Opsada turista

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#776 Re: Opsada turista

Post by detroit-mercy »

Jara wrote:
le piaf wrote:Vidim sve turisti glasaju :-)
:lol:
Možda se nekom od njih i omakne da glasa.
Ovo isto k'o ono glasanje za Sarajevsko pivo.
I onda naslov na SaX-u, Sarajevsko pivo medju 10 najboljih u svijetu :-) :-) :-) . To sto to isto pivo ne mozes kupiti nigdje drugo osim u Sarajevu i par gradova u BiH, koga briga :-) bitno je da me mudju 10 najboljih.
Vazad nam je bila vaznija forma od sustine, tako i sa ovim turistickim glasanjem.
insomnia88

#777 Re: Opsada turista

Post by insomnia88 »

PipiDugaDevetka wrote: Biće Opsada turista Sarajeva kako stoji u naslovu.

Nadam se da hojrati svake vrste neće imati priliku da pokvare ugođaj, te da se turisti nikada više ne vrate.
ma biće da ne kažem šta :-)
alica.k

#778 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

insomnia88 wrote:
Pa i proslo ljeto je bila, blago receno, opsada. Gdje god se okrenes, drugi jezik cujes.
Ne kontam, jel neki misle da sarajevo nije atraktivno turistima, mozda? Jer grdno se varate. Ko radi u turizmu, zna to. Par mjeseci sam radila na izlozbi u vijecnici, i sve i zadnji turist s kojim sam pricala je bio odusevljen sarajevom. Jedan par iz francuske se vraca u junu, iznajmili su stan preko ljeta da zive tu!
insomnia88

#779 Re: Opsada turista

Post by insomnia88 »

atraktivno za jednodnevnu posjetu,pa onda natrag u hrvatsku ili crnu goru ..... došli ljudi na brzinu vidjet grad o kojem su prije slušali na vijestima
zamisli ti to....jedan par iznajmio stan i vraća se u junu.. :-) turistička velesila
FrankSlade

#780 Re: Opsada turista

Post by FrankSlade »

insomnia88 wrote:atraktivno za jednodnevnu posjetu,pa onda natrag u hrvatsku ili crnu goru .....
zamisli ti to....jedan par iznajmio stan i vraća se u junu.. :-) turistička velesila
Jesi li bio u Sarajevu ljeti? Iskreno?
insomnia88

#781 Re: Opsada turista

Post by insomnia88 »

FrankSlade wrote:
insomnia88 wrote:atraktivno za jednodnevnu posjetu,pa onda natrag u hrvatsku ili crnu goru .....
Jesi li bio u Sarajevu ljeti? Iskreno?
jesam i to više puta...jesi se ti ikad maknuo iz sarajeva i iz bih?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#782 Re: Opsada turista

Post by PipiDugaDevetka »

alica.k wrote:
insomnia88 wrote:
Pa i proslo ljeto je bila, blago receno, opsada. Gdje god se okrenes, drugi jezik cujes.
Ne kontam, jel neki misle da sarajevo nije atraktivno turistima, mozda? Jer grdno se varate. Ko radi u turizmu, zna to. Par mjeseci sam radila na izlozbi u vijecnici, i sve i zadnji turist s kojim sam pricala je bio odusevljen sarajevom. Jedan par iz francuske se vraca u junu, iznajmili su stan preko ljeta da zive tu!
I u bogatom bijelom svijetu je žestoka kriza, a navika da se putuje negdje tokom ljeta ostala. Sarajevo je idealna destinacija da se turisti iz recimo Evrope začas nađu u sasvim drugačijem svijetu gdje ''prozori nisu od čokolade, a vrata od marmelade'', pa da vide i to čudo. Usput će malo da se nauživaju po principu ''Enjoy kokuzluk, Enjoy Bosnia''.

Vidio sam na turističkim forumima koje pratim da ima zapadnih turista koji doputuju vozilicom na Balkan, vozaju je po Bosni i Balkanu, te je prodaju, a vrate se letjelicom. Pametni, ugodno i korisno.
FrankSlade

#783 Re: Opsada turista

Post by FrankSlade »

insomnia88 wrote:jesam i to više puta...jesi se ti ikad maknuo iz sarajeva i iz bih?
Jesam. I naravno da ovdje nikada nece biti turista kao u HR ili CG, ali broj turista u Sarajevu ljeti je ogroman u poredjenju sa brojem stanovnistva i velicinom grada. Jesu li ovdje na jednodnevnoj posjeti ili ne je meni sasvim svejedno.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#784 Re: Opsada turista

insomnia88 wrote:atraktivno za jednodnevnu posjetu,pa onda natrag u hrvatsku ili crnu goru ..... došli ljudi na brzinu vidjet grad o kojem su prije slušali na vijestima
Niti jednog turistu ne bi se smjelo potcjenjivati. Oni kokuzli omladinci sa ruksacima na leđima što po parkovima spavaju za vrijeme toplijih dana su u svojim najljepšim godinama mladosti. Kada prođu životni put, karijeru, sjetiće se mladosti i ljepote koju su doživjeli u Sarajevu. Eto novih gostiju koji će spavati u hotelima naše djece, naših unuka i neće dolaziti sa ruksacima na leđima, nego najskupljom vozilicom sa ličnim vozačem i spavaće u najnapucanijim hotelima koji budu. Recimo HOTELU JAJCE KASARNA!
insomnia88

#785 Re: Opsada turista

Post by insomnia88 »

FrankSlade wrote:
insomnia88 wrote:jesam i to više puta...jesi se ti ikad maknuo iz sarajeva i iz bih?
Jesam. I naravno da ovdje nikada nece biti turista kao u HR ili CG, ali broj turista u Sarajevu ljeti je ogroman u poredjenju sa brojem stanovnistva i velicinom grada. Jesu li ovdje na jednodnevnoj posjeti ili ne je meni sasvim svejedno.
ebeš te kratke posjete, ako ne ostave para :) posjećuju turisti neke zemlje koje su vukojebine za BiH ..avanturisti....ali ako se ovako nastavi bosna nikad neće postat ozbiljnija destinacija
PipiDugaDevetka wrote: Niti jednog turistu ne bi se smjelo potcjenjivati. Oni kokuzli omladinci sa ruksacima na leđima što po parkovima spavaju za vrijeme toplijih dana su u svojim najljepšim godinama mladosti. Kada prođu životni put, karijeru, sjetiće se mladosti i ljepote koju su doživjeli u Sarajevu. Eto novih gostiju koji će spavati u hotelima naše djece, naših unuka i neće dolaziti sa ruksacima na leđima, nego najskupljom vozilicom sa ličnim vozačem i spavaće u najnapucanijim hotelima koji budu. Recimo HOTELU JAJCE KASARNA!
tvoja naivnost je slatka i simpatična ...par komplimenata je dovoljno da odletiš u oblake :)
Last edited by insomnia88 on 19/03/2012 18:33, edited 1 time in total.
alica.k

#786 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

Ma najlakse je pricati ovako i biti pametan. Meni je ok ako neko i na jedan dan dodje i ostavi svoje funteeurefrankedolare u nasem sarajevu.

Mozda nismo dubrovnik, bec, pariz, al da sarajevo nije zanimljivo turistima jednostavno nije istina.
PipiDugaDevetka

#787 Re: Opsada turista

insomnia88 wrote: tvoja naivnost je slatka i simpatična ...par komplimenata je dovoljno da odletiš u oblake :)
Šta ti misliš da će gazda najružnije zgrade u gradu, hotela Saraj kupiti Jajce kasarnu, izbušiti vertikalni tunel do Jajce kasarne i onda po svom tabijatu srediti isti, umotati ga u bijelu plastiku? Gadi mi se plastično cvijeće, još ako ima plastičnu rosu na sebi posebno mi se gadi.

Znam šta se priča o Sarajevu na stranim Forumima jer ih pratim i učestvujem u diskusijama.

Vidi kako jedan od turista nagovara drugog koji tek planira na ljeto 2012. da posjeti BiH:
Don't skip Bosnia. Because that's one time in life experience. It's like going back in time in some ancient country where people actually TALK to each other without fake smile and finger behind back. You will notice - people in Bosnia laugh different than anywhere else. Laugh is honest.
Hvali prvo ljude, a i ja tamo govorim da su ljudi ''naj turistička atrakcija'' Bosne.

Samo, znam iz životnog iskustva da su ljudi najkvarljivija roba. Zato se bojim.
Vrteska

#788 Re: Opsada turista

Post by Vrteska »

insomnia88 wrote:atraktivno za jednodnevnu posjetu,pa onda natrag u hrvatsku ili crnu goru ..... došli ljudi na brzinu vidjet grad o kojem su prije slušali na vijestima
Pa sta? Je li mozda spavaju u tvom stanu i jedu tvoju hranu? Meni je predrago da ih vidim... Bas sjajan prizor.
PipiDugaDevetka wrote:
Don't skip Bosnia. Because that's one time in life experience. It's like going back in time in some ancient country where people actually TALK to each other without fake smile and finger behind back. You will notice - people in Bosnia laugh different than anywhere else. Laugh is honest.
Jooooj :) :)
alica.k

#789 Re: Opsada turista

Post by alica.k »

inace, turist koji posjeti sarajevo se u prosjeku ovdje zadrzi 3 ili 4 dana (mislim 3 dana, a 2 noci, vako nesto). bas sam nedavno citala tu statistiku.
BHF_Manijak

#790 Re: Opsada turista

Post by BHF_Manijak »

Bice opsada...

I onda ce se vecina potrudit da ljudima zgadi dolazak tako da ga nikad vise ne pozele! Pocevsi od seljackog GRAS-a kojem je bonton bukvalno strana rijec, do lokala gdje zapaljuju ljude sa racunima, kvrgavih ploca po Ferhadiji i slicno. Mislim budimo realni, imamo jako velik potencijal sto se turizma tice i u to sam ubjedjen, ali jednostavno NE ZELIMO ili ne znamo da ulozimo i to iskoristimo. Prvo treba obucit ljude kako s ljudima radit(ko bi reko da je to jos potrebno u 21. stoljecu :roll: ) pa onda sve ostalo.
mekaba

#791 Re: Opsada turista

Post by mekaba »

detroit-mercy wrote:
Jara wrote:
le piaf wrote:Vidim sve turisti glasaju :-)
:lol:
Možda se nekom od njih i omakne da glasa.
Ovo isto k'o ono glasanje za Sarajevsko pivo.
I onda naslov na SaX-u, Sarajevsko pivo medju 10 najboljih u svijetu :-) :-) :-) . To sto to isto pivo ne mozes kupiti nigdje drugo osim u Sarajevu i par gradova u BiH, koga briga :-) bitno je da me mudju 10 najboljih.
Vazad nam je bila vaznija forma od sustine, tako i sa ovim turistickim glasanjem.
Sarajevsko pivo se moze naci u Danskoj a kosta 12dkk ili nesto vishe od 3km. :bih:
muha_sa

#792 Re: Opsada turista

Post by muha_sa »

eeeeeeeeeee :-) da se vratit u onaj birvaktilski vakat :D Sarajevo je vazda bilo puno stranih turista koje su na desetine obrazovanih vodica vodili u obilazak grada :-D imali su bogme šta i vidjet :-D
PipiDugaDevetka

#793 Re: Opsada turista

BHF_Manijak wrote:Bice opsada...

I onda ce se vecina potrudit da ljudima zgadi dolazak tako da ga nikad vise ne pozele! Pocevsi od seljackog GRAS-a kojem je bonton bukvalno strana rijec, do lokala gdje zapaljuju ljude sa racunima, kvrgavih ploca po Ferhadiji i slicno. Mislim budimo realni, imamo jako velik potencijal sto se turizma tice i u to sam ubjedjen, ali jednostavno NE ZELIMO ili ne znamo da ulozimo i to iskoristimo. Prvo treba obucit ljude kako s ljudima radit(ko bi reko da je to jos potrebno u 21. stoljecu :roll: ) pa onda sve ostalo.
Obučili nas novcem iz stranih donacija. Praktično, besplatan kurs za turističkog vodiča. Ne znam koliko su predavači primili na ruke za ta predavanja. Znam da smo mi kursisti platili 120KM za svkodnevni sendvič i kafu/sok/ + skripte.

Ja sav razdragan i pun optimizma krenuo da povadim potrebne papire da u Ministarstvu Kantona dobijem iskaznicu turističkog vodiča. Dobijem je, kad, ja tamo, a ono, međutim, ''divljaci'' sve okupirali i vodaju li vodaju.

Odem do TIC da vidim šta se dešava i mogu li i ja dobiti nekog turistu da vodam po Sarajevu, kad, ja tamo, a ono, međutim, šef Turističkog info centra, i on vodič kao dopunsko zanimanje za njemački jezik. On kao položio ranije, pa pošto ima pravo na otvaranje agencije,on otvorio agenciju privatnu za vodanje turista. Tamo u agenciji organizovao omladinu koja nema pametnog posla, a zna engleski i ostale jezike da vodaju za tu njegovu agenciju bez iskaznice, na divljaka....I dan-danas tako.

Prima državnu platu da turistima bude ugodan boravak i još organizuje divljake da za njega rade.

Dojavio inspekciji jedno 4 puta,...i ništa.

Dojavio gradonačelniku da se čudne stvari dešavaju u turizmu. Gradonačelnik obećao Gradsku turističku zajednicu, pa slagao....

Glavni grad Evrope u kulturi...100 godina Atentata i WWI,...Zimske olimpijske igre mladih....Opsada turista,...Bježati odavle ko god ima mogućnosti....

Nadam se da će gradonačelnik shvatiti da je on kriv, te da će prepustiti svoje radno mjesto mlađem i agilnijem gradonačelniku iz iste političke opcije. Ne čekati da mu se sajle zapletu, pa da se korpa švicarske sarajevske žičare sruši.
Last edited by PipiDugaDevetka on 19/03/2012 22:03, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#794 Re: Opsada turista

muha_sa wrote:eeeeeeeeeee :-) da se vratit u onaj birvaktilski vakat :D Sarajevo je vazda bilo puno stranih turista koje su na desetine obrazovanih vodica vodili u obilazak grada :-D imali su bogme šta i vidjet :-D
Sjećaš li se Zilđe starog šefa Turist biroa - preko-puta Evrope i jednog od najboljih vodiča?
:-D
BHF_Manijak

#795 Re: Opsada turista

Post by BHF_Manijak »

PipiDugaDevetka wrote:
Dojavio inspekciji jedno 4 puta,...i ništa.

Dojavio gradonačelniku da se čudne stvari dešavaju u turizmu. Gradonačelnik obećao Gradsku turističku zajednicu, pa slagao....
Moj Pipi, danas sve u drzavi tako funkcionise, danas se NEMAS KOME ZALITI jer je sve u zacaranom krugu i talu, ja tebi ti meni, bukvalno sve tako funkcionise, Pa pogledaj samo na temi o redukciji vode, koliko se jadan covjek zalio i? NISTA, jos te napadne ko "sta se zalis, suti dobro je imas ikad" a to sto placas tu uslugu, jebo to! Zato sam ja davno izgubio svaku nadu u napredak ove nase zabiti, za neku promjenu potreban je jedan dobar karantin za jednu cijelu generaciju koja ce odvojeno rasti od svih ovih malverzacija i kojoj nece biti normalan sistem "ja tebi ti meni", ali posto je to nemoguce, onda nas jos dugo dugo godina ceka ovaj jad.

A ovo za obuku, mislio sam na kompletno drustvo, ne samo vodice, od ugostitelja, ljudi na salterima, za kasama u granapima ma sviju, jer smo generalno strasno neljubazni, spremni zapalit ako se ukaze prilika, a o poznavanju nekog od stranih jezika da i ne pricam. :roll:
PipiDugaDevetka

#796 Re: Opsada turista

BHF_Manijak wrote:

Moj Pipi, danas sve u drzavi tako funkcionise, danas se NEMAS KOME ZALITI jer je sve u zacaranom krugu i talu, ja tebi ti meni, bukvalno sve tako funkcionise, Pa pogledaj samo na temi o redukciji vode, koliko se jadan covjek zalio i? NISTA, jos te napadne ko "sta se zalis, suti dobro je imas ikad" a to sto placas tu uslugu, jebo to! Zato sam ja davno izgubio svaku nadu u napredak ove nase zabiti, za neku promjenu potreban je jedan dobar karantin za jednu cijelu generaciju koja ce odvojeno rasti od svih ovih malverzacija i kojoj nece biti normalan sistem "ja tebi ti meni", ali posto je to nemoguce, onda nas jos dugo dugo godina ceka ovaj jad.

A ovo za obuku, mislio sam na kompletno drustvo, ne samo vodice, od ugostitelja, ljudi na salterima, za kasama u granapima ma sviju, jer smo generalno strasno neljubazni, spremni zapalit ako se ukaze prilika, a o poznavanju nekog od stranih jezika da i ne pricam. :roll:
Dobro je da nisam u vnimaGo kao one radnice tekstilne iz Gž. što bijahu putem ftv. dnevnika ili još gore kao radnice Ključ ŠIK-a. Majko moja draga, pa obećali su Zakon o oduzimanju opljačkane imovine i revizije privatizacija....
Sad, kad počne glad i neimaština totalna, glasaću za SDP. Mislim, kao Bosanac da kažem čisto bosanski, hoću qrtz.
Mikado

#797 Re: Opsada turista

Post by Mikado »

Kad na počinje final four ? :mrgreen:

Image
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#798 Re: Opsada turista

Post by -LIBERO- »

Moguce da nam Istanbul u finalu bude problematican :mrgreen:
kojeime

#799 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

-LIBERO- wrote:Moguce da nam Istanbul u finalu bude problematican :mrgreen:
Ma 'ta ce Stambol :)
kojeime

#800 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

alica.k wrote:Ma najlakse je pricati ovako i biti pametan. Meni je ok ako neko i na jedan dan dodje i ostavi svoje funteeurefrankedolare u nasem sarajevu.

Mozda nismo dubrovnik, bec, pariz, al da sarajevo nije zanimljivo turistima jednostavno nije istina.
Meni je jedna stvar nezamisliva. Ono sto bi mogla biti (ma ne mogla biti vec jeste) najveca atrakcija Sarajevskog turizma su planine. A planine oko Sarajeva su najvecim dijelom godine nedustupne. Pokusali ste otici na Igman, Bjelasnicu, Jahorinu, Treskavicu... ljeti a da nemate automobil? Moze, taksi 100KM ili za istu cijenu rent-a-car.

Sarajevo se obidje za 1 dan. Bascarsija, tunel, cevapi za rucak i sta dalje? Planine. Da, ali kako doci do njih?

Ono sto nam je najzanimljivije ne nudimo.
Post Reply