Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Danguba

#7626 Re: Bášča

Post by Danguba »

zposao wrote: 16/04/2026 17:18

Je li ovo medvjeđi luk?
Srijemus/mos.
Prije neki dan se dosta potrovalo pa treba opreza jer ima slicnih listova.
vjeshalica

#7627 Re: Bášča

Post by vjeshalica »

Danguba wrote: 16/04/2026 23:28
zposao wrote: 16/04/2026 17:18

Je li ovo medvjeđi luk?
Srijemus/mos.
Prije neki dan se dosta potrovalo pa treba opreza jer ima slicnih listova.
U mojoj sumi nema. Razlika je prevelika tako da samo halapljivi kupi sve odreda pa se otruju....
okanomalo

#7628 Re: Bášča

Post by okanomalo »

moze li se negdje kupiti glifosat? imam stari brsljen, koji je dobro star pa mu je deblo siroko sigurno preko 10cm. pokusavala sam da ga unistim al ne ide. mjestani su mi rekli da brsljen jedino moze unistit vatra i glifosat.
vjeshalica

#7629 Re: Bášča

Post by vjeshalica »

okanomalo wrote: 17/04/2026 15:02 moze li se negdje kupiti glifosat? imam stari brsljen, koji je dobro star pa mu je deblo siroko sigurno preko 10cm. pokusavala sam da ga unistim al ne ide. mjestani su mi rekli da brsljen jedino moze unistit vatra i glifosat.
Olx
Kucaj u google glifosat sarajevo izbacice par stranica vidi jel dostavljaju
okanomalo

#7630 Re: Bášča

Post by okanomalo »

vjeshalica wrote: 17/04/2026 16:01
okanomalo wrote: 17/04/2026 15:02 moze li se negdje kupiti glifosat? imam stari brsljen, koji je dobro star pa mu je deblo siroko sigurno preko 10cm. pokusavala sam da ga unistim al ne ide. mjestani su mi rekli da brsljen jedino moze unistit vatra i glifosat.
Olx
Kucaj u google glifosat sarajevo izbacice par stranica vidi jel dostavljaju
hvala
dorkcic

#7631 Re: Bášča

Post by dorkcic »

Ima Herkules u Pennyju na Mostarskom
NediM17

#7632 Re: Bášča

Post by NediM17 »

Danguba

#7633 Re: Bášča

Post by Danguba »

Prije 2-3 g. komsija prska nesto pored betona i stavio masku.
Pitam ga sta radi, veli prskam radi korova.
Pa sta ce ti maska, kaze, zato sto je to otrovno.
Ne prskaj vise ziv bio, ja cu ti pocupati tu travu.

Ko naljuti se... :mrgreen:
zippoo87

#7634 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Pobise pcele sada ti "strucnjaci" to prscu jabuku,sljivu.
Kod njih nema da se gleda da li je na beharu/cvatu pcela...to sprica kao da zivot zavisi od toga a ima oko kuce 2 jabuke.
Evo pcelari stalno izbacuju slike...po cijele kosnice pcela potrovane. Da bi neki debil imao 5 kg jabuke vise. A truje i sebe
zippoo87

#7635 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Sijel/sadil vise ko sta ovdje ili svi imaju para za bacanje ? :D

Ima li bastovana,sadi li se sta ?
Kod mene ide opet svega,standardno ,paradajz,paprika,krompir,luk,mrkva,cvekla,tikvice,pecenjci,zacini,cili paprike.
Jucer sam posadio 220 sadnica paradajza vani,na otvorenom.
Uoci 1. maja,mraz mi je malo ostetio krompir...nije opasno ali iskreno nisam uopste ocekivao da ce mraza biti i kod mene. A dole pored Sprece je bilo -4 stepena,ljudima je ubilo sve.
Chloe
Photo mod

#7636 Re: Bášča

Post by Chloe »

Ne baštovane oni koji nemaju novca, nego oni koji to vole raditi, i žele znati šta jedu. Mada bi ove godine koja nijedne do sad svaki plod mogao biti vrijednihi nego ikad prije, pa se može govoriti i o dobiti iz tog "hobija" ... :D

Krompir i okopan i zagrnut, mraz ga je mraznuo ali je ok kako je kod nekih "spaljen" totalno. Nešto paradajza mi je dobro stradalo od mraza, ali sam imala još sada pa sam nadoknadila. Svašta nešto sam posijala, sadila ... Lagano niče, napreduje pa vidjet ćemo kako će biti dalje.
Uglavnom, mladi luk, zelena salata, špinat, blitva, peršin, celer, vlasac uveliko se svježi unose u kuhinju. Jagode su krenule. " Ljubav je na selu" :gladna:

E da, upustila sam se u avanturu uzgoja batata :lol: .. . Jedan dio sadnica je u čašama sa vodom i izbijaju korjenčići, čekam da vagne pola maja da ih u zemlju stavim ... 8)
banjaluka078

#7637 Re: Bášča

Post by banjaluka078 »

Mrkva, peršun i blitva posijani.
Malina, kupina i ribizle fino cvjetaju, mada se na ribizlu "navalila" neka grinja...odstranila sam listove koji su bili zahvaćeni, nadam se da je sad riješeno. Jagode krenule. Salatu jedemo li jedemo.
Grmovi aronije baš narasli, ne znam podrezuje li se...fino cvjetala i ona.
Kajsija se osušila, odrezali je. Višnja nije ni cvjetala. Šljiva 'nako. Nadam se kruškama i jabukama. Ali, ljeto i vrućine (i grad) tek stižu...

Prošle godine sam bila nezadovoljna paradajzom kojeg smo mazili i pazili. komšo nam je prilično kasno prebacio par sadnica koje su mu bile višak, bukvalno da se ne baci. Stavila ga mimo reda, u ćošak gredice, nisam ga ni gledala kako treba. Fantastičan bio. Ostavila sjeme za ovu godinu.

Ostatak sjemena paradajza i blitve kupila od djevojaka koje pored Banjaluke imaju svoju proizvodnju, a bave se i uzgojem i sakupljanjem starih i rijetkih sorti. Vidjećemo kako će to ići. Ako se sve primi i rodi, biće paradajza za cijelo naselje.
Ove godine na vrijeme posadila i cvijeće koje će pratiti paradajz, da pokuša tjerati bube. Neven, kadifice, cinije, dragoljub...

Image

Image

Image

Image
Chloe
Photo mod

#7638 Re: Bášča

Post by Chloe »

@banjaluka078 aferim :thumbup: Dragoljuba mi treba, nije nikao ... :D

Blitvu pokušaj saditi negdje krajem bašte, prezimi i imaš je do nove. Tu što prezimi, pusti jednu dvije da izraste, zori i osjemeni se, dogodine je bude na sve strane, ostavljaš gdje želiš ili presadiš. Isto možeš uraditi i sa zelenom salatom, ostavi jednu da ode u stabljiku, kad bude zrela otkineš i streseš po nekom dijelu bašte, u rano proljeće imaš sadnice.

Peršin, celer možeš ostaviti negdje uz kraj, prezime bez problema.

Isprobala sam drveni pepeo kao zaštitu od zlatica. Izvrću se dok ga osjete. 🙈 Počele su mi patlidžan grickati, očistila sam ga od njih i jaja, okolo sadnica posula pepeo, ima mrtvih ali na patlidžanu nijedna. :thumbup:
banjaluka078

#7639 Re: Bášča

Post by banjaluka078 »

Chloe wrote: 05/05/2026 21:50 @banjaluka078 aferim :thumbup: Dragoljuba mi treba, nije nikao ... :D

Blitvu pokušaj saditi negdje krajem bašte, prezimi i imaš je do nove. Tu što prezimi, pusti jednu dvije da izraste, zori i osjemeni se, dogodine je bude na sve strane, ostavljaš gdje želiš ili presadiš. Isto možeš uraditi i sa zelenom salatom, ostavi jednu da ode u stabljiku, kad bude zrela otkineš i streseš po nekom dijelu bašte, u rano proljeće imaš sadnice.

Peršin, celer možeš ostaviti negdje uz kraj, prezime bez problema.

Isprobala sam drveni pepeo kao zaštitu od zlatica. Izvrću se dok ga osjete. 🙈 Počele su mi patlidžan grickati, očistila sam ga od njih i jaja, okolo sadnica posula pepeo, ima mrtvih ali na patlidžanu nijedna. :thumbup:
Volje mi ne nedostaje, kvadrata bašte da. :) Mislim da ću morati razmisliti i o vrećama za sadnju, ako sav ovaj paradajz uspije.

"Staru" blitvu još beremo i jedemo, Raštiku isto. Planiram ostaviti jednu-dvije da prorastu i odvuku sve baje na sebe. Kona mi reče da su smrdibube prošle godine otišle na neke stare kupusnjače, paradajz haman ni pogledali.

Pepeo sam ostavljala ove zime za slučaj da mi one gadne crvene bube dođu na raštiku, prošle godine su je pojele do zemlje.

Sretno nam svima i da u zdravlju beremo i jedemo. :)
zippoo87

#7640 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

banjaluka078 wrote: 05/05/2026 21:34 Mrkva, peršun i blitva posijani.
Malina, kupina i ribizle fino cvjetaju, mada se na ribizlu "navalila" neka grinja...odstranila sam listove koji su bili zahvaćeni, nadam se da je sad riješeno. Jagode krenule. Salatu jedemo li jedemo.
Grmovi aronije baš narasli, ne znam podrezuje li se...fino cvjetala i ona.
Kajsija se osušila, odrezali je. Višnja nije ni cvjetala. Šljiva 'nako. Nadam se kruškama i jabukama. Ali, ljeto i vrućine (i grad) tek stižu...

Prošle godine sam bila nezadovoljna paradajzom kojeg smo mazili i pazili. komšo nam je prilično kasno prebacio par sadnica koje su mu bile višak, bukvalno da se ne baci. Stavila ga mimo reda, u ćošak gredice, nisam ga ni gledala kako treba. Fantastičan bio. Ostavila sjeme za ovu godinu.

Ostatak sjemena paradajza i blitve kupila od djevojaka koje pored Banjaluke imaju svoju proizvodnju, a bave se i uzgojem i sakupljanjem starih i rijetkih sorti. Vidjećemo kako će to ići. Ako se sve primi i rodi, biće paradajza za cijelo naselje.
Ove godine na vrijeme posadila i cvijeće koje će pratiti paradajz, da pokuša tjerati bube. Neven, kadifice, cinije, dragoljub...

Ta grinja kako je zoves, je 99% biljna us...zelene sitne bajice ? Ima je i kod mene po ruzama i kupinama. Stalno prscem. Nemoj kidati listove,nego kupi sredstvo protiv biljnih usiju. Kesica je 2-3 KM,uzmi sistematski,jer on djeluje i kroz list a obicni ako neku ne zaprsces i preskocis,nju ne ubije.

Sto se cvijeca tice pored paradajza,paprike,patlidzaba...to je obavezno i cvijece privlaci pcele,koje oprasuju i paradajz i ostalo povrce...ja posadim cvijece ispod redova,jer mogu produziti crijevo za navodnjavanje pa i cvijece bude bujno :D

Voce mi je i ove godine prilicno lose...sljiva bila zametla ali nisam prskao protiv sljivne osice i ta osica polozi jaja na cvijet i ako se ne poprsce,kroz 10ak dana se izleze larva i izbusi svaki plod i plod opadne. Jabuke neke su rodile a neke nema nista. Kupina je pocela cvjetati...kupinu imam na dvije lokacije,kod kuce i na imanju. Ova kod kuce bude odlicna,jer je u sjenu,pa se ne isusi a ova na imanju je osuncana cijeli dan i budu slabije. Aroniju imam plantazu ali je vise i ne berem...malo sebi osttavim i zaledim,za kompote preko zime.
Jagode imam jedno 10 komada...prvi put da nisam ih rasadio i pobrinuo se za njih.
Tresnje nisu nesto pretjerano rodile ali biti ce dovoljno da mi odiscilimo,svakako se vise ne smijem ni popeti na drvo,nego ozdol sto mogu dokuciti,to je to :lol:

Evo moje rasade paradajza,to je sve moja proizvodnja,iz mog domaceg sjemena.

Image

Image

Image
banjaluka078

#7641 Re: Bášča

Post by banjaluka078 »

zippoo87 wrote: 05/05/2026 22:24
Ta grinja kako je zoves, je 99% biljna us...zelene sitne bajice ? Ima je i kod mene po ruzama i kupinama. Stalno prscem. Nemoj kidati listove,nego kupi sredstvo protiv biljnih usiju. Kesica je 2-3 KM,uzmi sistematski,jer on djeluje i kroz list a obicni ako neku ne zaprsces i preskocis,nju ne ubije.

Ova neka gadost.

Image

Kako ti je dobra rasada! :)

Mi smo dooooobro zakasnili ove godine. Ko zna, možda je i bolje. Prošle godine do pred kraj jula prošao sav paradajz (kojeg smo uspjeli spasiti od martina). Rodica zakasnila, brinula hoće li išta uspjeti, pa na kraju brala i u septembru.
zippoo87

#7642 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

banjaluka078 wrote: 05/05/2026 22:59
zippoo87 wrote: 05/05/2026 22:24

Ova neka gadost.

Image

Kako ti je dobra rasada! :)

Mi smo dooooobro zakasnili ove godine. Ko zna, možda je i bolje. Prošle godine do pred kraj jula prošao sav paradajz (kojeg smo uspjeli spasiti od martina). Rodica zakasnila, brinula hoće li išta uspjeti, pa na kraju brala i u septembru.
A to cudo...to je neko gljivicno oboljenje,nisu to nikakve zivotinjice.
Ta moja rasada je takva proizvedena sve prirodno,bez ikakve hemije i boostera za rast,ukorjenjavanje i sta sve vec ne rade. Ali ima caka i za to...kupim od covjeka par vreca cistog pravog humusa i u taj humus posadim sjeme a onda isti taj humus pomjesam sa zemljom kada pikiram u casice. I tu bude dovoljno hrane za paradajz sve dok ga evo ne presadim u zemlju. Ove godine je malo i prerasla rasada...nije vrijeme dalo prije da ga u zemlju sadim. A zavisno od lokacije kod nas u BiH,paradajz i paprika se negdje sade i 20 dana kasnije nego na nekim drugim lokacijama,sve zavisi. Realno nije kasno posaditi ga sve do juna,stici ce.
Ja sam prosle godine zadnju turu paradajza obrao krajem oktobra...mislim da sam ovdje postavio sliku.
Danguba

#7643 Re: Bášča

Post by Danguba »

Samo sadite i sijte. :thumbup:
Kada vidim kakve su cijene na pijaci stvarno ne razumijem zasto narod ne sije vise.
zippoo87

#7644 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Isao da ga obidjem...svaki se primio,bukvalno nijedan od 220 komada nije svehnuo. Dobar ucinak. 😁
Lijevu stranu nisam ja sadio,moja je ova desna,pod konac. 😁

Fali zemlji kise,osusilo skroz. Bili najvili danas kisu,kad cijeli dan suncano sa umjerenom oblacnoscu. Navodno naredna 3 dana kisa. Bas bi godila ovoj mojoj zemlji,inace moram ici zaljevati vec u maju :D

Image
TriDe

#7645 Re: Bášča

Post by TriDe »

Evo gledam sada, bijeli luk po pijacama ide od 5 do 9 KM po kili.

Prinos po hektaru, pitao neki dan jednog čoju, kaže 6 tona.

Na pola ha obradive zemlje može se zaraditi 10000 parica, kada se odbiju svi troškovi. Može i ne mora. Možes zaraditi i šipak.

I onda me duša zaboli kad ovako vidim ko na slici iznad finu bosansku zemlju, gdje nikne šta god metneš.

Samo da neko dođe tobe, bili bi važan faktor.

I evo sad vidim da na ovom forumu nema teme o poljoprivredi. Zar je moguće da nas ne zanima koliko smo čega posijali, đe šta uvozimo i izvozimo, nedaće ratara, stočara, sorte, trikovi starih generacija....
Danguba

#7646 Re: Bášča

Post by Danguba »

TriDe wrote: 09/05/2026 16:17 Evo gledam sada, bijeli luk po pijacama ide od 5 do 9 KM po kili.

Prinos po hektaru, pitao neki dan jednog čoju, kaže 6 tona.

Na pola ha obradive zemlje može se zaraditi 10000 parica, kada se odbiju svi troškovi. Može i ne mora. Možes zaraditi i šipak.

I onda me duša zaboli kad ovako vidim ko na slici iznad finu bosansku zemlju, gdje nikne šta god metneš.

Samo da neko dođe tobe, bili bi važan faktor.

I evo sad vidim da na ovom forumu nema teme o poljoprivredi. Zar je moguće da nas ne zanima koliko smo čega posijali, đe šta uvozimo i izvozimo, nedaće ratara, stočara, sorte, trikovi starih generacija....
U zemlji koja je bogata vodama mi izdvajamo stotine miliona na uvoz vode, bogata sa sumom a mi uvozimo preradjevine od drveta, bogata sa zemljom a mi uvozimo krompir iz Egipta, bijeli luk iz Kine...i ti se cudis sto nemamo temu o poljoprivredi.
Ti bi da neko uzme motiku u vrijeme telefona, interneta i nargile.
To ce biti, nikad a mozda ni tad.
Fino je Musk rekao, uskoro nece trebati niko nista da radi a zivjet ce se nikad bolje.
banjaluka078

#7647 Re: Bášča

Post by banjaluka078 »

Danguba wrote: 09/05/2026 22:04
U zemlji koja je bogata vodama mi izdvajamo stotine miliona na uvoz vode, bogata sa sumom a mi uvozimo preradjevine od drveta, bogata sa zemljom a mi uvozimo krompir iz Egipta, bijeli luk iz Kine...i ti se cudis sto nemamo temu o poljoprivredi.
Ti bi da neko uzme motiku u vrijeme telefona, interneta i nargile.
To ce biti, nikad a mozda ni tad.
Fino je Musk rekao, uskoro nece trebati niko nista da radi a zivjet ce se nikad bolje.
Od sto kuća u mojoj ulici, samo 3 ili 4 sade baštu. OK, zemlja nije dobra, za zalijevanje mora voda iz vodovoda, ljudi rade i nema se vremena, nisu veliki placevi, ali meni bi bilo baš neobično da nemam salatu i zeleniš za supu iz svog dvorišta. Drugog baš i ne bude, ali makar to i neka voćka.
BJB

#7648 Re: Bášča

Post by BJB »

Kod mene je baštica 4x5, danas posadila paprike, paradajz i luk koji mi je "isfišao", tj. stari luk pustio zaperke, napravila jažvu, stavila đubreta, poklopila pa ga potiskala i lubbenice četri nakalemljene..valjda će uspjeti..Ostalo mi je još luka da posadim, i krastavice -prosulo mi se sjeme pored česme i nikle, moram ih razvrstati u red sa jačim krastavcima koje sam dobila od tetke i posadila prošle sedmice. I kukuruz ću sa strane, pored staze sa komšijom..mrkva mi nikad ne uspije-ne paše joj zemlja vjerovatno..Blitva mi je dobra i raštika, salata i rukola odllične..
Mrzim raditi u bašti ali posadim- da nešto raste -da nije prazno..
TriDe

#7649 Re: Bášča

Post by TriDe »

Još ako imate vlastito đubre, vi ste bogati ljudi.Domaće od polja do trpeze je zakon.

Nekad davno, moja familija je sa 40 kila sjemenskog krumpira, vadila oko 600 kg uroda.

Prave familije u ostavama imaju vijence luka, krumpira, tikava, voća, graška u tegalama, mahuna u škrinjama...

Putujući kroz neka sela, otac je prije par godina svratio u jednu kuću poznanika. Starinska zemljoradnička porodica.

Kaže imaju svoju suhovinu, kokoše, pšenicu i taj čovjek govorio da samo kupuju ulje, ponekad gazirano piće i nešto slatko da ih želja mine. Ostalo sve sami proizvode.

Ipak mislim da se mi ko narod jesmo malo ugospodili. Licemjerno je da i ja iz grada pozivam na motiku. Ali sam nekad okopavao, kupio njive, sadio.
zippoo87

#7650 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Kod mene su i paprike u petak stavljene u zemlju...i patlidzani...cudo nevidjeno,bile su pikirane i sve su se primile. To se nikada nije desilo do sada.
100% ucinak i kod paradajza i kod paprika. Danas sam zagrnuo krompir,profrezao jos okolo paradajza i paprika,da sasijecem travu koja je ostala od neki dan,pa sam profrezao i dio gdje planiram posaditi malo bostana i dinje. Nisam za to ekspert ali da probam. Mati je sadila prije 2 godine i bilo je nesto...zemlja u tom dijelu je kamenita,trebati ce djubreta i gnojiva da bi uspilo. Sada je cijela basca sredjena,sve je pod konac. Krompir se oporavio vecinski od mraza,poneki je stradao,nista strasno.

Sto se naroda tice i obrade zemlje,vecinski nece ...kod mene brat isto nece,ne udje na imanje 2 puta godisnje i to da popije kafu ili odnese nesto ako mu mati da a da hoce sta raditi,godisnje bude 2 sata kada ostrica (jako lose) vocke neke i pokosi jednom travu i to je njegov ucinak. Radije voza biciklo,hoda po kafama,ide tamo-ovamo,nego sto ce sta uraditi.

Takva je danas furka i omladina...svi ce radije raditi i od svojih para kupiti nesto nekvalitetno,nego malo zasijati sebi,pa imati domace,zdravije i ustediti nesto novca.
Last edited by zippoo87 on 10/05/2026 23:34, edited 1 time in total.
Post Reply