Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
GAU8

#7901 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Kad god vjernik napravi sranje Eduard ga začas izopći iz vjere,i piči dalje Miško. Jadno.
Leo_alfa

#7902 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

S4mpion wrote:Baš kao oduzimanje igračaka, ograničavanje slobode, zatvaranje u sobu. Sve su to disciplinske mjere, nekome brutalne, nekome ne.
Opet, nisam strucan sto se tice odgoja djece. Ne mogu o toj temi pisati do tancina. Mogu se drzati onoga sto je ustanovljeno od strane ljudi koji zaista jesu strucni, ostalo mogu "braniti" samo po svojoj savjesti i na ovu temu laickim misljenjem.
Oduzamanje igracaka i ostalo se moze ciniti brutalnim, ali tu dolazimo do tog subjektivnog misljenja, batinanje djece je u stvari fizicko zlostavljanje.
dustaban

#7903 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

GAU8 wrote:Kad god vjernik napravi sranje Eduard ga začas izopći iz vjere,i piči dalje Miško. Jadno.
Ne znam brate sta ste se uopce upustali u ovu imbecilnu raspravu (da li je Mladic ateista ili vjernik) kad ste znali sta je cilj religijskog provokatora.

Evo recimo da su svi ratni zlocinci ateisti...sta ce kojikuratz Stepinac sa Pavelicem, Patrijarh sa Mladicem, Reis sa mudzahedinima...

:?: :!:
GAU8

#7904 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

dustaban wrote:
GAU8 wrote:Kad god vjernik napravi sranje Eduard ga začas izopći iz vjere,i piči dalje Miško. Jadno.
Ne znam brate sta ste se uopce upustali u ovu imbecilnu raspravu (da li je Mladic ateista ili vjernik) kad ste znali sta je cilj religijskog provokatora.

Evo recimo da su svi ratni zlocinci ateisti...sta ce kojikuratz Stepinac sa Pavelicem, Patrijarh sa Mladicem, Reis sa mudzahedinima...

:?: :!:
Pa zar nije ovdje receno da mudzahedini nisu PRAVI muslimani :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jao ne mogu vise
Idemedosumom

#7905 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

Nemojte se uzalud truditi. Ja još nisam čuo da je neko preko klixa primio Islam ili Kršćanstvo. Možemo ih argumentima razmontirati, i na kraju dobiti erupciju frustracije:
S4mpion wrote:Čovjek te je počistio, sad ga nazovi trolom i stavi ga na foe listu. :mrgreen:
GAU8 wrote:No vidim da si najobicniji balavac-troll
GAU8 wrote:Jesi i trolcina i ubertokmak i ides na ignore listu
Ali ne i priznanje da smo mi upravu, ili bar da su oni djelimično u krivu.
dustaban

#7906 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Ja pouzdano znam da je nekoliko zatocenika religije ovdje progledalo!

Ako hoce neka se sami jave, a ne na pp kao sto su mi se do sada javljali.
GAU8

#7907 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

dustaban wrote:Ja pouzdano znam da je nekoliko zatocenika religije ovdje progledalo!

Znam i ja jednu osobu.
skupljac_zeljeza

#7908 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

GAU8 wrote:
dustaban wrote:Ja pouzdano znam da je nekoliko zatocenika religije ovdje progledalo!

Znam i ja jednu osobu.
Ma džaba vam. :D Mi smo imali samo jednog 'jačeg' od svih tih vaših. :D
Kineski musliman Wang Zi-Ping je bio jedan od najvećih majstora borilačkih vještina u proteklom stoljeću

Image

Wang je bio član grupe otpora protiv stranih imperijalista. Wang je pobjedio u mnogim borbama protiv ruskih, američkih, njemačkih i japanskih majstora borilačkih vještina.

Kada su Njemci htjeli uzeti antička vrata Qinzhou džamije, Wang Zi-ping je čuvao ta vrata nakon toga su ga Nijemci izazvali na dizanje tegova. Kada je Wang pobjedio Njemci su napustili džamiju.

Wang Zi-Ping (1881-1973) je bio vođa Shaolin Kung Fu Instituta, a bio je i potpredsjednik kineske Wushu Association.
dustaban

#7909 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dustaban »

Ma islam je chudo!

Slicna legenda kaze da je Abaz Arslanagic tako stao na vrata banjalucke ferhadije 1992, pa srbi pucali na go...

:-)

De ba uozbiljite se...
L u c i f e r

#7910 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

@genije :thumbup:
Idemedosumom

#7911 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

:lol:
L u c i f e r

#7912 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

:lol: :lol: :lol:

ps. a cemu se smijemo :|
skupljac_zeljeza

#7913 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

dustaban wrote:
De ba uozbiljite se...
Edouard

#7914 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

statixx wrote:

Kako kaže K.Poper:
Ja uopće ne kažem da nešto znam: moja tvrdnja samo je nagađanje, hipoteza.

Slijedeći Popera i njegov kritički racionalizam, je li onda legitimno i logično, ukoliko je vjera u Boga čak samo nagađanje, hipoteza, od ateista očekivati da ponude valjano opovrgavanje tog nagađanja, hipoteze, a ne da ateisti od vjernika traže da ovi najprije dokažu to svoje nagađanje, hipotezu.
Edo dragi ti si pobrkao loncice. Uzmi pa iscitaj njegov rad. Poper kada govori o tim stvarima on govori o stvarnosti, u prvom planu o prirodnim naukama i njhovim predmetom istrazivanje. Hipoteza o postojanju boga, u nacunom smislu nije hipoteza, jer se ne moze opovrgnuti i kritikovati. Kao sto ti ne mozes eksperimentalno provjeriti moju tvrdnju da ovog trenutka duh sjedi u tvojoj sobi i pije viski. To je ono sto pravi razliku izmedju nauke u kojoj nema dogmatizma i teologije. U svojoj kritici, Poper ipak kaze da, uprkos svemu, trenutno je znanstveni metod uz kriticki racionalizam najsigurnija alatka koju imamo u nasoj potrazi za istinom, a koju definise kao put (pokusaja i pogreske) na kojem vremenom, eliminisanjem gresaka (kritikom), priblizavamo se istini koju, ipak, nikada ne mozemo saznati u cjelovitosti tj. sa 100% sigurnoscu. Nema nista porazavajuce u tome, samo je pitanje koliko je ko spreman da prihvati istinu ili radije bira "kognitivne stake/precicu" i pribjegava ideji o bogu, izbjegavajuci analiticki i sistematski nacin razmisljanja koji zahtjeva puno vise truda.

Iako se u naucnom smislu ne mozemo baviti premisom o postojanju boga, ono sto proizilazi iz nje, kao sto su mitovi ili tvrdnje o moralnim nacelima, mogu i trebaju biti predmet kritike. U tom kontekstu spominje Kanta i Grke. Buduci da su mnogi mitovi oboreni kao sto su i mnoga moralna nacela kritikom i argumentima okarakterisana kao nehumana, mogu se dovesti u pitanje i premise o bozanstvima, na kojima su "stajale".
Dobro @statixx, slažem se, ta hipoteza nije hipoteza u naučnom smislu i nije ju moguće u tom smislu opovrgavati. Međutim, sam princip po sebi, čini mi se da ne bi trebao problematičan, svaka vrsta nagađanja trebala bi biti podložna opovrgavanju.
No, ako uvažimo što si rekao, tj. da oporgavanje te hipoteze nije moguće, zašto onda, a to je i na ovom forumu već više puta viđeno, uključujući i najnovije od @Rajvosa84, zašto onda tražite od vjernika dokazivanje Božje opstojnosti koje bi bilo u skladu s naučnom metodom?
Nuke

#7915 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Nuke »

Idemedosumom wrote: I opet moram ponovit: JEDINSTVENOST JAGODICE PRSTA nije bila poznata prije 19. stoljeća. Nisu koristili otisak prsta u svrhu identifikacija.
Nuke wrote: Evo, u svrhu diskusije, prihvaticu tvoju pretpostavku da to nije bilo poznato do unazad 200-300 godina. Koje dokaze ti nudis da je to znanje doslo od Boga, odnosno kako povezati znanje o tome s Bogom? Koji su dokazi da je to jedini nacin na koji je Muhamed mogao doci do tog podatka?
Zamolio bih te da odgovoris na ovo pitanje.
aurora313

#7916 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Idemedosumom wrote:I da odgovorim drugim kolegama: Ja nisam tvrdio da u Kur'anu piše o jedinstvenosti jagodice prsta. Već sam naveo kako je u Kur'an veliki značaj dat jagodici prsta, u smislu, ne samo da Bog može ljudske kosti sakupiti i sastaviti, nego čak i vrhove prsta može rekonstruisati. Taj značaj smo mi tek u 19. stoljeću spoznali, a još kasnije počeli koristiti/primjenjivati...
A sto su islamski doktori čekali do 19 vijeka za primjenu, kada se za to saznalo u sedmom? Možda su čekali jevrejske doktore da to usavrše, a?
Istina ima mnogo i raznih, i dovoljno da svaki čovjek bude u pravu.
L u c i f e r

#7917 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

sto se ljudi vole zavaravati

otisci prstiju se uopste ne spominju u kuranu

argumentacija na nivou gledanja u findzan
skupljac_zeljeza

#7918 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

aurora313 wrote:
Idemedosumom wrote:I da odgovorim drugim kolegama: Ja nisam tvrdio da u Kur'anu piše o jedinstvenosti jagodice prsta. Već sam naveo kako je u Kur'an veliki značaj dat jagodici prsta, u smislu, ne samo da Bog može ljudske kosti sakupiti i sastaviti, nego čak i vrhove prsta može rekonstruisati. Taj značaj smo mi tek u 19. stoljeću spoznali, a još kasnije počeli koristiti/primjenjivati...
A sto su islamski doktori čekali do 19 vijeka za primjenu, kada se za to saznalo u sedmom? Možda su čekali jevrejske doktore da to usavrše, a?
Istina ima mnogo i raznih, i dovoljno da svaki čovjek bude u pravu.
Nije Kur'an knjiga medicine, ali jeste proizvela vrhunske medicinare stimulišući ih da istražuju (TLB). U vrijeme Muhammeda a.s. čovjeku koji je promišljao o ajetima su dovoljne bile samo papilarne linije kada je posmatrao jagodice i nije išao od toga dalje. Poslije kada je dokazano da se nisu rodila dva čovjeka od postanka sa istim linijama niti postoje, izazvala je dodatno zanimanje.
raoul duke

#7919 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by raoul duke »

L u c i f e r wrote:sto se ljudi vole zavaravati

otisci prstiju se uopste ne spominju u kuranu

argumentacija na nivou gledanja u findzan
Ma nemaju oni pojma sta pricaju, vec samo prosipaju mahalsku ovdje na forumu kako bi koji sevap zaradili :lol: :lol: :lol:
GAU8

#7920 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Sta se vise palite na gluposti oko otisaka sto medo prosipa.
Evo da osvjezim i podsjetim.

Tvrdnja da se nije koristilo do prije 1900 je obicna laz.
Sve se znalo jos prije nove ere.
Idemedosumom wrote:
Prije svega, to tokmak ostavi za svoje ukućane. Vidi se da ti/vam fali malo religije :wink:

Koliko sam sebe demantuješ, to je tragikomično. Prozivaš mene, pod pretpostavkom da neću pročitati izvore koje si naveo, a ustvari si ti taj koji nije pročitao sve do kraja (ako si uopće čitao). Evo citati iz tvojih izvora, koji te demantuju:
ancient peoples probably did not realize that fingerprints could uniquely identify individuals
1858 - A magistrate in India named William Herschel began using fingerprinting as a way to make natives "sign" a contract. After several contracts, he began noticing that no two fingerprints were the same; and fingerprints could be used for identification purposes.
However, fingerprints weren't used as a method for identifying criminals until the 19th century. In 1858
Mayer was the first to write that friction ridge skin is unique.
There is evidence that links man's first discovery of fingerprints back to 3000 B.C. in Egypt. However, as a means of positive identification, the science of fingerprinting came into its own in the 19th century.
Herschel was the first man to realise the persistency of fingerprints throughout life.
classifying and comparing fingerprints began around 1880.
Hajmo još jednom druže, ko je tokmak? ko se prosuo k'o riža? :D
Jesi tokmak na kvadrat.

1.3 221 B.C. to A.D. 1637
The Chinese were the first culture known to have used
friction ridge impressions as a means of identification.
The earliest example comes from a Chinese document entitled
“The Volume of Crime Scene Investigation—Burglary”,
from the Qin Dynasty (221 to 206 B.C.). The document contains
a description of how handprints were used as a type
of evidence

Gore od ne-citanja uopce jeste selektivno citanje.
No vidim da si najobicniji balavac-troll
Idemedosumom

#7921 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

Slušaj njube, prije par stranica sam te prosuo ko rižu, a ti imaš obraza da se ponovo javiš u vezi s ovim. Vi ateisti se busate kako mnogo čitate i kako ste pismeniji od nas vjernika, nauka ovo ono, a vidi, ti ne znaš šta je pozitivna identifikacija. Pa zar je teško to malo proguglati?

Jel ti stvarno misliš da su kinezi od prije 2 i pol milenija imali tehnologiju koja je potrebna za usporedbu otiska jagodice prsta, kako bi mogli identifikovati svakog čovjeka ponaosob? Zar možeš do te mjere paglu bit?
Nuke wrote:
Idemedosumom wrote: I opet moram ponovit: JEDINSTVENOST JAGODICE PRSTA nije bila poznata prije 19. stoljeća. Nisu koristili otisak prsta u svrhu identifikacija.
Nuke wrote: Evo, u svrhu diskusije, prihvaticu tvoju pretpostavku da to nije bilo poznato do unazad 200-300 godina. Koje dokaze ti nudis da je to znanje doslo od Boga, odnosno kako povezati znanje o tome s Bogom? Koji su dokazi da je to jedini nacin na koji je Muhamed mogao doci do tog podatka?
Zamolio bih te da odgovoris na ovo pitanje.
Prije svega, to nije pretpostavka, ateljist Gau8 je pribavio izvore koji tako tvrde. Eh sada, ja nisam tvrdio da Kur'an govori o pozitivnoj identifikaciji putem otiska jagodice prsta, već sam rekao da je Kur'an najstariji izvor u kom je dat VELIKI značaj kompleksnosti jagodice prsta. Tadašnji arapi, kao i ostali ljudi ovaj ajet nisu shvatali sve dok William Herschel svojim istraživanjima nije došao do zaključka da "no two fingerprints were the same", 1858. godine.
L u c i f e r

#7922 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by L u c i f e r »

ni dvije sarenice oka nisu iste

ni dva uha

ni dva seta zuba

itd itd
Rajvosa84

#7923 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Rajvosa84 »

Prvo kaže:
Edouard wrote:
Rajvosa84 wrote:Zanimljivo kako ne smiješ da ideš korak dalje i zagaziš u domen kršćanske apologetike. Zašto? Jer znaš da tu objektivno nemaš šanse. Da bi skočio sa deističkog na teističko stanovište treba ti gore spomenuti "leap of faith". Ako ga učiniš, onda neminovno zalaziš u dogmu i argument iz autoriteta. Game over.
Koje zanimljive pretpostavke? A što je tu zapravo zanimljivo, kršćanska apologetika se koristi logikom i filozofijom i za to nije potreban "leap of faith" kojeg priželjkuješ.
A onda skoči sebi usta:
Edouard wrote:Ti bi htio da ja na naučna i filozofska pitanja dajem vjerske argumente, pa da te to razveseli, ili da naučnim teorijama dokazujem Božju opstojnost.
A tebe ono posebno zanima kako se to skače s tačke 3. na tačku 4. (više na http://forum.klix.ba/na-cemu-ateisti-ba ... s7925.html) Čemu bi izbjegavao taj odgovor? Jest, to je skok neusporediv i s Grand Canyonom, ali moguć. I, u principu bez većeg problema, to su u mogućnosti učiniti i učeni i neuki, samo što se treba otarasiti nekih opasnih tereta poput prepotencije, oholosti, umišljenosti, loših požuda, loših navika..., zapravo dovoljno je iskreno htjeti se toga otarasiti. A s druge strane, i kako iskustvo pokazuje, čini se da i nije lako se otarasiti tog tereta, riječ je o slobodi i tajni ljudskog srca u kojem se donose izbori i odluke.
Prvo se pozivaš na logiku i filozofiju, ali se ipak neminovno sve završi sa požudom i tajnama ljudskog srca. :D

Image
Rajvosa84

#7924 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Rajvosa84 »

Baj d vej, zar se još peglate oko jagodica i nojevih muda? :-)

Taktika bogobojaznih na ovom forumu: kad dobiju odgovor koji ih pobija, osramoti i raskrinka kao neznalice, sačekaju da se pređe na narednu stranicu, a nekad i par stranica, te onda nastave da tupe te jedno te isto, kao da se ništa nije desilo. Naročito diskutanti islamskog pedigrea.
skupljac_zeljeza

#7925 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

L u c i f e r wrote:ni dvije sarenice oka nisu iste

ni dva uha

ni dva seta zuba

itd itd
Za sve to treba ogledalo, a za jagodice ne treba. :wink:
Locked