Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
block

#801 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by block »

eee moja djeco pa vi kad to ne kontate onda i niste za ovaj pdf
XXS

#802 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by XXS »

Sta tu ima da se konta?
Il' ih ima vise od jednog, il' jedan i jedini nije sveznajuci.
nemezis

#803 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nemezis »

@XXS, u diskusiji sa nekim kao @cackalica nema smisla pozivati se na stari zavjet jer se on (cackalica) poziva na ajete koji kazu da su ranije objave iskrivljene od strane ljudi. Medjutim ako je bog dao propis a zatim ga povukao, to je velika stvar i zahtijeva objašnjenje.
Maxxtro

#804 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Maxxtro »

cackalica83 wrote: Kakvi ba kriteriji YWM-EZEN je jedan rijec, ”taj dan” je jedna rijec u arapskom i nije cista forma Dan.
Isto ka okad bi ti ja rekao Danju, ”danju je toplo” it is hot at day, znaci danju =at day ti bi uzeo u obzir kad je danju nije cista forma Dan. Razumijes li mes ad.
Da ti malo pojasnim situaciju oposto vidim ne baratas sa pravim cinjenicama

365 Dan
5 Tvojdan, jednarijec
5 Njihovdan, jednarijec
3 Dvadana (nesto poput Dvojica kod nas), jednarijec
27 Dani, jednarijec
70 Tajdan, jednarijec

Znaci ti bi ove rijeci Tvojdan, tajdan uzeo u obzir kad nije cista forma za rijec Dan?
Nisi razumio poentu i meni je vec postalo ocigledno da razlog zasto ove stvari smatras cudnovatim lezi u cinjenici da si ti jedna jako, jako neozbrazovana osoba. Vidis, ovo se na nacin na koji nam ti prezentujes ne moze uzeti kao dokaz nizasto, s obzirom da je odsutna bilo kakva logicka struktura u tvom argumentu, kao i kriteriji kojim se sluzis u svojoj analizi. Tvoje metode se sastoje iz probrojavanja svih mogucih rijeci i aposteriori utvrdjivanja kojekakvih korelacijji, pri cemu ne kazes unaprijed kakve korelacije se tacno traze. Znaci, konkretno u ovom primjeru s danima:

- da je kojim slucajem ukupan broj izasao na 354, ti bi rekao CUDO - islamski kalendar ima 354 dana, ovo je ocigledan znak od Boga
- da je kojim slucajem ukupan broj rijeci dan u singularu, zajedno sa onim instancama sa sufiksima kao "taj dan", ti bi opet rekao CUDO - broj ponavljanji svih varijanti rijeci "dan" u singularu je 365 ili 354
- da ih je kojim slucajem opet bilo premalo, a da ukljucujuci ponavljanja u pluralu izadje na 365 ili 354, ti bi opet rekao CUDO, broj ponavljanja rijeci dan u svim formama je broj dana u godini, ocigledan znak od Boga
- da smo kojim slucajem u toj sumi one oblike gdje kaze "dva dana" ili "sest dana" brojali sa 2 i 6, te ukupan broj tada izasao na 365, ti bi opet uzviknuo CUDO

Zanemarimo sve ovo i prihvatimo broj ovakav kakav jeste. Prihvatimo da je taj kod ubacen s namjerom. Zasto sad odjednom svih 365 instanci rijeci "dan" ima uistinu znacenje jednog dana, a na drugim mjestima kad ti to odgovara, odjednom rijec "dan" ima znacenje razdoblja. Tada je diskutabilno je li u pitanju uistinu dan ili duze vremensko razdoblje. Zasto brojimo ta ponavljanja? Tvrditi da je to cisto zbog morfoloske strukture rijeci "ywm" je besmisleno ako uistinu svih 365 ponavljanja semanticki ne odgovara pojmu jednog dana.
Niko ne tvrdi da sve to nije zanimljivost, ali da bi dokazao da to nije slucajnost, moras apriori ustanoviti objektivne kriterije. U protivnom, sta te sprecava da svaki put kad ja nadjem slicne numeroloske zanimljivosti u drugim knjigama, ti to jednostavno odbacis i tvrdis da nije isto i da je ovo tvoje specijalno. A statisticki gledano je cinjenica da u bilo kakvom djelu tog obima mozes naci zanimljive numeroloske veze i uzorke.
block

#805 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by block »

nemezis wrote:@XXS, u diskusiji sa nekim kao @cackalica nema smisla pozivati se na stari zavjet jer se on (cackalica) poziva na ajete koji kazu da su ranije objave iskrivljene od strane ljudi. Medjutim ako je bog dao propis a zatim ga povukao, to je velika stvar i zahtijeva objašnjenje.
da je Bog htio onda bi nam poslao isprintan Kur'an i rekao eto vam citajte to vam je to,onda ga niko ne bi prihvatio jer bi bilo previse stvari odjednom,zato je objavljivan 23 godine,kontas sad?
nemezis

#806 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nemezis »

@block, ne kontam, de mi pojasni. Razumiješ li ti moje pitanje? Zašto sveznajući, svemogući, svevideći, sve... donosi propis znajući da će ga derogirati (jer je sve..., je li) a zatim ga derogira i kako derogirani propis ostaje na snazi na osnovu hadisa?
block

#807 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by block »

nemezis wrote:@block, ne kontam, de mi pojasni. Razumiješ li ti moje pitanje? Zašto sveznajući, svemogući, svevideći, sve... donosi propis znajući da će ga derogirati (jer je sve..., je li) a zatim ga derogira i kako derogirani propis ostaje na snazi na osnovu hadisa?
zato sto ti nisi bio spreman prihvatiti i razumjeti konacan propis,pa si prvo dobio laksu varijantu,npr prvo je zabranjeno bilo klanjati u pijanom stanju pa nekad poslije je zabranjeno piti alkohol
nemezis

#808 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nemezis »

@block, je li ovo neka smislena diskusija ili ono "ja u klin ti u ploču"? Pričam o derogiranom ajetu o kamenovanju. Ajet je derogiran a propis je ostao na snazi na osnovu hadisa. Ako ćeš odgovarati nešto lijevo, nemoj, molim te.
block

#809 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by block »

nemezis wrote:@block, je li ovo neka smislena diskusija ili ono "ja u klin ti u ploču"? Pričam o derogiranom ajetu o kamenovanju. Ajet je derogiran a propis je ostao na snazi na osnovu hadisa. Ako ćeš odgovarati nešto lijevo, nemoj, molim te.
ja ne znam da je derogiran, ako je derogiran to znaci da je zamijenjen nekim drugim,boljim propisom,navedi mi onda kojim
nemezis

#810 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nemezis »

@block, kad se već uključuješ u temu, pročitaj o čemu se priča. Cackalica83 je rekao da je objavljen ajet o kažnjavanju kamenovanjem te je derogiran a propis ostao da važi. Kao dokaz o derogiranju poziva se na hadis.
block

#811 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by block »

nemezis wrote:@block, kad se već uključuješ u temu, pročitaj o čemu se priča. Cackalica83 je rekao da je objavljen ajet o kažnjavanju kamenovanjem te je derogiran a propis ostao da važi. Kao dokaz o derogiranju poziva se na hadis.
upravo sam se ukljucio a uskoro cu se i iskljuciti, ja sam u Kur'anu procitao da je kazna bicevanje,u hadisima postoji da je Poslanik izvrsavao kamenovanje,a znamo da je i u prijasnjim objavama vrseno kamenovanje,dakle zakljucujem da je propis o kamenovanju derogiran a da je donesen propis o bicevanju, sada nije poznato da li je Poslanik a.s . vrsio kamenovanje prije derogacije tog ajeta ili poslije,jer ako je prije onda je moguce da se ne mora kamenovati i da se moze izvrsiti bicevanje,a ako je poslije derogacije onda je cackalica upravu i propis je ostao isti. Sad ko je upravu,samo Allah zna,ali slijedeci bilo koji od ovih propisa ili oba nije greska,jer je to u sunetu i u Kur'anu.
Teea

#812 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Teea »

block wrote:
nemezis wrote:@block, je li ovo neka smislena diskusija ili ono "ja u klin ti u ploču"? Pričam o derogiranom ajetu o kamenovanju. Ajet je derogiran a propis je ostao na snazi na osnovu hadisa. Ako ćeš odgovarati nešto lijevo, nemoj, molim te.
ja ne znam da je derogiran, ako je derogiran to znaci da je zamijenjen nekim drugim,boljim propisom,navedi mi onda kojim
ima jedan hadis koji se prenosi od ajse pa kaze da je papir sa tim ajetom koza pojela.

Nego jedna druga stvar najvise istine mozes saznati u argumentovanim prepirkama izmedju shiita i sunita.tako shiiti donose uglavnom argumente za neispravnost sunitskog vjerovanja iz sunitskih knjiga.

a ovo moram pastirati da vidite ovaj cirkus sa dokazima

Nedostatak sure o kamenovanju?

U Sahih Buhari dio 8, knjiga 82, hadis 817 (kraj cetvrtog i pocetak petog pasusa) mozemo procitati govor koji je prenijet od halife hazreti Omera za vrijeme njegovog zadnjeg hadza:
"Zaista je Allah poslao Muhameda (s) sa istinom, i objavio je njemu svoju knjigu. Jedna od objava koja je dosla preko njega je i ajet o Rajam (kamenovanju). Mi smo ga ucili i razumjeli."
"Boziji poslanik je kamenovao, a i mi smo kamenovali nakon njega.
Plasim se da nakon nekog vremena neko ne kaze: "Allaha mi nemozemo u Bozijoj knjizi naci ajet o kamenovanju", pa da tako zalutaju napustajuci duznost koju je Svemoguci objavio."
"Kamenovanje je u Bozijoj knjizi. To je pravedna kazna za osobu koja je pocinila blud, ukoliko imaju svjedoci koji bi to potvrdili, ili ukoliko je zena zatrudnjela bez da je udata, ili ukoliko bludnik sam prizna"

Hazreti Ajsha takodje svjedoci o gubitku ajeta o kamenovanju
"Kada su ajeti "Rajm" (kamenovanje) i ajet "Rezah Kabir" objavljeni, bili su zapisani na parcetu papira, i cuvani ispod mojeg jastuka. Nakon smrti poslanik (s) dok smo jos bili u zalosti, jedna je koza pojela to parce papira.
1. Sunan Ibne Majah, dio 2, str 39, stampan u Karachi.
2. Musnad Imam Ahmad, dio 6, str 269, stampan u Beirut.
3. Taweel Mukhtalif Al Hadees, str 310, stampan u Beirut

Dali je veci dio sure Ahzab nestao?

Al-Muttaqi 'Ali bin Husam al-Din u njegovoj knjizi "Mukhtasar Kanz al-'Ummal" koja je pisana kao podrska Imam Ahmedovom Musnadu, dio 2, str 2, u njegovom hadisu u vezi sure 33, kaze da je Ibn Mardawayh prenio da je Hudhayfija rekao:
"Omer mi je rekao: "Koliko ajeta ima u suri al-Ahzab"? Ja sam rekao 72 ili 73 ajeta. On je rekao da je ta sura bila duga skoro kao i sura al-Baqara, koja sadrzi 287 ajeta, i da se u njoj nalazio ajet o kamenovanju.

Suyuti prenosi od hazreti Ajshe:
"Za vrijeme poslanikovog (s) zivota, sura Ahzab je ucena sa 200 ajeta, kada je Osman prikupio ajete, nasli smo u njoj broj ajeta koji se moze naci u sadasnjem Qur'anu".
Tafseer Durre Manthur, dio 5, str 180, al Itqan, dio 2, str 25

Dali su dvije-trecine Qurana izgubljene?

Poznati sunni alim al-Hafiz Jalaludin as-Suyuti pise:
"Hazreti Omer je rekao na Sakifi da Qur'an ima 1.027.000 slova
Tafseer al Itqan" od as-Suyuti, str 88

Sadasnji Qur'an ima 267033 slova. Da malo uprostimo ovo oko broja slova. Po ovim hazreti Omerovim rijecima da bi Quran imao toliki broj slova, trebao bi umjesto sadasnjih 30 biti oko 90 dijelova (dzuzova).
Kakvu fetvu imaju Nasibije u vezi toga?

Dali je vecina Qur'ana izgubljena?

Suyuti takodje prenosi sljedece rijeci od Abdullaha ibn Omera:
"Niko ne moze reci "Nasao sam Qur'an kompletnim" jer je vecina Qur'ana izgubljena".
"Tafseer Durre Manthur" as-Suyuti, dio 1, str 104

Dali su neke rijeci izostavljene iz sadasnjeg Qur'ana
U sahih Muslimu, dio 7 (komentar od al-Nawawi) u knjizi al-Zekeat, o vrlini da se zadovolji sa svim onim sto Bog dadne, kao i u vezi govorenja ljudima da imaju takvu vrlinu, str 139-140, prenosi se da je Abu al-Aswad prenio da je njegov otac rekao:
"Abu Musa al-Ash'ari je predstavio Qur'an ucacima Basre. Tri stotine ucaca se odazvase njegovom predstavljanju. On im rece: Vi ste ucaci, i izabrnici Basre. Ucite Qur'an i ne zanemaruj te ga. Inace ukoliko prodje dugo vremena i vasa srce mogu otvrdnuti kao sto su otvrdnula srca onih koji su dosli prije vas".
"Mi smo uobicajavali uciti jednu suru iz Qur'ana koja je slicila suri Bara'a po duzini i znacaju, medjutim ja sam je zaboravio. Iz te sure ja se sada mogu sjetiti samo sljedecih rijeci:
"Ukoliko bi Ademov sin posjedova dvije doline prepune obilja, on bi trazio i trecu dolinu, i nista nece napuniti stomake sinova Ademovih sem blata".
"Mi smo uobicajavali uciti i suru slicnu suri Musabbihat, pa sam i nju zaboravio. Sada se iz nje mogu sjetiti samo sljedeceg:
"O vi koji vjerujete, zasto kazete da to vi ne radite. Stoga ce svjedocanstvo biti zapisano na vasim vratovima, i u vezi toga cete biti upitani na sudnjeme danu".

Jasno je da ajeti koje Abu Musa pominje nepostoje u Qur'anu, niti da postoje takvi slicni ajeti koje je Bog objavio u Qur'anu. Zapanjujuce je da Abu Musa tvrdi da dvije sure iz Qur'ana nedostaju, jedna od njih slici suri Bara'ah (sura Bara'ah sadrzi 130 ajeta)

Dali nedostaju ajeti o dojencetu?

Muslim takodje prenosi u knjizi al Rida'ah (Knjiga dojenja), dio 8, hadis 3421, da je Ajsha rekla sljedece:
"Od onog sto je objavljeno u Qur'anu imalo je i da je deset puta znanog dojenja cinilo od dojilje majku dojenom djetetu, a sto cini brak haram (zabranjen) za to dijete. Nakon toga je ovaj ajet nadomjesten ajetom od "pet puta znanog dojenja". Poslanik je umro a te rijeci su izgovarane i ucene u Qur'anu"

Dali u Qur'anu nedostaju dvije sure?

Abi bin Ka'ab je rekao da su u njegovoj kopiji dodate jos sure "Al khula" i sura "Al hifd". Njihovi ajeti su (pomenuti ajeti tih sura su citirani u arapskom textu)
1. Mujma-ul-Zayad, dio 7, str 157, izdanje Egypat
2. Al Itqan Fil Ulum-ul-Qur'an, dio 2, str 66, izdanje Lahore
3. Ruh al Ma'ani dio 1, str 25, Egypat

Dali su u Qur'anu dodavate rijeci?

Najpre u Sahih Buhari dio 5, knjiga 57, hadis 86 (ili No. 5879):
Alkama je dosao u Sam (Siriju) pa nakon sto je usao u dzamiju i klanjao dva rekata namaza je rekao:
"Bože moj! Olakšaj me sa jednim dobrim drugom!". Tako je sjeo pored Ebu Durda koji ga je upitao: Odakle si?" Odgovorio mu je: "Od stanovnika Kufe." Ebu Durda rece: "Zar nije medju vama vlasnik tajne koju niko nece znati osim njega (tj Huzejfeta) i zar nije medju vama, onaj kojeg je Allah zaštitio od sejtana na poslanikovu (s) molbu (tj Ammara), i zar nije medju vama vlasnik siwaka i tajnog govora sa Vjerovijesnikom a.s.? (tj Ibn Mesud). Kako je bio uobicajavao Ibn Mesud da uci nakon ajeta "Tako mi noci kada prekrije" (sura 92:1)?". Alkama rece: "Tako mi muška i ženska." Ebu Darda rece: "Ljudi su neprestano bili u svadji sa mnom zbog takvog ucenja, skoro da su trazili da odustanem od onog sto sam cuo od Allahovog poslanika (s).

Za razliku od sljedbenika Abdullah Ibn Mesuda, Alqame i Ebu Ad-Darda svi muslimani danas 3 ajet sure el-Lajl (Noc) èitaju:

وما خلق الذكر والأنثى
I Onog koji muško i žensko stvara (Korkut 92:3)

Usporedi ovakvo ucenje ovog ajeta sa ucenjem Ibn Mesudovih sljedbenika, Alqame i svjedoèanstva Ebu Ad-Darde koji su taj ajet ucili rijeèima 'Tako mi muška i ženska" (والذكر والأنثى).

Hadis kojeg je Buharija zabjeležio u njegovom "sahihu" posredno uvjerava njegove sljedbenika da uklone dodatne rijeèi 'I Onog koji stvara" iz tog ajeta, jer su ashabi culi casnog poslanika [s] da uci taj ajet rijeèima 'Tako mi muška i ženska'. Ova tradicija jasno istièe Nasibijsko vjerovanje u iskrivljenost Kur'ana.
block

#813 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by block »

Teea wrote:
block wrote:
ima jedan hadis koji se prenosi od ajse pa kaze da je papir sa tim ajetom koza pojela.

Nego jedna druga stvar najvise istine mozes saznati u argumentovanim prepirkama izmedju shiita i sunita.tako shiiti donose uglavnom argumente za neispravnost sunitskog vjerovanja iz sunitskih knjiga.

a ovo moram pastirati da vidite ovaj cirkus sa dokazima

Nedostatak sure o kamenovanju?

U Sahih Buhari dio 8, knjiga 82, hadis 817 (kraj cetvrtog i pocetak petog pasusa) mozemo procitati govor koji je prenijet od halife hazreti Omera za vrijeme njegovog zadnjeg hadza:
"Zaista je Allah poslao Muhameda (s) sa istinom, i objavio je njemu svoju knjigu. Jedna od objava koja je dosla preko njega je i ajet o Rajam (kamenovanju). Mi smo ga ucili i razumjeli."
"Boziji poslanik je kamenovao, a i mi smo kamenovali nakon njega.
Plasim se da nakon nekog vremena neko ne kaze: "Allaha mi nemozemo u Bozijoj knjizi naci ajet o kamenovanju", pa da tako zalutaju napustajuci duznost koju je Svemoguci objavio."
"Kamenovanje je u Bozijoj knjizi. To je pravedna kazna za osobu koja je pocinila blud, ukoliko imaju svjedoci koji bi to potvrdili, ili ukoliko je zena zatrudnjela bez da je udata, ili ukoliko bludnik sam prizna"

Hazreti Ajsha takodje svjedoci o gubitku ajeta o kamenovanju
"Kada su ajeti "Rajm" (kamenovanje) i ajet "Rezah Kabir" objavljeni, bili su zapisani na parcetu papira, i cuvani ispod mojeg jastuka. Nakon smrti poslanik (s) dok smo jos bili u zalosti, jedna je koza pojela to parce papira.
1. Sunan Ibne Majah, dio 2, str 39, stampan u Karachi.
2. Musnad Imam Ahmad, dio 6, str 269, stampan u Beirut.
3. Taweel Mukhtalif Al Hadees, str 310, stampan u Beirut

Dali je veci dio sure Ahzab nestao?

Al-Muttaqi 'Ali bin Husam al-Din u njegovoj knjizi "Mukhtasar Kanz al-'Ummal" koja je pisana kao podrska Imam Ahmedovom Musnadu, dio 2, str 2, u njegovom hadisu u vezi sure 33, kaze da je Ibn Mardawayh prenio da je Hudhayfija rekao:
"Omer mi je rekao: "Koliko ajeta ima u suri al-Ahzab"? Ja sam rekao 72 ili 73 ajeta. On je rekao da je ta sura bila duga skoro kao i sura al-Baqara, koja sadrzi 287 ajeta, i da se u njoj nalazio ajet o kamenovanju.

Suyuti prenosi od hazreti Ajshe:
"Za vrijeme poslanikovog (s) zivota, sura Ahzab je ucena sa 200 ajeta, kada je Osman prikupio ajete, nasli smo u njoj broj ajeta koji se moze naci u sadasnjem Qur'anu".
Tafseer Durre Manthur, dio 5, str 180, al Itqan, dio 2, str 25

Dali su dvije-trecine Qurana izgubljene?

Poznati sunni alim al-Hafiz Jalaludin as-Suyuti pise:
"Hazreti Omer je rekao na Sakifi da Qur'an ima 1.027.000 slova
Tafseer al Itqan" od as-Suyuti, str 88

Sadasnji Qur'an ima 267033 slova. Da malo uprostimo ovo oko broja slova. Po ovim hazreti Omerovim rijecima da bi Quran imao toliki broj slova, trebao bi umjesto sadasnjih 30 biti oko 90 dijelova (dzuzova).
Kakvu fetvu imaju Nasibije u vezi toga?

Dali je vecina Qur'ana izgubljena?

Suyuti takodje prenosi sljedece rijeci od Abdullaha ibn Omera:
"Niko ne moze reci "Nasao sam Qur'an kompletnim" jer je vecina Qur'ana izgubljena".
"Tafseer Durre Manthur" as-Suyuti, dio 1, str 104

Dali su neke rijeci izostavljene iz sadasnjeg Qur'ana
U sahih Muslimu, dio 7 (komentar od al-Nawawi) u knjizi al-Zekeat, o vrlini da se zadovolji sa svim onim sto Bog dadne, kao i u vezi govorenja ljudima da imaju takvu vrlinu, str 139-140, prenosi se da je Abu al-Aswad prenio da je njegov otac rekao:
"Abu Musa al-Ash'ari je predstavio Qur'an ucacima Basre. Tri stotine ucaca se odazvase njegovom predstavljanju. On im rece: Vi ste ucaci, i izabrnici Basre. Ucite Qur'an i ne zanemaruj te ga. Inace ukoliko prodje dugo vremena i vasa srce mogu otvrdnuti kao sto su otvrdnula srca onih koji su dosli prije vas".
"Mi smo uobicajavali uciti jednu suru iz Qur'ana koja je slicila suri Bara'a po duzini i znacaju, medjutim ja sam je zaboravio. Iz te sure ja se sada mogu sjetiti samo sljedecih rijeci:
"Ukoliko bi Ademov sin posjedova dvije doline prepune obilja, on bi trazio i trecu dolinu, i nista nece napuniti stomake sinova Ademovih sem blata".
"Mi smo uobicajavali uciti i suru slicnu suri Musabbihat, pa sam i nju zaboravio. Sada se iz nje mogu sjetiti samo sljedeceg:
"O vi koji vjerujete, zasto kazete da to vi ne radite. Stoga ce svjedocanstvo biti zapisano na vasim vratovima, i u vezi toga cete biti upitani na sudnjeme danu".

Jasno je da ajeti koje Abu Musa pominje nepostoje u Qur'anu, niti da postoje takvi slicni ajeti koje je Bog objavio u Qur'anu. Zapanjujuce je da Abu Musa tvrdi da dvije sure iz Qur'ana nedostaju, jedna od njih slici suri Bara'ah (sura Bara'ah sadrzi 130 ajeta)

Dali nedostaju ajeti o dojencetu?

Muslim takodje prenosi u knjizi al Rida'ah (Knjiga dojenja), dio 8, hadis 3421, da je Ajsha rekla sljedece:
"Od onog sto je objavljeno u Qur'anu imalo je i da je deset puta znanog dojenja cinilo od dojilje majku dojenom djetetu, a sto cini brak haram (zabranjen) za to dijete. Nakon toga je ovaj ajet nadomjesten ajetom od "pet puta znanog dojenja". Poslanik je umro a te rijeci su izgovarane i ucene u Qur'anu"

Dali u Qur'anu nedostaju dvije sure?

Abi bin Ka'ab je rekao da su u njegovoj kopiji dodate jos sure "Al khula" i sura "Al hifd". Njihovi ajeti su (pomenuti ajeti tih sura su citirani u arapskom textu)
1. Mujma-ul-Zayad, dio 7, str 157, izdanje Egypat
2. Al Itqan Fil Ulum-ul-Qur'an, dio 2, str 66, izdanje Lahore
3. Ruh al Ma'ani dio 1, str 25, Egypat

Dali su u Qur'anu dodavate rijeci?

Najpre u Sahih Buhari dio 5, knjiga 57, hadis 86 (ili No. 5879):
Alkama je dosao u Sam (Siriju) pa nakon sto je usao u dzamiju i klanjao dva rekata namaza je rekao:
"Bože moj! Olakšaj me sa jednim dobrim drugom!". Tako je sjeo pored Ebu Durda koji ga je upitao: Odakle si?" Odgovorio mu je: "Od stanovnika Kufe." Ebu Durda rece: "Zar nije medju vama vlasnik tajne koju niko nece znati osim njega (tj Huzejfeta) i zar nije medju vama, onaj kojeg je Allah zaštitio od sejtana na poslanikovu (s) molbu (tj Ammara), i zar nije medju vama vlasnik siwaka i tajnog govora sa Vjerovijesnikom a.s.? (tj Ibn Mesud). Kako je bio uobicajavao Ibn Mesud da uci nakon ajeta "Tako mi noci kada prekrije" (sura 92:1)?". Alkama rece: "Tako mi muška i ženska." Ebu Darda rece: "Ljudi su neprestano bili u svadji sa mnom zbog takvog ucenja, skoro da su trazili da odustanem od onog sto sam cuo od Allahovog poslanika (s).

Za razliku od sljedbenika Abdullah Ibn Mesuda, Alqame i Ebu Ad-Darda svi muslimani danas 3 ajet sure el-Lajl (Noc) èitaju:

وما خلق الذكر والأنثى
I Onog koji muško i žensko stvara (Korkut 92:3)

Usporedi ovakvo ucenje ovog ajeta sa ucenjem Ibn Mesudovih sljedbenika, Alqame i svjedoèanstva Ebu Ad-Darde koji su taj ajet ucili rijeèima 'Tako mi muška i ženska" (والذكر والأنثى).

Hadis kojeg je Buharija zabjeležio u njegovom "sahihu" posredno uvjerava njegove sljedbenika da uklone dodatne rijeèi 'I Onog koji stvara" iz tog ajeta, jer su ashabi culi casnog poslanika [s] da uci taj ajet rijeèima 'Tako mi muška i ženska'. Ova tradicija jasno istièe Nasibijsko vjerovanje u iskrivljenost Kur'ana.
hajd ne provaljuj
dustaban

#814 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by dustaban »

Ubiste nas ovim NERELIGIJSKIM dokazivanjima...
:run:
bosanka hercegovic

#815 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by bosanka hercegovic »

block wrote:
nemezis wrote:@block, kad se već uključuješ u temu, pročitaj o čemu se priča. Cackalica83 je rekao da je objavljen ajet o kažnjavanju kamenovanjem te je derogiran a propis ostao da važi. Kao dokaz o derogiranju poziva se na hadis.
upravo sam se ukljucio a uskoro cu se i iskljuciti, ja sam u Kur'anu procitao da je kazna bicevanje,u hadisima postoji da je Poslanik izvrsavao kamenovanje,a znamo da je i u prijasnjim objavama vrseno kamenovanje,dakle zakljucujem da je propis o kamenovanju derogiran a da je donesen propis o bicevanju, sada nije poznato da li je Poslanik a.s . vrsio kamenovanje prije derogacije tog ajeta ili poslije,jer ako je prije onda je moguce da se ne mora kamenovati i da se moze izvrsiti bicevanje,a ako je poslije derogacije onda je cackalica upravu i propis je ostao isti. Sad ko je upravu,samo Allah zna,ali slijedeci bilo koji od ovih propisa ili oba nije greska,jer je to u sunetu i u Kur'anu.
Za vrijeme Poslanika nije izvrsena niti jedna ovakva kazna.......samo je jedan covjek trazio da se nad njim izvrsi kazna jer ga je bilo sram......inace da bi se ova kazna mogla provesti potrebno je da.cetvorica svjedoka posvjedoce da su vidjeli cin zabranjenog snosaja, kao kad se drvce za nanosenje surme uvlaci u posudicu sa surmom.....neka me uceniji isprave.
nasa

#816 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nasa »

Teea

Ovo si c/p s jedne sija stranice ali nema veze :D Jeste zalosno da se vode takve rasprave u svakom slucaju ....

Radi se o tome da tog ajeta u Kur'anu nema sto nije uopce cudno
Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo.

Sporno je mozda pitanje zasto bi u Kur'anu stajala kazna bicavanja ako je na snazi kamenovanje....

To se objasnjava na nacin da postoje vjerodostojni hadisi koji prenose da se kamenovanje praktikovalo ali opet i dalje nama u Kur'anu stoji bicevanje....

Mozda je to razlog zbog kojeg se kamenovanje uvijek jako rijetko praktikovalo uglavnom samo nakon priznanja pocinitelja koji je svjestan kazne.
fatamorgana

#817 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by fatamorgana »

nasa wrote:Teea

Ovo si c/p s jedne sija stranice ali nema veze :D
Naso, zar ti ideš na šiitske stranice gluho bilo, :roll:
nasa

#818 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nasa »

fatamorgana wrote:

Neces vjerovati slucajno ...sta ces nije imala srece, nasa sve dozna :D
block

#819 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by block »

bosanka hercegovic wrote:
block wrote:
Za vrijeme Poslanika nije izvrsena niti jedna ovakva kazna.......samo je jedan covjek trazio da se nad njim izvrsi kazna jer ga je bilo sram......inace da bi se ova kazna mogla provesti potrebno je da.cetvorica svjedoka posvjedoce da su vidjeli cin zabranjenog snosaja, kao kad se drvce za nanosenje surme uvlaci u posudicu sa surmom.....neka me uceniji isprave.
Jednom prilikom poslao je jednoga od ashaba da kamenuje udatu ženu koja je počinila zinaluk (Buharija, br. 6827, Muslim, br. 1697), kao što je naredio da se kamenuje ashab Maiz b. Malik zbog istog grijeha. (Muslim br. 1692)
respo

#820 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by respo »

block wrote:
nemezis wrote:@XXS, u diskusiji sa nekim kao @cackalica nema smisla pozivati se na stari zavjet jer se on (cackalica) poziva na ajete koji kazu da su ranije objave iskrivljene od strane ljudi. Medjutim ako je bog dao propis a zatim ga povukao, to je velika stvar i zahtijeva objašnjenje.
da je Bog htio onda bi nam poslao isprintan Kur'an i rekao eto vam citajte to vam je to,onda ga niko ne bi prihvatio jer bi bilo previse stvari odjednom,zato je objavljivan 23 godine,kontas sad?
i zato ga je dao nepismenom?
sto ga nije dao "profesoru" nekom?
respo

#821 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by respo »

block wrote:
onda to znaci da je kuran mjenjan kao i biblija koju uporno ovdje muslimani guraju da je mjenjana a kuran da je u prvobitnom obliku
fatamorgana

#822 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:

Neces vjerovati slucajno ...sta ces nije imala srece, nasa sve dozna :D
Ne zovu te džabe Fetva i emina, :wink:
block

#823 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by block »

respo wrote:
block wrote:
onda to znaci da je kuran mjenjan kao i biblija koju uporno ovdje muslimani guraju da je mjenjana a kuran da je u prvobitnom obliku
stvarno nemam volje raspravljati sa nekim kao sto si ti,nisi uopste upucen i sad ti neko treba objasniti sve u detalje,ako ima neko bujrum,ja imam vaznijeg posla, vidimo se :)
respo

#824 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by respo »

jah eto postadoh ne upucen
cim znaci zapne druga strana je neupucen ok da zapisem da za ubuduce
ne brini procitao sam ja i kuran i bibliju i jos nekih "svetih" knjiga
sour cherry

#825 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by sour cherry »

Kukate na islamsku smrtnu kaznu a nekukate sto druge zemlje imaju, kao amerika naprimjer.
Licemjeri.
Post Reply