Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#776 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Prošle godine komšiji je išao uzgoj čilija al ove godine svaka mu čast.
U svakoj od ove 2 posude su po 4 sadnice veli.

Image
Mu'min

#777 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Evo moje dvije sadnice Bhut Jolokie.
Zelena posuda iz 2011, crvena (desna) posuda iz 2012 god.

Image
Pitarrr82

#778 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Pitarrr82 »

Mogu li se sijati kao kucno zacinsko bilje, bilo kada ili... i gdje nabavljate sjemena?
Mu'min

#779 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Pitarr

vele, čemu vakat tom i vrijeme.
Al eto ljutače možeš sijati i u čudnim terminima.
Ja sam prošle godine sijao 4.aug. al sam sadnicu imao u saksiji u zatvorenom prostoru. Početkom januara ubirao sam plodove.
Na taj način sam spasio sortu i proizveo si sjemena. Tako sada opet imam duge ljute žute paprike sa jedne od zadnjih slika.
A sjeme možeš nabaviti u poljoprivrednim trgovinama ili od kakvog jarana...
Pitarrr82

#780 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Pitarrr82 »

Hvala :thumbup:
Mu'min

#781 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Pitarrr

jes šta posijao? :)
Ja pokušavam 1 sortu spasiti. Zadnje sjemenke sijao 20.aug.
Pitarrr82

#782 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Pitarrr82 »

Mu'min wrote:Pitarrr

jes šta posijao? :)
Ja pokušavam 1 sortu spasiti. Zadnje sjemenke sijao 20.aug.

Nisam jos brate, brine me i ovo zacinsko bilje sto sam posadio slabo nesto osim persuna, sve ostalo kilavo :(

Malo reklame za novu temu http://www.klix.ba/forum/besplatna-sjem ... 5588.html- :mrgreen:
PepperGuest

#783 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by PepperGuest »

Zdravo,

Najprije isprika za jezik, nisam iz BIH pa ću morati malo poblefirati sa pisanjem na vašem, ali dobro, razumjet ćete valjda :) Prije par mjeseci sam naišao na forum i na tu temu, pa sam si rekao da podijelim i moj ovogodišnji 'rad' sa vama…
Imao sam takvih i drugačijih sjemenki feferona, one 'jaće' sam posadio u saksije i ostavio na balkonu zbog redovnog zalijevanja i bacanja u hodnik kad je bila jaka bura, a te bure ima dosta tako da sam ih stalno spremao vamo tamo. :) Različite 'obične' feferone sam posadio u vrtu.

Image

Evo tako otprilike izgleda to što je na balkonu. Ne vidi se sve, tu imam 3x Habanero Chocolate, 2x žuta Bhut Jolokia i 2x Trinidad Scorpion Butch T.

Image

Bhut Jolokia

Image

Trinidad Scorpion

To (slika ispod) sam pokupio jučer, nešto sam si pustio da pojedem svježe, male žute i crvene se suše, a sve drugo je sortirano u zamrzivaču.

Image

Slikao sam i same plodove, pa bi molio i za malo pomoći oko nekih. Dobio sam par različitih sjemenki za koje ti koji su mi ih dali nisu znali koje su. :) Nažalost (za sada) nisam napravio slike stabla, listova, pa hvala unaprijed onom koji prepozna plod samo tako.

Image

Sa lijeve strane Jalapeno, crvena mi je nepoznata, sa desne strane mislim da je Hungarian Wax.

Image

Sa lijeve strane nepoznata mala crvena (sadnica je vrlo bogata sa feferonima, izgleda ko grmlje, plodovi gledaju prema gore, idu iz zelene u crnu boju, na kraju u crvenu), žuti (klasika feferon, te najviše koristim al ne znam koje su sorte), taj veliki crveni mi je isto nepoznat al ga jedem već godinama hehe…

Image

Sa lijeve strane najprije Habanero Chocolate i Bhut Jolokia, onda crvena kuglica za filovanje inčunima i na kraju neki mješanac između ko zna čega, pustit ću sjemenke za slijedeću godinu pa da vidim ako uspe nešto.

Te što su ekstra jake mi idu najbolje kad jedem pizzu (Trinidad Scorpion još nije došao na red, čekam berbu hehe), a one druge bacam u sve živo, napravio sam si i pikantno maslinovo ulje, pa uživam. :-D

Pardon za roman i lijep pozdrav :)
Mu'min

#784 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Dobro nam došao, PepperGuest! :)

Vidim da ćemo imati o čemu pričati tokom duge zime.
Odakle se inače javljaš ako nije tajna.
Komentar na tvoje slikice malo kasnije, sada je prerano. :)
Last edited by Mu'min on 23/09/2013 11:58, edited 1 time in total.
PepperGuest

#785 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by PepperGuest »

Bit će LJUTA zima :-D

Pozdrav iz Slovenije :)
Mu'min

#786 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

PepperGuest

Činjenica da uzgajaš ove "nuklearne sorte" govori da voliš ljuto ili bar uživaš u uzgoju.
Ja imam sličan aresnal.
Neki dan sam baš konzervirao u kisu u mini posudice kako za poklone tako za konzumiranje.

Inače uzgoj u posudama se kod mene pokazao kao dobar izbor jer je kontrola zalivanja itd. dosta lakša (sem kad sam na godišnjem). :)
PepperGuest wrote:Image

Sa lijeve strane nepoznata mala crvena (sadnica je vrlo bogata sa feferonima, izgleda ko grmlje, plodovi gledaju prema gore, idu iz zelene u crnu boju, na kraju u crvenu), žuti (klasika feferon, te najviše koristim al ne znam koje su sorte), taj veliki crveni mi je isto nepoznat al ga jedem već godinama hehe…
Ja bi rekao da je ovaj desni Jalapeno.
PepperGuest wrote:Image

Sa lijeve strane najprije Habanero Chocolate i Bhut Jolokia, onda crvena kuglica za filovanje inčunima i na kraju neki mješanac između ko zna čega, pustit ću sjemenke za slijedeću godinu pa da vidim ako uspe nešto.
Što se tiče imena zbog raznih variacija svo ovo pogađanje je dosta put uzalud.
Ja isto imam ove tvoje žute duguljate, zovem ih "Ljute žute" i mirna Bosna. :)
PepperGuest wrote: Te što su ekstra jake mi idu najbolje kad jedem pizzu (Trinidad Scorpion još nije došao na red, čekam berbu hehe), a one druge bacam u sve živo, napravio sam si i pikantno maslinovo ulje, pa uživam. :-D
Na koji način to radiš pikantno mas.ulje?

Pošto spominješ buru i maslinu, pozdrav na obalu. :)
dedovic.almir

#787 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by dedovic.almir »

Kako su samo ljepe.

Neki dan sam jeo odlicne, cili papricice u maslinovom ulju, neka Italijanska firma, stvarno su delikates'
PepperGuest

#788 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by PepperGuest »

Činjenica da uzgajaš ove "nuklearne sorte" govori da voliš ljuto ili bar uživaš u uzgoju.
Ja imam sličan aresnal.
Neki dan sam baš konzervirao u kisu u mini posudice kako za poklone tako za konzumiranje.
Inače uzgoj u posudama se kod mene pokazao kao dobar izbor jer je kontrola zalivanja itd. dosta lakša (sem kad sam na godišnjem). :)
Mu'min, u pravu si za jedno i drugo. Volim ljutu hranu u granicama normale, budu nekad i suze al to su suze sreće :D Te 'nuklearne' kako kažeš, malo po malo se ih jede pa se preživi. :) A uzgoj mi je baš u veselje, nov sam još u tome pa malo eksperimentiram, izgleda da mi je ove godine dobro uspelo.
Pročitao sam temu i malo nazad ali pitati ću svejedno, koje sorte preferiraš, okus i to?
Super ideja to za poklone, ja te super ljute dam prijateljima tako za foru, da probaju malo. :) Prijatelju koji radi u pizzeriji sam jučer dao na test Habanero , a on ga je (nisam znao za tu ideju) uvalio kolegi na poslu u pizzu pa me je taj danas nazvao i rekao da smo budale i da mu je skoro glavu raznijelo :-D :-D
Feferone u kisu vole nažalost samo moja usta a želudac ni malo, ne znam zašto ali slabo podnosim tu varijantu pa se nisam odlučio za konzerviranje.
To što kažeš za uzgoj u posudama, vidio sam da mi tako rastu bolje nego u vrtu, pa sam se odlučio da te nuklearne držim samo kod kuće.
Ja bi rekao da je ovaj desni Jalapeno.
Što se tiče imena zbog raznih variacija svo ovo pogađanje je dosta put uzalud.
Ja isto imam ove tvoje žute duguljate, zovem ih "Ljute žute" i mirna Bosna. :)
Hvala za onaj veliki crveni, i meni se je činilo da je ko neki jalapeno ali još uvijek nisam siguran zbog onih brojnih 'crtica' na njemu. Dobro si rekao, toliko variacija ima… Ljute žute kažeš, dobro ime :)
Na koji način to radiš pikantno mas.ulje?

Pošto spominješ buru i maslinu, pozdrav na obalu. :)
Za pikantno ulje nisam ništa komplicirao, mislim da sam na grubo samljeo oko 15 dobro posušenih ljutih žutih i bacio ih u flašu maslinovog ulja. Mislim da je treba samo paziti da je stvarno dobro posušeno, da se sve skupa ne ubuđa ili kako se kaže. (još jednom pardon za jezik, nije mi maternji)
Što se obale tiče, nisi daleko od prave lokacije :) Živim nekih 50km od mora ali imamo super klimu, samo nam bura nekad ide i prema 200kmh, srećom sad na ljeto nije tako kritično.

lp
flag

#789 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by flag »

E hajte sad... koja je ovo paprika? Dobio sam ovu papričicu od osobe koja nema pojma koja je sorta. Kaže da ova parika kada je zrela prelazi u crvenu boju, sada je skoro pa crna.

Image
Image

Još mi kaža ( a on baš voli ljuto) da je samo jedna parika dovoljna za dvije sedmice - za sve obroke i da hrana za normalne ljude postaje skora nejestiva... Kaže da je ovo super teška kategorija!!!
Ja sam je uzeo 'nako... da imam za samoodbranu :lol:

Bujrum PepperGuestu - šta nam ima novo u Deželi :-D
Mu'min

#790 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Flag

slično odgovoru PepperGuestu mogu i tebi ponuditi (nadam se da ima ko bolji odgovor).
Definisanje imena nije baš jednostavno.
Potrebno je gledati plod, cvat, list, stablo i još neke druge stvari da bi ustanovio vrstu.
Neke čak imaju i neka "radna imena" koje se formiraju prilikom križanja i traženja nove sorte.
Ovo što sam vidio kod tebe je vrlo slično:
Hungarian black ili Royal black.
Al pošto je to "okativno" ti ih zovi "Crne Ljute" i mirna Bosna. :)
Bolje i to nego tvrditi da imaš neku sortu samo eto onako da zvuči stručno. :)
Mu'min

#791 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

dedovic.almir wrote:Kako su samo ljepe.

Neki dan sam jeo odlicne, cili papricice u maslinovom ulju, neka Italijanska firma, stvarno su delikates'
Još kad bi znao koja firma je u pitanju i prozivod.
Vele nema boljeg mišljenja o autu od onog komšinog, džabe sve TV reklame ako komšija poviče:"Nemoj to uzeti, da ti džabe dadnu!" :lol:

Mu'min
Mu'min

#792 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

PepperGuest wrote: Mu'min, u pravu si za jedno i drugo. Volim ljutu hranu u granicama normale, budu nekad i suze al to su suze sreće :D
Eh te suze su uvijek zbunjujuće ne znaš nikad jesul zaista radosnice ili junačko prikrivanje plača do bola :lol:
PepperGuest wrote: Te 'nuklearne' kako kažeš, malo po malo se ih jede pa se preživi. :) A uzgoj mi je baš u veselje, nov sam još u tome pa malo eksperimentiram, izgleda da mi je ove godine dobro uspelo.
Pokušaj ih prezimiti. To ti je "level 2" što se tiče uzgoja čilija. :)
PepperGuest wrote: Pročitao sam temu i malo nazad ali pitati ću svejedno, koje sorte preferiraš, okus i to?
Jalapeno su moje omiljene sorte. Nisu nuklearne, mogu i ostali ukućani jesti.
PepperGuest wrote: Super ideja to za poklone, ja te super ljute dam prijateljima tako za foru, da probaju malo. :)
Slučajno sam dobio od kolege neke galončiće iz hotela gdje je marmelada za goste al neke 2x2 cm očito za 1x mazanje.
PepperGuest wrote: Prijatelju koji radi u pizzeriji sam jučer dao na test Habanero , a on ga je (nisam znao za tu ideju) uvalio kolegi na poslu u pizzu pa me je taj danas nazvao i rekao da smo budale i da mu je skoro glavu raznijelo :-D :-D
Ovo mi je poznato. Suze frkću, svi se smiju, bolje rečeno "klebare" samo jadnik traži mlijeko i jogurt dok pokušava održati lice junaka pobjednika.
PepperGuest wrote: To što kažeš za uzgoj u posudama, vidio sam da mi tako rastu bolje nego u vrtu, pa sam se odlučio da te nuklearne držim samo kod kuće.
vrlo su delikatne, već najmanja promjena vremena skine im sav cvat. :(
PepperGuest wrote: Hvala za onaj veliki crveni, i meni se je činilo da je ko neki jalapeno ali još uvijek nisam siguran zbog onih brojnih 'crtica' na njemu. Dobro si rekao, toliko variacija ima… Ljute žute kažeš, dobro ime :)
Pa Jalapeno je baš poznat po tim crticama. To je njegove zaštitni znak.
PepperGuest wrote: Za pikantno ulje nisam ništa komplicirao, mislim da sam na grubo samljeo oko 15 dobro posušenih ljutih žutih i bacio ih u flašu maslinovog ulja. Mislim da je treba samo paziti da je stvarno dobro posušeno, da se sve skupa ne ubuđa ili kako se kaže. (još jednom pardon za jezik, nije mi maternji)
Ovo bi i sam mogo probati jer imam nekih osušenih paprika koje tako lijepo mirišu na dimljene paprike. :)
Inače jako dobro pričaš bosanski s obzirom da si Slovenac.
Prošla su ona vremena kada su Slovenci učili SHR jezik na vojnom roku po bivšoj Jugi.
PepperGuest wrote: Što se obale tiče, nisi daleko od prave lokacije :) Živim nekih 50km od mora ali imamo super klimu, samo nam bura nekad ide i prema 200kmh, srećom sad na ljeto nije tako kritično.
lp
Šta kaže jedna moja prijateljica kad je prolazila tamo gore kroz Sloveniju i iz Postoje haman prema Razdrtom.
Veli evo prolazim "Poderano" :lol: :lol: :lol:

pozdrav
Mu'min
mO k3

#793 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by mO k3 »

Volim i ja ljuto pojesti ,ali nije to meni vrijedno kad se ja sljedeci dan moram patit :D
Mu'min

#794 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

mO k3 wrote:Volim i ja ljuto pojesti ,ali nije to meni vrijedno kad se ja sljedeci dan moram patit :D
Velim vam: dobra ljutača se pozna po vrisku iz WC dok ogrebotine ostaju na pločicama. :lol:
Inače nemoj pretjeravati. Uzmi dječiju dozu. :thumbup:
Nazggul

#795 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Nazggul »

Image
Prva veća berba sa gornje slike[/quote]

pozdrav, zna li neko kako se zovu ove sitne crvene papričice, imam takve pa me zanima naziv :/
mO k3

#796 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by mO k3 »

Mu'min wrote:
mO k3 wrote:Volim i ja ljuto pojesti ,ali nije to meni vrijedno kad se ja sljedeci dan moram patit :D
Velim vam: dobra ljutača se pozna po vrisku iz WC dok ogrebotine ostaju na pločicama. :lol:
Inače nemoj pretjeravati. Uzmi dječiju dozu. :thumbup:
:lol: shuti
PepperGuest

#797 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by PepperGuest »

Flag, ma ide nekako u Deželi, al samo nekako… :) Ti crni feferoni izgledaju baš sexy. :-D

Mu'min, i ja se puno puta pitam za te suze hehe, baš je malo 'adrenalinsko' kad se stavi nešto ekstra ljuto u usta pa su suze mislim kombinacija sreće i bola u isto vrijeme. :)

Probat ću nekako prezimit te nuklearne. Prošle zime sam imao u sobi pola metra od kreveta četiri sadnice (tri ljute žute i onaj crveni jalapeno) koje su rodile kao da im ništa ne smeta, pa sam tako i za Novu godinu jeo friške feferone :-D :-D

Ah taj jezik, ima u mojoj krvi pored kapsaicina i 'južnog' porijekla, sa bakom sam pričao nešto pola pola, a moj bosansko-hrvatski-srpski je mješavina svega toga, pa sam i sam sebi smiješan šta sve bacam u rečenice. Dobro, znam dovoljno da se ne bi izgubio na Balkanu. :-D

'Poderano' a hehe, znači blizu sam poderanog, 10 min od Razdrtog u dolinu gdje nam preko brda bura udara u glavu. :)

Eh pustimo to, evo imam preporuku:

Image

Kod nas se dobije u većem Mercatoru ili Sparu, znam da imate dole Mercator pa bacite oko ako ima. Te umake pravi Slovenac, mislim da sam vidio da ste negdje spomenuli CILIPIPP.

UMAKI - ja sam prvo kupio Habanero a sad uživam u Bhut Jolokia umaku. Nije jeftin (15KM) al je jak pa se ga troši malo po malo.

Još malo reklame :) HOT PEPPER AWARDS, čovjek je slao u SAD tri umaka i sa svima pobijedio u svojoj kategoriji.
flag

#798 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by flag »

Mu'min wrote:...Ovo što sam vidio kod tebe je vrlo slično:
Hungarian black ili Royal black... :)
Mu'mine, imas li ti ovih crnih madjarica? Znas li u koju kategoriju spadaju, jel' bas ultra otrovna :D ?
Mu'min

#799 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Nazggul wrote:Image
Prva veća berba sa gornje slike
pozdrav, zna li neko kako se zovu ove sitne crvene papričice, imam takve pa me zanima naziv :/[/quote]
Na koje sitne misliš, pošto su sve sitne. :)
Misliš one sitne crvene u DESNOM-DONJEM kutu?
Mu'min

#800 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

flag wrote:
Mu'min wrote:...Ovo što sam vidio kod tebe je vrlo slično:
Hungarian black ili Royal black... :)
Mu'mine, imas li ti ovih crnih madjarica? Znas li u koju kategoriju spadaju, jel' bas ultra otrovna :D ?
Ahbabu

nemam ja tih garavih. :)
Kod kategorije dosta puta zna se dogoditi da se kod križanja promijeni jačina scoville tako da ja jedna godine Jalapeno Early imam ljute ljute a drugi put slatke paprike. A sve ista sorta. :)

za te crne mađarske piše da je: 5000 ~ 10.000 scoville što znači da su u rangu onih crvenih trešnjica čili.
Papričice za početnike u kratko. :)

ms
Mu'min
Post Reply