StarinaNovak wrote:Cilj nauke jeste da identifikuje neznanje u znanje; u teoriji ili u praksi da uoči i definiše naučni problem; da traži rješenje tog problema koristeći naučnu metodologiju, a njegovu istinitost (rješenja problema) da provjeri principima logičkog mišljenja (pojam, sud, zaključak...).
Nisam istoričar i ne mislim, kao većina Srba, da je svo znanje istorije akumulirano u mojoj glavi. Čitajući Vaše postove, primijetih da svi postavljate samo pitanja. Odgovore dajete nacionalno-ostrašćeno, argumente iznosite ad hoc i nesistematizovano, i to na način da Vaši argumenti uopšte nisu u funkciju dokazivanja osnovne teze. Oni koji znaju barem malo o nauci razumjeće o čemu pričam.
Međutim… i mene „muče“ neka pitanja. Ne poričem da su obojena bojama naroda kome pripadam. Jedina je razlika što ih ja ne postavljam da bih bilo koga isprovocirao, iznervirao, uvrijedio… nego ne bi li mi neko iznio valjanu argumentaciju na osnovu koje bih ja mogao usvojiti valjane i istinito zasnovane stavove.
1 Živim u zemlji koja se zove BiH. Po nacionalnosti sam Srbim. Vjeroispovijest mi je pravoslavna. Tako je bilo od mog rođenja i biće do moje smrti. Ja tu ništa nisam i neću mijenjati. Od rata na ovamo mnogo je onih koji pokušavaju da mi odreknu ove elemente moga identiteta. Zbog čega se to čini? Ima li u tome političke ostrašćenosti?
2. Naziv jezika daje se po imenu nacije (naroda) koji ga govori. Francuzi govore francuski, Rusi-ruski, Italijani-italijanski… Stanovnici Bosne, muslimanske vjeroispovijesti, sebe nazivaju Bošnjacima. Prihvatam taj fakt. Zašto jezik kojim govore nazivaju bosanski a a ne bošnjački jezik? Nije li to čista politika u pokušaju stvaranja (vještačke) Bosanske nacije u koju bi, Srbi i Hrvati, protiv svoje volje bili – ugurani? Nije li to političko nasilje većine nad manjinom u BiH? Zašto se jezik američke nacije (po istoj analogiji) ne zove – američki? O svemu tome možete razgovarati i sa prof. dr Eminom Tipić, nasilno penzionisanom profesoricom srpsko-hrvatskog jezika na FPN Sarajevo!
3. Prva srpska država nastala je u oblasti Raškoj, pa su se njeni stanovnici zvali Rašani ili Rasi. Ima li osnovanosti smijer razmišljanja da je Rusija (Rasija) i njeni stanovnici Rusi (Rasi) „pravni nasljednik“ države nastale u Raškoj oblasti. Koji su naučni dokazi da smo mi Slaveni i da smo doselili ovdje u velikoj seobi naroda. Zar nismo na Balkanu živjeli odvajkada? Zar nismo ovdje autohton narod? Odnosno narodi?
4. Ko su Iliri? Da li je to samo naziv za narod koji je živio u jednoj od (tadašnjih) ovdašnjih pokrajina? Kao kad bi danas kazali Romaninac, Krajišnik, Vlašićanin… i zašto im davati mjesto koje im ne pripada (Ilirima) u istoriji?
5. I, kakav bih ja to Srbin bio kad Vam ne bih iznio svoja saznanja o Srbima kao "narodu najstarijem":
a) grad Milano u Italiji nosi ime po (izvjesnom) Milanu,
b) grad Torino znači – torina, mjesto gdje se polaže sijeno ovcama, na srpskom jeziku,
c) u gradu Fodža u Italiji ljudi se prezivaju Ortodoks!?
d) Baskijci u Španiji imaju sve fizičke karakteristike Srba, a i narodna nošnja im je skoro pa dentična!?
e) Na sanskritu riječi: otac, majka, ljubav, i sloboda izgovaraju se isto kao na Srpskom jeziku!?
Svako ko mi iznese valjanu argumentaciju obradovaće me i biće mi drag sagovornik. Polemika je validan način dolaženja do istine.
Ostalima – ne odgovaram!
1)
Srpstvo i pravoslavlje je tvoj identitet i tu nema diskusije oko toga. Ali je tvoj izbor hoces li se pozivati na bastinu i historiju susjedne drzave ili ove. NA jedno i drugo istovremeno ne moze. U Banjaluci sam svjedok da se ljudi pozivaju samo na historiju Srbije, dakle Nemanjice, Rasku,. kulturne procese samo u Srbiji(jezik, srpska cirilica, SANU,..) a bosanska historija se ili ponistava ili nevjesto tumaci kao neciji privjesak. Apsolutno ne postoje bosanski banovi i kraljevi kao samostalni, Bosna kao smostalna i originalna po svom uredjenju i nacinu, ne postoji bosancica, ne postoji Crkva Bosanska(barem ne kao originalna), ne postoji alhamijado knjizevnost, arabica, begovica, ne postoji historijat bosanskog jezika niti kontiunitet bosnjackog,.. I posto je tako - jasno je da su se Srbi opredjelili oko svoje historije i bastine - te tu neme govora o otimacini Bosnjaka vec o bjezaniji Srba od svega sto pocinje sa "bosn". U srednjem vjeku Bosna i Srbija nisu isto ni politicki ni kulturno - tvoj je izbor hoces li se pozivati na jedno ili drugo. Ali oboje je nespojivo.
2)
Ne postoji definicija imenovanja jezika u svijetu, te sablon kojeg navodis nije pravilo. U samoj Spaniji se jezici djele na regionalne, imamo takodjer Hindu i Urdu,. a za Kinu i sva imenovanja jezika u njoj da ne govorim. Bosanski jezik je pod tim imenom postojao vjekovima, imas obilje spomena na temi "Databaza tekstova i linkova o historiji" - zasto bi izmisljali novo ime jezika kada mozemo samo vratiti u upotrebu nase staro. Tacno je da su u BiH vjekovima zivjeli Bosnjaci pod tim imenom i da se upotrebljavao bosanski jezik pod tim imenom - te odgovor trazi u uslovima tog vremena zasto je tako to nastalo a ne danas gdje se samo vracaju neke stvari u upotrebu.
3)
Alternativne historije tipa Deretic, Pjankovicka,.. kako ne prolaze na beogradskim univerzitetima, zasto bi ovdje. Srbi su dosli, zna se kad i zna se gdje,..druga je stvar sto neki taj prostor nastoje prosiriti bez ikakvih dokaza.
4)
Iliri su sarena i raznovrsna etnicka skupina podjeljena na mnoga plemena i mnoge kulture. Ipak su dio istog etnikuma i historijska fakta.
5)
Bilo je Srba i prije trendova o narodu najstarijem i kako je sve sto lici na njih - originalno od njih.
Ima i danas SRba koji ne padaju na te mitove - jednostavno zato sto svoju sujetu ne moraju hraniti tim megalomanskim ubjedjenjima i uvjerenjima o nadrasi, nadkulturi,... to je zanimacija luzera.
a,b,c,d) Glupost i nedokazano, jedna od alternativnih gluposti koji niti imaju logiku niti se mogu potrijepiti historijskim izvorima.
e)Sanskrt je jedna od indoevropskih jezika i mnoge rjeci se slicno izgovaraju i na bosanskom, latinskom, hrvatskom, engleskom,...vecini germanskih i slavenskih jezika,.. dakle sta je pisac htio sa ovim reci.
Mali savjet - knjigu u ruke, - nauci osnovne cinjenice, pa se onda javi. Lakse je diskutovati o porjeklu srednjovjekovnih Bosnjana i tumacenju tog naziva i navoditi na ovaj ili onaj mlin sa nekim ko barem zna za to, umjesto sa nekim ko nema pojma da je to uopste postojalo. Ista stvar sa bosanskim jezikom,... mozemo diskutovati o porjeklu naziva i specificnim okolnostima vremena u kojem taj naziv nastaje,... a ne jeli uopste ikad postojao. Ne ulazim u trendove i "opstepoznate istine" koje su standard u tvom okreuzenju - ovo je historija i tu je akcent na nauci, izvorima, tehnikama, opstem poznavanju materije,... te mislim da si malo zalutao.