Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post Reply
nosara

#776 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by nosara »

Banksy wrote:

ETIČKO SUDIŠTE: Kao zločinci osuđeni Josip Broz Tito i Zoran Milanović
Listopad 31, 2015

Hrvatsko nacionalno etičko sudište, (HNES) utemeljeno pri Hrvatskom žrtvoslovnom društvu, u okviru svoje stvarne nadležnosti provelo je postupak razmatranja etičke odgovornosti Josipa Broza Tita za djela genocida i drugih zločina počinjenih nad hrvatskim narodom, kao i njegovih ideoloških sljedbenika predvođenih Zoranom Milanovićem i o tome donijelo odluku o etičkoj osudi.

Hrvatsko nacionalno etičko sudište ovu odluku temelji na znanstvenoj podlozi i na rezultatima provedene višemjesečne javne rasprave, pri čemu se polazilo od općepoznate činjenice da su brojni Hrvati tijekom Drugoga svjetskoga rata kao i u poslijeratnom razdoblju stradali samo zbog toga jer su bili neprihvatljivi jugokomunističkoj ideologiji.

Predsjednik HBNES-a dr. Zvonimir Šeparović predstavio je suradnike kao i nazočne žrtve-svjedoke: Vinko Vice Ostojić, Marko Veselica, Nikola Štedul, Ante Glibota, Marko Veselica, Anto Kovačević, prof. Džemaludih Latić, Antun Kikaš….

Govorili su potom Eva Kirchmayer Bilić, Marko Veselica, Nikola Štedul, Ante Glibota, Anto Kovačević, Džemaludin Latić i Mladen Pavković.

Prepuna dvorana Lisinski digla se na noge i poklonila haškom uzniku Dariju Kordiću koji je posebno pozdravljen.

Šeparović je uvodno izlaganje završio pozdravom ”Za dom”, na što dvorana glasno odgovorila “Uvijek!”

U proteklih godinu dana Etičko sudište sudilo je Ivi Josipoviću, Stipi Mesiću, Vesni Pusić, Miloradu Pupovcu, Budimiru Lončaru, Vesni Teršelić ...

http://www.maxportal.hr/eticko-sudiste- ... milanovic/

:lol:

Jel' se dzemo poklonio dariju kordicu...? Ono, do noznih palaca... :D
Banksy

#777 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Banksy »

Prvo Za dom, pa onda DariJo ... :mrgreen:
Mister Yes

#778 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Mister Yes »

madner wrote:Belosvetska zavera protiv Cice. :D
Djelimično. Recimo na engleskoj wikipediji prilično realno govore "krhko je znanje":
Dragoljub "Draža" Mihailović fought as a cadet in the Serbian Army during the Balkan Wars of 1912–13 and was awarded the Silver Medal of Valor at the end of the First Balkan War, in May 1913. He later received several decorations for his achievements on the Salonika Front.

The nature and extent of his responsibility for collaboration and ethnic massacres remain controversial. At his trial Mihailović claimed that he never ordered the destruction of Croat and Muslim villages and that some of his subordinates hid such activities from him. Mihailović had great difficulties controlling his local commanders, who often did not have radio contacts and relied on couriers to communicate. He was, however, apparently aware that many Chetnik groups were committing crimes against civilians and acts of ethnic cleansing. While Mihailović apparently did not order such acts himself, and disapproved of them, he also failed to take any action against them, being dependent on various armed groups whose policy he could neither denounce nor condone.

-Charles de Gaulle considered Mihailović a "pure hero" and always refused to have personal meetings with Tito, whom he considered as Mihailović's "murderer". Charles de Gaulle awarded Mihailović the "Croix de guerre" on 02 February 1943:
Image

-In the United States, President Truman, on the recommendation of Eisenhower, posthumously awarded Mihailović the Legion of Merit on 29 March 1948.
Image
The award was classified secret by the State Department so as not to offend the Yugoslav government.

The High Court rehabilitated Draža Mihailović on 14 May 2015. This ruling reverses the judgment passed in 1946, sentencing Mihailović to death for collaboration with the occupying Nazi forces and stripping him of all his rights as a citizen. The Communist regime staged a politically and ideologically motivated trial, according to the ruling.
Može neko misliti ovako ili onako, ali stav da je Draža Mihailović "good guy" je itekako legitiman. I De Gol i Truman su imali takav stav pa što ne bih i ja. Šta sam ja to bolji od De Gola i Trumana? :wink:
madner

#779 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by madner »

Pa kontrovezno je, koliko je i teorija evolucije kontrovezna. Nije da nema pristalica te teorije finih obrva, no nemaju argumente.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#780 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Chmoljo »

i trolanje ima svoju granicu. da si mi iz oka ispao...

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» Mister Yes
seln

#781 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by seln »

Mister Yes wrote:
Realno, ne vjerujem ničemu što smo učili iz istorije jer vidim da nas lažu i danas a kamoli za istoriju.
Realno, ti si paranoidan ili si dzepni nacista.
Sudeci po tome kako si spreman zlocinca proglasiti neduznim, samo da ne bi priznao da nisi u pravu, bice da je ono prvo.
Nisam te pitao za rat i njegov ishod, vec za odgovornost Hitlera, Pavelica, Himmlera i slicnih za ZLOCINE nad civilnim stanovnistvom.
Arteta

#782 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Arteta »

I Tito je zlocinac.
nosara

#783 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by nosara »

Arteta wrote:I Tito je zlocinac.
asurbanipal

#784 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by asurbanipal »

nosara wrote:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
sinuhe

#785 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by sinuhe »

I bi kamen spoticanja, ovaj Bosna. Volio covjek Bosnjake. Vjecno zahvalni... cuvari ZAAVNOBiH-a

Image
Chisum

#786 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Chisum »

Nastranu sad ovi razni padobranski upadi na temu, smijesne, sulude paralele i retroaktivne projekcije koje idu u smjeru one poznate - “gdje je bila Njemacka, a gdje mi...”

(… Njemacka, koja je – jedan interesantan podatak/paradigma - jos prije Rusa bila vodeca nacija u svijetu po broju izdatih knjiga, uz bitnu opasku da njemacki nije bio kolonijalni jezik, te je sva ta sila njemackog izdavastva bivala apsorbovana uglavnom od strane njemackog citateljstva, pa je npr. 1913. godine, na samom vrhuncu rata I razaranja objavljeno 35 hiljada novih naslova, a 1920. godine, u vrijeme kada se Njemacka gusila u porazom izazvanom haosu, unutrasnjim revolucijama I beznadju, izdavasto skoro pa doseglo predratni nivo... Dvadeset godina kasnije, Tito ce u Bosni zateci toliko pismenih zena, da ih je sve zajedno mogao nagurati u dvije skole... cisto da se vidi od kakvih se temelja pocinjalo)

Meni je, naime, interesantnije kako se slicne teme na kraju pretvore u dobro staro vezivanje zastava... :-D

Bude tu onih za dom spremnih, sa sve cvijecem, jer - jebes za dom spremne bez cvijeca... I tu sad onda ide ono dobro poznato oplakivanje raja na zemlji - slobodarske NDH, te cvrstog obecanja poglavnikovog - da ce Hrvati kad-tad na more moci i bez pasosa. Trebace samo talijanska vinjeta, licna - i po sto keka u dzepu.

Bude, naravno, i napacene SDA mindercadi, po partijskoj duznosti, koja, shodno svom vijek i po zakasnjelom politickom refleksu - a time i skromnim mogucnostima da shvate i sagledaju sta se oko njih desava - ni ovu svoju mrznju prema Titu nikada nisu uspjeli jasno artikulisati, ali im, eto, gode bajke o “prkosnim, tvrdoglavim” djedovima, koji su "radi tekbira odvodjeni na Goli otok"...

Kada im se, po ko zna koji put, napomene da je na tom Golom otoku robovalo vise crnogorskih hardcore komunista s urodjenom heterohromijom, nego njihovih “prkosnih, tvrdoglavih” djedova - koji su se, pak, po starom dobrom obicaju, od svih naroda na ovim prostorima, ponajmanje mijesali u svoju sudbinu – nestanu s teme u vidu lastinog repa.

Tu su naravno i oni koji kao vojska i koncept osim dobrih batina – ko god bi ih nahvatao! - i vaski, nista drugo ne dobise u tom ratu – cetnici.
Baljezgarije ovog ljudskog otpada, na temama poput ove, spadaju u one najmjesnije, jer su, u sustini, tek nastavak onih velikosrpskih pseudo-istorija i istoriografija, u kojim su se vec vijekovima od kradje jaja i paljenja sijena pravili ustanci, od drumskih razbojnika - heroji... a ko bi u boju vise dobio po dupetu, to bi ga danas vise kupali u mitovima i lazima.

I svi se oni, nekako, pronadju I sloze... ima li boljeg primjera od minderceta Latica i zlocinca Kordica... :)

Mada, jos uvijek mi je najjaci onaj trol koji se naDražio na djeneralov plemenit pogled dobrog čovjeka. Naivan izraz lica dobričine. :lol:
Last edited by Chisum on 10/11/2015 14:47, edited 2 times in total.
sumirprimus

#787 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by sumirprimus »

eh i kad poce uspon te i takve germanije?
kao i ex jugoslavije?
XXS

#788 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by XXS »

Image
Izetbegovic: "Ja sam lopatama uzimao"!
Komsic: "Ja sam skrstenih ruku gledao"!
jefferson

#789 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by jefferson »

A razlog je?
Arteta

#790 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Arteta »

jefferson wrote:
A razlog je?
Ima vise razloga, ali evo navest cu Goli otok kao jedan od razloga, moze i Blajburg i Cazinska buna.
Last edited by Arteta on 10/11/2015 16:23, edited 1 time in total.
Fudo387

#791 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Fudo387 »

jefferson wrote:
A razlog je?
Ne bih ja njega kvalifikovao kao ratnog zlocinca, ipak su strane sa kojima je ratovao pocinile takve zlocine da je pravo cudo kako na kraju nisu fasovale bar pedeset Blajburga. Drezden je puno veci zlocin pa se niko ne usudjuje spomenuti sta ja znam, recimo Ajzenhauera kao zlocinca.
Drugim rijecima, trazili ste-gledajte, tako da je glede toga Broz ok lik.
jefferson

#792 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by jefferson »

Arteta wrote:
jefferson wrote:
A razlog je?
Ima vise razloga, ali evo navest cu Goli otok kao jedan od razloga, moze i Blajburg i Cazinska buna.
Ej, ma sve demokrate i borci za ljudska prava. Covjek kada slusa SDA, HDZ i ovodrinske i prekodrinske miroljupce, pomislio bi Tito je personifikacija Gebelsa.
Ono sto je ocito je da je haman Goli Otok bio mali s obzirom sta stanovnici istog, jarani iz dijsapore i podrumasi iz II sv. rata uradise u zadnjih 20 godina.
animals

#793 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by animals »

Nisam za glorifikaciju nicega..
ali kad vidim ovog Bakira, zao mi je sto Tito nije ziv..
kakav je da je bio, ovi danasnji politicari ne mogu ni cipele da mu ciste...
Banksy

#794 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Banksy »

XXS wrote: Izetbegovic: "Ja sam lopatama uzimao"!
Komsic: "Ja sam skrstenih ruku gledao"!
Nažalost, izgleda da ni ovaj drugi nije sjedio skrštenih ruku ...
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#795 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by sabina1 »

pasha078 wrote: 1. E da pojasnim jos malo glede Musliman vs. Bosnjak. Pitas me ko je Spahi branio da koristi naziv "bosnjaci". Ne znam, ali isto tako znam da Bosnjaci (ili Muslimani) u Kraljevini Jugoslaviji nisu bili priznati kao narod. Stoga odrednica M u JMO oznacava konfesionalnu skupinu, dakle Srbi ili Muslimani islamske vjeroispovijesti. Bar u ocima vlasti. Pretpostavljam da bi odrednica "bosnjaci" stvorila vlastima problema.
Ne razumijem.
Ukoliko je M u skraćenici JMO predstavljao jugoslovenske muslimane , onda je ta stranka bila stranka muslimana Jugoslavije a ne Bošnjaka.
Istovremeno čak i ako je termin Bošnjak iz bilo kog razloga bio neprihvatljiv komunistima , Mehmedu Spahi su Kralj i silne vlade nakon njegove smrti naprosto jele iz ruku , ne vidim zašto ne bi jedan Mehmed Spaho , Bošnjak , nakon kraljeve smrti , u demokratskoj...blablabla šta već Jugoslaviji , tražio naziv Bošnjak ?
Kakve je sve samo ustupke dobio Korošec a tek Maček !!!

Valjanog odgovora nema.....ukoliko Bošnjaci tada nisu tražili zvaničan naziv Bošnjaci , ne vidim zašto bi ga tražili u drugoj Jugoslaviji i ne vidim zašto bi to komunisti odbili.....
No nebitno. Sama historija tog odnosa danas nije bitna jer BiH nije više komunistička a naziv Bošnjak je ravnopravna nacionalna odrednica.
pasha078 wrote: Ok, ja sam ti iznio teoriju zasto mislim da su komunisti potisli odrednicu Bosnjak i uveli odrednicu Musliman za nacionalnost. Ako sam te dobro shvatio, ti moj argument pobijas time sto cijelo pitanje proglasis irelevantnim, umjesto da ponudis bolje objasnjenje.
No smatram da nije irelevantno. Bosnjaci u narodnosnom, ako vec ne u modernom nacionalnom smislu, su postojali. Ta odrednica je koristena u pred Jugoslovenskom razdoblju. Dakle komunisti svjesno izbjegavaju tu odrednicu i prakticno preimenjavaju jedan cijeli narod. Takvo nesto nije ucinjeno npr Crnogorcima (zasto ne Dukljani??) ili Srbima. Mislim da presedan zahtjeva objasnjenje a ne sumarno odbacivanje pitanja.
Komunisti imaju istoriju "nacionalnog inzenjeringa": pogledaj primjer Makedonaca. Cjelokupna nacija je de facto kreirana od strane Tita kao kontra balans Bugarima. Naravno, kratka istorija Makedonaca kao nacije ni u cemu i ni malo ne umanjuje njihov kvalitet kao zasebnu naciju danas.

Dakle, ocekujem bolje objasnjenje zasto ime Muslimani a ne Bosnjaci.
Ponavljam , ne mogu komunisti potisnuti nešto ako se sa nacionalnom odrednicom Bošnjak nije ušlo u savez.
Iako Makedonci i Crnogorci nisu bili priznati kao nacije u prvoj Jugoslaviji , nazivi su postojali makar u geografskom smislu.
I da...Crnogorci nikako ne mogu biti samo "Dukljani"....Crnogorci jesu porijeklom i Dukljani ali su i Sloveni iako ćemo pošteno , crnogorski pravoslavci su najvećoj mjeri srpskog porijekla....što ne umanjuje nimalo njihovo crnogorstvo - naprotiv ali nema logike nazivati nekoga Dukljaninom ako je srpskog porijekla odnosno Srbinom ako je dukljanskog porijekla.....bar sa naučnog askpekta....
Nije imao šta Tito prkositi Bugarima. Dimitrov i Tito su privatno bili u sjajnim odnosima i u vrijeme najgore anateme IB-a , Dimitrov Titu pružao neformalne migove podrške...privatno dakako...
Sa Makedonijom spora nije bilo. Ona je 1912 postala dio Srbije a Makedonci su bili proglašeni Srbima , jezik srpskim itd...
U Drugoj Jugoslaviji Makedonci dobijaju ono što imaju danas ne zbog Bugara , ne zbog Srba , Grka ili Albanaca već zbog Makedonaca...

Postojao je naravno i geografski naziv Bosanac koji označava Bošnjake , Srbe i Hrvate iz BiH ali u komunističku Jugoslaviju Bošnjaci nisu ušli sa nazivom Bošnjak pa to komunisti ukinuli.
Ustavom je to bilo riješeno ovako :
"U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u historiji Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodno-oslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli da izgrađuju svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u historiji oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto riješeni da jednom zauvijek sahrane vijekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju".
https://bs.wikipedia.org/wiki/ZAVNOBiH

Uz dužno poštovanje , ne vidim da si dokazao da su komunisti potisnuli naziv Bošnjak u korist naziva Musliman , ti si iznio pretpostavke koje itekako mogu biti relevantne ali apsolutno i ne moraju i po tom pitanju se nikako ne slažemo.
Ne mogu ja dokazati suprotnost nečega što se po mom mišljenju nije desilo. Kao dokaze "neekskluzivnosti" naziva Bošnjak uz Bosnu , navela sam da Ustav to nije prepoznavao pa je samim tim i naziv - irelevantan.
pasha078 wrote: 2. Ipak se slazem sa Mr Yes, Jugoslavija nije rijesila nacionalno pitanje :D Istorija Jugoslavije je istorija lutanja kako da se ovo pitanje uspjesno rijesi, bez dugotrajnih i stabilnih rezultata. Cak tvrdim vise: komunisti nisu imali konsistentant i konstantan pristup ovom pitanju. To cu potkrijepitikratkom istorijom nacionalnog pitanja:
U najranijoj fazi, 1920-tih, za Sime Markovica (koga se kako sama kazes sjecas :-D ), komunisticka politika prema nacionalnom pitanju nije puno razlicita od zvanicne, liberalno-burzoaske. Markovic je bio unitarist, smatrao je da je nacionalno pitanje prije svega institucionalno, koje bi se rijesilo autonomijom Hrvata i Slovenaca u okviru unitarne drzave. Markovic kaze da pitanje da li Srbi Hrvati i Slovenci jesu jedan troimeni ili tri naroda nije bitno, jer ce se s vremenom svjedno utopiti u jedan narod. (S. Markovic, Nacionalno pitanje u svetlosti marksizma, 1923.) Dakle, pristup mu nije mnogo drugaciji od zvanicnog drzavnog. Interesantno za primijetiti, Markovic pominje samo 3 naroda!!!
U sustini, Sabina, tvoj i Markovicev pristup su identicni, razlike su u vanjstini. Evo kako: I ti i Markovic sugerirate da se nacionalno pitanje svodi na ustavno pitanje i pitanje garancije nacionalnih prava. Upravo zbog ovog je on i trpio kritiku s lijeva, jer je smatrao da se problemi drustvenih snaga mogu rijesti legalistickim formulacijama. Kao sto vidis, ovo je direktno anti-marksisticki , jer time se negira nuznost revolucije, i socijalizam kao jedini model u kom se da rijesiti nacionalno pitanj.
Stoga, tvoj argument je direktno anti-marksisticki, ali naravno, nisi ni tvrdila da si marxist.... samo kazem.... :D
U drugoj polovini 1920-tih je doslo do polarizacije unutar partije, federalisti (kao Mosa Pijade) vs unitaristi (kao Markovic). No ovo polarizacija je poprimila i nacionalnu dimenziju jer je vecina srpskih komunista bila pro-Markovic (i.e. unitaristi), dok su Hrvati i Slovenci bili pro-federalisti. Ovo podvlacim da istaknem da nacionalizam kao ideologija, ipak infiltrira i komunisticke kadrove, time dovodim u pitanje tvoj stav o "komunistickoj principijelnosti"
Pod pritiskom Staljina, KPJ na 4. kongresu 1928, pocinje zastupati ideju da se Jugoslavija dezintegrise. Odluceno je da se formiraju nezavisne socijalisticke republike Hrvatska, Slovenija, Srbija i Crna Gora. Ujedinjenje svih Makedonskih zemalja unutar i van Jugoslavije kao neovisna drzava, vracanje dijelova Vojvodine naseljenih Madjarima buducoj socijalistickoj Madjarskoj, te davanje Kosova Albaniji. (Gordana Vlajcic, KPJ i nacionalno pitanje u Jugoslaviji 1919-1929, 1974.)
Prva stvar sto pada u oci je da se ne pominje BiH. Pretpostavljam da je trebala biti podijeljena izmedju Srbije i Hrvatske..... Toliko o principijelnosti :D
No nakon 1934. ponovo pod pritiskom Staljina, deklarirano je da se nacionalno pitanje moze rijesiti u sklopu Jugoslavije (vala su ih Rusi vozali lijevo desno....). Odluceno je da se formira pokrajinska partija za Hrvatsku, Sloveniju i Crnu Goru. Primijeti da se opet BiH ne pominje, tako kasno kao 1934. Za one koji ne znaju, postojao je, kao sto si i sama rekla Pokrajinski komitet, ali ne i KP za BiH. Naravno PK implicira nizi nivo ingerencije nego recimo KP Hrvatske. Ovo je indirektan dokaz do nije bilo posve jasno sta ce sa BiH.
Cak ni na zadnjoj zemaljskoj konferenciji prije rata, 1940, KPJ nije formalno deklarirala federalizam kao zvanicnu politiku. To ce se desiti tek na AVNOJ-u 1943.
No ni tada, kao sto ce se vidjeti, federalizam nije iskreno prihvacen. To se vidi iz odnosa prema nacionalnom pitanju neposredno nakon rata i tokom 1950-tih. Jedini razlog postojanja republika su bile nacionalne razlike. Neposredno nakon rata komunisti su smatrali da ce pojedine nacije odumirati, a uporedo s time i razlog postojanja republika. Stoga je federalno uredjenje smatrano prelaznom fazom. To se vidi i iz cinjenice da su u toj prvoj komunistickoj Jugoslaviji ingerencije republika bile zaista male (posebno kad poredimo sa ustavom iz 1974). Dakle, kako su komunisti vidjeli to odumiranje nacija?? Tokom 1950-tih zapocela je kampanja jugoslovenstva koja je kulminirala na 7. kongesu SKJ 1958, koji su dominirale pristase integralnog jugoslovenstva. Jugoslovenstvo je ponudjeno kao nadnacionalna kategorija, a na iducem cenzusu i kao nacionalna kategorija. Ovaj kongres nije zahtjevao asimilaciju naroda u jugoslovensku naciju, ali je koncept "jugoslovenske kulture" koji je prihvacen na kongesu, implicirao ocekivanu homogenizaciju (Dennison R. " The Yugoslav experiment, 1919-1974, 1977). U isto vrijeme Kardelj, u "razvoju slovenackog nacionalnog pitanja" pise o "spajanju nacija" kroz "zblizavanje". Tacan mehanizam ovog procesa nije adekvatno elaborirao. Dalje, imas Predraga Matvejevica koji ce reci " ... bez zajednicke jugoslovenske svijesti, mi ne mozemo imati nikakvih medjurepublickih ni kulturoloskih odnosa".
Ovu partijsku liniju je predvodio Rankovic. Dakle, na djelu imamo unitarizam ali da ga nazovem "lite", proturanje velikosrpstva kroz mala vrata.
Konacni raskid sa integralnim jugoslovenstvom je dosao na 8. kongresu 1964. Tek tada se odustaje od teze o "odumiranju naroda" Cak ti zavrsni dokument kaze: "... pogresni stavovi da su nasi narodi, tokom socijalistickog drustvenog razvoja, postali prevazidjeni i da je neophodno stvoriti ujedinjenu jugoslovensku naciju odrazavaju birokratski centralizam i unitarizam" Obicno, u socijalizmu, ovakve deklaracije slijede jedino ako zaista i postoje itekako jake tendencije u tom pravcu. Dakle od AVNOJ-a do 1964 imamo pitisak integralnog jugoslovensva sto dovodi u pitanje i samu iskrenost AVNOJ-a! Da li je AVNOJ, takav kakav jeste, proizvod nuznog kompromisa??? Potkusuravanja, kako ti kazes, koje kuministi nisu cinili? Mozda je AVNOJ greska, u ocima Tita i vrha, ali greska koju nije bilo moguce popraviti odmah nakon rata, stog taj pritisak sa integralnim jugoslovenstvom? Smijesno bi bilo tvrditi da je Rankovic bio sampion tih ideja i da su te ideje ozvanicene na 7 kongesu bez Titovog blagoslova......
Tek nakon 1964, AVNOJ u punom smislu pobjedjuje, kao i federalizam. Tek tada republike postaju legitimni agenti narodnog suvereniteta. Ovaj kongres formira osnovu cjelokupne decentralizacije koja ce se odvijati narednih 20 godina, dostizuci vrhunac u ustavu 1974. Znacaj ovog kongresa je i u tome sto se sada po prvi put jasno kaze da socijalisticka Jugoslavija nije rijesila nacionalno pitanje (sto su do tada tvrdili), vec da socijalisticka Jugoslavija predstavlja okvir u kome je jedino moguce to pitanje rijesiti u buducnosti. Takodjer su raskrstili sa Staljinovom iluzijom o razlikama izmedju socijalistickih i burzoaskih nacija. Konacno su priznali da te razlike ni nema.
u sklopu toga, paradoxalno, vracaju se staroj tezi Markovica: Nacionalni problem nije rijesen, ali da su svi nacionalisticki ekscesi potisnuti ili eliminisani kroz institucionalizirane oblike saradnje i u konacnici legalisticke fomulacije. To je u ostalom i tvoja teza.
No daljna istorija, nakon 1964. pokazuje da to nije tako, imamo MASPOK 1972, imamo Kosovo 1981, i konacno Srbija za Milosevica.
Cijeli ovaj post sluzi jednoj svrsi: Da komunisti i Tito nisu bas bili sigurni da znaju sta rade, za njih je sve bilo jedan veliki eksperiment. Samo drustveni eksperimenti nad milionima ljudi se cesto zavrsavaju u krvi....
I da, glavni "naucnik" snosi odgovornost za eksperiment koji se zavrsi ekspolozijom!
Pozdrav i tebi!
:D :D
Prije svega bravo za odličan siže partijskih stavova prema nacionalnom pitanju :thumbup:

Nigdje nisam navela da su komunisti bili principijelni prema nacionalnom pitanju od samog nastanka KP-a. Na kraju krajeva Staljin je potpisao pakt sa Hitlerom pa je KPJ morala slijediti liniju Kominterne.
I ?
I ništa , znamo kako se ta ljubav završila. Jednostavno partija se mijenjala i prilagođavala okolnostima odnosno liderima. Naša se srećom prilagodila Titu i zbog toga su nastale sve sjajne krucijalne promjene koje su dovele do pune ravnopravnosti i razvoja u drugoj Jugoslaviji.

Ovdje ti je odgovor na pitanje zašto sam "jugonostalgična". Ponavljam , nimalo nisam "jugonostalgična" ali sam itekako "titoistična".

Pod „pritiskom Staljina“ se ne spominje BIH...pa se odluka promijenila , nije postojala ni Komunistička partija Srbije nego samo pokrajinski komitet – provjeri. Šta to znači , da je partija negirala integritet Srbije imenovanjem nižih partijskih nivoa kao nadležne ?
Nema to veze......partija se na početku borila za razbijanje Jugoslavije kao mrske nepravedne kraljeve tvorevine pa je promijenila mišljenje.
To što neki partijski zaključak iz prošlosti nema BiH u tekstu ne umanjuje VRIJEDNOST PRAKSE , BOSNU I HERCEGOVINU DRŽAVU tri naroda i ostalih koja je osnova Republike BiH odnosno današnje BiH ???
Recimo...Čolaković je bio ZA REZULOCIJU Infobiroa.....nakon razgovora s Titom postao je istaknuti funkcioner....Tito nije bio ljigavac , Tito je poštovao vrijedne i dobre ljude....ovo govori da se linija partije mogla mijenjati ali to ne umanjuje praksu...

Integralno jugoslovenstvo kog pominješ je izmislio krvavi Kralj pa su 1931 na popisu postojali samo - Jugosloveni !!!
To se itekako razlikuje od linije integralnog Jugoslovenstva iz 1964 kojeg spominješ jer su tada sve ostale nacije ostale i bile netaknute u skladu sa Ustavom.
Gdje i kako to jugoslovenstvo nastaje ili prestaje mogla je dokazati samo budućnost...i dokazala je zar ne ?
Jer , mogla je partija donijeti zaključak o daljem riješavanju nacionalnog pitanja ali to se desilo prije dvadeset godina , posmatrajmo stvari iz današnje perspektive.
Tu je jedan veliki problem...on se zove Milošević
Milošević je imao nešto što MASPOK i liberali nisu....vojsku i on je tu vojsku maksimalno zloupotrijebio i obilato koristio da bi ostao na vlasti i ostvario krvave velikonacionalne ideje.
Iz današnje perspektive , mirnom disolucijom Jugoslavije , sva nacionalna pitanja ostaju riješena.
Bez zle krvi , ratova , agresije i svega što se desilo , sigurna sam da bi se za preostale ravnopravne manjine (Srbi u Hrvatskoj ili Bošnjaci u Srbiji) našao neki modus ravnopravnosti.....pitanje Albanaca kao velike nacionalne manjine bi se riješavao unutar Srbije i njenih institucija.....

Dakle sve je bilo posloženo cakum-pakum.
Hijene su počele da zavijaju na grobu onoga koji nam je ostavio sve a mi mu vraćamo tako što ga "izjednačavamo s Dražom" a neki su eto tvrdili da Draža ima ljepši pogled i slično.....

Iako rijetko komentarišem odluke moderacije , od srca hvala zbog bana forumašu sa ove teme.

I tebi naravno srdačan pozdrav.
Martinez_

#796 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Martinez_ »

sabina1 wrote:Ovdje ti je odgovor na pitanje zašto sam "jugonostalgična". Ponavljam , nimalo nisam "jugonostalgična" ali sam itekako "titoistična".
:lol: :-)

A šta je Tito bez Jugoslavije? I kako to izgleda biti titonostalgičan bez Jugoslavije? Zamišljamo paralenu istoriju gde je Tito bio samo na čelu opštine Ilijaš?

Bez jugoslovenske ideje, jugoslovenstva i Jugoslavije ne bi bilo ni njega. A istorijski neuspeh njegov je upravo takav zato što ga Jugoslavija nije nadživela.
spreca

#797 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by spreca »

Martinez_ wrote:
sabina1 wrote:Ovdje ti je odgovor na pitanje zašto sam "jugonostalgična". Ponavljam , nimalo nisam "jugonostalgična" ali sam itekako "titoistična".
:lol: :-)

A šta je Tito bez Jugoslavije? I kako to izgleda biti titonostalgičan bez Jugoslavije? Zamišljamo paralenu istoriju gde je Tito bio samo na čelu opštine Ilijaš?

Bez jugoslovenske ideje, jugoslovenstva i Jugoslavije ne bi bilo ni njega. A istorijski neuspeh njegov je upravo takav zato što ga Jugoslavija nije nadživela.
Bez Tite ti nebi bilo ni juge............a jes ga i nadzivila :lol: :lol: :lol:
GeeTnT

#798 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by GeeTnT »

.....titoisticna si bila...
Martinez_

#799 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by Martinez_ »

spreca wrote: Bez Tite ti nebi bilo ni juge............a jes ga i nadzivila :lol: :lol: :lol:
Pa naravno da ne bi bilo Druge Jugoslavije, ko to spori, spojeni sudovi.

A što ga nije nadživela - ide i njemu na dušu i krnji mu ugled. Ne sme kult ličnosti biti važniji od države
ronnie

#800 Re: Tko je zapravo bio Josip Broz Tito?

Post by ronnie »

Obnova Jugoslavije nakon 2SR je bio plan velikih sila i tu Tito nema ništa s tim. Tito je iskoristio situaciju, isto kao što su nacionalisti iskoristili sitaciju nakon što su velike sile odlučile da im Jugoslavija više ne treba (nakon što je srušen berlinski zid).
Post Reply