Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#752 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Nisam u Njemačkoj.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#753 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

Ozimician wrote: 29/10/2022 12:10
Entropio wrote: 29/10/2022 10:36

Da, ako su ti pare jedini razlog zasto ides.
Iz kojeg si ti razloga otišao i jesil otišao za manje para nego u BIH što si imao ?
Ko je rekao da sam ja otisao?

Citam detaljno tvoje postove, veoma su kvalitetni i svidja mi se kako razmisljas.

Ali... i sam kazes da si otisao samo za parama. I onda se ocigledno razocarao. Zato izbija neka negativnost iz tvojih rijeci prema Njemackoj. Pises o nekoj spontanosti tipa hajmo na kafu, nece niko... pa ja sam bosnjo, pa bih ti i ja rekao da necu. Sta imam supljirati u prazno s nekim nakon sto dodjem s posla umoran i slusati neke gluposti? To samo mogu besposlicari i mahalasi. Ako si taj pa odes vani, onda je logicno da ces se zaliti kako sa svabama moras napraviti termin za kafu.

Nego, jesi li zivio u Sarajevu ili u nekom manjem gradu prije nego sto si otisao u Njemacku? Veoma bitna stavka.
elcaliente

#754 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Svaka zemlja ima mane i koristi.
Ja zivim preko 30 godina u Minhenu i bilo bi mi se tesko naviknuti zivjeti u manjem gradu daleko od regiona metropole.

To za kafu je malo los primjer u toku sedmice, Njemci uglavnom imaju neki hobi kojim se bave, onda dok obavis termine, subota je rezervisana sa kupovinu. Tako da nema puno palamudzenja, ako imas djecu kafa ti nece pasti na pamet niti uopste razmislja covjek o tome.
Radis do 17-18h, djeca idu na kurseve, trening, zadaca.
Ali to je uredu, nisam nikoga cuo da se buni izbog toga ili da kaze da mu Njemacka ne valja zbog toga.
Sasvim je normalno da su obaveze isplanirane i da ces napraviti termin za kafu za par dana sa nekim.
Gledajuci po mentalitetu Njemci vole rutinu i vremenasko planiranje, vole raditi sve sistematski to im daje osjecaj sigurnosti.
elcaliente

#755 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 29/10/2022 13:15
Hakiz wrote: 29/10/2022 13:08

A ako nemaš nikoga ko će ti kupiti i dati vozaču da donese?

Problem tvog načina je što ti govoriš da se može snaći.

A ja ne želim da se snalazim, želim da sve bude sistemski. Ne želim da molim vozača da mi donese, želim da mi se dostavi regularnim putem, popta, brza pošta itd.

Želim da živim u državi u kojoj znam da kada platim, to šta želim mogu kupiti kroz sistem. Ne da kontam kako da se snađem. Ili da dođem do neke druge usluge, zadovoljim neku drugu potrebu ili želju.

Kada riješiš problem para, ako pare imaš, dolaze drugi razlozi zbog kojih iz BiH treba ići.
Poštujem i taj način razmišljanja, ali želim reći da moraš pristati onda na druge kompromise. Npr. da će dobar dio godišnjeg koristiti da posjeti robinu i prijatelje u BIH, ako imaš roditelje u godinama, onda i to otežava dalje ... (jedan od kompromisa), tj. nešto ćeš dobiti, ali nešto i izgubiti.

U kojem si ti dijelu Njemačke?
A moras li ici u Bosnu na godisnji?
Valjda si se odselio iz drzave zato sto ti nije dobro bilo tamo gdje si bio.
Nasao si drugu domovinu, druge prijatelje zasto se okretati i gledati nazad?
Roditelji dok su zivi mogu doci tebi u posjetu u Njemackoj, kada umru svakako ce se prekinuti sve veze prema BiH.
Fakticki nemas potrebe da dole ides.
JohnnyS

#756 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Pa što fali da netko iznese negativne strane života u Njemačkoj. Ja osobno ne bih tamo otišao jer mi se gadi i jezik i njihova kultura i sve, ali ovdje svijet ima totalno nerealnu sliku o Njemačkoj i valja da netko ljudima kaže negativne aspekte iste.
elcaliente

#757 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

JohnnyS wrote: 29/10/2022 14:24 Pa što fali da netko iznese negativne strane života u Njemačkoj. Ja osobno ne bih tamo otišao jer mi se gadi i jezik i njihova kultura i sve, ali ovdje svijet ima totalno nerealnu sliku o Njemačkoj i valja da netko ljudima kaže negativne aspekte iste.
A mozes li navesti par primjera o nerealnoj slici Njemacke u BiH?
Hakiz

#758 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

elcaliente wrote: 29/10/2022 14:19 Svaka zemlja ima mane i koristi.
Ja zivim preko 30 godina u Minhenu i bilo bi mi se tesko naviknuti zivjeti u manjem gradu daleko od regiona metropole.

To za kafu je malo los primjer u toku sedmice, Njemci uglavnom imaju neki hobi kojim se bave, onda dok obavis termine, subota je rezervisana sa kupovinu. Tako da nema puno palamudzenja, ako imas djecu kafa ti nece pasti na pamet niti uopste razmislja covjek o tome.
Radis do 17-18h, djeca idu na kurseve, trening, zadaca.
Ali to je uredu, nisam nikoga cuo da se buni izbog toga ili da kaze da mu Njemacka ne valja zbog toga.
Sasvim je normalno da su obaveze isplanirane i da ces napraviti termin za kafu za par dana sa nekim.
Gledajuci po mentalitetu Njemci vole rutinu i vremenasko planiranje, vole raditi sve sistematski to im daje osjecaj sigurnosti.
Da. Ko hoće kafu poslije posla, neka ide na jug. Barem je meni tako izgledalo. Bio u Beču i prvi šok mi je bio "Ima li u ovom gradu studenata i srednjoškolaca koji poslije škole idu u kafiće kada već odrasli ne izlaze". Prazan grad, i uz onako pod konac uređena dvorišta, jezivo, distopijski.

Sa druge strane, Španija, Italija, Portugal, ljudi sjede na trgovima, ujutro penzioneri, poslije podne omladina i zaposleni, u Italiji Aperol poslije posla maltene religija.

Da mogu, ja bih u Portugal. Lijepe su i Italija i Španija koliko sam vidio, ali mi je Portugal baš baš.

Sjever jok.
JohnnyS

#759 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

elcaliente wrote: 29/10/2022 14:28
JohnnyS wrote: 29/10/2022 14:24 Pa što fali da netko iznese negativne strane života u Njemačkoj. Ja osobno ne bih tamo otišao jer mi se gadi i jezik i njihova kultura i sve, ali ovdje svijet ima totalno nerealnu sliku o Njemačkoj i valja da netko ljudima kaže negativne aspekte iste.

Izađi na ulicu i poslušaj što ljudi kažu
elcaliente

#760 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

JohnnyS wrote: 29/10/2022 14:32

Ja sam 1991 dosao za Njemacku kao dijete.
skafiskafsnjak

#761 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Poso pidzama, auto na kredit, pranje guzica.... To.su svi argumenti koje sam ja cuo od ljudi...

Mnogo mnogo vise je prednosti nego mana. Razlog da neko ne ode moze biti subjektivan samo. Znaci da si se uvalio negdje na drzavnu sisu ili da jednostavno nesto ne volis...kao ti njihov jezik i kulturu.
n+1

#762 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Pa razlog je uvijek subjektivan, odselio ili ne.
JohnnyS

#763 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 14:57

Poso pidzama, auto na kredit, pranje guzica.... To.su svi argumenti koje sam ja cuo od ljudi...

Mnogo mnogo vise je prednosti nego mana. Razlog da neko ne ode moze biti subjektivan samo. Znaci da si se uvalio negdje na drzavnu sisu ili da jednostavno nesto ne volis...kao ti njihov jezik i kulturu.
Ma ja sam čuo o Njemačkoj samo u superlativima. Valjda jer sam u Hercegovini pa je Njemačka zakletva. Znači, nikad nisam čuo od nekog da nešto negativno kaže, masa ljudi je iz bolnice otišlo, jedna nezadovoljna. To je statistički nevjerojatno da je sve tako idilično. Naravno da je bolje u Njemačkoj nego u Bosni i Hercegovini, ali dobro je da netko iznese i negativne aspekte života tamo.

Ja se isto razmišljam o selidbi iz BiH, ali ja sam u onoj kategoriji da nisam zbog para nego mi se Mostar počeo gaditi. Odnosno ne grad, nego ljudi u njemu. Ne mislim da su ljudi negdje drugdje bolji, ali je sustav bolji. Nisu mi kontejneri puni pred zgradom, nisu ulice pune rupa, nisu samo dva parka djeci na raspolaganju. Vaga je u mene i kod žene, s jedne strane danas je u Mostaru 25 stupnjeva, bili smo jutros na kavi u Aldiju u Bristolu, grad pun, od starog mosta do Rondoa, valjda nema ljepšeg mjesta na svijetu danas, vrijeme o kakvom Zagrepčani mogu sanjati, sve ko u pjesmama Alekse Šantića, ali s druge strane, imamo li ikakve prednosti u odnosu na druge sredine osim sunca?
n+1

#764 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

JohnnyS wrote: 29/10/2022 15:08

Ma ja sam čuo o Njemačkoj samo u superlativima. Valjda jer sam u Hercegovini pa je Njemačka zakletva. Znači, nikad nisam čuo od nekog da nešto negativno kaže, masa ljudi je iz bolnice otišlo, jedna nezadovoljna. To je statistički nevjerojatno da je sve tako idilično. Naravno da je bolje u Njemačkoj nego u Bosni i Hercegovini, ali dobro je da netko iznese i negativne aspekte života tamo.

Ja se isto razmišljam o selidbi iz BiH, ali ja sam u onoj kategoriji da nisam zbog para nego mi se Mostar počeo gaditi. Odnosno ne grad, nego ljudi u njemu. Ne mislim da su ljudi negdje drugdje bolji, ali je sustav bolji. Nisu mi kontejneri puni pred zgradom, nisu ulice pune rupa, nisu samo dva parka djeci na raspolaganju. Vaga je u mene i kod žene, s jedne strane danas je u Mostaru 25 stupnjeva, bili smo jutros na kavi u Aldiju u Bristolu, grad pun, od starog mosta do Rondoa, valjda nema ljepšeg mjesta na svijetu danas, vrijeme o kakvom Zagrepčani mogu sanjati, sve ko u pjesmama Alekse Šantića, ali s druge strane, imamo li ikakve prednosti u odnosu na druge sredine osim sunca?
Bolji su i ljudi, vjeruj mi. :lol:
Hakiz

#765 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Kada se toliko trudiš da odeš, svima to nabijaš na nos, odlazak ti postane religija, odeš i shvatiš da je sve drugačije.

Hajde priznaj sebi, ali i, šta je gore, drugima da si pogriješio, "ispao glup". Smijat će ti se. Sam sebe ćeš šamarati.

Nema šanse, stisni zube i pričaj bajke.

Zato se malo ko žali i priča neugodnu istinu. Lakše je zavaravati i sebe i druge.
n+1

#766 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Pa u državi gdje je nenormalan peer pressure da se emigrira, gdje je odlazak iz države najvažnija mjera uspjeha u životu, posve je logično da će se i govna gutati radije nego priznati da nije baš sve idealno.
Dope_Man

#767 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Te kafe ni u Bosni ne idu tako, bar ne kod zaposlenih i ozenjenih sa djecom, vec i tu bude aj za par dana. Totalno su dva svijeta sa 20 kada sa 10 ljudi spontano sjednes na kafu i 30 lada sa 2 moras dogovarati.

E tako je i gore, ne znam za Njemacku al evo sto vidjeh Austrije tako je. Imas i tu spontano nakon posla hajmo na kafu, ako su ljudi slobodni, ako su u porodicnom zivotu, imaju neke hobije i cuda, onda na dogovor. To nije toliko stvar drzave koliko obaveza pojedinca.
JohnnyS

#768 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Hakiz wrote: 29/10/2022 15:14 Kada se toliko trudiš da odeš, svima to nabijaš na nos, odlazak ti postane religija, odeš i shvatiš da je sve drugačije.

Hajde priznaj sebi, ali i, šta je gore, drugima da si pogriješio, "ispao glup". Smijat će ti se. Sam sebe ćeš šamarati.

Zato se malo ko žali i priča neugodnu istinu. Lakše je zavaravati i sebe i druge.
Ja ih znam nekoliko, otišli u Irsku, rade po 12 sati, živi ih deset u jednom stanu. Pa i da se deset ljudi utale za stan u nekom rubnom dijelu Sarajeva, plate 30 maraka kirije po glavi i voze za glovo čitav dan imali bi isto para.

Teško je tu biti pametan, što je dobro, što je bolje. Idealno bi bilo da mi imamo izgrađenu državu ili bar izgrađeniju, ali kako vrijeme prolazi pitanje je hoćemo li ikad krenuti naprijed. Realno, ja sam u četrdesetim i za mene je skoro pa kasno, ali trebam li djecu ostaviti da čekaju da se ljudi opamete ovdje
skafiskafsnjak

#769 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

JohnnyS wrote: 29/10/2022 15:08

A vidi jbg, logicno da nije idealno.
Mnogi nasi ljudi Njemacku znaju iz prica Gastarbajtera koji su prije rata otisli. Jeste, tada je bilo kako se prica... Zaradjivalo se puno vise, a sve jeftinije bilo. Radilo se ali i zaradjivalo.

Danas nije bas tako idealno.... Ali.npr za mene koji sam radio na crno 7 godina za 700KM je Njemacka puno bolja.
Poskupljenja non stop ... Prijetnje dodatnim i slicno. Ali znas sta je moja razlika.... U BiH mi je mjesecno ostajalo 0KM , a ovdje zbog poskupljenja manje stedim. Znaci ne da mi fali, meni je isto kao prije, samo manje ustedim.

Ne znam, meni se svidja mentalitet naroda i donekle nacin zivota. Nije istina da je sve isprogramirano ali reda ima. Uglavnom se u park i na kafu ide vikendom itd. Meni se iskreno zgadila kafa svaki dan dole.

Prednost mi je generalno sistem... Npr svakom doktoru samo poneses zdravstvenu karticu i to je to, za vecinu slucajeva.
Ja sam isto u Minhenu i taj grad mi je vrh....

I na kraju otici ili ne. Meni se isplatilo i nisam ama bas ni u jednom trenutku pozalio. Otisao sam.jer nisam mogao naci posao u struci, a samo zato sto nisam stranka nijedna. Da ne govorim sto mi je dopizdila prica o ratu i dr stvarima.

Ali nije svacija situacija ista....niti smo svi isti.
Nije idealna zemlja , ali opet se na kraju.sve svodi da li je nekome dole dobro, a ako nije - da li je spreman ostaviti familiju , prijatelje , dosadasnji zivot.... Kupio sam auto od 4000eur, nisam se zalijetao, ne dugujem eura nijednoj banci itd.

Jes da je strana zemlja, ali da biram gdje da dijete odgajam...izabrao bih ovdje :thumbup:

Edit: ako se tebi zgadila.raja u Mostaru, bolje ti je rjesenje za slobodne dane se provozati do dr grada i prohodati : )
Last edited by skafiskafsnjak on 29/10/2022 15:43, edited 2 times in total.
Hakiz

#770 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

JohnnyS wrote: 29/10/2022 15:20
Hakiz wrote: 29/10/2022 15:14 Kada se toliko trudiš da odeš, svima to nabijaš na nos, odlazak ti postane religija, odeš i shvatiš da je sve drugačije.

Ja ih znam nekoliko, otišli u Irsku, rade po 12 sati, živi ih deset u jednom stanu. Pa i da se deset ljudi utale za stan u nekom rubnom dijelu Sarajeva, plate 30 maraka kirije po glavi i voze za glovo čitav dan imali bi isto para.

Teško je tu biti pametan, što je dobro, što je bolje. Idealno bi bilo da mi imamo izgrađenu državu ili bar izgrađeniju, ali kako vrijeme prolazi pitanje je hoćemo li ikad krenuti naprijed. Realno, ja sam u četrdesetim i za mene je skoro pa kasno, ali trebam li djecu ostaviti da čekaju da se ljudi opamete ovdje
Moj daidža otišao krajem 1950-ih. Ni srednju nije završio. Radio cijeli vijek u Kienzleu (parking satovi su nam najpoznatiji njihov proizvod).

Svi njegovi jarani napravili kuće u SFRJ, on nije. Nije zato što su svi njegovi jarani tamo živjeli u kontejnerima i kao što kažeš po 10 u stanu, a on sebi tamo kupio stan da živi k'o čo'ek.

Ne znam kolika mu je bila plata, bio je član IGM sindikata. Penzija mu bila 800 eura kada je Njemačka prešla na euro.
skafiskafsnjak

#771 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Hakiz wrote: 29/10/2022 15:28
JohnnyS wrote: 29/10/2022 15:20

Moj daidža otišao krajem 1950-ih. Ni srednju nije završio. Radio cijeli vijek u Kienzleu (parking satovi su nam najpoznatiji njihov proizvod).

Svi njegovi jarani napravili kuće u SFRJ, on nije. Nije zato što su svi njegovi jarani tamo živjeli u kontejnerima i kao što kažeš po 10 u stanu, a on sebi tamo kupio stan da živi k'o čo'ek.

Ne znam kolika mu je bila plata, bio je član IGM sindikata. Penzija mu bila 800 eura kada je Njemačka prešla na euro.
E to je razlika.
Danas bez bas dobre zarade tesko da mozes stan uzeti....
A prije je to islo mnogo lakse.

Ev npr tetka od zene...Stuttgart stan od 50ak kvadrata za mozda 120000 DM. Sada taj stan vrijedi 250 000eur. Kada se konvertuje skoro 5 x vise. A zaradjuje se manje , kamate na kredite vece....
Hakiz

#772 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 15:31

E to je razlika.

Ev npr tetka od zene...Stuttgart stan od 50ak kvadrata za mozda 120000 DM. Sada taj stan vrijedi 250 000eur. Kada se konvertuje skoro 5 x vise. A zaradjuje se manje , kamate na kredite vece....
Ma, danas, eno, BMW gura sistem da niko nema svoj automobil, ne bude vlasnik, nego da svi iznajme kada im treba za relaciju, slično kao što uzmu bicikl ili romobil sa jednog mjesta i ostave na drugom. Auto će koštati više od kuće zbog toga. Hoće da zabrane motore sa unutrašnjim sagorijevanjem 2035. Da nam frižideri imaju kamere i špijuniraju nas. Uvedu socijalni kredit. I to rade kofol demokratije, Njemačka, Skandinavci itd, a Kina još gora.

Sve odlazi u vražiju mater, sreća pa sam star. Budućnost sve gorom izgleda.
skafiskafsnjak

#773 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Hakiz wrote: 29/10/2022 15:39

E to je razlika.

Ma, danas, eno, BMW gura sistem da niko nema svoj automobil, ne bude vlasnik, nego da svi iznajme kada im treba za relaciju, slično kao što uzmu bicikl ili romobil sa jednog mjesta i ostave na drugom. Hoće da zabrane motore sa unutrašnjim sagorijevanjem 2035. Da nam frižideri imaju kamere i špijuniraju nas. Uvedu socijalni kredit. I to rade kofol demokratije, Njemačka, Skandinavci itd, a Kina još gora.

Pa ja mislim da sad svi imaju auta na lizinge pusinge...i to ti je iznajmljivanje , samo dugorocno. A plus ljudi vozaju auta van svojih mogucnosti.

Iako imam zelju za boljim autom, nisam ga kupio niti cu.... Dok ga ne mognem iskesirati... Ili bar 70% cijene.
elcaliente

#774 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

E to je razlika.

Postavlja se pitanje mora li se kupiti stan? Milioni ljudi u Njemackoj zive citav zivot pod kirijom.
Zasto permanetno ostvrtanje prema Bosni? Otisao si jer ti je dole bilo pravo lose do te mjere da si rekao da mozes promijeniti svoje stanje samo ako nadjes novu domovinu. Dole ti se sve gadi i sve je katastrofa, morao si pobjeci da spasis zivot.
Sada si u Njemackoj, ti i tvoji potomici se nikada necete vise vratiti u Bosnu da zivite, nema potrebe za osvrtanjem i svake godine ici u BiH.
Treba se integrisati u novo drustvo, uzeti najbolje iz njemackog mentakiteta i vrijednosti i zivjeti zivot, putovati vidjeti svjeta.
Hakiz

#775 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 15:41
Hakiz wrote: 29/10/2022 15:39

Ma, danas, eno, BMW gura sistem da niko nema svoj automobil, ne bude vlasnik, nego da svi iznajme kada im treba za relaciju, slično kao što uzmu bicikl ili romobil sa jednog mjesta i ostave na drugom. Hoće da zabrane motore sa unutrašnjim sagorijevanjem 2035. Da nam frižideri imaju kamere i špijuniraju nas. Uvedu socijalni kredit. I to rade kofol demokratije, Njemačka, Skandinavci itd, a Kina još gora.

Pa ja mislim da sad svi imaju auta na lizinge pusinge...i to ti je iznajmljivanje , samo dugorocno. A plus ljudi vozaju auta van svojih mogucnosti.

Iako imam zelju za boljim autom, nisam ga kupio niti cu.... Dok ga ne mognem iskesirati... Ili bar 70% cijene.
Kod mene ti je koliko imam, toliko trošim.

Zato nemam radionu. Nemam auto. :sad:
Post Reply