Vjerovati naspram znati
-
broj dva
#801 Re: Vjerovati naspram znati
Naštimana igra jarane...
- thea
#802 Re: Vjerovati naspram znati
imate nekog, pitajte, zarada min 40KM
Trazim vise slobodnih studentica za ciscenje stana u cetvrtak 14.08.2014 regija Dobrinja.
Trebaju mi vrijedne cure, minimalno 3. Ako imate nekog javite, placam vise no standardno jer su studentice.
Trazim vise slobodnih studentica za ciscenje stana u cetvrtak 14.08.2014 regija Dobrinja.
Trebaju mi vrijedne cure, minimalno 3. Ako imate nekog javite, placam vise no standardno jer su studentice.
-
broj dva
#803 Re: Vjerovati naspram znati
----------thea wrote:imate nekog, pitajte, zarada min 40KM
Imam crnu suknjicu, bjele cipkaste carape i praška prašića, mogu li i ja ?
- thea
#804 Re: Vjerovati naspram znati
Sve moze, a prasko.. mi ne treba ima kuce sve za ribanje.
- S4mpion
#805 Re: Vjerovati naspram znati
Kad bi se Bog prikazao, svi bi postali vjernici, ali se ne pokazuje što tebe, naravno, ne spriječava da budeš vjernik, samo ti je ostavljena mogućnost izbora.IcedMFEarth wrote:"A da je Gospodar tvoj htio, sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere ucinio."
‘Hoćete li da vam kažem čija djela neće nikako priznata biti, čiji će trud u životu na ovome svijetu uzaludan biti, a koji će misliti da je dobro ono što rade?’ To su oni koji u dokaze Gospodara svoga ne budu vjerovali i koji budu poricali da će pred Njega izići; zbog toga će trud njihov uzaludan biti i na Sudnjem danu im nikakva značaja nećemo dati. Njima će kazna Džehennem biti, zato što su nevjernici bili i što su se dokazima Mojim i poslanicima Mojim rugali." (El-Kehf, 103.-106.).
Zar ovo nije malo nepravedno ? Bog namjerno nije htio da svi budemo muslimani, a oni koji nisu muslimani ce u dzehenem.
- MJAU - da
#806 Re: Vjerovati naspram znati
Samo što je ta mogućnost izbora veoma uslovljena, prema tome, teško da se radi o slobodnom izboru.
- S4mpion
#807 Re: Vjerovati naspram znati
Veoma uslovljena u kojem smislu?
-
nemezis
#808 Re: Vjerovati naspram znati
Mjestom rođenja.S4mpion wrote:Veoma uslovljena u kojem smislu?
- S4mpion
#809 Re: Vjerovati naspram znati
Mjesto rođenja te ne spriječava da razmišljaš i biraš tako da ipak to nije uslov.nemezis wrote:Mjestom rođenja.S4mpion wrote:Veoma uslovljena u kojem smislu?
- MJAU - da
#810 Re: Vjerovati naspram znati
Pa nije mjesto rođenja. To je vrlo jednostavno. Ako se neko rodi negdje gdje recimo nije moguće da uopšte dopre ideja o Bogu, ne bih rekla da bi Bog (bar Allah) kaznio nekoga što nije znao za Njega, tj. nije imao ko da ga uputi.
Mislim u smislu izbora da ga uopšte nemaš. Jer, neko te unaprijed uslovio sa nečim što te čeka i kaže da imaš izbor.
Mislim u smislu izbora da ga uopšte nemaš. Jer, neko te unaprijed uslovio sa nečim što te čeka i kaže da imaš izbor.
- IcedMFEarth
#811 Re: Vjerovati naspram znati
Da si npr. rođen u Americi gdje se prava islamofobija širi, cijela porodica ti generacijama kršćanska i okruženje ti nema nikakvog dodira sa islamom, ti bi baš uzeo čitati kur'an i prešo na islam ?
Amerikanci isto tako vjeruju da je kršćanstvo jedina prava religija isto ko i ti. Njima je u odrastanju usađeno u glavu da je to jedina prava religija i da su ostale besmislene, isto kao i tebi. U čemu je razlika ?
Ili da si rođen u nekom izolovanom plemenu koje nema dodira sa cilizacijom uopšte ?
Mada su ovo retorička pitanja, znam da ćeš naći neki način
Amerikanci isto tako vjeruju da je kršćanstvo jedina prava religija isto ko i ti. Njima je u odrastanju usađeno u glavu da je to jedina prava religija i da su ostale besmislene, isto kao i tebi. U čemu je razlika ?
Ili da si rođen u nekom izolovanom plemenu koje nema dodira sa cilizacijom uopšte ?
- S4mpion
#812 Re: Vjerovati naspram znati
S druge strane, koja smatra da postoji Sila koja iz ničega stvara nešto, vlada mišljenje da ista ta Sila može znati čovjekovu budućnost, a da mu pri tome ostavi slobodnu volju, stvar vjerovanja.MJAU - da wrote:Pa nije mjesto rođenja. To je vrlo jednostavno. Ako se neko rodi negdje gdje recimo nije moguće da uopšte dopre ideja o Bogu, ne bih rekla da bi Bog (bar Allah) kaznio nekoga što nije znao za Njega, tj. nije imao ko da ga uputi.
- MJAU - da
#813 Re: Vjerovati naspram znati
Ma jok. To nije toliko teško, preći sa jedne vjere na drugu. Stvar je rituala, a Bog je jedan u ovom slučaju.IcedMFEarth wrote:Da si npr. rođen u Americi gdje se prava islamofobija širi, cijela porodica ti generacijama kršćanska i okruženje ti nema nikakvog dodira sa islamom, ti bi baš uzeo čitati kur'an i prešo na islam ?
- MJAU - da
#814 Re: Vjerovati naspram znati
Stvar vjerovanja da. Ali, sloboda izbora i ne.S4mpion wrote:S druge strane, koja smatra da postoji Sila koja iz ničega stvara nešto, vlada mišljenje da ista ta Sila može znati čovjekovu budućnost, a da mu pri tome ostavi slobodnu volju, stvar vjerovanja.MJAU - da wrote:Pa nije mjesto rođenja. To je vrlo jednostavno. Ako se neko rodi negdje gdje recimo nije moguće da uopšte dopre ideja o Bogu, ne bih rekla da bi Bog (bar Allah) kaznio nekoga što nije znao za Njega, tj. nije imao ko da ga uputi.
- S4mpion
#815 Re: Vjerovati naspram znati
Kako za koga, za nekog ne, za nekog da, zavisi od vjerovanja.MJAU - da wrote:Stvar vjerovanja da. Ali, sloboda izbora i ne.S4mpion wrote: S druge strane, koja smatra da postoji Sila koja iz ničega stvara nešto, vlada mišljenje da ista ta Sila može znati čovjekovu budućnost, a da mu pri tome ostavi slobodnu volju, stvar vjerovanja.
- MJAU - da
#816 Re: Vjerovati naspram znati
Pa naravno. Vidjećemo rezultat diskusije ovdašnjih "filozofa" na temu slobodna volja, ili ti sloboda izbora.
Nisam u tom fahu, ali za sada nemam izbora po ovm pitanju.
Nisam u tom fahu, ali za sada nemam izbora po ovm pitanju.
- nemampojma0
#817 Re: Vjerovati naspram znati
Da je Bog htio da svi budu vjernici to bi i bili,ali bi to bilo pod uticajem Bozjeg htijenja,odnosno prislino bi svi vjerovali,a ovako je ostavljena mogucnost izbora.
Mjesto rodjenja apsolutno nema nikakve veze s tim kako covjek razmislja i do cega ce doci.Najbolji primjer je Selman Farisi,za one koji ne znaju to je covjek koji je rodjen u Perziji,njegovi obozavali vatru,cak i lozili vatru koja se obozavala,al on skonto da to nije to,pa kreno da upoznaje i drugacija vjerovanja i to na ozbiljan i potpun nacin,znaci upoznao vjeru i praktikovao je,dok nije uvidio nedostatke te vjere,onda je proucio drugu i tako redom dok nije postao musliman.Poenta je na ovom proucio,prostudirao,upoznao i zivio tu vjeru,a nije donosio pausalne ocjene i pogresne zakljucke na osnovu neznanja i pretpostavki.
Ima jedna zanimljiva prica,nekad sam je negdje na forumu spominjao,kad je AU baron Kučera proucavao Kur'an,a bio je vrstan poznavalac arapskog jezika,ali ipak nije shvatao sve poruke i smislove Kur'ana,pa upitao jednog dervisa da mu pojasni to.A dervis mu pokazao neku kucu i pitao bil je ovaj mogao nacrtati,baron rece da bi to mogao bez problema,a dervis ga upita bil mogao nacrtati njenu unutrasnjost,na sto baron rece da je shvatio odgovor i da mu je jasno njegovo nerazumijevanje nekih dijelova Kur'ana.
Dakle da bi se vjera mogla razumjeti potrebno ju je zivjeti i osjetiti,a to nije bas tako lako i usput,treba truda.Jer Poslanik a.s. je govorio o ljudima koji 60 godina klanjaju,a nemaju ni jedan jedini namaz.Kako tek da je shvati i razumije neko ko negira postojanje Boga.
Pa posto nesto ne shvata ili ne zeli da to istrazi i upozna,covjek bi morao biti barem malo korektan prema sebi i ne tvrditi da su tacne price koje su utemeljene na njegovim pretpostavkama,a ne na znanju.
Mjesto rodjenja apsolutno nema nikakve veze s tim kako covjek razmislja i do cega ce doci.Najbolji primjer je Selman Farisi,za one koji ne znaju to je covjek koji je rodjen u Perziji,njegovi obozavali vatru,cak i lozili vatru koja se obozavala,al on skonto da to nije to,pa kreno da upoznaje i drugacija vjerovanja i to na ozbiljan i potpun nacin,znaci upoznao vjeru i praktikovao je,dok nije uvidio nedostatke te vjere,onda je proucio drugu i tako redom dok nije postao musliman.Poenta je na ovom proucio,prostudirao,upoznao i zivio tu vjeru,a nije donosio pausalne ocjene i pogresne zakljucke na osnovu neznanja i pretpostavki.
Ima jedna zanimljiva prica,nekad sam je negdje na forumu spominjao,kad je AU baron Kučera proucavao Kur'an,a bio je vrstan poznavalac arapskog jezika,ali ipak nije shvatao sve poruke i smislove Kur'ana,pa upitao jednog dervisa da mu pojasni to.A dervis mu pokazao neku kucu i pitao bil je ovaj mogao nacrtati,baron rece da bi to mogao bez problema,a dervis ga upita bil mogao nacrtati njenu unutrasnjost,na sto baron rece da je shvatio odgovor i da mu je jasno njegovo nerazumijevanje nekih dijelova Kur'ana.
Dakle da bi se vjera mogla razumjeti potrebno ju je zivjeti i osjetiti,a to nije bas tako lako i usput,treba truda.Jer Poslanik a.s. je govorio o ljudima koji 60 godina klanjaju,a nemaju ni jedan jedini namaz.Kako tek da je shvati i razumije neko ko negira postojanje Boga.
Pa posto nesto ne shvata ili ne zeli da to istrazi i upozna,covjek bi morao biti barem malo korektan prema sebi i ne tvrditi da su tacne price koje su utemeljene na njegovim pretpostavkama,a ne na znanju.
-
Bujrum majstore
#818 Re: Vjerovati naspram znati
Nije ti to bas tako, a mozda i jeste.IcedMFEarth wrote:"A da je Gospodar tvoj htio, sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere ucinio."
‘Hoćete li da vam kažem čija djela neće nikako priznata biti, čiji će trud u životu na ovome svijetu uzaludan biti, a koji će misliti da je dobro ono što rade?’ To su oni koji u dokaze Gospodara svoga ne budu vjerovali i koji budu poricali da će pred Njega izići; zbog toga će trud njihov uzaludan biti i na Sudnjem danu im nikakva značaja nećemo dati. Njima će kazna Džehennem biti, zato što su nevjernici bili i što su se dokazima Mojim i poslanicima Mojim rugali." (El-Kehf, 103.-106.).
Zar ovo nije malo nepravedno ? Bog namjerno nije htio da svi budemo muslimani, a oni koji nisu muslimani ce u dzehenem.
Uglavnom, do tumacenja je.
Ovo u vezi tumacenja je bas skakljivo...
Ja c probat drugacije tumaciti saobracajni zakon neko vrijeme, crveno cu tumaciti kao plavo, javim se u dogledno vrijeme.
- IcedMFEarth
#819 Re: Vjerovati naspram znati
Pa može se protumačiti kao što je šampion reko, da je ostavljena ljudima slobodna volja. I to je dobar odgovor, ali opet ima nepravde. Neko je urođen u strogu islamsku porodicu gdje ga roditelji odgoje ko muslimana, a negdje u totalnoj suprotnosti.
Šta označava plavo svijetlo ?
Šta označava plavo svijetlo ?
-
nemezis
#820 Re: Vjerovati naspram znati
Onoliko koliko muslimani izučavaju hrišćanstvo, toliko je realno očekivati da i nemuslimani izučavaju islam. Daleko je veća vjerovatnoća da osoba prihvati religiju svojih roditelja nego neku drugu.
- nasa
#821 Re: Vjerovati naspram znati
Jeste, samo sto mene nece pitati ni za tebe ni za krscanina niti tebe za mene itd.odgovarat ces samo za vlastite spoznaje...
- animals
#822 Re: Vjerovati naspram znati
Ja se divim ljudima koji na sva pitanja odmah citiraju neke sastave iz sveti knjiga..
ej , ljudi..mi smo u 21 stoljecu..izgleda, da neki jos nisu dosli ni do 15..
-
Chagalj
#823 Re: Vjerovati naspram znati
pa bas zato je Kuran interesantan zato sto je kao da je sad pisan a ne 1400 prije, kad ga citas imas nekad osjecaj kao da ti cita dusu, ono sto osjecas i mislis.animals wrote:Ja se divim ljudima koji na sva pitanja odmah citiraju neke sastave iz sveti knjiga..
to mene fascinira sa Kuranom
- pussysmoke
#824 Re: Vjerovati naspram znati
.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 23:46, edited 1 time in total.
- nasa
#825 Re: Vjerovati naspram znati
Ne znam cemu to kako kad znamo da ne vjerujes svakako
Mada extra si na onoj temi
savladao si tukija\tukja 
E da, to ti je nesto sto se pripisuje sijama odnosno sunije ih prozivaju za isto, nije dozvoljeno cak je zabranjeno osim ako si u zivotnoj opasnosti ili nekim extremnim situacijama
Mada extra si na onoj temi
E da, to ti je nesto sto se pripisuje sijama odnosno sunije ih prozivaju za isto, nije dozvoljeno cak je zabranjeno osim ako si u zivotnoj opasnosti ili nekim extremnim situacijama