U svakoj od ove 2 posude su po 4 sadnice veli.

Moderator: anex

Mu'min wrote:Pitarrr
jes šta posijao?
Ja pokušavam 1 sortu spasiti. Zadnje sjemenke sijao 20.aug.

Ja bi rekao da je ovaj desni Jalapeno.PepperGuest wrote:
Sa lijeve strane nepoznata mala crvena (sadnica je vrlo bogata sa feferonima, izgleda ko grmlje, plodovi gledaju prema gore, idu iz zelene u crnu boju, na kraju u crvenu), žuti (klasika feferon, te najviše koristim al ne znam koje su sorte), taj veliki crveni mi je isto nepoznat al ga jedem već godinama hehe…
Što se tiče imena zbog raznih variacija svo ovo pogađanje je dosta put uzalud.PepperGuest wrote:
Sa lijeve strane najprije Habanero Chocolate i Bhut Jolokia, onda crvena kuglica za filovanje inčunima i na kraju neki mješanac između ko zna čega, pustit ću sjemenke za slijedeću godinu pa da vidim ako uspe nešto.
Na koji način to radiš pikantno mas.ulje?PepperGuest wrote: Te što su ekstra jake mi idu najbolje kad jedem pizzu (Trinidad Scorpion još nije došao na red, čekam berbu hehe), a one druge bacam u sve živo, napravio sam si i pikantno maslinovo ulje, pa uživam.![]()
Mu'min, u pravu si za jedno i drugo. Volim ljutu hranu u granicama normale, budu nekad i suze al to su suze srećeČinjenica da uzgajaš ove "nuklearne sorte" govori da voliš ljuto ili bar uživaš u uzgoju.
Ja imam sličan aresnal.
Neki dan sam baš konzervirao u kisu u mini posudice kako za poklone tako za konzumiranje.
Inače uzgoj u posudama se kod mene pokazao kao dobar izbor jer je kontrola zalivanja itd. dosta lakša (sem kad sam na godišnjem).
Hvala za onaj veliki crveni, i meni se je činilo da je ko neki jalapeno ali još uvijek nisam siguran zbog onih brojnih 'crtica' na njemu. Dobro si rekao, toliko variacija ima… Ljute žute kažeš, dobro imeJa bi rekao da je ovaj desni Jalapeno.
Što se tiče imena zbog raznih variacija svo ovo pogađanje je dosta put uzalud.
Ja isto imam ove tvoje žute duguljate, zovem ih "Ljute žute" i mirna Bosna.
Za pikantno ulje nisam ništa komplicirao, mislim da sam na grubo samljeo oko 15 dobro posušenih ljutih žutih i bacio ih u flašu maslinovog ulja. Mislim da je treba samo paziti da je stvarno dobro posušeno, da se sve skupa ne ubuđa ili kako se kaže. (još jednom pardon za jezik, nije mi maternji)Na koji način to radiš pikantno mas.ulje?
Pošto spominješ buru i maslinu, pozdrav na obalu.

Još kad bi znao koja firma je u pitanju i prozivod.dedovic.almir wrote:Kako su samo ljepe.
Neki dan sam jeo odlicne, cili papricice u maslinovom ulju, neka Italijanska firma, stvarno su delikates'
Eh te suze su uvijek zbunjujuće ne znaš nikad jesul zaista radosnice ili junačko prikrivanje plača do bolaPepperGuest wrote: Mu'min, u pravu si za jedno i drugo. Volim ljutu hranu u granicama normale, budu nekad i suze al to su suze sreće![]()
Pokušaj ih prezimiti. To ti je "level 2" što se tiče uzgoja čilija.PepperGuest wrote: Te 'nuklearne' kako kažeš, malo po malo se ih jede pa se preživi.A uzgoj mi je baš u veselje, nov sam još u tome pa malo eksperimentiram, izgleda da mi je ove godine dobro uspelo.
Jalapeno su moje omiljene sorte. Nisu nuklearne, mogu i ostali ukućani jesti.PepperGuest wrote: Pročitao sam temu i malo nazad ali pitati ću svejedno, koje sorte preferiraš, okus i to?
Slučajno sam dobio od kolege neke galončiće iz hotela gdje je marmelada za goste al neke 2x2 cm očito za 1x mazanje.PepperGuest wrote: Super ideja to za poklone, ja te super ljute dam prijateljima tako za foru, da probaju malo.![]()
Ovo mi je poznato. Suze frkću, svi se smiju, bolje rečeno "klebare" samo jadnik traži mlijeko i jogurt dok pokušava održati lice junaka pobjednika.PepperGuest wrote: Prijatelju koji radi u pizzeriji sam jučer dao na test Habanero , a on ga je (nisam znao za tu ideju) uvalio kolegi na poslu u pizzu pa me je taj danas nazvao i rekao da smo budale i da mu je skoro glavu raznijelo![]()
![]()
vrlo su delikatne, već najmanja promjena vremena skine im sav cvat.PepperGuest wrote: To što kažeš za uzgoj u posudama, vidio sam da mi tako rastu bolje nego u vrtu, pa sam se odlučio da te nuklearne držim samo kod kuće.
Pa Jalapeno je baš poznat po tim crticama. To je njegove zaštitni znak.PepperGuest wrote: Hvala za onaj veliki crveni, i meni se je činilo da je ko neki jalapeno ali još uvijek nisam siguran zbog onih brojnih 'crtica' na njemu. Dobro si rekao, toliko variacija ima… Ljute žute kažeš, dobro ime![]()
Ovo bi i sam mogo probati jer imam nekih osušenih paprika koje tako lijepo mirišu na dimljene paprike.PepperGuest wrote: Za pikantno ulje nisam ništa komplicirao, mislim da sam na grubo samljeo oko 15 dobro posušenih ljutih žutih i bacio ih u flašu maslinovog ulja. Mislim da je treba samo paziti da je stvarno dobro posušeno, da se sve skupa ne ubuđa ili kako se kaže. (još jednom pardon za jezik, nije mi maternji)
Šta kaže jedna moja prijateljica kad je prolazila tamo gore kroz Sloveniju i iz Postoje haman prema Razdrtom.PepperGuest wrote: Što se obale tiče, nisi daleko od prave lokacijeŽivim nekih 50km od mora ali imamo super klimu, samo nam bura nekad ide i prema 200kmh, srećom sad na ljeto nije tako kritično.
lp
Velim vam: dobra ljutača se pozna po vrisku iz WC dok ogrebotine ostaju na pločicama.mO k3 wrote:Volim i ja ljuto pojesti ,ali nije to meni vrijedno kad se ja sljedeci dan moram patit

Mu'min wrote:Velim vam: dobra ljutača se pozna po vrisku iz WC dok ogrebotine ostaju na pločicama.mO k3 wrote:Volim i ja ljuto pojesti ,ali nije to meni vrijedno kad se ja sljedeci dan moram patit![]()
Inače nemoj pretjeravati. Uzmi dječiju dozu.

Mu'mine, imas li ti ovih crnih madjarica? Znas li u koju kategoriju spadaju, jel' bas ultra otrovnaMu'min wrote:...Ovo što sam vidio kod tebe je vrlo slično:
Hungarian black ili Royal black...
pozdrav, zna li neko kako se zovu ove sitne crvene papričice, imam takve pa me zanima naziv :/[/quote]Nazggul wrote:
Prva veća berba sa gornje slike
Ahbabuflag wrote:Mu'mine, imas li ti ovih crnih madjarica? Znas li u koju kategoriju spadaju, jel' bas ultra otrovnaMu'min wrote:...Ovo što sam vidio kod tebe je vrlo slično:
Hungarian black ili Royal black...?