Bosna i Hercegovina (1940-1946)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#801 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by _BataZiv_0809 »

Stoner wrote: Ne poistovjećujem, različito je ali se tu ne radi o nikakvoj revitalizaciji državne ideje kako ti reče. Kada si porobljen nebitno je jesi li manje ili više slobodan nego pod prijašnjim okupatorom.

ZAVNOBIH dovoditi u kontekst antifašizma i egalitarizma nakon partizanskih zločina i statusa manjinskih naroda, Bošnjaka i Hrvata može samo ovca kojoj se na pladnju servira ono što čoban misli da treba.

Bošnjaci se jesu borili za vraćanje imena i tokom SFRJ, zato su je napuštali i kamen tucali.
Sve mi vise vonjas po fasizmu, to se mora priznati.

Evo Bosnjaci su se izborili za vracanje imena, a svedeni su na 22% teritorije BiH, poubijani, popljackani, protjerani, nezaposleni. Prodaju politicka prava za 50 KM i porobljeniji su vjerovatno vise nego ikad u istoriji.
Stoner

#802 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by Stoner »

_BataZiv_0809 wrote:
Sve mi vise vonjas po fasizmu, to se mora priznati.

Evo Bosnjaci su se izborili za vracanje imena, a svedeni su na 22% teritorije BiH, poubijani, popljackani, protjerani, nezaposleni. Prodaju politicka prava za 50 KM i porobljeniji su vjerovatno vise nego ikad u istoriji.
Hah, evo ga, dugo si izdržao od tipičnog ljevičarskog optuživanja neistomišljenika za fašizam. :mrgreen:

Sve im se to desilo u borbi protiv JNA, jugoslavenskog diktatora Miloševića i najmlađeg Tiletovog generala Tuđmana.

Treba to mijenjat. Ali teško dok ne dođe kakva slobodarska vlast.

Toliko od mene. Ćao.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#803 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by _BataZiv_0809 »

Stoner wrote: Hah, evo ga, dugo si izdržao od tipičnog ljevičarskog optuživanja neistomišljenika za fašizam. :mrgreen:

Sve im se to desilo u borbi protiv JNA, jugoslavenskog diktatora Miloševića i najmlađeg Tiletovog generala Tuđmana.

Treba to mijenjat. Ali teško dok ne dođe kakva slobodarska vlast.

Toliko od mene. Ćao.
Pa bio sam obazriv zato sto si zelen ko krastavac i nisi iskusio "radnicka prava" u ovoj drzavi. Nisi glup, imas potencijala, to se vidi, ali se ponasas ko da si popio svu pamet svijeta. Covjek koji nikad ne mijenja svoje misljenje, voli vise sebe nego istinu. Sto bi rekla moja majka: "Sine nema potrebe da te ja uvjeravam u bilo sta, sve ce ti se samo kazat'" :izet:

Milosevic i Tudzman su mrtvi, Jugoslavije nema, pa eto problemi ne nestadose. A ne znam sto ce Bosnjacima Titova slika na protestima u feburaru, ako je tako ko sto ti pricas.

Image

Tolika mrznja prema antifasistickom naslijedju svog naroda i drzave, smrdi na fasizam, dobro ti je rekao J Thomas. Obzirom da si ti i takvi poput tebe buducnost ove drzave, ne sumnjam da ce se ovo pozitivno naslijedje izbrisati i da ce se neka zastava nalik na crni barjak zavijoriti :bih:
Stoner

#804 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by Stoner »

_BataZiv_0809 wrote: Pa bio sam obazriv zato sto si zelen ko krastavac i nisi iskusio "radnicka prava" u ovoj drzavi.
Stariji si od mene 4-5 godina , šta budalešeš.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#805 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by _BataZiv_0809 »

Stoner wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Pa bio sam obazriv zato sto si zelen ko krastavac i nisi iskusio "radnicka prava" u ovoj drzavi.
Stariji si od mene 4-5 godina , šta budalešeš.
Taman dovoljno. Ja sam hodao u tvojim cipelama, ti u mojim nisi. ;-)
Stoner

#806 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by Stoner »

Jesam, skoro pola godine. Zato moje političko opredjeljenje i jeste takvo kakvo je.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#807 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by _BataZiv_0809 »

Stoner wrote:Jesam, skoro pola godine. Zato moje političko opredjeljenje i jeste takvo kakvo je.
Drago mi je da na ostalo nemas odgovora. Ustvari imas, znam, ali ne moramo vise pisati ni ti ni ja na ovoj temi.

Godine zivota nisu relevantan faktor, nego zivotno iskustvo. Znam puno starih mladica i mladih staraca, kaze jedan aforizam :D

Za pola godine ne moze se ni trudnoca prirodno zavrsiti, a kamoli formirati neki ozbiljan stav. Zato i kazem da si zelen ko krastavac, jer ti prica obiluje jednostranoscu, nespremnoscu na kriticko preispitivanje i vulgarnom zeljom za takmicenjem sa svakim.
Stoner

#808 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by Stoner »

Jesi ono ti na slici skroz desno sa maskom?
JThomas

#809 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by JThomas »

u stvarnosti, zemlja medvjeda i leptirova gdje nevidljiva ruka tržišta nepogrešivo dovodi do sveopšteg blagostanja nije bila među ponuđenim opcijama. u stvarnosti su osim komunista opcije bile slobodarske NDH i monarhija karađorđevića (a bosna potpuno ruralna i polupismena zemlja sa tri i po fabrike i nijednim fakultetom). u obje varijante tebe danas nema sa vlastitim identitetom da sereš o zločinima komunista i tretmanu prema manjinama, umjesto zločina tu i tamo one se utapaju u veliku srbiju ili veliku hrvatsku i prestaju postojati.
hrastov žižak

#810 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by hrastov žižak »

al povelja iz srednjeg vijeka kojom jedan sizeren dopušta trgovinu gradu-državi dokument državnosti. hahahaha
Stoner

#811 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by Stoner »

JThomas wrote:u stvarnosti, zemlja medvjeda i leptirova gdje nevidljiva ruka tržišta nepogrešivo dovodi do sveopšteg blagostanja nije bila među ponuđenim opcijama. u stvarnosti su osim komunista opcije bile slobodarske NDH i monarhija karađorđevića (a bosna potpuno ruralna i polupismena zemlja sa tri i po fabrike i nijednim fakultetom). u obje varijante tebe danas nema sa vlastitim identitetom da sereš o zločinima komunista i tretmanu prema manjinama, umjesto zločina tu i tamo one se utapaju u veliku srbiju ili veliku hrvatsku i prestaju postojati.
Nikada nije došlo do pravde i mira vodeći se principom manjeg zla. Loše je loše i niko me ne tjera da biram bilo koju od tri pozicije.

Bosna bi doživjela urbanizaciju, opismenjivanje i industrijalizaciju i da je pala pod vlast NDH ili monarhije, taj argument kao prilog komunistima ne valja.

Identiteta nije bilo ni u SFRJ, već nakon njenog rušenja a srpskohrvatski se svakako nametao do 70ih.

http://liberty.ba/article/76/Crveno-i-c ... ntifasizmu
JThomas

#812 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by JThomas »

tebe niko ništa ne tjera, jer danas nije drugi svjetski rat, završio je prije 69 godina, i ti sjediš u udobnoj sobi i sereš na internetu. ali tada, u tom istorijskom momentu u stvarnom svijetu, su to bile tri realne opcije. to što ti pričaš je čisto želim-želiš i veća utopija od besklasnog društva.
JThomas

#813 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by JThomas »

i misliš da su ti jebali identitet u SFRJ, a da bi preživio pod karađorđevićima ili NDH, jelde? '29 ti kralj crta devet banovina tako da su u šest većina srbi, a '39 ti crtaju veliku hrvatsku, u miru i buržoaskom veselju. šta misliš da bi ti uradili da su pobijedili u ratu? ne bi te bilo, nestao bi u smislu identiteta, a ovako te ima. ostali bi srbi, hrvati i možda slovenci, kako se država prvobitno i zvala. ovo je ustvari jako jednostavno, al' moraš i bez gugla i linkova znati neke stvari da bi ti leglo...
Stoner

#814 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by Stoner »

JThomas wrote:tebe niko ništa ne tjera, jer danas nije drugi svjetski rat, završio je prije 69 godina, i ti sjediš u udobnoj sobi i sereš na internetu. ali tada, u tom istorijskom momentu u stvarnom svijetu, su to bile tri realne opcije. to što ti pričaš je čisto želim-želiš i veća utopija od besklasnog društva.

i misliš da su ti jebali identitet u SFRJ, a da bi preživio pod karađorđevićima ili NDH, jelde? '29 ti kralj crta devet banovina tako da su u šest većina srbi, a '39 ti crtaju veliku hrvatsku, u miru i buržoaskom veselju. šta misliš da bi ti uradili da su pobijedili u ratu? ne bi te bilo, nestao bi u smislu identiteta, a ovako te ima. ostali bi srbi, hrvati i možda slovenci, kako se država prvobitno i zvala. ovo je ustvari jako jednostavno, al' moraš i bez gugla i linkova znati neke stvari da bi ti leglo...
Sad samo banaliziraš stvari.

Znam ja dobro koje su strane bile zaraćene i rekao sam da niti jedna od tih kurcu ne valja. Naravno da me tjera, kulturološki je politika malo odmakla od tog perioda pa i današnja nameće obavezu da formiraš nekakav dobar-loš stav o četnicima, ustašama i komunjarama. Problem je što to dosta ljudi i uradi i shodno tome i djeluju politički. Zato BiH i jeste u ovoj situaciji.

Ovaj drugi post je šbbkbb. I NDH i monarhija su imale istu politiku asimilacije bošnjačkog puka koja je bila implementirana i u SFRJ pa smo joj se uspijeli oduprijeti što u tom šbbkbb scenariju ostavlja istu mogućnost i u slučaju U i Č.
Cybernetic

#815 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 12:25, edited 1 time in total.
seldzuk

#816 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by seldzuk »

_BataZiv_0809 wrote:
Stoner wrote: Pa nije kako god, radi se o maloj igrici tadašnjeg desničarskog nacionalističkog establišmenta a ne o nekakvom priznanju ili još gore slavljenju ZAVNOHa. Svako zna kakvo je mišljenje Hrvata o istom, Jugoslaviji i komunizmu.

Ne miješam i svaki put sam naveo 25.juni kao Dan državnosti u Hrvatskoj i kao alternativu Kulin banu ponudio da 1 mart bude kod nas.

Ne radi se tu o nikakvoj revitalizaciji državne ideje, BiH je nominalno imala status republike ali isti suverenitet i nezavisnost kao i pod drugim okupatorima, sve dok se pratila nametnuta ideološka/politička i ekonomska matrica Bosna je bila sigurna dok je u suprotnom slučaju morala da se bori za autonomiju pod Gradaščevićem (čiji je lik i djelo SFRJ sistematski zatirala) odnosno ARBIH.
ZAVNOBIH nije proizvod bosanskog patriotizma već tadašnje komunističke politike koja je BiH postavila kao tampon zonu između komšija.
Vodeći se tvojom logikom mnoge današnje države bi trebale zahvaliti kolonijalistima što su im "revitalizirali državničku ideju". :lol:

Bošnjaci jeste bio naziv za sve stanovnike BiH, i kao što vidiš muslimanski dio ga se nije odrekao. SFRJ je zabranjivala bošnjačko nacionalno ime dok god je postojala , da su se tada Bošnjaci pitali Bošnjacima bi se i zvali, SFRJ im je oduzela status naroda pa im ga kasnije dala uz vjersku odrednicu kao nacionalnu i po tebi bi još trebali biti zahvalni. To je podaništvo i sluganstvo.

Naravno da je moguće i naravno da ga je bilo, nacionalni bošnjački pokreti su stariji od Jugoslavije.

Znaci ti poistovjecujes status republike koja je Ustavom 1974 dobila pravo na samoopredjeljenje sa statusom sandzaka, ejaleta, vilajeta i svih ostalih pravnih statusa koje je imala pod okupatorima. To je isto da za 200 godina neko kaze "pa Zenicko dobojski kanton je imao suverenitet i nezavisnost pod Bosnom i Hercegovinom". Poredjenja su ti vrh.

Cuj tampon zona?

Pa u ZAVNOBIH-u su prvi put prepoznati bosansko-hercegovacki etnicki partikularizmi i integrisani u politiku univerzalizma. Upravo je to najjaci kontraargument onima koji su Jugoslaviju titulisu tamnicom naroda. ZAVNOBIH nije pledirao da unisti etnopoliticku realnost Bosne i Hercegovine

ZAVNOBIH je proizvod narodnooslobodilacke borbe i ideje antifasizma, jednakosti i ravnopravnosti naroda. To su i danas vrijednosti koje su ostale ustavne kategorije, svidjalo se tebi to ili ne.

I za kraj, nesto ne vidim da su se Bosnjaci borili da im se "vrati" to ime i bili su sasvim zadovoljni onim "Muslimani", a narod koji dopusta, da mu dok ga vecina gine pod granatama, neka sacica ljudi u Beču mijenja ime, nema sta pricati o podanistvu i sluganstvu bilo kome.
o čemu ti ovo? nemoj mi reći da ne znaš gdje se desio bošnjački kongres?!

i evo tema sa politike na koju sam okačio dosta materijala o bošnjačkim učesnicima zavnobiha, a mrsko mi ga ponovo ovdje kačit': http://forum.klix.ba/sta-je-bosnjacima- ... 32437.html

evo još jednog člana predsjedništva zavnobih-a
Muratbeg Zaimović
https://hr-hr.facebook.com/188327324551 ... 466613470/
JThomas

#817 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by JThomas »

Stoner wrote:
JThomas wrote:tebe niko ništa ne tjera, jer danas nije drugi svjetski rat, završio je prije 69 godina, i ti sjediš u udobnoj sobi i sereš na internetu. ali tada, u tom istorijskom momentu u stvarnom svijetu, su to bile tri realne opcije. to što ti pričaš je čisto želim-želiš i veća utopija od besklasnog društva.

Znam ja dobro koje su strane bile zaraćene i rekao sam da niti jedna od tih kurcu ne valja. Naravno da me tjera, kulturološki je politika malo odmakla od tog perioda pa i današnja nameće obavezu da formiraš nekakav dobar-loš stav o četnicima, ustašama i komunjarama. Problem je što to dosta ljudi i uradi i shodno tome i djeluju politički. Zato BiH i jeste u ovoj situaciji.

Ovaj drugi post je šbbkbb. I NDH i monarhija su imale istu politiku asimilacije bošnjačkog puka koja je bila implementirana i u SFRJ pa smo joj se uspijeli oduprijeti što u tom šbbkbb scenariju ostavlja istu mogućnost i u slučaju U i Č.
opet kažem, da bi ovo shvatio moraš nešto i napamet znati od istorije iz osmog osnovne. i moraš se prebaciti sa momenta gdje ti sjediš u toploj sobi i sereš na internetu, u momenat najvećeg oružanog sukoba u istoriji čovjeka, i shvatiti da su u tim okolnostima sloboda i izbor jako relativne stvari, i da su neki mnogo veći i moćniji narodi od bošnjaka/bosanaca/muslimana imali i mnogo manje izbora u tom ratu. ali moraš malo skinuti naočale.

ko je pročitao jedan tvoj post na ovom forumu jasno mu je da ti u svakom postu bez obzira na temu guraš istu agendu, i apsolutno nisi realan i mjerodavan. da je neki ekvivalent ZAVNOBIHa održao neko ko je ukinuo sindikate i zabranio komunističku partiju ti bi drkao na njega.
VjecitiStudent

#818 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by VjecitiStudent »

Stoner wrote:

:-)

______________________________Monarhija/NDH________________________________________SFRJ
status Muslimana/Bošnjaka_______vjerska skupina unutar srpskog odnosno hrvatskog naroda____priznati narod ravnopravan sa ostalim
status BiH_____________________ ne postoji____________________________________________ republika ravnopravna sa ostalim
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#819 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by _BataZiv_0809 »

seldzuk wrote:
o čemu ti ovo? nemoj mi reći da ne znaš gdje se desio bošnjački kongres?!

i evo tema sa politike na koju sam okačio dosta materijala o bošnjačkim učesnicima zavnobiha, a mrsko mi ga ponovo ovdje kačit': http://forum.klix.ba/sta-je-bosnjacima- ... 32437.html

evo još jednog člana predsjedništva zavnobih-a
Muratbeg Zaimović
https://hr-hr.facebook.com/188327324551 ... 466613470/
Pokazi ti ovom malom Storniranom da ZAVNOBIH nije "sacica komunista u sumi" nego da je tu cak bilo i svestenih lica (ukljucivo sa efendijama).

Odrzao se u Sarajevu, to znam, ono zaspali ko Muslimani, probudili se ko Bosnjaci :)

Hocu da kazem da su se zakulisne radnje za takvo sto radile u Becu, a nije zgorega spomenuti da je vecina aktera svoje porodice poslala na sigurno, a tudju djecu slali u pogibelj.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#820 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by _BataZiv_0809 »

hrastov žižak wrote:al povelja iz srednjeg vijeka kojom jedan sizeren dopušta trgovinu gradu-državi dokument državnosti. hahahaha
Ili brak Katarine i Stjepana, sto je predlagala ona budaletina Ivo Miro Jovic. :D

Jbt. oni koji hoce dan drzavnosti vezati za feudalnu stalesku monarhiju, kad je sav narod izuzev svecenstva i feudalne burzoazije bio malo vrijedniji od stoke, govore o ZAVNOBIH-u kao porazu :lol:

Ali ponavljam, mozda su i u pravu, jer ova drzava vise lici na tu feudalnu monarhiju, nego na republiku ravnopravnih ljudi.
sinuhe

#821 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by sinuhe »

Ne mora se postojanje BiH pravdati. Bosnjacima ZAVNOBIH treba jer se boje raspada BiH.
Svako tu borbu komunista koristi onako kako njemu odgovara. Srbi su u ratu imali brigade koje su "njegovale" partizanske tradicije. Hrvati cirkus na blajburskom polju balansiraju preambulom u ustavu itd.
Last edited by sinuhe on 28/11/2014 11:41, edited 1 time in total.
JThomas

#822 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by JThomas »

VjecitiStudent wrote:
Stoner wrote:

:-)

______________________________Monarhija/NDH________________________________________SFRJ
status Muslimana/Bošnjaka_______vjerska skupina unutar srpskog odnosno hrvatskog naroda____priznati narod ravnopravan sa ostalim
status BiH_____________________ ne postoji____________________________________________ republika ravnopravna sa ostalim
banaliziraš... :D
Cybernetic

#823 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 12:25, edited 1 time in total.
sinuhe

#824 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by sinuhe »

Nenad Kecmanovic kaze da se u SA ulica Vojislava Kecmanovica, predsjednika ZAVNOBIH-a, ne zove vise po njemu. Znam da ima ulica VK u BL sto je u oba slucaja zanimljivo. :?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#825 Re: Važnost ZAVNOBIH-a

Post by _BataZiv_0809 »

sinuhe wrote:Nenad Kecmanovic kaze da se u SA ulica Vojislava Kecmanovica, predsjednika ZAVNOBIH-a, ne zove vise po njemu. Znam da ima ulica VK u BL sto je u oba slucaja zanimljivo. :?
Mislim da se ta ulica sad zove Nusreta Sisica.

Zanimljivo bas, da u gradu ciji establisment ne priznaje ZAVNOBIH taj covjek ima ulicu, a u Sarajevu nema vise.

U Sarajevu su ostala neka imena ulica po narodnim herojima, ali nazalost izgleda da je narodnost bila kriterij. Tako je npr. ostala ulica Hasana Brkica, ali nema vise ulica Rave Jankovic, Djure Salaja, Djure Djakovica, Pere Kosorica, Vase Miskina...

U BL je situacija puno gora po tom pitanju.
Post Reply