Prodjem danas ni mrtve macke.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
baglama
-
moonca
#7852 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidi dr naljutila se..
ona bi da vodi biznis privatnika..

- skafiskafsnjak
#7853 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A razlika izmedju ubij zakolji i paljenja Kur'ana? Taj cin mi je na neki nacin poziv na nasilje i u tome i jeste poenta. Da je on napravio transparent, prekrizio Kur'an na slici itd pa haj ok..... ali zapaliti ....Bloo wrote: ↑29/06/2023 22:22Razlika izmedu transparenta:skafiskafsnjak wrote: ↑29/06/2023 22:10 Sta da neko stavi transparent kako ne voli "pedercine i lezbace i kako su bolesni" itd itd ?
Zasto mislim da to ne bi bilo dopusteno
Ne volim Bosnjake.
i
Ubij, zakolji...
je?
Last edited by skafiskafsnjak on 30/06/2023 05:05, edited 2 times in total.
- skafiskafsnjak
#7854 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Paljenje jedne od svetih knjiga je pokazivanje da ti se ne svidja nesto i neko? Mislim da je vise poziv na linc. Da ne govorim da je uradjeno na prvi dan Bajrama.Dope_Man wrote: ↑29/06/2023 22:16Nije dozvoljeno pozivati na to da ih se prebije, ubije i slicno, a reci da se tebi ne dopada to sto su gej itd mozes bez bilo kakvih pravnih posljedica.skafiskafsnjak wrote: ↑29/06/2023 22:10
Sta da neko stavi transparent kako ne voli "pedercine i lezbace i kako su bolesni" itd itd ?
Zasto mislim da to ne bi bilo dopusteno![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#7855 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti si naveo transparent kao primjer (Sta da neko stavi transparent kako ne voli "pedercine i lezbace i kako su bolesni" itd itd ? Zasto mislim da to ne bi bilo dopusteno), ja ti navela razliku izmedu transparenata.skafiskafsnjak wrote: ↑30/06/2023 04:59 A razlika izmedju ubij zakolji i paljenja Kur'ana? Taj cin mi je na neki nacin poziv na nasilje i u tome i jeste poenta. Da je on napravio transparent, prekrizio Kur'an na slici itd pa haj ok..... ali zapaliti .... al jah, demokratija ..... et kazem, volio bih da neko proba dugine boje zapaliti
Zavisi koja država.
U AmeriKi mozes
https://www.reuters.com/article/factche ... SL1N37N1L5
Law professors with expertise in the First Amendment to the U.S. Constitution (here), which protects free speech, said it is true that burning flags or religious objects will not itself be penalized, but that circumstances of the burning can lead to a charge such as a hate crime, property damage or reckless endangerment.
I palili su i zastavu i Bibliju.
Iskopah slucaj cak i da je US vosjak spaljivala vlastite Biblije koje su bile na lokalnim jezicima u Afganistanu da bi sprijecila odredenu sortu vojnika da dijele iste lokalnom stanovnistvu.
U Izraelu ne mozes.
U Egiptu ne mozes.
https://www.independent.co.uk/news/worl ... 61093.html
E vidis u podebljanom je caka.
Kuran je zapalio Iracanin. Ima li u tome simbolike?
Ako neka Iranka koja je pobjegla u npr. Svedsku izvrsi slican performans, da li je to hate crime?
Neke nijanse postoje, a neki cinovi se desavaju sa svrhom provokacije, a neki su nesto drugo. Moze i na Wiki naci neke od zabiljezenih spaljivanja knjiga (cak i religijskih tekstova).
https://www.reuters.com/article/idINInd ... 5820101005
“That annoyed some parents and other leaders who have resorted to burning the holy books ... in protest,” Sheikh Imran Sharif, the association’s secretary general, told Reuters.
He said the burning of Bibles was carried out by a few Muslim fanatics and the association has ordered them to stop.
Pojedinac/pojedinci, a ne drzava.
btw. izraz pederčine
Mislim da je javno spaljivanje svetih knjiga ipak nacin provokacije u vecini slucajeva i treba razmotriti kako da se to rijesi.
- skafiskafsnjak
#7856 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E sto napisa, not considered as a hate crime. Ali u sustini jeste.... da kazem nekome da je pedercina i da spalim zastavu kojom on prikazuje svoju slobodu. Mrznja, nego sta drugo. I to moze da potakne neke bolesne umove da odu korak dalje.... isto tako spaljivanje svetih knjiga. Po meni takve stvari ne treba da budu dozvoljene.... jer nista dobro ne proizilazi iz toga.Bloo wrote: ↑30/06/2023 06:15Ti si naveo transparent kao primjer (Sta da neko stavi transparent kako ne voli "pedercine i lezbace i kako su bolesni" itd itd ? Zasto mislim da to ne bi bilo dopusteno), ja ti navela razliku izmedu transparenata.skafiskafsnjak wrote: ↑30/06/2023 04:59 A razlika izmedju ubij zakolji i paljenja Kur'ana? Taj cin mi je na neki nacin poziv na nasilje i u tome i jeste poenta. Da je on napravio transparent, prekrizio Kur'an na slici itd pa haj ok..... ali zapaliti .... al jah, demokratija ..... et kazem, volio bih da neko proba dugine boje zapaliti
Zavisi koja država.
U AmeriKi mozesLand of the freeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, land of the braveeee.
https://www.reuters.com/article/factche ... SL1N37N1L5
Law professors with expertise in the First Amendment to the U.S. Constitution (here), which protects free speech, said it is true that burning flags or religious objects will not itself be penalized, but that circumstances of the burning can lead to a charge such as a hate crime, property damage or reckless endangerment.
I palili su i zastavu i Bibliju.
Iskopah slucaj cak i da je US vosjak spaljivala vlastite Biblije koje su bile na lokalnim jezicima u Afganistanu da bi sprijecila odredenu sortu vojnika da dijele iste lokalnom stanovnistvu.
U Izraelu ne mozes.
U Egiptu ne mozes.
https://www.independent.co.uk/news/worl ... 61093.html
E vidis u podebljanom je caka.
Kuran je zapalio Iracanin. Ima li u tome simbolike?
Ako neka Iranka koja je pobjegla u npr. Svedsku izvrsi slican performans, da li je to hate crime?
Neke nijanse postoje, a neki cinovi se desavaju sa svrhom provokacije, a neki su nesto drugo. Moze i na Wiki naci neke od zabiljezenih spaljivanja knjiga (cak i religijskih tekstova).
https://www.reuters.com/article/idINInd ... 5820101005
“That annoyed some parents and other leaders who have resorted to burning the holy books ... in protest,” Sheikh Imran Sharif, the association’s secretary general, told Reuters.
He said the burning of Bibles was carried out by a few Muslim fanatics and the association has ordered them to stop.
Pojedinac/pojedinci, a ne drzava.
btw. izraz pederčineonda stavi i lezbače ako ćeš već pogrdno da koristiš izraze.
Mislim da je javno spaljivanje svetih knjiga ipak nacin provokacije u vecini slucajeva i treba razmotriti kako da se to rijesi.
Al ne znam, mozda moj bh mozak ne moze to da svari .....
- Ozimician
#7857 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je lijepo objasnjeno, mislim da imas pravo na 2 dana godisnje slobodna za vjerske praznike.kazo wrote: ↑29/06/2023 23:41 Ne rade vrtici 3 dana. Naravno, kod privatnika se radi. Supeuga u zdravstvenoj ustanovi radi pa kod njih nema nikakvih praznika. Snalazimo se ko ce cuvati dijete.
Treba danas da izadjem dva sata ranije sa posla da vodim dijete doktoru(dobila temp). Napravise mi problem. Na kraju kazu donesi doznake, valjda misle da izlazim na kafu.
Kazem doktorici trebaju mi doznake ili neka potvrda da sam doveo dijete, traze mi na poslu. Naljutila se doktorica, hoce bolovanje da mi otvori. Kaze, dosta su privatnici radili sta hoce, treba radnik da koristi svoja prava.
Jbt, kako sam izasao razmisljam o tome. Snalazis se ko ce ti dijete cuvati da bi prijekat bio zavrsen na vrijeme i ono ti pravi problem zbog dva sata. A sasvim normalno im je da se radi za vjerski praznik.
Dobar dio radnika nije dosao juce ni danas, niko ih nije zvao. Mozda im ni dnevnice nece odbiti. Na kraju, ispadosmo mi budale sto smo dosli da radimo za Bajram.
Isplati se odma ici
Ps. Nije vezano za temu. Je li poslodavac duzan obezbjediti min. dva dana za vjerske praznike, a ako se radi za vjerski oraznik onda veca dnevnica?
Ali svakako ako ti je takvo stanje u firmi, ili mijenjaj firmu ili drzavu, zena kao zdravstveni radnik je svugdje dobrodosla. Tako da ne vidim prepreke za iseljenje ?
- _Reds_
#7858 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imaš pravno na 2 dana plaćeno vjerskih praznika u godini, i još dva neplaćeno, u tu je sve jasno.kazo wrote: ↑29/06/2023 23:41 Ne rade vrtici 3 dana. Naravno, kod privatnika se radi. Supeuga u zdravstvenoj ustanovi radi pa kod njih nema nikakvih praznika. Snalazimo se ko ce cuvati dijete.
Treba danas da izadjem dva sata ranije sa posla da vodim dijete doktoru(dobila temp). Napravise mi problem. Na kraju kazu donesi doznake, valjda misle da izlazim na kafu.
Kazem doktorici trebaju mi doznake ili neka potvrda da sam doveo dijete, traze mi na poslu. Naljutila se doktorica, hoce bolovanje da mi otvori. Kaze, dosta su privatnici radili sta hoce, treba radnik da koristi svoja prava.
Jbt, kako sam izasao razmisljam o tome. Snalazis se ko ce ti dijete cuvati da bi prijekat bio zavrsen na vrijeme i ono ti pravi problem zbog dva sata. A sasvim normalno im je da se radi za vjerski praznik.
Dobar dio radnika nije dosao juce ni danas, niko ih nije zvao. Mozda im ni dnevnice nece odbiti. Na kraju, ispadosmo mi budale sto smo dosli da radimo za Bajram.
Isplati se odma ici
Ps. Nije vezano za temu. Je li poslodavac duzan obezbjediti min. dva dana za vjerske praznike, a ako se radi za vjerski oraznik onda veca dnevnica?
- ZoomZoomKiwi
#7859 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gdje to?kazo wrote: ↑29/06/2023 23:41 Ne rade vrtici 3 dana. Naravno, kod privatnika se radi. Supeuga u zdravstvenoj ustanovi radi pa kod njih nema nikakvih praznika. Snalazimo se ko ce cuvati dijete.
Isplati se odma ici
Državni vrtići bi trebali da rade, nisu sva djeca ni roditelji muslimani.
U Zenici državni vrtići radili drugi dan Bajrama provjereno, za prvi ne znam nisam vodio dijete.
-
daario naharis
#7860 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kazo, imas 2 dana u godini za vjerske prazinike pa ih ti koristis kako hoces. Ako se osjecas kao musliman, uzmes po 1 dan svakog bajrama. Mozes uzeti i kombinaciju jedan bajram, uskrs...
Ako radis za bajram, 50% ti je veca dnevnica.
Ako radis za bajram, 50% ti je veca dnevnica.
- ZoomZoomKiwi
#7861 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imaš pravo na plaćeno odsustvo i još u nekim slučajevima, kao što su jedan dan za smrt člana uže porodice, vjenčanje itd. Za rođenje djeteta i preseljenje u novu nekretninu imaš pravo na dva dana plaćenog odsustva. Uglavnom sve ima u Zakonu o radu ili u kolektivnom ugovoru koji te se tiče ili u vlastitom ugovoru o radu.
Najbitnije je da zapamtite, da u Zakonu o radu postoji jedna rečenica jako bitna, a to je u slučaju da se drugim aktima tretiraju prava i obaveze radnika koje se također tretiraju i ovim zakonom, primjenjuju se one koje su najpovoljnije za radnika. Znači minimum ti je ono u Zakonu o radu, a ako šta bolje dobiješ ugovorom, onda je to važeće.
Najbitnije je da zapamtite, da u Zakonu o radu postoji jedna rečenica jako bitna, a to je u slučaju da se drugim aktima tretiraju prava i obaveze radnika koje se također tretiraju i ovim zakonom, primjenjuju se one koje su najpovoljnije za radnika. Znači minimum ti je ono u Zakonu o radu, a ako šta bolje dobiješ ugovorom, onda je to važeće.
-
Seawolf
#7862 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Austro-Bosanci i Hercegovci koji ne živite u Beču, ako vas ovdje ima takvih, dva pitanja:
Koliko mjesečno plaćate najam stana u kojem živite?
Koliki je zbirni mjesečni trošak za ostale režije; struja, voda, plin, komunikacije, odvoz smeća i šta još već ima?
Koliko mjesečno plaćate najam stana u kojem živite?
Koliki je zbirni mjesečni trošak za ostale režije; struja, voda, plin, komunikacije, odvoz smeća i šta još već ima?
- Euphoria
- Dope_Man
#7864 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Generalno, da ti dam neki prosjek ljudi koje znam, svoj, i onog sto vidi ganjajuci oglase zadnjih par dana - grad je Graz:
Renta sa osnovnim troskovima je nekih 10-13 eura po kvadratu, ovisno kakav je stan, lokacija itd. Dakle neki stan od 65 kv dodje otprilike 750 + grijanje i struja. E sad, ako si u nekoj starogradnji, logicno bice stan jeftiniji al te zakolje grijanje. Ako je noviji stan sa vrhunskom izolacijom, vise ces placati rente a manje grijanja.. na kraju dodjes na isto. Stan sa vecom kvadraturom obicno jeftinije dodje po kvadratu nego ovi manji za samce.
Ja trenutno placam 700 sve, al sam ekstrem i to nije relevantna cifra. Ljudi koje znam vecinom ovdje placaju oko 900-1000 sa svim, jedan par placa oko 1200 al ogroman stan u novogradnji. S druge strane kolega na poslu placa oko 850 za prcvarnicu od 40tak kvadrati, al i on je ekstrem na drugu stranu.
Stan koji gledam kao svoj sljedeci je u dijelu grada koji je tek u izgradnji, dakle sva infrastruktura tu je potpuno nova i zgrada u koju zelim je planirana za useljenje krajem godine - 66kv stan + 15kv balkon + 2 kv podruma je ponuda 780. Na to struja i grijanje ocekujem da ce doci oko 950, al te troskove ne poznajem dobro jer zbog "cudne" situacije stana u kom sam sad prijava svega je na gazdi pa ne znam detalje troskova. Sa parkingom u podzemnoj garazi koji se zasebno renta, ocekujem da ce sve biti oko 1000 +- koja desetina.
Dakle ofrlje, nemoj me drzati za rijec, i govorim o nekim normalnim stanovima od recimo 50-70kv:
Cista kirija 8-10 EUR po kvadratu
100-150 troskova stana i internet
150-200 grijanja i struja
50-70 parking mjesto ako nije ukljuceno u cijenu
Neki dodatno traze recimo 50-70 za koristenje kuhinje, uglavnom je to novogradnja gdje ti ubace kuhinju u stan
Last edited by Dope_Man on 30/06/2023 10:11, edited 1 time in total.
- Dope_Man
#7865 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Seawolf
#7866 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hvala ti, puno.Dope_Man wrote: ↑30/06/2023 10:08Generalno, da ti dam neki prosjek ljudi koje znam, svoj, i onog sto vidi ganjajuci oglase zadnjih par dana - grad je Graz:
Renta sa osnovnim troskovima je nekih 10-13 eura po kvadratu, ovisno kakav je stan, lokacija itd. Dakle neki stan od 65 kv dodje otprilike 750 + grijanje i struja. E sad, ako si u nekoj starogradnji, logicno bice stan jeftiniji al te zakolje grijanje. Ako je noviji stan sa vrhunskom izolacijom, vise ces placati rente a manje grijanja.. na kraju dodjes na isto. Stan sa vecom kvadraturom obicno jeftinije dodje po kvadratu nego ovi manji za samce.
Ja trenutno placam 700 sve, al sam ekstrem i to nije relevantna cifra. Ljudi koje znam vecinom ovdje placaju oko 900-1000 sa svim, jedan par placa oko 1200 al ogroman stan u novogradnji. S druge strane kolega na poslu placa oko 850 za prcvarnicu od 40tak kvadrati, al i on je ekstrem na drugu stranu.
Stan koji gledam kao svoj sljedeci je u dijelu grada koji je tek u izgradnji, dakle sva infrastruktura tu je potpuno nova i zgrada u koju zelim je planirana za useljenje krajem godine - 66kv stan + 15kv balkon + 2 kv podruma je ponuda 780. Na to struja i grijanje ocekujem da ce doci oko 950, al te troskove ne poznajem dobro jer zbog "cudne" situacije stana u kom sam sad prijava svega je na gazdi pa ne znam detalje troskova. Sa parkingom u podzemnoj garazi koji se zasebno renta, ocekujem da ce sve biti oko 1000 +- koja desetina.
Dakle ofrlje, nemoj me drzati za rijec, i govorim o nekim normalnim stanovima od recimo 50-70kv:
Neki dodatno traze recimo 50-70 za koristenje kuhinje, uglavnom je to novogradnja gdje ti ubace kuhinju u stan
S tim što ja gledam u nekom još manjem gradu sa do 50.000 stanovnika.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7867 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ode i ti morski vuce?
-
trinidaditobago
#7868 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
TopDope_Man wrote: ↑30/06/2023 10:08Generalno, da ti dam neki prosjek ljudi koje znam, svoj, i onog sto vidi ganjajuci oglase zadnjih par dana - grad je Graz:
Ako te ne mrzi, baci info o nekom prosjeku plata i bransi (kao i zahtjeva za poznavanjem jezika).
Graz je mal, vjerujem da ce se komunikacija prije desiti na bhs (ako izuzmemo njemacki) nego li na engleskom.
Inace lijep sa pregrst nevjerovatne prirode u neposrednoj blizini a ima i internacionalnih kompanija gdje vjerujem da su super uslovi (naravno ako se zadovoljavaju kriteriji).
-
trinidaditobago
#7869 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gdje ces manje Vuce dragi?Seawolf wrote: ↑30/06/2023 10:50Hvala ti, puno.Dope_Man wrote: ↑30/06/2023 10:08
Generalno, da ti dam neki prosjek ljudi koje znam, svoj, i onog sto vidi ganjajuci oglase zadnjih par dana - grad je Graz:
- JanuaryJones
#7870 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo i moj doprinos (dok smo rentali stan). Grad cca. 45,000 stanovnika, okolina Linza, Gornja Austrija. Stan 93 m2 + 9 kvadrata terase, parking mjesto + podrum. Kirija 620 eur (voda, komunalije i odrzavanje ukljuceno), struja 40/50 eur mjesecno, grijanje 200 eur (godisnji prosjek), internet 20-30 eur ovisno o paketu.Seawolf wrote: ↑30/06/2023 10:50Hvala ti, puno.Dope_Man wrote: ↑30/06/2023 10:08
- Dope_Man
#7871 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Balkon je i glavni razlog zasto hocu u novi stan. I ciljano sam ganjao nesto vece.. ne mogu ja rostilj stavit na 5 kvadratatrinidaditobago wrote: ↑30/06/2023 10:53 Topnek je sretno u novoj sredini
kvadratura balkona mi se bas svidja
))
Ako te ne mrzi, baci info o nekom prosjeku plata i bransi (kao i zahtjeva za poznavanjem jezika).
Malo dalje na periferiji bilo nekih sa ~35 m2, balkon sa dvije strane stana, svaka soba izlaz... al se iznajmili dok sam se ja tek useljavao pa ne stigoh uhvatiti.
Sto se plata tice, cini mi se da se uglavnom radi za nekih 1700-2000 u uslusnim poslovima i proizvodnji, servisi i slicno, kancelarije obicni posao ~2000, ja spadam u IT sektor pa je nama to malo vise. Al uzorak mi je mali pa moze biti da fulam.
Sto se jezika tice, nakon njemackog idu turski i bhs koji su tu negdje. Engleski nije neka sreca, malo je firmi gdje mozes samo sa engleskim, al eto ima ih par i ja sam u takvoj i uglavnom su to neke IT il internacionalne. Ipak je u AT Bec, pa deset mjesta prazno, pa onda ostali, bas je jako centralizirana. Znam tamo 15-20 ljudi, neki su tu i 5+ godina, i mislim da niko od njih ne zna njemacki nesto bolje od mene, nit se trude, jer u Becu uvijek imas drugi posao sa engleskim. Ja ga ovdje ipak ucim, kako zbog sebe tako i zbog potencijalnih drugih poslova. Al volim ovaj grad za zivot, pase mi manje mjesto, a za 10tak min voznje sam izvan grada, ima nekoliko velikih parkova, dobar javni prevoz, opcenito lijepo uredjen.
Sutra cu u Leibnitz na kaficu s parom koji zivi tamo pa cu ih pitati kakva je kod njih situacija sa rentom.
-
BlackRiver
#7872 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Salzburg Land
70 kvadrata, 1000 eura (voda, grijanje, odrzavanje zgrade, smece ) + 58 struja i internet
-
konami666
#7873 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
SveCka je super, pravo slobode izražavanja iznad svega 
-
Seawolf
#7874 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neću još nikuda, polako.
Moram prvo dobiti posao.
A da bih dobio posao, moram prvo izpregovarati platu.
A da bih izpregovarao platu, moram znati koliko mi novaca treba.
Štos je u tome što se meni uopšte nešto pretjerano i ne ide, nego želim da radim posao koji u ovoj našoj državi ne postoji.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#7875 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neka bude sa srecomSeawolf wrote: ↑30/06/2023 11:54Neću još nikuda, polako.
Moram prvo dobiti posao.
A da bih dobio posao, moram prvo izpregovarati platu.
A da bih izpregovarao platu, moram znati koliko mi novaca treba.
Štos je u tome što se meni uopšte nešto pretjerano i ne ide, nego želim da radim posao koji u ovoj našoj državi ne postoji.
Koliko me sjecanje sluzi nisi ti neki balavac i ovo ce ti biti veliki korak u smislu promjene sredine.