Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Leo_alfa

#7801 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

S4mpion wrote:
Leo_alfa wrote: Lijepo, pored toga sto se "uci" kako bog postoji i kako je ovakav ili onakav, moze se pricati i o tome kako se prave kolaci za razlicite svetkovine pa se tako nauciti kuhati (namjerno pretjerujem kako bih istakao poentu, a ne ismijavao). Vjeronauk je upravo ubjedjivanje djece kako bog postoji, kako je milostiv ili okrut kako god da ga odredjena religija opisuje. Ucenje o razlicitim religijama, nastanku istih, o vjerovanjima vjernika razlicitih religija itd nije vjeronauk (iako moze biti sadrzano dijelom u vjeronauk, zbog toga prethodno pisem kako se cini neizbjeznim da vjeronauk koji je zaista nista drugo nego ubjedjivanje, dozivi preobrazbu).
Ja već spomenuh da negdje sigurno postoje loše metode koje se primjenjuju u nekim vjeronaukama, jer ih ima milion, negdje sigurno ima i ubjeđivanja i prisile. Međutim, i dalje stojim pri tvrdnji da vjeronauk uopšte ne mora biti nikakvo nametanje, već samo prezentacija, upoznavanje sa određenom religijom ili religijama.
Ne sumnjam da drzis do tog stava, moj stav je da je vjeronauk upravo u svojoj osnovi upravo ubjedjivanje, a dalje mu mozemo nadodati masu stvari od kulture i historije religija do kulinarstva, sto ne mijenja njegovu bit.
S4mpion wrote:
Bez obzira, besmisleno je traziti opravdanje za radnje za koje znamo da su pogresne. Nesto sto je pogresno ostaje pogresno bez obzira da li je tako lakse, isplativije ili brze nesto odraditi.
Problem leži u tome što ne znamo šta je pogrešno. Neko kaže "pogrešno", neko kaže "nije", ko je u pravu, odlučuje pojedinac za sebe. U potpunosti stvar konvencije.
Posli smo od toga kako strucnjaci tvrde da djecu ne treba tuci (ti sam to pises), nakon cega sam spomenuo da u tom slucaju individualno misljenje pojedinca nema tezinu, a evo ponavljam. Nije bitno sta ko misli ukoliko su ljudi koji su se sa profesionalne strane posvetili odredjenoj problematici i dosli do odredjenih zakljucaka.
zambaklija

#7802 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zambaklija »

evo jeno pitanje:imamo krstijansku vjeru u dvije varijante sa niz pod varijanti...imamo muhamedansku vjeru također sa podvarijantama pa imamo onda one druge.I svi oni na kraju priče imaju završni cilj-doći u RAJ?E u tom raju sjedi bog i njegovi ahbabi koji odlučuju ko će u raj a ko u pakao...znači :Jel' u tom raju svi skupa sjedimo i uživamo?
S4mpion

#7803 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Leo_alfa wrote: Posli smo od toga kako strucnjaci tvrde da djecu ne treba tuci (ti sam to pises), nakon cega sam spomenuo da u tom slucaju individualno misljenje pojedinca nema tezinu, a evo ponavljam. Nije bitno sta ko misli ukoliko su ljudi koji su se sa profesionalne strane posvetili odredjenoj problematici i dosli do odredjenih zakljucaka.
Ali napomenuh već da su stručnjaci svoje zaključke iznijeli za idealnu situaciju i njihovi zaključci mogu koristiti onima koji se nalaze u idealnoj situaciji. Za realne situacije, nisu ponudili nikakvo rješenje, pa je u takvim situacijama nemoguće precizno definisati pogrešno i tačno.
Stav stručnjaka u ovom slučaju nije dokazan, već je to neka vrsta vjerovanja, što znači da postoji mogućnosti da su njihovi zaključci možda i pogrešni.

Neki dan dobih ovu sličicu:
http://upw-prod-images.global.ssl.fastl ... 997e29.png

Ključan je posljednji dio koji govori o alternativnim metodama kažnjavanja koje nevjerovatno sliče metodama koje koristi policija/zakon.

-Put favourite toys in "time-out" - konfiskacija

-Loss of electronic devices for an evening - konfiskacija

-Loss of social privileges - oduzimanje slobode

Ne djeluje baš napredno.
aurora313

#7804 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Idemedosumom wrote:"Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo." (75:4)
Interesuje me kakvu primjedbu ovdje imate?
Ma kakvu ba primjedbu na ovu ljepotu! Nego, imal' ko prisutan sa Islamskog Univerziteta ili Teološkog da mi ovo pojasni?
GAU8

#7805 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Idemedosumom wrote:
Leo_alfa wrote::)
Nemojte se ljutiti, ne tražim belaja, samo me zanima na koji način vi ovo objašnjavate. Jeli po vama tek onako slučajno spomenuta jagodica ljudskog prsta u ovom ajetu?

Jel ono početkom 19. stoljeća otkrivena jedinstvenost jagodice prsta?
Pa tražiš belaja u smislu da sam sebi jamu kopaš.
Da čitaš kao što ne čitaš, znao bi da se za mogućnost korištenja jagodice prstiju u identifikaciji znalo još u antičkom Babilonu, pa i u Kini, 200 - 300 godine PNE!
Isti su se već tada koristili između ostalog kao potpis, identifikacija i za otkrivanje prestupnika.

Tako da spominjanje toga u Kur'anu ne znači ništa specijalno.
Rajvosa84

#7806 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Rajvosa84 »

Jedna opća opservacija:

Većina forumskih zastupnika i branitelja religije nisu ni svjesni da istaknuti vjerski umovi i apologete preziru ovu priču koju oni ovdje prosipaju i "argumente" koje navode. Mnoštvo islamskih i kršćanskih teologa zazire od diskusije u tom pravcu, jer znaju da tu nemaju šta da traže. Štaviše, oni ulažu iskrene napore na reformaciji i modernizovanju religije. Trude se da izvuku bogobojazne iz mentalnog sklopa pretprošlog milenija. Uzmimo jednog papu Franju ili Tariqa Ramadana. Interesantno kako njihov glas razuma ne dopire daleko. Da budemo načisto, ja se ne slažem sa centralnom dogmom kojoj oni pored svega ostaju vjerni, ali ih poštujem zbog njihove namjere da pokrenu i motivišu vjernike da se mijenjaju na bolje.

P.S. Od sintagme "istaknuti vjerski umovi" izuzimam razne Z. Naike i S. Kuduzoviće. Salefijskom preseravanju nije mjesto u 21. stoljeću. Dovoljno je pogledati par njihovih "predavanja" da se stekne uvid u intelektualno siromaštvo te radikalne doktrine.
GAU8

#7807 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Rajvosa84 wrote:Jedna opća opservacija:

Većina forumskih zastupnika i branitelja religije nisu ni svjesni da istaknuti vjerski umovi i apologete preziru ovu priču koju oni ovdje prosipaju i "argumente" koje navode. Mnoštvo islamskih i kršćanskih teologa zazire od diskusije u tom pravcu, jer znaju da tu nemaju šta da traže.
Prije bih rekao "jer nemaju nikakve šanse i samo se uzalud provaljuju..."
Stoga i žele "modernizirati" religiju, iako je to samo po sebi totalni oksimoron.
raoul duke

#7808 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by raoul duke »

Pojava teoloskog fakulteta je takodjer oksimoron... Postavlja se pitanje validnosti ostalih fakulteta...
raoul duke

#7809 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by raoul duke »

Pazi ovog trola sto spominje jagodicu ljudskog prsta :lol: :lol: :lol: :lol:

Svemir, galaksije, tamna materija, brzina svjetlosti, medicina, kenguri, nista od tog njihov imaginarni prijatelj nije spomenuo, ALI je spomenuo jagodicu ljudskog prsta.
Iz tog slijedi: knjiga je bozanstvena
THEREFORE GOD
Idemedosumom

#7810 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

GAU8 wrote:
Idemedosumom wrote:
Leo_alfa wrote::)
Nemojte se ljutiti, ne tražim belaja, samo me zanima na koji način vi ovo objašnjavate. Jeli po vama tek onako slučajno spomenuta jagodica ljudskog prsta u ovom ajetu?

Da čitaš kao što ne čitaš, znao bi da se za mogućnost korištenja jagodice prstiju u identifikaciji znalo još u antičkom Babilonu, pa i u Kini, 200 - 300 godine PNE!
Isti su se već tada koristili između ostalog kao potpis, identifikacija i za otkrivanje prestupnika.

Možeš li ovu tvrdnju potkrijepiti nekim konkretnim dokazima?
GAU8

#7811 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Idemedosumom wrote:
GAU8 wrote:
Idemedosumom wrote:

Možeš li ovu tvrdnju potkrijepiti nekim konkretnim dokazima?
Šta je, nisi uspio sam izgooglati :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

BTW - posljednja aktuelna otkrića već odbacuju otiske, jer i nisu nešto specijalno pouzdani, a da ne govorimo o jedinstvenosti. Na sudu se već odavno ne uzimaju kao dovoljan dokaz.
Idemedosumom

#7812 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

Uspio itekako, ali ovo boldirano nisam uspio pronaći.
raoul duke

#7813 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by raoul duke »

GAU8 wrote: BTW - posljednja aktuelna otkrića već odbacuju otiske, jer i nisu nešto specijalno pouzdani, a da ne govorimo o jedinstvenosti. Na sudu se već odavno ne uzimaju kao dovoljan dokaz.
U Kur'an-u postoje neke "skoro pa tacne" informacije o Zemljinom mjesecu. Iz tog slijedi knjiga je bozanstvena, Allah je dobio nagradu kao pravi istinski bog od dosad 6000 historijski spomenutih.
GAU8

#7814 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Idemedosumom wrote:Uspio itekako, ali ovo boldirano nisam uspio pronaći.
A šta jesi uspio naći?
Idemedosumom

#7815 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

Da jesu koristili otiske ruku i prsta za koješta. Ali ne i da su poznavali jedinstvenost jagodice prsta.
GAU8

#7816 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Idemedosumom wrote:Da jesu koristili otiske ruku i prsta za koješta. Ali ne i da su poznavali jedinstvenost jagodice prsta.
Pa znači ipak NISI uspio izgooglati. :-) :-) :-) :-)

Zapravo nisi ni pokušao, jer da jesi, prva 2-3 linka su ti odmah ono što sam naveo.

EDIT: evo novo šta sam našao - čak su se koristili i u Perziji.
Znači Muhamed nije morao ni maknuti bilo kuda dalje, da bi znao za to...
Last edited by GAU8 on 20/02/2015 15:35, edited 1 time in total.
Leo_alfa

#7817 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

S4mpion wrote:
Leo_alfa wrote: Posli smo od toga kako strucnjaci tvrde da djecu ne treba tuci (ti sam to pises), nakon cega sam spomenuo da u tom slucaju individualno misljenje pojedinca nema tezinu, a evo ponavljam. Nije bitno sta ko misli ukoliko su ljudi koji su se sa profesionalne strane posvetili odredjenoj problematici i dosli do odredjenih zakljucaka.
Ali napomenuh već da su stručnjaci svoje zaključke iznijeli za idealnu situaciju i njihovi zaključci mogu koristiti onima koji se nalaze u idealnoj situaciji. Za realne situacije, nisu ponudili nikakvo rješenje, pa je u takvim situacijama nemoguće precizno definisati pogrešno i tačno.
Stav stručnjaka u ovom slučaju nije dokazan, već je to neka vrsta vjerovanja, što znači da postoji mogućnosti da su njihovi zaključci možda i pogrešni.

Neki dan dobih ovu sličicu:
http://upw-prod-images.global.ssl.fastl ... 997e29.png

Ključan je posljednji dio koji govori o alternativnim metodama kažnjavanja koje nevjerovatno sliče metodama koje koristi policija/zakon.

-Put favourite toys in "time-out" - konfiskacija

-Loss of electronic devices for an evening - konfiskacija

-Loss of social privileges - oduzimanje slobode

Ne djeluje baš napredno.
Ne mogu se upustiti u raspravu o tome koji je najbolji pristup roditelja prilikom odgoja djece, jer nisam strucan.
Sto se tice udaranja djece. Da se radi o kontradiktornosti naglasavanjem kako se radi o idealnoj situaciji (a i to je nesto sto bi trebalo definisati ako se podrobnije o tome raspravlja), te da u manje idealnim uslovima (opet potrebno definisati) je mozda cak i u redu udariti dijete sto bi bilo mjera odgoja, je neupitna tvar, ako smo svjesni da vrsimo maltretiranje djeteta. Odnosno razliciti uslovi odgoja djeteta ne opravdavaju upotrebu sile, besmisleno. Ono sto moze uticati na mogucnost odgajanja djeteta na ovaj ili onaj nacin (nema se dovoljno vremena za posvetiti djetetu) je samo stvar tehnicke prirode, zato pisem kako drustvo razlicitim "alatima" u ovisnosti od svoje organizacije, pomaze roditeljima prilikom odgoja djece (vrtici, vaspitacice, pedagozi, pedijatri itd.). Dakle, taj nasilni pristup djetetu se cak ne moze ni nazvati odgojem.
Inace slicica je veoma interesantna, neki podaci izneseni posebno.
raoul duke

#7818 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by raoul duke »

Muhamed odletio u raj na konju sa krilima: http://bs.wikipedia.org/wiki/Burak
Sljedeca: http://hr.wikipedia.org/wiki/Raspolavljanje_Mjeseca

Ima ih vise ali nije to poenta, zamisli osobu koja sebe smatra inteligentnom da uzme ovu knjigu za ozbiljno..
Ali definitivno pobjedu nose oni ''tumaci Kurána'' i njihove vjestine da odgovore na pitanja "A sta ovaj ajet znaci?" :lol: :lol:

Image
GAU8

#7819 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

raoul duke wrote:Muhamed odletio u raj na konju sa krilima: http://bs.wikipedia.org/wiki/Burak
Mnogi narodi su imali svoja mitska bića - leteće bijele konje, prije arapa. Ništa novo, ništa spektakularno, ništa revolucionarno.
Arapi su imali svoje zlatno doba nauke (posebno matematika i astronomija)

Ne znam šta se desilo pa su danas ovako retrogradni. Žalosno.
sigh

#7820 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Meni nikad nece biti jasno kako neko moze biti tako uvjeren u postojanje tog nekakvog bica i podrediti mu svoj zivotni stil iako u usporedbi sa navodima iz religijske fikcije o tom bicu, vecina ljudi je bolja od tog bica :-)
sigh

#7821 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

GAU8 wrote:
raoul duke wrote:Muhamed odletio u raj na konju sa krilima: http://bs.wikipedia.org/wiki/Burak
Mnogi narodi su imali svoja mitska bića - leteće bijele konje, prije arapa. Ništa novo, ništa spektakularno, ništa revolucionarno.
Arapi su imali svoje zlatno doba nauke (posebno matematika i astronomija)

Ne znam šta se desilo pa su danas ovako retrogradni. Žalosno.
Imali su Perzijance, imaju i dan danas, medjutim sad ih smatraju izmedju sebe nekakvom sektom iako se cini da jedini medju njima i danas cijene nauku :)
S4mpion

#7822 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Leo_alfa wrote: Ne mogu se upustiti u raspravu o tome koji je najbolji pristup roditelja prilikom odgoja djece, jer nisam strucan.
Sto se tice udaranja djece. Da se radi o kontradiktornosti naglasavanjem kako se radi o idealnoj situaciji (a i to je nesto sto bi trebalo definisati ako se podrobnije o tome raspravlja), te da u manje idealnim uslovima (opet potrebno definisati) je mozda cak i u redu udariti dijete sto bi bilo mjera odgoja, je neupitna tvar, ako smo svjesni da vrsimo maltretiranje djeteta. Odnosno razliciti uslovi odgoja djeteta ne opravdavaju upotrebu sile, besmisleno. Ono sto moze uticati na mogucnost odgajanja djeteta na ovaj ili onaj nacin (nema se dovoljno vremena za posvetiti djetetu) je samo stvar tehnicke prirode, zato pisem kako drustvo razlicitim "alatima" u ovisnosti od svoje organizacije, pomaze roditeljima prilikom odgoja djece (vrtici, vaspitacice, pedagozi, pedijatri itd.). Dakle, taj nasilni pristup djetetu se cak ne moze ni nazvati odgojem.
Inace slicica je veoma interesantna, neki podaci izneseni posebno.
Pazi, postoje odgojne i disciplinske mjere. Obje su neophodne u odgoju djeteta. Sama batina neće pomoći.

Neki ljudi tvrde kako je šipka po dupetu brutalna i neprihvatljiva, pa nude razne alternative, ali s druge strane su ljudi kojima su te alternative brutalne i neprihvatljive i tako se ulazi u beskonačnu petlju.
sigh

#7823 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

http://www.patheos.com/blogs/friendlyat ... ou-muslim/
The two men, whose injuries were not life threatening, were treated for their injuries and released, police said. The three men did not know one another. Hawkins said Thomas asked a group of people waiting for a bus whether they were Muslim. When two people responded that they were not, Hawkins said, Thomas allegedly “became upset by that answer, saying he was Muslim and it was not acceptable that they were not.”
I sta cemo sad s ovim ? Gdje su pozivi muslimana da se ova prica vise medijski isprati jer su misljenja da zivot vrijedi jednako, da oni samo zele pravednost ? Dupli standardi, kazes ? :wink:
Idemedosumom

#7824 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

GAU8 wrote:
Idemedosumom wrote:Da jesu koristili otiske ruku i prsta za koješta. Ali ne i da su poznavali jedinstvenost jagodice prsta.

Zapravo nisi ni pokušao, jer da jesi, prva 2-3 linka su ti odmah ono što sam naveo.

Hajmo reći da su svi google izvori 100% pouzdani :)

I opet moram ponovit: JEDINSTVENOST JAGODICE PRSTA nije bila poznata prije 19. stoljeća. Nisu koristili otisak prsta u svrhu identifikacija.
Nuke

#7825 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Nuke »

Idemedosumom wrote:
GAU8 wrote:

Hajmo reći da su svi google izvori 100% pouzdani :)

I opet moram ponovit: JEDINSTVENOST JAGODICE PRSTA nije bila poznata prije 19. stoljeća. Nisu koristili otisak prsta u svrhu identifikacija.
Evo, u svrhu diskusije, prihvaticu tvoju pretpostavku da to nije bilo poznato do unazad 200-300 godina. Koje dokaze ti nudis da je to znanje doslo od Boga, odnosno kako povezati znanje o tome s Bogom? Koji su dokazi da je to jedini nacin na koji je Muhamed mogao doci do tog podatka?
Locked