meni ja bosanac” :izet:
ušće

#816 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by ušće »

madner wrote:
ušće wrote:
1970 je bilo šta ...
Tri tackice sve kazu :D
Jes valahi :-D
GeeTnT

#817 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by GeeTnT »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:
Kakve veze onda ima procenat bosanaca i zasto je bilo bitno da to spomenes?

Medjutim - taj broj je sigurno veci od 2% jer masa ljudi upotrebljava taj termin uporedo sa bosnjackim,.. ili jednostavno masa Bosnjaka je na granici izmedju ta dva pojma i vrlo lako mogu promijeniti imenicu. U stvarnosti ne postoji tolika razlika u tumacenju Bosnjaka i Bosanca kao ovdje na forumu. U svarnosti su ta dva pojma vrlo bliska, barem ljudi tako dozivljavaju. Bosnjastvo se udomacilo postepeno ali nije toliko jako kao sto se ovdje tumaci. Mnogim ljudima je takoreci svejedno hoce li se upisati kao Bosanac ili Bosnjak jer im je kao sto rekoh to dvoje vrlo bliskog znacenja.

Ajd sto iz perspektive bosanaca to nije tacno, ali boldirano? Boldirano je uvreda za intelekt nakon onih promo spotova “on ce meni ja bosanac” :izet:
To boldano nisi znao shvatiti i to nema nikakve veze sa uvredom intelekta... Ciljana skupina koja je obuhvacena tim spotom je dobra usporedba kao kada se Mile pod satorom uhvati mikrofona kontas...s tim da me pogresno ne shvatis, Mile je daleko na ljestvici onog spota jer ipak se idiotluk razlikuje od seljakluka...
BHCluster

#818 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by BHCluster »

Da su se Bosnjaci izjasnili na popisu kao Bosanci sad bi trubili kako su bosnjacki nacionalisti ukrali nacionalno ime pa se Srbi/Hrvati u BiH ne mogu identifikovati sa istim.
tandmand

#819 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by tandmand »

MuaDib wrote:Nakon rata uspostavljeno bošnjaštvo, sa svim svojim zabludama i zluradim odbranama istih, najbolji je recept za dugoročni raspad Bosne i Hercegovine. Najbolje je to pokazala kampanja prema bosanstvu u vrijeme popisa, gdje je jedna benigna pojava, koja nije nastrojena protiv države, proglašena antibošnjačkom i neprijateljskom propagandom, koja je Bosance/Hercegovce označila gorim neprijateljem od četničke i ustaške ideologije. Zastava s ljiljanima je zastava pod kojom su se iskrene patriote borile za građansku republiku, a ne bošnjačku prčiju čiji protagonsiti danas drsko kradu nekadašnju državnu zastavu i daju joj novo značenje. I to ono značenje, zbog koga su srpski i hrvatski nacionalisti tražili novu zastavu BiH nakon rata. Ta pogubna politika neće ni za milimetar da se pomjeri i nastavlja nemilosrdnu borbu protiv građanske vizije Bosne i Hercegovine, protiv onih bez čije podrške BiH ne bi mogla steći kvalifikovanu većinu za nezavisnost. Da napomenem građanske snage su potakle skoro pola miliona građana ove zemlje da izađu na referendum 1992. godine, na kog je Alija ikona današnjih bošnjačkih nacionalista svega pra dana poslije pljunuo, pristajući na tronacionalne pregovore, poznate kao Kutiljerov plan. I od tada se nastavlja pljuvanje po građanski nastrojenim državljanima BiH, od Londonske konferencije 1992. do dana današnjeg. Aferim!
Uvjeren sam da hrvatsko-srpski koncept građanske BiH, svesrdno podržan ostacima nekadašnjeg jugoslavenstva a sadasnjeg bosanstva, ne može ugroziti nikakvo bošnjaštvo. Čak sam siguran, kada bi SDA tražila minimum minimuma neku mikrofildžan državu za Bošnjake, da bi Srbi i Hrvati, podržani ostalim slobodoljubljivim građanima, kao jedan ustali i rekli - Ostajte ovde - u našoj nedjeljivoj, jedinoj, građanskoj, sekularnoj BiH. Građanske snage svakog dana sve su jače, što se najbolje očituje bratskim zagrljajem velikobrojnog članstva HDZa i SNSDa. Trenutak kada će formirati jedinstvenu građansku stranku je samo pitanje trenutka i nikakav Bakir im ne može stati na tome putu ....
madner

#820 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by madner »

Opet ovi sto se ne osjecaju kao gradjani govore da se i drugi ne osjecaju tako, pa nece ni oni. :D
hAZNADAR

#821 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:

Ti spotovi nisu napravljeni za mene i sire forumasko clanstvo koje je davno prije spotova odlucilo. I na terenu takodjer. Sumnjam da su i imali ikakvog efekta - ali su bar napravljeni. Neko je barem radio na tome, kao i dvije decenije knjiga, natpisa, publistike, politike,.... Mislim sto Bosanci nisu napravili spot, sto nisu svoj glas ikada pustili kroz legalne institucije, makar skup odrzali,... ?
A dalje sto nisi citao postitram ponovo i to objasnjava socioloski fenomen Bosanaca. Blage to veze nema sa politikom i politickim stajalistima jer se vizija BiH i politika ne razliuje od bosnjacke. Sav je fazon samo u snobizmu,.. umislili neki carsijaneri da su neka marka pa ih vrijedja poistovjecivanje sa bosnjastvom jerbo je to SDA, primitivizam, - ono ispasce papci.

Znamo jako dobro da svi Bosnjaci, svi deklarisani Bosnjaci bi bez razmisljanja presretni prihvatili drzavu i ustroj po mjeri Bosanaca - da neko to ponudi. Nikoga od Bosnjaka ne vrijedja biti Bosanac(osim nekih Hercegovaca i Sandzaklija). Evo forumaskog clanstva ovdje koji su Bosnjaci - ja jos od nikoga nisam cuo da mu je uvreda da ga neko oslovi Bosancem.

Zasto je termin Bosanac vise socioloski nego politicki? Svaka promjena sistema u BiH je krozi historiju prolazila kroz isti sablon. Svaka nova civilizacija, nova era, nova vlast,... je pridobila prvo elitu - politicku, kulturnu, ekonomsku,.... i novi standardi su se sirili od te elite dalje. Od obrazovanijih do manje obrazovanih,... od grada do sela. Raspad YU i jacanje nacionalizma u novim drzavama je takodjer prolazio isti sablon. Prvo intelektualna elita plasira nove standarde, pa politicka, kulturna,... prvo napravljena selekcija filozofa, historicara,.. pa nosi standard sa vrha nanize. Po istom obrazcu je pocela prva YU, socijalisticka YU i poslije nacionalne drzave bivse YU. Kod Bosnjaka se desio presedan.

Kod Bosnjaka se novi sistem, novi standard, novo vrijeme,..... nije desio preko kulturne, intelektualne, politicke,... elite - vec obrnuto. SDA koja je uvijek bila vjerskog predznaka je pridobila neobrazovane, nize slojeve drustva,... a zaobisla kulturnu i intelektualnu elitu koja se nasla u nekom vakumu. SDA nikada i nije imala intelektualce, pamet opcenito za promoviranje novih standarda od vrha drustvene ljestvice - nanize, vec su to radili obrnuto. Po prvi put kulturna, intelektualna,.. elita u drustvu nije privilegovana, po prvi put izopcena. Ni tamo ni vamo. Dio se okupio oko ljevice poput SDP ali socijaldemokratija kod nas nazalost u dalje ima bazu u politici proslog sistema a ne modernoj socijaldemokratiji danasnjice.
Postepeno narod prerasta prvu fazu patriotskog busanja koja se dokazivala Selamima,... i bosnjastvo sa vise nacionalnim nego etnickim tumacenjem se polako udomacuje. Stranka primitivaca SDA se populisticki prilagodjava tome - ljevica i dalje u raskoraku i vakumu. Niti su se prilagodili novim tokovima - niti mogu vratiti stari socijalizam.

Rezultat je dio uglavnom gradskog stanovnistva koje nista nije hajrilo u novom dobu, nije dozivio nikakav bitniji progres,... pa se javlja sve veci antagonizam prema SDA koja se netacno tumaci kao nacionalna stranka i bosnjastvo sve vise vezuje za SDA. Tako da se napravio tolika velika distanca prema bosnjastvu koja spomenute asocira na primitivizam, lopovluk, fasizam,... do te mjere da se izmislja nova nacija Bosanac koja kao ima drugaciju viziju ustroja zemlje. A u stvari nema - vizija BiH i pravde, prava, tolerancije,.... u tumacenju Bosanaca je identicna svemu u tumacenju Bosnjaka. Tako da je potenciranje tolike velike razlike izmedju ta dva pojma od strane Bosanaca - cist socioloski fenomen. Nikakve to veze nema sa politikom. Jednom prosjecnom Bosancu(u ovom tumacenju) bilo kakvo skretanje u Bosnjastvo ne nosi nikakvu polticku promjenu, promjenu politickih stavova,.... vec vise pad rejtinga, staleski pad, civilizacijsko i kulturolosko srozavanje,.. grublje prevedeno - postanes li Bosnjak vise nisi fina raja vec papak. :mrgreen: Ili skart kako jedan prisutni rece sto mnogim luzerima popravi raspolozenje. Nema tog drustva u svijetu gdje je popularno biti snob, umisljen da si nesto vise,... i zato je ovaj forum nesto slicno kaficu gdje se takvi sastaju i ibrete silnom papanluku okolo, daju jedni drugom podrsku, vjeruju u stereotipe koje ne mogu dokazati,..

A na ovoj temi vriska o bosnjackom nacionalizmu, toboza bosnjacka zloupotreba ljiljana,... je samo pamet pokupljena kod susjeda.
tandmand

#822 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by tandmand »

madner wrote:Opet ovi sto se ne osjecaju kao gradjani govore da se i drugi ne osjecaju tako, pa nece ni oni. :D
Nije pitanje kako se ko osjeća, već kako ga tretiraju u ovoj međuetničkoj političkoj borbi, gdje je građanski princip bez dovoljnog broja glasova - smetalo na putu. Dakle, može neko ko potiče iz muslimanske porodice i ima sukladno tome ime/prezime izjašnjavati se kao Bosanac, Jugosloven, građanin svijeta; on će ipak za HDZ biti dio korpusa koji zagovara islamsku državu - kalifat. Dok se u hrvatskom i srpskom korpusu ne pojavi kritičan broj "građana" koji daju svoj glas građanskim strankama sa znatnim brojem hrvata/srba, sva priča o građanskoj državi je besmislena. Ovo bi pogotvo bilo važno na lokalnom nivou, jbg. ne može samo građanska država živjeti tamo gdje je većina onih - koji nisu Srbi i Hrvati.
hAZNADAR

#823 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

BHCluster wrote:Da su se Bosnjaci izjasnili na popisu kao Bosanci sad bi trubili kako su bosnjacki nacionalisti ukrali nacionalno ime pa se Srbi/Hrvati u BiH ne mogu identifikovati sa istim.
Tek onda bi prica o izmisljanju i eksperimentu imala nekog uporista.
Bosnjaci nisu imali potrebe izmisljati novo ime - vec uzeti jedino koje je imalo svoj historijski kontinuitet i vraceno.
Point.

#824 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Point. »

Bodkin wrote:
Na znam sta kazu tamo u ameriku.
Fudo387

#825 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Fudo387 »

Point. wrote:
Bodkin wrote: