Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skafiskafsnjak

#776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 29/10/2022 15:44
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 15:31

E to je razlika.
Danas bez bas dobre zarade tesko da mozes stan uzeti....
A prije je to islo mnogo lakse.

Ev npr tetka od zene...Stuttgart stan od 50ak kvadrata za mozda 120000 DM. Sada taj stan vrijedi 250 000eur. Kada se konvertuje skoro 5 x vise. A zaradjuje se manje , kamate na kredite vece....
Postavlja se pitanje mora li se kupiti stan? Milioni ljudi u Njemackoj zive citav zivot pod kirijom.
Zasto permanetno ostvrtanje prema Bosni? Otisao si jer ti je dole bilo pravo lose do te mjere da si rekao da mozes promijeniti svoje stanje samo ako nadjes novu domovinu. Dole ti se sve gadi i sve je katastrofa, morao si pobjeci da spasis zivot.
Sada si u Njemackoj, ti i tvoji potomici se nikada necete vise vratiti u Bosnu da zivite, nema potrebe za osvrtanjem i svake godine ici u BiH.
Treba se integrisati u novo drustvo, uzeti najbolje iz njemackog mentakiteta i vrijednosti i zivjeti zivot, putovati vidjeti svjeta.
Zasto si sarkastican?
Ako dozivim da penziju imam, vjerovatno bih se vratio dole jer imam stan i kucu. Stanje drzave me ne bi.toliko interesovalo jer ne bih ni od koga zavisio.
Da, treba uzeti ono najbolje iz njemackog mentaliteta, zasto da ne ?

Ne mora se stan uzeti.... Ali zasto davati hiljadu eura mjjesecno Svabi nekom ako to moze tebi ostati....?

Cuj nema potrebe za osvrtanjem i za odlaskom u BiH :lol:
Zasto da ne ?
Last edited by skafiskafsnjak on 29/10/2022 15:53, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#777 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Hakiz wrote: 29/10/2022 15:45
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 15:41

Pa ja mislim da sad svi imaju auta na lizinge pusinge...i to ti je iznajmljivanje , samo dugorocno. A plus ljudi vozaju auta van svojih mogucnosti.

Iako imam zelju za boljim autom, nisam ga kupio niti cu.... Dok ga ne mognem iskesirati... Ili bar 70% cijene.
Kod mene ti je koliko imam, toliko trošim.

Zato nemam radionu. Nemam auto. :sad:
Ma nije mi problem, ako je auto 25k , a ti dadnes 15-20k, ostatak neki kreditic... Ali ljudi kupuju auta od 30k bez ijednog svog eura...

Jbg valja se kurcit na "Urlaubu" kuci :D
Hakiz

#778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Ja isto mislim da ko ode, neka se skoncentriše kako tamo da živi.

Može BiH kao mjesto za odmor, posjeta porodici i to je sve. Čemu, u suprotnom, uopšte odlazak?
skafiskafsnjak

#779 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Hakiz wrote: 29/10/2022 15:54 Ja isto mislim da ko ode, neka se skoncentriše kako tamo da živi.

Može BiH kao mjesto za odmor, posjeta porodici i to je sve. Čemu, u suprotnom, uopšte odlazak?
A kako mislis, da se skoncentrise kako tamo da zivi.....?
De pojasni. Ja ne kontam
Hakiz

#780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 15:52
Hakiz wrote: 29/10/2022 15:45

Kod mene ti je koliko imam, toliko trošim.

Zato nemam radionu. Nemam auto. :sad:
Ma nije mi problem, ako je auto 25k , a ti dadnes 15-20k, ostatak neki kreditic... Ali ljudi kupuju auta od 30k bez ijednog svog eura...

Jbg valja se kurcit na "Urlaubu" kuci :D
E da, kada neko živi život kako mu ga drugi odrede.
Hakiz

#781 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 15:54
Hakiz wrote: 29/10/2022 15:54 Ja isto mislim da ko ode, neka se skoncentriše kako tamo da živi.

De pojasni. Ja ne kontam
Da ti je u mislima samo kako da živiš tamo, u Njemačkoj, a o BiH misliš kao što bi mislio, recimo, o Grčkoj. Hoćemo li ove godine na odmor u Grčku, Španiju, BiH, Rumuniju, Češku...

Da te BiH interesuje koliko Turkmenistan. Anegdota.
skafiskafsnjak

#782 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Hakiz wrote: 29/10/2022 15:58

De pojasni. Ja ne kontam
Da ti je u mislima samo kako da živiš tamo, u Njemačkoj, a o BiH misliš kao što bi mislio, recimo, o Grčkoj. Hoćemo li ove godine na odmor u Grčku, Španiju, BiH, Rumuniju, Češku...

A jebiga, vidi.... Nije bas jednostavno. Ako nista, zbog familije.. Nisam otisao jer ne volim BiH ili ne daj Boze jer je mrzim.

Naravno da sam skoncentrisan kako da zivim ovamo, ali ne mogu BiH smatrati stranom...moja je, vise nego sto ce Njemacka ikada biti.
mali_balon

#783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

De pojasni. Ja ne kontam
Misli da ne tugujes i ne zalis za domivinom, kucom, familijom i prijateljima.....da rijesis sam sa sobom da pocinjes nov zivot i da gradis nivi dom i sve oko njega jer ces samo tako uspjeti u tudjini....a ces svaki dan tugovati za Bosnom onda od te price nema nista bolje ne idi ili se vrati sto prije...ali da se to kontrolisati...pratis bh medije i skontas sto si otiso pa bude lakse
Last edited by mali_balon on 29/10/2022 16:05, edited 1 time in total.
Hakiz

#784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 16:02
Hakiz wrote: 29/10/2022 15:58

A jebiga, vidi.... Nije bas jednostavno. Ako nista, zbog familije.. Nisam otisao jer ne volim BiH ili ne daj Boze jer je mrzim.

Naravno da sam skoncentrisan kako da zivim ovamo, ali ne mogu BiH smatrati stranom...moja je, vise nego sto ce Njemacka ikada biti.
Svako ima pravo na svoje, nema univerzalnog recepta.
skafiskafsnjak

#785 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

mali_balon wrote: 29/10/2022 16:03

De pojasni. Ja ne kontam
Misli da ne tugujes i ne zalis za domivinom, kucom, familijom i prijateljima.....da rijesis sam sa sobom da pocinjes nov zivot i da gradis nivi dom i sve oko njega jer ces samo tako uspjeti u tudjini....a ces svaki dan tugovati za Bosnom onda od te price nema nista bolje ne idi ili se vrati sto prije
Pa ja ne tugujem. Nikada nisam zazalio sto sam otisao. Ali ne mogu je ni smatrati stranom.
skafiskafsnjak

#786 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Hakiz wrote: 29/10/2022 16:04
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 16:02

Svako ima pravo na svoje, nema univerzalnog recepta.
Ma naravno.... Niti smo svi isti.
Ali ne mogu BiH smatrati stranom destinacijom nikada.

:thumbup:
Tango556

#787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tango556 »

Mi smo specificni sa razmisljanjem, kod nas kada odes to je to, gledam Spance, Italijane po Njemackoj, oni danas tu, sutra u Belgiji onda se vrate kuci.

Ja iskreno mislim da je najbolje otici pa se vratiti se na svoje, provedes 5-10 godina vani, upoznas ljude, steknes znanje, ustedis neki kapital i zivis ko hadzija u Bosni.
mali_balon

#788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 16:05
mali_balon wrote: 29/10/2022 16:03

Misli da ne tugujes i ne zalis za domivinom, kucom, familijom i prijateljima.....da rijesis sam sa sobom da pocinjes nov zivot i da gradis nivi dom i sve oko njega jer ces samo tako uspjeti u tudjini....a ces svaki dan tugovati za Bosnom onda od te price nema nista bolje ne idi ili se vrati sto prije
Pa ja ne tugujem. Nikada nisam zazalio sto sam otisao. Ali ne mogu je ni smatrati stranom.
Imas svega, imas ih koji zive za dan kada pocnu pakovati kofere za Bosnu....kojima je gore sve preko neke stvari....znas na koje mislim.....
Ja samo kazem da treba to rasciatit sam sa sobom bude zivot gore puno laksi
Hakiz

#789 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

mali_balon wrote: 29/10/2022 16:09

Imas svega, imas ih koji zive za dan kada pocnu pakovati kofere za Bosnu....kojima je gore sve preko neke stvari....znas na koje mislim.....
Da. Ta rastrganost mora biti teška.
skafiskafsnjak

#790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Pa drago je i meni kada se priblizi taj dan :D

Ali daleko od toga da zivim za taj dan... Bude meni isto drago kada pakujem kofere za neku dr destinaciju u svijetu :D
skafiskafsnjak

#791 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Hakiz wrote: 29/10/2022 16:10

Da. Ta rastrganost mora biti teška.
Joj povraca mi se kada na drustvenim mrezama postave video , vracaju se...roditelji u retrovizoru...stara kuca.. tuzna pjesma... :roll:
Hakiz

#792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

To isto kao pitanje, ostati prijatelj sa bivšom ljubavi?

Ne. Ne mrzim je, ali kraj je kraj.
skafiskafsnjak

#793 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Hakiz wrote: 29/10/2022 16:14 To isto kao pitanje, ostati prijatelj sa bivšom ljubavi?

Ne. Ne mrzim je, ali kraj je kraj.
Joj poredjenja :lol:

U ovom slucaju, mozemo nekad i kafu popit :D
elcaliente

#794 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 15:50
elcaliente wrote: 29/10/2022 15:44

Postavlja se pitanje mora li se kupiti stan? Milioni ljudi u Njemackoj zive citav zivot pod kirijom.
Zasto permanetno ostvrtanje prema Bosni? Otisao si jer ti je dole bilo pravo lose do te mjere da si rekao da mozes promijeniti svoje stanje samo ako nadjes novu domovinu. Dole ti se sve gadi i sve je katastrofa, morao si pobjeci da spasis zivot.
Sada si u Njemackoj, ti i tvoji potomici se nikada necete vise vratiti u Bosnu da zivite, nema potrebe za osvrtanjem i svake godine ici u BiH.
Treba se integrisati u novo drustvo, uzeti najbolje iz njemackog mentakiteta i vrijednosti i zivjeti zivot, putovati vidjeti svjeta.
Zasto si sarkastican?
Ako dozivim da penziju imam, vjerovatno bih se vratio dole jer imam stan i kucu. Stanje drzave me ne bi.toliko interesovalo jer ne bih ni od koga zavisio.
Da, treba uzeti ono najbolje iz njemackog mentaliteta, zasto da ne ?

Ne mora se stan uzeti.... Ali zasto davati hiljadu eura mjjesecno Svabi nekom ako to moze tebi ostati....?

Cuj nema potrebe za osvrtanjem i za odlaskom u BiH :lol:
Zasto da ne ?
Nisam uopste sarkastican ozbiljno pitanje.
Pokusavam da nadjem logiku.
Neko pobjegne iz zemlje jer mu je mala plata, sve mu se gadi, rupe na putu, puni kontejneri, los sistem.
Pobjegnes u drugu zemlju koju smatras najbolju za sebe, tu ces da zivis ostatak zivota, dobijes djecu, zaradis penziju i da umres. Zasto osvrtanje prema zemlji koja je bila losa prema tebi i iz koje si pobjegao.

I onda isto nema logike da kada budes imao penziju vratis se u zemlju koja je losa, gdje sistem ne funkcionise, gdje su rupe na cesti.
Zbog cega vecina ljudi se ne vraca u penziji dole?
Pa zato sto su im u Njemackoj djeca, unuci, zdravstvo, prijatelji, nema rupa na cestama, kontejneri nisu puni.
Ljudi zele u starosti da budu tamo gdje su navikli, gdje su sigurni, gdje imaju doktora i gdje su im najmiliji.

Sto se tice kupovine stanova, milioni Njemaca zive pod kirijom zasto?
Dvosoban stan u Minhenu kosta od 600 000 eur, plust kamata plus notar.
Svaki mjesec se odbija ti velika rata za stan, tako ne mozes zivjeti zivot kako zelis, uvjek kalkulisanje.
Zar nije ugodnije zivjeti pod kirijom i imati svoju slobodu bez pritiska?
elcaliente

#795 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Tango556 wrote: 29/10/2022 16:07 Mi smo specificni sa razmisljanjem, kod nas kada odes to je to, gledam Spance, Italijane po Njemackoj, oni danas tu, sutra u Belgiji onda se vrate kuci.

Ja iskreno mislim da je najbolje otici pa se vratiti se na svoje, provedes 5-10 godina vani, upoznas ljude, steknes znanje, ustedis neki kapital i zivis ko hadzija u Bosni.
Onda je Njemacka pogresana zemlja za taj izbor.
Tango556

#796 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tango556 »

elcaliente wrote: 29/10/2022 16:34
Tango556 wrote: 29/10/2022 16:07 Mi smo specificni sa razmisljanjem, kod nas kada odes to je to, gledam Spance, Italijane po Njemackoj, oni danas tu, sutra u Belgiji onda se vrate kuci.

Pa iz mog iskustva je pravi izbor, realno bracni par moze za 10g ustediti 100-150k eur, u uslovima ovim to je ozbiljan novac u BiH, mozes pokrenuti posao neki, uzeti kredit ako je neki biznis koji zahtjeva malo jaca ulaganja + ljudi Njemcima nije strano da biznis izmjeste u zemlje zapadnog balkana, ako upoznas prave ljude mozes cuda napraviti.
moonca

#797 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Trenutna situacija u svijetu.. kirije / nekretnine// skuplje nego ikad, u odnosu na satnicu .. dobra situacija. ranika nikad dosta...
elcaliente

#798 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Tango556 wrote: 29/10/2022 16:41
elcaliente wrote: 29/10/2022 16:34

Pa iz mog iskustva je pravi izbor, realno bracni par moze za 10g ustediti 100-150k eur, u uslovima ovim to je ozbiljan novac u BiH, mozes pokrenuti posao neki, uzeti kredit ako je neki biznis koji zahtjeva malo jaca ulaganja + ljudi Njemcima nije strano da biznis izmjeste u zemlje zapadnog balkana, ako upoznas prave ljude mozes cuda napraviti.
Moze ako je zivot cista matematika bez varijabli, bracni par radi na jako dobro placenim poslovima i bez djece je.

Ali evo da malo razmotrimo dalje, neko dolazi u Njemacku da zapocne novi zivot, kuci se od pocetka, placa kiriju, stedi na svakom koraku da bi se vratio odakle je pobjegao.
Poslije deset godina cistog robovanja ima 150 hiljada eura i vraca se u Bosnu da pokrene biznis. Kakav ozbiljan biznis moze neko pokrenut ko je to tada bio zaposlen i radio samo za platu? Koliki mu je rizik da ce izgubiti sve jer nema nikakvog iskustva?

Evo npr odvje dvosoban stan kirija najmanje hiljadu eura plus troskovi. Njih dvoje da se najlosije hrane moraju potrositi 500 eur.
Uz to svoje najljepse godine bacas samo na posao i spavanje, jer novac za drustveni zivot neces da trosis.
Djecu nemas jer su trosak a ne mozes se sa djecom ni vratiti u BiH. Djeca su vec Njemci u glavi.
Last edited by elcaliente on 29/10/2022 17:08, edited 1 time in total.
Hakiz

#799 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

elcaliente wrote: 29/10/2022 17:03
Tango556 wrote: 29/10/2022 16:41

Moze ako je zivot cista matematika bez varijabli, bracni par radi na jako dobro placenim poslovima i bez djece je.

Ali evo da malo razmotrimo dalje, neko dolazi u Njemacku da zapocne novi zivot, kuci se od pocetka, placa kiriju, stedi na svakom koraku da bi se vratio odakle je pobjegao.
Poslije deset godina cistog robovanja ima 150 hiljada eura i vraca se u Bosnu da pokrene biznis. Kakav ozbiljan biznis moze neko pokrenutu ko je to tada bio zaposlen i radio samo za platu? Koliki mu je rizik da ce izgubiti sve jer nema nikakvog iskustva?

Evo npr odvje dvosoban stan kirija najmanje hiljadu eura.
Uz to, ako se vraća u BiH negdje mora živjeti, pa od tih 150.000 eura odmah mora potrošiti 70-100.000 da kupi sebi stan/kuću.

Tako da za biznis sada ostaje 50-100.000. Valja svaki dan živjeti, hrana, računi, ušteđevina se troši, a pokretanje biznisa ne ide brzo, procedure itd se oduže i...
Tango556

#800 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tango556 »

[/quote]

Poslije deset godina cistog robovanja ima 150 hiljada eura i vraca se u Bosnu da pokrene biznis. Kakav ozbiljan biznis moze neko pokrenutu ko je to tada bio zaposlen i radio samo za platu? Koliki mu je rizik da ce izgubiti sve jer nema nikakvog iskustva?

Evo npr odvje dvosoban stan kirija najmanje hiljadu eura plus troskovi. Njih dvoje da se najlosije hrane moraju potrositi 500 eur.
Uz to svoje najljepse godine bacas samo na posao i spavanje, jer novac za drustveni zivot neces da trosis.
Djecu nemas jer su trosak a ne mozes se sa djecom ni vratiti u BiH. Djeca su vec Njemci u glavi.
[/quote]

Pa ne znam, prvo mislim da nije svako pobjegao iz Bosne, ja sam recimo otisao radi poslovnog izazova, i ne mrzim moj "prijasnji"zivot u Bih. Drugo mislim da danas odolazi i dosta skolovanih ljudi, parova, koji mogu 5-6k eura neto mjesecno zaraditi,ostane im sa strane i za normalane aktivnosti, putovanja, izlaske. Tako da nije bas samo posao. A sto se djece tice, ja sam odrasatao u Bosni pa mi nista ne fali (u glavi) tako da nece ni njima, uopste ne gledam tako na zivot da eto samo zato sto odrasta u Hannoveru da ce sve biti vrhunski :)

Pogledaj samo IT kompanije u Bih vecina su nasli ljudi koji su bili vani I donijeli znanje, naravno da je rizik, sve je rizik ali ko ne rizikuje taj ce uvijek zaliti za propustenim sansama :)
Post Reply