palermo wrote:cyprus wrote:
Obzirom da znam da ti ne provociraš, potrudiću se da ti dam odgovore koji te zanimaju... Samo ti meni moraš prethodno navesti primjere tih mojih antibošnjačkih stavova...
Zasad, mogu ti samo još jednom obrazložiti zašto mislim da je okrupnjavanje kantona u Federaciji BiH dobra ideja... Polazeći od premise da je sadašnjih 10 kantona previše, tj. da mnogi od njih teško da mogu imati racionalno opravdanje za svoje postojanje, nameće se logičan zaključak da bi ih bilo korisno okrupniti, ali naravno na način na koji neće ugorziti kako teritorijalni integritet države, tako ni unutrašnju političku stabilnost... Formiranje pet kaontona sa sadašnjim ovlastima ne vidim kako bi ugrozilo teritorijalni integritet države ili Federacije kao entiteta... Istina dok nacionalistička retorika vlada u političkim procesima u BiH, svaka promjena pa i najmanja će izazvati velike turbulencije, ali u načelu četiri kantona sa bošnjačkom i jedan sa hrvatskom većinom ne vjerujem da bi bili korak unazad u odnosu na aktuelno stanje... Svjesno zagovaram i princip po kome nijedan kanton ne bi bio potpuno monoetnički, tako bi npr. većinski bošnjački kantoni imali i neke većinski hrvatske opštine, te obrnuto... Monoetnički kantoni su loša stvar... Ja naravno razumijem da u ovakvoj nacionalističkoj atmosferi niko ne želi biti manjina nigdje (kako ni mostarski Bošnjak, tako ni kiseljački Hrvat), ali ne vidim da je prijedlog bilo antibošnjački, bilo antihrvatski... Zbog toga ovakvi prijedlozi još neće zaživjeti (jer svak ko ih prihvati iz bilo kog naroda biće izdajica), ali za neku malo dalju budućnosti, ovo je jedina racionalna solucija...
A za moje ostalo antibošnjačko pisanje, već moraš navest konkretniji primjer...
Nisam ja rekao da imaš antibošnjačke stavove niti da ti je retorika antibošnjačka, ali nekako, ja barem imam utisak, da ti je najteže prihvatiti bošnjačke strahove, bošnjačke dileme i pitanja, dok si otvorenije ruke prema zahtjevima Hrvata ili Srba. Naprimjer evo pitanje okrupnjavanja kantona o čemu si ti govorio, ne možeš staviti ( barem po meni) u istu ravan Mostar i Kiseljak. Dok je Mostar strateški govoreći jedan od ključnih temelja opstojnosti Bosne i Hercegovine i zalopga njene budućnosti, Kiseljak je, ruku na srce, samo jedna varošica koja mnogo ne dotiče nikoga. Čak ni same Hrvate. A ako kažeš, Mostar ne treba biti hrvatski,ti već u startu znaš da to nije prihvatljivo Hrvatima. I onda to nećeš izreći.
A zašto zapravo bi netko uopšte trebao prihvatiti da bude manjina ? Otkud ti ideja da to treba prihvatiti kao način života, razmišljanja u zemlji koju bi svi trebaali da smatraš svojom. Od Save do mora, od Drine do Une...što bi pjesma rekla. Ne možeš zbog toga što bi ti htio da bude manje belaja,manje problema, da prilikom kreiranja stavova uzimaš teze po pirncipu kantara, trećina od ovih, trećina od onih, trećina od anamo onih.
Mislim da su tvoji stavovi zaporavo suštinski samo oportunistički a ne anti-bošnjački. Nažalost oportunizam u situaciji u kojoj se nalazimo često dovodi do toga da, bez želje da bude tako, postaneš promotor ideja koje u svojoj osnovi razbijaju Bosnu i hercegovinu.
Zašto imaš osjećaj da mi je najteže prihvatiti bošnjačke strahove, dileme i pitanja? Ja smatram da mi je bošnjačka perspektiva daleko najbliža od ponuđene tri u Bosni i Hercegovini... Ja nemam nikakve koristi od stvaranja trećeg entiteta, niti od etnoteritorijalizacije, niti od raspada države, ja od toga mogu imati samo više štete nego prosječan Bošnjak... Zašto bih ja sa Alipašina Polja zagovarao treći entitet, gdje je tu logika, a gdje sam ja?

Ipak, to ne znači da trebam tolerisati i prihvatiti bošnjački nacionalizam ili zanemariti da postoje također i srpski i hrvatskl strahovi, dileme i pitanja... Pretpostavljam da je to glavni razlog zašto u očima značajnog dijela političkog podforuma izgleda kao neki antibošnjak ili antibosanac...
Što se tiče Mostara i Kiseljaka... Pa haj ti objasni desetinama hiljada srednjobosanskih Hrvata da je Mostar važniji od njihovih vukojebina

Za njih je po trenutnoj konstelaciji snaga ovakav prijedlog sigurno antihrvatski... Međutim, ja ne tvrdim ni da Mostar treba da bude hrvatski, niti Kiseljak bošnjački... To u ovom prijedlogu vide vide oni kojima je samo etničko u glavi... Uostalom, ja ne smatram ni da Široki Brijeg treba biti samo hrvatski... Međutim, osjećam da sam prilično usamljen na forumu u toj misli... 99% ljudi ovdje Široki Brijeg ne doživljava zapravo kao nešto svoje...
Kad kažem 'biti manjina', ne mislim pod tim 'biti neravnopravan'... Nacionalizam kod nas je upravo to izjednačio većina = biti gornji, manjina = biti donji... I cijeli ovaj naš politički problem se vrti oko tog pitanja: ko će biti gornji, a ko donji... Ja sam naravno oštri protivnik te prakse, od državnog nivoa, pa do mjesnih zajednica... Ovoj državi je potrebno daleko više razumjevanja kako na individualnom nivou, tako i na nivou kolektiviteta... A toga nema, ni u promilima...
Ne, oportunista nisam... Odbijanje da se svrsta uz jedan od nacionalizama u BiH nije oportunizam... Nacionalizmi razbijaju ovu državu, a ne protivljenje njima... I da, jednim nacionalizmom se ne izbija drugi nacionalizam, nego rasplamsava...