Stripovi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Vam

#801 Re: Stripovi

Post by Vam »

Malo nesto drugacije, umjetnici koji se vezu uz stripove iako nisu sami radili stripove, ponekad su teme njihovih slika bili strip likovi, Konan najvise, a i naslovnice magazina su cesto bile njihove slike, kod nas recimo Stripoteka. Da ne zatrpavam, kratko podsjecanje na samo njih par... Frank Frazzeta, Boris Vallejo, Petar Meseldzija.

Image
Image
Image
Praetorious

#802 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Bloo wrote: 03/10/2022 09:39 Na primjer Mooretov The League of Extraordinary Gentlemen :D
Oh, takvih stripova ima na vagone. Više volim čitati/gledati o ženskim likovima u glavnim ulogama, nego masu mišića koji razmišlja donjom glavom i svemu pristupa držeći se američkog načina rješavanja stvari: Nema problema koji se ne može riješiti dovoljnom količinom metaka!

A u takve, meni draže strip serijale, spadaju već spomenuti Nakon Pada (After the Fall), svi Vampirella, Purgatori i Red Sonja serijali, onda npr. X-Men Unlimited - Green, što je već lagana tematika ili The Misfits Club for klix što je malo teža i gorča priča; pa onda nešto što se još štampa kao The Adventures of Adrienne James; onda serijal Grimm Spotlight koji u najvećem broju slučajeva ima heroine u prvom planu... Ima toga jako puno, ne može se pobrojati.
Vam

#803 Re: Stripovi

Post by Vam »

Kakva ekipica, samo im jos fale Iznogud, Umpah-pah i Natasa...

Image
nles

#804 Re: Stripovi

Post by nles »

Moja preporuka:

Arthur de Pins: Péchés Mignons :D

Image
Vam

#805 Re: Stripovi

Post by Vam »

Dosao red na drugu Romerovu heroinu, umjesto dame ovaj put divljakusa...

Axa

Image
nles

#806 Re: Stripovi

Post by nles »

Vam wrote: 05/10/2022 09:11 Dosao red na drugu Romerovu heroinu, umjesto dame ovaj put divljakusa...

Axa

Image
To je Modesty, samo sa plavom kosom i u postapokalipticnom okruzenju.
Vam

#807 Re: Stripovi

Post by Vam »

nles wrote: 05/10/2022 16:00
Vam wrote: 05/10/2022 09:11 Dosao red na drugu Romerovu heroinu, umjesto dame ovaj put divljakusa...

Axa

Image
To je Modesty, samo sa plavom kosom i u postapokalipticnom okruzenju.
I plavom kosom
Vam

#808 Re: Stripovi

Post by Vam »

Jedan od mojih drazih old school stripova...

Kobra

Image
nles

#809 Re: Stripovi

Post by nles »

Vam wrote: 06/10/2022 10:33 Jedan od mojih drazih old school stripova...

Kobra

Image
Kerac... bio je i Cat Claw od njega.
Prilicno jasne linije crteza, ali bez finesa, sjencenja itd.
Price pravolinijske, cesto naivne, sa malo beogradskog ulicnog humora.
Vam

#810 Re: Stripovi

Post by Vam »

nles wrote: 06/10/2022 10:42
Vam wrote: 06/10/2022 10:33 Jedan od mojih drazih old school stripova...

Kobra

Image
Upravo, Cat Claw mi je uvijek djelovala nezavrseno... previse sablonski... Kobra je bio jedan od prvih stripova koje sam kao klinac imao u ovom velikom formatu s tvrdim koricama pa mi se cinio mnogo ozbiljniji tada, plus sto je strip +18, tako da je ostao urezan u sjecanje :lol:
nles

#811 Re: Stripovi

Post by nles »

Vam wrote: 06/10/2022 10:56
nles wrote: 06/10/2022 10:42

Upravo, Cat Claw mi je uvijek djelovala nezavrseno... previse sablonski... Kobra je bio jedan od prvih stripova koje sam kao klinac imao u ovom velikom formatu s tvrdim koricama pa mi se cinio mnogo ozbiljniji tada, plus sto je strip +18, tako da je ostao urezan u sjecanje :lol:
Ja sam citao zbog Sandre. :D
Vam

#812 Re: Stripovi

Post by Vam »

Jos jedan lik kojeg mnogi znaju iz Stripoteke

Valerian

Image
Vam

#813 Re: Stripovi

Post by Vam »

Mozda malo manje poznat, ali svakako odlican (tabla stripa koju postavljam otvara nastavak price "Veliki predak" koju sam poceo citati, ali nisam imao priliku zavrsiti...)

Jugurta

Image
Vam

#814 Re: Stripovi

Post by Vam »

Po mom skromnom misljenju, medju najljepse ilustrovanim stripovima u samom vrhu su stripovi Fernanda Fernandeza. Table ovih stripova su praznik za oci. Zora i hibernauti i Krugovi, nasao sam ova dva kompletna stripa na linkovima ispod, uzivajte

https://www.zipcomic.com/zora-and-the-h ... -issue-tpb

https://raggedclaws.com/category/bill-sienkiewicz/

Na drugom linku strip se nalazi par postova nize.
A sad par tabli iz stripova, prelijepe ilustracije...

Image
Image
Vam

#815 Re: Stripovi

Post by Vam »

Zenskih likova ima dosta manje nego muskih, ali nije da ih nema i kada se bolje sagleda, proporcionalno vise je dobrih zenskih neko muskih likova. Jedna takva je sigurno...

Taxi

Image
Vam

#816 Re: Stripovi

Post by Vam »

Jedno od najvecih imena u svijetu stripa, po meni medju top 5...

Alex Ross

Praetorious

#817 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Vam wrote: 10/10/2022 11:06 Zenskih likova ima dosta manje nego muskih, ali nije da ih nema i kada se bolje sagleda, proporcionalno vise je dobrih zenskih neko muskih likova. Jedna takva je sigurno...
Da, mislim da smo već ranije govorili o ženskim likovima, kao glavnim ili bar ravnopravnim likovima u stripu. Ima takvih stripova jako puno, pobrojati se ne mogu. S jedne strane ima dosta ženskih super-junaka, a u drugim slučajevima su tu kao "obični" ljudi, sa svim svojim vrlinama i manama. Evo jednog takvog, vrlo finog stripa.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Oblakotvorac (2004) (Digital) (Praetorious-Release)

Image

Sci-Fi / Horror one-shot avantura, koja tematski podsjeća na film Riddick (2013)

Eksperimentalna klimatska mašina, transportni brod napunjen stotinama porodica u hiper-snu i trupe plaćenih ubica spuštaju se udaljenu planetu pretvorenu u kažnjeničku koloniju, samo da bi otkrili da nije napuštena.

Lauren Moore je briljantna mlada naučnica i tvorac Oblakotvorca: masivnog satelita dizajniranog da kontrolira kišne padavine na suhim planetama. Na novom kolonijalnom brodu na kome se nalaze stotine porodica, vojnici i kriogeno zaleđeni životinjski embrioni, Lauren je bila zadužena da upotrijebi Oblakotvorac radi teraformiranja planete. Ono što Lauren ne zna jeste da su vojnici poslani sa zadatkom istrebljenja postojećih kolonista da bi napravili mjesto za nove. Korporacijski termin za ovo je iseljenje. Ljudski termin je masovno ubistvo. Jedini čovjek koji joj može pomoći je tajanstvena lutalica za koju neki tvrde da je samo mit, izmišljotina pustinjskih nomada i ludaka.
Vam

#818 Re: Stripovi

Post by Vam »

Jedan jako dobar strip ukoliko volite maceve i carobnjake i tome slicno. Kod nas prevedeno kao "Tugovanka za izgubljenim pustarama" ili "Zalopojka za izgubljenim pustarama", izvorno francuski, u svakom slucaju jako fin strip.

Image
tap3ah75

#819 Re: Stripovi

Post by tap3ah75 »

Ja i dalje samo Dylan Doga čitam a i kupujem

Čitam a ne kupujem Magični Vjetar i pomalo Dragonero.
Vam

#820 Re: Stripovi

Post by Vam »

Ovaj iznad recimo, o kojem sam pisao, moze se naci kompletan na netu, na engleskom, besplatno. Drugacije je digitalne stripove citati i meni je strip na papiru neuporedivo drazi, ali opat, postoji i ova opcija...

Uostalom, evo i link, na ovoj stranici se nalazi dosta svakakvih stripova, od zaista pravo skupih i trazenih do totalno bezveznih, treba roviti.

https://view-comic.com/category/lament- ... ost-moors/
PhilJacksonIzvala

#821 Re: Stripovi

Post by PhilJacksonIzvala »

imaju li gdje mikijevi almanasi :D nesto me povuklo da vidim na sta sam trosio pare 80ih :lol:
Praetorious

#822 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

PhilJacksonIzvala wrote: 12/10/2022 10:04 imaju li gdje mikijevi almanasi :D nesto me povuklo da vidim na sta sam trosio pare 80ih :lol:
Imaš ih na stripzona . com, kao i kamaru drugih stripova iz ex-yu izdavačkog perioda. Imaju gotovo sve što je izlazilo iz štampe tokom decenija Zlatnog Doba Stripa.
Vam

#823 Re: Stripovi

Post by Vam »

Jedan covjek koji zasluzuje sve pohvale, Stevan Subić. Sam se naucio crtanju do nivoa top klase umjetnika stripa. Predan je crtanju na papiru i digitalnu obradu koristi veoma minimalno, po mom misljenju, zaista "organski" i najljepsi nacin stvaranja stripa. Covjek ima dosta fantasticnih ilustracija i radio je na nekim od najpoznatijih strip heroja. Najnovije sto se ocekuje je Riddler Year One, mini serijal (6 brojeva) koji Stevan radi po prici glumca koji je igrao istu ulogu u posljednjem Betmenu, Paul Dano. Ovo je prvi Stevanov angazman za DC. Strip treba izaci u prodaju 25. Oktobra, jos malo... :)
Pored toga, par njegovih stvari koje bi bilo odlicno imati u kolekciji, strip albumi Konan i Tarzan.

https://listzrenjanin.com/strip-crtac-s ... planovima/

Image
Image
Image
Image
Image
nles

#824 Re: Stripovi

Post by nles »

nles wrote: 02/10/2022 15:39
Praetorious wrote: 02/10/2022 14:36

A vidi, u raznim serijalima se iznose razne podaci, kako o Sonjinom porijeklu, tako i o njenom životu i životnim aktivnostima (u trenucima dok ne vitla mačevima). Originalna ideja bi bila ona koju sam naveo. U nekim stripovima ona se vrlo raskalašeno ponaša među muškarcima, mada se rijetko vidi išta dalje od dodira i poljubaca. Šta se desi u onom periodu između slika stripa - ostaje da se nagađa :D
Ovo je jedna od epizoda "originalnog" serijala... sad, je li Lee ili Buscema, ne mogu se sjetiti.
Neki carobnjak obeca Konanu da ce ozivjeti Belit ako mu dovede svezanog nekog carobnjaka-konkurenta.
Usput Konan u nekoj krcmi naidje na Sonju, u picu zaguzvaju i on je pobijedi u borbi.
Podsjeti je sta je obecala, ali kada vidi koliko je ona nevoljna, odustane od svog prava.
To jedna onako bas melanholicna epizoda, o zalu za izgubljenim, a Konan je jos mracniji nego inace.
As i said...

Image

Image

Image
Praetorious

#825 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Ovo se poavilo sinoć na netu, pa sam ga već zgotovio.
Za čitanje je potreban neki comic reader: CDisplayEX (ne obični prastari CDisplay!), Honeyview, SumatraPDF ili bilo šta drugo što se pojavilo u zadnjih 5 godina.
Ko voli nek' izvoli, ugodno čitanje :izet:

Prilazak 1 (od 5) (2022) (Digital) (Praetorious-Release)
The Approach

Image

Nova horror mini-serija u pet dijelova, dolazi nam iz ruku pisaca Jeremy Hauna (The Red Mother) i Jason A. Hurleya (The Beauty) i crtača Jesus Hervás (The Empty Man). Naslov u avijaciji znači "prilazak pred slijetanje".

Kad se aerodrom na kome rade Mac i Abigail nađe u sred zimske oluje, čine se očajnički napori da se pista osposobi za slijetanje putničkog aviona, iako nema uslova za smještaj putnika. Nedugo zatim, mali avion pada na auerodrom i pretvara se u buktinju. Nakon izvlačenja jedinog preživjelog, osoblje shvata zastrašujuću stvar: taj avion se vodio kao nestao punih 27 godina! Noćna mora počinje polako da se odvija među ljudima, olujom zarobljenim na aerodromu. Za one koji se plaše letenja... nije nebo ono koje zahtijeva strah... već ono što leži iza njega...

CBZ | 25 stranica | 23.6 MB
Post Reply