Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
jasko_ba

#776 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by jasko_ba »

cackalica83 wrote:
jasko_ba wrote:
cackalica83 wrote:Nemoguce, evo dat cu ti samo jedan primjer ko je od njih mogao znati tacno koliko je od sjevernog pola do mekke, pa od mekke do juznog pola, rijec mekka je postavljena u samo jednom ajetu u Kuranu na mjestu koji je ratio od 1,61111 dok isto toliko je omjer od sjevernog pola pa do mekke i mekke juznog pola.
I ovdje sebi stimate, samo da kao nesto "dokazate"
Ako cemo tako, onda i Rio de Janeiro ima bolju poziciju u tom "zlatnom" odnosu, zasto onda Rio nije najsvetije mjesto na svijetu, ne razumijem? :shock: :D
Image
zast onda neuzmes omjer sjeverni pol mekka juzni pol i onda to kodiras u jednu knjigu iz 6tog stoljeca
Ma samo ti kodiraj :thumbup: :roll:
5 0 5

#777 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

cackalica83 wrote:
505sCrtom wrote:
nasa wrote:@505 Razvod je dozvoljen...
to uopste nije poenta. poenta je da li bi ti sutra prosula mozak svome bratu ili sestri, ili bilo kojem zivom bicu, bez obzira koji su razlozi. i zar ne mislis da je takva praksa zaostala, primitivna i uzasno mucna i divlja? da ne spominjem apsolutno ponizavanje ljudskog bica. (moram li ovo obrazloziti?) povraca mi se samo od pomisli takve divljacke prakse. sijece ruku i odsjecanje glava na fudbalskom stadionu stavljam u isti skup.

jos jedan point, oko ovoga. covjek je podlozan gresci. znaci, uzeti za pravo nekome oduzeti zivot na pretpostavkama (bracne nevjere) je previse hrabro, zar ne? nije li to bozije da odluci? s druge strane, ko je taj ko moze odluciti za drugu osobu po kojim normama neko zeli zivjeti svoj zivot, dok god ne ugrozava zivote drugih. ako je za onog divljaka s kamenom preljuba boziji grijeh, ne znaci da je za svakoga.
treba jarane dosta toga da ucis kako stvarui funkcionissu a ne samo na suho ovako napadati islam.

prvo, da dodje do kamenovanja to znaci da je islamska drzava, da je narod za tu islamsku drzavu i da vladaju islamski zakoni, a nisam siguran da se kamenuju nemuslimani u islamskoj drzavi, cini mi se koliko mi je poznato da se samo kamenuju muslimani koji su pocinili takve grijehe, nek me neko ispravi ako grijesim ovdje. u ostalom naravno da bi to uzasno bilo da znam da ce mi se neko od rodbine nastradati ali ako poznajemo zakon drzave, zasto onda krsiti taj zakon ,zasto pored tako strasnog zakona i pored braka kojeg vec imas ti hcoes da imas seks tamo sa nekom desetom, znaci smio si stisnuti zube rizikirati zivot i brak radi 5 minuta seksa :-)

treca stvar trebaju biti svjedoci ako je neko pocinio seks, znaci ,puno tu treba da dodje dok bi se izvrsila kazna kamenovanjem.

vidi, iako je muslimanska drzava sa muslimanskim zakonima, ne znaci da zakoni nisu primitivni i divljacki. cak sta vise, jesu. svejedno je da li se kamenuju samo muslimani ili ostali, bitno je da se kamenuju ljudi. ni jedan covjek nije zasluzio takvu mucku smrt.

sad, seks je izgleda najveci problem, jer to najvise spominjes. (sumnjam i zasto je to tako, ali to nije tema). znaci, ako ja imam preljubu ili silujem nekoga. kazna je smrt. naravno, ako postoje svjedoci, kao sto velis. sta mene sprecava da pobijem te svjedoke. jer ako je kazna za preljubu i ubistvo ista, onda me nista ne sprecava da se rijesim svjedoka. cak, ide mi u prilog? vidis li logiku u ovome? nije li to jedna mala rupa u zakoniku divljaka?
cackalica83

#778 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

505sCrtom wrote:cudno da i ljudi zaglavljeni u dvanestom vijeku koriste blagodeti nauke i tehnologije.

ali dobro, da vidimo. znaci ti bi kamenovao svoju sestru kada bi napravila neki prekrsaj vrijedan kamenovanja? da ili ne?

ako bi se moja zena seksala sa nekim drugim, onda bi to bila njena odgovornost. ali, odluka je u mojim rukama. ja mogu ostati sa tom zenom. mogu se od nje razvesti. nemam nikakvo pravo da joj prospem mozak. ni ja ni ti bilo ko. ok?
ovo je zanimljivo. treba zrtvovati jedno dijete kome je roditelj bio nevjeran drugom roditelju, da bi neki ostali bili sretni. zar to nije koncept zrtve? gdje je (bozija) pravda za to dijete? znaci, neke ljude je uredu zrtvovati? jer mi znamo da je bog tako htjeo? dao si djetetu ulogu zrtvenog ovna.
spolne bolesti, abortusi, tuce se desavaju i u brakovima (cak sta vise) parova koji ostaju skupa bez obzira na tezak zajednicki zivot.

naravno, postoje i drugi nacini da se izlijece polne bolesti i smanji i ukine nasilje u porodici. kamen je mozda jedan lijek, kao sto je opisano u tvojoj knjizi. ali naucnici, ljudi sa ove planete, napravili su puno efikasniji lijek.

znam ja da za sve ima objasnjenje. pun si ti objasnjenja. a zivo me zanima sta ces mi odgovoriti na prvo pitanje. ovo: znaci ti bi kamenovao svoju sestru kada bi napravila neki prekrsaj vrijedan kamenovanja? da ili ne?
ali dobro, da vidimo. znaci ti bi kamenovao svoju sestru kada bi napravila neki prekrsaj vrijedan kamenovanja? da ili ne?
nebi ja nego bi to uradili drzavni organi koji su zaduzeni za izvrsenje smrtne kazne.

ovo je zanimljivo. treba zrtvovati jedno dijete kome je roditelj bio nevjeran drugom roditelju, da bi neki ostali bili sretni. zar to nije koncept zrtve? gdje je (bozija) pravda za to dijete? znaci, neke ljude je uredu zrtvovati? jer mi znamo da je bog tako htjeo? dao si djetetu ulogu zrtvenog ovna.
znaci mi cemo zrtvovati milione drugih brakova i zivota radi tog jednog? jer ako se kazna ne izvsrci drugi vide, da nema opasnost ipo zivot, i udri brale.
spolne bolesti, abortusi, tuce se desavaju i u brakovima (cak sta vise) parova koji ostaju skupa bez obzira na tezak zajednicki zivot.
Kako ces imati spolne bolesti poput sifilisa , aidsa, hiva, gonoreje u braku ako vas dvoje imate seks, nemoguce covjece, spolne bolesti dolaze kad se pocne mijenjati partneri. A abortusi vise zivrasavaju osobe koje nisu vjencane nego vjencane osobe tako da i i to pada u vodu. Vjencana osoba koja vrsi abortus je vecinom ili osoba koja trudnoca prijeti zdravlju pa abortira.
naravno, postoje i drugi nacini da se izlijece polne bolesti i smanji i ukine nasilje u porodici. kamen je mozda jedan lijek, kao sto je opisano u tvojoj knjizi. ali naucnici, ljudi sa ove planete, napravili su puno efikasniji lijek
Islam je jednin lijek, islamskim vjerovanje da ako pocinis takav grijeh ides u Pakao, a ako nepali to vjerovanje onda drzava uzme slucaj u svoje ruke. A ne pojedinci.
nasa

#779 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nasa »

cackalica83 wrote:
nasa wrote:@Cackalice
Ok,pitala sam te zato sto kamenovanje nije Kur'anski propis vec je uslo u praksu posredstvom hadisa pa kad razmislis vjerovatno postoji razlog zbog kojeg se takav oblik kaznjavanja ne pominje u Kur'anu,mozda zato sto nije nuzan ,mozda zato sto su i prihvatljive i neke druge kazne itd.
kamenovanje je Kuranski propis koji nije u sastavu teksta Kurana, dosli su ajeti objave o kamenovanju koji nisu bili namijenjeni da budu sastavni dio teksta Kurana.

Imam Buharija u svome Sahihu bilježi predaju od Abdullaha b. Abbasa, r.a., da je rekao: ''Omer, r.a., sjedio je na minberu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je rekao: 'Uzvišeni Allah poslao je Muhammeda, s.a.v.s., sa istinom i objavio je Knjigu u kojoj je bio objavio i ajet o kamenovanju (ajetur-redžmi) koji smo učili i razumjeli njegovo značenje. Poslanik, s.a.v.s., je kamenovao bludnika (oženjenog), a kamenovali smo i mi poslije njega. Ja se bojim da će neko nakon izvjesnog vremena reći: Mi u Allahovoj Knjizi ne nalazimo propis o kamenovanju bludnika, pa će na takav način otići u zabludu ostavljajući jednu od Allahovih strogih naredbi (farzova). Zaista je propis o kamenovanju (bio) u Allahovoj Knjizi, i to je obaveza da se izvrši nad svakim oženjenim muškarcem ili udatom ženom (koji počine blud) ukoliko se to dokaže potpuno jasnim dokazom, trudnoćom ili priznanjem.''' (Buharija, br. 6830, Muslim, br. 1690)

Na osnovu ovih i mnogih drugih vjerodostojnih predaja, zaključujemo da je propis o kamenovanju oženjenog bludnika bio u Kur'anu, a da je zatim derogiran njegov tekst, ali je ostao važiti njegov propis.
Kur'an za koji Bog kaze da ce ga Cuvati,da je to Knjiga u koju nema sumnje,da je potpuna Objava,da nece biti izmjenjen....nema ajeta o kamenovanju....pa razlog sigurno postoji!
cackalica83

#780 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

505sCrtom wrote: vidi, iako je muslimanska drzava sa muslimanskim zakonima, ne znaci da zakoni nisu primitivni i divljacki. cak sta vise, jesu. svejedno je da li se kamenuju samo muslimani ili ostali, bitno je da se kamenuju ljudi. ni jedan covjek nije zasluzio takvu mucku smrt.

sad, seks je izgleda najveci problem, jer to najvise spominjes. (sumnjam i zasto je to tako, ali to nije tema). znaci, ako ja imam preljubu ili silujem nekoga. kazna je smrt. naravno, ako postoje svjedoci, kao sto velis. sta mene sprecava da pobijem te svjedoke. jer ako je kazna za preljubu i ubistvo ista, onda me nista ne sprecava da se rijesim svjedoka. cak, ide mi u prilog? vidis li logiku u ovome? nije li to jedna mala rupa u zakoniku divljaka?
vidi, iako je muslimanska drzava sa muslimanskim zakonima, ne znaci da zakoni nisu primitivni i divljacki. cak sta vise, jesu. svejedno je da li se kamenuju samo muslimani ili ostali, bitno je da se kamenuju ljudi. ni jedan covjek nije zasluzio takvu mucku smrt.
nekad "primitivni zakoni bolje djeluju " nego tvoji moderni :D
sta mene sprecava da pobijem te svjedoke. jer ako je kazna za preljubu i ubistvo ista, onda me nista ne sprecava da se rijesim svjedoka. cak, ide mi u prilog? vidis li logiku u ovome? nije li to jedna mala rupa u zakoniku divljaka
a kako ces ti iza resetaka pobiti svjedoke :lol:
cackalica83

#781 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

nasa wrote: Kur'an za koji Bog kaze da ce ga Cuvati,da je to Knjiga u koju nema sumnje,da je potpuna Objava,da nece biti izmjenjen....nema ajeta o kamenovanju....pa razlog sigurno postoji!
da nece biti izmjenjeno ono sto je Allah odlucio da bude u kuranskom tekstu koji ce se recitirati. Ako Allah odlucio da nebude dio kuranskog teksta onda je stvar rijesen.

ako ti ja napisem zakon a u njemu stoji nesmijes bacati opuske od cigara na ulicu, ali to drzim jedan period u tekstu zakona pa ga uklonim iz teksta ali zadrzim to pravilo zakona i dalje iako ne stoji u tekstu.
nasa

#782 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nasa »

cackalica83 wrote:
nasa wrote: Kur'an za koji Bog kaze da ce ga Cuvati,da je to Knjiga u koju nema sumnje,da je potpuna Objava,da nece biti izmjenjen....nema ajeta o kamenovanju....pa razlog sigurno postoji!
da nece biti izmjenjeno ono sto je Allah odlucio da bude u kuranskom tekstu koji ce se recitirati. Ako Allah odlucio da nebude dio kuranskog teksta onda je stvar rijesen.

ako ti ja napisem zakon a u njemu stoji nesmijes bacati opuske od cigara na ulicu, ali to drzim jedan period u tekstu zakona pa ga uklonim iz teksta ali zadrzim to pravilo zakona i dalje iako ne stoji u tekstu.
Hajde dobro,necu se sad ubjedjivati oko tumacenja ali moja poenta je bila da u Kur'anu koji je za sva vremena nema kazne kamenovanjem sto ja shvatam na nacin da je ipak moguce primjeniti i druge oblike kaznjavanja pogotovo zato sto Kur'an i predvidja druge kazne ,a ne kamenovanje,
a znam hadise koji su uveli to praksu i kako se tumace...
5 0 5

#783 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

cackalica83 wrote: a kako ces ti iza resetaka pobiti svjedoke :lol:
pa valjda bi ih odmah pobio, bukvalac.

kako god, dosli smo do sustine. mozes lijepiti slike do milje volje, i pripisivati svo ljudsko znanje kuranu, ono od prije a i poslije. i to je sasvim uredu. mozes zivjeti u svom oblaku ignorantnosti do kraja zivota. tvoj je izbor. ali kada si dosao do opravdavanja kamenovanja i divljacke prakse, jer ne smijes ni pomisliti da moze bolje. a sam znas da moze. jer zivis u jednom drustvu gdje mozes puno vise nego u tvojim idealnim kasapinskim sistemima, onda je to znak za alarm meni i svim antiteistima. ti bi uzeo za pravo da nekome prospes mozak. koja sila. sutra da mozes bi prosetao sarajevom sa bicem u ruci i djelio svoje moralne norme iz petog stoljeca poslije krista, ljudima koji zive u 21 stoljecu. zbog svoje zatucanosti i divljackih zlih namjera prema covjeku i fanatizmom cijelog tvoga bica, pocev od plagijata do kamena i kame, otrovniji si od hercegovackog poskoka. je li sad znas zbog cega si opasan? po drustvo, po covjeka, po ljudska dostignuca. pa ti bi i svojoj rodjenoj sestri mozak prosuo, isto kao i onaj tvoj brat sto zakla rodjenu majku. za mene je ovo slikovitije nego milion googlovih pricajucih cipela ili koliko se koja rijec ponavlja u kojoj knjizi.
respo

#784 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by respo »

cackalica83 wrote:
gringo1 wrote:505sCrtom@ Moj pomen sudnjeg dan je bio ironican... ;-)

Zelim samo povuci paralelu izmedju izbora i nemanja istog... ;-)
da vidimo sta Allah kaze za ovo:

"I oni vele: 'Postoji samo život naš zemaljski, živimo i umiremo, jedino nas vrijeme uništi.' A oni o tome baš ništa ne znaju, oni samo nagađaju."/24/ "A kad im se Naši ajeti jasni kazuju, drugog dokaza nemaju, osim što kažu: 'Pretke naše u život povratite, ako je istina to što govorite.'"/25/ "Reci: 'Allah vam daje život, zatim će učiniti da poumirete, a poslije će vas na Sudnjem danu sabrati, u to nema nikakve sumnje, ali većina ljudi ne zna.'"/26/

kao prvo nisi bio pitan hoces li biti stvoren ili ne, niti si bio pitam hoces li na ovaj svijet ili ne, niti ces se pitati kad ces otici na onaj svijet, niti ces se pitati hoces li biti ozivljen nakon smrti ili ne

kao sto Allah kaze:

13.a kada im se savjeti upućuju oni ih ne prihvaćaju,
14.i kad dokaz vide, oni jedni druge na ismijavanje podstiču,
15.i govore: "Ovo nije ništa drugo do prava crna magija!
16.Zar kada poumiremo i kada kosti i zemlja postanemo, zar ćemo mi, zaista, biti oživljeni
17.i naši preci davni?"(govore nevjernici)
18.Reci(im muhammede): "Da, a bićete i poniženi!"
19.To će biti samo glas jedan, i svi će odjednom progledati
20.i reći: "Teško nama, ovo je - Sudnji dan!"
21.Da, ovo je Dan strašnoga suda u koji vi niste vjerovali!
22.Sakupite nevjernike i one koji su se s njima družili i one kojima su se klanjali
23.mimo Allaha, i pokažite im put koji u Džehennem vodi
24.i zaustavite ih, oni će biti pitani:
25."Šta vam je, zašto jedni drugima ne pomognete?"
26.Ali, toga Dana oni će se sasvim prepustiti
27.i jedni drugima prebacivati:
28."Vi ste nas varali"
29."Nismo" - odgovoriće - "nego vi niste htjeli vjerovati,
30.a nikakve vlasti nad vama nismo imali, obijestan narod ste bili
31.i riječ Gospodara našeg da ćemo, doista, kaznu iskusiti na nama se ispunila,
32.a u zabludu smo vas pozivali jer smo i sami u zabludi bili."
33.I oni će toga dana zajedno na muci biti,
pusti se price sta alah kaze ne pricam sa alahom nego s tobom
nego sta ti kazes na sve ovo o cemu pricamo
odr0n

#785 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

I onda se uvrijede kada kažemo da religija uzrokuje psihički poremećaj, a cackalica živi dokaz. :-)
nemezis

#786 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nemezis »

Moram reći da diskusija oko opravdanosti nekih načina kažnjavanja nema veze sa pitanjem da li je kuran božija riječ. Ne bih ni ja svoju sestru ubio čak ni kada bi ona počinila djelo za koje je odredjena smrtna kazna, ali država bi. Donosilac zakona ne može razmišljati na taj način. Zakoni se donose onako kako zajednici odgovara, pojedinci će uvijek imati primjedbe. Ocjenjivati ispravnost nekih zakona od prije 1000 godina nema smisla jer bi smo onda trebali pretpostavit da ni današnji nisu ispravni jer će u budućnosti biti promijenjeni.

@cackalica, kako sad to da je ajet bio pa derogiran? Gdje to piše u kuranu? Je li to znači da sva ova čudesa sa brojevima ne bi ni postojala da neki ajeti nisu derogirani? Ima li negdje spisak tih derogiranih ajeta? Ajet derogiran a propis i dalje vrijedi? Zašto je derogiran?
gringo1

#787 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by gringo1 »

cackalica83 wrote:
505sCrtom wrote:znaci, dok god se kamenuju i muskarci pored zena, onda je to ok? dobro je da bar tu ne diskriminiraju :(
kad se puca po islamski propisima, onda pucaj sa pravim mecima a ne sa prasljvcem,budi iskren a ne petaljati , vidi ovih muslimana ubiase jadne zene, i narod pomisli da su samo zene kamenovane, a vamo zamaglimo to da i muskarce isto tako kamenovati u islamskoj drzavi i koga pa to su ljudi koji su pocinili takav grijeh(sex sa drugima zenama a ozenjen si) koja trazi smrtnu kaznu po boziji propisima .

sad je pitanje sto to ovako strasna kazna ? pa zato da bi se sacuva prodica i drustvo. jer ako ce se ljudi rastavljati, prenositi spolne bolesti, ostaviti djecu da gledaju kako su roditelji rastavljeni i mnogo toga jos, naravno da je to stetan grijeh koji se treba iskorjeniti kako bi drustvo bilo zdravo.
Radili moderacija ista, ovo ne da je zasluzilo ban nego i sudsko gonjenje... :sad:
Trolu podzavas serijat i gnusnosti iz slobode Evropskog sekularizma...Razguli u Pakistan pa tamo zivi...
Voli bih da ti gledam facu dok ti kamenuju ovako nekog iz porodice...Pa da te upitam za odrzavanje zdravog drustva... :x :x

Dok se ovakve stvari tolerisu necu vise postati na ovom forumu...
motol

#788 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by motol »

Cackalice ono istrazivanje za psa i djecu je relevantno kao govor nasih politicara... No kako god, nemoguce je nesto dokazati dok se to ne desi. Pa eto ja bih samo da te zamolim ako se ne desi kraj svijeta u narednih 10 godina kao sto si ti rekao tj. rekao si neke znakove koji ukazuju na to cak i prije da ce se desit, ali eto dat cu ti 10 godina, ako se ne desi nemoj svoju djecu ili unuke uciti i prisiljavati na neku vjeru tj glupost, ali necu da ti vrijedjam misljenje pa cu ostati na tome. Ja mislim da je to dovoljno posteno.
celava_dlaka

#789 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by celava_dlaka »

cackalica83 wrote:
505sCrtom wrote:znaci, dok god se kamenuju i muskarci pored zena, onda je to ok? dobro je da bar tu ne diskriminiraju :(
kad se puca po islamski propisima, onda pucaj sa pravim mecima a ne sa prasljvcem,budi iskren a ne petaljati , vidi ovih muslimana ubiase jadne zene, i narod pomisli da su samo zene kamenovane, a vamo zamaglimo to da i muskarce isto tako kamenovati u islamskoj drzavi i koga pa to su ljudi koji su pocinili takav grijeh(sex sa drugima zenama a ozenjen si) koja trazi smrtnu kaznu po boziji propisima .

sad je pitanje sto to ovako strasna kazna ? pa zato da bi se sacuva prodica i drustvo. jer ako ce se ljudi rastavljati, prenositi spolne bolesti, ostaviti djecu da gledaju kako su roditelji rastavljeni i mnogo toga jos, naravno da je to stetan grijeh koji se treba iskorjeniti kako bi drustvo bilo zdravo.
jagomir.ba
cackalica83

#790 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

respo wrote:pusti se price sta alah kaze ne pricam sa alahom nego s tobom
pa ja ti kazem ono sto ti Allah kaze, bicemo ozivljeni poslije smrti i sudit ce nam se , a poslije ili raj ili pakao. druge nema.
cackalica83

#791 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

nemezis wrote:Moram reći da diskusija oko opravdanosti nekih načina kažnjavanja nema veze sa pitanjem da li je kuran božija riječ. Ne bih ni ja svoju sestru ubio čak ni kada bi ona počinila djelo za koje je odredjena smrtna kazna, ali država bi. Donosilac zakona ne može razmišljati na taj način. Zakoni se donose onako kako zajednici odgovara, pojedinci će uvijek imati primjedbe. Ocjenjivati ispravnost nekih zakona od prije 1000 godina nema smisla jer bi smo onda trebali pretpostavit da ni današnji nisu ispravni jer će u budućnosti biti promijenjeni.

@cackalica, kako sad to da je ajet bio pa derogiran? Gdje to piše u kuranu? Je li to znači da sva ova čudesa sa brojevima ne bi ni postojala da neki ajeti nisu derogirani? Ima li negdje spisak tih derogiranih ajeta? Ajet derogiran a propis i dalje vrijedi? Zašto je derogiran?
Ne bih ni ja svoju sestru ubio čak ni kada bi ona počinila djelo za koje je odredjena smrtna kazna, ali država bi. Donosilac zakona ne može razmišljati na taj način. Zakoni se donose onako kako zajednici odgovara, pojedinci će uvijek imati primjedbe. Ocjenjivati ispravnost nekih zakona od prije 1000 godina nema smisla jer bi smo onda trebali pretpostavit da ni današnji nisu ispravni jer će u budućnosti biti promijenjeni.
bravo legendo, izgleda prvi si to ti razumio, ako narod glasa za islamsku drzavu kojoj ce biti islamski zakoni, ako drzava donese zakon, onda ga drzava sprovodi u djelo. nema tu mjesta da pojedinci takve stvari izvrsavaju. isto kao sto smrtna kazna u americi ili inekcija ili elektricna stolica. naravno da ja nebi ubio nikoga iz svoje familije za bilo sta da uradi , ma da pobije 100 ljudi nebi podigao ruku na svoje ali bi drzava zato. u tome je poenta. a sto se tice ajeta o kamenovanju to nije u sastavu Kurana jer nije naredjeno da bude u sastavu kurana mada pravilo vazi i dalje. zasto derogiran tekst, neznam. ja samo zna za taj ajet koji se tice kamenovanja
cackalica83

#792 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

gringo1 wrote:Radili moderacija ista, ovo ne da je zasluzilo ban nego i sudsko gonjenje... :sad:
Trolu podzavas serijat i gnusnosti iz slobode Evropskog sekularizma...Razguli u Pakistan pa tamo zivi...
Voli bih da ti gledam facu dok ti kamenuju ovako nekog iz porodice...Pa da te upitam za odrzavanje zdravog drustva... :x :x

kazem ti ,nebi ja to radio, nego drzava , halooooo, drzava to radi kojoj vladaju takvi zakoni koje su ljudi izglasali. shvati to vise.
nesmije niuko na svoju ruku sam da poteze za takvim potezima kamenovanja, to su sudski porecesi pa onda izvrsenje kazne dolazi od drzavnih organa a ne od pojedinaca.

Kukate na islamsku smrtnu kaznu a nekukate sto druge zemlje imaju, kao amerika naprimjer.
cackalica83

#793 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

motol wrote:Cackalice ono istrazivanje za psa i djecu je relevantno kao govor nasih politicara... No kako god, nemoguce je nesto dokazati dok se to ne desi. Pa eto ja bih samo da te zamolim ako se ne desi kraj svijeta u narednih 10 godina kao sto si ti rekao tj. rekao si neke znakove koji ukazuju na to cak i prije da ce se desit, ali eto dat cu ti 10 godina, ako se ne desi nemoj svoju djecu ili unuke uciti i prisiljavati na neku vjeru tj glupost, ali necu da ti vrijedjam misljenje pa cu ostati na tome. Ja mislim da je to dovoljno posteno.
nebrini nece se desiti za veliki smak svijeta 10 godina mozes mirno spavati

samo sto ljudi pogresno razumiju sve, jer nestudiraju sta im Bog kaze. imas dvije stvari, mali smak svijeta ili veliki smak svijeta, ovo sto poslanik nagovjestava u hadisima o predznacima jeste pitanje velikog smaka svijeta, a mali smak svijeta jeste smrt covjeka. tako da nama svima moze doci mali smak svijeta sad dok ovo citas, a kad umres nema osjecaj kako protice vrijeme, isto kao kad spavas nemas osjecas za vrijeme, ali zato kad se probudis na sudnjem danu cinit ce ti se kao da si samo nekoliko sahata bio pod zemljom ili jos manje.
5 0 5

#794 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

nemezis wrote:Moram reći da diskusija oko opravdanosti nekih načina kažnjavanja nema veze sa pitanjem da li je kuran božija riječ. Ne bih ni ja svoju sestru ubio čak ni kada bi ona počinila djelo za koje je odredjena smrtna kazna, ali država bi. Donosilac zakona ne može razmišljati na taj način. Zakoni se donose onako kako zajednici odgovara, pojedinci će uvijek imati primjedbe. Ocjenjivati ispravnost nekih zakona od prije 1000 godina nema smisla jer bi smo onda trebali pretpostavit da ni današnji nisu ispravni jer će u budućnosti biti promijenjeni.
probat cu ti odgovoriti onako kako ja to vidim.

kazes, ne bi ti, ali drzava bi. to i jeste problem. drzava ima primitivne i brutalne zakone. znaci da zakon ne valja. to i ja kazem. sad, imas dva puta od tog zakona. jedan je, promijeniti i uskladiti zakon danasnjim normama civilizacije (koristeci razum), dokle god da smo dogurali. ili primjenjivati takve zakone, s izgovorom da je to boziji zakon koji se ne moze upitkivati/mijenjati.

prije nije bilo semafora, pa nije trebao ni zakon o semaforima. kuran to nije mogao predvidjeti pa o tome ne kaze nista. tako nekako moderno drustvo funkcionira. usavrsavas svoje zakone po potrebi. znaci, danasnji su ispravni, a kada to prestanu biti, donijet cemo nove ili usavrsiti stare.

ono sto je bilo evidentno od samog pocetka je, da je cackalica iskljuciv prema svemu sto razotkriva njegove mastarije s kojima mu je neko ispr'o mozak. diveci se leptirima i gusjenicama, usporedjujuci to sa brojem harfova negdje tamo. pa to slaze, ko dijete sa lego kockicama. moze biti simpaticno (meni osobno ne). ali kada jednako tako propagira (po njemu, neupitno ispravne) divljacke surove metode kaznjavanja. kamenovanjem i sakacenjem. onda me to zabrine, znas? niko ne zeli da mu se dijete sutra vrati izmasakriranog lica, jer se nekom klerofasistickom psihopati ne svidja seksualna orjentacija mog djeteta, nacin zivota, stil odijevanja, odabir pica... (a kod njih nema kompromisa, pogledaj zakone koje propagiraju).

opasne su to stvari. civilizacija je dogurala bar to tog nivoa da vec mozemo postovati i pomagati drugom covjeku. graditi na dostignucima nasih predaka. postovati razlicitosti. nema vise mijesta za degradiranje ljudskog bica i dostojanstva. 21. je stoljece.
block

#795 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by block »

cackalica83 wrote:
gringo1 wrote:Radili moderacija ista, ovo ne da je zasluzilo ban nego i sudsko gonjenje... :sad:

kazem ti ,nebi ja to radio, nego drzava , halooooo, drzava to radi kojoj vladaju takvi zakoni koje su ljudi izglasali. shvati to vise.
nesmije niuko na svoju ruku sam da poteze za takvim potezima kamenovanja, to su sudski porecesi pa onda izvrsenje kazne dolazi od drzavnih organa a ne od pojedinaca.

Kukate na islamsku smrtnu kaznu a nekukate sto druge zemlje imaju, kao amerika naprimjer.
ljudi treba prvo razumjeti u kojim okolnostima se to desava,tesko je danas zamisliti kamenovanje kad se ne zna ko koga,isto kao sto je tada bilo nemoguce zamisliti stvari koje se desavaju danas. Da bi se serijat primijenio i uveo u praksu,potrebno je prvo omoguciti sve uslove,to se ne desava odjednom. Kada covjeku omogucis sve uslove,dakle posao,sigurnost,zakon,mogucnost da se zeni,materijalnu sigurnost i obrazovanje, znaci kad ima sve sto mu je potrebno i zivi u serijatskoj drzavi,zna za zakone serijata, RAZUMIJE IH, zna posljedice,i opet cini grijeh, tj SVJESNO,NAMJERNO KRSI ZAKON DRZAVE U KOJOJ ZIVI ONDA SE ZA NJEGA PRIMJENJUJE KAZNA.
nece tebi niko doci jednog dana i reci eh od sad ti odsjecam ruku za kradju,nego ti ta drzava obezbjedi posao,zivot i onda tek ako pored svega krades onda ti odsjeca ruku.
serijatske kazne jesu za danasnje vrijeme brutalne,ali su bolje i od danasnjih zakona koji dopustaju da ubice,silovatelji,lopovi, itd hodaju na slobodi ili da uzivaju u zatvorima.
elektricna stolica nije nista humanija od odsjecanja ruke i sl.
u serijatskim drzava iz historije su se ljudi prvo upozoravali kad bi radili neki prekrsaj,objasnjavalo im se da je to prekrsaj,pitalo ih se da li to svjesno rade, da li razumiju posljedice toga, da li znaju da je to zabranjeno itd pa bi ih se kaznjavalo nakon svih mogucih drugih metoda,to je ono sto vecina ne zna.
respo

#796 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by respo »

cackalica83 wrote:
respo wrote:pusti se price sta alah kaze ne pricam sa alahom nego s tobom
pa ja ti kazem ono sto ti Allah kaze, bicemo ozivljeni poslije smrti i sudit ce nam se , a poslije ili raj ili pakao. druge nema.
gdje bolan alah kaze
to sto pise ne znaci da alah kaze
a uporno navodis da je ovaj bio nepismen
alo ba kome prosipas pricu
ja tebe pitam sta ti imas reci na ovo jer kao sto rekoh ne pricam sa alahom nego s tobom jer nije alah na forumu
nemezis

#797 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nemezis »

@505scrtom, zakoni se donose na različite načine shodno društvenom uredjenju i tih propisa su se dužni svi pridržavati. Nije u redu tek tako neke zakone nazivati barbarskim, neljudskim i sl. samo zato što ti se ne svidjaju. Svrha kaznenih odredbi jeste da se potencijalni počinilac odvrati od činjenja zabranjenog djela. Je li kamenovanje previše za preljub i je li odsijecanje ruke previše za kradju? Možda. Svaki pojedinac ima pravo misliti da je to ispravno ili nije, ima čak pravo tražiti da se takva kazna uvede u zakon, ali nema pravo takve kazne primjenjivati individualno ako nisu sastavni dio zakona. Je li u redu nekoga kazniti smrću? Negdje jeste, negdje nije. I šta sada, kako ocijeniti smrtnu kaznu?

@cackalica, zašto je bog kao savršeno biće donio neki propis a zatim ga ukinuo? Nije li nelogično da sveznajući mijenja propise u hodu? I po kom islamskom pravnom metodu je taj propis ostao na snazi ako ga je sam bog derogirao. Šta za tebe znači pojam derogiranja?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#798 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Chmoljo »

gringo1 wrote: Radili moderacija ista, ovo ne da je zasluzilo ban nego i sudsko gonjenje... :sad:

forum je velik i moderatori ne mogu neprestano bdjeti nad forumom i promptno brisati svaki komentar ili sankcionisati. prijavite sporne postove, pa će moderacija u što kraćem roku reagovati.

strpljenje je vrlina ;)

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kloniranje”
» cackalica83
XXS

#799 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by XXS »

nemezis wrote: @cackalica, zašto je bog kao savršeno biće donio neki propis a zatim ga ukinuo? Nije li nelogično da sveznajući mijenja propise u hodu? I po kom islamskom pravnom metodu je taj propis ostao na snazi ako ga je sam bog derogirao. Šta za tebe znači pojam derogiranja?
Apsolutno nije nelogicno da sveznajuci mijenja propise.
Prvo nam je poslao stari zavjet, pa se predomislio, pa poslao novi zavjet, pa se predomislio, pa poslao kuran.
shin

#800 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by shin »

XXS wrote:
nemezis wrote: @cackalica, zašto je bog kao savršeno biće donio neki propis a zatim ga ukinuo? Nije li nelogično da sveznajući mijenja propise u hodu? I po kom islamskom pravnom metodu je taj propis ostao na snazi ako ga je sam bog derogirao. Šta za tebe znači pojam derogiranja?
Apsolutno nije nelogicno da sveznajuci mijenja propise.
Prvo nam je poslao stari zavjet, pa se predomislio, pa poslao novi zavjet, pa se predomislio, pa poslao kuran.

A zamisli tek slanje poslanika, trebalo je tridesetak da bi dobili vjeru u danasnjem obliku. Isto kao slanje terminatora da ubiju Saru Connor i Johna Connora.
Post Reply