Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
155_mm

#79626 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

cak sto vise sudeci po pisanju nekih forumasa oni vec sad i sami priznaju da smo mi Muslimani krivi za ekonomsku propast i eresa i pederacije i naravno BiH koja nestaje poslije pandemije. a najkrivljiji medju Muslimanima je neki fadil.
:lol:
155_mm

#79627 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

@muha_sa
ma sema je stara vec decenijama. a najvise smo krivi i za raspad kraljevine.

da nas je drazo sviju poklao 41./42. spasio bi kraljevinu.
155_mm

#79628 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

xvassido wrote: 18/04/2020 08:29
155_mm wrote: 18/04/2020 08:24 cak sto vise sudeci po pisanju nekih forumasa oni vec sad i sami priznaju da smo mi Muslimani krivi za ekonomsku propast i eresa i pederacije i naravno BiH koja nestaje poslije pandemije. a najkrivljiji medju Muslimanima je neki fadil.
ma jok za lopovluk u federaciji su krivi dodik, čović, vatikan, rusi, mađari, izrael, ponekad po ćeifu amerika a već sutra dan nema većih prijatelja bosne itd.

SDA i ostale stranke na čelu sa SDP, SBB. DF itd apsolutno nemaju razloga da im se kaže bilo šta ili nedaj bože da ih se nazove izdajničkim!
ali sve te stranke imaju svoje teme vec godinama koje su veoma aktivne. tako da je laz da se nema razloga i mogucnosti da im se sta kaze. i to jedna velika laz.

samo sto neki nemaju potrebu da svaki dan i na svakoj temi iznova rovare po tim govnima. zbog cega je to tako tesko shvatiti?
za neke je jednostavno sav taj stranacki kupleraj kedno te isto. jer je vecina tih stranaka potekla od SDP i SDA. prakticno SDP i SDA su adam i eva tog muslimanskog stranackog kupleraja. i zbog toga se oni ne mogu znacajno razlikovati jedni od drugih.
155_mm

#79629 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

@xvassido
za razliku od tebe mene ne zaboli kita ni za jedan pedalj BiH. ali me zato zaboli kita za sve jednu stranku u BiH.

zbog cega je tako tesko shvatiti na nece svi da ucestvuju u tom stranackom muljanju. mozda nekog jednostavno vise interesuje sta nam velikosrbi spremaju od onog sto nam stranke spremaju. zbog cega je to problem kod tako velikog broja forumasa?
155_mm

#79630 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

@xvassido
tako su i za radovana govorili pa znamo sta nam se dogoilo.

inace ja podjednako tretiram oba entiteta i pisem ih malim slovom.
155_mm

#79631 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

xvassido wrote: 18/04/2020 09:09
155_mm wrote: 18/04/2020 09:05 @xvassido
tako su i za radovana govorili pa znamo sta nam se dogoilo.

inace ja podjednako tretiram oba entiteta i pisem ih malim slovom.
ajde bolan idi posavjetuj se sa šefom stranke i dilerom, ne ide ti ovo širenje mržnje od ruke, mislim znam da mrziš i da ti je to način života i tako si naučen, jebiga ti mrziš kao da je to neka čast.

nebi ja više na temu, gadi mi se pisat sa takvima!
koga mrzim? radovana?
155_mm

#79632 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

@xvassido
mrzis li ti radovana i ratka?
155_mm

#79633 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

pa hajd i sutnja je dgovor.
Šunj

#79634 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Šunj »

Kupujmo domace i to samo iz tzv. "Federacije BiH"
https://faktor.ba/vijest/rs-prezivljava ... jeli/79541
VELIKE RAZLIKE
RS "preživljava" zahvaljujući FBiH: Ovi podaci pokazuju ko troši više novca, ko više prodaje i kako se taj novac dijeli
Autor: N. Pobrić

Objavljeno: 17.04.2020. u 14:54

Image

Bosna i Hercegovina iz godine u godinu bilježi rast prikupljenih sredstava od indirektnih poreza. Taj iznos je 2015. godine bio 6,35 milijardi, naredne godine 6,63 milijarde, zatim 2017. nešto više od sedam milijardi, 2018. 7,59 milijardi, a prošle godine je oboren rekord sa prikupljenih 7,98 milijardi KM od indirektnih poreza. Međutim, ne doprinose svi jednako tom rastu.

U Federaciji BiH se prikupi mnogo više indirektnih poreza nego u entitetu RS, a rast tih prihoda u FBiH bilježi kontinuiran rast, za razliku od RS-a u kojem taj iznos varira, odnosno čak bilježi pad u prošloj godini.

Tako je, prema zvaničnim podacima koji su u posjedu Faktora, u FBiH 2015. godine prikupljeno 4,49 milijardi KM, naredne godine 4,7 milijardi, 2017. nešto više od pet milijardi, 2018. 5,5 milijardi, a prošle godine je premašen iznos od šest milijardi KM. S druge strane, u entitetu RS je 2015. godine prikupljeno 1,75 milijardi, 2016. 1,87 milijardi, a taj iznos je pao već naredne godine na 1,83 milijarde KM. U 2018. godini je ponovo narastao na 1,95 milijardi KM, da bi 2019. godine pao na 1,77 milijardi KM.

Stopa učešća FBiH u ukupnim prihodima od indirektnih poreza je porasla sa 70,67 posto iz 2015. godine na 76,02 posto u 2019. godini, a povećanje uplata FBiH je u protekle četiri godine bilo 44 puta veće nego povećanje uplata RS-a.
Image

Ovi podaci ukazuju na drastičnu razliku u privrednim aktivnostima između dva bh. entiteta. Poređenja radi, u FBiH živi 80 posto više stanovništva u odnosu na entitet RS, ali se u FBiH prikupi 3,5 puta više indirektnih poreza u odnosu na RS. To u praksi znači da građani FBiH imaju više novca, više prodaju, više kupuju, odnosno da, uzimajući u obzir omjer broja stanovnika i omjer uplaćenih indirektnih poreza, građani FBiH imaju duplo veću kupovnu moć od građana RS-a.

Međutim, raspodjela tih prihoda ne odgovara uplatama na jedinstveni račun. Prema privremenim koeficijentima za raspodjelu sredstava, koji su posljednji put usvojeni 2017. godine, FBiH pripada 64,26 posto ukupnog iznosa, entitetu RS 32,19 posto, a Distriktu Brčko 3,55 posto.

Dakle, entitet RS je u 2019. godini uplatio samo 22,18 posto od ukupnih prihoda, a dobio je nazad 32,19 posto tog iznosa.

FBiH je u 2019. godini dobila 3,46 milijardi KM, entitet RS 1,73 milijarde KM, a Distrikt Brčko 191 milion KM. Da se ta raspodjela vršila prema uplati, entitet RS bi u 2019. godini dobio "tek" 1,19 milijardi KM. Drugačije rečeno, RS je dobio 539,4 miliona KM više nego što je trebao. Bez tog novca, taj bh. entitet bi davno bankrotirao.

U posljednjih pet godina bi entitet RS, da se raspodjela vršila prema procentualnom učešću u ukupnim uplatama, dobio ukupno 1.592.659.000 KM manje, što znači da je nepravednom raspodjelom Federacija BiH oštećena za taj iznos.
Image

Pod krilaticom "napad je najbolja odbrana", šef Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u posljednje vrijeme nerijetko prijeti "istupanjem RS-a iz sistema indirektnog oporezivanja". Zvanični podaci ukazuju da bez novca kojeg dobijaju zahvaljujući tom sistemu i nepravednoj raspodjeli sredstava, taj bh. entitet ne bi mogao servisirati ni najosnovnije obaveze.
problemnatravunu

#79635 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by problemnatravunu »

I opet neće niko da radi, zar guardian mora baš sve u πčku materinu ......doklen više !

Samo on radi, dan i noć, ostali bi samo da se drogiraju , jebote.....

“Prointer” definitivno ušao i u posao sa tehničkim pregledom vozila
155_mm

#79636 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

@Šunj

ako su ove cifre istinite onda je bankrot eresa samo pitanje vremena. odnos uplata 76:22 a navodno potrosnja goriva 80:20. pitao sam za ovaj podatak ali izgleda da niko na ovom forumu nema pojma o tome.

kako ce bankrot uticati na buducnost BiH zavisi i od toga kakav svijet bude poslije corone. sve se vise prica da je virus pobjegao kinezima iz laboratorije. ameri i englezi sve vise pizde na kineze. rusi su stali uz kineze. kako stvari stoje u svijetu poslije corone nece biti neoprjedeljeni. znaci ili si sa nama ili protiv nas. nema odgovaranja sutnjom na to pitanje. ako tako stvarno bude onda bi bankrot eresa bio pozeljan jer secesija u takvom svijetu nebi imala ni teoretske sanse. a pokusaj secesije bi nam skinuo ovu ludacku kosulju zvanu dejton.
Šunj

#79637 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Šunj »

@155_mm
155_mm wrote: 18/04/2020 10:34 @Šunj

ako su ove cifre istinite onda je bankrot eresa samo pitanje vremena. odnos uplata 76:22 a navodno potrosnja goriva 80:20. pitao sam za ovaj podatak ali izgleda da niko na ovom forumu nema pojma o tome.

kako ce bankrot uticati na buducnost BiH zavisi i od toga kakav svijet bude poslije corone. sve se vise prica da je virus pobjegao kinezima iz laboratorije. ameri i englezi sve vise pizde na kineze. rusi su stali uz kineze. kako stvari stoje u svijetu poslije corone nece biti neoprjedeljeni. znaci ili si sa nama ili protiv nas. nema odgovaranja sutnjom na to pitanje. ako tako stvarno bude onda bi bankrot eresa bio pozeljan jer secesija u takvom svijetu nebi imala ni teoretske sanse. a pokusaj secesije bi nam skinuo ovu ludacku kosulju zvanu dejton.
Ja sam ovo sasvim slucajno pronasao, i vise puta sam citao da se vise novca obrce u Federaciji, koji se zatim prebacuje Miletu i njegovom rezimu i tako ih odrzava u zivotu.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#79638 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prljavi Hare »

glockov kolac wrote: 18/04/2020 08:18 Hoće li Dževadu ostati plata 2800 KM?
Plata je Dževadu sada 3900 KM jer treba da utvrdi iz koje tačno imperijalističke laboratorije je izašao COVID-19. :mrgreen:

"Од ЕУ и НАТО имамо само тиху ОКУПАЦИЈУ за шаку ДОЛАРА": Милорад Додик за "Новости" о
епидемији вируса корона и будућности БиХ
:lol: :lol: :lol:

Image

Izgleda da će Guardian ovoga puta ponovo ukinuti tzv BiH,dosta je bilo zuluma za šaku dolara!
Otvarajte trezor CB ili..... :izet:
Škobo Habu

#79639 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Škobo Habu »

Bitno je da mu je Bursać rek'o: https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ebe-549789

Tamo gdje ne stigne Komšić, pogura Bursać.

U suštini, igranka se nastavlja. Podmireni su budžeti za par mjeseci, započinje se opet sa loženjem sitne stoke od građanstva na temu "Ima Bosne, nema Bosne".
Dodik će ujedati, Komšić i co. će lajati, sve dok ne dođemo opet u poziciju da nam Laktašenko kaže, nakon određivanja kreditnih procenata po entitetima i DC-u, kako mu je žao što je morao opet arbitrirati neko sa strane da bi se složili, a Komšić da je zabrinut za građane RS, iako se ne slaže sa Dodikovom politikom.
Bakir će saburati i širiti naokolo merhamet, a FB "aktivisti" će, tipa Bursaća, svako malo iskakati iz paštete.
channel10

#79640 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by channel10 »

Škobo Habu wrote: 18/04/2020 12:02 Bitno je da mu je Bursać rek'o: https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ebe-549789

Tamo gdje ne stigne Komšić, pogura Bursać.

U suštini, igranka se nastavlja. Podmireni su budžeti za par mjeseci, započinje se opet sa loženjem sitne stoke od građanstva na temu "Ima Bosne, nema Bosne".
Dodik će ujedati, Komšić i co. će lajati, sve dok ne dođemo opet u poziciju da nam Laktašenko kaže, nakon određivanja kreditnih procenata po entitetima i DC-u, kako mu je žao što je morao opet arbitrirati neko sa strane da bi se složili, a Komšić da je zabrinut za građane RS, iako se ne slaže sa Dodikovom politikom.
Bakir će saburati i širiti naokolo merhamet, a FB "aktivisti" će, tipa Bursaća, svako malo iskakati iz paštete.
Stoka ga podmirila da moze nastaviti da laje i grize. Nista novo od koalicionih partnera :skoljka: :run:
LBVIEW

#79641 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by LBVIEW »

muha_sa wrote: 18/04/2020 08:22
155_mm wrote: 18/04/2020 08:21
"Dodik očigledno sprema isprobani scenario u kojem će pokušati okrenuti socijalni bijes vlastitog naroda u mržnju prema drugima"
ovo je po meni realna prijetnja dejtonskom miru. ne bih iskljucio i da svjesno idu na bankrot kako bi mobilizirali siroke mase za borbu protiv onih koji bi im bili krivi za taj bankrot. a oni se vec sad znaju. Muslimani ce biti krivi za bankrot.
Ko i za raspad Jugoslavije
Naravno, da nisu preglasali :oops: jedan narod rata ne bi ni bilo, to je standardna FGR mantra na forumu.
horkesh

#79642 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by horkesh »

Šunj wrote: 18/04/2020 10:40 @155_mm

Ja sam ovo sasvim slucajno pronasao, i vise puta sam citao da se vise novca obrce u Federaciji, koji se zatim prebacuje Miletu i njegovom rezimu i tako ih odrzava u zivotu.
U FBiH se uplati 76 posto indirektnih poreza, a povrati se samo 64 posto. Pošto to nije bilo dovoljno, sad je RS za sebe izganjao i 38 posto, umjesto 22 posto.

BTW ta MMF-ovska formula će se sada koristiti za raspodjelu sve pomoći i donatorskih sredstava koja budu stizala u Bosnu i Hercegovinu.
Last edited by horkesh on 18/04/2020 13:46, edited 1 time in total.
Šunj

#79643 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Šunj »

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/r ... 0%B8%D0%A5
NTERVJU:
"Od EU i NATO imamo samo tihu OKUPACIJU za šaku DOLARA": Milorad Dodik za "Novosti" o epidemiji virusa korona i budućnosti BiH
Srđan Mišljenović | 17. april 2020. 13:02 | Komentara: 13
Srpski član Predsedništva BiH u intervjuu za "Novosti": Pitanje je šta će biti sa BiH posle pandemije, ona mora da nađe novu političko - teritorijalnu organizaciju

SRBIJA i Republika Srpska spremno su dočekale epidemiju virusa korona. Srbija pod vođstvom Aleksandra Vučića i RS pod aktuelnom vlašću uspele su sopstvenim merama da spasu narod od katastrofe. Sad imate dušebrižnike koji govore kako treba i šta treba raditi. A ćutali su dok smo se borili i donosili mere. Jedva čekam takve da zinu!
Ovo, u vaskršnjem intervjuu za "Novosti", poručuje Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, ocenjujući mere koje su Beograd i Banjaluka preduzeli u suzbijanju pošasti koja je zahvatila ceo svet.

- Da nismo bili sposobni, katastrofa bi bila mnogo veća. Na svu sreću Srbija i RS imale su agilne vlasti koje su reagovale na izazove i postavile stvari tako da sada rezultati govore da ćemo proći sa najmanje žrtava i ukoliko se ovakvi trendovi nastave, možemo reći da smo adekvatno postupali.

* Mnogi su pali na ispitu zvanom solidarnost. Kako komentarišete poteze Evropske unije za vreme pandemije?

- Evropska unija je pala na ispitu solidarnosti. Sada je EU svima pokazala koliko je rovita i dezorganizovana. Odluku da zabrane prodaju medicinske opreme i materijala zemljama Zapadnog Balkana ne mogu da shvatim. Kako će Evropa izgledati posle ove pandemije, veliko je pitanje. Ostaće trajno nezadovoljstvo reakcijom, nesolidarnošću, odbacivanjem Zapadnog Balkana i svih nas ovde od strane EU. Nismo videli nijednu njihovu dobru nameru ni želju da nam pomognu.

* Očekujete li pritiske na BiH i Srbiju da postanu članice NATO nakon što je to postala Severna Makedonija, i to usred pandemije?

- Republika Srpska neće menjati stavove o članstvu u NATO. Oni su nas uništavali osiromašenim uranijumom koji ostavlja strašne biološke posledice po srpska pokolenja. Nijedan Srbin to ne sme da oprosti ni da zaboravi. Dok je RS ovde BiH neće u NATO. Pratimo stav Srbije. Sve što do sada imamo od EU i NATO je tiha okupacija. Za malu šaku dolara za razvojne projekte vas okupiraju i niste u mogućnosti da sami delujete.

* Srbija je bila u velikoj diplomatskoj ofanzivi i mnoge zemlje su povukle priznavanje Kosova. Može li se taj trend nastaviti i okreće li se konačno klatno pravde na našu stranu?

- Još će više zemalja povući priznanje Kosova nakon pandemije virusa korona i zbog svega što se desilo u svetu. Priština se na kraju nerazumno i ponaša jer smatra da ima jake mentore. Ti mentori su izgubili sada politički i moralni kredibilitet na ovim prostorima. Politika Srba mora ići u pravcu jačanja suvereniteta. Podrazumevati da narod ima pravo na svoj suverenitet na teritorijama koje su vekovno srpske, a to je definitivno i Kosovo.

* U BiH, pogotovo iz Sarajeva, stigle su osude zbog pomoći koja stiže u Srpsku u ovim teškim vremenima...

- BiH ostaje i dalje nedovršena zemlja. U njoj ništa ne funkcioniše i ne može da opstane. Na donošenju mera i odluka o virusu korona BiH je dokazala da je nesposobna da preživi. Jedini segment u BiH koji je pokazao da je sposoban nešto pozitivno da uradi u ovom periodu je Republika Srpska. Sve odluke koje su donošene na nivou BiH i FBiH su bile na štetu RS. Nikada nismo osporavali pomoć koja stiže u Federaciju BiH ili na nivo BiH. Ministarka Bisera Turković umislila je sada da je važan faktor pa piše pisma stranim političarima i žali se na pomoć koju Srpska dobija.

* Ima li onda BiH budućnost?

- Za dobrobit ljudi koji žive na ovom području - i Bošnjaka i Srba i Hrvata, BiH mora da nađe novu političko-teritorijalnu organizaciju koja neće biti BiH. I da pokušamo svako sa svojim resursima da raspolažemo i sarađujemo sa drugima. Šta je BiH dala i Muslimanima i Srbima i Hrvatima? Nikom ništa nije dala. Pitanje je uopšte hoće li biti BiH nakon ove pandemije i to će biti pitanje na dnevnom redu. Problem BiH je što imate Bošnjake koji su podanici stranih struktura. Republika Srpska je dokazala da ima prijatelje na sve strane sveta bez obzira na epitete koje nam stavljaju iz Sarajeva da smo mali i nebitni! Nema male države. Imate državu sa karakterom ili bez karaktera. Raduje me što smo imali razumevanje Srbije, Kine, Rusije, Mađarske i drugih zemalja u ovom periodu, a tu je i pomoć Turske. Dokle će postojati BiH je jedino pitanje na koje se čeka odgovor.

* Kako će RS izaći iz ove krize?

- Srpska je pokazala sposobnost da upravlja krizom. Tamo gde nismo imali ovlašćenja imali smo probleme. Savladali smo još jednu lekciju. Potvrdili smo opravdanost svog postojanja. Ponosan sam na medicinski sektor koji se pokazao stabilnim i odgovorio je izazovima. Privrednici nam veruju da ćemo sve uraditi da se oporavimo, a pokazali smo i sposobnost da reagujemo u kriznim situacijama.

MEDICINARIMA PO 500 EVRA

* A IMATE li plan za pomoć privredi i stanovništvu kada prođe epidemija?

- Republika Srpska pravi tri fonda sa oko 500 miliona maraka. Pružićemo pomoć privrednicima kako bismo svi lakše prebrodili krizu. Uplatićemo minimalne plate i doprinose za oko 66.000 radnika u RS. Medicinari, policajci, civilna zaštita, komunalni i sanitarni inspektori dobiće po 500 evra klix pomoći.

* KAD UNUK NA ČASU ISKLjUČI TON

* DA li se vi lično pridržavate svih mera koje nalažu lekari?

- Pridržavam se i mera i zaštita. U dva navrata sam se testirao. Bio sam oba puta negativan, iako se smatram pozitivnim tipom (smeh). Porodica mi je dobro. Unuci, njih šestoro, velika su mi radost. Uče putem televizora. Pre neki dan sam čuvao unuka koji je prvi razred i gledali smo nastavu na TV. Izašao sam iz sobe nakratko, vratim se kad ono ima slike, ali nema tona. Pitam ga što si ugasio ton, a on mi kaže da mu je dosadilo da sluša. Ide mi i slava, Đurđevdan. Prvi put bez oca koji je preminuo.

PONOSAN SAM NA PATRIJARHA

* KAKO ćete obeležiti Vaskrs u vanrednom stanju?

- Vaskrs je jedan od dva najveća pravoslavna praznika. Ove godine ga dočekujemo u sasvim drugom raspoloženju. Niko ni Vučiću ni meni ne može prigovoriti što je to tako. Mi smo pripadnici SPC i naš odnos prema crkvi i veri je neupitan. Ali zbog državne odgovornosti morali smo da donesemo mere kako bismo zaštitili građane. Ponosan sam na našeg patrijarha Irineja koji je razumno obrazložio čitavu situaciju u kojoj se svi nalazimo i hvala mu na tome. Svima želim srećan Vaskrs i da se pridržavaju reči: Čuvaj sebe da te čuva Bog!
Last edited by Šunj on 18/04/2020 13:32, edited 1 time in total.
155_mm

#79644 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

horkesh wrote: 18/04/2020 13:26
Šunj wrote: 18/04/2020 10:40 @155_mm

U FBiH se uplati 76 posto indirektnih poreza, a povrati se samo 64 posto. Pošto to nije bilo dovoljno, sad je RS za sebe izganjao i 68 posto.

BTW ta MMF-ovska formula će se sada koristiti za raspodjelu sve pomoći i donatorskih sredstava koja budu stizala u Bosnu i Hercegovinu.
kad je donesena ta odluka o 68%?
Maraschino

#79645 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Maraschino »

Šunj wrote: 18/04/2020 10:05 Kupujmo domace i to samo iz tzv. "Federacije BiH"
https://faktor.ba/vijest/rs-prezivljava ... jeli/79541
VELIKE RAZLIKE
RS "preživljava" zahvaljujući FBiH: Ovi podaci pokazuju ko troši više novca, ko više prodaje i kako se taj novac dijeli
Autor: N. Pobrić

Objavljeno: 17.04.2020. u 14:54

Bosna i Hercegovina iz godine u godinu bilježi rast prikupljenih sredstava od indirektnih poreza. Taj iznos je 2015. godine bio 6,35 milijardi, naredne godine 6,63 milijarde, zatim 2017. nešto više od sedam milijardi, 2018. 7,59 milijardi, a prošle godine je oboren rekord sa prikupljenih 7,98 milijardi KM od indirektnih poreza. Međutim, ne doprinose svi jednako tom rastu.

U Federaciji BiH se prikupi mnogo više indirektnih poreza nego u entitetu RS, a rast tih prihoda u FBiH bilježi kontinuiran rast, za razliku od RS-a u kojem taj iznos varira, odnosno čak bilježi pad u prošloj godini.

Tako je, prema zvaničnim podacima koji su u posjedu Faktora, u FBiH 2015. godine prikupljeno 4,49 milijardi KM, naredne godine 4,7 milijardi, 2017. nešto više od pet milijardi, 2018. 5,5 milijardi, a prošle godine je premašen iznos od šest milijardi KM. S druge strane, u entitetu RS je 2015. godine prikupljeno 1,75 milijardi, 2016. 1,87 milijardi, a taj iznos je pao već naredne godine na 1,83 milijarde KM. U 2018. godini je ponovo narastao na 1,95 milijardi KM, da bi 2019. godine pao na 1,77 milijardi KM.

Stopa učešća FBiH u ukupnim prihodima od indirektnih poreza je porasla sa 70,67 posto iz 2015. godine na 76,02 posto u 2019. godini, a povećanje uplata FBiH je u protekle četiri godine bilo 44 puta veće nego povećanje uplata RS-a.
Image

Ovi podaci ukazuju na drastičnu razliku u privrednim aktivnostima između dva bh. entiteta. Poređenja radi, u FBiH živi 80 posto više stanovništva u odnosu na entitet RS, ali se u FBiH prikupi 3,5 puta više indirektnih poreza u odnosu na RS. To u praksi znači da građani FBiH imaju više novca, više prodaju, više kupuju, odnosno da, uzimajući u obzir omjer broja stanovnika i omjer uplaćenih indirektnih poreza, građani FBiH imaju duplo veću kupovnu moć od građana RS-a.

Međutim, raspodjela tih prihoda ne odgovara uplatama na jedinstveni račun. Prema privremenim koeficijentima za raspodjelu sredstava, koji su posljednji put usvojeni 2017. godine, FBiH pripada 64,26 posto ukupnog iznosa, entitetu RS 32,19 posto, a Distriktu Brčko 3,55 posto.

Dakle, entitet RS je u 2019. godini uplatio samo 22,18 posto od ukupnih prihoda, a dobio je nazad 32,19 posto tog iznosa.

FBiH je u 2019. godini dobila 3,46 milijardi KM, entitet RS 1,73 milijarde KM, a Distrikt Brčko 191 milion KM. Da se ta raspodjela vršila prema uplati, entitet RS bi u 2019. godini dobio "tek" 1,19 milijardi KM. Drugačije rečeno, RS je dobio 539,4 miliona KM više nego što je trebao. Bez tog novca, taj bh. entitet bi davno bankrotirao.

U posljednjih pet godina bi entitet RS, da se raspodjela vršila prema procentualnom učešću u ukupnim uplatama, dobio ukupno 1.592.659.000 KM manje, što znači da je nepravednom raspodjelom Federacija BiH oštećena za taj iznos.
Image

Pod krilaticom "napad je najbolja odbrana", šef Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u posljednje vrijeme nerijetko prijeti "istupanjem RS-a iz sistema indirektnog oporezivanja". Zvanični podaci ukazuju da bez novca kojeg dobijaju zahvaljujući tom sistemu i nepravednoj raspodjeli sredstava, taj bh. entitet ne bi mogao servisirati ni najosnovnije obaveze.
Da je tu svirac, na kraju teksta pederacija duguje brlogu pozamasnu sumu. :D
Škobo Habu

#79646 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Škobo Habu »

Šta imamo na kraju? Dodik se razbacuje kraditnim sredstvima, a Federacija nosi teret države.
horkesh

#79647 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by horkesh »

155_mm wrote: 18/04/2020 13:32
Lapsus calami, 38 posto.
155_mm

#79648 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

horkesh wrote: 18/04/2020 13:47
155_mm wrote: 18/04/2020 13:32
Lapsus calami, 38 posto.
pa kad je ta odluka donesena?
Maraschino

#79649 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Maraschino »

Škobo Habu wrote: 18/04/2020 13:39 Šta imamo na kraju? Dodik se razbacuje kraditnim sredstvima, a Federacija nosi teret države.
Sve mu to omogucava politicko Sarajevo. Ne samo Bakir, i prije Bakira je takav odnos spram goveda(jednina) bio.
zrakomlat

#79650 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zrakomlat »

Last edited by zrakomlat on 18/04/2020 14:15, edited 2 times in total.
Locked