BHF_Manijak wrote:Bice opsada...
I onda ce se vecina potrudit da ljudima zgadi dolazak tako da ga nikad vise ne pozele! Pocevsi od seljackog GRAS-a kojem je bonton bukvalno strana rijec, do lokala gdje zapaljuju ljude sa racunima, kvrgavih ploca po Ferhadiji i slicno. Mislim budimo realni, imamo jako velik potencijal sto se turizma tice i u to sam ubjedjen, ali jednostavno NE ZELIMO ili ne znamo da ulozimo i to iskoristimo.
Prvo treba obucit ljude kako s ljudima radit(ko bi reko da je to jos potrebno u 21. stoljecu

) pa onda sve ostalo.
Obučili nas novcem iz stranih donacija. Praktično, besplatan kurs za turističkog vodiča. Ne znam koliko su predavači primili na ruke za ta predavanja. Znam da smo mi kursisti platili 120KM za svkodnevni sendvič i kafu/sok/ + skripte.
Ja sav razdragan i pun optimizma krenuo da povadim potrebne papire da u Ministarstvu Kantona dobijem iskaznicu turističkog vodiča. Dobijem je, kad, ja tamo, a ono, međutim, ''divljaci'' sve okupirali i vodaju li vodaju.
Odem do TIC da vidim šta se dešava i mogu li i ja dobiti nekog turistu da vodam po Sarajevu, kad, ja tamo, a ono, međutim, šef Turističkog info centra, i on vodič kao dopunsko zanimanje za njemački jezik. On kao položio ranije, pa pošto ima pravo na otvaranje agencije,on otvorio agenciju privatnu za vodanje turista. Tamo u agenciji organizovao omladinu koja nema pametnog posla, a zna engleski i ostale jezike da vodaju za tu njegovu agenciju bez iskaznice, na divljaka....I dan-danas tako.
Prima državnu platu da turistima bude ugodan boravak i još organizuje divljake da za njega rade.
Dojavio inspekciji jedno 4 puta,...i ništa.
Dojavio gradonačelniku da se čudne stvari dešavaju u turizmu. Gradonačelnik obećao Gradsku turističku zajednicu, pa slagao....
Glavni grad Evrope u kulturi...100 godina Atentata i WWI,...Zimske olimpijske igre mladih....Opsada turista,...Bježati odavle ko god ima mogućnosti....
Nadam se da će gradonačelnik shvatiti da je on kriv, te da će prepustiti svoje radno mjesto mlađem i agilnijem gradonačelniku iz iste političke opcije. Ne čekati da mu se sajle zapletu, pa da se korpa švicarske sarajevske žičare sruši.