Srijemus/mos.
Prije neki dan se dosta potrovalo pa treba opreza jer ima slicnih listova.
Moderator: anex
Olx
hvalavjeshalica wrote: ↑17/04/2026 16:01Olx
Kucaj u google glifosat sarajevo izbacice par stranica vidi jel dostavljaju

Volje mi ne nedostaje, kvadrata bašte da.Chloe wrote: ↑05/05/2026 21:50 @banjaluka078 aferimDragoljuba mi treba, nije nikao ...
![]()
Blitvu pokušaj saditi negdje krajem bašte, prezimi i imaš je do nove. Tu što prezimi, pusti jednu dvije da izraste, zori i osjemeni se, dogodine je bude na sve strane, ostavljaš gdje želiš ili presadiš. Isto možeš uraditi i sa zelenom salatom, ostavi jednu da ode u stabljiku, kad bude zrela otkineš i streseš po nekom dijelu bašte, u rano proljeće imaš sadnice.
Peršin, celer možeš ostaviti negdje uz kraj, prezime bez problema.
Isprobala sam drveni pepeo kao zaštitu od zlatica. Izvrću se dok ga osjete.Počele su mi patlidžan grickati, očistila sam ga od njih i jaja, okolo sadnica posula pepeo, ima mrtvih ali na patlidžanu nijedna.
![]()
Ta grinja kako je zoves, je 99% biljna us...zelene sitne bajice ? Ima je i kod mene po ruzama i kupinama. Stalno prscem. Nemoj kidati listove,nego kupi sredstvo protiv biljnih usiju. Kesica je 2-3 KM,uzmi sistematski,jer on djeluje i kroz list a obicni ako neku ne zaprsces i preskocis,nju ne ubije.banjaluka078 wrote: ↑05/05/2026 21:34 Mrkva, peršun i blitva posijani.
Malina, kupina i ribizle fino cvjetaju, mada se na ribizlu "navalila" neka grinja...odstranila sam listove koji su bili zahvaćeni, nadam se da je sad riješeno. Jagode krenule. Salatu jedemo li jedemo.
Grmovi aronije baš narasli, ne znam podrezuje li se...fino cvjetala i ona.
Kajsija se osušila, odrezali je. Višnja nije ni cvjetala. Šljiva 'nako. Nadam se kruškama i jabukama. Ali, ljeto i vrućine (i grad) tek stižu...
Prošle godine sam bila nezadovoljna paradajzom kojeg smo mazili i pazili. komšo nam je prilično kasno prebacio par sadnica koje su mu bile višak, bukvalno da se ne baci. Stavila ga mimo reda, u ćošak gredice, nisam ga ni gledala kako treba. Fantastičan bio. Ostavila sjeme za ovu godinu.
Ostatak sjemena paradajza i blitve kupila od djevojaka koje pored Banjaluke imaju svoju proizvodnju, a bave se i uzgojem i sakupljanjem starih i rijetkih sorti. Vidjećemo kako će to ići. Ako se sve primi i rodi, biće paradajza za cijelo naselje.
Ove godine na vrijeme posadila i cvijeće koje će pratiti paradajz, da pokuša tjerati bube. Neven, kadifice, cinije, dragoljub...

Ova neka gadost.zippoo87 wrote: ↑05/05/2026 22:24
Ta grinja kako je zoves, je 99% biljna us...zelene sitne bajice ? Ima je i kod mene po ruzama i kupinama. Stalno prscem. Nemoj kidati listove,nego kupi sredstvo protiv biljnih usiju. Kesica je 2-3 KM,uzmi sistematski,jer on djeluje i kroz list a obicni ako neku ne zaprsces i preskocis,nju ne ubije.

A to cudo...to je neko gljivicno oboljenje,nisu to nikakve zivotinjice.banjaluka078 wrote: ↑05/05/2026 22:59Ova neka gadost.zippoo87 wrote: ↑05/05/2026 22:24
Ta grinja kako je zoves, je 99% biljna us...zelene sitne bajice ? Ima je i kod mene po ruzama i kupinama. Stalno prscem. Nemoj kidati listove,nego kupi sredstvo protiv biljnih usiju. Kesica je 2-3 KM,uzmi sistematski,jer on djeluje i kroz list a obicni ako neku ne zaprsces i preskocis,nju ne ubije.
Kako ti je dobra rasada!
Mi smo dooooobro zakasnili ove godine. Ko zna, možda je i bolje. Prošle godine do pred kraj jula prošao sav paradajz (kojeg smo uspjeli spasiti od martina). Rodica zakasnila, brinula hoće li išta uspjeti, pa na kraju brala i u septembru.

U zemlji koja je bogata vodama mi izdvajamo stotine miliona na uvoz vode, bogata sa sumom a mi uvozimo preradjevine od drveta, bogata sa zemljom a mi uvozimo krompir iz Egipta, bijeli luk iz Kine...i ti se cudis sto nemamo temu o poljoprivredi.TriDe wrote: ↑09/05/2026 16:17 Evo gledam sada, bijeli luk po pijacama ide od 5 do 9 KM po kili.
Prinos po hektaru, pitao neki dan jednog čoju, kaže 6 tona.
Na pola ha obradive zemlje može se zaraditi 10000 parica, kada se odbiju svi troškovi. Može i ne mora. Možes zaraditi i šipak.
I onda me duša zaboli kad ovako vidim ko na slici iznad finu bosansku zemlju, gdje nikne šta god metneš.
Samo da neko dođe tobe, bili bi važan faktor.
I evo sad vidim da na ovom forumu nema teme o poljoprivredi. Zar je moguće da nas ne zanima koliko smo čega posijali, đe šta uvozimo i izvozimo, nedaće ratara, stočara, sorte, trikovi starih generacija....
Od sto kuća u mojoj ulici, samo 3 ili 4 sade baštu. OK, zemlja nije dobra, za zalijevanje mora voda iz vodovoda, ljudi rade i nema se vremena, nisu veliki placevi, ali meni bi bilo baš neobično da nemam salatu i zeleniš za supu iz svog dvorišta. Drugog baš i ne bude, ali makar to i neka voćka.Danguba wrote: ↑09/05/2026 22:04
U zemlji koja je bogata vodama mi izdvajamo stotine miliona na uvoz vode, bogata sa sumom a mi uvozimo preradjevine od drveta, bogata sa zemljom a mi uvozimo krompir iz Egipta, bijeli luk iz Kine...i ti se cudis sto nemamo temu o poljoprivredi.
Ti bi da neko uzme motiku u vrijeme telefona, interneta i nargile.
To ce biti, nikad a mozda ni tad.
Fino je Musk rekao, uskoro nece trebati niko nista da radi a zivjet ce se nikad bolje.