Zasto si sarkastican?elcaliente wrote: ↑29/10/2022 15:44Postavlja se pitanje mora li se kupiti stan? Milioni ljudi u Njemackoj zive citav zivot pod kirijom.skafiskafsnjak wrote: ↑29/10/2022 15:31
E to je razlika.
Danas bez bas dobre zarade tesko da mozes stan uzeti....
A prije je to islo mnogo lakse.
Ev npr tetka od zene...Stuttgart stan od 50ak kvadrata za mozda 120000 DM. Sada taj stan vrijedi 250 000eur. Kada se konvertuje skoro 5 x vise. A zaradjuje se manje , kamate na kredite vece....
Zasto permanetno ostvrtanje prema Bosni? Otisao si jer ti je dole bilo pravo lose do te mjere da si rekao da mozes promijeniti svoje stanje samo ako nadjes novu domovinu. Dole ti se sve gadi i sve je katastrofa, morao si pobjeci da spasis zivot.
Sada si u Njemackoj, ti i tvoji potomici se nikada necete vise vratiti u Bosnu da zivite, nema potrebe za osvrtanjem i svake godine ici u BiH.
Treba se integrisati u novo drustvo, uzeti najbolje iz njemackog mentakiteta i vrijednosti i zivjeti zivot, putovati vidjeti svjeta.
Ako dozivim da penziju imam, vjerovatno bih se vratio dole jer imam stan i kucu. Stanje drzave me ne bi.toliko interesovalo jer ne bih ni od koga zavisio.
Da, treba uzeti ono najbolje iz njemackog mentaliteta, zasto da ne ?
Ne mora se stan uzeti.... Ali zasto davati hiljadu eura mjjesecno Svabi nekom ako to moze tebi ostati....?
Cuj nema potrebe za osvrtanjem i za odlaskom u BiH
Zasto da ne ?