Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#7826 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

https://www.klix.ba/auto/volkswagen-sma ... /230629082
Rukovodstvo tvornice donijelo je odluku da postrojenja u kojima se proizvodi ID.4 prestanu s radom šest sedmica. Pored toga, dvije sedmice radit će samo jedna smjena, a 300 od 1.500 radnika koji su zaposleni na određeno vrijeme u avgustu neće produžiti ugovor, jer je proizvodnja modela ID.7 koja je trebala početi u julu odgođena za nekoliko mjeseci. Istovremeno, proizvodnja Volkswagenovih modela koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem ostaje nepromijenjena.
300 radnika dobija otkaz, bad news...
n+1

#7827 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Počinje shitstorm.
Ozimician

#7828 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

https://www.klix.ba/biznis/posao/saudij ... /230629107

Evo jos posla ko zeli da radi.

Ne moramo svi u DE i AT.
Ozimician

#7829 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

n+1 wrote: 29/06/2023 15:34 Počinje shitstorm.
Izlaze mi reklame na drustvenim mrezama sa 20% popusta na nova auta, ima ih vec na lageru.

To je prije samo pola godine bio nezamisliv scenarij.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7830 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Na sta mislis
n+1

#7831 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

_BataZiv_0809 wrote: 29/06/2023 15:46
Na sta mislis
Oblaci recesije i otpuštanja su nad nama. Počelo je sa IT sektorom i lagano se širi na druge sektore.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7832 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

n+1 wrote: 29/06/2023 15:50
_BataZiv_0809 wrote: 29/06/2023 15:46

Na sta mislis
Oblaci recesije i otpuštanja su nad nama. Počelo je sa IT sektorom i lagano se širi na druge sektore.
Krece u Svabiji pa ce i nas roknuti?
n+1

#7833 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

_BataZiv_0809 wrote: 29/06/2023 15:52
n+1 wrote: 29/06/2023 15:50

Krece u Svabiji pa ce i nas roknuti?
Da, ali i ostatku Evrope. Amerika se možda još i iskoprca, ali Evropa je na pragu recesije. Kod nas se svakako prelijeva, kako dobro, tako i loše.
konoplja

#7834 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Evo frisko s Der Spiegel

Ukratko: porast od 16.2% u broju firmi koje su predale papire za bankrot u poredjenju sa istim vremenskim razdobljem prosle godine.
Znacajan porast i najveci od 2002. godine.
Probleme vise osjete srednja i velika poduzeca od malih.
Kao najvece probleme navode visoke cijene energije i materijala, te inflaciju i opreznost potrosaca.
Nekih 125 hiljada radnika od pocetka godine do danas su ostali bez posla zbog bankrota.
skafiskafsnjak

#7835 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 29/06/2023 15:25 https://www.klix.ba/auto/volkswagen-sma ... /230629082
Rukovodstvo tvornice donijelo je odluku da postrojenja u kojima se proizvodi ID.4 prestanu s radom šest sedmica. Pored toga, dvije sedmice radit će samo jedna smjena, a 300 od 1.500 radnika koji su zaposleni na određeno vrijeme u avgustu neće produžiti ugovor, jer je proizvodnja modela ID.7 koja je trebala početi u julu odgođena za nekoliko mjeseci. Istovremeno, proizvodnja Volkswagenovih modela koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem ostaje nepromijenjena.
Samo se drzat drzavnih firmi :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#7836 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 29/06/2023 15:43
Izlaze mi reklame na drustvenim mrezama sa 20% popusta na nova auta, ima ih vec na lageru.

Dacie mozda.
Pokusaj naruciti novo auto pa ces vidjeti rok isporuke
Ozimician

#7837 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 29/06/2023 17:08
Ozimician wrote: 29/06/2023 15:43

Dacie mozda.
Pa kad narucujes auta, uvijek čekaš... kakva je to logika.
I u najboljim vremenima si čekao najmanje 2-3 mjeseca.

Ja govorim za auta na lageru, dakle ne naručuješ, nego odeš i kupiš. Ne možeš birati opremu, dobiješ što dobiješ.

Izbor nije neki, benzinci većinom, i sa ovim popustom je to još uvijek preskupo, ali ponavaljam, zadnje 2 god. nisi mogao vidjeti takve reklame nigdje.
Pokazatelj trenda.
Ozimician

#7838 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 29/06/2023 17:06
Ozimician wrote: 29/06/2023 15:25 https://www.klix.ba/auto/volkswagen-sma ... /230629082

I VW je državna firma :D
Bodkin

#7839 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Mislim ovo je u kontekstu vw-a i auto industrije kap u moru. Ev svakako ne trebaju ni blizu zaposlenih kao sus motori
Bodkin

#7840 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 29/06/2023 19:34

Dacie mozda.

Ja govorim za auta na lageru, dakle ne naručuješ, nego odeš i kupiš. Ne možeš birati opremu, dobiješ što dobiješ.

Izbor nije neki, benzinci većinom, i sa ovim popustom je to još uvijek preskupo, ali ponavaljam, zadnje 2 god. nisi mogao vidjeti takve reklame nigdje.
Pokazatelj trenda.
Nema to veze sa trendom. Usko grlo su bile komponente i cipovi. Sad vise nisu
Trend je da je eu izglasala da nema novih sus motora od 2035 mislim. To je pucanje u noge sebi al pametniji od mene su valjda odlucili :D
skafiskafsnjak

#7841 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 29/06/2023 19:41
skafiskafsnjak wrote: 29/06/2023 17:06

I VW je državna firma :D
Ma to kao bmw, vecina radnika preko zeit firmi itd.
Samo unbefristet, pa te ne moze kako on hoce
izvrsni direktor

#7842 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Bodkin wrote: 29/06/2023 19:48

Mislim ovo je u kontekstu vw-a i auto industrije kap u moru. Ev svakako ne trebaju ni blizu zaposlenih kao sus motori
Ma pusti ga, 120 000 zaposlenih u volkswagenu u njemackoj i kaze "bad news" jer su otkazali 300 radnika od agencija cije su radnike angazovali
izvrsni direktor

#7843 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Dacie mozda.

Pokazatelj trenda.
Pa kako su mogla biti na lageru kad nije bilo cipova? Nije bilo auta nikako, preko 12 mjeseci su rokovi isporuke bili za obicne benzince. I sad se trziste oporavlja i rokovi isporuke jos nisu normalni jer se narudzbe nisu realizovale sve na vrijeme zbog korone i nedostatka cipova. Pod kakvim kamenom ti zivis covjece?
Ozimician

#7844 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

izvrsni direktor wrote: 29/06/2023 20:00

Pokazatelj trenda.
Pa kako su mogla biti na lageru kad nije bilo cipova? Nije bilo auta nikako, preko 12 mjeseci su rokovi isporuke bili za obicne benzince. I sad se trziste oporavlja i rokovi isporuke jos nisu normalni jer se narudzbe nisu realizovale sve na vrijeme zbog korone i nedostatka cipova. Pod kakvim kamenom ti zivis covjece?
https://www.focus.de/auto/news/autoabsa ... 88731.html

https://de.statista.com/statistik/daten ... hresmonat/

https://www.spiegel.de/wirtschaft/rezes ... 2d7aee49b6

Eto pod kakvim kamenom, ovo su sve svježe vijesti.
Imaš istovremeno blagi rast inflacije u odnosu na Maj 2023 god, imaš rast kamata, imaš smanjenje tražnje, smanjenje proizvodnje, smanjenje izvoza i službenu "tehničku" recesiju. Koji od tih ekonomskih pokazatelja je dobar ? Imaš stagflaciju trenutno, najgori ekonomski fenomen.

Mislim da ti živiš pod kamenom i visiš na klixu umjesto da pratiš "domaće" portale.

Dakle bukvalno niti jedna pozitivna ekonomska vijest ne dolazi iz Njemačke zadnjih par mjeseci.

Kao argument nemoj potezati bilo kakvo poređenje sa BIH - složili smo se da je Njemačka još uvijek svjetlosnu godinu ispred po svemu.

EDIT: Imaš i vijest koju je @konoplja postavio
izvrsni direktor

#7845 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ozimician wrote: 29/06/2023 20:05
izvrsni direktor wrote: 29/06/2023 20:00

Imaš istovremeno blagi rast inflacije u odnosu na Maj 2023 god, imaš rast kamata, imaš smanjenje tražnje, smanjenje proizvodnje, smanjenje izvoza i službenu "tehničku" recesiju. Koji od tih ekonomskih pokazatelja je dobar ? Imaš stagflaciju trenutno, najgori ekonomski fenomen.

Mislim da ti živiš pod kamenom i visiš na klixu umjesto da pratiš "domaće" portale.

Dakle bukvalno niti jedna pozitivna ekonomska vijest ne dolazi iz Njemačke zadnjih par mjeseci.

Kao argument nemoj potezati bilo kakvo poređenje sa BIH - složili smo se da je Njemačka još uvijek svjetlosnu godinu ispred po svemu.

Bojim se da nijedan sa ovih linkova ne pise o tome kako je sad vise auta na lageru nego u vrijeme najvece krize zbog korone i nedostatka cipova
skafiskafsnjak

#7846 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Dope_Man wrote: 29/06/2023 12:38
skafiskafsnjak wrote: 29/06/2023 12:26

Ma debilizam jeste. Ovakve stvari ne vode nicemu dobrom i ne bi trebale biti odobrene. I ne mislim samo na Kur'an nego sve vjerske knjige.

Sta on ima od paljenja Kur'ana? Sigurno nista dobro .... jedino lijecenje svojih bolesnih frustracija.
Nema on nista, il mozda ima neku satisfakciju, koga briga. Ali mora se razumjeti da u sekularnom drustvu nema "svetih" knjiga. Dozvoljeno ti je javno kritikovati bilo sta i bilo koga, pa i unistiti knjigu koja je tvoje privatno vlasnistvo, bez obzira na to koja je knjiga u pitanju. Taj isti bi u svom Iraku za ovo izgorio na lomaci vjerovatno, a za paljenje Biblije tamo ne bi ga niko ni pogledao, il bi se formirala masa koja bi masovno trazila Biblije da ih strpa na lomacu. I to je razlika razvijenog svijeta i takvih zemalja - svi imaju isto pravo, a ne samo jedna grupa.

Da je potez bespotreban i debilan - jeste. Ali u slobodnoj zemlji imas pravo i na to. Nemas pravo drugome metati i nametati ako to druga osoba nece (mada mnoge grupe od islamista do lghdtv+ pokusavaju), i to je sve. Svako moze da ga ignorise, a da se ignorisu onda se ne bi ni desavali ovakvi jer cilj jeste upravo izazvati reakciju.
Sta da neko stavi transparent kako ne voli "pedercine i lezbace i kako su bolesni" itd itd ?

Zasto mislim da to ne bi bilo dopusteno :roll:
Dope_Man

#7847 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

skafiskafsnjak wrote: 29/06/2023 22:10
Dope_Man wrote: 29/06/2023 12:38

Nema on nista, il mozda ima neku satisfakciju, koga briga. Ali mora se razumjeti da u sekularnom drustvu nema "svetih" knjiga. Dozvoljeno ti je javno kritikovati bilo sta i bilo koga, pa i unistiti knjigu koja je tvoje privatno vlasnistvo, bez obzira na to koja je knjiga u pitanju. Taj isti bi u svom Iraku za ovo izgorio na lomaci vjerovatno, a za paljenje Biblije tamo ne bi ga niko ni pogledao, il bi se formirala masa koja bi masovno trazila Biblije da ih strpa na lomacu. I to je razlika razvijenog svijeta i takvih zemalja - svi imaju isto pravo, a ne samo jedna grupa.

Da je potez bespotreban i debilan - jeste. Ali u slobodnoj zemlji imas pravo i na to. Nemas pravo drugome metati i nametati ako to druga osoba nece (mada mnoge grupe od islamista do lghdtv+ pokusavaju), i to je sve. Svako moze da ga ignorise, a da se ignorisu onda se ne bi ni desavali ovakvi jer cilj jeste upravo izazvati reakciju.
Sta da neko stavi transparent kako ne voli "pedercine i lezbace i kako su bolesni" itd itd ?

Zasto mislim da to ne bi bilo dopusteno :roll:
Nije dozvoljeno pozivati na to da ih se prebije, ubije i slicno, a reci da se tebi ne dopada to sto su gej itd mozes bez bilo kakvih pravnih posljedica.
Sid the sloth

#7848 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Sid the sloth »

izvrsni direktor wrote: 29/06/2023 20:15
Ozimician wrote: 29/06/2023 20:05

Bojim se da nijedan sa ovih linkova ne pise o tome kako je sad vise auta na lageru nego u vrijeme najvece krize zbog korone i nedostatka cipova
Ma lik pametuje po raznim temama, ne zna vise ni sta pise na kojoj temi ni s kim se raspravlja. VIdis da zaboravi sta je napisao u prethodnom postu pa postavlja odgovore koji nemaju veze s tim :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#7849 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

skafiskafsnjak wrote: 29/06/2023 22:10 Sta da neko stavi transparent kako ne voli "pedercine i lezbace i kako su bolesni" itd itd ?

Zasto mislim da to ne bi bilo dopusteno
Razlika izmedu transparenta:

Ne volim Bosnjake.

i

Ubij, zakolji...

je?
kazo

#7850 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by kazo »

Ne rade vrtici 3 dana. Naravno, kod privatnika se radi. Supeuga u zdravstvenoj ustanovi radi pa kod njih nema nikakvih praznika. Snalazimo se ko ce cuvati dijete.

Treba danas da izadjem dva sata ranije sa posla da vodim dijete doktoru(dobila temp). Napravise mi problem. Na kraju kazu donesi doznake, valjda misle da izlazim na kafu.

Kazem doktorici trebaju mi doznake ili neka potvrda da sam doveo dijete, traze mi na poslu. Naljutila se doktorica, hoce bolovanje da mi otvori. Kaze, dosta su privatnici radili sta hoce, treba radnik da koristi svoja prava.

Jbt, kako sam izasao razmisljam o tome. Snalazis se ko ce ti dijete cuvati da bi prijekat bio zavrsen na vrijeme i ono ti pravi problem zbog dva sata. A sasvim normalno im je da se radi za vjerski praznik.

Dobar dio radnika nije dosao juce ni danas, niko ih nije zvao. Mozda im ni dnevnice nece odbiti. Na kraju, ispadosmo mi budale sto smo dosli da radimo za Bajram.

Isplati se odma ici 😀

Ps. Nije vezano za temu. Je li poslodavac duzan obezbjediti min. dva dana za vjerske praznike, a ako se radi za vjerski oraznik onda veca dnevnica?
Post Reply