Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Saian

#801 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Saian »

.
das auto

#802 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by das auto »

electriq wrote:Kod trazenja posla u de, a i ch mnoge firme i preduzeca traze neku vrst u ausbildunga (obuke, kurs, sta li?). Uglavnom skoro svaki posao trazi iskustvo i ausbildung. Kako vi baratate s tim? Jestel fakat imali iskustvo/obuku ili predajete papire onako pa ako prode?
da li se moze zavrsit neka obuka kod nas pa da oni to priznaju?
uglavnom su to skladistari, parketari, moleri, vrtlari i sl. svasta sam nesta radio ali nemam dokaz o obuci. (da li postoje uopste takve obuke/skole kod nas?) Neka obuka za vrtlara kod njih traje 3 godine...?

ovo je tacno.bez ausbildunga nema pravog posla samo metla i lopata.oni nece lako priznati tvoju skolu.narocito sada u ovim drzavama ex yugoslavije kada se diplome kupuju i stancaju kao karte za kino predstavu za par stotina maraka. Diplome iz bivse jugoslavije se mogu prevesti.Dipolomu treba da prati znanje i iskustvo plus jezik domacina. Oni u roku od 3 dana vide da li sti ti ono za sto se predstavljas ili foliras. Jos uvijek se mogu prati tanjiri u restoranu ako ne znas jezik ili ako nemas struku. I tu je konkurencija jaka jer Rumuni , Bugari , Spanci ...imaju pravo na rad.
Margita81

#803 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Margita81 »

Prikupljeni svi dok za vizu-termin u septembru. Dakle jos malo i mahanje :))
Kikibombona

#804 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Kikibombona »

Dosta mojih prijatelja je otislo u proteklih 4-5 godina....

Kao da je u ovoj godini uslijedio novi val...

Moj najbolji drug zeli da ide. Ima dobar posao, visokoobrazovan, ima i neke nekretnine... Zeli da ide jer je ovo sto ovdje ima zaradjeno na posten nacin nedovoljno za njegove ambicije i prohtjeve. Ima drugove u Njemackoj koji ga zovu i garantuju posao odmah... Iduce godine planira ici.

Komsija 1. Ima zenu i dijete, ostao je bez posla. Zena ne radi. Ove godine ide u Njemacku, ima prijatelje i neke solucije...

Komsija 2. Ide u novembru. Podstanar, zena i dvoje djece. Ostali bez posla, kazu da nemaju sta izgubiti. Idu traziti azil, imaju neke prijatelje u Kelnu... Po meni, najmanje sanse za uspjeh imaju...

Sestra i muz mog dobrog druga. Idu do kraja godine. Dvoje male djece... Imaju solidna primanja i stambeno su zbrinuti, ali zele vise za sebe i svoju djecu... Imaju rodbinu i prijatelje u Belgiji.

Veliki broj mojih prijatelja i poznanika zeli otici....

Nedavno je kod mene bio rodjak iz Amerike. Rece, ostat cu 7 dana. Izdrzao je tri dana i razgulio. Kaze, da mi placaju 20 000 dolara u BiH da samo lezim, ne bih ovdje mogao zivjeti. Doduse, covjek ima firmu, dobro mu je u zivotu.... Putuje svijetom, uziva.... On se ovdje osjeca kao sto bih se ja osjecao da me bace u neku bosansko selo i kazu da ne smijem silaziti u grad.

Nisam odlucio ici, ali mi se ta ideja mota po glavi....
insomnia78

#805 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

Ti zapali u Rojavu :lol:
Treba im kadra
Tabhana

#806 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

95% ljudi koje znam želi otići iz BiH. Druga stvar je sada što ne mogu. Da se bolje izrazim, mogu otići, ali ne mogu nigdje ostati duže od 2-3 mjeseca :D

Ovo je privatna država određenih porodica koji uživaju u masnim parama, tako što gaze po običnom narodu koji nije imao te "sreće" da nosi određeno prezime.

Otiđite u sve moguće državne firme, opštine, sudove itd, čitajte malo prezimena, pogledajte im stranačku pripadnost i sve će vam biti jasno. Koliko sam samo napravde vidio ne bi vjerovali, a najgore od svega je što se nemate nikome žaliti.

Ovo nije ni d od države, svaki dan žalim za svakom prolivenom krvi šehida koji su branili ovu zemlju.
TRANCE

#807 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by TRANCE »

Prema ovome, dostigli smo rang Indije, jer ljudi rade čitav dan bukvalno za ručak.
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/28260 ... nevno.html
Ova priča je vjerovatno tačna, budući da znam bruku studenata ili obrazovane raje sa završenim fakultetima koji su radili u centru Sarajeva za dnevnicu od 10-15 KM po 8-10 sati na raznim poslovima u nedostatku nečeg boljeg (tipa anketiranje, promocije, slaganje robe u skladištima i prodavnicama i sl.). Stoga da stariji, manje obrazovani i ljudi po selima lome leđa čitav dan za 5-10 KM dnevno je naša realnost.
Thorgerson

#808 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Thorgerson »

Kakva je sansa da zaposli bosanac u EU.

Mislim, je li istini da poslodavci prvo cesljaju EU gradjane, da smo mi deseti po redu.

Ne kontam, kako ljudi se onda ispale? Ili su ovi koji se ispale vecinom radna snaga koje tamo manjka.
Latte

#809 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Latte »

Vecina koja ide u EU su za poslove za koje postoji manjak.
Recimo zdravstvo,fali njegovatelja,sestara i slicnog kadra.
Nakon sto je njemacka ukinula vojni rok toga im fali jos vise jer je vecina svaba vojsku odradjivala kroz CIVI tj radom u domovima,bolnicama,centrima za odvikavanje.
Ecci
Vozim: Biciklam

#810 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ecci »

Thorgerson wrote:Kakva je sansa da zaposli bosanac u EU.

Mislim, je li istini da poslodavci prvo cesljaju EU gradjane, da smo mi deseti po redu.

Ne kontam, kako ljudi se onda ispale? Ili su ovi koji se ispale vecinom radna snaga koje tamo manjka.
Pa trenutno najviše odlaze zdravstveni radnici ( doktori, njegovatelji starih i nemoćnih), inžinjeri (mašinski, elektro, građevinski), arhitekti. Još uvijek ima i dosta zanatlija ( keramičari, parketari, armirači, krovopokrivači). Sigurno je da ima i ljudi koji idu da rade fizičke poslove, samo što oni malo odu pa se vrate, a ovi visokoobrazovani se ne vraćaju.
U-zap

#811 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by U-zap »

TRANCE wrote:Prema ovome, dostigli smo rang Indije, jer ljudi rade čitav dan bukvalno za ručak.
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/28260 ... nevno.html
Ova priča je vjerovatno tačna, budući da znam bruku studenata ili obrazovane raje sa završenim fakultetima koji su radili u centru Sarajeva za dnevnicu od 10-15 KM po 8-10 sati na raznim poslovima u nedostatku nečeg boljeg (tipa anketiranje, promocije, slaganje robe u skladištima i prodavnicama i sl.). Stoga da stariji, manje obrazovani i ljudi po selima lome leđa čitav dan za 5-10 KM dnevno je naša realnost.
Pa naravno da je tacna, i taj cigo od gazde kao nije tu da ne bi jadnim ljudima ni to isplatio. Dok je u BiH dnevnica 5-10 KM, u Svedskoj je satnica oko 125 SEK(25BAM). To je za poslove tipa ciscenje, konobarisanje i sl. Poslovi sa inzinjere su placeni preko 200 SEK po satu i zasto ne bi svako normalan bjezao od "rahatluka". Zadnji put sam bio u Bosni prije 3 godine i skroz sam se odvikao od Bosne. Taj "odmor" mi je ustvari bio umor i odlucio sam da vise i ne dolazim. Lahko se naviknuti na dobro ali nema nista gore nego sa dobrog se vratiti na lose.
Thorgerson

#812 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Thorgerson »

Ja bih samo dodao da ovi pojedini iz dijaspore pogresno gledaju stvari. Ne odlaze ljudi iz BiH samo zbog para, novca bla bla...Jebote lova, nije sve u tome.
Ove koje ja znam da su otisli, neki su u proporciji plata i troskova cak rade i za manje u tim zemljama - ali opet kazu da nema sanse da bi se vratili.

Dakle, mi ovdje nemamo nista uredjeno. Ja ne znam nijednu oblast da funkcionise besprijekorno.

Politicari drze napetost jer im odgovara. Dok se narod zabavlja ratom, posvadjani jedni s drugima, oni uzivaju. Jer cim se pokrene neka frka na politicare, oni izvlace as iz rukava rat, referendumi, nesigurnost, sigurnost, otcjepljenje, 100% BiH i slicne budalastine...

Zdravstvo se raspada. Doktora manjka, guzve, nemaju lijekova, ne mozes pola testova uraditi - ko da si u Čadu u Africi, Somaliji. Mozda ovo nekom dijasporasu zvuci bezveze, ali nije bezveze kad te doktor posalje da snimis nesto, ti odes gore i oni ti kazu dodji za 3 mjeseca?! Ej. Za 3 mjeseca. I sta ces onda pokupis se i odes privatno i snimis za 35 minuta?!

Javni prijevoz. Raspad sistema. Tramvaji stari po 40 godina, autobusi se raspadaju, prljavo, fuj. I jos je u Sarajevu dobro. Ostali gradovi, ne znam, nek im je bog na pomoci.

Obrazovanje. Skole se zatvaraju, obrazovni sistem zastario dibidus. Tjesimo se lafo nekim olimpijadama - a istina je da smo najneobrazovanija nacija u Evropi.

Socijalna sigurnost. Nema je. Ostanes bez posla. Najebo si. Naravno raja se izvlaci kako zna. Ali nije jednostavno. To naravno znaju i poslodavci i makismalno iskoristavaju.

Nesigurnost - generalna. Imas drzavu koju 2/3 stanovnika ne smatra svojom. Mozes biti ubijen i namlacen ako se pojavis u odredjenom dijelu zemlje, sa pogresnom zastavom, imenom.

Infrastruktura. Ostali smo i zapeli u 80-im. Sramota je da i dalje vozimo po putevima starim pola stoljeca. To je smijesno. :-)

Itd.

Dakle, sto se mene licno tice novac i ne bi bio glavni razlog odlaska. Ima tu pobrojanih i jos milion drugih stvari, zbog kojih bi sutra otisao da mogu.
Last edited by Thorgerson on 29/07/2015 11:29, edited 1 time in total.
madner

#813 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Jah, dnevnica u Bosni 10 KM a prosjecna plata 1200.
Nema dalje. :D
prog321

#814 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Infrastruktura i obrazovanje je bolje nego u vecini svijeta.
Odvadi malo Thorgeson. Jeste lose ali nije smak svijeta.

Jos nijedan inzinjer iz nase skole nije otisao vani i obrukao se. Znaci da skole obavljaju solidan posao.
I ja ne znam nikoga na selu ko radi za 10km dnevno. Ja trebao radnike na jednoj vikendici, niko nije htio ispod 50 KM ni da me pogleda.
Ecci
Vozim: Biciklam

#815 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ecci »

Neko reče, ne radi se toliko o novcu.
I to je istina.

Dosta visokoobrazovanih koji su otišli, su i ovdje imali solidno plaćene poslove, npr specijalista zaposlen u UKC Tuzla
koji je otišao da radi u Njemačku.
O drugim stvarima se radi.
Leo_alfa

#816 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Leo_alfa »

Ne znam da iko pokusava otici u drzave sa losijim zivotnim standardom, drzavnim sistemom, skolstvom, zdravstvom itd. Tako da ovaj trend uopste nije iznenadjujuci, u stvari sasvim je i ocekivano s obzirom koliko napredujemo.
Ommadawn

#817 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

prog321 wrote:Infrastruktura i obrazovanje je bolje nego u vecini svijeta.

Jos nijedan inzinjer iz nase skole nije otisao vani i obrukao se. Znaci da skole obavljaju solidan posao.
I ja ne znam nikoga na selu ko radi za 10km dnevno. Ja trebao radnike na jednoj vikendici, niko nije htio ispod 50 KM ni da me pogleda.
Pa infrastruktura je tu negdje sa ostalim balkanskim zemljama. Ništa bolja u Bugarskoj i Rumuniji. Ali tramvaji loši do bola, gradski autobusi također. Putevi - od Tuzle do Sarajeva 2,5 do 3 sata, ako nema gužve a 130 km. A gdje je nelegalna gradnja koja je još bolje došla do izražaja tokom prošlogodišnjih poplava i klizišta?

Školstvo - šta je sa profama što traže pičke inače nema prolaska na ispitu? Kazne li se ti ljudi?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#818 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

TRANCE wrote:Irska je inače država s najmanjim poreznim opterećenjem na plate od razvijenih država EU. Nizak porez na dobit kompanija, engleski jezik, najveći natalitet u EU i obrazovana mlada radna snaga su je od katoličke džamahirije od prije 30-40 godina napravili perspektivnom i razvijenom državom. Jeste da ih je ekonomska kriza iz 2008. žestoko pogodila, ali se isto tako i rapidno oporavljaju. 2014. su imali najveći rast GDP-a od svih država EU (4,8% ). Procjena Europske komisije za 2015. je rast od 3,6%, 2016. 3,5%. Za komparaciju njemački GDP: 2014. 1,6%, 2015. 1,9%, 2016. 2,0%.
Nemam nista dodati ni oduzeti jer se ne razumijem, ali mi toliko smeta misinterpretacija da je dzamahirija teokratija. To je zapravo naziv za socijalisticko uredjenje, vladavinu preko narodnih vijeca, koju je osmislio Muamer Gadafi :thumbup:

Katolicka dzamahirija je dakle oskimoron par ekselans :)
Sanjarko

#819 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Sanjarko »

_BataZiv_0809 wrote:
TRANCE wrote:Irska je inače država s najmanjim poreznim opterećenjem na plate od razvijenih država EU. Nizak porez na dobit kompanija, engleski jezik, najveći natalitet u EU i obrazovana mlada radna snaga su je od katoličke džamahirije od prije 30-40 godina napravili perspektivnom i razvijenom državom. Jeste da ih je ekonomska kriza iz 2008. žestoko pogodila, ali se isto tako i rapidno oporavljaju. 2014. su imali najveći rast GDP-a od svih država EU (4,8% ). Procjena Europske komisije za 2015. je rast od 3,6%, 2016. 3,5%. Za komparaciju njemački GDP: 2014. 1,6%, 2015. 1,9%, 2016. 2,0%.
Nemam nista dodati ni oduzeti jer se ne razumijem, ali mi toliko smeta misinterpretacija da je dzamahirija teokratija. To je zapravo naziv za socijalisticko uredjenje, vladavinu preko narodnih vijeca, koju je osmislio Muamer Gadafi :thumbup:

Katolicka dzamahirija je dakle oskimoron par ekselans :)
Tacno

:thumbup:
prog321

#820 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ommadawn wrote:

Pa infrastruktura je tu negdje sa ostalim balkanskim zemljama. Ništa bolja u Bugarskoj i Rumuniji. Ali tramvaji loši do bola, gradski autobusi također. Putevi - od Tuzle do Sarajeva 2,5 do 3 sata, ako nema gužve a 130 km. A gdje je nelegalna gradnja koja je još bolje došla do izražaja tokom prošlogodišnjih poplava i klizišta?

Školstvo - šta je sa profama što traže pičke inače nema prolaska na ispitu? Kazne li se ti ljudi?
Prvi prodji kroz Bugarsku a da ne spominjemo Rumuniju u kojoj većina sela nema asfalta niti pitku vodu u kući.

I navedi mi jednu državu u kojoj profe ne traže pizze od studentica?
To je valjda u opisu posla :-D
Margita81

#821 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Margita81 »

Ecci wrote:Neko reče, ne radi se toliko o novcu.
I to je istina.

Dosta visokoobrazovanih koji su otišli, su i ovdje imali solidno plaćene poslove, npr specijalista zaposlen u UKC Tuzla
koji je otišao da radi u Njemačku.
O drugim stvarima se radi.
Upravo :)
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#822 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Domaci izdajnik »

Ommadawn wrote:

Topčić polje i Željezno polje je dovoljan dokaz....a plaćaš obavezan harač za puteve pri registraciji vozila a pola cesta su amortizer štrase....
Ommadawn

#823 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

prog321 wrote:
Ommadawn wrote:

Prvi prodji kroz Bugarsku a da ne spominjemo Rumuniju u kojoj većina sela nema asfalta niti pitku vodu u kući.

I navedi mi jednu državu u kojoj profe ne traže pizze od studentica?
To je valjda u opisu posla :-D
Prošao Bugarsku prije 3 godine - vidio i ništa nisu bolji od Bosne. I u BiH imaš sela bez asfalta i pitke vode u kućama.

Profa u Swe tražio pičke, dobio otkaz i da plati odštetu ;) Jedan jedini slučaj koji znam da je uopšte tražio pičke. U Bosni znam više i sve i jedan još uvijek obavljaju svoj posao.
prog321

#824 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

U Swe se studentice dobrovoljno zigu sa profama i tu ne moze nikakav zakon nista.

Nego, navedi jedno selo u BiH koje nema asfalt i kupatilo u kuci ?
Ommadawn

#825 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

prog321 wrote:U Swe se studentice dobrovoljno zigu sa profama i tu ne moze nikakav zakon nista.

Nego, navedi jedno selo u BiH koje nema asfalt i kupatilo u kuci ?
Ne znam ni jedan takav slučaj ali poznajem studenticu koja je svoje luksuzne navike financirala prostitucijom. Da li su profe bili mušterije, ne znam ali njene ocjene i nisu bile visoke s obzirom da sam je više puta vidio na ponovnim polaganjima.
S obzirom da je to ovdje zakonom zabranjeno, sumnjam da će iko rizikovati svoj posao i ugled. Jedan probao pa se sad kaje.

Selo veliš? Jeleč kod Foče što znam. Do pola asfaltiran i to se tražilo od dijaspore da sudinanciraju to asfaltiranje. Kuće bez vode, odvod se slijeva u riječice koje teku kroz selo a iste služe i kao deponija.

A kad smo kod smeća, sjeti se flaša i plastičnih kesa koje se uhvate na branama i drvećem nadvijenom nad našim rijekama pogotovo na vodozaštitnim zonama. Sramota da se priroda tako uništava.
Post Reply