MORALNOST BEZ BOGA

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
severin

#776 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

Pokazalo se da je mnoge ljude teško navesti da sami o nečemu razmišljaju uopće bez toga da postoji neka organizirana skupina kojoj će pristupiti. Dakle, čovjek najčešće ne razmišlja o višim pitanjima, konkretno Bogu ili svijetu ako ga nešto što nije napisano, objavljeno, naučeno na to ne uputi.
Upravo je u tome vrijednost religije, da nas poveže (re-ligare) s Bogom. Kad kažem nas, mislim na stado, mislim na prosječnog čovjeka koji ne razmišlja inače o Bogu nego samo poštuje nečije tuđe zakone i propise.

Bolja je i religija nego anarhija koja bi među prosječnim pukom nastala kad bi im se reklo da religija ne vrijedi, jer je bazirana na fantazijama i da sami moraju naći svoj put.

E sad, kao što su već rekli i drugi, mora se razlučiti između religije i Boga. Religija je samo jedno od sredstava, najčešće korišteno, za približavanje Bogu.
Naime, na čemu ateisti temelje moralna načela? Na čemu ako misle da Boga i duše nema i da smo prašina? Ja bih jako volio da mi to neki ateist objasni. Jer ako nema više svrhe, sve se raspada, sve! Posve je svejedno hoćeš li ili ne nekoga ubiti ili ne. Posve je svejedno hoćeš li uništiti cijeli svijet, jer ništa nema svrhe. Tako i tako će nas sve uništiti neki asteroid, ne?

Zato smatram da su etička načela bez priznavanja više svrhe čovječanstva, nazovimo ga Bog, jednostavno mrtvo i potpuno nepotrebno slovo na papiru i da se provode samo zato da već uskoro mrtva ljuštura što bolje i bez stresa odživotari.

Ipak, mislim da takav tok misli dovodi opet do besmisla. Jer, tako i tako umreš, zar ne?
Dakle, biraš dobro umjesto zla zato da bi duže i "bolje" živio, ali šta dobiješ? Samo duži život.
Osoba koja želi jednostavno dulje živjeti, ali ne vjeruje ni u šta poslije smrti živi u zabludi. Jer čemu dugo živjeti, čemu birati dobro, a ne zlo, ako u konačnici ništa od toga nema smisla, jer umreš?
Pazite, neki bi sad rekli: ok, trebamo osigurati život daljnjem potomstvu. Ali problem je u tome što onda ni to potomstvo nema smisla te i ono živi u daljnjoj zabludi.
Nadalje, neki bi se ateisti i tu pobunili i rekli: to je sve žrtva za onu generaciju koja će izumiti formulu vječnog života! E sad, dragi moji, šok jedan: ni sam Svemir neće vječno živjeti. A malo je vjerojatno da bi čovjek koliko god da je napredan preživio rastrukturiranje ili sažimanje vlastite materije ili život bez Sunaca.
Na kraju osobe koje ne vjeruju u Boga, ako su doista inteligentne, padaju u depresiju. I to stvarnu, realno potkrepljenu depresiju besmisla.
Inače, tako mi se i jedan daljnji rođak ubio. Bio je preinteligentan ateist.

Tako da sam ja razmišljanja, da svaki moral koji u sebi ne uključuje priznavanje višeg bića i svrhe za čovječanstvo nema šanse opstati. Kad-tad mora propasti.

Vidi, većina ljudi danas je orijentirana na tzv. 'lako ćemo' princip pri čemu sami deklariraju svoja vlastita moralna načela i misle da su jako pametni.
Štoviše, misle da su moralno napredni ljudi bili glupi idioti koji nisu znali o čemu pričaju i koji su ubijali okolo ljude jednako kao i bilo tko drugi.
Međutim, postavlja se pitanje, ako ćemo sve temeljiti na samom sebi i sva svoja moralna načela usklađivati samo prema vlastitom nahođenju, a ne nečemu što nam drugi kaže, šta ćemo ako mentalno obolimo, a da nismo toga niti svjesni?
Drugim riječima, kako možeš biti siguran da su tvoja moralna načela ispravna i zašto ne bi mogao slušati upute stotina generacija prije tebe. Valjda su i oni proživjeli ovaj život i njihova skupljena znanja pričaju beskrajno mudru priču.
Jer pazi, uvijek se znalo što znači da je neka osoba dobra i moralna. To nije nikad imalo veze s Bogom. Međutim, osoba koja manje promišlja o implikacijama duhovnosti lakše kad dođe do iskušenja njima podlegne.
Pritom misli da će ih malo iskriviti da njemu pašu. Jer hej, i drugi je prolazilo, a uostalom, sigurno me nitko neće kazniti. Jer Boga nema, a nitko drugi me niti ne vidi. A ja ću se poslije popraviti.
I tako često čovjek krene iz manjeg zla u sve veće i ne može više tako lako nazad. Uostalom, niti ne želi nazad, jer misli da je to njegov put, koji je samo njegov i koji smije iskoristiti kako želi, jer tako i tako, nema ništa iza. Pa let's have some fun! Ne budemo se ubijali, ali ajmo se zabavljati jer život je kratak!
nihil_

#777 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by nihil_ »

To sto vjere ko fol propagiraju ljubav i toleranciju mozes macku o rep, sve i da jeste tako ljudi to nece provoditi, uvijek ce naci neki razlog i izgovor da nekome nanesu zlo.
severin

#778 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

nihil_ wrote:To sto vjere ko fol propagiraju ljubav i toleranciju mozes macku o rep, sve i da jeste tako ljudi to nece provoditi, uvijek ce naci neki razlog i izgovor da nekome nanesu zlo.
i koga ce na kraju prevariti? :) ljudi su svasta radili u ime vjere al to bog nikad nije odobravao...
nihil_

#779 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by nihil_ »

severin wrote:
nihil_ wrote:To sto vjere ko fol propagiraju ljubav i toleranciju mozes macku o rep, sve i da jeste tako ljudi to nece provoditi, uvijek ce naci neki razlog i izgovor da nekome nanesu zlo.
i koga ce na kraju prevariti? :) ljudi su svasta radili u ime vjere al to bog nikad nije odobravao...
Pa to hoce li ih neko kazniti il nece je druga prica, tema je moralnost bez boga, vidimo kolko su ljudi moralni s bogom, na kraju ispade moralnost zbogom...
Obskurni

#780 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Obskurni »

asurbanipal wrote:
Obskurni wrote:Sta cemo sa muslimanima i ratovanjem protiv politeista u Kur' Anu ?
Šta cemo sa genocidom nad hinduistima zato što su i oni politeisti ?
Šta ćemo sa ateistima i njihovom mržnjom, sadizmom i ratovanjem protiv islama ?
Šta ćemo sa politeistima, križarima, jehudijama i njihovom mržnjom i ratovanjem protiv islama ?
Navedi mi primjer kad su to ateisti ratovali protiv islama, sa puškama/macevima ?
Eh takav sam odgovor cekao na drugo pitanje :D
Da li ti se cini da više nije borba između dobrog i zlog nego jednostavno kao borba dva zla ?
Onako, ovi njih napadnu zato što ih mrze a onda ovi uzvrate to sa svojom mržnjom i ratom.
Baš lijepo zar ne ?
severin

#781 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

Navedi mi primjer kad su to ateisti ratovali protiv islama, sa puškama/macevima ?
Eh takav sam odgovor cekao na drugo pitanje :D
Da li ti se cini da više nije borba između dobrog i zlog nego jednostavno kao borba dva zla ?
Onako, ovi njih napadnu zato što ih mrze a onda ovi uzvrate to sa svojom mržnjom i ratom.
Baš lijepo zar ne ?
ne kontam zasto bi muslimani ili drugi vjernici ratova protiv ateista ? mogu jedino ateisti ratovati protiv ostalih vjernika zato sto su oni kontra vjere :) odkad je vjere bilo je i ateizma samo sto nisu bili agresivni kao u danasnje vrijeme...

a sto nekome vjeru oduzimati? ljudi su zivjeli bez religije jel tako pa vidjeli smo kako su zivjeli :-) znaci religija nije oduvjek bila prisutna i nemojte vise vezati ratove sa vjerom i religijom sva moralna nacela su u tim knjigama...
vjera nije oko za oko, zub za zub..to vodi u rat... kad su vjernici sa tibeta ratovali?

pogledajmo danas kolko ima vjernika i kolko ih prelazi na drugu vjeru, a kolko ima ateista skoro pa zanemarljivo i opet hoce da guraju nesto na silu a sila nikom nije draga... u svakom slucaju vjera veze ljude jedne uz druge kao moralnu podrsku pa milijarde ljudi je povezano u datom trenutku.. a cime ce se vezati ateisti 8-)
Bušman

#782 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Bušman »

severin wrote: ne kontam zasto bi muslimani ili drugi vjernici ratova protiv ateista ? mogu jedino ateisti ratovati protiv ostalih vjernika zato sto su oni kontra vjere :) odkad je vjere bilo je i ateizma samo sto nisu bili agresivni kao u danasnje vrijeme..
Stvarno? Pogledaj onda link sa prve stranice. Ja ne znam sta je ovo nego otvoreni rat.
severin wrote: a sto nekome vjeru oduzimati? ljudi su zivjeli bez religije jel tako pa vidjeli smo kako su zivjeli :-) znaci religija nije oduvjek bila prisutna i nemojte vise vezati ratove sa vjerom i religijom sva moralna nacela su u tim knjigama...
vjera nije oko za oko, zub za zub..to vodi u rat... kad su vjernici sa tibeta ratovali?
Onda ti ne znas sta je religija. Religija je pristurna od pojave prvih naseobina u kamenom dobu. Crtezi na zidovima pecina nisu nastali iz dosade nego iz vjerovanja da ce autorima tih crteza "nesto" pomoci u prezivljavanju (koja tada nije bilo nimalo jednostavno).
Organizovana religija se pojavljuje kad i organizovano drustvo iliti prve civilizacije. Religija je uvijek bila jedan od izgovora za sukobljavanje civilizacija.
Ja tebe pitam - zasto nekome uzeti pravo na vjeru ili odbacivanje iste? Tema je poceta zbog cinjenice da je momak zatvoren i prijeti mu 5 godina minimalno u zatvoru (nasi zatvori su hotel sa 5* za indonezijske da se zna) zato sto je izrazio svoje misljenje.
Ovaj pasus ti je svakako konfuzno napisan da je zadnje pitanje potpuno besmisleno u datom kontekstu. Nauci pisati i sredi si misli ili jednostavno ne ucestvuj u raspravama ako si nepismen.
severin wrote:pogledajmo danas kolko ima vjernika i kolko ih prelazi na drugu vjeru, a kolko ima ateista skoro pa zanemarljivo i opet hoce da guraju nesto na silu a sila nikom nije draga... u svakom slucaju vjera veze ljude jedne uz druge kao moralnu podrsku pa milijarde ljudi je povezano u datom trenutku.. a cime ce se vezati ateisti 8-)
Ateizam danas biljezi najveci porast. Naravno, ovo se odnosi na slobodne zemlje, a ne dzamahirije kao sto je Indonezija.
Sa druge strane, statisticka procjena (koju ja ipak ne ubrajam u naucnu metodologiju, jer ne opisuje stvarnost kakva zaista jeste nego kakva bi mogla biti) kaze da vecina ljudi zaista nema sposobnost vjerovanja u natprirodno.
Vjera veze ljude istog razmisljanja. Isto kao i jezik. Isto kao i kultura, tradicija. Cim se nadje pojavi nesto drugacije ljudi se uplase, to im je bioloska reakcija. A zna se sta strah stvara kod ljudi... mrznja, netrpeljivost i u konacnici zlo.
severin

#783 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

kakve veze ima pismenost jesam li stavio tacku ili zarez u svakom slucaju razumio si sta sam htjeo reci a vidi se iz svakoga posta ateiste agresivnost u pisanju ALI to nije gramaticka greska :) svak normalan vidi vecu agresivnost kod ateista i sami trazite probleme stos ti nesto cackati u moje ako mi je to sveto?
quasar

#784 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by quasar »

severin wrote:kakve veze ima pismenost jesam li stavio tacku ili zarez u svakom slucaju razumio si sta sam htjeo reci a vidi se iz svakoga posta ateiste agresivnost u pisanju ALI to nije gramaticka greska :) svak normalan vidi vecu agresivnost kod ateista i sami trazite probleme stos ti nesto cackati u moje ako mi je to sveto?
Tebi je nesto sveto, pa je i nama sveto to sto ne vjerujemo.
Npr. kad ti u razgovoru sa ateistom kazes "ako bog da..." sta ocekujes da taj kaze?
Udaras na njegovu "vjeru".

Vjernici sve primaju k srcu kao napad na vjeru, a ni slucajno se nece ponasati tako da ne uvrijede ateiste.
Pocev od ovog slucaja u Indoneziji, koji ne bi bio nista cudno da je u pitanju Iran ili Saudija, pa do zaklinjanja na bibiliju u sudovima u USA.
Opet se pitam st abi za ateitu bilo moralno u USA? Lazno se zakleti na bibliju ili kuran sa "so help me god", ili reci da si ateista i traziti Ustav ili sliku djeteta, ili sta ti ja znam i reci zaklinjem se, a isto tako onda sebe staviti u polozaj da ti vjernici iz porote ne vjeruju ni rijec jer si "prokleti nevjernik".

E moj severine, stavi se nekad u tudje cipele pa pogledaj svijet.
nihil_

#785 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by nihil_ »

severin wrote:kakve veze ima pismenost jesam li stavio tacku ili zarez u svakom slucaju razumio si sta sam htjeo reci a vidi se iz svakoga posta ateiste agresivnost u pisanju ALI to nije gramaticka greska :) svak normalan vidi vecu agresivnost kod ateista i sami trazite probleme stos ti nesto cackati u moje ako mi je to sveto?
Ma daj, brate trolas. Zanemarujes cinjenice i lupas neke teorije. Eki ateisti sad ko ratoborni. Uzmi historiju pogledaj zbog cega se najvise ginulo i zbog cega se danas najvise gine. Nema potrebe da izmisljamo neki divlje teorije.
Nidje veze
Bušman

#786 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Bušman »

Agresivnost? Koja agresivnost? Mislis kada vjernik u Svedskoj kaze da bog postoji i onda ga vlast zatvori?
Vjeri nije mjesto u javnom zivotu, necija privatnost me se zaista ne tice. Ovo sto se danas radi je u rangu zute stampe i prezentiranja privatnog zivota javnih licnosti.
Znam ja tako ljudi kojima je vjera sve na svijetu i onda SAMI zapocinju raspravu sa mnom o toj njihovoj svetinji koja je meni suprotno. I onda se ljute sto im ja diram u svetinju :-) :-)
Kada se necija svetinja (imaginarna ili ne) pocne stavljati ispred necijeg zivota onda normalno da cu biti itekako agresivan. Ne da cu nekome nanijeti zlo, ali verbalni napadi (a tu ni sa jedne ni sa druge strane ne manja nepostivanja) sigurno nisu iskljuceni.

EDIT: Mali prilog da podgrijem raspravu:

Image
Abu FEED el-Castro

#787 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Abu FEED el-Castro »

Moralnost bez Boga ko supa viljuškom.
I ako vec ne zelis da priznas i prihvatis Boga sta ce ti onda i moral? Igraci na fudbalskoj utakmici istjeraju sudiju i onda kazu ma mi cemo sami sebi pravila, mozemo mi to. I na kraju - ne mogodnu :D
severin

#788 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

Abu FEED el-Castro wrote:Moralnost bez Boga ko supa viljuškom.
I ako vec ne zelis da priznas i prihvatis Boga sta ce ti onda i moral? Igraci na fudbalskoj utakmici istjeraju sudiju i onda kazu ma mi cemo sami sebi pravila, mozemo mi to. I na kraju - ne mogodnu :D
ja pokusavam da i m objasnim al djaba ne ide :) ti ce prije vjerovati u u djavola nego u boga :( a sto je gore takvi nikad nisu zadovoljni nit mogu biti...a tek onda o nekom moralu pricati..
Bušman

#789 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Bušman »

severin wrote:
ja pokusavam da i m objasnim al djaba ne ide :) ti ce prije vjerovati u u djavola nego u boga :( a sto je gore takvi nikad nisu zadovoljni nit mogu biti...a tek onda o nekom moralu pricati..
To nije dokaz da je bog izmislio ta pravila. Pravila u fudbalu su izmilila grupa ljudi. Sto je problematicno ako su i pravila religije izmislila grupa ljudi?
Btw, kao i u fudbalu ta pravila su se mijenjala pa smo dosli do toga da je ropstvo zabranjeno, zene mogu ici u skolu ili voziti automobil. Ako je bog nepogrijesiv, onda su takva pravila mogla izmisliti samo ljudi. Ako je bog pogrijesio onda nije bog.
nihil_

#790 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by nihil_ »

Dokazite mi da su vjernici moralni i ja cu priznati da bez boga nema morala.
Sad za sad dokazi idu na moju stranu i to jedno 1000000:1
bez_ideje

#791 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by bez_ideje »

Dje ste nemoralni i vjecito nezadovoljni :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
severin

#792 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

To nije dokaz da je bog izmislio ta pravila. Pravila u fudbalu su izmilila grupa ljudi. Sto je problematicno ako su i pravila religije izmislila grupa ljudi?
Btw, kao i u fudbalu ta pravila su se mijenjala pa smo dosli do toga da je ropstvo zabranjeno, zene mogu ici u skolu ili voziti automobil. Ako je bog nepogrijesiv, onda su takva pravila mogla izmisliti samo ljudi. Ako je bog pogrijesio onda nije bog.
tvoje pravo slobodne volje od boga a da nije tako bio bi rob...
severin

#793 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by severin »

nihil_ wrote:Dokazite mi da su vjernici moralni i ja cu priznati da bez boga nema morala.
naj ljepse stvari su skrivene od ljudskoga oka, ali se mogu dotaknuti srcem :)
nihil_

#794 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by nihil_ »

severin wrote:
nihil_ wrote:Dokazite mi da su vjernici moralni i ja cu priznati da bez boga nema morala.
naj ljepse stvari su skrivene od ljudskoga oka, ali se mogu dotaknuti srcem :)
Ko gramatika npr? :D

taj odgovor veze s vezom nema
Bušman

#795 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Bušman »

Izvini, ali to nije to. Posto je tema "MORALNOST BEZ BOGA" potrebno je naci samo jednog moralnog ateistu i to ce pored tog iskaza staviti oznaku ┬. Medjutim, da bi moralnost isla iskljucivo s bogom svi i apsolutno svi vjernici moraju biti moralni i onda bi morali staviti oznaku ┴ pored iskaza. Tako funkcionira formalna logika.
Kao sto rekoh, dogovorimo se prvo sta je moralno, a onda pronadjimo ova dva slucaja koja bi ocijenili prema tom moralnom kodeksu.

Ja smatram da je UN deklaracija o ljudskim pravima vrhovno moralno nacelo. Prema tom pravilniku ima moralnih ateista i nemoralnih vjernika => "MORALNOST BEZ BOGA" = ┬. Za mene je tu kraj price. Ko hoce dalje da polemise na ovu temu moze samo diskutovati o tome sta je moral.
ellec

#796 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by ellec »

Kojeg boga ?
despina

#797 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by despina »

severin wrote:

pitanje : da li ste vi moralni i dobri samo da bi stekli božiju naklonost i nagradu ili izbjegli božiju kaznu?

evo jedno istraživanje u americi :

"lako veza s nekom političkom strankom u Sjedinjenim Američkim Državama nije
savršen pokazatelj religioznosti, nije tajna da su crvene [republikanske] savezne
države prije svega crvene zbog premoćnog političkog utjecaja konzervativnih
kršćana. Kad bi postojala čvrsta veza između kršćanskog konzervativizma i društvenog
zdravlja, mogli bismo očekivati nekakav znak toga u crvenim državama
Amerike. No to nije slučaj. Od 25 gradova s najnižim stopama nasilnog kriminala,
62 posto ih se nalazi u 'plavim' [demokratskim] saveznim državama, a 38
posto u 'crvenim' [republikanskim] državama. Od 25 najopasnijih gradova, 76
posto ih je u crvenim državama, a 24 posto u plavim državama. Štoviše, tri od
pet najopasnijih gradova u Sjedinjenim Američkim Državama nalaze se u pobožnoj
saveznoj državi Teksasu. Dvanaest država s najvišim stopama provala su
crvene. Dvadeset četiri od 28 država s najvišim stopama krađe su crvene. Od 22
države s najvećim brojem ubojstava 17 ih je crveno."
Better Man

#798 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by Better Man »

Moralnost bez boga itekako postoji! Smatrati moralnost samo s bogom, tj. misliti da da covjek moze biti moralan samo ako vjeruje u boga je cista glupost i po meni malo zastrjelo i primitivno razmisljanje.
VerticalHairFactor

#799 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by VerticalHairFactor »

A ček, pa da pitam ljude koji vjeruju, pretpostavljam većinom su ovdje muslimani, zar nije Poslanik rekao:
"Došao sam da UPOTPUNIM moral kod ljudi", te zar nije stav kreme i većine islamskih skolastika da je moral dio "fitre", ljudske prirodnosti, te da ga je Poslanik, kako je i sam rekao, upotpunio, dao mu "flavor", te da mu je to i jedina ambicija bila. Nije ga kreirao, nije u cjelosti došao sa vjerom, veći dio je tu bio od ranije i ostao, neke stvari je vjera regulirala za one koji je se žele pridržavati. Zar nije "nema prisile u vjeru"?

Moral je ljudska potreba, on postoji sa ljudima od osvita ljudske civilizacije, i ljudi će uvijek imati određeni oblik morala, sa čijim se svim detaljima i svojstvima neće svi slagati.

Vrlo često, i to moram potvrditi iz osobnog iskustva, vjernici znaju biti veći licemjeri i prozirniji od ateista, naravno nije pravilo, i svako društvo ima svoje specifičnosti, ali evo naše društvo obiluje licemjerima vjernicima, štaviše to je pravilo. Bliskoistočna društva su također puna takvih primjera.

Dakle vjera u Boga nije garant moralnosti, niti obratno - moralnost je pojava za sebe, i ljudi je jednostavno trebaju, i ona mora biti isključivo ljudska osobina, koju bi ljudi trebali kultivirati, ako žele preživjeti i opstati. Preživjeti i opstati jednako potreba i nužnost.
despina

#800 Re: MORALNOST BEZ BOGA

Post by despina »

VerticalHairFactor wrote:

Dakle vjera u Boga nije garant moralnosti, niti obratno - moralnost je pojava za sebe, i ljudi je jednostavno trebaju, i ona mora biti isključivo ljudska osobina, koju bi ljudi trebali kultivirati, ako žele preživjeti i opstati. Preživjeti i opstati jednako potreba i nužnost.

apsolutno tačno :thumbup:

rekao si da si vjernik, imaš razumna stajališta o vezi ; relaciji bog-moral, moral-nevjernik, vjernik-moral

e vidiš, mene nerviraju vjernici koji sole pamet nevjernicma da su oni na osnovu svog nevjerovanja u boga automatski nemoralni ljudi.

gdje je onaj biser, fabridj...fabrodj... nešto...nemam pojma, koji u svojim teorijama vrijeđa ateiste i naziva ih bludnicima, kurvama, prevarantima, ženama koje se sa svima je.u jer nemaju morala i redovno abortiraju..... :roll:
vidiš, to je njegova slika i pojam ateiste kada je u pitanju moral, a ruku na srce, takvih ima jaaakooo jaakoo puno.
Locked