Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
Bloo
Globalna šefica

#776 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

Vizionar 1985 wrote:
John Cleese wrote:
hAZNADAR wrote:Recite fino da ne mozete prihvatiti muslimana(bez obzira vjerovao ili ne) da slavi ljiljane - pa da lijepo to razjasnimo.
Na stranu to vase nadjebavanje oko stupidarija (stvarno me ne zanima)...

Kako moze biti musliman neko ko ne vjeruje?
Isto kao jevrej itd. Neprakticirajuci, po porijeklu, jer je osunecen i slicno.
Mislim da je drugu Haznadaru malo izletilo...mislio je na Bošnjake :D ali u njegovoj glavi Bošnjaci = muslimani, tako da mu povremeno izleti. :D

Sunete se i drugi ljudi koji nisu muslimani.
Neprakticirajuci vjernik je i dalje vjernik (samo ne prakticira, ali nastavlj da vjeruje).
MuaDib

#777 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by MuaDib »

Nakon rata uspostavljeno bošnjaštvo, sa svim svojim zabludama i zluradim odbranama istih, najbolji je recept za dugoročni raspad Bosne i Hercegovine. Najbolje je to pokazala kampanja prema bosanstvu u vrijeme popisa, gdje je jedna benigna pojava, koja nije nastrojena protiv države, proglašena antibošnjačkom i neprijateljskom propagandom, koja je Bosance/Hercegovce označila gorim neprijateljem od četničke i ustaške ideologije. Zastava s ljiljanima je zastava pod kojom su se iskrene patriote borile za građansku republiku, a ne bošnjačku prčiju čiji protagonsiti danas drsko kradu nekadašnju državnu zastavu i daju joj novo značenje. I to ono značenje, zbog koga su srpski i hrvatski nacionalisti tražili novu zastavu BiH nakon rata. Ta pogubna politika neće ni za milimetar da se pomjeri i nastavlja nemilosrdnu borbu protiv građanske vizije Bosne i Hercegovine, protiv onih bez čije podrške BiH ne bi mogla steći kvalifikovanu većinu za nezavisnost. Da napomenem građanske snage su potakle skoro pola miliona građana ove zemlje da izađu na referendum 1992. godine, na kog je Alija ikona današnjih bošnjačkih nacionalista svega pra dana poslije pljunuo, pristajući na tronacionalne pregovore, poznate kao Kutiljerov plan. I od tada se nastavlja pljuvanje po građanski nastrojenim državljanima BiH, od Londonske konferencije 1992. do dana današnjeg. Aferim!
Sanjarko

#778 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Sanjarko »

Bloo wrote: Mislim da je drugu Haznadaru malo izletilo...mislio je na Bošnjake :D ali u njegovoj glavi Bošnjaci = muslimani, tako da mu povremeno izleti. :D

Neprakticirajuci vjernik je i dalje vjernik (samo ne prakticira, ali nastavlj da vjeruje).
Pa vecina muslimana ili osoba muslimanskog porijekla u svijetu i ovdje su neprakticirajuci vjernici. Povremeno samo religija kada je nesto tradicionalno i slicno. Inace u svijetu je tako mozda sa svim religijama i vjernicima.
Bloo
Globalna šefica

#779 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

Vizionar 1985 wrote:
Bloo wrote: Mislim da je drugu Haznadaru malo izletilo...mislio je na Bošnjake :D ali u njegovoj glavi Bošnjaci = muslimani, tako da mu povremeno izleti. :D

Pa vecina muslimana ili osoba muslimanskog porijekla u svijetu i ovdje su neprakticirajuci vjernici. Povremeno samo religija kada je nesto tradicionalno i slicno. Inace u svijetu je tako mozda sa svim religijama i vjernicima.
Da, ali neprakticirajuci vjernik i dalje vjeruje, inace ne bi bio vjernik.
Tako da je drug Haznadar mozda mislio na Bošnjake, a ne na muslimane koji ne vjeruju, jer onaj koji ne vjeruje nije (umetni odgovarajuću religiju).
Sanjarko

#780 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Sanjarko »

Bloo wrote: Da, ali neprakticirajuci vjernik i dalje vjeruje, inace ne bi bio vjernik.
Tako da je drug Haznadar mozda mislio na Bošnjake, a ne na muslimane koji ne vjeruju, jer onaj koji ne vjeruje nije (umetni odgovarajuću religiju).
Ma to nije bitno uopste. Znaci moze neko biti musliman itd., samo po tradiciji, imenu itd.
Bloo
Globalna šefica

#781 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

Vizionar 1985 wrote:
Bloo wrote: Da, ali neprakticirajuci vjernik i dalje vjeruje, inace ne bi bio vjernik.
Ma to nije bitno uopste. Znaci moze neko biti musliman itd., samo po tradiciji, imenu itd.
Ne znam, pitaj Mirzu katolika u Egiptu kako se osjeća sa svojim imenom :D
Sanjarko

#782 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Sanjarko »

Bloo wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Ne znam, pitaj Mirzu katolika u Egiptu kako se osjeća sa svojim imenom :D
Pa isti slucaj. Mozes pitat nekog Hansa vehabiju i slicno kako se on osjeca. ;-)
Sanjarko

#783 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Sanjarko »

Evo Blo kako se Frank osjeca. Ja ti kazem i kazem onom sto je napisao ono da se po porijeklu itd., moze biti musliman, kao i krscanin itd. Koliko je ljudi samo recimo kao krscani itd., sahranjeno nakon smrti a nisu to bili.
General War

#784 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Point. wrote:
General War wrote: Nije u pitanju ljiljan vec grb Kotromanica...a sta je jos sa experimentom da bosnjaci pricaju...bosanski? Kad ce on prestati?
Zakljucak je da se neko bas dobro zajebava onda sa smjernicama bosnjackog nacionalnog bica, :D Uzmes"bosanski" jezik, uzmes"Bosanski" simbol...i onda tvrdis da si bosnjak a bosanci nekakva izmisljotina :-)
Kojim jezikom to pricaju Bosnjaci? De zucni, osjecam tu srpsku mantru jezika bosnjackog naroda iz tvoje tastature.
Ja nemam problem biti i Bosnjak i Bosanac, ti pokusavas poentirati da su ti ko biva dva zasebna naroda, totalno razlicita.
To i jesu dva zasebna naroda zato i slavis ovoliko zadnji popis, poveznice su ono sto bosnjaci sebi uzmu od onih kojih je, koliko 2%?
Nemam ni ja sto si ti bosnjak i bosanac...i evropljanin i stanovnik planete i sve sto ti padne napamet uzput....ja sam samo i jedino Bosanac.
General War

#785 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Rampage wrote:
Ipak napredujemo. Ti lično si dosta evoluirao u zadnje vrijeme. Donedavno si Bošnjake nazivao pošprdnim imenima kao što su "prošnjak", "mošnjak" i sl.

Vremenom će se i najzagriženiji, gori od tebe, morati pomiriti da smo tu. Ovo je (i) naša zemlja, naše mjesto pod suncem bez obzira koliko nam vi osporavali identitet, bilo kroz ime ili jezik, i pokušavali nam dodijeliti status Šabačkih roma.

Iako, ruku na srce, zaboli me južnije od duše (kao i apsolutnu većinu Bošnjaka) šta vi mislite o nama. :thumbup:

Mir sa svima nama :bih:
Nema tu evolucije, kako mi se obrati tako vracam :D
Mozemo se neslagati koliko god dok ne pocne hraljanje.
Nemam ja nista protiv sto ste tu, nego kad dodje iz guzice u glavu da cu i ja najebat zajedno sa vama...vidis, Dejton je stavio tacku na neke procese gdje se tesko sta moze izmjeniti kako je krenulo 1992...tendencije idu jos samo gore zahvaljajujuci vasim predstavnicima, i kad se jos jednom potpise...nema vracanja.
hAZNADAR

#786 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote:
John Cleese wrote:
hAZNADAR wrote:Recite fino da ne mozete prihvatiti muslimana(bez obzira vjerovao ili ne) da slavi ljiljane - pa da lijepo to razjasnimo.

Mislim da je drugu Haznadaru malo izletilo...mislio je na Bošnjake :D ali u njegovoj glavi Bošnjaci = muslimani, tako da mu povremeno izleti. :D

Radije nebih ulazio u teolosku raspravu i pun mi je kofer pametnjakovica koji postavljaju granicu do koje je neko musliman ili nije. U BiH je to ima svoj kulturoloski i politicki zncaj a ne samo kroz Sunet. U pogromu koji se desio u danasnjoj RS su ljudi stradavali kao muslimani bez obzira bili vjernici, ateisti,.. noz, metak, granata,... nisu pravili razliku. Takodjer diskriminacija poslije ne pravi razliku Kao i islamofobija u svijetu - ma mozes se daviti zabranjenim stvrima i zivjeti sve konta propisa - jeli imalo imas taj background - na udaru si.

A ovdje u ovoj temi se to zakacilo zbog logike da Bosnjaci ne mogu imati ljiljane jer ne vjeruju u Sveto Trostvo. Posto su po nekima ljiljani samo i iskljucivo simbol Svetog Trojstva i niceg drugog. Tako da nevjerovanje u Sveto Trojstvo pretpostavljam kaci i vjernike i ateiste,... osim ako je arsin drugaciji kod ateista krscanskog backgrounda.

bloo - haznadar barem sve objasni kome je sta nejasno. Za raziku od tvog laziranja historije (Fine), da je ljiljan blizi Hrvatima,... gdje umjesto objasnjenje skrenes u segu i provokacije. A ti Cleese, hvala ti sto si saopstio da je tema stupidarija,.. bas me interesovalo tvoje misljenje i hvala jos jednom
insomnia78

#787 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by insomnia78 »

Vizionar 1985 wrote: Pa isti slucaj. Mozes pitat nekog Hansa vehabiju i slicno kako se on osjeca. ;-)
Pa vehabija valjda vjeruje i klanja
Bloo
Globalna šefica

#788 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:
Vizionar 1985 wrote: Pa isti slucaj. Mozes pitat nekog Hansa vehabiju i slicno kako se on osjeca. ;-)
Pa vehabija valjda vjeruje i klanja
Možda je Hans, neprakticirajuci selefija :D
General War

#789 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
Bloo wrote:
John Cleese wrote:

Radije nebih ulazio u teolosku raspravu i pun mi je kofer pametnjakovica koji postavljaju granicu do koje je neko musliman ili nije. U BiH je to ima svoj kulturoloski i politicki zncaj a ne samo kroz Sunet. U pogromu koji se desio u danasnjoj RS su ljudi stradavali kao muslimani bez obzira bili vjernici, ateisti,.. noz, metak, granata,... nisu pravili razliku. Takodjer diskriminacija poslije ne pravi razliku Kao i islamofobija u svijetu - ma mozes se daviti zabranjenim stvrima i zivjeti sve konta propisa - jeli imalo imas taj background - na udaru si.

A ovdje u ovoj temi se to zakacilo zbog logike da Bosnjaci ne mogu imati ljiljane jer ne vjeruju u Sveto Trostvo. Posto su po nekima ljiljani samo i iskljucivo simbol Svetog Trojstva i niceg drugog. Tako da nevjerovanje u Sveto Trojstvo pretpostavljam kaci i vjernike i ateiste,... osim ako je arsin drugaciji kod ateista krscanskog backgrounda.

bloo - haznadar barem sve objasni kome je sta nejasno. Za raziku od tvog laziranja historije (Fine), da je ljiljan blizi Hrvatima,... gdje umjesto objasnjenje skrenes u segu i provokacije. A ti Cleese, hvala ti sto si saopstio da je tema stupidarija,.. bas me interesovalo tvoje misljenje i hvala jos jednom
Kakvo ba sveto trojstvo? Kakve su ti to konstrukcije? Kaze ti se lijepo na "bosanskom" jeziku da je stit sa ljiljanima istorijski simbol drzave Bosne, da bosnjaci "kao (SAMO)jedan od naroda" u danasnjoj BiH svojataju istorijske simbole drzave kao etnicku odrednicu SVIH znaci SVIH Bosnajka u dunjaluku...ti ne zelis, odbijas, pravis se mutav, izokreces stvari koje se ovdje pominju.
insomnia78

#790 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by insomnia78 »

Bezbeli
Point.

#791 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Point. »

General War wrote:
Point. wrote:
General War wrote: Nije u pitanju ljiljan vec grb Kotromanica...a sta je jos sa experimentom da bosnjaci pricaju...bosanski? Kad ce on prestati?
Zakljucak je da se neko bas dobro zajebava onda sa smjernicama bosnjackog nacionalnog bica, :D Uzmes"bosanski" jezik, uzmes"Bosanski" simbol...i onda tvrdis da si bosnjak a bosanci nekakva izmisljotina :-)
Kojim jezikom to pricaju Bosnjaci? De zucni, osjecam tu srpsku mantru jezika bosnjackog naroda iz tvoje tastature.
Ja nemam problem biti i Bosnjak i Bosanac, ti pokusavas poentirati da su ti ko biva dva zasebna naroda, totalno razlicita.
To i jesu dva zasebna naroda zato i slavis ovoliko zadnji popis, poveznice su ono sto bosnjaci sebi uzmu od onih kojih je, koliko 2%?
Nemam ni ja sto si ti bosnjak i bosanac...i evropljanin i stanovnik planete i sve sto ti padne napamet uzput....ja sam samo i jedino Bosanac.
Mozda jesu u tvojoj glavi no Bosanci nisu zaseban narod, imas Bosnjake, Srbe, Hrvate i ostale manjine no svi mi mozemo biti Bosanci, sto i jesmo.
Bloo
Globalna šefica

#792 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

Point. wrote: Mozda jesu u tvojoj glavi no Bosanci nisu zaseban narod, imas Bosnjake, Srbe, Hrvate i ostale manjine no svi mi mozemo biti Bosanci, sto i jesmo.
Šta je sa ljudima koji su samo Bosanci?
General War

#793 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Bloo wrote: Šta je sa ljudima koji su samo Bosanci?
-Jugosloveni i veliko srbi :D
Bloo
Globalna šefica

#794 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

General War wrote:
Bloo wrote: Šta je sa ljudima koji su samo Bosanci?
-Jugosloveni i veliko srbi :D
Jbg zaboravim....
Point.

#795 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Point. »

Bodkin wrote:
Point. wrote:
Bodkin wrote:
Kakve veze onda ima procenat bosanaca i zasto je bilo bitno da to spomenes?
Da ukazem na apsurd da 2% namece 50+% populaciji koji simboli da ih predstavljaju, kako jezik da zovu itd.
Ko bolan namece? O cemu pricas? U kakvim vi fantazijama zivite.. Kako izgleda to nametanje ziv bio? Sta su to do sad nametnuli bosanci bosnjacima? Ajd samo jednu stvar reci :D
Pa je li se zadnjih 10 stranica vodim polemika kako su biva Bosnjaci otudjili ljiljane kao svoj i iskljucivo svoj simbol, je li ti brat po uvjerenju, Djeneral War, pise da Bosnjaci imaju nekakav eksperiment sa bosanskim jezikom, aludirajuci da se treba zvati po srpskoj supljoj jeziku bosnjackog naroda.
Point.

#796 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Point. »

Bloo wrote:
Point. wrote: Mozda jesu u tvojoj glavi no Bosanci nisu zaseban narod, imas Bosnjake, Srbe, Hrvate i ostale manjine no svi mi mozemo biti Bosanci, sto i jesmo.
Zbunjeni.
Bloo
Globalna šefica

#797 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

Point. wrote:
Bloo wrote:
Zbunjeni.
Džemaludine Latiću jesi li to ti?
General War

#798 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Point. wrote:
General War wrote:
Point. wrote: Kojim jezikom to pricaju Bosnjaci? De zucni, osjecam tu srpsku mantru jezika bosnjackog naroda iz tvoje tastature.
Mozda jesu u tvojoj glavi no Bosanci nisu zaseban narod, imas Bosnjake, Srbe, Hrvate i ostale manjine no svi mi mozemo biti Bosanci, sto i jesmo.
Mozete biti i marsovci, ako grupa to odredi, imas pregrst tema na forumu koje su se bavile time...jednostavno ne zelis da razumijes, ok.
hAZNADAR

#799 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
Point. wrote:
Bodkin wrote:
Znaci da je bosanaca bilo 10%, bosnjaci ne bi mogli vise odlucivati koji ce ih simbol predstavljati. Jel tako to fercera?
Znaci da ce Bosnjaci sami birati koji simbol ce ih predstavljati, bez obzira na procente ostalih.
Kakve veze onda ima procenat bosanaca i zasto je bilo bitno da to spomenes?
Procent Bosanaca bi bio sigurno veci da je ista po tom pitanju poduzeto.
Fenomen Bosanaca je vise socioloski nego politicki buduci da nije doslo do nikakve politicke inicijative po tom pitanju od samih.

Medjutim - taj broj je sigurno veci od 2% jer masa ljudi upotrebljava taj termin uporedo sa bosnjackim,.. ili jednostavno masa Bosnjaka je na granici izmedju ta dva pojma i vrlo lako mogu promijeniti imenicu. U stvarnosti ne postoji tolika razlika u tumacenju Bosnjaka i Bosanca kao ovdje na forumu. U svarnosti su ta dva pojma vrlo bliska, barem ljudi tako dozivljavaju. Bosnjastvo se udomacilo postepeno ali nije toliko jako kao sto se ovdje tumaci. Mnogim ljudima je takoreci svejedno hoce li se upisati kao Bosanac ili Bosnjak jer im je kao sto rekoh to dvoje vrlo bliskog znacenja.
A siguran sam 110% da svi Bosnjaci, svi deklarisani Bosnajci bi bez razmisljanja presretni prihvatili drzavu i ustroj po mjeri Bosanaca - da neko to ponudi.

Zasto je termin Bosanac vise socioloski nego politicki? Svaka promjena sistema u BiH je krozi historiju prolazila kroz isti sablon. Svaka nova civilizacija, nova era, nova vlast,... je pridobila prvo elitu - politicku, kulturnu, ekonomsku,.... i novi standardi su se sirili od te elite dalje. Od obrazovanijih do manje obrazovanih,... od grada do sela. Raspad YU i jacanje nacionalizma u novim drzavama je takodjer prolazio ist isablon. Prvo intelektualna elita, pa politicka, kulturna,... prvo napravljena selekcija filozofa, historicara,.. pa nosi standard sa vrha nanize. Po istom obrazcu je pocela prva Y, socijalisticka YU i poslije nacionalne drzave Hrvata i Srba. Kod Bosnjaka se desio presedan.
Kod Bosnjaka se novi sistem, novi standard, novo vrijeme,..... nije desio preko kulturne, intelektualne, politicke,... elite - vec obrnuto. SDA koja je uvijek bila vjerskog predznaka je pridobila neobrazovane, nize slojeve drustva,... a zaobisla kulturnu i intelektualnu elitu koja se nasla u nekom vakumu. Po prvi put ne privilegovana, po prvi put izopcena. Ni tamo ni vamo. Dio se okupio oko ljevice poput SDP ali socijaldemokratija kod nas nazalost u dalje ima bazu u politici proslog sistema a ne modernoj socijaldemokratiji danasnjice.
Postepeno narod prerasta prvu fazu patriotskog busanja koja se dokazivala Selamima,... i bosnjastvo sa vise nacionalnim nego etnickim tumacenjem se polako udomacuje. Stranka primitivaca SDA se populisticki prilagodjava tome - ljevica i dalje u raskoraku i vakumu. Niti su se prilagodili novim tokovima - niti mogu vratiti stari socijalizam.
Rezultat je dio uglavnom gradskog stanovnistva koje nista nije hajrilo u novom dobu, nikakav bitniji progres,... pa se javlja sve veci antagonizam prema SDA koja se netacno tumaci kao nacionalna stranka i bosnjastvo sve vise vezuje za SDA. Tako da se napravio tolika velika distanca prema bosnjastvu koja spomenute asocira na primitivizam, lopovluk, fasizam,... da se izmislja nova nacija Bosanac koja kao ima drugaciju viziju ustroja zemlje. A u stvari nema - vizija BiH i pravde, prava, tolerancije,.... u tumacenju Bosanaca je identicna svemu u tumacenju Bosnjaka. Tako da je potenciranje tolike velike razlike izmedju ta dva pojma od strane Bosanaca - cist socioloski fenomen. Nikakve to veze nema sa politikom. Jednom prosjecnom Bosancu(u ovom tumacenju) bilo kakvo skretanje u Bosnjastvo ne nosi nikakvu polticku promjenu, promjenu politickih stavova,.... vec vise pad rejtinga, staleski pad, civilizacijsko i kulturolosko srozavanje,.. grublje prevedeno - postanes li Bosnjak vise nisi fina raja vec papak. :mrgreen:
Zato je bilo kakvo spominjanje bosanstva u politici suvisno. Prvo sto nemaju specificnu politiku, drugo sto u stvarnosti politicki ne postoje.

A na ovoj temi vriska o bosnjackom nacionalizmu, toboza bosnjacka zloupotreba ljiljana,... je samo pamet pokupljena kod susjeda.
Rampage

#800 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Rampage »

General War wrote:
Rampage wrote:
Ipak napredujemo. Ti lično si dosta evoluirao u zadnje vrijeme. Donedavno si Bošnjake nazivao pošprdnim imenima kao što su "prošnjak", "mošnjak" i sl.

Vremenom će se i najzagriženiji, gori od tebe, morati pomiriti da smo tu. Ovo je (i) naša zemlja, naše mjesto pod suncem bez obzira koliko nam vi osporavali identitet, bilo kroz ime ili jezik, i pokušavali nam dodijeliti status Šabačkih roma.

Iako, ruku na srce, zaboli me južnije od duše (kao i apsolutnu većinu Bošnjaka) šta vi mislite o nama. :thumbup:

Mir sa svima nama :bih:
Nema tu evolucije, kako mi se obrati tako vracam :D
Mozemo se neslagati koliko god dok ne pocne hraljanje.
Nemam ja nista protiv sto ste tu, nego kad dodje iz guzice u glavu da cu i ja najebat zajedno sa vama...vidis, Dejton je stavio tacku na neke procese gdje se tesko sta moze izmjeniti kako je krenulo 1992...tendencije idu jos samo gore zahvaljajujuci vasim predstavnicima, i kad se jos jednom potpise...nema vracanja.
Zašto ćemo najebati (i ti s nama)?

Predstavnici Bošnjaka guraju BiH u nestanak? Šta bi to po tebi trebali uraditi predstavnici Bošnjaka (Bakir nije moj lično predstavnik al nejse) da ostali narodi u BiH prihvate ljiljane (eee čuj da Srbi i Hrvati prihvate ljiljane, kakve gluposti i ja pišem, ovo ne može ni hipotetički:))?

Šta bi to predstavnici Bošnjaka mogli uraditi da predstavnici Srba i Hrvata počnu napokon poštovati ovu zemlju? Ne pričam o ljubavi, posebno ne o ljubavi koju gaje prema maticama, prije će rijeka krenuti naopako nego što će oni početi voljeti BiH 1% od onog koliko vole Srbiju/Hrvatsku. Bolje da pitam kad će je prestati mrziti?
Locked