S4mpion wrote:
Čovjek te je počistio, sad ga nazovi trolom i stavi ga na foe listu.
Sad na foe listu.GAU8 wrote: No vidim da si najobicniji balavac-troll
S4mpion wrote:
Čovjek te je počistio, sad ga nazovi trolom i stavi ga na foe listu.
Sad na foe listu.GAU8 wrote: No vidim da si najobicniji balavac-troll
Čovjek je skočio sam sebi usta. Prvo kaže:S4mpion wrote:Čovjek te je počistio, sad ga nazovi trolom i stavi ga na foe listu.GAU8 wrote:Ukucaj "fingerprinting history"
A onda se vadi:Idemedosumom wrote:Nemojte se ljutiti, ne tražim belaja, samo me zanima na koji način vi ovo objašnjavate. Jeli po vama tek onako slučajno spomenuta jagodica ljudskog prsta u ovom ajetu?
Jel ono početkom 19. stoljeća otkrivena jedinstvenost jagodice prsta?
Pa šta koji Q na kraju tvrdiš? Navodiš da:Idemedosumom wrote:I da odgovorim drugim kolegama: Ja nisam tvrdio da u Kur'anu piše o jedinstvenosti jagodice prsta. Već sam naveo kako je u Kur'an veliki značaj dat jagodici prsta, u smislu, ne samo da Bog može ljudske kosti sakupiti i sastaviti, nego čak i vrhove prsta može rekonstruisati. Taj značaj smo mi tek u 19. stoljeću spoznali, a još kasnije počeli koristiti/primjenjivati.
Evo da tebi jedan drugi kolega odgovori.Idemedosumom wrote:I da odgovorim drugim kolegama: Ja nisam tvrdio da u Kur'anu piše o jedinstvenosti jagodice prsta. Već sam naveo kako je u Kur'an veliki značaj dat jagodici prsta, u smislu, ne samo da Bog može ljudske kosti sakupiti i sastaviti, nego čak i vrhove prsta može rekonstruisati. Taj značaj smo mi tek u 19. stoljeću spoznali, a još kasnije počeli koristiti/primjenjivati.
Let that sink in.
Eeee drug moj.Optimus Prime wrote:Evo da tebi jedan drugi kolega odgovori.Idemedosumom wrote:I da odgovorim drugim kolegama: Ja nisam tvrdio da u Kur'anu piše o jedinstvenosti jagodice prsta. Već sam naveo kako je u Kur'an veliki značaj dat jagodici prsta, u smislu, ne samo da Bog može ljudske kosti sakupiti i sastaviti, nego čak i vrhove prsta može rekonstruisati. Taj značaj smo mi tek u 19. stoljeću spoznali, a još kasnije počeli koristiti/primjenjivati.
Let that sink in.
Otisak prsta se koristi u forenzici od 19. stoljeca. A to da se mustra otiska razlikuje od covjeka do covjeka su primjetili i drevni narodi davno prije Muhameda. Za tako nesto nije potrebna informacija od nekog nadnaravnog bica, nego radoznalost i moc opazanja.
Tako su i drevni Kinezi pri kupoprodajnim ugovorima, koristili otisak prsta.
I to je vjerovatno razlog zasto je jagodica prsta spomenuta u kuranu. Autor je time vjerovatno htio da "naglasi" Allahovu svemoc. Ko biva Allah nije samo u stanju da rekonstruise kosti, nego cak moze i da to ucini i sa jagodicama prstiju koje sadrze kompleksne mustre. Nema tu nista nadnaravno.
Kuran je knjiga pisana od ljudi iz 6. stoljeca za ljude iz 6. stoljeca.
Jesi i trolcina i ubertokmak i ides na ignore listu, jer ne vrijedis trosenja ni milisekunde mog vremena. Radije cu gledati plafon ako treba.Idemedosumom wrote:Ponavljam, tokmaci su ti u kući, s njima tako razgovaraj.
Govorimo o pozitivnoj identifikaciji, ne općoj. Kod kineza je otisak ruke imao isti značaj kao i otisak cipele u snijegu. Znaš da je neko od ljudi tuda hodao/nešto dirao. Nisu mogli razlikovati osobu od osobe na osnovu otiska, niti su to pokušavali, niti su znali da je tako nešto moguće.
Čuj ja trol
Što za primjer nije uzet lakat, pupak, nokat ili peta? Zašto baš jagodice?Rajvosa84 wrote: 1. jagodica prsta se u spominje u Kuranu (velika stvar, vidi se golim okom)
2. čitanjem možemo zaključiti da nigdje u tom ajetu ne piše da je jedinstvena
3. umjesto toga navode se bajke o tjelesnom sastavljanju koje uključuje navedenu jagodicu prsta, koja je - ako se time željelo naglasiti preciznost tog ponovnog sastavljanja - veoma loš primjer (obzirom da ima mnogo boljih metoda identifikacije i utvrđivanja jedinstvenosti)
A zasto nije DNK, ili Iris kao defintivno bolje metode???skupljac_zeljeza wrote:Što za primjer nije uzet lakat, pupak, nokat ili peta? Zašto baš jagodice?Rajvosa84 wrote: 1. jagodica prsta se u spominje u Kuranu (velika stvar, vidi se golim okom)
3. umjesto toga navode se bajke o tjelesnom sastavljanju koje uključuje navedenu jagodicu prsta, koja je - ako se time željelo naglasiti preciznost tog ponovnog sastavljanja - veoma loš primjer (obzirom da ima mnogo boljih metoda identifikacije i utvrđivanja jedinstvenosti)
Odgovor je pod tackom tri.skupljac_zeljeza wrote:Što za primjer nije uzet lakat, pupak, nokat ili peta? Zašto baš jagodice?Rajvosa84 wrote: 1. jagodica prsta se u spominje u Kuranu (velika stvar, vidi se golim okom)
Prateći vašu kritiku onda bi trebalo za svakog ateistu objaviti posebnu Knjigu pa nekome reći DNK, nekome jagodice, nekome oko itd. Vi imate žestok otklon i averziju i tražit ćete neumorno opravdanja. Šejtan nije ni malo glup kako se da vidjeti iz priloženog.Optimus Prime wrote:Odgovor je pod tackom tri.skupljac_zeljeza wrote:Što za primjer nije uzet lakat, pupak, nokat ili peta? Zašto baš jagodice?Rajvosa84 wrote: 1. jagodica prsta se u spominje u Kuranu (velika stvar, vidi se golim okom)
![]()
Autor kurana nije znao bolje. Svaki lakat, nokat ili pupak su takodjer razliciti od covjeka do covjeka, sa obzirom da svaka celija ima svoj genetski fingerprint, koji je mnogo kompleksniji od bilo kojega "patterna" jagodice prsta.
Iz danasnje perspektive, vrlo losa analogija, za opis nadmoci nekog bica.
Nisi skontao da ateistima uopce ne treba nikakva "objava"?skupljac_zeljeza wrote:
Prateći vašu kritiku onda bi trebalo za svakog ateistu objaviti posebnu Knjigu pa nekome reći DNK, nekome jagodice, nekome oko itd. Vi imate žestok otklon i averziju i tražit ćete neumorno opravdanja. Šejtan nije ni malo glup kako se da vidjeti iz priloženog.
Na stranu moje razočaranje plitkom pričom koju vjernici u pravilu prezentuju na ovoj temi, ali moram izraziti zahvalnost - kad već spominjemo šejtane - da ovakvi likovi ne navraćaju na ovaj pdf:skupljac_zeljeza wrote:Šejtan nije ni malo glup kako se da vidjeti iz priloženog.

Ne djelujete tako u praksi. Imate čak i 'jahače' koje slijedite u antiteizmu.GAU8 wrote: Nisi skontao da ateistima uopce ne treba nikakva "objava"?
Ne interesuju nas ni vjernici.
Ne možeš zanemariti u priči našu perspektivu koja ga uključuje ovisno od doživljaja nepojavnog. Što bi rek'o Bukovski, on vas prvo zezn'o kada vas ubijedio da ne postoji.Rajvosa84 wrote:
Hajd bar se ovdje ne gađamo džinima i sihirima... što ne mora značiti da nećemo![]()
Upravu si sto se tice "agresivnog ateizma". Iako se isti pojavio kao reakcija na prije svega konzervativna ucenja katolicke crkve, ja bilo kakve agresivne kampanje ne podrzavam.skupljac_zeljeza wrote:Ne djelujete tako u praksi. Imate čak i 'jahače' koje slijedite u antiteizmu.GAU8 wrote: Nisi skontao da ateistima uopce ne treba nikakva "objava"?
Ne interesuju nas ni vjernici.
Učini mi se da si nešto napis`o.Rajvosa84 wrote:...S4mpion wrote: Čovjek te je počistio, sad ga nazovi trolom i stavi ga na foe listu.
S4mpion wrote:Čovjek te je počistio, sad ga nazovi trolom i stavi ga na foe listu.
GAU8 wrote:No vidim da si najobicniji balavac-troll
GAU8 wrote:Jesi i trolcina i ubertokmak i ides na ignore listu
Dokaza i pokazatelja ima mnogo, ali oni koji su slijepi/gluhi to ne mogu spoznati. Da ne citiram onaj ajet ponovo...pomnim opažanjem i komparacijom golim okom može zaključiti da ljudi imaju različite otiske prstiju
Glavni je izvor našeg neznanja to što naše znanje može biti samo ograničeno, dok je naše neznanje nužno bezgranično.
Moj odgovor na tradicionalno pitanje spoznajne teorije: »Odakle to znaš? Što je izvor, osnova tvoje tvrdnje? Na kojim se promatranjima ona temelji?« glasi dakle ovako:
»Ja uopće ne kažem da nešto znam: moja tvrdnja samo je nagađanje, hipoteza. Također se nećemo obazirati na izvor ili izvore iz kojih je moje nagađanje možda poteklo: postoje mnogi mogući izvori, a nipošto mi svi nisu jasni. Isto tako iskon i podrijetlo imaju vrlo malo veze s istinom. Ali ako te zanima problem koji sam pokušao riješiti svojim nagađanjem, onda mi
možeš učiniti uslugu. Pokušaj bit tog nagađanja kritizirati što oštrije možeš! I ako možeš izmisliti eksperiment čiji bi rezultat po tvom mišljenju mogao opovrgnuti moju tvrdnju, spreman sam ti pri tom opovrgavanju pomoći koliko god mogu.«
Čini mi se da točan odgovor na moje pitanje »Na koji način imamo izgleda da prepoznamo i isključimo pogreške?« glasi: »Pomoću kritike teorija i nagađanja drugih i – ako uzmognemo sebe tako odgojiti – pomoću kritike vlastitih teorija i pokušaja spekulativnih rješenja.« (Takva je kritika vlastitih teorija doduše krajnje poželjna, ali nije prijeko potrebna; jer ako mi nismo za to sposobni, naći će se drugi koji će to obaviti za nas.) Taj odgovor sažima stav koji bi se mogao opisati kao »kritički racionalizam«. To je nazor, držanje i predaja koju zahvaljujemo Grcima. On se izrazito razlikuje od »racionalizma« ili »intelektualizma« što su ga proklamirali Descartes i njegova škola, pa čak i od Kantova spoznajnog nauka. Ali na području etike i ćudoredne spoznaje Kantov se princip autonomije veoma približava tom stavu. Taj princip izražava njegov nazor prema kojemu zapovijed nekog autoriteta, ma kako uzvišen bio, nikad ne smijemo priznati kao osnovu etike. Jer kad smo suočeni sa zapovijedi nekog autoriteta, uvijek je na nama da kritički prosudimo je li moralno dopustivo pokoriti se toj zapovijedi. Može biti da autoritet ima moć da silom provede svoje zapovijedi i da mu se ne možemo oduprijeti. Ali ako možemo fizički određivati svoj način postupanja, onda ne možemo umaknuti konačnoj odgovornosti. Jer kritička je odluka do nas: zapovijedi se možemo pokoriti ili ne pokoriti; autoritet možemo priznati ili ga odbaciti. Kant je tu ideju hrabro primijenio i na područje religije: odgovornost za to da li učenja neke religije treba prihvatiti kao dobra ili odbaciti kao loša prema Kantu je naša.
Pravilna argumentacija zahtijeva prvenstveno deduktivno, ali i induktivno logiciranje. Nekome to dođe prirodno, nekome treba crtati. Džaba tebi i 40 rečenica kad zaključiš da je 2+2=5. Ne volim generalizacije, ali nakon svake rasprave sa vjernicima, vraćam se na ovu istinu:Idemedosumom wrote: @rajvosa
Tebi je potrebno 20 rečenica da napišeš 2+2=4. Toliko o tome.

Jebiga, ja vas pohvalim kako niste toliko zatucani kao ona tamo ekipa, a ti se potrudiš da dokažes suprotno.Idemedosumom wrote:I da se nadovežem na džinne i sihr. Pretpostavljam da vi u to nevjerujete. Pa hajde kad ste uvjereni/hrabri, ja vas izazivam da uzmete grumen zemlje s nekog kabura, da stavite pod jastuk i da tako odete na spavanje večeras. Naravno, ako ste imalo pametni, nećete to učiniti
Za nepovjerovati.Rajvosa84 wrote: Jebiga, ja vas pohvalim kako niste toliko zatucani kao ona tamo ekipa, a ti se potrudiš da dokažes suprotno.
Tišu mišu. Da sam na tvom mjestu ne bih se pojavljivao na forumu jendo mjesec dana.GAU8 wrote:Za nepovjerovati.Rajvosa84 wrote: Jebiga, ja vas pohvalim kako niste toliko zatucani kao ona tamo ekipa, a ti se potrudiš da dokažes suprotno.
No samo potvrdjuje moju tezu.
Imamo 3 glavne vrste vjernika.
1) Nedovoljno obrazovani
2) Psihicki poremecaj ili potreba
3) Lazni vjernici koji tvrde da vjeruju radi neke koristi ili iz straha (prisila, osuda okoline, drustva itd.).
Ništa, nego haj pravac kod hodže po svoje mišljenje. Vidi usput imaš li kakvih sihira za išćeratIdemedosumom wrote:Argumenti su ti tanki k'o bašlija. Stvarno ne znam šta bih još mogao dodati