Šta je Bošnjacima ZAVNOBIH???

seldzuk

#1 Šta je Bošnjacima ZAVNOBIH???

Post by seldzuk »

Dan Državnosti Bosne i Hercegovine je svakako jedan od dva najznačajnija državna praznika ove države. Hajde da malo popričamo o ovom danu, njegovim implikacijama, dešavanjima na samom zasjedanju.
Među jednim dijelom Bošnjaka koji su predani muslimani postoji predrasuda prema tom danu zato što je on vezan za antifašističku borbu naroda BiH. Međutim, jedan broj njegovih učesnika su bili ne samo Bošnjaci(tada Muslimani) već i muslimani. A značaj ovog datuma prevazilazi sve ideološke okvire u kojima smo funkcionisali ili funcionišemo i previše je značajan za državnost Bosne i Hercegovine da bi ga odbacivao bilo koji dio probosanskih snaga.

Dragi Bosanci i Hercegovci, SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI

Jedan tekst za početak:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/upoznajt ... /141124030
Last edited by seldzuk on 26/11/2014 03:06, edited 2 times in total.
homega

#2 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by homega »

@seldžuk, ima najmanje 10 tema o ZAVNOBiH-u, potraži malo :-)

Izuzev ako ti nije namjera još jedna pljuvačina po tekovinama revolucije i narodno-oslobodilačkog rata protiv fašista i fašizma :-)
seldzuk

#3 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by seldzuk »

namjera mi je da na praznični dan govorimo o prazniku za koji je vezan. da bih govorio o antifašizmu loše, imam jednu prepreku - dedu koji je poginuo kao antifašista - musliman bošnjak antifašista
seldzuk

#4 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by seldzuk »

najinteresantniji dijelovi iz gore spomenutog teksta:
iz rezolucije ZAVNOBIH-a:
"Danas Narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko predstavništvo, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine učestvovat će ravnopravno sa ostalim našim narodima u izgradnji narodne demokratske federativne Jugoslavije“
"Naša uža domovina, Bosna i Hercegovina, vidjela je više zla od fašističkih okupatora i njihovih slugu nego ma koja pokrajina Jugoslavije"

iz samog teksta:
Riječ "domovina" spominje se četiri puta, riječ "zemlja" spominje se 17 puta. Buduće republike Jugoslavije u Rezoluciji se oslovljavaju riječju "pokrajina" pa tako i Bosna i Hercegovina.
Velikosrpska politika u Bosni i Hercegovini osuđuje se na 15 mjesta, velikohrvatska politika na tri mjesta, a na jednom mjestu kritikuje se politika visokih muslimanskih zvaničnika za vrijeme Kraljevine. Ipak, zločini učinjeni pod rukovodstvom četničkih i ustaških snaga spominju se kroz cijeli zapisnik, a pogotovo ubistva muslimana u istočnoj Bosni.
Lincoln-Burrows

#5 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by Lincoln-Burrows »

Što se tiče praznika, ironično je da je na ZAVNOBiH-u uvjerljivo najviše Srba bilo i da se u principu može reći,
da su Srbi krivi za ZAVNOBiH i stvaranje moderne BiH.
homega

#6 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by homega »

Lincoln-Burrows wrote:Što se tiče praznika, ironično je da je na ZAVNOBiH-u uvjerljivo najviše Srba bilo i da se u principu može reći,

Kako da protumačimo ispravno riječ "krivi"?
Lincoln-Burrows

#7 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

homega wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Što se tiče praznika, ironično je da je na ZAVNOBiH-u uvjerljivo najviše Srba bilo i da se u principu može reći,

Mogu biti zaslužni ili krivi.
Više mi se svidjelo riječ krivi jer kako znamo Srbi danas ne žele biti dio BiH ali su
to htjeli za vrijeme Jugoslavije.
homega

#8 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by homega »

Lincoln-Burrows wrote:
homega wrote:

Više mi se svidjelo riječ krivi jer kako znamo Srbi danas ne žele biti dio BiH ali su
A šta je sa 50 godina državnosti AVNOJ-evske Jugoslavije? U tom periodu svima nam je bilo bolje, osim klero-nacionalistima i fašistima.
and

#9 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by and »

Lincoln-Burrows wrote:
homega wrote:

nisu htjeli biti ni dio hrvatske,a htjeli su za vrijeme jugoslavije,a bili su i konstitutivan narod
hornet

#10 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by hornet »

Da tad nije obnovljena drzavnost danas bi Bosna bila regija u Srbiji, a Hercegovina u Hrvatskoj, ugrubo receno, uglavnom Bosna bi bila podjeljena. Prvobitni prijedlog je bio upravo to, status autonomne pokrajine. Znacaj je ogroman, i hvala svim tim ljudima koji su progurali ideju da BiH bude jedna od republika. Kazu da je Tito presjeko i odlucio tako. Treba uzeti u obzir historijski kontekst, da Bosnjaci 2.svj. rat nisu docekali kao politicki narod, nisu se formirali kao nacija onda kad je trebalo nekih pedesetak godina prije toga, prema tome veca je zasluga komunista za drzavnost BiH nego sto je zaostale uleme iz vremena kraja 19. stoljeca kada se umjesto nacionalne izabrala primarna vjerska identifikacija koja nas je mogla skupo kostati. Ja ovo pisem ko covjek koji nije komunista, niti je imao takvih u porodici, cisto objektivno.
sinuhe

#11 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by sinuhe »

Titu su trebali Bosnjaci i BiH taman toliko koliko i on Bosnjacima.
ZAVNOBIH ne smatram danas bitnim, ali svojevremeno je posluzio svrsi.
Lincoln-Burrows

#12 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

homega wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Mogu biti zaslužni ili krivi.
A šta je sa 50 godina državnosti AVNOJ-evske Jugoslavije? U tom periodu svima nam je bilo bolje, osim klero-nacionalistima i fašistima.
AVNOJ više nema pravnog nasljednika. :D
seldzuk

#13 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by seldzuk »

jedan proglas iz tog vremena:

„Braćo Muslimani,

Obraćamo se Vama da se borba protiv fašističke Njemačke približava svome završetku te da su jedinice NOV pobjednik u ratu.Traži se od svakog poštenog i čestitog Muslimana,da se priključi NOP-u,koji je nas Muslimane spasio od uništenja. Zar ne vidimo oko sebe razvaline,pustoš i zgarišta naših naselja,zar naša svijest može biti mirna nad grobovima naše iskasapljene djece,majki i otaca,zar jednog časa smijemo smetnuti s uma,da su Švabe i njihovi ustaško-četnički hizmećari,svojski pomognuti od naših muslimanskih izdajica,htjeli da nas bratoubilačkim klanjem za vječna vremena unište i odvoje od naše braće bez kojih nema života ni nama Muslimanima...“

Sulejman Filipović,pukovnik,član Izvršnog odbora NOF-a za BiH
Muratbeg Zaimović,industrijalac,član Predsjedništva ZAVNOBIH-a
Muhamed Sudžuka,sudija,član Predsjedništva ZAVNOBIH-a
Avdo Humo,književnik,podpredsjednik ZAVNOBIHa
Hamdija Ćemerlić,profesor više teološke škole,član Predsjedništva ZAVNOBIH-a
Edhem Čamo,član ZAVNOBIH-a
Skender Kulenović,književnik,član ZAVNOBIH-a
Hasan Brkić,adv.pripravnik,sekretar ZAVNOBIH-a
Asim Alihodžić,advokat,član IO NOF-a za Bosansku Krajinu
Salko Nazečić,profesor,član ZAVNOBIH-a
Halid Mesihović,radnik,član ZAVNOBIH-a
Hasan Batak,seljak,član ZAVNOBIH-a
Mustafa Hasić,seljak,član ZAVNOBIH-a
Osman Karabegović,član Predsjedništva ZAVNOBIH-a
Vahid Begić,major,politički komesar 1.Istočno-bosanske brigade
Halid Sakanović,major,član ZAVNOBIH-a
Mesud Hotić,major,član ZAVNOBIH-a
Adem Hercegovac,major,politički komesar 1.muslimanske brigade
Mahmut Zulić,član ZAVNOBIH-a
Ing.Ćazim Ugljen,član ZAVNOBIH-a
Zehra Muidović,član IONOF-a i član ZAVNOBIH-a
Sulejman Dizdar,direktor banke,član ZAVNOBIH-a
Ibro Čengić,tipografski radnik,član ZAVNOBIH-a
Šefket Maglajlić,radnik,sekretar OBL za B.Krajinu i član ZAVNOBIH-a
Dr.Mehmed Tatlić,upravnik bolnice NOV-e
Pašaga Mandžić,radnik,član Predsjedništva ZAVNOBIH-a
Mustafa Porobić,član ZAVNOBIH-a
Hamdija Omanović,pukovnik,član ZAVNOBIH-a
Ešref Badnjević,sudija,član ZAVNOBIH-a
Enver Redžić,profesor,član ZAVNOBIH-a
Huso Begić,posjednik,član NOF-a
Nijaz Dizdarević,student,član ZAVNOBIH-a
Sulejman ef.Topić,imam,član ZAVNOBIH-a
Fazlija Alikalfić,inžinjer,član ZAVNOBIH-a
Izvor:Šaćir Filandra-Bošnjačka politika u XX.stoljeću

http://www.ljubusaci.com/index.php/ljub ... 943-godine

Tačno je da je Bošnjaka na zasjedanju ZavnoBiH-a bilo malo, ali trebamo malo pogledati i ko su ti ljudi bili. Ovdje ima pojakih imena. Npr. prof. Hamdija Ćemerlić http://bs.wikipedia.org/wiki/Hamdija_%C4%8Cemerli%C4%87http://www.bh-leksikon.ba/index.php?sid=664- taj čovjek je jedan od dvojice ključnih ljudi (drugi je Ahmed Smajlović) za osnivanje Fakulteta islamskih nauka(tada Islamskog teološkog fakulteta). U biti je Ćemerlić davao zaleđinu Smajloviću da pokrene FIN.
Za Sulejmana Filipovića sam puno puta čuo, ali nešto više o njemu ne znam. Začuđuje me da se o njemu ne može pročitati na nekim našim sajtovima, čovjek izgleda jako sposoban.http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D1%83 ... 0%B8%D1%9B
Avdo Humo ima tekst na eng i sh vikipediji, ali na bs nemahttp://en.wikipedia.org/wiki/Avdo_Humo.
Ima i jako poznatih imena, ali i manje poznatih ali jako sposobnih ljudi: http://www.mojportal.ba/novost/30293/Ko ... Dizdarevic
i jedan video:
Last edited by seldzuk on 26/11/2014 03:03, edited 1 time in total.
seldzuk

#14 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by seldzuk »

da malo zagrijemo temu... :)
Nomo

#15 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by Nomo »

hornet wrote:Da tad nije obnovljena drzavnost danas bi Bosna bila regija u Srbiji, a Hercegovina u Hrvatskoj, ugrubo receno, uglavnom Bosna bi bila podjeljena. Prvobitni prijedlog je bio upravo to, status autonomne pokrajine. Znacaj je ogroman, i hvala svim tim ljudima koji su progurali ideju da BiH bude jedna od republika. Kazu da je Tito presjeko i odlucio tako. Treba uzeti u obzir historijski kontekst, da Bosnjaci 2.svj. rat nisu docekali kao politicki narod, nisu se formirali kao nacija onda kad je trebalo nekih pedesetak godina prije toga, prema tome veca je zasluga komunista za drzavnost BiH nego sto je zaostale uleme iz vremena kraja 19. stoljeca kada se umjesto nacionalne izabrala primarna vjerska identifikacija koja nas je mogla skupo kostati. Ja ovo pisem ko covjek koji nije komunista, niti je imao takvih u porodici, cisto objektivno.
:thumbup: :thumbup: kada je bog pamet dijelio nije skratario na tebi .
Nomo

#16 Re: Šta je Bošnjacima ZAVNOBIH???

Post by Nomo »

lincoln b
and
nisu htjeli biti ni dio hrvatske,a htjeli su za vrijeme jugoslavije,kada su bili i konstitutivan narod
na ovo lincoln nije htio odgovpriti . kurva licemjerna . kada se srbima ne svidja ,,tudjmanova ,, hrvatska ima da zajasu traktor . a kada im se ne svidja ,, alijina ,, bosna ( gdje nisu bili izbaceni iz Ustava kao konstitutivni i postali nacio manjina ) onda trebaju imati rs .
ps . RS u BiH je sasvim u redu a RSK u RH nije nikako u redu . yebem ti dvostruki arsin i covjeka koji zeli drugom ono sto ne zeli sebi .
seldzuk

#17 Re: Šta je Bošnjacima ZAVNOBIH???

Post by seldzuk »

post sa susjedne teme
skupljac_zeljeza wrote:
Kikibombona wrote: Dakle, komunisti su sacuvali Bosnu.
Misliš u kontekstu onog vremena su mogli sami?

Među vjećnicima AVNOJ-a bila su i četvorica džematskih imama: hadži Mehmed Mujkić, hafiz Halil Sarajlić, Omer ef. Maksumić, Sulejman ef. Topić.

Image
titinho

#18 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by titinho »

hornet wrote:Da tad nije obnovljena drzavnost danas bi Bosna bila regija u Srbiji, a Hercegovina u Hrvatskoj, ugrubo receno, uglavnom Bosna bi bila podjeljena. Prvobitni prijedlog je bio upravo to, status autonomne pokrajine. Znacaj je ogroman, i hvala svim tim ljudima koji su progurali ideju da BiH bude jedna od republika. Kazu da je Tito presjeko i odlucio tako. Treba uzeti u obzir historijski kontekst, da Bosnjaci 2.svj. rat nisu docekali kao politicki narod, nisu se formirali kao nacija onda kad je trebalo nekih pedesetak godina prije toga, prema tome veca je zasluga komunista za drzavnost BiH nego sto je zaostale uleme iz vremena kraja 19. stoljeca kada se umjesto nacionalne izabrala primarna vjerska identifikacija koja nas je mogla skupo kostati. Ja ovo pisem ko covjek koji nije komunista, niti je imao takvih u porodici, cisto objektivno.
Potpisujem od prvog slova do zadnjeg.

cak prvi put kad sam citao pomislio sam da sam ja napisao tekst. Drago mi je da ima jos ljudi koji prepoznaju istinske vrijednosti nase historije. Koji pamte i postuju uistinu bitne i dobre odluke za BiH. Eh kad bi Bosnjaci imali vise sjecanja na Dzemala Bijedica i njegov rad a ne na neke politicke hulje danasnje politike.
seldzuk

#19 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by seldzuk »

titinho wrote:

cak prvi put kad sam citao pomislio sam da sam ja napisao tekst. Drago mi je da ima jos ljudi koji prepoznaju istinske vrijednosti nase historije. Koji pamte i postuju uistinu bitne i dobre odluke za BiH. Eh kad bi Bosnjaci imali vise sjecanja na Dzemala Bijedica i njegov rad a ne na neke politicke hulje danasnje politike.
da bi bošnjaci trebali bolje poznavati ovaj period i aktere bez negiranja pripadnosti bošnjaštvu ovim ljudima - potpuno se slažem. naprosto me nervira što o nekim od ovih ljudi nema ni jednog bh.izvora na netu.
ali treba uzeti u obzir i to da su se mnogi od bošnjačkih antifašista priklonili ateizmu i da je to vjerovatno momenat od kad ih naš narod počinje množiti sa nulom. šta je džemu natjeralo da djeci da imena dragan i milenko(uzmimo da je azra regularno ime)?
sa hornetovim postom se slažem 90 posto. ono što se ne slažem je da je ulema izabrala vjersku identifikaciju. to je prije svega bila realnost novog problema: dolaska muslimana pod nemuslimansku vlast od strane A-U pa SHS. tada su bošnjaci imali prvi problem ostvarivanja osnovnih vjerskih slobodda u novoj situaciji. i spaho(političar) se opredijelio za naziv JMO.
titinho

#20 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by titinho »

seldzuk wrote:
titinho wrote:

da bi bošnjaci trebali bolje poznavati ovaj period i aktere bez negiranja pripadnosti bošnjaštvu ovim ljudima - potpuno se slažem. naprosto me nervira što o nekim od ovih ljudi nema ni jednog bh.izvora na netu.
ali treba uzeti u obzir i to da su se mnogi od bošnjačkih antifašista priklonili ateizmu i da je to vjerovatno momenat od kad ih naš narod počinje množiti sa nulom. šta je džemu natjeralo da djeci da imena dragan i milenko(uzmimo da je azra regularno ime)?
sa hornetovim postom se slažem 90 posto. ono što se ne slažem je da je ulema izabrala vjersku identifikaciju. to je prije svega bila realnost novog problema: dolaska muslimana pod nemuslimansku vlast od strane A-U pa SHS. tada su bošnjaci imali prvi problem ostvarivanja osnovnih vjerskih slobodda u novoj situaciji. i spaho(političar) se opredijelio za naziv JMO.

Slazem se, ali siguran sam ko god prouci 20 stoljece doci ce do saznanja da je vecina najzasluznih Bosnjaka upravo Bosnjaci ateisti (komunisti). Ne trebamo te ljude gledati kroz njihovu religijsku osvjestenost, vec kroz intelektualni rad i dostignuca koja su omogucila da danas BiH postoji kao drzava, a Bosnjaci budu priznat i ravnopravan narod u BiH. (uzmimo u obzir da 1919 nismo bili ni vecinski narod u Bosni,a danas Bosnjaka ima vjerovatno preko 50%)

Zalosno je da danas vise paznje pridajemo nekim Bosnjacima koji su bili lijepi vjernici a ne znamo za sta su se zalagali. Nebrojeno puno Bosnjaka je Bosnu vidjelo prisjedinjenu u Hrvatsku, a sve u okvriru Austrougarske (trijalisticku podjelu AU). Od Safeta Basagica do Alije Hotica. Ne trebamo ni zaboraviti Bosnjake iskrene muslimane kao Sukriju Kurtovica koji nas je vidio kao Srbe i koji je radio sve na nacionalizovanju Bosnjaka kao Srba.
Poenta je, vjernik ne mora znaciti da je imao ispravan put na etnicko-nacinalnom osvjestavanju Bosnjaka kao naroda. Mnogo je muslimana vjernika "zalutalo" u kroatocentricnu i prosrpsku ideologiju.

Kada se Bosnjaci oslobode tog pogresnog proucvanja ljudi kroz njihov vjerski zivot, a vise posvete njihovim idejama, radu i doprinosu za Bosnjacki narod i Bosnu I Hercegovinu, tada ce i Bosnjaci krenuti boljim putem.

Sramota je da Bosnjaci nedovoljno poznaju Bijedica, Pozderca, Humu, Mehmeda Spahu i mnoge druge zasluzne Bosnjake koji su ocuvali nas identitet kroz burno 19 i 20 stoljece kada je on gotovo i unisten i utopljen u pansrpske i panhrvatske interese.
seldzuk

#21 Re: Šta je Bošnjacima ZAVNOBIH???

Post by seldzuk »

još jedna životna priča jednog učesnika ZAVNOBIHA-a:
Pašaga Mandžić
Image

http://www.bosnjak-ks.com/clanak/vijest ... logu-udbe/

i vikipedija, naravno sr:
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 0%B8%D1%9B
seldzuk

#22 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by seldzuk »

titinho wrote:
Slazem se, ali siguran sam ko god prouci 20 stoljece doci ce do saznanja da je vecina najzasluznih Bosnjaka upravo Bosnjaci ateisti (komunisti). Ne trebamo te ljude gledati kroz njihovu religijsku osvjestenost, vec kroz intelektualni rad i dostignuca koja su omogucila da danas BiH postoji kao drzava, a Bosnjaci budu priznat i ravnopravan narod u BiH. (uzmimo u obzir da 1919 nismo bili ni vecinski narod u Bosni,a danas Bosnjaka ima vjerovatno preko 50%)

Zalosno je da danas vise paznje pridajemo nekim Bosnjacima koji su bili lijepi vjernici a ne znamo za sta su se zalagali. Nebrojeno puno Bosnjaka je Bosnu vidjelo prisjedinjenu u Hrvatsku, a sve u okvriru Austrougarske (trijalisticku podjelu AU). Od Safeta Basagica do Alije Hotica. Ne trebamo ni zaboraviti Bosnjake iskrene muslimane kao Sukriju Kurtovica koji nas je vidio kao Srbe i koji je radio sve na nacionalizovanju Bosnjaka kao Srba.
Poenta je, vjernik ne mora znaciti da je imao ispravan put na etnicko-nacinalnom osvjestavanju Bosnjaka kao naroda. Mnogo je muslimana vjernika "zalutalo" u kroatocentricnu i prosrpsku ideologiju.

Kada se Bosnjaci oslobode tog pogresnog proucvanja ljudi kroz njihov vjerski zivot, a vise posvete njihovim idejama, radu i doprinosu za Bosnjacki narod i Bosnu I Hercegovinu, tada ce i Bosnjaci krenuti boljim putem.

Sramota je da Bosnjaci nedovoljno poznaju Bijedica, Pozderca, Humu, Mehmeda Spahu i mnoge druge zasluzne Bosnjake koji su ocuvali nas identitet kroz burno 19 i 20 stoljece kada je on gotovo i unisten i utopljen u pansrpske i panhrvatske interese.
što se tiče ovih podvučenih ljudi, i oni su nakon tolikog broja šehida prekriženi. za veliku većinu Bošnjaka muslimana patriotizam je skoro pa islamski šart. objašnjenja i formule mogu biti različite, ali ga zaista shvataju sastavnim dijelom svog životnog nazora.
ničija djela ne smiju biti ni umanjivana, ni uveličavana- to je odgovornost prema istini,
ko su najznačajniji bošnjaci u 20. stoljeću,mogla bi se napraviti i lista. vjerovatno bi na njoj bilo i jednih i drugih. ali je je jedan čovjek sigurno zanemaren s obziom na značaj koji je imao.

Image

http://historija08.blogger.ba/arhiva/2008/04/27/1516049
titinho

#23 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by titinho »

seldzuk wrote:
titinho wrote:

što se tiče ovih podvučenih ljudi, i oni su nakon tolikog broja šehida prekriženi. za veliku većinu Bošnjaka muslimana patriotizam je skoro pa islamski šart. objašnjenja i formule mogu biti različite, ali ga zaista shvataju sastavnim dijelom svog životnog nazora.
ničija djela ne smiju biti ni umanjivana, ni uveličavana- to je odgovornost prema istini,
ko su najznačajniji bošnjaci u 20. stoljeću,mogla bi se napraviti i lista. vjerovatno bi na njoj bilo i jednih i drugih. ali je je jedan čovjek sigurno zanemaren s obziom na značaj koji je imao.

Image

http://historija08.blogger.ba/arhiva/2008/04/27/1516049
Vrlo dobro zapazanje za Husagu Cisica. Malo je poznato da je jeidni koji nije glasao 1946 za donosenje ustava FNRJ upravo zbog pitanja Bosnjaka. Istaknuti Bosnjak koji je zivot posvetio borbi za autonomiju Bosnjaka, mnogo je pisao o agrarnoj reformi po kojoj su Bosnjaci duboko osteceni. Upravo o ovakvim ljudima sam govorio u proslom postu. Sramota je da ovakvi ljudi dobivaju ulice na periferiji grada ili ih cak i nemaju. Sramota je da o njima gotovo nista ne znamo.
Izuzetak je evo ova emisija koju si postavio, za koju imam rijeci hvale.
BHCluster

#24 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by BHCluster »

Lincoln-Burrows wrote:
homega wrote:

Zato sto se radi o dvije razlicite ideologije, fasistickoj i anti-fasitickoj, samo sto se fasisticka opt glavu pomolila od 90. ali to je tebi zanemarivo.
asurbanipal

#25 Re: Značaj ZAVNOBIH-a

Post by asurbanipal »

seldzuk wrote:jedan proglas iz tog vremena:

„Braćo Muslimani,

Obraćamo se Vama da se borba protiv fašističke Njemačke približava svome završetku te da su jedinice NOV pobjednik u ratu.Traži se od svakog poštenog i čestitog Muslimana,da se priključi NOP-u,koji je nas Muslimane spasio od uništenja. Zar ne vidimo oko sebe razvaline,pustoš i zgarišta naših naselja,zar naša svijest može biti mirna nad grobovima naše iskasapljene djece,majki i otaca,zar jednog časa smijemo smetnuti s uma,da su Švabe i njihovi ustaško-četnički hizmećari,svojski pomognuti od naših muslimanskih izdajica,htjeli da nas bratoubilačkim klanjem za vječna vremena unište i odvoje od naše braće bez kojih nema života ni nama Muslimanima...“

Sulejman Filipović,pukovnik,član Izvršnog odbora NOF-a za BiH
Muratbeg Zaimović,industrijalac,član Predsjedništva ZAVNOBIH-a
Muhamed Sudžuka,sudija,član Predsjedništva ZAVNOBIH-a
Avdo Humo,književnik,podpredsjednik ZAVNOBIHa
Hamdija Ćemerlić,profesor više teološke škole,član Predsjedništva ZAVNOBIH-a
Edhem Čamo,član ZAVNOBIH-a
Skender Kulenović,književnik,član ZAVNOBIH-a
Hasan Brkić,adv.pripravnik,sekretar ZAVNOBIH-a
Asim Alihodžić,advokat,član IO NOF-a za Bosansku Krajinu
Salko Nazečić,profesor,član ZAVNOBIH-a
Halid Mesihović,radnik,član ZAVNOBIH-a
Hasan Batak,seljak,član ZAVNOBIH-a
Mustafa Hasić,seljak,član ZAVNOBIH-a
Osman Karabegović,član Predsjedništva ZAVNOBIH-a
Vahid Begić,major,politički komesar 1.Istočno-bosanske brigade
Halid Sakanović,major,član ZAVNOBIH-a
Mesud Hotić,major,član ZAVNOBIH-a
Adem Hercegovac,major,politički komesar 1.muslimanske brigade
Mahmut Zulić,član ZAVNOBIH-a
Ing.Ćazim Ugljen,član ZAVNOBIH-a
Zehra Muidović,član IONOF-a i član ZAVNOBIH-a
Sulejman Dizdar,direktor banke,član ZAVNOBIH-a
Ibro Čengić,tipografski radnik,član ZAVNOBIH-a
Šefket Maglajlić,radnik,sekretar OBL za B.Krajinu i član ZAVNOBIH-a
Dr.Mehmed Tatlić,upravnik bolnice NOV-e
Pašaga Mandžić,radnik,član Predsjedništva ZAVNOBIH-a
Mustafa Porobić,član ZAVNOBIH-a
Hamdija Omanović,pukovnik,član ZAVNOBIH-a
Ešref Badnjević,sudija,član ZAVNOBIH-a
Enver Redžić,profesor,član ZAVNOBIH-a
Huso Begić,posjednik,član NOF-a
Nijaz Dizdarević,student,član ZAVNOBIH-a
Sulejman ef.Topić,imam,član ZAVNOBIH-a
Fazlija Alikalfić,inžinjer,član ZAVNOBIH-a
Izvor:Šaćir Filandra-Bošnjačka politika u XX.stoljeću

Hasan Brkić. U mostarskom naselju Luka II, most koji je spajao naselja Tekiju s lijeve strane i Rodoč i Donju Mahalu s desne strane Neretve dobio je naziv upravo po njemu. Za vrijeme agresije 1992. godine most je srušen, a 1996.u decembru ponovo sagrađen i otvoren za promet.

Image

Image

Hasan Brkić:

Image

Hasan Brkić rođen je u Livnu 1913. Bio je advokatski pripravnik, član KPJ od 1933. U Narodno oslobodilačku borbu stupio 1943. koristeći nadimak Aco. Za narodnog heroja proglašen 27. novembra 1953. godine. 1943. postao sekretar ZAVNOBiH-a do oslobođenja, član vlade NRBiH, državni sekretar za poslove narodne privrede FNRJ, državni podsekretar za vanjske poslove i predsjednik komiteta za vanjsku trgovinu FNRJ.
Kao ministar u Vladi NRBiH naročito se angažovao u izradi konačne kompozicije državnog grba Narodne republike Bosne i Hercegovine.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hasan_Brki%C4%87
Post Reply