STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
hAZNADAR

#776 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

geralt wrote: 29/11/2019 07:05
hAZNADAR wrote: 28/11/2019 20:19 Uzmi dvije Koreje za primjer. U jednoj Koreji je zestoka borba za posao, ljudi trce da zarade na sve moguce nacine najveci dio dana, djeca idu u po dvije tri skole u jednom danu u nekoliko smjena gdje jedva stignu da spavaju, uzma se bilo sta iskrsne, zivi 200 na sat da se stigne i prezivi, zestoka konkurencija za bilo kakav posao u mnogoljudnoj zemlji sa malo resursa,.... a u drugoj Koreji drzava fino pravi gdje ce ko raditi, sta raditi i koliko raditi - malo skromnije al manje i stresa. Koju bi ti radije izabrao?
Procitaj malo o pocecima juznokorejskog "ekonomskog cuda". Hint: slobodnog trzista tu nije bilo ni u tragovima. Njihov tadasnji diktator Park-Chung Hee (njihov Tito) je pozvao vlasnika Hyundaija u kancelariju i bukvalno mu naredio da napravi brodogradiliste. Danas je Hyundai najveci proizvodjac brodova na svijetu.

Isti taj Park-Chung Lee odlucio da je Juznoj Koreji potrebna domaca proizvodnja celika, napravio fabriku u ribarskom gradicu gdje nema zeljezne rude niti uglja, i postavio generala koji nije imao veze sa bransom za direktora. Svi svjetski ekonomisti se smijali i najavljivali da ce ta zeljezara propasti u roku od par godina. Danas je ta firma, POSCO, cetvrta najveca na svijetu u svojoj oblasti, a ta zeljezara kojoj su se svi smijali je najveca na svijetu.

Sta hocu da kazem? Postoji vrijeme i mjesto i za centralno planiranje i drzavnu intervenciju, i za privatnu inicijativu. Da je Jugoslavija 1945, zemlja sa 50% nepismenog stanovnistva, razorena ratom i bez ikakvih izvora domaceg kapitala, bila prepustena cisto privatnoj inicijativi, rezultat ne bi bio Svedska, vec Haiti ili Bangladesh.
Da li ti uopce prihvatas prostu cinjenicu da je YU ekonomski sistem kolapsirao? Koja je onda poenta isticanja pametnih YU ekonomskih poteza i opcenito sve ove pozitivne price o YU ekonomiji kad pamtimo, znamo,.. kako je zavrsilo? Nisu nacionalisti srusili stabilnu i prosperitetnu ekonomiju vec su poceli grabiti sve sto se moglo sa broda koji tone.
hAZNADAR

#777 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Hank Paldum wrote: 29/11/2019 07:47 [
I onda postavi slike Tite :D
Ja mislim da su Jugosloveni jedini (naravno osim ljubitelja divnih državica poput Sjeverne Koreje) nevažno sadašnje ili bivše džave, koji više postavljaju slike lidera nego zastavu. Država koja je zavisila od zdravstvenog stanja i dužine života jednog čovjeka, koja je ustvari bila jedan čovjek. Poslije mene potop.
To bi se moglo i oprostiti sve da nije okupio narode različitih religija i vjera što je samo po sebi bure baruta ali onda dodaj predrasude, krvavu međusobnu prošlost koja je nedavno bila na tim istim prostirima, logore, genocide. Onda ih sve tjerao silom da se vole, čelična šaka, inače je pendrek po bubrezima ili Goli Otok, bez mogućnosti da se o tim problemima razgovara i možda spriječe neka dešavanja 90ih jer demokratije i slobode govora nije bilo, bez garancije da će i poslije Tita biti neki novi Tito. Zahvaljujući (ili nažalost) tome sve šta su pojedini trebali čekati je da umre samo jedna osoba.
Onda nam je došla demokratija, izbori, vraćanje dugova, javno prakticiranje vjere, sloboda govora, javno iskazivanje patriotizma, nacionalizma i fašizma, pravo da se umjetnički ili prosto "nagovoriš" protiv države, pojedinca ili jednog čitavog naroda i još mnogo dobrih ili loših stvari koje sml sve dobili odjednom za samo 5 godina.
To bi se isto moglo svariti da nismo imali prije toga decenije jednog nezdravog sadističkog sistema pa kada su nam se vrata otvorila i dobili pristup svim nabroja im stvarima doživili smo šok jer nismo mogli sve te stvari odjesnom mogli svariti.

Titova ignorancija je isto igrala veliku ukogu u svemu ovome.
Titova slika je opet nesto normalnije od YU zastave. Barem je bio antifasista, na celu NOB, postovan u svijetu,... Njegovu personu treba mao razdvojiti od YU jer je YU bila kompromis sa srpskom politikom i na taj nacin jedino i moguca.

Tita manje-vise mozes vidjeti na dekoru u cijeloj bivsoj YU. A YU zastavu uglavnom u Bosnjaka. Jedina tribina na repkama drzavne fudbalske reprezentacije gdje mozes vidjeti tu zastavu. Kao skoro na tekmi sa Linhestajnom. To je vec bolest, jad i cemer,... titova slika ne bas - to ti je danas ko slika Che Gevare, Mandele,... svako ima pravo na svoje idole u ljudima i njihovim zivotopisima.

Ali zastava propale drzave,.... e moj Bosnjo,.... pardon Bosanac :mrgreen:
spreca

#778 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

MorningStar wrote: 28/11/2019 20:11
sinuhe wrote: 28/11/2019 20:08 U Sloveniji bi trebalo biti nesto te neprezaljene, one iz price, Jugoslavije barem iz bosanske perspektive. Solidna zemlja u koju nije tesko ni emigrirati.
Jos je Perhan tamo vodio sestru na lijecenje.
:evil:
:thumbup:

Ma Slovenci su picke ,vaki ,naki....ali nisu picke kad stoje pred konzulatima Slo
Hank Paldum

#779 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

hAZNADAR wrote: 28/11/2019 20:02 Drzava je servis koji raspodjeljuje budzet kako najbolje zna, ili po prioritetima ili po zelji glasaca,...

Zdravstvo, policija, sluzbe spasavanja, vojska, gradnja infrastrukture, skolstvo,....

Drzava moze dati poreske olaksice privatnom sektoru i tako pomoci otvaranju novih radnih mjesta, dati pomoc gigantima i tako isto pomoci ujedno i radnicima, stimulisati preko banaka povoljne kredite za pokretanje biznisa, akcizama zastititi domacu robu, suzbijati sivu ekonomiju, preko biroa rada biti servis preko kojeg idu sva radna potrazivanja koja se pojave i dati po redosljedu, u svom sektoru otvoriti nova radna mjesta ako ima potrebe,..... itd.

Ali drzava ti ne moze stvoriti posao, praviti fabriku koja ce sigurno poslovati i nositi se sa konkurencijom,...... ta prica o gradnji fabrika od drzave i zagarantovan posao je prevazidjena budalestina proslog milenija. Snalazi se jarane ako si u odrasloj dobi. Za koji q ljudi idu u skole, uzimaju kurseve, hvataju sve veze, poznanstva i stele, rade na sebi i po pitanju znanja i zdravlja, rade nizi posao dok ne iskrsne nesto sto bolje pase, putuju par sati do posla svaki dan kao ja, sele se zbog posla,....

Milijarde ljudi na svijetu se bori da prezivi ili zaradi na sve moguce i nemoguce nacine, uzimaju bilo sta se prizi, ako nema posla sami ga pokusavaju stvoriti, sele se, gaze, laktaju, prodaju se kako najbolje znaju,.. konstantna borba da se zaradi - a neko ceka da mu drzava napravi fabriku. Pa jeli to socijalizam stvorio debile?
Naravno da je stvorio debile. Zamisli da su te države jedan krug prijatelja ili jedan školski razred. Sa vremenom svi rastu i formiraju se, većina krene u svijet odraslih sa 18 do 20 godina, traže posao, rade, putuju, plaćaju račune. Imaju neki koje život natjera da se bore sa 16 ili bar znaju sa 16 šta je život, neki imaju luksuz da preuzmu odgovornost tek sa 30 godina ali su već sazrili pa im nije teško.
Onda imaš jednu osobu koja sa 40 godina još živi kod roditelja, ništa ne mora raditi, od kuhanja do plaćanja računa, roditelji ga vode kroz život. Onda jednog dana mu umru roditelji i on preko noći mora postati samostalan i mora sve sam peglati veš, otići poplaćati račune, brinuti se o domaćinstvu. On je izgubljen slučaj.
Tako i mi koji smo živjeli u socijalizmu,zato imamo danas odraslu osobu od 55 godina koja za svoje probleme zove drugu odraslu osobu da mu riješi probleme i to iz mrtvih "da je bogdom Tito sad ovdje" kao i taj sa 40 godina "da je bogdom babo ovdje da mi 40godišnjaku pokaže kako se cjepaju drva da se ne smrznem".
spreca

#780 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

hAZNADAR wrote: 29/11/2019 07:58
Ja mislim da su Jugosloveni jedini (naravno osim ljubitelja divnih državica poput Sjeverne Koreje) nevažno sadašnje ili bivše džave, koji više postavljaju slike lidera nego zastavu. Država koja je zavisila od zdravstvenog stanja i dužine života jednog čovjeka, koja je ustvari bila jedan čovjek. Poslije mene potop.
To bi se moglo i oprostiti sve da nije okupio narode različitih religija i vjera što je samo po sebi bure baruta ali onda dodaj predrasude, krvavu međusobnu prošlost koja je nedavno bila na tim istim prostirima, logore, genocide. Onda ih sve tjerao silom da se vole, čelična šaka, inače je pendrek po bubrezima ili Goli Otok, bez mogućnosti da se o tim problemima razgovara i možda spriječe neka dešavanja 90ih jer demokratije i slobode govora nije bilo, bez garancije da će i poslije Tita biti neki novi Tito. Zahvaljujući (ili nažalost) tome sve šta su pojedini trebali čekati je da umre samo jedna osoba.
Onda nam je došla demokratija, izbori, vraćanje dugova, javno prakticiranje vjere, sloboda govora, javno iskazivanje patriotizma, nacionalizma i fašizma, pravo da se umjetnički ili prosto "nagovoriš" protiv države, pojedinca ili jednog čitavog naroda i još mnogo dobrih ili loših stvari koje sml sve dobili odjednom za samo 5 godina.
To bi se isto moglo svariti da nismo imali prije toga decenije jednog nezdravog sadističkog sistema pa kada su nam se vrata otvorila i dobili pristup svim nabroja im stvarima doživili smo šok jer nismo mogli sve te stvari odjesnom mogli svariti.

Titova slika je opet nesto normalnije od YU zastave. Barem je bio antifasista, na celu NOB, postovan u svijetu,... Njegovu personu treba mao razdvojiti od YU jer je YU bila kompromis sa srpskom politikom i na taj nacin jedino i moguca.

Tita manje-vise mozes vidjeti na dekoru u cijeloj bivsoj YU. A YU zastavu uglavnom u Bosnjaka. Jedina tribina na repkama drzavne fudbalske reprezentacije gdje mozes vidjeti tu zastavu. Kao skoro na tekmi sa Linhestajnom. To je vec bolest, jad i cemer,... titova slika ne bas - to ti je danas ko slika Che Gevare, Mandele,... svako ima pravo na svoje idole u ljudima i njihovim zivotopisima.

Kad si ti to jos vidio zastavu Yu na utakmicama repke?....
Hank Paldum

#781 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

Poštujem tvoje mišljenje ali ja na to drugačije gledam (mislim na prvi dio tvog posta). Tito se može poštovati kao antifašista i ličnost ali kada mislim na državu ja mislim na simbole, zastave. Čak i da hvalim Tita, smatrat ću ga da je bio dio te države i igrao ulogu ali neću nikada pisati Tito=država
To je već za mene kult ličnosti.
Nema države na svijetu gdje ljudi ne pate za jednim određenim periodom ali mnogi i ne uzmaju usta osobu koja je tada bila na vlasti nego pate za tim uređenjem, sistemom.
Oni koji su ipak svjesni ko je bio lider tada i daju mu zasluge neće nikada reći da bi voljeli da se ta osoba vrati iz mrtvih da sredi stvar nego žele vratiti ili zadržati tu ideologiju koju je taj lider zastupao ili vide potencijal u mlađem političaru koji bi na sličan način mogao voditi državu.

A to za zastavu, kada bi ga pitao što ide na utakmicu BiH a Jugosloven je u duši dobio bi odgovor "zato sto pripada jednoj od mojih republika". Čudo kako to samo govori Bošnjak, jer Srbinu iz Doboja koji živi vani nije čak ni BiH jedna od njegovih republika.
Jos nešto vezano za dijasporu, živim u Njemačkoj i pretpostavljam da je i u drugim državama tako ali sam primjetio kolika je razlika između naše dijaspore po generaciji.
Oni koji su došli 60ih iz Juge, oni koji su za vrijeme rata otišli, oni koji su ubrzo iza rata otišli i ovi zadnjih godina kada su se počele "otvarati" granice kojima i ja pripadam, tolika razlika na pogled na BiH, Jugoslaviju i stranu državu gdje žive tako da ne bi osuđivao jednu zastavu naspram masu zastava prelijepe zastave Republike BiH koje ćeš vidjeti više na jednoj utakmici nego kod nas u čitavoj državi (računam i mjesta sa bošnjačkom većinom)
MorningStar

#782 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Ja sam vidio ju zastavu u laktasima laktasi-sarajevo prije 10 ak godina :D i to kod “anam” onih :D
Haman2

#783 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haman2 »

Ideja propala dva puta Ne vidim potrebi istu ponovo obnavljati, posebno nakog zlocina svake svrtse sve do genocida u Srebrenici.
hAZNADAR

#784 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Hank Paldum wrote: 29/11/2019 08:46

Poštujem tvoje mišljenje ali ja na to drugačije gledam (mislim na prvi dio tvog posta). Tito se može poštovati kao antifašista i ličnost ali kada mislim na državu ja mislim na simbole, zastave. Čak i da hvalim Tita, smatrat ću ga da je bio dio te države i igrao ulogu ali neću nikada pisati Tito=država
To je već za mene kult ličnosti.
Nema države na svijetu gdje ljudi ne pate za jednim određenim periodom ali mnogi i ne uzmaju usta osobu koja je tada bila na vlasti nego pate za tim uređenjem, sistemom.
Oni koji su ipak svjesni ko je bio lider tada i daju mu zasluge neće nikada reći da bi voljeli da se ta osoba vrati iz mrtvih da sredi stvar nego žele vratiti ili zadržati tu ideologiju koju je taj lider zastupao ili vide potencijal u mlađem političaru koji bi na sličan način mogao voditi državu.

A to za zastavu, kada bi ga pitao što ide na utakmicu BiH a Jugosloven je u duši dobio bi odgovor "zato sto pripada jednoj od mojih republika". Čudo kako to samo govori Bošnjak, jer Srbinu iz Doboja koji živi vani nije čak ni BiH jedna od njegovih republika.
Jos nešto vezano za dijasporu, živim u Njemačkoj i pretpostavljam da je i u drugim državama tako ali sam primjetio kolika je razlika između naše dijaspore po generaciji.
Oni koji su došli 60ih iz Juge, oni koji su za vrijeme rata otišli, oni koji su ubrzo iza rata otišli i ovi zadnjih godina kada su se počele "otvarati" granice kojima i ja pripadam, tolika razlika na pogled na BiH, Jugoslaviju i stranu državu gdje žive tako da ne bi osuđivao jednu zastavu naspram masu zastava prelijepe zastave Republike BiH koje ćeš vidjeti više na jednoj utakmici nego kod nas u čitavoj državi (računam i mjesta sa bošnjačkom većinom)
Bilo je nekada i saudijskih, pakistanskih,.. neznamvisenisem cijih zastava na repkama dok je busanje islamom bilo in. Pa su to BHFanaticosi suzbili. Ova zastava na tekmi sa Linhestajnom me i ne cudi buduci koliko kretena ima kojima je to normalno. Ne cudim se tim sto su to donijeli vec tribini koja je to dopustila.

Pa zamisli da je iko u SFRJ isticao zastavu kraljevine YU na tribini, ili AU? Nesto nisam vidio ni kod drugih nacija da isticu neke bivse zastave. Ovakva perverzija je samo moguca kod nas. Sta tu YU zastava uopce i predstavlja ne kontam jer nema te drzave niti ce ikada biti moguca? A klix vidno razdragano prenosi tu vijest kao zanimljiv detalj. Za podsmijeh smo u ocima drugih zbog takvih zanimljivih detalja. A klix je jos znao proslaviti takav zanimljiv detalj u jednom drugom kontekstu.

A Tito vec receno - nije isto sto i YU. Imao je dobre i lose strane ali spada u listu velikana i ljudi diljem svijeta imaju njegovu sliku, bistu kao sto imaju De Gola, Chercila, Che Gevare, Mandele, Brandta,.... YU je bila rezultat kompromisa sa Srbima isto kao sto je uspjeh NOB zavisio od Srba. Bolje alternative nije bilo - umjesto Tita i socijalizma si mogao samo imati povratak kralja i Drazu pa sumnjam da bi nam tu bilo bolje. YU je od pocetka davne 1918-te bila pogresan projekat koji je samo donio veci jaz i krvoprolice. Tako da se u uslovima 1945 samo mogao nastaviti projekat osudjen na neuspjeh na ovaj ili onaj nacin. I tu su Tito i komunisti bili manje zlo. Jugoslavija jednostavno nije trebala nikada postojati, ni kraljevina ni bilo kakav nastavak poslije WWII. Koliko god da je imala pozitive i finih sjecanja - u dva navrata u proslom vijeku su se narodi medjusobno poklali vise nego sto su svi strani okupatori u historiji zajedno pobili - pa barem zbog svih tih zrtava nije bilo vrijedno.

Ponavljam Tito i YU nije isto. U redu je postovati Tita ali je perverzija slaviti YU.
piupiu

#785 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote: 29/11/2019 06:38Nije li to pomalo razmazeno i egoisticno posmatranje stvari. Sami pravite drustvo i standard,... i ocekujes bez prevelike muke da imas najbolje od onda i najbolje od danas?
Čitaš li ti šta ti ljudi pišu? Ja ti govorim da ljudi umiru jer ne mogu doći do bolnice, do lijekova, jer im daju umanjene doze lijekova u bolnici da bi Seka bila 'top menadzer' koji je otplatio dugove u zdravstvu, govorim ti da ljudi umiru i da djeci skupljamo pare sms-ovima da ih lijecimo u inostranstvu, da nemamo KOME da se žalimo jer ništa ne funkcioniše zbog stranačke korupcije, protesti su jalovi, da moras prijetnjama tjerati nekoga da primi umirućeg pacijenta u bolnicu, jer oni su, pobogu, već dva mjeseca u štrajku, i ne izdaju uputunice, ne rade nalaze, ne primaju bolesnike, ne postoji institucija ili način putem koje možeš uraditi bilo šta po ovom pitanju, a ti meni, iz Švedske, koju si haman ti svojim rukama izgradio kao dobar sistem, da smo si sami krivi jer smo si izgradili takav sistem! De bolan, ne fantaziraj!
Vezano za individualni dozivljaj - nisi li ti presjek danasnje kulture i standarda nasla u safetovoj pjesmi gdje zene trebaju da radjaju gazije, i sarajevskim sishanama gdje polupismeni, polumasni kockastoglavi cuclaju ispod slike Erdogana? Ako je to sto ti vidis - mozda je i do tebe kada pricas o samom dzehenemu.
Pa, ne bih rekla da je meni Safetova pjesma 'presjek danasnje kulture i standarda', no ako ti tako kažeš, neka bude tako. Ono što ja smatram Paklom sa velikim P (eto, da ne bude Džehennem),i usput užasno kičastim, a sa feminističkog stanovišta i opasnim, su kulture koje promovišu da je uloga žene da radjaju ratnike i da im vidaju rane. Ta Safetova pjesma, kao jedna od modernih narativa bošnjačke kulture zaista promoviše to (usput je jako lijepa pjesma, rekoh više puta). Kao što je i Hasanaginica ilustruje sličan oblik šovinizma. Takve analize ćeš naći u svakom drugom eseju o BeHa kulturi. Šta je problem? To što sam rekla da se ja ne identificiram sa pjesmama u kojima Safet želi iz 'zemlje rosne' vidjeti kako 'šćeri Bosne radjaju gazije'? Puno ti sebi dopuštaš u proizvoljnim interpretacijama tudjih postova na forumu.

Šišahane su jako opasne, ne znam jesu li pune 'polumasnih, polupismenih, kockastih glava', moguće je, zapravo, sasvim sigurno da ima i tih; ja sam pričala o mladjim članovima sopstvene porodice koji su, kao i većina mladih, kupili priču da je šiša dio naš tradicionalne kulture i da je zbog toga treba konzumirati u velikim količinama, da ona nije štetna, već zapravo korisna; i kojima Erdoan igra istu ulogu kao i Tito generacijama prije njih, i kao i povelikom segmentu beHa populacije. To što ti ne provodiš dovoljno vremena ovdje, pa misliš da su to neki maliciozni komentari - a ne opservacija svijeta oko nas, to je drugi par postoli.

E, sad, kakve veze imaju moji komentari od prije ko zna koliko godina o Šehidskom rastanku i šišahanama sa jugonostalgijom?
hAZNADAR

#786 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 29/11/2019 09:25 E, sad, kakve veze imaju moji komentari od prije ko zna koliko godina o Šehidskom rastanku i šišahanama sa jugonostalgijom?
Ima sa tobom jer samo vidis crnjake. Ja uporno izbjegavam poredjenje dvije drzave i ne pisem kako je danas bolje, podvlacim da VI Sami bez mene pravite drustvo u kojem zivite ... ali ti opet po obicaju zlurado meni SveCku. Znaci da sam u pravu za mentalni sklop jugonostalgicara. Takodjer sam podsjetio da je velika vecina Jugonostalgicara nekada davno zelila, kukala, slinila,... za demokratijom, slobodnim medijima, sirim izborom robe, izborima,... i opet se kuka. Sta je to drugo no razmazenost vjecitih nezadovoljnika koji bi da imaju sve dobro iz oba sistema a da nema cijenu? Kada smo pricali o Bosnjastvu nekad i sad - ti si spomenula radjanje gazija i sishahane kao najveci kulturni domet bosnjastva danas. Pa ako stvarno to vidis - do tebe je i tvog crnjaka. A ovo da ljudi umiru zbog lijekova koje je pokrala Seka - necu komentarisati,... jer eto sta ja grozni dijasporac kome je sve super i koji se izvukao iz dzehenema znam o tome. Svima vama je i YU bila dzehenem u svoje vrijeme - samo ste to namjerno ili zbog dementa zaboravili.
piupiu

#787 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote: 29/11/2019 09:40

Ima sa tobom jer samo vidis crnjake. Ja uporno izbjegavam poredjenje dvije drzave i ne pisem kako je danas bolje, podvlacim da VI Sami bez mene pravite drustvo u kojem zivite ... ali ti opet po obicaju zlurado meni SveCku. Znaci da sam u pravu za mentalni sklop jugonostalgicara. Takodjer sam podsjetio da je velika vecina Jugonostalgicara nekada davno zelila, kukala, slinila,... za demokratijom, slobodnim medijima, sirim izborom robe, izborima,... i opet se kuka. Sta je to drugo no razmazenost vjecitih nezadovoljnika koji bi da imaju sve dobro iz oba sistema a da nema cijenu? Kada smo pricali o Bosnjastvu nekad i sad - ti si spomenula radjanje gazija i sishahane kao najveci kulturni domet bosnjastva danas. Pa ako stvarno to vidis - do tebe je i tvog crnjaka. A ovo da ljudi umiru zbog lijekova koje je pokrala Seka - necu komentarisati,... jer eto sta ja grozni dijasporac kome je sve super i koji se izvukao iz dzehenema znam o tome. Svima vama je i YU bila dzehenem u svoje vrijeme - samo ste to namjerno ili zbog dementa zaboravili.
Zamijenio si me s nekim, ja tebi danas čini mi se po prvi put spomenuh Švedsku otkako znam za ove dugogodišnje, vrlo naprone i potpuno besmislene rasprave s tobom. A i sada sam je spomenula zbog toga što ti, očigledno, smatraš pristojnim ljudima ovdje reći da su razmaženi što se žalimo da nam umiru članovi porodica zbog ovog lopovskog sistema kojem ne možemo apsolutno ništa, jer si ti, ko biva, sam lično izgradio dobri švedski sitem, pa imas pravo držati predavanja ljudima u Bosni.

I još bih te zamolila da prestaneš razvijati svoju analizu mene, popeo si mi se na glavu i sa svojim FGR, i sa svojim optužbama, insinuacijama, analizama mene, već me godinama proganjaš po ovom forumu sa svojim proizvoljnim i ničim izazvanim psihoanalizama. Tema ovdje nisam JA. Nigdje i ni na kojoj temi.
Maraschino

#788 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

Samo nemojte Batka usiti.
Covjek svako jutro u transu. :roll:
Hank Paldum

#789 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

hAZNADAR wrote: 29/11/2019 09:13 Bilo je nekada i saudijskih, pakistanskih,.. neznamvisenisem cijih zastava na repkama dok je busanje islamom bilo in. Pa su to BHFanaticosi suzbili. Ova zastava na tekmi sa Linhestajnom me i ne cudi buduci koliko kretena ima kojima je to normalno. Ne cudim se tim sto su to donijeli vec tribini koja je to dopustila.

Pa zamisli da je iko u SFRJ isticao zastavu kraljevine YU na tribini, ili AU? Nesto nisam vidio ni kod drugih nacija da isticu neke bivse zastave. Ovakva perverzija je samo moguca kod nas. Sta tu YU zastava uopce i predstavlja ne kontam jer nema te drzave niti ce ikada biti moguca? A klix vidno razdragano prenosi tu vijest kao zanimljiv detalj. Za podsmijeh smo u ocima drugih zbog takvih zanimljivih detalja. A klix je jos znao proslaviti takav zanimljiv detalj u jednom drugom kontekstu.
To sa zastavom kod Bošnjaka ima puno dublje značenje. Pominješ zastave islamskih država, njih još ima ali to je vezano za ono što sam napisao, svaka generacija Bošnjaka što su otišli vani imaju drugačiji mentalitet od prethodnih i idućih i to je vezano i za zastave.
Većina onih koji su otišli za vrijeme Tita kao gastarbajteri se identifikuju samo sa Jugoslavijom i kasnije sa Bosnom ali samo kao državom, iz njihovih usta nikada nećeš čuti riječ Bosnjak. Poštuju Srbe, Hrvate, tako ih i zovu ali sebe zovu Jugoslavenom, Balkancem, Bosancem, Muslimanom ali nikada Bošnjakom. Jedini razlog zašto nema više jugoslavenskih zastava na tribinama je što su prestari da dolaze na utakmice.

Djeca su im se adaptirala tamo 100%. Jugosloveni u duši, tijelom u Njemačkoj, većina se vjenčala za stranca, ponosni su na strane korijene ali nikakav dodir sa tradicijom i vjerom svog djeda i nene. Više su liberalni katolici, farbaju jaja i poklanjaju za božić jer je to postalo cool i komercijala ali nisu nikada vidjeli crkvu iznutra ili se prekrstili. Takvi bi kada bi morali ići na naše utakmice isto ponijeli jugoslovensku zastavu ali je problem da se oni više obraduju kada Klinsman potpiše za Herthu Berlin nego kada bi nas Džeko odveo na svjetsko. Oni su kao djeca dolazili u Jugoslaviju sa roditeljima na godišnji i kada su imali dovoljno godina da sami odluče žele li sami dolaziti počeo je rat pa mnogi nisu godinama više dolazili i ta je veza zauvijek prekinuta, zato ih i nema na tribini sa Ju zastavama.

Ovi za vrijeme rata što su došli. Kada takvi dođu na tribine tu je najviše ljiljana, patriotizma, natpisa sa imenima gradova iz kojih su izbjegli (ili pobjegli u slučaju dezertera). Kada su oni većina na tribinama tu su i zastave RBiH većina.
Njihova djeca su nažalost morala snositi posljedice toga jer su roditelji toliko pokušavali prenijeti to na njih da su djeca izgubili kontakt sa stvarima koje čine državu u kojoj žive da se nisu nikada uspjeli adaptirati. Zato iz tog turbo-patriotizma ali i gnijeva što se nisi adaptirali oni iskaljuju to islamskim zastavama, tekbirima, paljenjem izraelskih zastava, zviždanje aktuelnoj BH himni jer im je postao bliži Turčin nego Nijemac gdje živi.
Ove nove generacije što su skoro došle, tu će biti već zdravija atmosfera. Neće biti gluposti kao jugoslavenske zastave a neće biti ni tekbiranja, neće biti primjedni na aktuelnu himnu i zastavu.
(Naravno kod svih ovih primjera ne mislim sve ali ma većinu)

Razlog zašto sam ovo sve napisao na ovoj temi je posto je Bošnjak prošao više faza i to se odražava kada se više generacija skupi na jednom mjestu zbog nečega zajedničkog, u ovom slučaju utakmica, dok Srbi i Hrvati su te dječije bolesti prošli prije Jugoslavije i čak u najsimpatičnije vrijeme bratstva i jedinstva je se uvijek znalo kada naiđe Pero da je to Pero Srbin dok kada naide Meho da je to Meho Bosanac iako je Pero isto Bosanac.
Mi smo kao narod još na tom stepenu da prvo dokazujemo da nismo nacionalisti tako što ćemo prvo negirati ime naroda (koji oksimoron) Bošnjak. Ako si Bošnjak a ne Bosanac onda si ruralni SDA Bosnjak, niko ne kaže npr. da je Pedja Kojović ruralni SDSovac jer se izjašnjava Srbinom a ne Bosancem.
Mi kao narod smo još na stepenu da mislimo ako si ljevičar da moraš biti Jugonostalgičar i biti mentalno u 1945. godini. Zato me ovakve zastave i ne iznenađuju. Uz to dolazi i kompleks manje vrijednosti i ponizni mentalitet, taj lik je možda mislio sa zastavom "Ja nisam nacionalista i želim da svi narodi žive sretno, ali pošto oni ne vole BiH ne želim ih uvrijediti pa evo the next best thing pa će nas možda onda voljeti".
Connaisseur Karlin

#790 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Connaisseur Karlin »

hAZNADAR wrote: 29/11/2019 09:40 A ovo da ljudi umiru zbog lijekova koje je pokrala Seka - necu komentarisati,...
Zasto ne zelis komentirati?

u SFRJ osobe nisu umirale zahaljujuci strajku medicniskih radnika

u SFRJ je kirurgija bila na odlicnom nivou
Kejn

#791 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Kejn »

Ova konstatacija da ljudi umiru usljed nedostatka ljekova na UKCUS je stvarno glupost na kub. Iako je od kljiks ljevicara previse je...
Connaisseur Karlin

#792 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Connaisseur Karlin »

Kejn wrote: 29/11/2019 17:38 Ova konstatacija da ljudi umiru usljed nedostatka ljekova na UKCUS je stvarno glupost na kub. Iako je od kljiks ljevicara previse je...
cinjenica je pacijenti ne mogu dobiti recetp za lijek, ili otici kod doktora , jer svi strajkuju !!!

mdicniski radnici svijesno ugrozavaju zdravlje pacijenata
Kejn

#793 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Kejn »

Connaisseur Karlin wrote: 29/11/2019 17:43
Kejn wrote: 29/11/2019 17:38 Ova konstatacija da ljudi umiru usljed nedostatka ljekova na UKCUS je stvarno glupost na kub. Iako je od kljiks ljevicara previse je...
cinjenica je pacijenti ne mogu dobiti recetp za lijek, ili otici kod doktora , jer svi strajkuju !!!

mdicniski radnici svijesno ugrozavaju zdravlje pacijenata
:lol: Idi gledaj neku tursku sapunicu na Novoj ili sta vec gledate u ljepoj vašoj. Vjerujem da ne znas ni za sta stoji abrevacija UKCUS :lol:
MorningStar

#794 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Kako objasnjavas onda situaciju kejn ovakvu -

da li mozete da lijecite to dijete - mozemo - pa zasto niste - nije zzo dostavio/nabavio lijekove, pa kako onda mozete da lijecite dijete - pa mozemo ali nije do nas sto zzo nije dostavio.

Naprimjer to se zove bezobrazluk u normalnoj drzavi.
Haman2

#795 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haman2 »

Sve je kazala o sebi svojim raspadom. Da je valjala sigurno bi opstala.
piupiu

#796 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Ma ja. Dok se drugima dešava, u redu je, hear no evil, see no evil, plaćaju me da lažem. Evo, na primjer: http://m.pogled.ba/clanak/zdravstveni-r ... jka/177360. Dalje ti preoporučujem da te ujede pas i da ides u Vrazovu tražiti anti-tetanus, pa se javi s iskustvima. O ozbiljnijim stvarima i iskustvima neću ni počinjati. Saznaćeš kad bude trebalo. Karma je neumoljiva.
Maraschino

#797 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

O bivsim i pokojnicima sve najbolje. :thumbup:

:D

:bih:
asker

#798 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by asker »

Tesna Koza ili Bolji Zivot najbolje oslikavaju bivsu drzavu bar iz '80-ih. Nisu ideje i materijal za filmove/serije dobivali iz Burkine Faso. Nikad para, petljanci, prevaranti i mesetari svud okolo, sivilo, beznadje itd.

Nema sumnje da je nekima i bilo dobro. Uhljeba je i tad bilo, a koncentrisani su bili naravno uglavnom u vecim gradovima. Tu dodamo par velikih kompanija za one koji nisu uhljebi i sve izgleda ruzicasto.

Otud jaz u misljenju FGR i nekih drugih.
Na nekim ranijim slicnim temama pojedini forumasi su pisali kako su samo sa ocevom platom redovno isli po 2 puta na more i jednom na zimovanje godisnje.

Uglavnom takvi namecu misljenje ogromnoj vecini koja je jedva sastavljala kraj s krajem.

BiH i Bosnjaci su se najmanje pitali sta ce biti sa Jugoslavijom, jebat je, da je mogla opstala bi.
General War

#799 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

Haman2 wrote: 29/11/2019 23:51 Sve je kazala o sebi svojim raspadom. Da je valjala sigurno bi opstala.
:-)
Sa takvima kao ti, ni kucni savjet nebi opstao :mrgreen:
Kejn

#800 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Kejn »

piupiu wrote: 30/11/2019 17:09
Ma ja. Dok se drugima dešava, u redu je, hear no evil, see no evil, plaćaju me da lažem. Evo, na primjer: http://m.pogled.ba/clanak/zdravstveni-r ... jka/177360. Dalje ti preoporučujem da te ujede pas i da ides u Vrazovu tražiti anti-tetanus, pa se javi s iskustvima. O ozbiljnijim stvarima i iskustvima neću ni počinjati. Saznaćeš kad bude trebalo. Karma je neumoljiva.
Ana-Te vakcine se daju u JU Domovi Zdravlja Kantona Sarajevo a ne na UCKS. Dakle ne poznaješ ni osnove zdravstvenog sistema kantona u kojem živiš (predpostavljam KS za vas NS botove) :roll:

Šta reći nego patetično
Locked